Texas Go Math

Texas Go Math Grade 2 Lesson 17.3 Answer Key Centimeters and Meters

Refer to our Texas Go Math Grade 2 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 2 Lesson 17.3 Answer Key Centimeters and Meters.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 17.3 Answer Key Centimeters and Meters

Essential Question
How is measuring in meters different from measuring in centimeters?
Explanation:
A centimeter is 1/100th of a meter.
It would take the length of 100 cm to equal the length of a single meter.

Explore
Draw or write to describe how you did each measurement.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 17.3 Answer Key 1
Texas Go Math Grade 2 Lesson 17.3 Answer Key 2


Explanation:
Both the measurements are different

For The Teacher

  • Have each small group use a 1-meter piece of yarn to measure a distance marked on the floor with masking tape. Then have them measure the same distance using a sheet of paper folded in half lengthwise.

Math TalK
Mathematical Processes
Describe how the lengths of the yarn and the sheet of paper are different.
Explanation:
3 x 5 = 15
1 meter is equal to half of the sheet

Model and Draw

1 meter is the same as 100 centimeters.

The real door is about 200 centimeters tall. The real door is also about 2 meters tall.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 17.3 Answer Key 3

Share and Show

Measure to the nearest centimeter. Then measure to the nearest meter.

Question 1.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 17.3 Answer Key 4
Answer:

Explanation:
1 meter is the same as 100 centimeters.

Question 2.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 17.3 Answer Key 5
Answer:

Explanation:
1 meter is the same as 100 centimeters.

Centimeters and Meters 2nd Grade Answer Key Question 3.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 17.3 Answer Key 6
Answer:

Explanation:
1 meter is the same as 100 centimeters.

Problem Solving

Measure to the nearest centimeter. ‘Then measure to the nearest meter.

Question 4.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 17.3 Answer Key 7
Answer:

Explanation:
1 meter is the same as 100 centimeters.

Question 5.
Multi-Step Mr. Ryan walked next to a barn. He wants to measure the length of the barn. Would the length be a greater number of centimeters or a greater number of meters? Explain your answer.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 17.3 Answer Key 8
Answer: Greater number of meters
Explanation:
It is very difficult to measure in centimeters

Question 6.
Write these lengths in order from shortest to longest.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 17.3 Answer Key 9
Answer:
1 meter
200 centimeter
10 meter
Explanation:
1 meter is the same as 100 centimeters.
200 centimeter is equal 2 meters

Daily Assessment Task

Choose the correct answer.

Question 7.
Apply Adam has a pet rabbit. Which is the best choice for the length of his rabbit?
(A) 5 centimeters
(B) 4 meters
(C) 35 centimeters
Texas Go Math Grade 2 Lesson 17.3 Answer Key 10
Answer: C
Explanation:
the best choice for the length of his rabbit is 35 centimeters

Question 8.
Analyze Look at the lengths below. Which of these choices is the shortest length?
(A) 60 centimeters
(B) 6 meters
(C) 6 centimeters
Answer: C
Explanation:
6 centimeters is the shortest length

Meter and Centimeter for Grade 2 Answer Key Question 9.
Texas Test Prep Use a centimeter ruler to measure. Which is the best choice for the length of the pencil?
(A) 20 centimeters
(B) 25 centimeters
(C) 15 centimeters
Answer:  C
Explanation:

Take Home Activity

  • Have your child describe how centimeters and meters are different.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 17.3 Homework and Practice Answer Key

Write the length of the paper chain to the nearest centimeter.

Question 1.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 17.3 Answer Key 11
___ centimeters
Answer: 14 centimeters
Explanation:
The stickers are measured on a ruler it showing the length as 14 centimeters

Problem Solving

Question 2.
Multi-Step Mr. Rojas wants to measure the length of his house. Would the length be a greater number of centimeters or a greater number of meters? Explain your answer.
Answer: a greater number of meters
Explanation:
It is very difficult to measure in centimeters

Lesson Check

Choose the correct answer.

Question 3.
Which is the best choice for the length of the marker?
(A) 13 meters
(B) 13 centimeters
(C) 3 centimeters
Texas Go Math Grade 2 Lesson 17.3 Answer Key 12
Answer: C
Explanation:
the best choice for the length of the marker is 13 centimeters

Question 4.
Darlene sees a bullfrog in a pond. What is the best choice for the length of the bullfrog?
(A) 80 centimeters
(B) 8 meters
(C) 8 centimeters
Answer: C
Explanation:
8 centimeters is the best choice for the length of the bullfrog

Question 5.
Cory has a hamster. Which is the best choice for the length of the hamster?
(A) 15 centimeters
(B) 5 meters
(C) 45 centimeters
Answer: A
Explanation:
15 centimeters is the best choice for the length of the hamster

Question 6.
Kate is visiting a museum. She stands next to a life-size model of a giraffe. Which is the best choice for the height of the giraffe?
(A) 6 meters
(B) 60 centimeters
(C) 6 centimeters
Answer: A
Explanation:
6 meters is the best choice for the height of the giraffe
Because Giraffe cannot be 6 centimeters or 60 centimeters

Texas Go Math Grade 2 Lesson 17.3 Answer Key Centimeters and Meters Read More »

Texas Go Math Grade 2 Lesson 17.1 Answer Key Measure with a Centimeter Ruler

Refer to our Texas Go Math Grade 2 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 2 Lesson 17.1 Answer Key Measure with a Centimeter Ruler.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 17.1 Answer Key Measure with a Centimeter Ruler

Essential Question
How do you use a centimeter ruler to measure lengths?
A ruler can be defined as a tool or device used to measure length and draw straight lines. A ruler or measuring tape can be used to measure lengths in both metric and customary units. Here, the ruler is marked in centimeters (cms) along the top and in inches along the bottom.

Explore
Use Texas Go Math Grade 2 Lesson 17.1 Answer Key 1 to measure the length.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 17.1 Answer Key 2
Explanation:
measured the length with the help of cubes
The above string measured 6 unit cubes

Texas Go Math Grade 2 Lesson 17.1 Answer Key 3
Explanation:
measured the length with the help of cubes
The above string measured 11 unit cubes

Texas Go Math Grade 2 Lesson 17.1 Answer Key 4
Explanation:
measured the length with the help of cubes
The above string measured 8 unit cubes

Math Talk
Mathematical Processes
Describe how to use unit cubes to measure objects length
Explanation:
Place the cubes on the sting
Then count the cubes

For The Teacher

  • Provide unit cubes for children. Remind them that to measure with cubes they should line them up so that there are no gaps.

Model and Draw
What is the length of the crayon to the nearest centimeter?

Line up the left edge of the object with the zero mark on the ruler.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 17.1 Answer Key 5
_______ centimeters
Answer: 9 centimeters
Explanation:
The above crayon is measured with the help of  a ruler
placed the left edge of the object with the zero mark on the ruler.

Share and Show

Measure the length to the nearest centimeter.

Question 1.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 17.1 Answer Key 6
_______ centimeters
Answer: 14 centimeters

Explanation:
The above brush is measured with the help of a ruler placed on the left edge of the object with the zero mark on the ruler.

Centimeter Cube Ruler Answer Key Question 2.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 17.1 Answer Key 7
_______ centimeters
Answer: 9 centimeters

Explanation:
The above pipe is measured with the help of a ruler placed the left edge of the object with the zero mark on the ruler.

Question 3.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 17.1 Answer Key 8
_______ centimeters
Answer: 15 centimeters

Explanation:
The above scale is measured with the help of  a ruler
placed the left edge of the object with the zero mark on the ruler.

Problem Solving

Measure the length to the nearest centimeter.

Question 4.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 17.1 Answer Key 9
_______ centimeters
Answer: 13 centimeters

Explanation:
it measures 13 centimeters
The above brush is measured with the help of  a ruler
placed the left edge of the object with the zero mark on the ruler.

Question 5.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 17.1 Answer Key 10
_____ centimeters
Answer: 10 centimeters

Explanation:
the pencil measures 10 centimeters
The above pencil is measured with the help of  a ruler
placed the left edge of the object with the zero mark on the ruler.

Question 6.
H.O.T. Multi-Step The crayon was on the table next to the centimeter ruler. The left edge of the crayon was not lined up with the zero mark on the ruler.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 17.1 Answer Key 11
What is the length of the crayon?
Explain how you found your answer.
Answer: 8 centimeters
Explanation:
The above crayon is measured with the help of  a ruler
placed the left edge of the crayon at 3 was not lined up with the zero mark on the ruler
so, start counting at 4 as 1 then the crayon measures as 8

Question 7.
H.O.T. A marker is 13 centimeters long. This length ends between which two centimeter-marks on a ruler?
Answer: 0 and 13
Explanation:
placed the left edge of the object with the zero mark on the ruler.
The end will be at 13

Daily Assessment Task

Choose the correct answer.

Question 8.
Use Tool Measure with a centimeter ruler. How many centimeters long is the pencil?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 17.1 Answer Key 12
(A) 10 centimeters
(B) 13 centimeters
(C) 11 centimeters
Answer: C

Explanation:
11 centimeters long
The above crayon is measured with the help of  a ruler
placed the left edge of the object with the zero mark on the ruler.

Question 9.
Use Tools Measure with a centimeter ruler. How many centimeters long is the marker?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 17.1 Answer Key 13
(A) 9 centimeters
(B) 12 centimeters
(C) 10 centimeters
Answer: A

Explanation:
it measures 9 centimeters
The above pencil  is measured with the help of  a ruler
placed the left edge of the object with the zero mark on the ruler.

Question 10.
Texas Test Prep Use a centimeter ruler. Which is the best choice for the length of this string?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 17.1 Answer Key 14
(A) 9 centimeters
(B) 12 centimeters
(C) 10 centimeters
Answer:  A

Explanation:
9 is the best choice for it
The above string is measured with the help of  a ruler
placed the left edge of the object with the zero mark on the ruler.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 17.1 Homework and Practice Answer Key

Measure the length to the nearest centimeter.

Question 1.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 17.1 Answer Key 15
___ centimeters
Answer: 10 centimeters
Explanation:
The above string is measured with the help of  a ruler
placed the left edge of the object with the zero mark on the ruler.
it measures 10 centimeters

Problem Solving

Question 2.
Multi-Step A pencil was on a table next to a centimeter ruler. The left edge of the pencil was not lined up with the zero mark on the ruler.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 17.1 Answer Key 16
What is the length of the pencil? Explain how you found your answer.
Answer: 12 centimeter
Explanation:
The above pencil is measured with the help of  a ruler
placed the left edge of the crayon at 1 and started counting from 2
13 – 1 = 12

Texas Test Prep

Lesson Check

Choose the correct answer.

Question 3.
How many centimeters long is the rope?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 17.1 Answer Key 17
(A) 1 centimeters
(B) 8 centimeter
(C) 3 centimeters
Answer: B
Explanation:
The above rope is measured with the help of  a ruler
placed the left edge of the object with the zero mark on the ruler.
It measures 8 centimeters

Question 4.
Melanie has a paintbrush that is shown. How many centimeters long is her paintbrush?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 17.1 Answer Key 19
(A) 18 centimeters
(B) 5 centimeters
(C) 12 centimeters
Answer: C
Explanation:
The above brush is measured with the help of  a ruler
placed the left edge of the object with the zero mark on the ruler.
It measures 12 centimeters

Texas Go Math Grade 2 Lesson 17.1 Answer Key Measure with a Centimeter Ruler Read More »

Texas Go Math Grade 2 Module 16 Assessment Answer Key

Refer to our Texas Go Math Grade 2 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 2 Module 16 Assessment Answer Key.

Texas Go Math Grade 2 Module 16 Assessment Answer Key

Vocabulary

Use words from the box to complete the sentence.

Question 1.
A _________________ is the same length as 12 inches. (p. 558)
Answer:
A foot is the same length as 12 inches.

Grade 2 Go Math Module 16 Answer Key Question 2.
An _________________ is shorter than a foot. (p.546)
Answer:
An inch is shorter than a foot.

Concepts and Skills

Question 3.
Use color tiles. Measure the length of the object in inches. TEKS 2.9.A
Texas Go Math Grade 2 Module 16 Assessment Answer Key 1
about ___ inches
Answer:

3 inches

Explanation:
The length of the ribbon is 3 color tiles
Each color tile is 1 inch, and the ribbon is 3 inches long.

2nd Grade Go Math Module 16 Assessment Answer Key Question 4.
Use a ruler. Measure to the nearest inch. Then measure to the nearest foot. TEKS 2.9.D
Texas Go Math Grade 2 Module 16 Assessment Answer Key 2
Answer:

Explanation:
length in inches 26 inches
length in feet 2 feet
The length of the desk is about 26 inches and about 2 feet.

Text Test Prep

Fill in the bubble for the correct answer choice.

Question 5.
Bert estimates the length of a real bulletin board. Which is the best estimate? TEKS 2.9.E
Texas Go Math Grade 2 Module 16 Assessment Answer Key 3
(A) 3 inches
(B) 30 inches
(C) 12 inches
Answer:
24 inches
2 feet

Explanation:
The length of the bulletin board is about 24 inches and about 2 feet.

Go Math Grade 2 Module 16 Answer Key Question 6.
Jennie wants to measure the length of her pen in inches. Which is the best tool to use? TEKS 2.9.D.
(A) yardstick
(B) inch ruler
(C) piece of string
Answer:
B. Inch ruler

Explanation:
An inch ruler tells the measurement of the objects in inches.

Question 7.
Use an inch ruler. What is the length of the crayon to the nearest inch? TEKS 2.9.D
Texas Go Math Grade 2 Module 16 Assessment Answer Key 4
(A) 4 inches
(B) 1 inch
(C) 3 inches
Answer:

Explanation:
I lines up the crayon along the inch ruler
I marked the end of the crayon that is 3 inches
Therefore, the crayon is about 3 inches long.

Module 16 Answer Key Go Math Grade 2 Question 8.
Jan measures a table to the nearest inch and then to the nearest foot. Which is true about the measurement of the table? TEKS 2.9.B
(A) The number of feet is less than the number of inches.
(B) The number of feet is the same as the number of inches.
(C) The number of feet is more than the number of inches.
Answer:
(A) The number of feet is less than the number of inches.

Explanation:
We know that 1 foot is equal to 12 inches so, the number of feet will be less than several inches.

Texas Go Math Grade 2 Module 16 Assessment Answer Key Read More »

Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.5 Answer Key Choose a Tool

Refer to our Texas Go Math Grade 2 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.5 Answer Key Choose a Tool.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.5 Answer Key Choose a Tool

Explore

Draw or write to describe how you measured the distances with the yarn.
Distance 1
Distance 2
Answer:

FOR THE TEACHER • Have each small group use a 1-yard piece of yarn to measure a distance marked on the floor with masking tape. Have groups repeat the activity to measure another distance that is different from the first one.
Answer:

Math Talk
Mathematical Processes

Which distance was longer? Explain how you know.
Answer:

Model and Draw

These are tools for measuring lengths and distances.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.5 Answer Key 1
inch ruler
An inch ruler can be used to measure shorter lengths.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.5 Answer Key 2
yardstick
A yardstick shows 3 feet. It can be used to measure greater lengths and distances.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.5 Answer Key 3
measuring tape
A measuring tape can be used to measure lengths and distances that are not flat or straight.
Answer:

Share and Show

Choose the best tool for measuring the real object. Then measure and record the length or distance.

inch ruler
yardstick
measuring tape

Question 1.
the length of a book
Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.5 Answer Key 4
Tool: __________________
Length: _________________
Answer:
Tool: inch ruler
Length: 6 inches

Explanation:
I measured the length of the book using an inch ruler as an inch ruler can be used to measure shorter lengths.

Question 2.
the distance around a cup
Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.5 Answer Key 5
Tool: __________________
Distance: _________________
Answer:
Tool: Measuring tape
Length: 8 inches

Explanation:
I measured the distance around a cup by using a measuring tape as it can be used to measure lengths and distances that are not flat or straight.

Question 3.
the length of a chalkboard
Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.5 Answer Key 6
Tool: __________________
Length: _________________
Answer:
Tool: Yard stick
Length: 2 yards

Explanation:
I measured the length of a chalkboard using a yardstick as it can be used to measure greater lengths and distances.

Problem Solving

Choose the best tool for measuring the real object. Then measure and record the length or distance.

inch ruler
yardstick
measuring tape

Question 4.
the length of a marker
Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.5 Answer Key 7
Tool: __________________
Length: _________________
Answer:
Tool: inch ruler
Length: 8 inches

Explanation:
I measured the length of the book using an inch ruler as an inch ruler can be used to measure shorter lengths.

Question 5.
the distance around a globe.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.5 Answer Key 8
Tool: __________________
Distance: _________________
Answer:
Tool: Measuring tape
Length: 15 cm

Explanation:
I measured the distance around a cup by using a measuring tape as it can be used to measure lengths and distances that are not flat or straight.

Question 6.
H.O.T. Rachel wants to measure the length of a sidewalk. Should she use an inch ruler or a yardstick? Explain.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.5 Answer Key 9
Rachel should use _________ because ___________
Answer:
Rachel should use yardstick because it can be used to measure greater lengths and distances.

Question 7.
H.O.T. Multi-Step What is an object that you would measure with a measuring tape? Explain why you would use this tool.
Answer:
I will measure a ball using a measuring tape. I will use the tape to measure because a measuring tape can be used to measure lengths and distances that are not flat or straight.

Daily Assessment Task

Choose the correct answer.

Question 8.
Reasoning Tammy is measuring a clip that is 2 inches long. Which is the best tool for Tammy to use?
(A) an inch ruler
(B) a yardstick
(C) a piece of string
Answer:
(A) an inch ruler

Explanation:
Tammy can measure the length of the clip by using an inch ruler as an inch ruler can be used to measure shorter lengths.

Question 9.
Connect Alex wants to measure the distance around a beach ball. Which is the best tool for Alex to use?
(A) an inch ruler
(B) a yardstick
(C) a measuring tape
Answer:
(C) a measuring tape

Explanation:
Alex can measure the distance around a beach ball by using a measuring tape as it can be used to measure lengths and distances that are not flat or straight.

Question 10.
Brian wants to measure the fence around the park. Which is the best tool for Brian to use?
(A) a yardstick
(B) an inch ruler
(C) a color tile
Answer:
(A) a yardstick

Explanation:
Brian should measure the length of a fence using a yardstick as it can be used to measure greater lengths and distances.

Question 11.
Texas Test Prep Jim wants to measure some books to find a book that is q inches long. Which ¡s the best tool for Jim to use?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.5 Answer Key 10
(A) cup
(B) yarn
(C) inch ruler
Answer:
(C) inch ruler

Explanation:
Jim can measure the length of the book by using an inch ruler as an inch ruler can be used to measure shorter lengths.

TAKE HOME ACTIVITY • Hove your child name some objects that he or she would measure using o yardstick.
Answer:

Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.5 Homework and Practice Answer Key

Choose the best tool for measuring the real object. Then measure and record the length or distance.

Question 1.
the length of a toy car
Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.5 Answer Key 11
Answer:
5 yards

Explanation:
I measured the length of a car using a yardstick as it can be used to measure greater lengths and distances. The real car is about 5 yards long.

Question 2.
the length of a table
Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.5 Answer Key 12
Answer:
40 inches

Explanation:
I measured the length of the table using an inch ruler as an inch ruler can be used to measure shorter lengths. The real table is 40 inches long.

Problem Solving

Question 3.
Multi-Step Fran wants to measure the distance around a beach ball. Should she use an inch ruler or measuring tape? Explain.
Fran should use ____ because ____
Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.5 Answer Key 13
Answer:
Fran should use a measuring tape because it can be used to measure lengths and distances that are not flat or straight.

Lesson Check

Choose the correct answer.

Question 4.
Dan wants to measure some rope to find a piece that is 8 inches long. Which is the best tool for Dan to use?
(A) cup
(B) inch ruler
(C) yarn
Answer:
(B) inch ruler

Explanation:
Dan can measure the length of the rope by using an inch ruler as an inch ruler can be used to measure shorter lengths.

Question 5.
Alicia wants to measure the height of her tomato plants. Which is the best tool for Alicia to use?
(A) yarn
(B) inch ruler
(C) color tile
Answer:
(A) yarn

Explanation:
Alicia can use yarn to measure the height of the tomato plant as it will be easy to measure the things that are not flat or straight.

Question 6.
Tim wants to measure around a soccer ball. Which is the best tool for Tim to use?
(A) yardstick
(B) inch ruler
(C) measuring tape
Answer:
(C) measuring tape

Explanation:
Tim can measure the distance around the soccer ball by using a measuring tape as it can measure lengths and distances that are not flat or straight.

Question 7.
Ruby wants to buy fabric to make curtains. She wants the width of the fabric to be 24 inches. Which is the best tool for Ruby to use to measure the width?
(A) yardstick
(B) color tile
(C) cup
Answer:
(A) yardstick

Explanation:
1 yard is equal to 3 feet and 1 feet is equal to 12 inches. So, it will be easy to measure the width of the curtain using yardstick.
Ruby can use a yardstick to measure the width of the fabric as it can be used to measure greater lengths and distances.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.5 Answer Key Choose a Tool Read More »

Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.4 Answer Key Estimate Lengths to Solve Problems

Refer to our Texas Go Math Grade 2 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.4 Answer Key Estimate Lengths to Solve Problems.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.4 Answer Key Estimate Lengths to Solve Problems

Explore

Draw or write to solve the problem.
Ellen has _________ inches of ribbon now.

Carmen’s ribbon is ________ inches long now.
Answer:
Ellen has 21 inches of ribbon now.
Carmen’s ribbon is 15 inches long now.

FOR THE TEACHER • Have children solve the following problem using the top workspace. Ellen has a blue ribbon that is 13 inches long. She gets a green ribbon that is 8 inches long. How many inches of ribbon does Ellen have now? Then ask children to use the bottom workspace to solve this problem: Carmen has a red ribbon that is 24 inches long. She cuts 9 inches off the ribbon. How many inches long is Carmen’s ribbon now?
Answer:
Ellen has a blue ribbon that is 13 inches long. She gets a green ribbon that is 8 inches long
Add 13 and 8
13+8=21
Therefore, Ellen has 21 inches of ribbon now.
Carmen has a red ribbon that is 24 inches long. She cuts 9 inches off the ribbon
Subtract 9 from 24
24-9=15
Therefore, Carmen has 15 inches of ribbon.

Math Talk
Mathematical Processes

How did you choose to solve the second problem? Explain.
Answer:
I used the addition and subtraction methods to solve the second problem.

Model and Draw

Maria has these two flowers. If her orange flower is 6 inches tall, about how tall is her yellow flower? Which is the best estimate?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.4 Answer Key 1
about 3 inches tall
about 12 inches tall
about 6 feet tall
Answer:

About 12 inches long.

Explanation:
Maria has these two flowers. Her orange flower is 6 inches tall, her yellow flower is about 2 times as tall as her orange flower.
So, 2 x 6 = 12
Therefore, the best estimate is 12 inches.

Share and Show

Circle the best estimate.

Question 1.
Eli builds a 2-foot long red cube train. He builds two blue cube trains. Use the picture of his cube trains to estimate the total length of the 3 trains.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.4 Answer Key 2
about 4 feet long
about I foot long
about 3 feet long
Answer:
About 4 feet long

Explanation:
Eli builds a 2-foot long red cube train. He builds two blue cube trains
The blue cube trains are about half of red train cube. So, blue cube train will be about 1 feet long
Add the lengths of red and two blue cube that is 2+1+1=4
Therefore, the estimate of total length of the 3 trains is about 4 feet long.

Question 2.
Dale has paper clips that are each about I inch long. About how long is the pencil?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.4 Answer Key 3
about 12 inches long
about 5 inches long
about 3 inches long
Answer:

About 5 inches long

Explanation:
Dale has paper clips that are each about I inch long
The pencil is about 5 paper clips long.
As 1 paper clip is 1 inch long So, the pencil is about 5 inches long.

Problem Solving

Circle the best choice.

Question 3.
Margie needs 5 pieces of string that are each about a foot long. Which length of string will be closest to the amount she needs?
25 inches of string
100 inches of string
70 inches of string
Answer:
70 inches of string

Explanation:
Margie needs 5 pieces of string that are each about a foot long
As we know that 1 is feet is 12 inches long then 5 feet will be 5 x 12 = 60 inches
Therefore, the length of the string is 60 inches which is closest to 70 inches of string.

Question 4.
Louie makes a paper chain that is the about the same distance as the ceiling to the floor. About how long is Louie’s paper chain?
about 10 feet long
about 10 inches long
about 2 feet long
Answer:

Question 5.
H.O.T. Multi-Step Kim has a toy train. Each train car is about 6 inches long. If Kim puts 8 train cars together, about how long will the train be in feet? Explain.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.4 Answer Key 4
Answer:
4 feet

Explanation:
Kim has a toy train. Each train car is about 6 inches long.
If Kim puts 8 train cars together then the train will be 8 x 6 = 48 inches
As we know 1 feet is 12 inches then 48 inches is 4 feet
Therefore, the train is 4 feet long.

Question 6.
H.O.T. Jasper thinks the length of his book is about 1 inch. Clark thinks the length of the book is about 1 foot. Who made the better estimate? Explain.
Answer:
Clark made the best estimate as we know that a book cannot be 1 inch long.

Daily Assessment Task

Choose the correct answer.

Question 7.
Reasoning Grayson has a white flower that is 1 foot long. She has a pink flower that is about half as long as the white flower. Which is the best estimate for the length of the pink flower?
(A) about 2 feet long
(B) about 5 inches long
(C) about 10 inches long
Answer:
About 5 inches long

Explanation:
Grayson has a white flower that is 1 foot long. She has a pink flower that is about half as long as the white flower
As we know that 1 feet is 12 inches
So, the pink flower will be half of 12 that is 6 inches long
Therefore, the best estimate is 5 inches as 6 inches is close to 5 inches.

Question 8.
Multi-Step Each section of a sidewalk is 2 feet long. Billy’s rope is about as long as three sections of sidewalk. Which is the best estimate for the length of Billy’s rope?
(A) about 6 inches long
(B) about 10 feet long
(C) about 70 inches long
Answer:
About 70 inches

Explanation:
Each section of a sidewalk is 2 feet long
As we know 1 feet is 12 inches then 2 feet is equal to 24 inches
Billy’s rope is about as long as three sections of sidewalk
3 x 24 = 72  so, the rope is 72 inches long
Therefore, about 70 inches is the best estimate as 72 inches is close to 70 inches.

Question 9.
Texas Test Prep Tony has two pencils. If the yellow pencil is 8 inches long, about how long is the green pencil?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.4 Answer Key 5
(A) about 7 inches long
(B) about 4 inches long
(C) about 1 foot long
Answer:

About 4 inches long

Explanation:
Tony has two pencils. If the yellow pencil is 8 inches long
We can see that the green pencil is half of the length of yellow pencil
so, half of 8 is 4
Therefore, the green pencil is about 4 inches long.

TAKE HOME ACTIVITY • Ask your child to explain how he or she solved one of the problems in this lesson.
Answer:

Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.4 Homework and Practice Answer Key

Circle the best choice.

Question 1.
Gary builds a 1-foot long red cube train. He builds two blue cube trains. Which estimate shows the total length of the trains?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.4 Answer Key 6
about 4 feet
about 1 foot
about 2 feet
Answer:
About 2 feet

Explanation:
Gary builds a 1-foot long red cube train. He builds two blue cube trains
As we can see that blue cube train is half as long as red cube train then the blue cube train is half feet long
The red cube train is 1 feet long and the blue cube train is half feet long
So, the sum of 1 feet, half feet and half feet is 2 feet
Therefore, the total length of trains is 2 feet.

Problem Solving

Question 2.
Gail needs 3 pieces of string that are each about a foot long. Which length of string will be closest to the amount she needs?
15 inches of string
75 inches of string
5 inches of string
Answer:
15 inches of string

Explanation:
Gail needs 3 pieces of string that are each about a foot long
As we know 1 feet is equal to 12 inches
12 is close to 15  the length of the string is closest to 15 inches
Therefore, the length of the string is closest to 15 inches.

Question 3.
Multi-Step Erin makes a paper chain. Each loop of the paper chain is about 3 inches long. Erin puts 8 loops of paper together. About how long will the paper chain be in feet? Explain.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.4 Answer Key 7
Answer:
2 feet

Explanation:
Erin makes a paper chain. Each loop of the paper chain is about 3 inches long
Erin puts 8 loops of paper together
so, 8 x 3 = 24 inches
As we know 12 inches makes 1 feet so, 24 inches will be 2 feet
Therefore, the paper chain is 2 feet long.

Lesson Check

Choose the correct answer.

Question 4.
Ethan has two pencils. The blue pencil is 6 inches long. About how long is the pink pencil?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.4 Answer Key 8
(A) about 1 foot
(B) about 8 inches
(C) about 2 inches
Answer:

About 2 inches

Explanation:
Ethan has two pencils. The blue pencil is 6 inches long
As we can see that 3 pink pencils makes 1 blue pencil then the length of blue pencil is 3 times as pink pencil
6 divided by 3 is 2
Therefore, the pink pencil is 2 inches long.

Question 5.
Melinda has a sunflower that is 2 feet tall. She has a lily plant that is about half as tall. Which is the best estimate for the length of the lily plant?
(A) about 3 feet
(B) about 1 foot
(C) about 6 inches
Answer:
About 1 feet

Explanation:
Melinda has a sunflower that is 2 feet tall. She has a lily plant that is about half as tall
So, the length of the lily plant is 1 feet.

Question 6.
Multi-Step Daniela has a green polka dot ribbon that is 30 inches long. She uses 6 inches of the ribbon. Which is the best estimate of the length of the ribbon she has left?
(A) about 1 foot
(B) about 8 inches
(C) about 2 feet
Answer:
About 2 feet

Explanation:
Daniela has a green polka dot ribbon that is 30 inches long. She uses 6 inches of the ribbon
30-6=24 inches
The ribbon is 24 inches long
As we know 12 inches makes 1 feet then 24 inches will be 2 feet
Therefore, the length of the ribbon left with Daniela is 2 feet.

Question 7.
Stan has a piece of rope that is 13 inches long. He finds another piece of rope that is 18 inches long. About how many feet of rope does Stan have now?
(A) about 3 feet
(B) about 1 foot
(C) about 4 feet
Answer:
About 3 feet

Explanation:
Stan has a piece of rope that is 13 inches long. He finds another piece of rope that is 18 inches long
13+18=31
As we know that 12 inches make 1 feet so, 31 inches will be almost 3 feet
Therefore, stan have about 3 feet of rope now.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.4 Answer Key Estimate Lengths to Solve Problems Read More »

Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.3 Answer Key Measure in Inches and Feet

Refer to our Texas Go Math Grade 2 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.3 Answer Key Measure in Inches and Feet.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.3 Answer Key Measure in Inches and Feet

Explore

Draw or write to describe how you did each measurement.
First measurement
Second measurement
Answer:

FOR THE TEACHER • Have pairs of children stand apart and measure the distance between them with sheets of paper folded in half lengthwise. Then have them measure the same distance using large paper clips.
Answer:

Math Talk
Mathematical Processes

Describe how the length of a sheet of paper and the length of a paper clip are different.
Answer:
The length of sheet of paper will be almost 12 inches but the length of the paper clip will be 1 inch.

Model and Draw

12 inches is the same as 1 foot. A 12-inch ruler is about 1 foot long, You can measure lengths in inches and also in feet.
The real table is about 60 inches long. The real table is also about 5 feet long.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.3 Answer Key 1
Answer:

Share and Show

Measure to the nearest inch. Then measure to the nearest foot.

Question 1.
Find the real object.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.3 Answer Key 2
Measure
__________ inches
__________ feet
Answer:
26 inches
2 feet

Explanation:
The length of the desk is about 26 inches and about 2 feet.

Question 2.
Find the real object.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.3 Answer Key 3
Measure
__________ inches
__________ feet
Answer:
36 inches
3 feet

Explanation:
The length of the window is about 36 inches and about 3 feet.

Question 3.
Find the real object.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.3 Answer Key 4
Measure
__________ inches
__________ feet
Answer:
80 inches
6 feet

Explanation:
The length of the door is about 80 inches and about 6 feet.

Problem Solving

Measure to the nearest inch. Then measure to the nearest foot.

Question 5.
Find the real object.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.3 Answer Key 5
Measure
__________ inches
__________ feet
Answer:
12 inches
1 feet

Explanation:
The length of the poster is about 12 inches and about 1 feet.

Question 6.
Find the real object.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.3 Answer Key 6
Measure
__________ inches
__________ feet
Answer:
24 inches
2 feet

Explanation:
The length of the bulletin board is about 24 inches and about 2 feet.

Question 6.
H.O.T. Multi-Step Estimate the length of a real shelf in inches and in feet. Then measure.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.3 Answer Key 7
Estimates:
__________ inches
__________ feet
Measurements:
__________ inches
__________ feet
Answer:
Estimates:
30 inches
3 feet

Measurements
35 inches
3 feet

Explanation:
The length of the shelf is about 35 inches and about 3 feet.

Question 7.
H.O.T. Look at your measurements for the shelf. Why is the number of inches different from the number of feet?
Answer:
The number of inches is different from the number of feet as we know that 1 feet is equal to 12 inches so, the number of feet will be less than number of inches.

Daily Assessment Task

Choose the correct answer.

Question 8.
Evaluate Reasonableness Joey uses a ruler to measure the length of his pencil box. Which could be the length of his pencil box?
(A) 10 inches
(B) 3 feet
(C) 10 feet
Answer:
A. 10 inches

Explanation:
Joey uses a ruler to measure the length of his pencil box
A ruler has measurements in inches and centimeters so, the length of the pencil box could be 10 inches.

Question 9.
The length of a poster is 24- inches. Would this same length in feet be more than 24- feet or less than 24- feet? Explain.
Answer:
The length of the poster is 24 inches, then it could be 2 feet
As we know 12 inches make 1 feet so, 24 inches will be 2 feet
2 feet is less than 24 feet.

Question 10.
Texas Test Prep Stephen is telling his brother about using a ruler. Which sentence is true?
(A) 1 inch is the same length as 1 foot.
(B) 1 foot is a greater length than 1 inch.
(C) 1 inch is a greater length than 1 foot.
Answer:
(B) 1 foot is a greater length than 1 inch.

Explanation:
As we know that 12 inches make 1 feet then 1 feet will be greater than 1 inch.

TAKE HOME ACTIVITY • Have your child measure a distance in inches and then in feet, and explain why the two measurements are different.
Answer:
The number of inches is different from the number of feet as we know that 1 feet is equal to 12 inches so, the number of feet will be less than number of inches.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.3 Homework and Practice Answer Key

Measure the length to the nearest inch. Then measure to the nearest foot.

Question 1.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.3 Answer Key 8
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-2-Lesson-16.3-Answer-Key-8
Explanation:
The length of the table is about 61 inches and 5 feet long.

Texas Go Math Lesson 16.3 Homework Answer Key Question 2.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.3 Answer Key 9
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-2-Lesson-16.3-Answer-Key-9 (1)
Explanation:
The bookcase is about 46 inches and 4 feet long.

Problem Solving

Question 3.
Multi-Step Estimate the length of a real door in inches and in feet. Then measure.
Estimates:
___________ inches
___________ feet
Measurements:
___________ inches
___________ feet
Answer:
Estimates:
81 inches
7 feet
Measurements:
85 inches
7 feet
Explanation:
The length of the real door is about 85 inches and about 7 feet.

Lesson Check

Choose the correct answer.

Question 4.
Angela measures the length of a sheet of paper. She says the paper measures about 11 inches. Which length describes 11 inches?
(A) about 1 foot
(B) about 1 inch
(C) about 12 feet
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-2-Lesson-16.3-Answer-Key-9(1)
Option A is correct.
Explanation:
Angela measures the length of a sheet of paper. She says the paper measures about 11 inches. The length of the paper is about 1 foot long. So, draw a circle for option A.

Question 5.
Josh uses a ruler to measure the length of his crayon box. Which could be the length of his crayon box?
(A) 5 feet
(B) 5 inches
(C) 1 inch
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-2-Lesson-16.3-Answer-Key-9(2)
Option B is correct.
Explanation:
Josh used a ruler to measure the length of his crayon box. The length of the crayon box is about 5 inches long. So, draw a circle for option B.

Texas Go Math Lesson 16.3 Problem Set Answer Key Question 6.
Mr. Scott uses a ruler to measure the width of the classroom door. What could be the width of the door?
(A) 34 feet
(B) 1 foot
(C) 34 inches
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-2-Lesson-16.3-Answer-Key-9(3)
The width of the classroom door is 34 inches long.
So, option C is correct.
Explanation:
Mr. Scott used a ruler to measure the width of the classroom door. The width of the classroom is 34 inches long. So, draw a circle for option C.

Question 7.
A table is about 60 inches long. How many feet long is the table? (12 inches = 1 foot)
(A) 1 foot
(B) 2 feet
(C) 5 feet
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-2-Lesson-16.3-Answer-Key-9(4)
The table is 5 feet long.
So, option C is correct.
Explanation:
A table is about 60 inches long. We know that 1 feet is equal to 12 inches. So, 5 feet is equal to 60 inches. The table is 5 feet long. So, draw a circle for option C.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.3 Answer Key Measure in Inches and Feet Read More »

Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.2 Answer Key Measure with an Inch Ruler

Refer to our Texas Go Math Grade 2 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.2 Answer Key Measure with an Inch Ruler.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.2 Answer Key Measure with an Inch Ruler

Explore

The bead is 1 inch long. Use the bead to help find the length of each string. Draw to show what you did.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.2 Answer Key 1
about _________ inches

Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.2 Answer Key 2
about _________ inches

Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.2 Answer Key 3
about _________ inches
Answer:

Explanation:
The length of 1st string is 5 inches long
The length of the 2nd string is 6 inches long and
The length of the 3rd string is 3 inches long.

FOR THE TEACHER • Have children use the picture to help them predict how many beads will fit on each string. Then, without measuring, ask them to estimate the length of each string.
Answer:

Math Talk
Mathematical Processes

Describe how the bead helped you find the length of each string.
Answer:

Model and Draw

What is the length of the string to the nearest inch?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.2 Answer Key 4

STEP 1:
Line up the end of the string with the zero mark on the ruler.

STEP 2:
Find the inch mark that is closest to the other end of the string.
___________ inches
Answer:
I lined up the end of the string with the zero mark on the ruler
The inch mark that is closest to the other end of the string is 2
Therefore, the string is 2 inches long.

Share and Show

Measure the length to the nearest inch.

Question 1.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.2 Answer Key 5
___________ inches
Answer:

Explanation:
I lined up the end of the string with the zero mark on the ruler
The inch mark that is closest to the other end of the string is 4
Therefore, the string is 4 inches long.

Question 2.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.2 Answer Key 6
___________ inches
Answer:

Explanation:
I lined up the end of the string with the zero mark on the ruler
The inch mark that is closest to the other end of the string is 5
Therefore, the string is 5 inches long.

Question 3.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.2 Answer Key 7
___________ inches
Answer:

Explanation:
I lined up the end of the string with the zero mark on the ruler
The inch mark that is closest to the other end of the string is 2
Therefore, the string is 2 inches long.

Question 4.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.2 Answer Key 8
___________ inches
Answer:

Explanation:
I lined up the end of the string with the zero mark on the ruler
The inch mark that is closest to the other end of the string is 6
Therefore, the string is 6 inches long.

Problem Solving

Measure the length to the nearest inch.

Question 5.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.2 Answer Key 9
___________ inches
Answer:

Explanation:
I lined up the end of the string with the zero mark on the ruler
The inch mark that is closest to the other end of the string is 5
Therefore, the string is 5 inches long.

Question 6.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.2 Answer Key 10
___________ inches
Answer:

Explanation:
I lined up the end of the string with the zero mark on the ruler
The inch mark that is closest to the other end of the string is 4
Therefore, the string is 4 inches long.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.2 Answer Key 11
___________ inches
Answer:

Explanation:
I lined up the end of the paper clip with the zero mark on the ruler
The inch mark that is closest to the other end of the paper clip is 2
Therefore, the paper clip is 2 inches long.

Solve.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.2 Answer Key 12

Question 8.
H.O.T. Multi-Step How much longer is the red string than the blue string?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.2 Answer Key 13
_________ inches longer
Answer:

Explanation:
The red string is 2+2 = 4 inches long, the blue string is 1+1 = 2 inches long
The red string is 4-2= 2 inches longer than blue string
Therefore, the red string is 2 inches longer than the blue string.

Question 9.
H.O.T. If the red and blue strings were straight and placed end to end, what would the total length be?
_________ inches
Answer:
6 inches

Explanation:
If the red and blue strings were straight and placed end to end
Add the lengths of both the strings that is 4+2 = 6
Therefore, the total length will be 6 inches long.

Daily Assessment Task

Choose the correct answer.

Question 10.
Use Tools Use an inch ruler. What is the length of the ribbon to the nearest inch?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.2 Answer Key 14
(A) 5 inches
(B) 2 inches
(C) 4 inches
Answer:

Explanation:
I lined up the end of the ribbon with the zero mark on the ruler
The inch mark that is closest to the other end of the ribbon is 5
Therefore, the ribbon is 5 inches long.

Question 11.
Apply Use an inch ruler. What is the length of the paper clip to the nearest inch?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.2 Answer Key 15
(A) 4 inches
(B) 1 inch
(C) 2 inches
Answer:

Explanation:
I lined up the end of the paper clip with the zero mark on the ruler
The inch mark that is closest to the other end of the paper clip is 2
Therefore, the paper clip is 2 inches long.

Question 12.
Texas Test Prep Use an inch ruler. What is the length of the pencil to the nearest inch?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.2 Answer Key 16
(A) 1 inch
(B) 4 inches
(C) 3 inches
Answer:

Explanation:
I lined up the end of the pencil with the zero mark on the ruler
The inch mark that is closest to the other end of the pencil is 3
Therefore, the pencil is 3 inches long.

TAKE HOME ACTIVITY • Have your child measure the lengths of some objects to the nearest inch using a ruler or a similar measuring tool.
Answer:

Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.2 Homework and Practice Answer Key

Measure the length to the nearest inch.

Question 1.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.2 Answer Key 17
__________ inches
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-2-Lesson-16.2-Answer-Key-17
The length of the ribbon is about 4 inches long.
Explanation:
I lined up the end of the ribbon with the zero mark on the ruler.
The inch mark that is closest to the other end of the ribbon is 4.
Therefore, the ribbon is about 4 inches long.

Question 2.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.2 Answer Key 18
__________ inches
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-2-Lesson-16.2-Answer-Key-18
The length of the yarn is about 5 inches long.
Explanation:
I lined up the end of the yarn with the zero mark on the ruler.
The inch mark that is closest to the other end of the yarn is 5.
Therefore, the yarn is 5 inches long.

Question 3.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.2 Answer Key 19
__________ inches
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-2-Lesson-16.2-Answer-Key-19
The length of the pencil is about 3 inches long.
Explanation:
I lined up the end of the pencil with the zero mark on the ruler.
The inch mark that is closest to the other end of the pencil is 3.
Therefore, the pencil is 3 inches long.

Problem Solving

Question 4.
Multi-Step Measure the lengths to the nearest inch. How much shorter is the ribbon than the yarn?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.2 Answer Key 20
____________ inch shorter
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-2-Lesson-16.2-Answer-Key-20
The ribbon is 1 inch shorter than yarn.
Explanation:
I lined up the end of the yarn and ribbon with the zero mark on the ruler.
The inch mark that is closest to the other end of the yarn is 4.
The inch mark that is closest to the other end of the ribbon is 3.
The yarn is about 4 inches long. The ribbon is about 3 inches long. So, the ribbon is 1 inch shorter than yarn.

Lesson Check

Choose the correct answer.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.2 Answer Key 21
Question 5.
Jack chooses an object that is about 2 inches long. Which object did Jack choose?
(A) pen
(B) ribbon
(C) eraser
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-2-Lesson-16.2-Answer-Key-21(1)
Option C is correct.
Explanation:
In the above image we can observe three different objects. Jack chooses an object that is about 2 inches long. Jack chosen eraser. Because in all the three objects eraser is about 2 inches long. So, draw a circle for option C.

Question 6.
Jane chooses an object that is about 3 inches long. Which object did Jane choose?
(A) pen
(B) ribbon
(C) eraser
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-2-Lesson-16.2-Answer-Key-21(2)
Option B is correct.
Explanation:
In the above image we can observe three different objects. Jack chooses an object that is about 3 inches long. Jack chosen ribbon. Because in all the three objects ribbon is about 3 inches long. So, draw a circle for option B.

Question 7.
Use an inch ruler. What is the length of the marker to the nearest inch?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.2 Answer Key 22
(A) about 5 inches
(B) about 6 inches
(C) about 3 inches
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-2-Lesson-16.2-Answer-Key-22
Option A is correct.
Explanation:
I lined up the end of the marker with the zero mark on the ruler.
The inch mark that is closest to the other end of the marker is 5.
Therefore, the marker is 5 inches long. So, draw a circle for option A.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 16.2 Answer Key Measure with an Inch Ruler Read More »

Texas Go Math Grade 2 Unit 4 Assessment Answer Key

Refer to our Texas Go Math Grade 2 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 2 Unit 4 Assessment Answer Key.

Texas Go Math Grade 2 Unit 4 Assessment Answer Key

Concepts and Skills

Question 1.
Circle shapes that have exactly 4 sides. Draw an X on shapes that have more than 4 vertices. (TEKS 2.8.C)
Texas Go Math Grade 2 Unit 4 Assessment Answer Key 1
Answer:

Explanation:
I circled the shapes that have only 4 sides and marked X on the shapes that have more than 4 vertices.

Use a ruler to draw the shape. (TEKS 2.8.A)

Go Math Grade 2 Unit 4 Test Answers Question 2.
a shape with 6 sides
Texas Go Math Grade 2 Unit 4 Assessment Answer Key 2
Answer:

Explanation:
I drew a hexagon that is a 6 sided shape.

Question 3.
a shape with 4 vertices
Texas Go Math Grade 2 Unit 4 Assessment Answer Key 3
Answer:

Explanation:
I drew a rectangle. A rectangle has 4 vertices.

Unit 4 Go Math Test 2nd Grade Answer Key Question 4.
Build a rectangular prism with 24 cubes. Shade to show the top and front views. (TEKS 2.8.D)
Texas Go Math Grade 2 Unit 4 Assessment Answer Key 4
Answer:

Fill in the bubble for the correct answer choice.

Question 5.
Which shape shows a way to fold and cut a pentagon to make two quadrilaterals? (TEKS 2.8.E)
Texas Go Math Grade 2 Unit 4 Assessment Answer Key 5
Answer:

Explanation:
I marked the shape that shows a way to fold and cut a pentagon to make two quadrilaterals.

Question 6.
Max starts baseball practice at the time shown on the clock. At what time did he start baseball practice? (TEKS 2.9.G)
Texas Go Math Grade 2 Unit 4 Assessment Answer Key 6
(A) 3:55
(B) 2:55
(C) 11:15
Answer:
(B) 2:55

Explanation:
The above clock has the hours hand on 2 and the minutes hand on 11 which tells it is 55 minutes. So, the time shown in the clock is 2:55.

Question 7.
Which of these solids is a rectangular prism? (TEKS 2.8.B)
Texas Go Math Grade 2 Unit 4 Assessment Answer Key 7
Answer:

Explanation:
I marked the  3rd shape as it is called a rectangular prism.

Question 8.
Which of the following shapes has 8 sides? (TEKS 2.8.C)
Texas Go Math Grade 2 Unit 4 Assessment Answer Key 8
Answer:

Explanation:
I marked the shape that has 8 sides.

Go Math Grade 2 Unit 4 Assessment Answer Key Question 9.
David measures a rope in centimeters. He draws this diagram to show the length of the rope. How many centimeters long is his rope? (TEKS 2.9.C)
Texas Go Math Grade 2 Unit 4 Assessment Answer Key 9
(A) 16 centimeters
(B) 21 centimeters
(C) 5 centimeters
Answer:

Explanation:
David measures a rope in centimeters. He draws this diagram to show the length of the rope
I counted the measurements by grouping them.
5+5+5+1=16
Therefore, David’s rope is 16 centimeters long.

Question 10.
Ellen is telling her sister about using a ruler. Which sentence is true? (TEKS 2.9.B)
(A) I foot is the same as I meter.
(B) I foot is the same as 12 inches.
(C) I centimeter is the same as 10 meters.
Answer:
(B) I foot is the same as 12 inches.

Explanation:
An inch ruler is used to measure any object in inches and 12 inches makes 1 feet.

Question 11.
Use an inch ruler. What is the length of the yarn to the nearest inch? (TEKS 2.9.D)
Texas Go Math Grade 2 Unit 4 Assessment Answer Key 10
(A) 4 inches
(B) 40 inches
(C) 6 inches
Answer:

Explanation:
I used an inch ruler and the yarn is 4 inches long.

Question 12.
Olivia brushes her teeth at this time each night. Which is this time shown on the clock? (TEKS 2.9.G)
Texas Go Math Grade 2 Unit 4 Assessment Answer Key 11
(A) 1:40 p.m.
(B) 8:05 a.m.
(C) 8:05 p.m.
Answer:
(C) 8:05 p.m.

Explanation:
Olivia brushes her teeth at this time each night
In the above clock, the hours hand is on 8 and the minutes hand is on 1 which means 5 minutes.
The clock shows that it is 8:05 and as it is night the time is 8:05 pm
Therefore, Olivia brushed her teeth at 8:05 p.m.

Unit 4 Assessment Answers Texas Go Math Grade 2 Question 13.
Adrian is measuring some classroom objects. Use an inch ruler. Circle two objects below that have a total length that is less than 9 inches. (TEKS 2.9.D)
Texas Go Math Grade 2 Unit 4 Assessment Answer Key 12
Answer:

Explanation:
I drew a circle around the objects that has the total length less than 9 inches.

Adrian wants to measure the length of a real bulletin board in inches and feet. Describe how these two measurements will be different. Then explain why they will be different, (TEKS 2.9.B)
Texas Go Math Grade 2 Unit 4 Assessment Answer Key 13
Answer:
A bulletin board has a length of 24 inches which is 2 feet.

Texas Go Math Grade 2 Unit 4 Assessment Answer Key Read More »

Texas Go Math Grade 2 Module 14 Assessment Answer Key

Refer to our Texas Go Math Grade 2 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 2 Module 14 Assessment Answer Key.

Texas Go Math Grade 2 Module 14 Assessment Answer Key

Concepts and Skills

Use a ruler to draw the shape. TEKS 2.8.A

Question 1.
a shape with 5 sides
Texas Go Math Grade 2 Module 14 Assessment Answer Key 1
Answer:

Explanation:
I drew a shape that has 5 sides. It is a pentagon.

Texas Go Math Grade 2 Module 14 Question 2.
a shape with 4 vertices
Texas Go Math Grade 2 Module 14 Assessment Answer Key 2
Answer:

Explanation:
I drew a rectangle as it has 4 vertices.

Question 3.
Combine the pattern blocks. Trace the blocks to show how you made the new shape. TEKS 2.8.D
Make a new shape that has 6 vertices.
Texas Go Math Grade 2 Module 14 Assessment Answer Key 3
Answer:

Explanation:
I combined the pattern blocks and made a hexagon that has 6 sides.

Texas Go Math Grade 2 Answer Key Module 14 Question 4.
Circle the shapes with more than 4 vertices. TEKS 2.8.C
Texas Go Math Grade 2 Module 14 Assessment Answer Key 4
Answer:

Explanation:
I drew a circle around the shapes that has more than 4 vertices.

Texas Test Prep

Fill in the bubble for the correct answer choice.

Question 5.
Dev drew this pentagon. How many vertices does a pentagon have? TEKS 2.8.C
Texas Go Math Grade 2 Module 14 Assessment Answer Key 5
(A) 5 vertices
(B) 4 vertices
(C) 6 vertices
Answer:
(A) 5 vertices

Explanation:
Dev drew this pentagon.A pentagon has 5 vertices.

Question 6.
Ella drew this polygon. How many sides does this polygon have? TEKS 2.8.C
Texas Go Math Grade 2 Module 14 Assessment Answer Key 6
(A) 8 sides
(B) 12 sides
(C) 13 sides
Answer:
(B) 12 sides

Explanation:
Ella drew this polygon. This has 12 sides.

Go Math Grade 2 Answer Key Pdf Module 14 Question 7.
Paulo drew this shape. What is the name of the shape? TEK 2.8.C
Texas Go Math Grade 2 Module 14 Assessment Answer Key 7
(A) hexagon
(B) octagon
(C) quadrilateral
Answer:
(A) Hexagon

Explanation:
Paulo drew this shape.It is a hexagon it has 6 sides.

Question 8.
Barbara folded the shape along the line. What new shapes did she make? TEKS 2.8.E
Texas Go Math Grade 2 Module 14 Assessment Answer Key 8
(A) 2 squares
(B) 1 square, 1 triangle
(C) 2 triangles
Answer:
(C) 2 triangles

Explanation:
When Barbara fold the shape above she made 2 triangles.

Texas Go Math Grade 2 Module 14 Assessment Answer Key Read More »

Texas Go Math Grade 2 Unit 5 Answer Key Data Analysis

Refer to our Texas Go Math Grade 2 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 2 Unit 5 Answer Key Data Analysis.

Texas Go Math Grade 2 Unit 5 Answer Key Data Analysis

Show What You Know

Check your understanding of important skills.

Make Tally Charts

Complete the tally chart.

Texas Go Math Grade 2 Unit 5 Answer Key 1
Explanation:
Completed the tally chart

Question 1.
How many children chose red?
____ children
Answer: 6
Explanation:
6 children choose red

Question 2.
Which color did the fewest children choose?
Answer: Green
Explanation:
the fewest children choose green color

Sums to 10

Write the sum.

Question 3.
5 + 2 = ____
Answer: 7
Explanation:
The sum of 5 and 2 is 7

Question 4.
6 + 3 = ____
Answer: 9
Explanation:
The sum of 6 and 3 is 9

Question 5.
2 + 8 = ____
Answer: 10
Explanation:
The sum of 2 and 8 is 10

Differences to 10

Write the difference.

Question 6.
6 – 5 = __
Answer: 1
Explanation:
The difference of 6 and 5 is 1

Question 7.
5 – 3 = ___
Answer: 2
Explanation:
The difference of 5 and 3 is 2

Question 8.
10 – 7 = ___
Answer: 3
Explanation:
The difference of 10 and 7 is 3

Question 9.
9 – 2 = __
Answer: 7
Explanation:
The difference of 9 and 2 is 7

Question 10.
8 – 4 = ___
Answer: 4
Explanation:
The difference of 8 and 4 is 4

Question 11.
10 – 2 = ___
Answer: 8
Explanation:
The difference of 10 and 2 is 8

Vocabulary Builder

Visualize it

Draw tally marks to show each number.

Texas Go Math Grade 2 Unit 5 Answer Key 2
Explanation:
Drawn tally marks in the table

Understand Vocabulary

Texas Go Math Grade 2 Unit 5 Answer Key 3

Write a number to complete the sentence.

Question 1.
10 apples is more than _____ apples.
Answer: 2
Explanation:
The word more than is used here

Question 2.
6 bananas is fewer than ___ bananas.
Answer: 8
Explanation:
The word fewer than is used here

Texas Go Math Unit 5 Answer Key Grade 2 Question 3.
______ grapes is more than 6 grapes.
Answer: 10
Explanation:
The word more than is used here

Question 4.
___ oranges is fewer than 5 oranges.
Answer: 2
Explanation:
The word fewer than is used here

Vocabulary Reader

Field Day

written by Tim Johnson
illustrated by Lee Calderon

This Take-Home Book belongs to

Texas Go Math Grade 2 Unit 5 Answer Key 4

Texas Go Math Grade 2 Unit 5 Answer Key 5

The class plans a field day. They will survey 22 children to find what is liked best. They will use tally marks.

Texas Go Math Grade 2 Unit 5 Answer Key 6

Which sport was chosen most often?
Answer:
soccer
Which sport was chosen least often?
Answer:
Running races
Which of the two sports would you have voted for?
soccer and Running races

Texas Go Math Grade 2 Unit 5 Answer Key 7

What can you tell about the results of the food survey? What food would you have voted for?
Answer : pizza

Texas Go Math Grade 2 Unit 5 Answer Key 8

This survey will show how many want hats or T-shirts. How many of the 22 children do you think ordered each item? Draw tally marks to show your idea. Remember there are 22 children ¡n all.

Texas Go Math Grade 2 Unit 5 Answer Key 9

Texas Go Math Grade 2 Unit 5 Answer Key 10
The tally marks are noted

Should the field day be in the morning or in the afternoon? Children raised hands to vote for morning. They kept their hands down to vote for afternoon. Tally the results.

Texas Go Math Grade 2 Unit 5 Answer Key 11
The tally marks are added

Write about the Math

Write Math Write your own story about taking a survey in your class. Draw a tally chart with tally marks to show what the results might be.
Texas Go Math Grade 2 Unit 5 Answer Key 12

Planning a Survey

Suppose your class is going to have a party. A survey is a good way to decide what to have at the party. Plan a survey about the juices or about the foods to have at the party.

Texas Go Math Grade 2 Unit 5 Answer Key 13

Question 1.
Write the three choices for your survey at the top of the tally chart.
Answer: Pizza, Burger, French Fries
Explanation:
Pizza, Burger, French Fries 3 options are added at the top of the tally chart.

Question 2.
What question would you use for your survey?
Answer: Which was there favorite choice
Explanation:
French Fries was the kids favorite choice for  a birthday party

Math Board Ask some classmates your survey question. Tally the results and then write to describe the results.

Explanation:
Ask some classmates about our survey question.
Tally the results the results as shown below.

Texas Go Math Grade 2 Unit 5 Answer Key Data Analysis Read More »

Scroll to Top