Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals

Refer to our Texas Go Math Grade 4 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals.

Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals

Essential Question

How can you sort and classify quadrilaterals?
Answer:
A quadrilateral has four sides and four vertices. The rectangle is a quadrilateral with four right angles. A Rhombus is a quadrilateral with four congruent sides. A Trapezoid is a quadrilateral with exactly one pair of parallel opposite sides.

Unlock the Problem

A quadrilateral is a polygon with four sides and four angles. You can name a quadrilateral by the vertices of its angles.

Quadrilateral ABCD is a possible name for the figure shown at the right. Quadrilateral ACBD is not a possible name, since points A and C are not endpoints of the same side.

Assume that line segments that appear to be parallel are parallel.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 1

Common Quadrilaterals

Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 2

Activity 1 Identify right angles in quadrilaterals.

Materials

  • color pencils

Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 3

Use the Quadrilateral Color Guide to color the quadrilaterals.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 4
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-4-Lesson-13.4-Answer-Key-Classify-Quadrilaterals-4

Math Talk

Mathematical Processes
Can a quadrilateral have exactly 3 right angles? Explain.
Answer:
Quadrilaterals have 4 sides and 4 angles. That is no interior angle is less than 180 degrees that add up to 360 degrees ( 4 right angles). Therefore, if 3 internal angles are right angles, the 4th angle must also be a right angle. Hence no quadrilaterals have exactly 3 right angles.

Activity 2 Use a Venn diagram to sort quadrilaterals.

Write the names of the quadrilaterals in the Venn diagram.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 5

Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 6
Answer:

Try This Classify each figure as many ways as possible. Write quadrilateral, trapezoid, parallelogram, rhombus, rectangle, or square.

a.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 7
Answer:
Rhombus

Explanation:
The name of the given figure is a rhombus. It has two pairs of parallel sides and 4 sides of equal length.

b.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 8
Answer:
Trapezoid

Explanation:
The name of the given figure is a Trapezoid. It has one pair of parallel sides.

c.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 9
Answer:
Square

Explanation:
The name of the given figure is square has two pairs of parallel sides and 4 sides of equal length.

Share and Show

Question 1.
Tell whether the quadrilateral is also a trapezoid, parallelogram, rhombus, rectangle, or square.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 10
Quadrilateral ABCD is also a __________________ .
Answer:
The quadrilateral ABCD is also a trapezoid, parallelogram, rhombus, rectangle, or square 

Explanation:
The quadrilateral has 2 pairs of parallel sides, 2 sides of equal length, and has 2 right angles.
In the given figure the Quadrilateral ABCD is a parallelogram that has 2 pairs of parallel sides and 2 sides of equal length.

Classify each figure as many ways as possible. Write quadrilateral, trapezoid, parallelogram, rhombus, rectangle, or square.

Question 2.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 11
Answer:
Quadrilateral

Explanation:
The given figure that classifies is Quadrilateral.

Lesson 13.4 Quadrilaterals Grade 4 Question 3.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 12
Answer:
Rectangle

Explanation:
The given figure has 2 pairs of parallel sides, 2 pairs of equal length, and 4 right angles. Hence we can name the figure has rectangle.

Question 4.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 13
Answer:
Rhombus

Explanation:
The name of the given figure is a rhombus. It has two pairs of parallel sides and 4 sides of equal length.

Math Talk

Mathematical Processes
How would you classify a figure with 4 sides, none of which are parallel? Explain.
Answer:
The term for such a quadrilateral is called a trapezium. It is a quadrilateral that has 4 sides no parallel sides.

Problem Solving

Question 5.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 14
H.O.T. Multi-Step Explain how a rhombus and square are alike, and how they are different.
Answer:
The sides of a square are perpendicular to each other and its diagonals are of equal length. A rhombus is called a quadrilateral in which the opposite sides are parallel and the opposite angles are equal.

Question 6.
H.O.T. Communicate Describe the quadrilaterals you see in the diagram.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 15
Answer:
Kite, Trapezium

Explanation:
The quadrilaterals that we see in the diagram are kite and Trapezium.

Daily Assessment Task

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 7.
What is the name of the figure shown below?
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 16
(A) rectangle
(B) trapezoid
(C) rhombus
(D) Square
Answer:
Rhombus

Explanation:
The name of the figure shown below is Rhombus.

Question 8.
Jason wants to classify the figure below in as many ways as possible.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 17
Which shows how Jason classifies the figure?
(A) square, trapezoid
(B) quadrilateral, rectangle
(C) rhombus, square, trapezoid
(D) quadrilateral, trapezoid
Answer:
Quadrilateral, Trapezoid

Explanation:
The Jason classifies the figure as Quadrilateral or trapezoid.

Classify Quadrilateral 4th Grade Question 9.
Multi-Step Jane draws two quadrilaterals on construction paper and then cuts them out. One quadrilateral has one more pair of parallel sides than the other quadrilateral. Which two quadrilaterals could Jane have drawn?
(A) rhombus and square
(B) rectangle and trapezoid
(C) rhombus and rectangle
(D) rectangle and square
Answer:
rectangle and trapezoid

Explanation:
The two quadrilaterals that could jane have been drawn are Rectangle and Trapezoid.

TEXAS Test Prep

Question 10.
Which figure can never have 2 pairs of parallel sides?
(A) trapezoid
(B) rhombus
(C) rectangle
(D) quadrilateral
Answer:
Trapezoid

Explanation:
The figure that can never have 2 pairs of parallel sides is Trapezoid.

Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Homework and Practice Answer Key

Classify each figure as many ways as possible. Write quadrilateral, trapezoid, parallelogram, rhombus, rectangle, or square.

Question 1.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 18
Answer:
Trapezium

Question 2.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 19
Answer:
Trapezoid

Question 3.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 20
Answer:
Quadrilateral

Question 4.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 21
Answer:
Rhombus

Question 5.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 22
Answer:
Square

Question 6.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 23
Answer:
Rectangle

Problem Solving

Question 7.
Explain how a trapezoid and a parallelogram are alike, and how they are different.z
Answer:
A trapezoid has one pair of parallel sides and a parallelogram has two pairs of parallel sides. Therefore we can say that a parallelogram is also a trapezoid. A trapezoid has at least one pair of parallel sides, but it can also have another.

Question 8.
Jake thinks that a rhombus is not always a parallelogram. Is lake correct? Explain.
Answer:
A parallelogram is a quadrilateral with 2 pairs of parallel sides. The opposite sides on every rhombus are parallel, hence every rhombus is a parallelogram.

Lesson Check

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 9.
What is the name of the figure shown below?
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 24
(A) triangle
(B) rhombus
(C) quadrilateral
(D) parallelogram
Answer:
Quadrilateral

Explanation:
The name of the figure that is shown below is Quadrilateral.

Lesson 13.4 Area of Quadrilaterals Answers Question 10.
Peter wants to classify the figure below in as many ways as possible.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 25
Which shows how Peter classifies the figure?
(A) rhombus, rectangle, quadrilateral
(B) square, parallelogram, rectangle
(C) trapezoid, rectangle, quadrilateral
(D) quadrilateral, rectangle, parallelogram
Answer:
Quadrilateral, rectangle, parallelogram

Explanation:
Peter classifies the figure as Quadrilateral, rectangle, parallelogram.

Question 11.
What is the name of a quadrilateral that always has 4 right angles?
(A) trapezoid
(B) rectangle
(C) rhombus
(D) parallelogram
Answer:
Rectangle

Explanation:
The name of a quadrilateral that always has 4 right angles is a rectangle.

Question 12.
What is the name of the figure shown below?
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.4 Answer Key Classify Quadrilaterals 26
(A) parallelogram
(B) rhombus
(C) trapezoid
(D) square
Answer:
Rhombus

Explanation:
The name of the figure shown below is Rhombus.

Question 13.
Multi-Step Chris has 2 short craft sticks of equal length and 2 longer craft sticks of equal length. What are two quadrilaterals he can make with the sticks?
(A) trapezoid and square
(B) rhombus and square
(C) parallelogram and rectangle
(D) trapezoid and rectangle
Answer:
parallelogram and rectangle

Explanation:
The two quadrilaterals he can make with the sticks are parallelogram and rectangle.

Question 14.
Multi-Step Miranda has four craft sticks of equal length. What are two quadrilaterals she can make with the sticks?
(A) rhombus and square
(B) parallelogram and trapezoid
(C) trapezoid and rectangle
(D) rectangles that are not squares
Answer:
Rhombus and square

Explanation:
The two quadrilaterals she can make with the sticks are rhombus and square.

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top