Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key Compare and Order Whole Numbers

Refer to our Texas Go Math Grade 3 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key Compare and Order Whole Numbers.

Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key Compare and Order Whole Numbers

Essential Question
What are some ways you can compare and order whole numbers?

Unlock the Problem
The Sunshine Skyway bridge is 34,373 feet long. The W. K. Wilson bridge is 32,102 feet long. Which bridge is shorter?
Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 1
You can use symbols to compare numbers.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 2

Use a number line. Compare 34,373 and 32,102.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 3
32,102 is to the left of 34,373.                   32,102 Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 4 34,373
So, the W. K. Wilson bridge is shorter.

To find the longest bridge in the table, look for the bridge with the greatest length.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 5

Remember
When you write numbers in order, you write them from greatest to least or from least to greatest.

Which number is the greatest? Explain how you know.
Answer:

Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 5

The order of numbers is 32,102 , 34,373 , 36,960.

36,960 is Right to the remaining numbers in the number line. So, 36,960 is the greatest number.

Which bridge is the longest?
Answer:

Comparision of the numbers is 32,102 < 34,373 < 36,960.

So, San Mateo-Hayward is the longest bridge.

 

Another Way
Use place value.

Order 34,373; 32,102; and 36,960 from greatest to least.
Step 1
34,373
32,102
36,960
Compare the ten thousand. They are the same.
So, look at the thousands.
So, the order from greatest to least is ____; ___; ____

Step 2
34,373
32,102
36,960
Compare the thousands.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 6

Share and Show

Answer:

Order from greatest to least in ten thousand places is 6; 4; 2.

So, the order from greatest to least is 6,960 > 4,373 > 2,102.

 

Compare the numbers. Write <, >, or = in the Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 7.

Question 1.
897 Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 7 1,321
Answer:

There is no Thousand place in 897. So, 0 < 1

897 < 1,321

Question 2.
1,604 Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 7 1,604
Answer:

Ones, Tens, Hundred, Thousand’s place is the same in both numbers. So,

1,604 = 1,604

Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key Question 3.
13,751 Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 7 13,766
Answer:

Ten thousand, Thousand Hundred place is same in both numbers. In Tens place, 5 < 6.

So, 13,751 < 13,766

Question 4.
64,007 Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 7 46,007
Answer:

In Ten thousand place 6 > 4. So,

64,007 > 46,007.

 

Math talk
Mathematical Processes
When you compare numbers with the same number of digits, why do you compare the digits.

Write the numbers in order from greatest to least.

Question 5.
685; 3,482; 1,907
__, __, ___
Answer:

The Order of numbers from greatest to least is

3,482, 1,907, 685

Question 6.
2,597; 4,698; 4,689; 3,851
__; ___; __; ___
Answer:

The order of numbers from greatest to least is

4,698, 4,689, 3,851, 2,597

Write the numbers in order from least to greatest.

Question 7.
32,090; 31,390; 32,009
___; ___; ___
Answer:

The order of numbers from greatest to least is

32,090;  32,009;  31,390

Go Math Grade 3 Chapter 1 Answer Key Lesson 1.5 Question 8.
68,006; 47,891; 24,962
___; __; ___
Answer:

The Order of numbers from greatest to least is

68,006;  47,891;  24,962

Problem-Solving

H.O.T. Algebra Write <, >, or = in the Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 8.

Question 9.
1,385 Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 8 1,300 + 30 + 105
Answer:

1,300 + 30 + 105 = 1,435

So,

1,385 < 1,435

Question 10.
20,104 Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 8 20,000 + 4 + 100
Answer:

20,000 + 4 + 100 = 20,104

So,

20,104 = 20,104

H.O.T. Write two numbers so that the numbers are in order.

Question 11.
____;6,010; ___ ;5,060
Answer:

6,050; 6,010; 5,100; 5,060

Go Math 3rd Grade Lesson 1.5 Answer Key Question 12.
13,005; ___ ;16,475; _____
Answer:

13,005; 13,100 ;16,475; 16,500.

Use the number line for 13-15.

Question 13.
Multi-Step There were 35,817 visitors at an aquarium in March; 39,650 in April; 38,297 in May; and 33,254 in
June. In which month did the least number of visitors go to the aquarium? Use the number line to solve the problem.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 9
Answer:

Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 9

33,254 is Extreme left to 35,817; 38,297; 39,650

So, In the month of June, the least number of visitors go to the aquarium.

Question 14.
H.O.T. What if there were 39,475 visitors in July? Compare the number of visitors in July to the number of
visitors in April.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 10
Answer:

The number of visitors in April are 39,650.

The number of visitors in July are 39,475.

Ten thousand, thousand place is same in both numbers. But in hundred place, 6 > 4

So, 39,650 > 39,475.

Therefore, the number of visitors in April are greater than in July.

Go Math Lesson 1.5 Answer Key Grade 3 Question 15.
Pose a Problem Look back at Problem 14. Write a similar problem by comparing two different numbers of visitors.
Answer:

The number of visitors in March are 35,817.

The number of visitors in May are 38,297.

Ten thousand place is same in both numbers. But in thousand place, 5 < 8

So, 35,817 < 38,297.

Therefore, the number of visitors in May are greater than in March.

Daily Assessment Task

Fill in the bubble for the correct answer choice.

Question 16.
Apply During a football game, fans bought 8,542 bags of popcorn. They bought 5,398 pieces of fruit. They also bought 7,208 sandwiches. Which shows the snacks in order from the least number to the greatest number?
(A) fruit, sandwiches, popcorn
(B) sandwiches, fruit, popcorn
(C) fruit, popcorn, sandwiches
(D) popcorn, sandwiches, fruit
Answer:

Given,

Fans bought 8,542 bags of popcorn, 5,398 pieces of fruit, 7,208 sandwiches.

By Comparison, 5,398 < 7,208 < 8,542

(A) fruit, sandwiches, popcorn – shows the snacks in order from the least number to the greatest number.

Question 17.
Evaluate Nina needs to know which is greater, 41,381 or 35,927. Which place should she look at fIrst to compare
the numbers?
(A) the hundreds place
(B) the tens place
(D) the thousands place
(D) the ten thousand place
Answer:

(D) the ten thousand place. 4 >3

So, 41,381 > 35,927.

Question 18.
Multi-Step Luke’s book has 182 pages. Elena’s book has 208 pages. Corey’s book has more pages than Luke’s and fewer pages than Elena’s. Which could be the number of pages in Corey’s book?
(A) 179
(B) 224
(C) 194
(D) 210
Answer:

Given,

Corey’s book has more pages than Luke’s and fewer pages than Elena’s.

So, the Number of pages should be greater than 182 and a few more than 208 which is 210  but not 224.

Therefore, (D) 210 is the number of pages in Corey’s book

 

Texas Test Prep

Go Math Lesson 1.5 Answer Key 3rd Grade Question 19.
The dolphin exhibit had 5,346 visitors in the winter; 4,437 in the spring; 6,107 in the summer; and 5,275 in the fall. In which season did the most visitors go to the exhibit?
(A) winter
(B) spring
(C) summer
(D) fall
Answer:

Given,

The dolphin exhibit had 5,346 visitors in the winter; 4,437 in the spring; 6,107 in the summer; and 5,275 in the fall

Order of number of visitors from greatest to least is 6,107 ; 5,346 ; 5,275 ; 4,437

Therefore, (C) summer, In the summer season, most visitors go to the exhibit.

 

Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Homework and Practice Answer Key

Compare the numbers. Write <, >, or = in the Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 11.

Question 1.
467 Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 11 381
Answer:

467 > 381

Question 2.
4,167 Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 11 4,590
Answer:

4,167 < 4,590

Question 3.
718 Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 11 7,180
Answer:

718 < 7,180

Question 4.
1,970 Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 11 1,970
Answer:

1,970 = 1,970

Question 5.
2,398 Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 11 736
Answer:

2,398 > 736

Question 6.
5,067 Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 11 567
Answer:

5,067 > 567

Write <,>,or = in the Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 11.

Question 7.
592 Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 11 500 + 80 + 7
Answer:

500 + 80 + 7 = 587

So,  592 > 587

Question 8.
3,724 Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 11 3,000 + 800 + 30 + 9
Answer:

3,000 + 800 + 30 + 9 = 3,838

So,  3,724 < 3,838

Go Math 3rd Grade Answer Key Lesson 1.5 Question 9.
There are 29,148 people at the baseball game on Saturday. On Sunday, 25,974 people are at the game. Compare the number of people at each game.
Answer:

Given,

29,148 people at the baseball game on Saturday.

On Sunday, 25,974 people are at the game.

By comparing, 29,148 > 25,974

Therefore, More people at the baseball game on Saturday are more than the number of people at the baseball game on Sunday.

Question 10.
A great white shark weighs 5,038 pounds. A bluefin tuna weighs 1,759 pounds. Compare the weight of the fish.
Answer:

Given,

A great white shark weighs 5,038 pounds. A bluefin tuna weighs 1,759 pounds.

In Thousand place, 5 > 1. So, 5,038 > 1,759

Therefore, great white shark weighs more than bluefin tuna

Problem Solving

Question 11.
Four students play a video game. Luke scores 5,789 points, Janell scores 3,980 points, Rashid scores 5,067 points, and Dara scores 4,690 points. Who scores the most points?
Answer:

Luke scores more points

Because, 5 > 3, 5 >4

On comparing 5,789 and 5,067

In hundreds place, 7 > 0

Therefore, 5,789 points were scored by Luke

Therefore, Luke score more points.

Question 12.
A car company makes 5,689 red cars, 3,607 blue cars, 5,968 black cars, and 3,706 white cars. Which color is the
least number of cars?
Answer: Blue

Because, 3 < 5 ,

On comparing, 3,607 and 3,706

In hundreds place, 6 < 7

So, 3607 < 3706

Therefore, Blue color cars are least in number

 

Texas Test Prep

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 13.
Martine puts number cards in the order shown below.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 12
Which number can Martine put on the empty card?
(A) 659
(B) 821
(C) 722
(D) 584
Answer: 722

The cards were arranged in increasing order.

The number between 673, 729 is 722

Therefore, 722 number can Martine put on the empty card.

Question 14.
Daryl writes these numbers on a number line.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.5 Answer Key 13
Which number can Daryl write to fill the empty card? in the blank?
(A) 5,780
(B) 5,049
(C) 6,417
(D) 6,704
Answer:

5,780 number can fill the card.

Because the empty space should be fill with the number which is greater than 5078  and less than 6,147

Therefore, 5,780 is the answer.

Go Math Answer Key Grade 3 Practice and Homework Lesson 1.5 Question 15.
At the state fair, visitors bought 3,671 16. An airplane travels 45,890 miles. The vanilla yogurts, 4,032 blueberry
yogurts, and 2,978 strawberry yogurts. Which shows the flavors in order from least to greatest?
(A) vanilla, blueberry, strawberry
(B) Strawberry, vanilla, blueberry
(C) vanilla, strawberry, blueberry
(D) blueberry, strawberry, vanilla
Answer:

Given,

The vanilla yogurts = 3671 miles

Blueberry yogurt = 4032 miles

strawberry yogurt = 2,978 miles.

On comparing thousands places we can arrange the numbers.

The order of numbers from least to greatest =

2,978 <3671<  4032

Therefore, the order = strawberry, vanilla, blueberry

Question 17.
Multi-Step Marco has 342 photos in an album. Rosa has 297 photos. Hideki has more photos than both
Marco and Rosa. Which shows how many photos Hideki could have?
(A) 189
(B) 382
(C) 287
(D) 314
Answer:

Given,

The number of photos Marco have = 342

The number of photos Rosa have = 297

Now,

In the options given by comparing hundreds place we can find the number of photos Hideki have.

Also given, Hideki have more photos than both

So, 382 is greater than 342, 297

Therefore, Hideki have 382 photos.

Question 18.
Multi-Step A company ships 35,809 pears and 21,790 plums. It also ships more apples than plums, but fewer apples than pears. Which shows how many apples could have been shipped?
(A) 35,908
(B) 21,097
(C) 34,118
(D) 40,055
Answer: 34,118

Given,

The number of pears = 35, 809

The number of apples = 21,790

Also give, the apples a company ships are more than plums and fewer than pears.

On Comparing Ten thousand places and thousands places we can conclude that 34,118 apples are shipped.

34,118 is less than 35,809 and more than 21,790

Therefore, 34,118 apples are shipped by the company.

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top