Uncategorized

Texas Go Math Grade 3 Module 17 Assessment Answer Key

Refer to our Texas Go Math Grade 3 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 3 Module 17 Assessment Answer Key.

Texas Go Math Grade 3 Module 17 Assessment Answer Key

Vocabulary

Choose the best term from the box.

Vocabulary
area
perimeter

Question 1.
The distance around a figure is the ___________ . (p. 545)
Answer:
The distance around the figure is called as perimeter.

Concepts and Skills

Find the perimeter of the figure. Each unit is 1 centimeter. (TEKS 3.7.B)

Question 2.
Texas Go Math Grade 3 Module 17 Assessment Answer Key 1
____________ centimeters
Answer:

Explanation:
Perimeter the given figure is 15 units
As 1 unit is equal to 1 cm
The perimeter of the given figure is 15 centimeters.

Texas Go Math Grade 3 Answer Key Pdf Module 17 Question 3.
Texas Go Math Grade 3 Module 17 Assessment Answer Key 2

____________ centimeters
Answer:

Explanation:
Perimeter the given figure is 14 units
As 1 unit is equal to 1 cm
The perimeter fo the given figure is 14 centimeters.

Find the unknown side lengths.

Question 4.
Perimeter = 33 centimeters
Texas Go Math Grade 3 Module 17 Assessment Answer Key 3
g = __________ centimeters
Answer:
g = 3 cm

Explanation:
The perimeter is 33 centimeters
The sum of the sides I know is 30 centimeters
A related subtraction equation is
g = 33-30
So, the length of side g is 3 centimeters.

Question 5.
Perimeter = 32 feet
Texas Go Math Grade 3 Module 17 Assessment Answer Key 4
k = ___________ feet
Answer:
k = 4 feet

Explanation:

Explanation:
We know that the perimeter of the rectangle is 32 feet
The sum of the lengths of the sides I know is 12+12=24
Subtract the lengths from the perimeter, 32-24=8
Divide the difference by 2
8 ÷  2 = 4
The length of the other side is 4 feet
Therefore, k=4 feet

Go Math Answer Key Grade 3 Module 17 Test Answers Question 6.
Use a centimeter ruler to find the perimeter. (TEKS 3.7.B)
Texas Go Math Grade 3 Module 17 Assessment Answer Key 5
___________ centimeters
Answer:

Explanation:
Add the lengths of all the sides to find the perimeter
10+6+4+6+2+4=32
Therefore, the perimeter of the given figure is 32 centimeters.

Fill in the bubble for the correct answer choice.

Question 7.
Jacob built a toolbox with a perimeter of 70 inches. What is the length of side m? (TEKS 3..7.B)
Texas Go Math Grade 3 Module 17 Assessment Answer Key 6
(A) 50 inches
(B) 20 inches
(C) 25 inches
(D) 10 inches
Answer:
C. 25 inches

Explanation:
We know that perimeter of the rectangle is 70 inches
The sum of lengths of the sides i know is 10+10=20
Subtract the lengths from the perimeter, 70-20=50
Divide the difference by 2
50 ÷  2 = 25
The length of the other side is 25 inches
Therefore, m = 25 inches

Grade 3 Go Math Module 17 Answer Key Question 8.
Adrienne is decorating a square picture frame. She glued 32 inches of ribbon around the edge of the frame. What is the length of each side of the picture frame? (TEKS 3.7.B)
Texas Go Math Grade 3 Module 17 Assessment Answer Key 7
(A) 4 inches
(B) 8 inches
(C) 28 inches
(D) 16 inches
Answer:
B. 8 inches

Explanation:
Adrienne is decorating a square picture frame.
She glued 32 inches of ribbon around the edge of the frame
So, perimeter of picture frame is 32 inches
Perimeter of a square is 4 x length of side
So, 4 x a = 32 then a = 32÷  4
a=8
Therefore, the length of each side of the picture frame is 8 inches.

Question 9.
What is the perimeter of the figure? Each unit is 1 centimeter. (TEKS 3.7.B)
Texas Go Math Grade 3 Module 17 Assessment Answer Key 8
Answer:

Explanation:
Perimeter the given figure is 18 units
As 1 unit is equal to 1 cm
The perimeter fo the given figure is 18 centimeters.

Question 10.
Jeff is making a poster for a car wash for the Campout Club. What is the perimeter of the poster? (TEKS 3.7.B)
Texas Go Math Grade 3 Module 17 Assessment Answer Key 9
(A) 8 feet
(B) 3 feet
(C) 6 feet
(D) 4 feet
Answer:
A. 8 feet

Explanation:
Jeff is making a poster for a car wash for the Campout Club
Perimeter fo a figure is sum of all its sides
The sum of the sides of the poster is 1+3+1+3=8 feet
therefore, Perimeter of the poster is 8 feet.

Go Math Module 17 Assessment Grade 3 Pdf Question 11.
A rectangle has side lengths of 8 inches and 10 inches. What is the perimeter of the rectangle? (TEKS 3.7.B)
(A) 28 inches
(B) 18 inches
(C) 32 inches
(D) 36 inches
Answer:
D. 36inches

Explanation:
A rectangle has side lengths of 8 inches and 10 inches
Perimeter fo a rectangle is sum of all its sides
Sum of all the sides of given rectangle is 8+10+8+10= 36 in
Therefore, preimeter fo the given rectangle is 36 inches.

Texas Go Math Grade 3 Module 13 Assessment Answer Key

Refer to our Texas Go Math Grade 3 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 3 Module 13 Assessment Answer Key.

Texas Go Math Grade 3 Module 13 Assessment Answer Key

Concepts and Skills

Question 1.
Explain how to find 30 ÷ 6 by making equal groups. TEKS 3.4.H
Answer: 5
Explanation:
5 + 5 + 5 + 5 + 5 + 5 = 30
5 is divided in to 6 groups

Find the quotient. TEKS 3.4.F, 3.4.J

Question 2.
12 ÷ 6 = ___
Answer: 2
Explanation:
6 x 2 = 12
Quotient = 2

Question 3.
___ = 48 ÷ 6
Answer: 8
Explanation:
6 x 8 = 48
Quotient = 8

Question 4.
63 ÷ 7 = ___
Answer: 9
Explanation:
Quotient = 9
9 x 7 = 63

Question 5.
___ = 27 ÷ 9
Answer: 3
Explanation:
Quotient = 3
9 x 3 = 27

Question 6.
Texas Go Math Grade 3 Module 13 Assessment Answer Key 1
Answer: 7

Explanation:
Quotient = 7
7 x 7 = 49

Question 7.
Texas Go Math Grade 3 Module 13 Assessment Answer Key 2
Answer: 4
Explanation:

Quotient = 4
8 x 4 = 24

Question 8.
Texas Go Math Grade 3 Module 13 Assessment Answer Key 3
Answer: 7
Explanation:

Quotient = 7
10 x 7 = 70

Question 9.
Texas Go Math Grade 3 Module 13 Assessment Answer Key 4
Answer: 8
Explanation:

Quotient = 8
9 x 8 = 72

Question 10.
Texas Go Math Grade 3 Module 13 Assessment Answer Key 5
Answer: 2
Explanation:

Quotient = 2
9 x 2 = 18

Question 11.
Texas Go Math Grade 3 Module 13 Assessment Answer Key 6
Answer: 5
Explanation:

Quotient = 5
8 x 5 = 40

Question 12.
Texas Go Math Grade 3 Module 13 Assessment Answer Key 7
Answer: 3
Explanation:

Quotient = 3
6 x 3 = 18

Question 13.
Texas Go Math Grade 3 Module 13 Assessment Answer Key 8
Answer: 4
Explanation:

Quotient = 4
8 x 4 = 32

Find the unknown factor and quotient. TEKS 3.4.F, 3.4.J

Question 14.
6 × ___ = 42 42 ÷ 6 = ___
Answer:
6 × 7 = 42
42 ÷ 6 = 7
Explanation:
Found the unknown factors
and quotient = 7
7 x 6 = 42

Question 15.
7 × __ = 28 ___ = 28 ÷ 7
Answer:
7 × 4  = 28
4 = 28 ÷ 7
Explanation:
Found the unknown factors
and quotient = 4

Question 16.
__ × 8 = 16 16 ÷ 8 = ___
Answer:
2 × 8 = 16
16 ÷ 8 = 2
Explanation:
Found the unknown factors
and quotient = 2

Question 17.
6 × __ = 60 __ = 60 ÷ 6
Answer:
6 × 10 = 60
10 = 60 ÷ 6
Explanation:
Found the unknown factors
and quotient = 10

Texas test Prep

Fill in the bubble for the correct answer choice.

Use strategies to solve.

Question 18.
Maria has 54 flower seeds and 9 pots. If she wants to put an equal number of seeds in each pot, how many seeds will Maria put in each pot? TEKS 3.4.F, 3.4.J, 3.4.K
Texas Go Math Grade 3 Module 13 Assessment Answer Key 9
(A) 6
(B) 7
(C) 8
(D) 9
Answer: A
Explanation:
6 seeds will Maria put in each pot

Question 19.
There are 56 students at basketball camp. The coaches put 8 players on each team. How many teams did they make? TEKS 3.4.F, 3.4.K, 3.5.B
Texas Go Math Grade 3 Module 13 Assessment Answer Key 10
(A) 6
(B) 7
(C) 48
(D) 64
Answer: B
Explanation:
8 x 7 = 56
The coach makes 7 teams

Question 20.
Tristan bought 14 tickets when he arrived at the fair. Then he bought an additional 7 tickets to go on his favorite ride. The ride costs 7 tickets. How many times can Tristan go on his favorite ride? TEKS 3.4.F, 3.4.J, 3.4.K
(A) 24
(B) 18
(C) 9
(D) 3
Answer: D
Explanation:
3 times can Tristan go on his favorite ride
14 tickets when he arrived at the fair
additional 7 tickets to go on his favorite
14 + 7 = 21
21 divided by 7 = 3

Question 21.
Liza bought 48 inches of ribbon to make bows. If she uses 8 inches of ribbon for each bow, how many bows can she make? TEKS 3.4.F, 3.4.J, 3.4.K
Texas Go Math Grade 3 Module 13 Assessment Answer Key 11
Record your answer and fill in the bubbles on the grid. Be sure to use the correct place value.
Answer: 6 bows

Explanation:
The correct place value is 6

Texas Go Math Grade 3 Lesson 11.3 Answer Key Even and Odd Numbers

Refer to our Texas Go Math Grade 3 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 3 Lesson 11.3 Answer Key Even and Odd Numbers.

Texas Go Math Grade 3 Lesson 11.3 Answer Key Even and Odd Numbers

Essential Question
How can you tell if a number is even or odd?
Answer:
To tell whether a number is even or odd, look at the number in the ones place.
That single number will tell you whether the entire number is odd or even.
An even number ends in 0, 2, 4, 6, or 8. An odd number ends in 1, 3, 5, 7, or 9.

Unlock the Problem
Grace and her sister choose pairs of factors and guess if the products of their numbers are odd or even. What is the best guess for Grace—will most of the products be odd or even?

Remember
Even numbers end in 0, 2, 4, 6, or 8. Odd numbers end in 1, 3, 5, 7, or 9.

Activity
Find the product. Then determine if the product is even or odd.

Texas Go Math Grade 3 Lesson 11.3 Answer Key 1

___ out of four possibilities in the table result in a product that is an ___ number. So, Grace should guess that most of the products will be ___.
Answer:

Explanation:
A number which is divisible by 2 and generates a remainder of 0 is called an even number. An odd number is a number which is not divisible by 2.

• What if Grace chose 58 as a factor and her sister chose 67? Would the product be an odd or an even number? Explain your answer:
Answer:
58 x 67 = 3886
Even x Odd = Even
Explanation:
A number which is divisible by 2 and generates a remainder of 0 is called an even number.
Try This! Tell if the product will be odd or even.
14 × 16
Answer:
14 x 16 = 224     Even
Explanation:
A number which is divisible by 2 and generates a remainder of 0 is called an even number

231 × 7
Answer:
231 x 7 = 1617      Odd
Explanation:
An odd number is a number which is not divisible by 2.

98 × 45
Answer:
98 x 45 = 4410      Even
Explanation:
A number which is divisible by 2 and generates a remainder of 0 is called an even number

59 × 622
Answer:
59 x 622 = 36698    Even
Explanation:
A number which is divisible by 2 and generates a remainder of 0 is called an even number

2,006 × 3
Answer:
2006 x 3 = 6018   Even
Explanation:
A number which is divisible by 2 and generates a remainder of 0 is called an even number.

790 × 51
Answer:
790 x 51 = 40290  Even
Explanation:
A number which is divisible by 2 and generates a remainder of 0 is called an even number.

Divisibility Rules
A number is divisible by another number if the number is a counting number and the number can be divided evenly. Some numbers have divisibility rules.

A number is divisible by 2 if the ones digit is 0, 2, 4, 6, or 8.
Divisible by 2:
64 98 412 7,940 80,576

Not divisible by 2:
63 97 411 7,939 80,575

• What do you notice about the numbers divisible by 2?
Answer:
A number is divisible by 2,
if the given number is a must and should end with the 0, 2, 4, 6 and 8 number only.
If not ending with that numbers, the given number is Not divisible.
A number is divisible by 2 if the ones digit is 0, 2, 4, 6, or 8.

Try This! Circle the numbers divisible by 2.
445 867 3,428 6,499 150,210 516 4,321 7,934

Share and Show

Tell if the product will be odd or even.

Question 1.
even × odd
Answer: Even
Explanation:
A number which is divisible by 2 and generates a remainder of 0 is called an even number

Question 2.
odd × odd
Answer: Odd
Explanation:
An odd number is a number which is not divisible by 2.

Go Math Grade 3 Lesson 11.3 Answer Key Question 3.
even × even
Answer: Even
Explanation:
A number that is divisible by 2 and generates a remainder of 0 is called an even number.

Math Talk
Mathematical Processes

What conclusion can you draw when the product of two numbers is an odd number?

Circle the numbers divisible by 2.

Question 4.
47
Answer: Odd
Not divisible
Explanation:
In the given number 47,
7 is not ending with even number So,
the given number is not divisible by 2.
The given number should end with the 0, 2, 4, 6 and 8 number only, if not ending with that numbers, the given number is Not divisible by 2.
So, it is odd number.

Question 5.
598
Answer: Divisible
Even
Explanation:
The given number 598, last number is ending with 8, 598 is divisible with 2.
A number is divisible by 2, the number should end with the 0, 2, 4, 6 and 8 number only. A number is divisible by 2 if the ones digit is 0, 2, 4, 6, or 8.

Question 6.
1,001
Answer: Odd
Not Divisible
Explanation:
A number is divisible by 2, if the given number ends with the 0, 2, 4, 6 and 8 number only. if not ending with that numbers, the given number is Not divisible.
so, the given number is Odd.

Question 7.
676
Answer: Divisible
Even
Explanation:
A number is divisible by 2, if the given number ends with the 0, 2, 4, 6 and 8 it is divisible.
A number is divisible by 2 if the ones digit is 0, 2, 4, 6, or 8.
So, the given number is Even.

Go Math 3rd Grade Lesson 11.3 Answer Key Question 8.
3,794
Answer: Divisible
Even
Explanation:
A number is divisible by 2, if the given number is a must and should end with the 0, 2, 4, 6 and 8 number only. if not ending with that numbers, the given number is Not divisible
A number is divisible by 2 if the ones digit is 0, 2, 4, 6, or 8.

Use the divisibility rule to tell if the number is even or odd.

Question 9.
39
Answer:
Not divisible by 2 and number is Odd.
Explanation:
The given number is  Not divisible by 2 as the last number is ending with 9 Odd,
and the given number 39 is Odd number.

Question 10.
472
Answer:
Divisible by 2 and number is Even.
Explanation:
The given number is  divisible by 2 as the last number is ending with 2 even,
and the given number 472 is Even number.

Question 11.
2,500
Answer:
Divisible by 2 and number is Even.
Explanation:
The given number is  divisible by 2 as the last number is ending with 0,
and the given number 2,500 is Even number.

Question 12.
934
Answer:
Divisible by 2 and number is Even.
Explanation:
The given number is  divisible by 2 as the last number is ending with 4 even,
and the given number 934 is Even number.

Question 13.
6,281
Answer:
Not divisible by 2 and number is Odd.
Explanation:
The given number is  Not divisible by 2 as the last number is ending with 1 Odd,
and the given number 6,281 is Odd number.

Question 14.
683
Answer:
Not divisible by 2 and number is Odd.
Explanation:
The given number is  Not divisible by 2 as the last number is ending with 3 Odd,
and the given number 683 is Odd number.

Question 15.
1,748
Answer: Even
Divisible by 2 and number is Even.
Explanation:
The given number is  divisible by 2 as the last number is ending with 4 even,
and the given number 1,748 is Even number.

Lesson 11.3 Answer Key Go Math Grade 3 Question 16.
20,645
Answer: Odd
Not divisible by 2 and number is Odd.
Explanation:
The given number is  Not divisible by 2 as the last number is ending with 1 Odd,
and the given number 20,645 is Odd number.

Question 17.
17,356
Answer: Even
Divisible by 2 and number is Even.
Explanation:
The given number is  divisible by 2 as the last number is ending with 4 even,
and the given number 17,356 is Even number.

Question 18.
41,207
Answer: Odd
Not divisible by 2 and number is Odd.
Explanation:
The given number is  Not divisible by 2 as the last number is ending with 1 Odd,
and the given number 41,207 is Odd number.

Problem Solving

Question 19.
Olivia uses some beads to make 7 bracelets. She uses 5 beads on each bracelet. Will the number of beads Olivia uses be an even or an odd number? Explain.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 11.3 Answer Key 2
Answer:
7 x 5 = 35
Explanation:
Olivia uses 35 beads to make 7 bracelets.
odd x odd = odd
7 and 5 are odd numbers and 35 is also odd number.

Question 20.
What’s the Error? Multi-Step Noah wrote the number 6,247. Bryson wrote the number 4,332. Both Noah and Bryson say their numbers are divisible by 2. Describe and correct the error.
Answer:
No, only Noah number 6247 is divisible by 2.
Explanation:
Noah number 6247
Bryson number 4332
that last digit of the above number is ending with 2, so 4332 is divisible by 2 and 6247 is not divisible by 2

Question 21.
H.O.T. Multi-Step Vanessa is thinking of an even product between 40 and 50. One of the factors is even and one of the factors is odd. Both factors are 1-digit numbers. What is Vanessa’s number? Explain how you found it.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 11.3 Answer Key 3
Answer:
Vanessa’s number is 42
Explanation:
Vanessa is thinking of an even product between 40 and 50, i.e., 42,44,46,48.
One of the factors is even and one of the factors is odd.
Both factors are 1-digit numbers.
So, 6 x 7 = 42.

Question 22.
H.O.T. Multi-Step The price tags on the two items Nathan wants to buy are 50¢ and 25¢. Will he pay for the two items with an even or an odd number of quarters? Explain.
Answer:
Nathan pay odd number of 3 quarters.
Explanation:
The price tags on the two items Nathan wants to buy are 50¢ and 25¢.
Total price he has to pay 50¢ + 25¢ = 75¢
He pay for the two items with an an odd number of 3 quarters.
As, we know 1 quarter = 25¢.

Daily Assessment Task

Question 23.
Delia is playing an odd and even game with cards. She turns over a card and the number 25 shows. Which is true about 25?
(A) It is even because there is a 2 in the tens place.
(B) It is even because there is a 5 in the ones place.
(C) It is odd because there is a 2 in the tens place.
(D) It is odd because there is a 5 in the ones place.
Answer:
Option(D)
Explanation:
Delia card turns over a card and the number 25 shows.
25 is odd number as 5 is present ones place.

Go Math Lesson 11.3 Answers 3rd Grade Question 24.
Which of the following groups of numbers includes an odd number?
(A) 124, 556, 670
(B) 218, 844, 385
(C) 420, 774, 988
(D) 512, 230, 854
Answer:
Option(B)
Explanation:
In the given numbers 218, 844, 385,
385 is odd number as 5 is present in ones place,
the rest of the numbers 218 and 844 the ones place has even number.

Question 25.
Multi-Step Jim is thinking of a mystery number between 50 and 70. His number is even and the sum of the digits is 9. What is Jim’s number?
(A) 45
(B) 72
(C) 54
(D) 63
Answer:
Option(C)
Explanation:
Jim is thinking of a mystery number between 50 and 70.
His number is even and the sum of the digits is 9.
5 + 4 = 9
So, Jim’s number is 54.

Texas Test Prep

Question 26.
Which set of numbers contains all odd numbers?
(A) 238, 239, 240
(B) 591, 513, 510
(C) 423, 429, 431
(D) 156, 170, 192
Answer:
Option(C)
Explanation:
The given numbers 423, 429, 431 contain odd numbers in ones place,
which are not divisible by 2.

Texas Go Math Grade 3 Lesson 11.3 Homework and Practice Answer Key

Tell if the product will be odd or even.

Question 1.
37 × 41 ___
Answer: Odd
Explanation:
An odd number is a number which is not divisible by 2.
37 x 41 = 1517
odd x odd = odd

Question 2.
56 × 9 ____
Answer: Even
Explanation:
A number which is divisible by 2 and generates a remainder of 0 is called an even number.
56 x 9 = 504
even x odd = even

Go Math Practice and Homework Lesson 11.3 Answer Key Question 3.
64 × 88 ___
Answer: Even
Explanation:
A number which is divisible by 2 and generates a remainder of 0 is called an even number.
64 x 88 = 5688
even x even = even

Question 4.
13 × 50 ____
Answer: Even
Explanation:
A number which is divisible by 2 and generates a remainder of 0 is called an even number.
13 x 50 = 650

Circle the numbers divisible by 2.

Question 5.
113
Answer: Odd
Not divisible by 2
Explanation:
The given number is  divisible by 2 as the last number is ending with 3 even,
and the given number 113 is Even number.

Question 6.
572
Answer: Even
Divisible by 2

Explanation:
The given number is  divisible by 2 as the last number is ending with 2 even,
and the given number 572 is Even number.

Question 7.
488
Answer:
Divisible by 2
Even
Explanation:
The given number is  divisible by 2 as the last number is ending with 2 even,
and the given number 488 is Even number.

Question 8.
326
Answer:
Divisible by 2
Even

Explanation:
The given number is  divisible by 2 as the last number is ending with 2 even,
and the given number 488 is Even number.

Question 9.
631
Answer: Odd
Not divisible by 2
Explanation:
The given number is  divisible by 2 as the last number is ending with 3 even,
and the given number 113 is Even number.
Question 10.
234
Answer:
Divisible by 2
Even
Explanation:
The given number is  divisible by 2 as the last number is ending with 2 even,
and the given number 488 is Even number.

Problem Solving

Question 11.
Kenji writes the numbers 4,230 and 5,607. He says that both numbers are divisible by 2. Is Kenji correct? Explain.
Answer:
No, he is not correct.
Only one number 4,230 is even.
Explanation:
Kenji writes the numbers 4,230 and 5,607.
4,230 is only divisible by 2 as 0 is present in ones place.
But in 5,607 odd number 7 is present in ones place, which is not divisible by 2.
No, Kenji only number 4,230 is even.

Question 12.
Kara uses some buttons to decorate 6 puppets. She uses 8 buttons on each puppet. Will the number of buttons Kara uses be an even or an odd number? Explain.
Answer: Even
48 buttons
Explanation:
Kara uses some buttons to decorate 6 puppets.
She uses 8 buttons on each puppet.
6 x 8 = 48
The number of buttons Kara uses is even.

Go Math Grade 3 Lesson 11.3 Homework Answer Key Question 13.
Miguel has a group of 17 red counters and a group of 13 yellow counters. He arranges the counters into stacks of 5. Does he have an odd or even number of stacks? Explain.
Answer: Even
6 stacks
Explanation:
Miguel has a group of 17 red counters and a group of 13 yellow counters.
Total counter 17 + 13 = 30
He arranges the counters into stacks of 5.
30 ÷ 5 = 6
Miguel have an even number of stacks.

Texas test Prep

Lesson Check

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 14.
Harry tosses three number cubes to make this number.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 11.3 Answer Key 4
Which is true about Harry’s number?
(A) It is even because there is a 2 in the hundreds place.
(B) It is even because there is a 0 in the tens place.
(C) It is odd because there is a 9 in the ones place.
(D) It is even because is it divisible by 2.
Answer:
Option(C)
Explanation:
It is odd because there is a 9 in the ones place, which is not divisible by 2.

Question 15.
Dale tosses three number cubes shown below.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 11.3 Answer Key 5
Which is an even number Dale can make from the numbers?
(A) 536
(B) 635
(C) 563
(D) 365
Answer:
Option(A)
Explanation:
536 is even number, because it is exactly divided by 2 and 6 is present in ones place.

Question 16.
Gerard tosses four number cubes shown below.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 11.3 Answer Key 6
Which set of numbers that Gerard makes are all odd?
(A) 216, 619, 926
(B) 169, 921, 269
(C) 692, 961, 219
(D) 926, 261, 692
Answer:
Option(B)
Explanation:
In the above numbers 169, 921, 269 all ends with odd numbers in ones place,
which are not divisible by 2.

Question 17.
Multi-Step A mystery number is odd and has 2 digits. The sum of the digits is 11. The digit in the tens place is between 0 and 3. What is the mystery number?
(A) 29
(B) 38
(C) 47
(D) 56
Answer:
Option(A)
Explanation:
A mystery number is odd and has 2 digits.
The sum of the digits is 11.
1 + 1 = 2
The digit in the tens place is between 0 and 3, i.e., 2.
So, the mystery number is 29.

Go Math Grade 5 Lesson 11.3 Practice and Homework Question 18.
Multi-Step A mystery number is even and has 2 digits. The difference between the digits is 3. The digit in the one’s place is between 0 and 4. What is the mystery number?
(A) 30
(B) 63
(C) 74
(D) 52
Answer:
Option(A)
Explanation:
A mystery number is even and has 2 digits.
The difference between the digits is 3.
5 – 2 = 3
The digit in the one’s place is between 0 and 4.
So, the mystery number 30

Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key Compare and Order Whole Numbers

Refer to our Texas Go Math Grade 3 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key Compare and Order Whole Numbers.

Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key Compare and Order Whole Numbers

Essential Question
What are some ways you can compare and order whole numbers?

Unlock the Problem
The Sunshine Skyway bridge is 34,373 feet long. The W. K. Wilson bridge is 32,102 feet long. Which bridge is shorter?
Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 1
You can use symbols to compare numbers.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 2

Use a number line. Compare 34,373 and 32,102.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 3
32,102 is to the left of 34,373.                   32,102 Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 4 34,373
So, the W. K. Wilson bridge is shorter.

To find the longest bridge in the table, look for the bridge with the greatest length.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 5

Remember
When you write numbers in order, you write them from greatest to least or from least to greatest.

Which number is the greatest? Explain how you know.
Answer:

Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 5

The order of numbers is 32,102 , 34,373 , 36,960.

36,960 is Right to the remaining numbers in the number line. So, 36,960 is the greatest number.

Which bridge is the longest?
Answer:

Comparision of the numbers is 32,102 < 34,373 < 36,960.

So, San Mateo-Hayward is the longest bridge.

 

Another Way
Use place value.

Order 34,373; 32,102; and 36,960 from greatest to least.
Step 1
34,373
32,102
36,960
Compare the ten thousand. They are the same.
So, look at the thousands.
So, the order from greatest to least is ____; ___; ____

Step 2
34,373
32,102
36,960
Compare the thousands.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 6

Share and Show

Answer:

Order from greatest to least in ten thousand places is 6; 4; 2.

So, the order from greatest to least is 6,960 > 4,373 > 2,102.

 

Compare the numbers. Write <, >, or = in the Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 7.

Question 1.
897 Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 7 1,321
Answer:

There is no Thousand place in 897. So, 0 < 1

897 < 1,321

Question 2.
1,604 Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 7 1,604
Answer:

Ones, Tens, Hundred, Thousand’s place is the same in both numbers. So,

1,604 = 1,604

Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key Question 3.
13,751 Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 7 13,766
Answer:

Ten thousand, Thousand Hundred place is same in both numbers. In Tens place, 5 < 6.

So, 13,751 < 13,766

Question 4.
64,007 Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 7 46,007
Answer:

In Ten thousand place 6 > 4. So,

64,007 > 46,007.

 

Math talk
Mathematical Processes
When you compare numbers with the same number of digits, why do you compare the digits.

Write the numbers in order from greatest to least.

Question 5.
685; 3,482; 1,907
__, __, ___
Answer:

The Order of numbers from greatest to least is

3,482, 1,907, 685

Question 6.
2,597; 4,698; 4,689; 3,851
__; ___; __; ___
Answer:

The order of numbers from greatest to least is

4,698, 4,689, 3,851, 2,597

Write the numbers in order from least to greatest.

Question 7.
32,090; 31,390; 32,009
___; ___; ___
Answer:

The order of numbers from greatest to least is

32,090;  32,009;  31,390

Go Math Grade 3 Chapter 1 Answer Key Lesson 1.5 Question 8.
68,006; 47,891; 24,962
___; __; ___
Answer:

The Order of numbers from greatest to least is

68,006;  47,891;  24,962

Problem-Solving

H.O.T. Algebra Write <, >, or = in the Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 8.

Question 9.
1,385 Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 8 1,300 + 30 + 105
Answer:

1,300 + 30 + 105 = 1,435

So,

1,385 < 1,435

Question 10.
20,104 Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 8 20,000 + 4 + 100
Answer:

20,000 + 4 + 100 = 20,104

So,

20,104 = 20,104

H.O.T. Write two numbers so that the numbers are in order.

Question 11.
____;6,010; ___ ;5,060
Answer:

6,050; 6,010; 5,100; 5,060

Go Math 3rd Grade Lesson 1.5 Answer Key Question 12.
13,005; ___ ;16,475; _____
Answer:

13,005; 13,100 ;16,475; 16,500.

Use the number line for 13-15.

Question 13.
Multi-Step There were 35,817 visitors at an aquarium in March; 39,650 in April; 38,297 in May; and 33,254 in
June. In which month did the least number of visitors go to the aquarium? Use the number line to solve the problem.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 9
Answer:

Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 9

33,254 is Extreme left to 35,817; 38,297; 39,650

So, In the month of June, the least number of visitors go to the aquarium.

Question 14.
H.O.T. What if there were 39,475 visitors in July? Compare the number of visitors in July to the number of
visitors in April.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 10
Answer:

The number of visitors in April are 39,650.

The number of visitors in July are 39,475.

Ten thousand, thousand place is same in both numbers. But in hundred place, 6 > 4

So, 39,650 > 39,475.

Therefore, the number of visitors in April are greater than in July.

Go Math Lesson 1.5 Answer Key Grade 3 Question 15.
Pose a Problem Look back at Problem 14. Write a similar problem by comparing two different numbers of visitors.
Answer:

The number of visitors in March are 35,817.

The number of visitors in May are 38,297.

Ten thousand place is same in both numbers. But in thousand place, 5 < 8

So, 35,817 < 38,297.

Therefore, the number of visitors in May are greater than in March.

Daily Assessment Task

Fill in the bubble for the correct answer choice.

Question 16.
Apply During a football game, fans bought 8,542 bags of popcorn. They bought 5,398 pieces of fruit. They also bought 7,208 sandwiches. Which shows the snacks in order from the least number to the greatest number?
(A) fruit, sandwiches, popcorn
(B) sandwiches, fruit, popcorn
(C) fruit, popcorn, sandwiches
(D) popcorn, sandwiches, fruit
Answer:

Given,

Fans bought 8,542 bags of popcorn, 5,398 pieces of fruit, 7,208 sandwiches.

By Comparison, 5,398 < 7,208 < 8,542

(A) fruit, sandwiches, popcorn – shows the snacks in order from the least number to the greatest number.

Question 17.
Evaluate Nina needs to know which is greater, 41,381 or 35,927. Which place should she look at fIrst to compare
the numbers?
(A) the hundreds place
(B) the tens place
(D) the thousands place
(D) the ten thousand place
Answer:

(D) the ten thousand place. 4 >3

So, 41,381 > 35,927.

Question 18.
Multi-Step Luke’s book has 182 pages. Elena’s book has 208 pages. Corey’s book has more pages than Luke’s and fewer pages than Elena’s. Which could be the number of pages in Corey’s book?
(A) 179
(B) 224
(C) 194
(D) 210
Answer:

Given,

Corey’s book has more pages than Luke’s and fewer pages than Elena’s.

So, the Number of pages should be greater than 182 and a few more than 208 which is 210  but not 224.

Therefore, (D) 210 is the number of pages in Corey’s book

 

Texas Test Prep

Go Math Lesson 1.5 Answer Key 3rd Grade Question 19.
The dolphin exhibit had 5,346 visitors in the winter; 4,437 in the spring; 6,107 in the summer; and 5,275 in the fall. In which season did the most visitors go to the exhibit?
(A) winter
(B) spring
(C) summer
(D) fall
Answer:

Given,

The dolphin exhibit had 5,346 visitors in the winter; 4,437 in the spring; 6,107 in the summer; and 5,275 in the fall

Order of number of visitors from greatest to least is 6,107 ; 5,346 ; 5,275 ; 4,437

Therefore, (C) summer, In the summer season, most visitors go to the exhibit.

 

Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Homework and Practice Answer Key

Compare the numbers. Write <, >, or = in the Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 11.

Question 1.
467 Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 11 381
Answer:

467 > 381

Question 2.
4,167 Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 11 4,590
Answer:

4,167 < 4,590

Question 3.
718 Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 11 7,180
Answer:

718 < 7,180

Question 4.
1,970 Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 11 1,970
Answer:

1,970 = 1,970

Question 5.
2,398 Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 11 736
Answer:

2,398 > 736

Question 6.
5,067 Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 11 567
Answer:

5,067 > 567

Write <,>,or = in the Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 11.

Question 7.
592 Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 11 500 + 80 + 7
Answer:

500 + 80 + 7 = 587

So,  592 > 587

Question 8.
3,724 Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 11 3,000 + 800 + 30 + 9
Answer:

3,000 + 800 + 30 + 9 = 3,838

So,  3,724 < 3,838

Go Math 3rd Grade Answer Key Lesson 1.5 Question 9.
There are 29,148 people at the baseball game on Saturday. On Sunday, 25,974 people are at the game. Compare the number of people at each game.
Answer:

Given,

29,148 people at the baseball game on Saturday.

On Sunday, 25,974 people are at the game.

By comparing, 29,148 > 25,974

Therefore, More people at the baseball game on Saturday are more than the number of people at the baseball game on Sunday.

Question 10.
A great white shark weighs 5,038 pounds. A bluefin tuna weighs 1,759 pounds. Compare the weight of the fish.
Answer:

Given,

A great white shark weighs 5,038 pounds. A bluefin tuna weighs 1,759 pounds.

In Thousand place, 5 > 1. So, 5,038 > 1,759

Therefore, great white shark weighs more than bluefin tuna

Problem Solving

Question 11.
Four students play a video game. Luke scores 5,789 points, Janell scores 3,980 points, Rashid scores 5,067 points, and Dara scores 4,690 points. Who scores the most points?
Answer:

Luke scores more points

Because, 5 > 3, 5 >4

On comparing 5,789 and 5,067

In hundreds place, 7 > 0

Therefore, 5,789 points were scored by Luke

Therefore, Luke score more points.

Question 12.
A car company makes 5,689 red cars, 3,607 blue cars, 5,968 black cars, and 3,706 white cars. Which color is the
least number of cars?
Answer: Blue

Because, 3 < 5 ,

On comparing, 3,607 and 3,706

In hundreds place, 6 < 7

So, 3607 < 3706

Therefore, Blue color cars are least in number

 

Texas Test Prep

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 13.
Martine puts number cards in the order shown below.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 12
Which number can Martine put on the empty card?
(A) 659
(B) 821
(C) 722
(D) 584
Answer: 722

The cards were arranged in increasing order.

The number between 673, 729 is 722

Therefore, 722 number can Martine put on the empty card.

Question 14.
Daryl writes these numbers on a number line.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 13
Which number can Daryl write to fill the empty card? in the blank?
(A) 5,780
(B) 5,049
(C) 6,417
(D) 6,704
Answer:

5,780 number can fill the card.

Because the empty space should be fill with the number which is greater than 5078  and less than 6,147

Therefore, 5,780 is the answer.

Go Math Answer Key Grade 3 Practice and Homework Lesson 1.5 Question 15.
At the state fair, visitors bought 3,671 16. An airplane travels 45,890 miles. The vanilla yogurts, 4,032 blueberry
yogurts, and 2,978 strawberry yogurts. Which shows the flavors in order from least to greatest?
(A) vanilla, blueberry, strawberry
(B) Strawberry, vanilla, blueberry
(C) vanilla, strawberry, blueberry
(D) blueberry, strawberry, vanilla
Answer:

Given,

The vanilla yogurts = 3671 miles

Blueberry yogurt = 4032 miles

strawberry yogurt = 2,978 miles.

On comparing thousands places we can arrange the numbers.

The order of numbers from least to greatest =

2,978 <3671<  4032

Therefore, the order = strawberry, vanilla, blueberry

Question 17.
Multi-Step Marco has 342 photos in an album. Rosa has 297 photos. Hideki has more photos than both
Marco and Rosa. Which shows how many photos Hideki could have?
(A) 189
(B) 382
(C) 287
(D) 314
Answer:

Given,

The number of photos Marco have = 342

The number of photos Rosa have = 297

Now,

In the options given by comparing hundreds place we can find the number of photos Hideki have.

Also given, Hideki have more photos than both

So, 382 is greater than 342, 297

Therefore, Hideki have 382 photos.

Question 18.
Multi-Step A company ships 35,809 pears and 21,790 plums. It also ships more apples than plums, but fewer apples than pears. Which shows how many apples could have been shipped?
(A) 35,908
(B) 21,097
(C) 34,118
(D) 40,055
Answer: 34,118

Given,

The number of pears = 35, 809

The number of apples = 21,790

Also give, the apples a company ships are more than plums and fewer than pears.

On Comparing Ten thousand places and thousands places we can conclude that 34,118 apples are shipped.

34,118 is less than 35,809 and more than 21,790

Therefore, 34,118 apples are shipped by the company.

Texas Go Math Grade 4 Lesson 15.4 Answer Key Customary Units of Liquid Volume

Refer to our Texas Go Math Grade 4 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 4 Lesson 15.4 Answer Key Customary Units of Liquid Volume.

Texas Go Math Grade 4 Lesson 15.4 Answer Key Customary Units of Liquid Volume

Essential Question

How can you convert customary units of liquid volume?
Answer:
In the US customary system of measurement, the most common units of volume are cups, pints, quarts and gallons

Unlock the Problem

Texas Go Math Grade 4 Lesson 15.4 Answer Key Customary Units of Liquid Volume 1

Liquid volume is the measure of the space a liquid occupies. Some basic units for measuring liquid volume are gallons, half gallons, quarts, pints, and cups.

The bars below model the relationships among some units of liquid volume. The largest units are gallons. The smallest units are fluid ounces.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 15.4 Answer Key Customary Units of Liquid Volume 2

Example How does the size of a gallon compare to the size of a quart?

STEP 1 Draw two bars that represent this relationship. One bar should show gallons and the other bar should show quarts.
Answer:
Red bar represents Gallon
Yellow bar represents quart

STEP 2 Shade 1 gallon on one bar and shade 1 quart on the other bar.
Answer:
Shaded and marked the bars
Labeled them as gallon and quart

STEP 3 Compare the size of 1 gallon to the size of 1 quart.
So, 1 gallon is ___________ times as much as 1 quart.
Answer:

Explanation:
1 gallon = 4 quarts
So, 1 gallon is 4 times as much as 1 quart.

Math Talk

Mathematical Processes
Describe the pattern in the units of liquid volume.
Answer:
The pattern in units are 1 divided to halves
and then to fourths
and then to eigths.

Example 1 Convert larger units to smaller units.
Serena is making 3 gallons of lemonade to sell with her friend. Her friend wants to know how many fluid ounces of lemonade Serena made. How many fluid ounces of lemonade did Serena make?

STEP 1 Use the model on page 537. Find the relationship between gallons and fluid ounces.
1 gallon = __________ cups
1 cup = __________ fluid ounces
1 gallon = __________ cups × __________ fluid ounces
1 gallon = ___________ fluid ounces
Answer:
1 gallon = 16 cups
1 cup = 8 fluid ounces
1 gallon = 16 cups × 8 fluid ounces
1 gallon = 128 fluid ounces

STEP 2 Make a table that relates gallons and fluid ounces.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 15.4 Answer Key Customary Units of Liquid Volume 11
So, Serena made ____________ fluid ounces of lemonade.
Answer:

Explanation:
384 fluid ounces of lemonade that Serena make

Example 2 Convert smaller units to larger units.

Allison needs to make 36 cups of fruit punch for a party. The recipe she has uses quarts instead of cups. How many quarts of fruit punch does Allison need to make for the party?
Texas Go Math Grade 4 Lesson 15.4 Answer Key Customary Units of Liquid Volume 4
So, Allison made __________ quarts of fruit punch.
Answer:

Explanation:
So, Allison made 9 quarts of fruit punch.
Allison need to make for the party 9 quarts.

Share and Show

Question 1.
Compare the size of a quart to the size of a pint. Use a model to help.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 15.4 Answer Key Customary Units of Liquid Volume 5
Texas Go Math Grade 4 Lesson 15.4 Answer Key Customary Units of Liquid Volume 6
1 quart is __________ times as much as __________ pint.
Answer:

Explanation:
1 quart is 2 times as much as 1 pint.

Complete.

Question 2.
4 cups = __________ pints
Answer:
4 cups = 2 pints
Explanation:
1 pints  = 2 cups
4 ÷ 2 = 2

Go Math Grade 4 Lesson 15.4 Answer Key Question 3.
12 quarts = __________ gallons
Answer:
12 quarts = 3 gallons
Explanation:
1 gallon = 4 quarts
12 ÷ 4 = 3

Question 4.
6 quarts = __________ cups
Answer:
6 quarts = 24 cups
Explanation:
1 quart = 4 cups
6 x 4 = 24

Question 5.
20 cups = __________ quarts
Answer:
20 cups = 5 quarts
Explanation:
1 quart = 4 cups
20 ÷ 4 = 5

Question 6.
3 gallons = __________ pints
Answer:
3 gallons = 24pints
Explanation:
1 gallon = 8 pints
3 x 8 = 24 pints

Question 7.
16 pints = __________ cups
Answer:
16 pints = 32 cups
Explanation:
1 pints  = 2 cups
16 x  2 = 32

Math Talk

Mathematical Processes
Explain how the conversion chart above relates to the model in Exercise 1.
Answer:
The chart shows values of liquids
Explanation:
The measures are given in the chart
with the help of chart we can easily analyze the answer

Problem Solving

Question 8.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 15.4 Answer Key Customary Units of Liquid Volume 8
H.O.T. Use Representations Multi-Step A soccer team has 25 players. The team’s thermos holds 4 gallons of water. If the thermos is full, is there enough water for each player to have 2 cups? Explain. Make a table to help.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 15.4 Answer Key Customary Units of Liquid Volume 7
Answer:

Explanation:
1 gallon = 16 cups
25 x 2 = 50
64 – 50 = 14
Yes there will be enough water.

Go Math Grade 4 Volume 2 Customary Units of Liquid Volume Question 9.
H.O.T. Penelope drank 64 fluid ounces of water each day for 7 days.
How many cups of water did Penelope drink during those 7 days? Explain.
Answer:
8 cups of water that Penelope drink during those 7 days
Explanation:
1 cup = 8 fluid ounces
64 ÷ 8  = 8

Daily Assessment Task

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 10.
A corn plant gives off about 9 gallons of water each month during the growing season. How many pints of water does the corn plant give off each month?
(A) 144 pints .
(B) 36 pints
(C) 72 pints
(D) 18 pints
Answer: C
Explanation:
1 gallon= 8 pints
9 x 8 = 72
72 pints of water that the corn plant give off each month

Question 11.
Ken makes 6 quarts of fruit juice. He serves the juice in glasses that hold 1 cup. How many glasses of fruit juice does Ken serve?
(A) 12 glasses
(B) 24 glasses
(C) 96 glasses
(D) 48 glasses
Answer: B
Explanation:
1 quart = 4 cups
6 x 4 = 24 glasses

Question 12.
Multi-Step Marty’s pitcher holds 64 ounces of water. She drinks 4 cups of water in the morning and 2 cups in the afternoon. How much water is left in the pitcher?
(A) 40 ounces
(B) 52 ounces
(C) 32 ounces
(D) 16 ounces
Answer: D
Explanation:
4 + 2 = 6
1 cup = 8 fluid ounces
6 x 8 = 48
64 – 48 = 16
16 ounces of water is left in the pitcher

TEXAS Test Prep

Customary Units of Liquid Volume Grade 4 Answer Key Question 13.
A pitcher contains 5 quarts of water. How many cups of water does the pitcher contain?
(A) 4 Cups
(B) 10 cups
(C) 20 cups
(D) 40 cups
Answer: C
Explanation:
1 quart = 4 cups
5 x 4 = 20
20 cups of water that the pitcher contains

Texas Go Math Grade 4 Lesson 15.4 Homework and Practice Answer Key

Complete.

Texas Go Math Grade 4 Lesson 15.4 Answer Key Customary Units of Liquid Volume 9

Question 1.
5 gallons = _____________ pints
Answer:
5 gallons = 40 pints
Explanation:
1 gallon = 8 pints
5 x 8 = 40

Question 2.
20 cups = _____________ quarts
Answer:
20 cups = 5 quarts
Explanation:
1 quart = 4 cups
20 ÷ 4 = 5

Question 3.
3 cups = _____________ fluid ounces
Answer:
3 cups = 24 fluid ounces
Explanation:
1 cup = 8 fluid ounces
3 x 8 = 24 ounces

Go Math Grade 4 Lesson 15.4 Homework Question 4.
6 pints = _____________ quarts
Answer:
6 pints = 3 quarts
Explanation:
2 pints = 1 quart
6 ÷ 2 = 3

Question 5.
16 quarts = _____________ gallons
Answer:
16 quarts = 4 gallons
Explanation:
1 gallon = 4 quarts
16 ÷ 4 = 4

Question 6.
40 fluid ounces = _____________ cups
Answer:
40 fluid ounces = 5 cups
Explanation:
1 cup = 8 fluid ounces
40 ÷ 8 = 5

Problem Solving

Question 7.
Marina’s mug holds 12 fluid ounces of liquid. She drinks6 mugs of liquid a day. How many cups of liquid does she drink? Explain. Make a table to help you.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 15.4 Answer Key Customary Units of Liquid Volume 10
Answer:

Explanation:
6 x 12 = 72
9 cups of liquid that she drink

Question 8.
Joshua made 5 gallons of maple syrup. How many pint jars does he need to hold the syrup? Explain.
Answer:
5 gallons = 40 pints
Explanation:
1 gallon = 8 pints
5 x 8 = 40
40 pint jars that he needs to hold the syrup

Texas Go Math Grade 4 Volume 1 Pdf Lesson 15.4 Question 9.
The label on a bottle of apple juice says it contains 128 fluid ounces. how many quarts of juice are in the bottle? Explain.
Answer:
128 fluid ounces. = 4 quarts
Explanation:
1 cup = 8 fluid ounces
1 quart = 4 cups
128 ÷ 4 = 32
32 ÷ 8 = 4
4 quarts of juice are in the bottle

Lesson Check

Question 10.
Michael has a pail that holds 5 gallons of water. How many quarts of water does the pail hold?
(A) 40 quarts
(B) 20 quarts
(C) 10 quarts
(D) 15 quarts
Answer: B
Explanation:
1 gallon = 4 quarts
5 x 4 = 20
20 quarts of water that the pail hold

Question 11.
Emily needs 12 cups of fruit juice for a punch recipe. The juice comes in quart bottles. How many bottles of juice should Emily buy?
(A) 6
(B) 4
(C) 2
(D) 3
Answer: D
Explanation:
1 quart = 4 cups
12 ÷  4 = 3
3 bottles of juice that Emily buy

Question 12.
Multi-Step Marsha’s thermos holds 3 pints of tea. She drinks 2 cups of tea on her break and 1 cup of tea for lunch. How many cups of tea are left in the thermos?
(A) 3 cups
(B) 2 cups
(C) 6 cups
(D) 4 cups
Answer: A
Explanation:
1 pint = 2 cups
3 x 2 = 6
2 + 1 = 3 cups
6 – 3 = 3
3 cups of tea left

Question 13.
Multi-Step Each batch of pancakes Arlo makes needs 2 cups of milk. How many batches of pancakes can Arlo make with 2 quarts of milk?
(A) 8
(B) 4
(C) 2
(D) 16
Answer: B
Explanation:
1 quart = 4 cups
2 x 4 = 8
8 ÷  2 = 4
4 batches of pancakes can Arlo make with 2 quarts of milk

Go Math Grade 4 Answer Key Pdf Lesson 15.4 Question 14.
Multi-Step Antonia made 64 fluid ounces of jam. How many pint jars can Antonia fill with the jam?
(A) 6
(B) 2
(C) 4
(D) 8
Answer: C
Explanation:
1 pint = 2 cups
1 cup = 8 fluid ounces
64 ÷ 2 = 32
32 ÷ 8 = 4
4 pint jars can Antonia fill with the jam

Question 15.
Multi-Step Peter’s glasses each hold 8 fluid ounces. How many glasses of juice can Peter pour from a bottle that holds 2 quarts?
(A) 8
(B) 4
(C) 16
(D) 12
Answer: A
Explanation:
1 quart = 4 cups
1 cup = 8 ounces
2x 4 = 8 cups.
8 x 8 = 64
64 ÷ 8 = 8
so, 8 glasses of juice can Peter pour from a bottle that holds 2 quarts

Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry

Refer to our Texas Go Math Grade 4 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry.

Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry

Essential Question

How can you check if a figure has line symmetry?
Answer:

Unlock the Problem

Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 1

One type of symmetry found in geometric figures is line symmetry. This sign is in the hills above Hollywood, California. D0 the letters in the Hollywood sign show line symmetry?

A figure has line symmetry fit can he folded about a line so that its two parts match exactly.
A fold line, or a line of symmetry, divides a figure into two parts that are the same size and shape.

Activity Explore line symmetry.

Materials

  • pattern blocks
  • scissors
  • tracing paper

Math Idea

Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 2

(A) Does the letter W have line symmetry?

STEP 1 Use pattern blocks to make the letter W.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 3
Answer:

STEP 2 Trace the letter
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 4
Answer:

STEP 3 Cut out the tracing.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 5
Answer:

STEP 4 Fold the tracing over a vertical line.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 6
Answer:

So, the letter W ____________ line symmetry.
Answer:
one line of symmetry

Explanation:
As we fold the paper the two parts of the folded W match exactly. Hence fold line is a line of symmetry. Therefore W has one line of symmetry.

Math Talk

Mathematical Processes
Why is it important to use a fold line to check if a figure has line symmetry?
Answer:
A line that cuts a shape exactly in half. That means if you were to fold the shape along the line, both the halves would match exactly. Then we can tell that the fold line is a line of symmetry.

(B) Does the letter L have line symmetry?

STEP 1
Use pattern blocks or grid paper to make the letter L.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 7
Answer:

STEP 2
Trace the letter.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 8
Answer:

STEP 3
Cut out the tracing.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 9
Answer:

STEP 4
Fold the tracing over a vertical line.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 10
Answer:

STEP 5
Then open it and fold it horizontally.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Find and Draw Lines of Symmetry 62
Answer:

STEP 6
Then open it and fold it diagonally.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 12
Answer:

So, the letter L _____________ line symmetry.
Answer:
The letter L has no line of symmetry.

Explanation:
The given letter L has no line of symmetry though it was folded horizontally or vertically.

Math Talk

Mathematical Processes
Explain how you can use paper folding to check if a figure has line symmetry.
Answer:
To check the line of symmetry, we have to fold the paper through the line. If the shapes on both sides of the line get matched, then the line through which the paper is folded can be considered as a line of symmetry. 

Share and Show

Tell whether the parts on each side of the line match.
Is the line a line of symmetry? Write yes or no.

Question 1.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 13
Answer:
Yes

Explanation:
We can imagine the above shape given as a paper. If we fold the paper through the dotted line, transparently the shapes on both sides of the line get matched. Hence the dotted line is a line of symmetry.

Question 2.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 14
Answer:
Yes

Explanation:
We can imagine the above shape given as a paper. If we fold the paper through the dotted line, transparently the shapes on both sides of the line get matched. So, the dotted line is a line of symmetry.

Question 3.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 15
Answer:
Yes

Explanation:
The given figure has a line of symmetry.

Question 4.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 16
Answer:
No

Explanation:
We can imagine the above shape given as a paper. If we fold the paper through the dotted line, transparently the shapes on both sides of the line do not get matched. So, the given figure has no line of symmetry.

Problem Solving:

Complete the design by reflecting over the line of symmetry.

Question 5.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 17
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-4-Lesson-13.5-Answer-Key-Line-Symmetry-17

Question 6.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 18
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-4-Lesson-13.5-Answer-Key-Line-Symmetry-18

Question 7.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 19
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-4-Lesson-13.5-Answer-Key-Line-Symmetry-19

Question 8.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 20
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-4-Lesson-13.5-Answer-Key-Line-Symmetry-20

Unlock the Problem

Question 9.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 21
H.O.T. Multi-Step Which figure has a correctly drawn line of symmetry?
(A)
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 22
(B)
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 23
(C)
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 24
(D)
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 25
Answer:

a. What do you need to find?
Answer:
To check whether the figure has a correctly drawn line of symmetry

b. How can you tell if the line of symmetry is correct?
Answer:
If the shapes on both sides of the line get matched, then the line through which the figure has folded can be considered as a line of symmetry.

c. Tell how you solved the problem.
Answer:

d. Fill in the bubble for the correct answer choice above.
Answer:
Option B

Daily Assessment Task

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 10.
Use Diagrams In which figure does the blue line appear not to be a line of symmetry?
(A)
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 26
(B)
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 27
(C)
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 28
(D)
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 29
Answer:
Option B

Explanation:

Lesson 13.5 Numbers with Lines of Symmetry Answer Key Question 11.
Casey is using foam stickers in different shapes to make a design. In which figure does the blue line appear to be a line of symmetry?
(A)
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 30
(B)
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 31
(C)
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 32
(D)
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 33
Answer:
Option B

Explanation:
The figure given in option B has one line of symmetry.

Question 12.
Riley is making a pattern using trapezoids. In which trapezoid does the blue line appear to be a line of symmetry?
(A)
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 34
(B)
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 35
(C)
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 36
(D)
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 37
Answer:
Option B

TEXAS Test Prep

Question 13.
Which best describes the line of symmetry in the letter M?
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 38
(A) horizontal
(B) diagonal
(C) vertical
(D) rotational
Answer:
Vertical

Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Homework and Practice Answer Key

Tell whether the parts on each side of the line match.
Is the line a line of symmetry? Write yes or no.

Question 1.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 39
Answer:
Yes

Question 2.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 40
Answer:
Yes

Question 3.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 41
Answer:
No

Question 4.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 42
Answer:
Yes

Problem Solving

Complete the design by reflecting over the line of symmetry.

Question 5.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 43
Answer:

Question 6.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 44
Answer:

Lesson Check

Fill In the bubble completely to show your answer.

Question 7.
In which figure does the blue line appear to be a line of symmetry?
(A)
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 45
(B)
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 46
(C)
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 47
(D)
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 48
Answer:
Option C

Explanation:
The figure from option C has a line of symmetry.

Practice and Homework Lesson 13.5 Answer Key Question 8.
Which of the letters has line symmetry?
(A)
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 49
(B)
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 50
(C)
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 51
(D)
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 52
Answer:
Option A

Explanation:
The letter C from Option A has line symmetry.

Question 9.
Nora is making a pattern using a star shape. In which star does the blue line appear to be a line of symmetry?
(A)
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 53
(B)
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 54
(C)
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 55
(D)
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 56
Answer:
Option B

Explanation:
The star does the blue line appear to be a line of symmetry is Option B.

Question 10.
Multi-Step Which best describes the symmetry in the letter I?
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 57
(A) vertical only
(B) horizontal only
(C) vertical and horizontal
(D) diagonal and vertical
Answer:
Horizontal only.

Explanation:
The letter I have horizontal symmetry only.

Question 11.
Multi-Step Which group of letters has no line of symmetry?
(A)
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 58
(B)
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 59
(C)
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 60
(D)
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.5 Answer Key Line Symmetry 61
Answer:
Option B

Explanation:
The group Z, F, G, J letters have no line of symmetry.

Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals

Refer to our Texas Go Math Grade 4 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals.

Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals

Essential Question

How can you sort and classify quadrilaterals?
Answer:
A quadrilateral has four sides and four vertices. The rectangle is a quadrilateral with four right angles. A Rhombus is a quadrilateral with four congruent sides. A Trapezoid is a quadrilateral with exactly one pair of parallel opposite sides.

Unlock the Problem

A quadrilateral is a polygon with four sides and four angles. You can name a quadrilateral by the vertices of its angles.

Quadrilateral ABCD is a possible name for the figure shown at the right. Quadrilateral ACBD is not a possible name, since points A and C are not endpoints of the same side.

Assume that line segments that appear to be parallel are parallel.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 1

Common Quadrilaterals

Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 2

Activity 1 Identify right angles in quadrilaterals.

Materials

  • color pencils

Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 3

Use the Quadrilateral Color Guide to color the quadrilaterals.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 4
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-4-Lesson-13.4-Answer-Key-Classify-Quadrilaterals-4

Math Talk

Mathematical Processes
Can a quadrilateral have exactly 3 right angles? Explain.
Answer:
Quadrilaterals have 4 sides and 4 angles. That is no interior angle is less than 180 degrees that add up to 360 degrees ( 4 right angles). Therefore, if 3 internal angles are right angles, the 4th angle must also be a right angle. Hence no quadrilaterals have exactly 3 right angles.

Activity 2 Use a Venn diagram to sort quadrilaterals.

Write the names of the quadrilaterals in the Venn diagram.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 5

Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 6
Answer:

Try This Classify each figure as many ways as possible. Write quadrilateral, trapezoid, parallelogram, rhombus, rectangle, or square.

a.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 7
Answer:
Rhombus

Explanation:
The name of the given figure is a rhombus. It has two pairs of parallel sides and 4 sides of equal length.

b.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 8
Answer:
Trapezoid

Explanation:
The name of the given figure is a Trapezoid. It has one pair of parallel sides.

c.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 9
Answer:
Square

Explanation:
The name of the given figure is square has two pairs of parallel sides and 4 sides of equal length.

Share and Show

Question 1.
Tell whether the quadrilateral is also a trapezoid, parallelogram, rhombus, rectangle, or square.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 10
Quadrilateral ABCD is also a __________________ .
Answer:
The quadrilateral ABCD is also a trapezoid, parallelogram, rhombus, rectangle, or square 

Explanation:
The quadrilateral has 2 pairs of parallel sides, 2 sides of equal length, and has 2 right angles.
In the given figure the Quadrilateral ABCD is a parallelogram that has 2 pairs of parallel sides and 2 sides of equal length.

Classify each figure as many ways as possible. Write quadrilateral, trapezoid, parallelogram, rhombus, rectangle, or square.

Question 2.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 11
Answer:
Quadrilateral

Explanation:
The given figure that classifies is Quadrilateral.

Lesson 13.4 Quadrilaterals Grade 4 Question 3.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 12
Answer:
Rectangle

Explanation:
The given figure has 2 pairs of parallel sides, 2 pairs of equal length, and 4 right angles. Hence we can name the figure has rectangle.

Question 4.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 13
Answer:
Rhombus

Explanation:
The name of the given figure is a rhombus. It has two pairs of parallel sides and 4 sides of equal length.

Math Talk

Mathematical Processes
How would you classify a figure with 4 sides, none of which are parallel? Explain.
Answer:
The term for such a quadrilateral is called a trapezium. It is a quadrilateral that has 4 sides no parallel sides.

Problem Solving

Question 5.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 14
H.O.T. Multi-Step Explain how a rhombus and square are alike, and how they are different.
Answer:
The sides of a square are perpendicular to each other and its diagonals are of equal length. A rhombus is called a quadrilateral in which the opposite sides are parallel and the opposite angles are equal.

Question 6.
H.O.T. Communicate Describe the quadrilaterals you see in the diagram.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 15
Answer:
Kite, Trapezium

Explanation:
The quadrilaterals that we see in the diagram are kite and Trapezium.

Daily Assessment Task

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 7.
What is the name of the figure shown below?
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 16
(A) rectangle
(B) trapezoid
(C) rhombus
(D) Square
Answer:
Rhombus

Explanation:
The name of the figure shown below is Rhombus.

Question 8.
Jason wants to classify the figure below in as many ways as possible.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 17
Which shows how Jason classifies the figure?
(A) square, trapezoid
(B) quadrilateral, rectangle
(C) rhombus, square, trapezoid
(D) quadrilateral, trapezoid
Answer:
Quadrilateral, Trapezoid

Explanation:
The Jason classifies the figure as Quadrilateral or trapezoid.

Classify Quadrilateral 4th Grade Question 9.
Multi-Step Jane draws two quadrilaterals on construction paper and then cuts them out. One quadrilateral has one more pair of parallel sides than the other quadrilateral. Which two quadrilaterals could Jane have drawn?
(A) rhombus and square
(B) rectangle and trapezoid
(C) rhombus and rectangle
(D) rectangle and square
Answer:
rectangle and trapezoid

Explanation:
The two quadrilaterals that could jane have been drawn are Rectangle and Trapezoid.

TEXAS Test Prep

Question 10.
Which figure can never have 2 pairs of parallel sides?
(A) trapezoid
(B) rhombus
(C) rectangle
(D) quadrilateral
Answer:
Trapezoid

Explanation:
The figure that can never have 2 pairs of parallel sides is Trapezoid.

Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Homework and Practice Answer Key

Classify each figure as many ways as possible. Write quadrilateral, trapezoid, parallelogram, rhombus, rectangle, or square.

Question 1.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 18
Answer:
Trapezium

Question 2.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 19
Answer:
Trapezoid

Question 3.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 20
Answer:
Quadrilateral

Question 4.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 21
Answer:
Rhombus

Question 5.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 22
Answer:
Square

Question 6.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 23
Answer:
Rectangle

Problem Solving

Question 7.
Explain how a trapezoid and a parallelogram are alike, and how they are different.z
Answer:
A trapezoid has one pair of parallel sides and a parallelogram has two pairs of parallel sides. Therefore we can say that a parallelogram is also a trapezoid. A trapezoid has at least one pair of parallel sides, but it can also have another.

Question 8.
Jake thinks that a rhombus is not always a parallelogram. Is lake correct? Explain.
Answer:
A parallelogram is a quadrilateral with 2 pairs of parallel sides. The opposite sides on every rhombus are parallel, hence every rhombus is a parallelogram.

Lesson Check

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 9.
What is the name of the figure shown below?
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 24
(A) triangle
(B) rhombus
(C) quadrilateral
(D) parallelogram
Answer:
Quadrilateral

Explanation:
The name of the figure that is shown below is Quadrilateral.

Lesson 13.4 Area of Quadrilaterals Answers Question 10.
Peter wants to classify the figure below in as many ways as possible.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 25
Which shows how Peter classifies the figure?
(A) rhombus, rectangle, quadrilateral
(B) square, parallelogram, rectangle
(C) trapezoid, rectangle, quadrilateral
(D) quadrilateral, rectangle, parallelogram
Answer:
Quadrilateral, rectangle, parallelogram

Explanation:
Peter classifies the figure as Quadrilateral, rectangle, parallelogram.

Question 11.
What is the name of a quadrilateral that always has 4 right angles?
(A) trapezoid
(B) rectangle
(C) rhombus
(D) parallelogram
Answer:
Rectangle

Explanation:
The name of a quadrilateral that always has 4 right angles is a rectangle.

Question 12.
What is the name of the figure shown below?
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 26
(A) parallelogram
(B) rhombus
(C) trapezoid
(D) square
Answer:
Rhombus

Explanation:
The name of the figure shown below is Rhombus.

Question 13.
Multi-Step Chris has 2 short craft sticks of equal length and 2 longer craft sticks of equal length. What are two quadrilaterals he can make with the sticks?
(A) trapezoid and square
(B) rhombus and square
(C) parallelogram and rectangle
(D) trapezoid and rectangle
Answer:
parallelogram and rectangle

Explanation:
The two quadrilaterals he can make with the sticks are parallelogram and rectangle.

Question 14.
Multi-Step Miranda has four craft sticks of equal length. What are two quadrilaterals she can make with the sticks?
(A) rhombus and square
(B) parallelogram and trapezoid
(C) trapezoid and rectangle
(D) rectangles that are not squares
Answer:
Rhombus and square

Explanation:
The two quadrilaterals she can make with the sticks are rhombus and square.

Texas Go Math Grade 4 Lesson 10.1 Answer Key Divide Using Repeated Subtraction

Refer to our Texas Go Math Grade 4 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 4 Lesson 10.1 Answer Key Divide Using Repeated Subtraction.

Texas Go Math Grade 4 Lesson 10.1 Answer Key Divide Using Repeated Subtraction

Essential Question

How can you use repeated subtraction and multiples to find quotients?
Answer:

Investigate

Materials

  • counters
  • grid paper

Texas Go Math Grade 4 Lesson 10.1 Answer Key Divide Using Repeated Subtraction 1

John is building a backyard pizza oven with an arch opening. He has 72 bricks. He will place 6 bricks at a time as he builds the oven. If he arranges the bricks in piles of 6, how many piles will he have?

You can use repeated subtraction to divide 72 ÷ 6.

A. Begin with 72 counters. Subtract 6 counters.
How many are left? ___________
Answer:

72 ÷ 6 = 12

B. Record the subtraction on grid paper as shown.
Record the number of counters left and the number of times you subtracted.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 10.1 Answer Key Divide Using Repeated Subtraction 2
Answer:

C. Can you reach zero evenly? Explain.
Answer:

Yes, we can reach zero evenly.

Quotient : 12

Remainder : 0

D. Count the number of times you subtracted 6 counters. ____________
So, there are ________ piles of 6 bricks.
Answer:

The number of time I subtracted 6 counters = 12

So, there are 12 piles of 6 bricks.

Make Connections

Another way to divide by repeated subtraction is to use a number line. Count back by 4s from 52 to find 52 ÷ 4.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 10.1 Answer Key Divide Using Repeated Subtraction 3
How many equal groups of 4 did you subtract? _________
So, 52 ÷ 4 = _________
Answer:

13 equal groups of 4 is subtracted.

54÷4 = 13.5

Share and Show

Use repeated subtraction to divide.

Question 1.
84 ÷ 7 _________
Answer:

Quotient = 12

Remainder = 0

Go Math Grade 4 Lesson 10.1 Answer Key Question 2.
60 ÷ 4 _________
Answer:

Quotient = 15

Remainder=0

Question 3.
91 ÷ 8 _________
Answer:

Quotient = 11

Remainder = 3

Draw a number line to divide.

Question 4.
65 ÷ 5 = _________
Answer:

Quotient = 13

Remainder = 0

Question 5.
78 ÷ 6 = _________
Answer:

Quotient = 13

Remainder= 0

Question 6.
H.O.T. Write Math Can you divide 32 by 3 evenly? Use the number line to explain your answer.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 10.1 Answer Key Divide Using Repeated Subtraction 4
Answer: Yes, we can divide 32 by 3

Unlock the Problem

Question 7.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 10.1 Answer Key Divide Using Repeated Subtraction 5
H.O.T. Multi-Step Communicate A new playground will be 108 feet long. Builders need to allow 9 feet of space for each piece of climbing equipment. They want to put as many climbers along the length of the playground as possible. How many climbers can they place?

a. What are you asked to find?
Answer:

According to the given information, we need to find the number of climbers can they place.

b. How can you use repeated subtraction to solve the problem?
Answer:

Repeated subtraction method subtracts equal number of items from a group. In this problem we have to subtract 9 from 108 as many times to get the final answer.

c. How could you use multiples of the divisor to solve the problem in fewer steps?
Answer:

We divide the problem with multiples of 9 to complete the problem in fewer steps.

d. Show steps to solve the problem.
Answer:

Quotient : 12

Remainder : 0

Quotient : 12

Remainder: 6

e. Complete the sentences.
There are _________ equal parts of the playground, each _________ feet long. So, _________ climbers can fit along the length of the playground.
Answer:

There are 108 equal parts of the playground, each 9 feet long. So, 12 climbers can fit along the length of the playground.

Go Math Lesson 10.1 Answer Key 4th Grade Question 8.
Multi-Step Analyze There are 128 students in the fourth grade and 114 students in the fifth grade. Half of these students can use the playground at the same time. How many students is that?
Answer:

The number of students in the fourth grade = 128

The number of students in fifth grade = 114

Total number of students = 128+114

= 242

According to given condition, half of the students means,

242/2 = 121

l

Therefore, 121 students can play at the same time.

Question 9.
H.O.T. Multi-Step There are 84 seats in one section of the auditorium. Half the seats are in rows of 6 seats and the other half are in rows of 7 seats. How many rows of seats are there in that section all together?
Answer:

Total number of seats in one section of the auditorium= 84

Daily Assessment Task

Question 10.
Donna watches her hamster and counts that he blinks 24 times in 3 minutes. If he blinks the same amount every minute, how many times does he blink in 1 minute?
(A) 6 times
(B) 8 times
(C) 7 times
(D) 5 times
Answer:

Given, the number of times Donna blinks in 3 minutes = 24

Now, According to given condition,

If he blinks the same amount every minute

Now, 24/3

= 8

Therefore, He blinks 8 times in 1 minute.

Question 11.
Mrs. Morse makes gift bags for her students. She has 51 boxes of pencils to share equally among her 3 classes. How many boxes of pencils does each class receive?
(A) 10
(B) 16
(C) 17
(D) 14
Answer:

Total number of boxes of pencils = 51

Number of classes she shared equally = 3

Now, 51/3

Therefore, the number of pencils each class receive = 17

4th Grade Lesson 10.1 Divide Using Repeated Subtraction Question 12.
Multi-Step Marcus will work for 30 minutes on his homework exercises. He plans to spend 2 minutes on each of his 5 math exercises. He will spend the rest of his time answering 4 history questions. How much time does he plan to spend on each history question?
(A) 5 minutes
(B) 7 minutes
(C) 6 minutes
(D) 4 minutes
Answer:

Given,

Total amount of time = 30 minutes.

The number of math problems = 5

The number of history questions = 4

The time he spend to solve each math exercises = 2 minutes

Total time to solve math exercise = 5 x 2 = 10 minutes

Remaining time = 30 minutes – 10 minutes

= 20 minutes.

Now, the time he spend of each history section = 20 minutes/ 4 history questions.

20/4 = 5

= 5 minutes

Therefore, Marcus spend 5 minutes on each history section.

TEXAS Test Prep

Question 13.
An architect designed the school auditorium. There are 84 seats in Section A. Each row has 6 seats. How many rows of seats are in Section A?
(A) 24
(B) 14
(C) 4
(D) 60
Answer:

Total number of seats in section A = 84

The number of seats in each row = 6 seats.

Now, Total number of rows = 84/6

Texas Go Math Grade 4 Lesson 10.1 Homework and Practice Answer Key

Use repeated subtraction to divide.

Question 1.
65 ÷ 5 = ________
Answer:

Quotient = 13

Remainder = 0

Question 2.
98 ÷ 7 = ________
Answer:

Quotient = 14

Remainder = 0

Go Math Grade 4 Chapter 10 Lesson 10.1 Answer Key Question 3.
79 ÷ 5 = ________
Answer:

Quotient = 15

Remainder = 4

Question 4.
37 ÷ 6 = ________
Answer:

Quotient = 06

Remainder = 1

Question 5.
48 ÷ 4 = ________
Answer:

Quotient = 12

Remainder = 0

Question 6.
59 ÷ 3 = ________
Answer:

quotient = 19

Remainder = 2

Draw a number line to divide.

Question 7.
45 ÷ 5 = ________
Answer:

Quotient = 09

Remainder = 0

Question 8.
90 ÷ 6 = ________
Answer:

Quotient = 15

Remainder = 0

Question 9.
74 ÷ 8 = ________
Answer:

Quotient = 09

Remainder = 2

Problem Solving

Question 10.
Last Saturday, 72 students signed up to play basketball. If there are 6 equal-sized reams, how many players are on each team?
Answer:

Total number of students = 72

Number of equal sized teams = 6

Now,

72/6

Therefore, there are 12 players in each team.

Practice and Homework Lesson 10.1 Answer Key 4th Grade Question 11.
The pet store is open for 63 hours each week. If it is open 9 hours each day, how many days is it open each week?
Answer:

The number of hours the pet shop open for each week = 63

The number of hours it is open each day = 9

Now, 63/9

=

Lesson Check

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 12.
The china shop is packing dishes to move to a new location. There are 112 blue serving bowls to pack equally into 8 boxes. How many bowls will be in each box?
(A) 13
(B) 11
(C) 12
(D) 14
Answer:

The number of blue serving bowls = 112

Total number of boxes = 8

Now, 112/8 =

Therefore, there are 14 bowls in each box.

Question 13.
There are 60 seeds in a flower package. If Carol puts an equal number of seeds in each of her 5 flowerpots, how many seeds will be in each pot?
(A) 20
(B) 12
(C) 8
(D) 15
Answer:

Total number of flower packages = 60

Number of seed Carol puts in each of her flowerpots = 5

Now, 60/5 = 12

Therefore, There are 12 seeds in each flower pot.

Question 14.
How many groups of 9 can you subtract from 117?
(A) 13
(B) 12
(C) 14
(D) 15
Answer:

13 groups of 9 can you subtract from 117

Question 15.
There are 48 students in a gym class. If the students line tip in equal rows of 8, how many rows will there be?
(A) 8
(B) 6
(C) 5
(D) 7
Answer:

Total number of students in gym class = 48

Number of students in each rows = 8

Now, 48/8

Therefore, total number of rows =6

Question 16.
Multi-Step Mrs. Jenkins opened 2 boxes of crayons. Each box contains 64 crayons. She wants to divide the crayons evenly between 8 groups. How many crayons will each group receive?
(A) 18
(B) 8
(C) 16
(D) 24
Answer:

Number of crayon boxes = 2

Total number of crayons in each box = 64

So, Total crayons in 2 boxes = 64+64

= 128

Given, Jenkins divide the crayons evenly between 8 groups.

Now,

Therefore, each group receive 16 crayons.

Question 17.
Multi-Step John has $40 to spend at the yard sale. He buys 6 books for $2 each. He would like to spend the rest of his money on model cars for his collection. If the cars cost $7 each, how many can he buy?
(A) 7
(B) 6
(C) 5
(D) 4

Answer:

Total amount John have =$40

The cost of each book – $2

Total number of books = 6

So, 6 x $2 = $12

Remaining money = $40-$12

$28

The cost of each car = $7

Now, $28/7

=

Therefore, he can buy 4 cars.

Texas Go Math Grade 4 Lesson 9.4 Answer Key Estimate Quotients Using Compatible Numbers

efer to our Texas Go Math Grade 4 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 4 Lesson 9.4 Answer Key Estimate Quotients Using Compatible Numbers.

Texas Go Math Grade 4 Lesson 9.4 Answer Key Estimate Quotients Using Compatible Numbers

Essential Question

How can you use compatible numbers to estimate quotients?
Answer:
we can use the compatible numbers to estimate quotient.
we can choose the number that is close to the dividend and easy to divide by the divisor.

Unlock the Problem

A horse’s heart beats 132 times in 3 minutes. About how many times does it beat in 1 minute?

You can use compatible numbers to estimate quotients.

Compatible numbers are numbers that are easy to compute mentally.

• Will a horse’s heart beat more or fewer than 132 times in 1 minute?
Answer:
Yes
Explanation:
132 ÷ 3 = 44
44 times in 1 minute
compatible numbers can use compatible numbers to estimate quotients
if compatible number 120
120 ÷ 3 = 40
if compatible number 150
150 ÷ 3 = 50

• What operation will you use to solve the problem?
Answer:
Division   ‘÷’
Explanation:
Division operation will you use to solve the problem.
The division is a method of distributing a group of things into equal parts.

Example 1

Estimate. 132 ÷ 3
STEP 1 Find a number close to 132 that divides easily by 3. Use basic facts.
12 ÷ 3 is a basic fact. 120 divides easily by 3.
15 ÷ 3 is a basic fact. 150 divides easily by 3.
Think: Choose 120 because it is closer to 132.
Answer:
120 ÷ 3 = 40

STEP 2 Use place value.
120 = ___________ tens
12 ÷ 3 = ___________
12 tens ÷ 3 = __________ tens
120 ÷ 3 = __________
Answer: 40
120 = 12 tens
12 ÷ 3 = 4
12 tens ÷ 3 = 4 tens
120 ÷ 3 = 40

So, a horse’s heart beats about ___________ times a minute
Answer: 40 times
Explanation:
120 = 12 tens
12 ÷ 3 = 4
12 tens ÷ 3 = 4 tens
120 ÷ 3 = 40

Example 2 Use compatible numbers to find two estimates that the quotient is between. 1,382 ÷ 5

STEP 1 Find two numbers close to 1,382 that divide easily by 5.
___________ ÷ 5 is a basic fact.
1,000 divides easily by 5.

___________ ÷ 5 is a basic fact.
1500 divides easily by 5.

1,382 is between ___________ and ___________.
So, 1,382 ÷ 5 is between ___________ and ___________.
Answer:
10 ÷ 5 is a basic fact.
1,000 divides easily by 5.
15 ÷ 5 is a basic fact.
1500 divides easily by 5.
1,382 is between 1000 and 1500.
So, 1,382 ÷ 5 is between 1000 and 1500.

STEP 2 Divide each number by 5. Use place value. 1,000 ÷ 5
___________ hundreds ÷ 5 = ___________ hundreds, or ___________ 1,500 ÷ 5
___________ hundreds ÷ 5 = ___________ hundreds, or ___________
Answer:
15 hundreds ÷ 5 = 3 hundreds, or 1,500 ÷ 5
10 hundreds ÷ 5 = 2 hundreds, or 1000 ÷ 5
Explanation:
10 ÷ 5 is a basic fact.
1,000 divides easily by 5.
15 ÷ 5 is a basic fact.
1500 divides easily by 5.
1,382 is between 1000 and 1500.
So, 1,382 ÷ 5 is between 1000 and 1500.

Math Talk

Mathematical Processes
Explain which estimate you think is more reasonable.
Answer:
Basic fact method of thinking is more reasonable.
To find a value that is close enough to the right answer, usually with some thought or calculation involved is called Estimate.

Share and Show

Estimating Quotients 4th Grade Question 1.
Estimate. 1,718 ÷ 4
__________ is close to 1,718.
__________ is close to 1718.
Choose 1,600 because ___________________

Think: What number close to 1,718 is easy to divide by 4?
What basic fact can you use? __________ ÷ 4
What basic fact can you use? __________ ÷ 4

16 ÷ 4 = ___________
1600 ÷ ___________ = ___________
1,718 ÷ 4 is about ___________
Answer: 400
Estimate. 1,718 ÷ 4
1600 is close to 1,718.
1800 is close to 1718.
Choose 1,600 because ___________________
Think: What number close to 1,718 is easy to divide by 4?
What basic fact can you use? 16 ÷ 4
What basic fact can you use? 1600 ÷ 4
16 ÷ 4 = 4
1600 ÷ 4 = 400
1,718 ÷ 4 is about 400
Explanation:
STEP 1 Find a number close to 1,718 that divides easily by 4. Use basic facts.
STEP 2 Divide each number by 4. Use place value. 1,000 ÷ 4

Math Talk

Mathematical Processes
Explain how your estimate change if the problem were 1,918 ÷ 4
Answer: 500
Estimate. 1,918 ÷ 4
1,800 is close to 1,918.
2,000 is close to 1,918.
Choose 2,000 because compatible number
Explanation:
STEP 1 Find a number close to 1,918 that divides easily by 4. Use basic facts.
STEP 2 Divide each number by 4. Use place value. 1,000 ÷ 4
Think: What number close to 1,918 is easy to divide by 4?
What basic fact can you use? 20 ÷ 4
What basic fact can you use? 2,000 ÷ 4
20 ÷ 4 = 5
2,000 ÷ 4 = 500
1,918 ÷ 4 is about 500

Use compatible numbers to estimate the quotient.

Question 2.
455 ÷ 9
Answer: 50
Estimate. 450 ÷ 9
450 is close to 455.
Choose 450 because the compatible number
Explanation:
STEP 1 Find a number close to 455 that divides easily by 9. Use basic facts.
STEP 2 Divide each number by 9. Use place value. 100÷ 9
Think: What number close to 455 is easy to divide by 9
What basic fact can you use? 45 ÷ 9
What basic fact can you use? 450 ÷ 9
45 ÷ 9 = 5
450 ÷ 9 = 50
455 ÷ 9 is about 50

4th Grade Compatible Numbers Question 3.
1,509 ÷ 3
Answer: 500
Explanation:
Estimate. 1,509 ÷ 3
1500 is close to 1,509.
Choose 1500 because the compatible number
Think: What number close to 1500 is easy to divide by 3
What basic fact can you use? 15 ÷ 3
What basic fact can you use? 1500 ÷ 3
15 ÷ 3 = 5
1500 ÷ 3 = 500
1500 ÷ 3 is about 500

Question 4.
176 ÷ 8
Answer: 20
Explanation:
Estimate. 176 ÷ 8
160 is close to 176.
Choose 160 because compatible number
Think: What number close to 160 is easy to divide by 8
What basic fact can you use? 16 ÷ 8
What basic fact can you use? 160 ÷ 8
16 ÷ 8 = 2
160 ÷ 8 = 20
176 ÷ 8 is about 20

Question 5.
2,795 ÷ 7
Answer: 400
Explanation:
Estimate. 2,795 ÷ 7
2,800 is close to 2,795.
Choose 2800 because compatible number
Think: What number close to 2800 is easy to divide by 7
What basic fact can you use? 28 ÷ 7
What basic fact can you use? 2800 ÷ 7
28 ÷ 7 = 4
2800 ÷ 7 = 400
2,795 ÷ 7 is about 400

Problem Solving

Algebra Estimate to compare. Write <, >, or =.

Question 6.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 9.4 Answer Key Estimate Quotients Using Compatible Numbers 1
Answer:

Explanation:
Estimate. 613 ÷ 3
200 is close to 204.
Estimate. 581÷ 2
250 is close to 290.
So, 200 is less than 250.

Question 7.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 9.4 Answer Key Estimate Quotients Using Compatible Numbers 2
Answer:

Explanation:
Estimate. 364 ÷ 4
90 is close to 91.
Estimate. 117 ÷ 6
20 is close to 21.
So, 90 is greater than 20

Estimating Quotients Grade 4 Question 8.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 9.4 Answer Key Estimate Quotients Using Compatible Numbers 3
Answer:

Explanation:
Estimate. 2,718 ÷ 8
300 is close to 339.
Estimate. 963 ÷ 2
450 is close to 481.
So, 300 is less than 450

Question 9.
Mr. Morrison put 4,689 miles on his car the first 6 months he owned it. if he drove the same number of miles each month, about how many miles did he drive in one month? Use compatible numbers to find two estimates that the quotient is between.
Answer:
About 800 miles.
Explanation:
Estimate. 4,689 ÷ 6
4,800 is close to 4,689.
Choose 4800 because compatible number
Think: What number close to 4800 is easy to divide by 6
What basic fact can you use? 48 ÷ 6
What basic fact can you use? 4,800 ÷ 6
48 ÷ 6 = 8
4800 ÷ 6 = 800
4,689 ÷ 6 is about 800

Question 10.
Multi-Step Leigh wants to buy a bike for $429 and a helmet for $38. If she saves S8 a week, about how many weeks will it take her to save the money to buy the bike and helmet?
Answer:
about 60weeks
$429 + $38 = $467
Explanation:
Estimate. 467 ÷ 8
480 is close to 467.
Choose 480 because compatible number
Think: What number close to 480 is easy to divide by 8
What basic fact can you use? 48 ÷ 8
What basic fact can you use? 480 ÷ 8
48 ÷ 8 = 6
480 ÷ 8 = 60
480 ÷ 8 is about 60

Problem Solving

Use the table for 11-14.

Texas Go Math Grade 4 Lesson 9.4 Answer Key Estimate Quotients Using Compatible Numbers 4

Question 11.
About how many times does a chicken’s heart beat in 1 minute?
Answer:
275 times does a chicken’s heart beat in 1 minute
Explanation:
Number of heart beats of chicken in 5 minutes
1375 ÷ 5 = 275
275 times does a chicken’s heart beat in 1 minute

Question 12.
Multi-Step About how many 6 times does a cow’s heart beat in 2 minutes?
Answer:
about more then 20
Explanation:
Cow heart beat in 5 minutes
325 ÷ 5
65 times per minute
65 x 2 =130
130 ÷ 6 = 21.6

Question 13.
H.O.T. About how many times faster does a cow’s heart beat than a whale’s?
Answer:
Cow heart beat is about more than 3 times faster than whale.
Explanation:
Cow heart beat in 5 minutes
325 ÷ 5 = 21.6
whale heart beat in 5 minutes
31 ÷ 5 = 6.2
Cow heart beat is about more then 3 times faster then whale

Question 14.
Write Math What’s the Question? The answer is about 100 beats in 1 minute.
Answer:
Which animal heart beat is more then 100 times in minute?
Explanation:
Dog heart beat in 5minutes
520 ÷ 5 =104
So, Dog heart beat is 100 in 1 minute.

Estimate Quotients Using Compatible Numbers Lesson 9.4 Answer Key Question 15.
Use Tools Jamie and his two brothers divided a package of 126 toy cars equally. About how many cars did each of them receive?
Answer:
42 toy cars
Explanation:
Jamie and his two brothers divided a package of 126 toy cars equally.
Number of cars each of them receive
126 ÷ 3 = 42

Question 16.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 9.4 Answer Key Estimate Quotients Using Compatible Numbers 5
H.O.T. Multi-Step Martha had 154 stamps and her sister had 248 stamps. They combined their collections and put the stamps in an album. If they put 8 stamps on each page, about how many pages would they need?
Answer:
about 51 pages needed
Explanation:
Martha had 154 stamps and her sister had 248 stamps.
They combined their collections and put the stamps in an album.
154 + 248 = 402
If they put 8 stamps on each page,
Total pages they need
400 ÷ 8 = 50

Daily Assessment Task

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 17.
Reasoning Dakota has 105 quills that she will use to make bracelets. She needs 4 quills for each. About how many bracelets can she make?
(A) about 20
(B) about 29
(C) about 16
(D) about 25
Answer:
Option (D)
Explanation:
Dakota has 105 quills that she will use to make bracelets.
She needs 4 quills for each.
Number of bracelets she can make
105 ÷ 4

Question 18.
Nick and his three friends divided 252 cards equally. About how many cards did each of them receive?
(A) about 55
(B) about 20
(C) about 60
(D) about 380
Answer:
Option (C)
Explanation:
Nick and his three friends divided 252 cards equally.
Number of cards each of them receive
252 ÷ 4 = 63

Question 19.
Multi-Step A carpenter has 168 doorknobs in his workshop. of those doorknobs, 96 are round and the rest are square. If he wants to place 7 square doorknobs in each bin, about how many bins would he need?
(A) about 7
(B) about 23
(C) about 10
(D) about 13
Answer: Option (C)
Explanation:
A carpenter has 168 doorknobs in his workshop,
of those doorknobs, 96 are round and the rest are square.
168 – 96 = 72
If he wants to place 7 square doorknobs in each bin,
Total bins he need
72 ÷ 7 = about 10

TEXAS Test Prep

Question 20.
A monkey’s heart beats 1,152 times in 6 minutes. Which is the best estimate of the number of times the monkey’s heart beats in 1 minute?
(A) about 1,000
(B) about 200
(C) about 100
(D) about 2,000
Answer:
Option(B)
Explanation:
A monkey’s heart beats 1,152 times in 6 minutes.
The best estimate of the number of times the monkey’s heart beats in 1 minute
1,152 ÷ 6 = 192
Estimate: 200

Texas Go Math Grade 4 Lesson 9.4 Homework and Practice Answer Key

Use compatible numbers to estimate the quotient.

Question 1.
486 ÷ 6
Answer: 80
Explanation:
Compatible numbers are close in value to the actual numbers that make estimating the answer and computing problems easier.
486 ÷ 6
480 ÷ 6 = 80

Question 2.
2,239 ÷ 7
Answer: 300
Explanation:
Compatible numbers are close in value to the actual numbers that make estimating the answer and computing problems easier.
2,239÷ 7
2,100 ÷ 7 = 300

Question 3.
2,930 ÷ 4
Answer: 700
Explanation:
Compatible numbers are close in value to the actual numbers that make estimating the answer and computing problems easier.
2,940 ÷ 4
2,800 ÷ 4 = 700

Question 4.
5,216 ÷ 8
Answer: 650
Explanation:
Compatible numbers are close in value to the actual numbers that make estimating the answer and computing problems easier.
5,216 ÷ 8
5,200 ÷ 8 = 650

Question 5.
396 ÷ 7
Answer: 60
Explanation:
Compatible numbers are close in value to the actual numbers that make estimating the answer and computing problems easier.
396 ÷ 7
420 ÷ 7 = 60

Question 6.
1,739 ÷ 9
Answer: 200
Explanation:
Compatible numbers are close in value to the actual numbers that make estimating the answer and computing problems easier.
1,739÷ 9
1,800 ÷ 9
1,800 ÷ 9 = 200

Estimate to compare. Write <, >, or =.

Question 7.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 9.4 Answer Key Estimate Quotients Using Compatible Numbers 6
Answer:

Explanation:
Estimate. 264 ÷ 9
30 is close to 29.
Estimate. 458 ÷ 5
90 is close to 91.
So, 30 is less than 90

My Homework Lesson 9.4 Estimate Quotients Answer Key Question 8.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 9.4 Answer Key Estimate Quotients Using Compatible Numbers 7
Answer:

Explanation:
Estimate. 2,805 ÷ 4
700 is close to 701.
Estimate. 3,592 ÷ 6
600 is close to 658.
So, 700 is greater than 600

Question 9.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 9.4 Answer Key Estimate Quotients Using Compatible Numbers 8
Answer:

Explanation:
Estimate. 719 ÷ 8
90 is close to 89.
Estimate. 176 ÷ 2
90 is close to 88.
So, 90 is equal to 90

Question 10.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 9.4 Answer Key Estimate Quotients Using Compatible Numbers 9
Answer:


Explanation:
Estimate. 2,501 ÷ 4
600 is close to 625.
Estimate. 1,486 ÷ 3
500 is close to 495.
So, 600 is greater than 500

Problem Solving

Question 11.
George stacked 126 boxes in a truck in 3 hours. About how many boxes per hour did he stack?
Answer:
about 40 boxes per hour
Explanation:
George stacked 126 boxes in a truck in 3 hours.
Number of boxes per hour he stack
basic fact you can use to estimate
126 ÷ 3 = 42
120 ÷ 3 = 40

Question 12.
Casey stacked 441 books equally on 9 shelves. About how many books are on each shelf?
Answer:
about 50 boos are on each shelf
Explanation:
Casey stacked 441 books equally on 9 shelves.
Number of books on each shelf
basic fact you can use to estimate
441 ÷ 9
450 ÷ 9 = 50

Lesson Check

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 13.
Marcie vent to the golf course to practice putting. If she made 372 putts in 4 hours, about how many putts did she make each hour?
(A) about 70
(B) about 100
(C) about 80
(D) about 90
Answer:
Option (D)
Explanation:
Marcie made 372 putts in 4 hours,
Number of putts she make each hour
372 ÷ 4
basic fact you can you to estimate
36 ÷ 4 = 9
360 ÷ 4 = 90

Question 14.
‘Wendy and Bother members of her scout troop sold a total of 2,684 boxes of cookies. About how many boxes did each member sell if each scout sold about the same number of boxes?
(A) about 500
(B) about 300
(C) about 400
(D) about 200
Answer:
Option(A)
Explanation:
‘Wendy and Bother members of her scout troop sold a total of 2,684 boxes of cookies.
Total boxes each member sell, if each scout sold about the same number of boxes
basic fact you can use to estimate
25 ÷ 5 = 5
2500 ÷ 5 = 500

Question 15.
Mr. Danielson drove 1,998 miles for his job last week. If he drove about the same number of miles each day, about how many miles did he drive each of the 7 days?
(A) about 500 miles
(B) about 300 miles
(C) about 400 miles
(D) about 200 miles
Answer:
Option(B)
Explanation:
Mr. Danielson drove 1,998 miles for his job last week.
If he drove about the same number of miles each day,
Number of miles he drive each of the 7 days
1998 ÷ 7
basic fact you can use to estimate
21 ÷ 7 = 3
2100 ÷ 7 = 300

Question 16.
Sharon has 572 sheets of construction paper to make autograph books for the business fair. Each book will use 8 sheets of paper. About how many books can Sharon make?
(A) about 70
(B) about 60
(C) about 80
(D) about 50
Answer:
Option(A)
Explanation:
Sharon has 572 sheets of construction paper to make autograph books for the business fair.
Each book will use 8 sheets of paper.
Number of books can Sharon make
572 ÷ 8
basic fact you can use to estimate
56 ÷ 8 = 7
560 ÷ 8 = 70

Question 17.
Multi-Step A total of 8,644 people went to the football game. of those people, 5,100 sat on the home side and the rest sat on the visitor’s side. If they filled 8 equal-sized sections on the visitor’s side, about how many people sat in each of these sections?
(A) about 500
(B) about 600
(C) about 1,100
(D) about 400
Answer:
option(D)
Explanation:
A total of 8,644 people went to the football game,
of those people, 5,100 sat on the home side and the rest sat on the visitor’s side.
8644 – 5100 = 3544
If they filled 8 equal-sized sections on the visitor’s side,
about how many people sat in each of these sections
3,544 ÷ 8
basic fact to estimate
32 ÷ 8 = 4
320 ÷ 8 = 400

Question 18.
Multi-Step If Cade shoots 275 free throw baskets in 2 hours, about how many can he shoot in 5 hours?
(A) about 700
(B) about 140
(C) about 660
(D) about 600
Answer:
Option(A)
Explanation:
If Cade shoots 275 free throw baskets in 2 hours,
Number of shoots in 1 hour = 275 ÷ 2 = 137.5
Total shoots in 5 hours = 137.5 x 5 = 687.5
Estimate of 687 is 700.

Texas Go Math Grade 4 Lesson 1.2 Answer Key Read and Write Numbers

Refer to our Texas Go Math Grade 4 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 4 Lesson 1.2 Answer Key Read and Write Numbers.

Texas Go Math Grade 4 Lesson 1.2 Answer Key Read and Write Numbers

Try This! Use place value to read and write numbers.

Standard Form: 475,856,144
Word form: four hundred seventy-five ___________, eight hundred fifty-six ___________, one hundred forty-four
Answer:
The given number is: 475,856,144
Now,
We know that,
“Word form” is writing the numerical/number as you would say it in words
Hence, from the above,
We can conclude that
The representation of the given number in the Word form is:
four hundred seventy-five million eight hundred fifty-six thousand one hundred forty-four

Expanded Form: ___________ + 70,000,000 + 5,000,000 + ___________ + ___________+ 6,000 + ___________ + 40 + 4
Answer:
The given number is: 475,856,144
Now,
We know that,
The “Expanded form” is a way to write a number by adding the value of its digits
Hence, from the above,
We can conclude that
The representation of the given number in the expanded form is:
40,000,000 + 70,000,000 + 5,000,000 + 8,00,000 + 50,000 + 6,000 + 100 + 40 + 4

Share and Grow

Question 1.
How can you use place value and period names to read and write 12,324,904 in word form?
Answer:
The given number is: 12.324,904
Now,
The representation of the given number in the place-value chart is:

Now,
From the above place-value chart,
We can observe that
The number can be represented in the following periods: Millions, Thousands, Ones
Hence, from the above,
We can conclude that
The representation of 12,324,904 in the word form is:
Twelve million three hundred twenty-four thousand nine hundred four

Read and write the number in two other forms.

Go Math Grade 4 Lesson 1.2 Read and Write the Numbers Question 2.
four hundred eight thousand, seventeen
Answer:
The given word form is:
Four hundred eight thousand, seventeen
Now,
We know that,
“Expanded form” means writing the number so you show the value of each digit.
“Word form” means writing the number with words instead of numerals.
Hence, from the above,
We can conclude that
The representation of the given word form in Standard form is: 408,017
The representation of the given word form in Expanded form is:
400,000 + 0 + 8,000 + 0 + 10 + 7

Question 3.
65,058
Answer:
The given standard form is: 65,058
Now,
We know that,
“Expanded form” means writing the number so you show the value of each digit.
“Word form” means writing the number with words instead of numerals.
Hence, from the above,
We can conclude that
The representation of the given standard form in Word form is:
Sixty-five thousand and fifty-eight
The representtaion of the given Standard form in Expanded form is:
60,000 + 5,000 + 0 + 50 + 8

Problem Solving

Use the table 4-5
Texas Go Math Grade 4 Lesson 1.2 Read and Write Numbers 1

Question 4.
Use Diagrams Which city has a population of two hundred sixty-nine thousand, six hundred sixty-six?
Answer:
The given table is:
Texas Go Math Grade 4 Lesson 1.2 Read and Write Numbers 1
Now,
The given word form is:
Two hundred sixty-nine thousand, six hundred sixty-six
Now,
We know that,
“Expanded form” means writing the number so you show the value of each digit.
“Word form” means writing the number with words instead of numerals.
So,
The representation of the given word form in the Standard form is: 269,666
Hence, from the above,
We can conclude that
The city that has a population of two hundred sixty-nine thousand, six hundred sixty-six is: Greensboro

Question 5.
Write the population of Raleigh in expanded form and word form.
Answer:
The given table is:
Texas Go Math Grade 4 Lesson 1.2 Read and Write Numbers 1
Now,
From the given table,
We can observe that
The population of Raleigh is: 403,892
Now,
We know that,
“Expanded form” means writing the number so you show the value of each digit.
“Word form” means writing the number with words instead of numerals.
Hence, from the above,
We can conclude that
The representation of the population of Raleigh in the Word form is:
Four hundred and three thousand, Eight hundred and Ninety-two
The representation of the population of Raleigh in the Expanded form is:
400,000 + 0 + 3,000 + 800 + 90 + 2

Go Math Grade 4 Lesson 1.2 Answer Key Question 6.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 1.2 Read and Write Numbers 2
HOT Multi-Step: What’s the Error?
Sophia said that the expanded form for 605,970 is 600,000 + 50,000 + 900 + 70. Describe Sophia’s error and give the correct answer.
Answer:
It is given that
Sophia said that the expanded form for 605,970 is 600,000 + 50,000 + 900 + 70
Now,
The given number is: 605,970
Now,
The representation of the number in the place-value chart is:

Now,
From the above place-value chart,
We can observe that
The ten thousand’s place for the given number is 0
So,
The representtaion of Sophia’s number in the Expanded form is:
600,000 + 0 + 5,000 + 900 + 70 + 0
Hence, from the above,
We can conclude that
Sophia’s error is:
The ten thousand’s place for the given number is 0
The correct representation of Sophia’s number in the expanded form is:
600,000 + 0 + 5,000 + 900 + 70 + 0

Unlock the problems

Question 7.
H.O.T.
Mark tossed six balls while playing a number game. Three balls landed in one section, and three balls landed in another section. His score is greater than one hundred thousand. What could his score be?

Texas Go Math Grade 4 Lesson 1.2 Read and Write Numbers 3

a. What do you know?
Answer:
The given information is:
Mark tossed six balls while playing a number game. Three balls landed in one section, and three balls landed in another section. His score is greater than one hundred thousand
Now,
We know that,
The given points table is:
Texas Go Math Grade 4 Lesson 1.2 Read and Write Numbers 3

b. How can you use what you know about place value to find what Mark’s score could be?
Answer:
The given points table is:
Texas Go Math Grade 4 Lesson 1.2 Read and Write Numbers 3
Now,
We know that,
The place values increase from left to right in the place value chart
So,
By using the above points table,
Represent the points that the balls are tossed in the place-value chart and add them and it will be Mark’s score

c. Draw a diagram to show one way to solve the problem.
Answer:
The diagram that shows the way to solve the given problem is:

d. Complete the sentences.
Three balls could have landed in the “Thousands” section.
Three balls could have landed in the One’s section.
So,
Mark’s score = 100,000 + 100
= 100,100
Hence, from the above,
We can conclude that
Mark’s score could be: 100,100

Lesson 1.2 Homework Answer Key Go Math Grade 4 Question 8.
There are 2,750 sheep on a farm. Write the number of sheep in word form and expanded form.
Answer:
It is given that
There are 2,750 sheep on the farm
Now,
We know that,
“Expanded form” means writing the number so you show the value of each digit.
“Word form” means writing the number with words instead of numerals.
Hence, from the above,
We can conclude that
The representation of 2,750 in the Word form is:
Two thousand and Seven hundred and fifty
The representation of 2,750 in the Expanded form is:
2,000 + 700 + 50 + 0

Question 9.
What is twenty-seven million, four hundred eight thousand, nine hundred forty-five written in standard form?
Answer:
The given word form is:
Twenty-seven million, four hundred eight thousand, nine hundred forty-five
Now,
We know that,
“Expanded form” means writing the number so you show the value of each digit.
“Word form” means writing the number with words instead of numerals.
Hence, from the above,
We can conclude that
The representation of the given Word form in the Standard form is: 27,408,945

Daily Assessment Task

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 10.
Jen wrote sixty-four million, three hundred five thousand, twenty-one miles on the board. Which is this number written in standard form?
(A) 64,350,210 miles
(B) 30,605,021 miles
(C) 64,021,305 miles
(D) 64,305,021 miles
Answer:
It is given that
Jen wrote sixty-four million, three hundred five thousand, twenty-one miles on the board
Now,
We know that,
“Expanded form” means writing the number so you show the value of each digit.
“Word form” means writing the number with words instead of numerals.
So,
The representation of the given Word form in the Standard form is: 64,305,021
Hence, from the above,
We can conclude that
The representation of Jen’s number in the standard form is:

Question 11.
Multi-Step Mark used these clues to describe a number to his friend.

  • The digits in the one’s period are 682.
  • The word form of the thousand periods is seven hundred thirty thousand.
  • The digits in the hundred million and one million places are the same.

Which number could Mark have described?
(A) 682,730,151
(B) 151,703,682
(C) 730,151,682
(D) 151,730,682
Answer:
The clues used by Mark are:
a. The digits in the one’s period are 682.
b. The word form of the thousand periods is seven hundred thirty thousand.
c. The digits in the hundred million and one million places are the same.
Now,
The representation of Mark’s clues in the place-value chart is:

Hence, from the above,
We can conclude that
The number mark could have described is:

Go Math Grade 4 Lesson 1.2 Place Value of Whole Numbers Question 12.
Which shows 5,610,050,004 written in expanded form?
(A) 50,000,000 + 6,000,000 + 100,000 + 50,000 + 4
(B) 600,000,000 + 20,000,000 + 4,000,000 + 5,000 + 400 + 5
(C) 5,000,000,000 + 600,000,000 + 10,000,000 + 50,000 + 4
(D) 5,000,000 + 600,000 + 10,000 + 5,000 + 0 + 4
Answer:
The given number is: 5,610,050,004
Now,
We know that,
“Expanded form” means writing the number so you show the value of each digit.
Hence, from the above,
We can conclude that
The representation of the given number in the Expanded form is:

Texas Test Prep

Question 13.
The new football stadium was filled to capacity with 105,840 fans. What is the value of the digit 5 in 105,840?
(A) 500
(B) 5,000
(C) 50,000
(D) 500,000
Answer:
It is given that
The new football stadium was filled to capacity with 105,840 fans
Now,
The given number is: 105,840
So,
The representation of the given number in the place-value chart is:

Hence, from the above,
We can conclude that
The value of the digit 5 in the given number is:

Texas Go Math Grade 4 Lesson 1.2 Homework and Practice Answer Key

Use the table for 1-4.

Texas Go Math Grade 4 Lesson 1.2 Read and Write Numbers 4

Question 1.
Write the population of Lubbock in word form.
Answer:
The given table is:
Texas Go Math Grade 4 Lesson 1.2 Read and Write Numbers 4
Now,
From the given table,
We can observe that
The population of Lubbock is: 233,740
Now,
We know that,
“Expanded form” means writing the number so you show the value of each digit.
“Word form” means writing the number with words instead of numerals.
Hence, from the above,
We can conclude that
The representation of the population of Lubbock in the Word form is:
Two hundred and thirty-three thousand, Seven hundred and forty

Question 2.
What is the expanded form for the population of Arlington?
Answer:
The given table is:
Texas Go Math Grade 4 Lesson 1.2 Read and Write Numbers 4
Now,
From the above,
We can observe that
The population of Arlington is: 373,698
Now,
We know that,
“Expanded form” means writing the number so you show the value of each digit.
“Word form” means writing the number with words instead of numerals.
Hence, from the above,
We can conclude that
The representation of the population of Arlington in the Expanded form is:
300,000 + 70,000 + 3,000 + 600 + 90 + 8

Problem Solving

Question 3.
All four cities have the same digit in one place. What is the place? Write the value of the digit.
Answer:
The given table is:
Texas Go Math Grade 4 Lesson 1.2 Read and Write Numbers 4
Now,
From the given table,
We can observe that
The thousand’s place has the same digit in the populations of all the four cities
Hence, from the above,
We can conclude that
All four cities have the same digit in one place. That place is: Thousand
The value of the digit is: 3,000

Question 4.
Which city has a population that is about 100 times the population of Henderson? write the population in word form.
Answer:
The given table is:
Texas Go Math Grade 4 Lesson 1.2 Read and Write Numbers 4
Now,
From the above table,
We can observe that
The population of Henderson is: 13,812
Now,
The 100 times as much as the population as Henderson = 100 × 13,812
= 1,381,200
Now,
From the given table,
We can observe that
The population of Dallas is very near to Henderson
Hence, from the above,
We can conclude that
The city has a population that is about 100 times the population of Henderson is: Dallas

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 5.
Which shows three hundred five million, two hundred eighty thousand, four hundred ninety-six written in standard form?
(A) 300,528,496
(B) 350,208,469
(C) 305,028,496
(D) 305,280,496
Answer:
The given word form is:
Three hundred five million, two hundred eighty thousand, four hundred ninety-six
Now,
We know that,
“Expanded form” means writing the number so you show the value of each digit.
“Word form” means writing the number with words instead of numerals.
Hence, from the above,
We can conclude that
The representation of the given Word form in the standard form is:

Texas Go Math Grade 4 Lesson 1.2 Homework Answer Key Question 6.
During the week of the county fair, 15,609 entry tickets were sold. Which shows 15,609 written in expanded form?
(A) 10,000 + 5,000 + 600 + 9
(B) 10,000 + 5,000 + 600 + 90
(C) 1,000 + 500 + 60 + 9
(D) 1,000 + 600 + 9
Answer:
It is given that
During the week of the county fair, 15,609 entry tickets were sold
Now,
We know that,
“Expanded form” means writing the number so you show the value of each digit.
“Word form” means writing the number with words instead of numerals.
Hence, from the above,
We can conclude that
The representation of the given number in the Expanded form is:

Question 7.
There were 94,172 people at a football game. Which digit is in the thousands’ place in this number?
(A) 9
(B) 1
(C) 4
(D) 7
Answer:
It is given that
There were 94,172 people at a football game
Now,
The given number is: 94,172
Now,
The representation of the given number in the place-value chart is:

Hence, from the above,
We can conclude that
The digit in the thousand’s place in the given number is:

Question 8.
Richard got 5,263,148 hits when he did an Internet search. What is the value of the digit 6 in this number?
(A) 60,000
(B) 600,000
(C) 6,000
(D) 6,000,000
Answer:
It is given that
Richard got 5,263,148 hits when he did an Internet search
Now,
The given digit is: 5,263,148
Now,
The representation of the given digit in the place-value chart is:

Hence, from the above,
We can conclude that
The value of digit 6 in the given number is:

Question 9.
Multi-Step:
Mason tossed 6 balls onto this number board. Two landed on 10,000. Two others landed on 100,000. One ball landed on 1. One ball landed on 100. What is Mason’s score?
Texas Go Math Grade 4 Lesson 1.2 Read and Write Numbers 5
A. 220,101
B. 22,101
C. 2,121
D. 210,201
Answer:
It is given that
Mason tossed 6 balls onto this number board. Two landed on 10,000. Two others landed on 100,000. One ball landed on 1. One ball landed on 100
So,
According to the given information,
The total score of Mason = (2 × 10,000) + (2 × 100,000) + (1 × 1) + (1 × 100)
= 20,000 + 200,000 + 1 + 100
= 220,000 + 101
= 220,101
Hence, from the above,
We can conclude that
The total score of Mason is:

Question 10.
Multi-Step:
Katy tossed 7 balls onto this number board. Her score was 130,210. Which correctly lists the sections where the balls landed?
A. 100,000(1) 10,000(3) 100(2) 1 (1)
B. 100,000(1) 10,000(3) 100(2) 10(1)
C. 10,000(1) 1,000(3) 100(2) 10(1)
D. 10,000(1) 1,000(3) 100(2) 1 (1)
Answer:
It is given that
Katy tossed 7 balls onto this number board. Her score was 130,210
Now,
The given points table is:
Texas Go Math Grade 4 Lesson 1.2 Read and Write Numbers 5
Hence, from the above,
We can conclude that
The correct list of sections where the balls landed is:

Scroll to Top
Scroll to Top