Texas Go Math

Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.4 Answer Key Borrowing Money

Refer to our Texas Go Math Grade 2 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.4 Answer Key Borrowing Money.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.4 Answer Key Borrowing Money

Essential Question
What does it mean to borrow money?
Explanation:
To obtain or receive (something, such as money) on loan for temporary use, intending to give it, or something equivalent or identical, back to the lender is borrowing.

Explore
Show the addition or subtraction for each problem.

Jackson has $28 in the bank. He makes a deposit of $3.
Answer:
28 + 3 = 31
if it states as deposit then we have to add.

Now he has ___ in the bank.
Explanation:
Now he has $31 in the bank.

Lynn has $23 in the bank. She makes a withdrawal of $3.
Answer:
23 – 3 = $20
If it states as withdrawal then we have to subtract

Now she has ___ in the bank.
Explanation:
Now she has $30 in the bank.

FOR THE TEACHER

  • Read each problem with children. Point out that they will need to either add or subtract to solve for the amount.
    Explanation:
    if it states as deposit then we have to add.
    If it states as withdrawal then we have to subtract

Math Talk
Mathematical Processes
Explain how you decided to add or subtract for each problem.

Explanation:
if it states as deposit then we have to add.
If it states as withdrawal then we have to subtract

Model and Draw
Sometimes people borrow money when they need more money than they have.

When you borrow from someone, you plan to give it back to them later.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.4 Answer Key 3

Brian has 45¢. He wants to buy a pen that costs 85¢. How much money does he need to borrow?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.4 Answer Key 4
So, he needs to borrow ___
Explanation:

So, he needs to borrow 40¢

Share and Show

Solve. Show your work.

Question 1.
Wendy has 75¢, She wants to buy a snack that costs 90¢. How much money does she need to borrow?
Answer:
90 – 75 = 15¢
Explanation:
Wendy has 75¢, She wants to buy a snack that costs 90¢.
90 – 75 = 15¢
$15 is the money that she need to borrow

Question 2.
Carl has $4. He wants to buy a book that costs $6. How much money does he need to borrow?
Answer:
6 – 4 =$2
Explanation:
Carl has $4. He wants to buy a book that costs $6.
6 – 4 =$2
$2is the money that he need to borrow

Question 3.
Molly shares her snack with Ted. Is this an example of borrowing? Explain.
Answer: No.
Explanation:
Molly shares her snack with Ted is the example of sharing
if he takes and gives in return that is borrowing.

Question 4.
Describe an example of when you borrowed something.
Answer:
Diana has to mend a piano she has $10 she need $15
So, the remaining amount she has to take from a person and return it back
this is called borrowing.
Explanation:
15 – 10 = 5
she has to borrow $5.

Problem Solving

Solve. Show your work.

Question 5.
Gino has 63¢. He wants to buy a puzzle that costs 95¢. How much money does he need to borrow?
Answer:
95 – 63 = 32¢
Explanation:
Gino has 63¢. He wants to buy a puzzle that costs 95¢.
95 – 63 = 32¢
32¢ is the money that he need to borrow

Use the information to solve.

Jenna has $5 today. She can earn $2 each week by helping her mom.

Question 6.
Look at the list of four choices. Which choice is an example of a good reason for Jenna to borrow money? Explain why.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.4 Answer Key 5
Answer:
Buy a book that costs $6
Explanation:
Because remaining are not needs.

Question 7.
H.O.T. Multi-Step Which of the four choices might be a bad reason for Jenna to borrow money? Explain.
Answer:
Buy a toy
Explanation:
35 is the cost of toy
1 week = $2
35 – 5 = 30
15 x 2 = 30
she  has work for 15 weeks to buy a  toy
Buying a toy might be a bad reason for Jenna to borrow money

How long would it take for Jenna to earn enough to pay back the money that she borrowed for this?
Explanation:
For buying a book she has to work for 1 week to return the money

Daily Assessment Task

Choose the correct answer.

Question 8.
Wesley wants to buy a game that costs 84¢. He has 59¢. How much money would he need to borrow to buy the game?
(A) 35¢
(B) 48¢
(C) 25¢
Answer: C
Explanation:
Wesley wants to buy a game that costs 84¢. He has 59¢.
84 – 59 = 25¢
25¢ is the money that he need to borrow to buy the game

Question 9.
Describe two examples of borrowing.
Answer:
Taking and giving back is called borrowing.
Explanation:
Taking money to buy a book
Taking money for some health issues
are some good examples of borrowing

Question 10.
Read the examples of borrowing. Circle the good examples. Draw a line through the bad examples.

  • borrowing a pencil and giving it back broken
  • borrowing a book and giving it back a few days later
  • borrowing an amount of money that will take a very long time to pay back
  • borrowing a dollar and paying it back the next day
  • borrowing a scarf and washing it before you return it

Answer:

Explanation:

  • borrowing a pencil and giving it back broken
  • borrowing a book and giving it back a few days later
  • borrowing an amount of money that will take a very long time to pay back
  • borrowing a dollar and paying it back the next day
  • borrowing a scarf and washing it before you return it

Question 11.
Texas Test Prep Andrea has 46¢. She wants to buy a marker that costs 72¢. How much money does she need to borrow?
(A) 26¢
(B) 36¢
(C) 34¢
Answer: A
Explanation:
Andrea has 46¢. She wants to buy a marker that costs 72¢.
72 – 46 = 26
26¢ money that she need to borrow

Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.4 Homework and Practice Answer Key

Solve. Show your work.

Question 1.
Gary has 49¢. He wants to buy a marker that costs 85¢. How much money does he need to borrow?
Answer:
Explanation:
Gary has 49¢. He wants to buy a marker that costs 85¢.
85 – 49 = 36¢
36¢ is the money that he need to borrow

Question 2.
Ellie has $7. She wants to buy a game that costs $12. How much money does she need to borrow?
Answer:
12 – 7 = $5
Explanation:
Ellie has $7. She wants to buy a game that costs $12.
12 – 7 = $5
$5 is the money that she need to borrow

Use the information to solve.

Kate has $5 today. She can earn $3 each week by taking care of her sister.

Question 3.
Multi-Step Look at the list of four choices. Which choice is an example of a good reason for Kate to borrow money? Explain.
Answer:
Buying a sweater is the good example
Explanation:
The remaining three are not essential
Sweater is a need

How long would it take for Kate to earn enough to pay back the money that she borrowed for this?
Explanation:
Kate has 5
50 – 5 = 45
3 per week = 45 divided by 3 = 15
it would take 15 weeks to return back.

Lesson Check

Texas Test Prep

Choose the correct answer.

Question 4.
Paul has 37¢. He wants to buy a pen that costs 81¢. How much money does he need to borrow?
(A) 44¢
(B) 56¢
(C) 54¢
Answer: A
Explanation:
Paul has 37¢. He wants to buy a pen that costs 81¢.
81 – 37 = 44
44¢ is the money that he need to borrow

Question 5.
Alice wants to buy a necklace that costs 96¢. She has 67¢. How much money does she need to borrow?
(A) 39¢
(B) 29¢
(C) 31¢
Answer: B
Explanation:
Alice wants to buy a necklace that costs 96¢. She has 67¢.
96 – 67 = 29
29¢ is the money that she need to borrow

Question 6.
Multi-Step Jacob has 3 dimes and 4 nickels. He wants to buy a book that costs 95¢. How much money does he need to borrow?
(A) 35¢
(B) 60¢
(C) 45¢
Answer: C
Explanation:
1 dime = 10
1 nickel = 5
3 x 10 = 30
4 x 5 = 20
30 + 20 = 50
95 – 50 = 45¢

Question 7.
Which is a good example of borrowing?
(A) borrowing a bicycle and returning it broken
(B) borrowing $2 and paying it back the next day
(C) borrowing $2 and taking a long time to pay it back
Answer: B
Explanation:
Borrowing $2 and paying it back the next day
If we borrowed and did not returned fast
Then the additional  charges will be applied that is called interest

Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.4 Answer Key Borrowing Money Read More »

Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.3 Answer Key Deposits and Withdrawals

Refer to our Texas Go Math Grade 2 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.3 Answer Key Deposits and Withdrawals.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.3 Answer Key Deposits and Withdrawals

Essential Question
How are deposits and withdrawals different?
Explanation:

When you put some money into your bank account, then it is called Depositing the money. When you deposit money, the balance in your bank account will increase.

On the other hand, withdrawal of money is taking out money from you bank account. It can be done manually or electronically.

Explore
Draw a picture to show the problem. Then solve.

He saved ___ in 4 months.
He spent ___ in 4 months.

For The Teacher

  • Read the following problem to children. Christopher earns 7 dollars each month for helping his grandmother. Each month he saves 4 dollars and spends 3 dollars. How much will he save in 4 months? How much will he spend in 4 months?

Answer:

He saved $16 in 4 months.
He spent $12 in 4 months.
Explanation:
Savings = 4 x 4 = 16
Spending= 3 x 4=12
Total earnings = 7 x 4 = 28
16 + 12 = 28
Math Talk

Mathematical Processes
Describe how to find the amount that Christopher earned in 4 months.

Model and Draw
Mr. Hudson saves money at a bank.
When he makes a deposit, more money is in the bank.
When he makes a withdrawal, less money is in the bank.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.3 Answer Key 1
Answer:

Explanation:
If we deposit $10 then the balance will be $55
If we withdraw $10 then the balance will be $35

Share and Show

Solve. Show your addition or subtraction.

Question 1.
Katrina has $21 in the bank. She makes a deposit of $6. How much money does Katrina have in the bank now?
Answer:
$21 + $6 = $27
Explanation:
Katrina has $21 in the bank. She makes a deposit of $6.
$21 + $6 = $27
$27 is the money that Katrina have in the bank now

Question 2.
Brian has $30 in the bank. He makes a withdrawal of $4. How much money does Brian have in the bank now?
Answer:
Explanation:
$30 – $4 = $26
Explanation:
Brian has $30 in the bank. He makes a withdrawal of $4.
30 – 4 = 26
$26 is the money that Brian have in the bank now

Problem Solving

Solve. Show your addition or subtraction.

Question 3.
Mrs. Green has $58 in the bank. She makes a deposit of $14. How much money does she have in the bank now?
Answer:
$58 + $14 = $72
Explanation:
Mrs. Green has $58 in the bank. She makes a deposit of $14.
58 + 14 = 72
72 is the money that she have in the bank now

Question 4.
Mr. Walton has $63 in the bank. He makes a withdrawal of $9. How much money does he have in the bank now?
Answer:
$63 – $9 = $54
Explanation:
Mr. Walton has $63 in the bank. He makes a withdrawal of $9.
63 – 9 = 54
54 is the money that he have in the bank now

Solve. Write or draw to explain.

Question 5.
H.O.T. Tyler makes a withdrawal of $13. Now he has $33 in the bank. How much money did Tyler have in the bank to start?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.3 Answer Key 2
Answer:
$13 + $33 = $46
Explanation:
Tyler makes a withdrawal of $13. Now he has $33 in the bank.
33 +13 = 46
$46 is the  money that Tyler have in the bank to start

Question 6.
Multi-Step Gina has $23 in the bank. How many deposits of $5 does she need to make to have $‘43 in the
bank?
___ deposits of $5 each
Answer:
$43 – $23 = $20
Explanation:
4 x 5 = 20
4 deposits of $5 each

Daily Assessment Task

Choose the correct answer.

Question 7.
Apply Sasha has $13 in the bank. Then she deposits $4. How much money does Sasha have in the bank now?
(A) $17
(B) $9
(C) $11
Answer: A
Explanation:
$13 + $4 = $17 is the  money that Sasha has in the bank now

Go Math Grade 2 Lesson 20.3 Answer Key Deposit Withdrawal Question 8.
Analyze Tom has 9$ in the bank. He withdraws $3. Later he deposits $4. How much money does Tom have in the bank now?
(A) $9
(B) $16
(C) $10
Answer: C
Explanation:
Tom has 9$ in the bank. He withdraws $3.
9 – 3 = 6
Later he deposits $4.
6 + 4 = 10
$10 Tom has in the bank now

Question 9.
Describe how a deposit and a withdrawal are different.
Answer:
When he makes a deposit, more money is in the bank.
When he makes a withdrawal, less money is in the bank.
Explanation:

When you put some money into your bank account, then it is called Depositing the money. When you deposit money, the balance in your bank account will increase.

On the other hand, withdrawal of money is taking out money from you bank account. It can be done manually or electronically.

Question 10.
Texas Test Prep Miss Hall has $43 in the bank. She makes a deposit of $12. How much does she have in the bank now?
(A) $55
(B )$31
(C) $35
Answer: A
Explanation:
Miss Hall has $43 in the bank. She makes a deposit of $12.
43 + 12 = 55
$55 she have in the bank now

Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.3 Homework and Practice Answer Key

Solve. Show your addition or subtraction.

Question 1.
Mrs. Winters has $66 in the bank. She makes a deposit of $18. How much money does Mrs. Winters have in the bank now?
Answer:
$66 + $18 = $84
Explanation:
Mrs. Winters has $66 in the bank. She makes a deposit of $18.
66 + 18 = 84
$84 Mrs. Winters have in the bank now

Question 2.
Mr. Gibbs has $72 in the bank. He makes a withdrawal of $7. How much money does Mr. Gibbs have in the bank now?
Answer: $72 + $7 = $79
Explanation:
Mr. Gibbs has $72 in the bank. He makes a withdrawal of $7.
72 + 7 = 79
$79 is the money that Mr. Gibbs have in the bank now

Question 3.
Julia makes a withdrawal of $15. Now she has $45 in the bank. How much money did Julia have in the bunk to start?
Answer:
$45 + $15 = $55
Explanation:
Julia makes a withdrawal of $15. Now she has $45 in the bank.
15 + 45 = 55
55 is the money that Julia have in the bank to start.

Problem Solving

Question 4.
Multi-Step Harry has $34 ¡n the bank. How many deposits of $10 does he need to make to have $54 in the bank?
____ deposits of $10 each
Answer:
2 deposits of $10 each
Explanation:
$54 – $34 = $20
10 x 2 = 2

Texas Test Prep

Lesson Check

Choose the correct answer.

Question 5.
Jill has $54 in the bank. She makes a deposit of $19. How much money does she have in the bank now?
(A) $63
(B) $35
(C) $73
Answer: C
Explanation:
Jill has $54 in the bank. She makes a deposit of $19.
54 + 19 = 73
$73 is the money that she have in the bank now

Question 6.
Pam has $25 in the bank. Then she withdraws $8. How much money does Pam have in the bank now?
(A) $17
(B) $23
(C) $33
Answer: A
Explanation:
Pam has $25 in the bank. Then she withdraws $8.
25 – 8 = 17
17 is the money that Pam have in the bank now

Question 7.
Zack has $16 in the bank. Then he deposits $5. How much money does Zack have in the bank now?
(A) $11
(B) $21
(C) $20
Answer: B
Explanation:
Zack has $16 in the bank. Then he deposits $5.
16 + 5 = 21
$21is the money that Zack have in the bank now

Question 8.
Multi-Step Tim has $19 in the bank. He withdraws $6. Later, he deposits $5. How much money does Tim have in the bank now?
(A) $30
(B) $13
(C) $18
Answer: C
Explanation:
Tim has $19 in the bank. He withdraws $6. Later,
19 – 6 = $13
he deposits $5.
13 + 5 = 18
$18 is the money that Tim have in the bank now

Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.3 Answer Key Deposits and Withdrawals Read More »

Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.2 Answer Key Saving Adds Up

Refer to our Texas Go Math Grade 2 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.2 Answer Key Saving Adds Up.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.2 Answer Key Saving Adds Up

Essential Question
What happens when you save money over time?
Explanation:
The importance of saving money is simple: It allows you to enjoy greater security in your life. If you have cash set aside for emergencies, you have a fallback should something unexpected happen. And, if you have savings set aside for discretionary expenses, you may be able to take risks or try new things.

Explore
Use the calendar to solve the problem.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.2 Answer Key 1

For The Teacher

  • Read this problem to children. Haley gets a nickel on each Monday and each Friday in May. How much money will she get in May? Ask children to write and draw to show how they solved the problem.
    Explanation:
    1 nickel = 5cents
    in may there are 4 Mondays and 5 Fridays
    4 x 5 = 20
    5 x 5 = 25
    20 + 25 = 45

Math Talk
Mathematical Processes
Is there more than one way to solve this problem? Explain.
Answer:
No only one way to find.
Explanation:
1 nickel = 5cents
in may there are 4 Mondays and 5 Fridays
4 x 5 = 20
5 x 5 = 25
20 + 25 = 45

Model and Draw
Tom earns 4 dollars each month helping his dad. If he does not spend any of this money, how much can he save?

Skip count or the equal groups to find the total.

In 2 months:
Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.2 Answer Key 2
He can save ___

In 5 months:
Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.2 Answer Key 3
He can save ___
Answer:
In 2 months
2 x 4 = 8
and in 5 months
5 x 4 = 20
Explanation:
In 2 months: He can save $8
In 5 months: He can save $20

Share and Show

Solve. Draw a picture to show the problem.

Question 1.
Abby saves 2 dollars each week. How much will she save in 4 weeks?
Answer:
2 x 4 = $8

Explanation:
Abby saves 2 dollars each week.
2 x 4 = 8
$8 she save in 4 weeks

Grade 2 Go Math Lesson 20.2 Answer Key Question 2.
Henry saves 5 dollars each month. How much will he save in 5 months?
Answer:
5 x 5 = 25

Explanation:
Henry saves 5 dollars each month.
5 x 5 = 25
$25 he save in 5 months

Problem Solving

Solve. Draw a picture to show the problem.

Question 3.
Ms. Bailey’s class saves 10 dollars each month for a class party. How much will they save in 6 months?
Answer:
6 x 10 = $60
Explanation:
Ms. Bailey’s class saves 10 dollars each month for a class party.
6 x 10 = 60
60 they save in 6 months

Solve. Write or draw to explain.

Question 4.
H.O.T. Shelly wants to buy a book that costs 10 dollars. If she saves 2 dollars each week, how long will it take her to save enough money to buy the book?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.2 Answer Key 4
Answer:
10 weeks
Explanation:
Shelly wants to buy a book that costs 10 dollars.
If she saves 2 dollars each week,
2 x 5 = 10
5 weeks long it take her to save enough money to buy the book

Question 5.
Multi-Step A game costs 23 dollars. If Davis saves 3 dollars each week, how long will it take for him to save enough money to buy the game? How much will he have left over?
Answer:
Explanation:
A game costs 23 dollars.
If Davis saves 3 dollars each week,
3 x 8 = 24
8 weeks long it take for him to save enough money to buy the game
24 – 23 = 1
$1 is that he have left over

Daily Assessment Task

Choose the correct answer.

Question 6.
Apply Dede earns 4 dollars each week. Each week, she spends 2 dollars and saves the rest. How much money will she save in 3 weeks?
(A) 6 dollars
(B) 12 dollars
(C) 9 dollars
Answer: A
Explanation:
Dede earns 4 dollars each week.
Each week, she spends 2 dollars and saves the rest.
3 x 4 = 12
3 x 2 = 6
12 – 6 = 6
$6is the  money she save in 3 weeks

Question 7.
Reasoning Max earns 3 dollars each week. If he saves all of the money, how many weeks will it take for him to save 15 dollars?
Draw a picture to show the problem.
It will take ___ for him to save 15 dollars.
Explain how skip counting can be used to find the total amount saved.
Answer:
It will take 5 for him to save 15 dollars.
Explanation:
Max earns 3 dollars each week.
If he saves all of the money,
3 x 5 = 15
5 weeks it take for him to save 15 dollars

Question 8.
Texas Test Prep Rita saves 5 dollars each month. How much will she save in 4 months?
(A) 9 dollars
(B) 20 dollars
(C) 15 dollars
Answer: B
Explanation:
Rita saves 5 dollars each month.
5 x 4 = 20
$20 she save in 4 months

Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.2 Homework and Practice Answer Key

Solve. Draw a picture to show the problem.

Question 1.
Tess earns 6 dollars each month helping her mom. She does not spend any of this money. How much will she save in 2 months?
Answer:
$12 she save in 2 months
Explanation:
Tess earns 6 dollars each month helping her mom.
She does not spend any of this money.
2 x 6 = 12
$12 she save in 2 months

Question 2.
Ryan’s family saves 20 dollars each month for a vacation. How much will his family save in 5 months?
Answer:
$100 saves in 5 months.
Explanation:
Ryan’s family saves 20 dollars each month for a vacation.
20 x 5  = 100
$100 his family save in 5 months

Problem Solving

Question 3.
Multi-Step A soccer ball costs 22 dollars. Martin plans to save 4 dollars each week. How long will it take him to save enough money to buy the soccer ball?
Answer:
4 weeks
Explanation:
A soccer ball costs 22 dollars.
Martin plans to save 4 dollars each week.
4 x 6 = 24
6 weeks it take him to save enough money to buy the soccer ball

Texas Test Prep

Lesson Check

Choose the correct answer.

Question 4.
Karen saves 3 dollars each month. How much will she save ¡n 3 months?
(A) 6 dollars
(B) 9 dollars
(C) 8 dollars
Answer: B
Explanation:
Karen saves 3 dollars each month.
3x 3 = 9
$9 she save in 3 months

Question 5.
Greg earns 4 dollars each week. He plans to save all of the money. How many weeks will it take him to save 20 dollars?
(A) 5 weeks
(B) 16 weeks
(C) 4 weeks
Answer: A
Explanation:
Greg earns 4 dollars each week.
He plans to save all of the money.
4 x 5 = 20
5 weeks it took him to save 20 dollars

Go Math Grade 2 Lesson 20.2 Homework Answers Question 6.
Linda earns 5 dollars each week. She saves all of her money. How much money will she save in 2 weeks?
(A) 6 dollars
(B) 4 dollars
(C) 10 dollars
Answer: C
Explanation:
Linda earns 5 dollars each week.
She saves all of her money.
5 x 2 = 10
$10 money that she save in 2 weeks

Question 7.
Multi-Step Tony earns 6 dollars a week. Each week he spends 1 dollar and saves the rest. He wants to buy a football that costs 25 dollars. How many weeks will it take him to save enough money?
(A) 4 weeks
(B) 6 weeks
(C) 5 weeks
Answer: B
Explanation:
Tony earns 6 dollars a week.
Each week he spends 1 dollar and saves the rest.
6 x 1 = 6
He wants to buy a football that costs 25 dollars.
25 + 6 = 31
6 x 6 = 36
6 weeks it take him to save enough money

Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.2 Answer Key Saving Adds Up Read More »

Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.1 Answer Key Saving and Spending

Refer to our Texas Go Math Grade 2 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.1 Answer Key Saving and Spending.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.1 Answer Key Saving and Spending

Essential Question
How are saving and spending different?
Explanation:
Savings is the amount of money left over after spending and other obligations are deducted from earnings. Savings represent money that is otherwise idle and not being put at risk with investments or spent on consumption.
Spending money is money that you have or are given to spend on personal things for pleasure

Explore
Find the total value of each group of coins.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.1 Answer Key 1
Answer:

Explanation:
1 quarter dollar = 25¢
2 x 25 = 50¢
1 dime = 10¢
2 x 10 = 20¢
1 Nickel= 5¢
1 penny = 1¢
4 x 1 = 4¢
50 + 20 + 5 + 4 = 79¢

Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.1 Answer Key 2
Answer:

Explanation:
3 quarter dollar = 25¢
3 x 25 = 75¢
1 Nickel= 5¢
3 x 5 = 15
1 penny = 1¢
2 x 1 = 2¢
75 + 15 + 2 = 92¢

FOR THE TEACHER

  • Review the names and values of the different coin types with children. Then have children find the total value for each group of coins.

Math Talk
Mathematical Processes
Describe how to compare the total values of these of coins.
Answer:
The values of the coins are compared by subtracting
Explanation:
first table shows = 79
second table shows = 92
92 – 79 = 13¢

Model and Draw

Suppose you get one dime each Friday.

You can save the dime each week.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.1 Answer Key 3
In 4 weeks, you will have ___.
Explanation:
1 dime = 10¢
In 4 weeks, you will have
4 x 10 = 40¢

You can spend the dime each week to buy things.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.1 Answer Key 4
In 4 weeks, you will have ___.
Explanation:
1 dime = 10¢
In 4 weeks, you will spend
4 x 10 = 40¢
40 – 40 = 0

Share and Show

Use the coins to answer the question.

Question 1.
Nick gets one dime each week for 6 weeks. He saves 4 dimes and spends 2 dimes. How much money does he have now?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.1 Answer Key 5
Answer:

Explanation:
6 x 1 = 6
He saves 4 dimes and spends 2 dimes.
6 – 2 = 4
4 dimes he saves

Question 2.
Cindy gets one dime each week for 7 weeks. She saves 3 dimes and spends 4 dimes. How much money does she have now?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.1 Answer Key 6
Answer:

Explanation:
one dime each week for 7 weeks.
saves 3 dimes and spends 4 dimes.
7 – 4 = 3
she have now 3 dimes

Problem Solving

Use the coins to answer the question.

Question 3.
Kim gets one quarter each week for 4 weeks. She saves 3 quarters and spends 1 quarter. How much money does she have now?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.1 Answer Key 7
Answer:

Explanation:
one quarter each week for 4 weeks.
She saves 3 quarters and spends 1 quarter.
4 – 1 = 3
she saves 3 quarters

Draw coins to solve.

Question 4.
H.O.T. Multi-Step Theo gets one dime and one nickel each week For 4 weeks. He spends 15¢ and saves the rest. How much money does he have now?
Answer:
45¢  Theo have
Explanation:
one dime and one nickel each week For 4 weeks.
1 dime = 10¢
1 nickel = 5¢
10 + 5 = 15¢
4 x 15 = 60¢
60 – 15 = 45¢ money that he have now

Go Math Answer Key Grade 2 Lesson 20.1 Question 5.
H.O.T. Multi-Step Kendra gets 4 nickels each week for 3 weeks. She saves half of this money and spends the rest. How much money does she spend?
Answer:
30¢ she spends
Explanation:
Kendra gets 4 nickels each week for 3 weeks.
4 x 3 = 12
1 nickel = 5
12 x 5 = 60
60 ÷ 2 = 30
30¢ she spend

Daily Assessment Task

Choose the correct answer.

Question 6.
Multi-Step Larry earns 50e each week. He wants to buy a book that costs 75e. After two weeks he buys the book and saves the rest. How much does he save?
(A) 50¢
(B) 25¢
(C) $1.00
Answer: B
Explanation:
50 x 2 = 100¢
100 – 75 = 25¢ he save

Question 7.
Wendy earned 90e. Explain why she might save her money instead of spending it.
Answer:
If some one saves the money that means he needs the money in feature
If he spends the money he cannot use then in feature.

Question 8.
Texas Test Prep Alex had these coins. He spends 10¢ and saves the rest. How much money does he save?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.1 Answer Key 8
(A) 55¢
(B) 60¢
(C) 45¢
Answer: B
Explanation:
1 quarter dollar = 25¢
2 x 25 = 50
1 dime = 10¢
2 x 10 = 20
20 – 10 = 10
50 + 10 = 60¢

Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.1 Homework and Practice Answer Key

Use the coins to answer the question.

Question 1.
Saul gets one dime each week for 8 weeks. He saves 5 dimes and spends 3 dimes. How much money does he have now?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.1 Answer Key 9
Answer:

Explanation:
Saul gets one dime each week for 8 weeks.
He saves 5 dimes and spends 3 dimes.
8 – 3 = 5
5 dimes he save

Question 2.
Andrea gets one quarter each week for 4 weeks. She saves 2 quarters and spends 2 quarters. How much money does she have now?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.1 Answer Key 10
Answer:

Explanation:
Andrea gets one quarter each week for 4 weeks.
She saves 2 quarters and spends 2 quarters.
4 – 2 = 2
2 quarters she save

Problem Solving

Draw coins to solve.

Question 3.
Multi-Step Jake gets one dime and one nickel each week for 3 weeks. He spends 30¢ and saves the rest. How much money does he have now?
Answer:
He saves 15¢
Explanation:
one dime and one nickel each week for 3 weeks.
1 dime = 10
1 nickel = 5
3 x 10 = 30
3 x 5 = 15
30 + 15 = 45
He spends 30¢ and saves the rest.
45 – 30 = 15¢

Texas Test Prep

Lesson Check

Choose the correct answer.

Question 4.
‘Kyle had these coins. He spends 20¢ and saves the rest. How much money does he save?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.1 Answer Key 11
(A) 80¢
(B) 75¢
(C) 70¢
Answer: B
Explanation:
1 quarter = 25
3 x 25 = 75
1 dime = 10
2 x10 = 20
75 + 20 = 95
95 – 20 = 75¢

Question 5.
Maria has these coins. Which of the following is true?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.1 Answer Key 12
(A) She does not have enough to spend 60¢ on a snack.
(B) She has enough to spend 85¢ on a snack.
(C) She has enough to spend 70¢ on a snack.
Answer: C
Explanation:
She has enough to spend 70¢ on a snack.
1 quarter = 25
1 dime = 10
3 x 10 = 30
1 nickel = 5
3 x 5 = 15
25 + 30 + 15 = 70

Question 6.
Sid earns 50¢ each week for two weeks. He spends and saves the rest. How much does he save?
(A) 5¢
(B) $1.00
(C) 45¢
Answer: B
Explanation:
Sid earns 50¢ each week for two weeks.
50 x 2 = 100
As he does not spend any amount he saved $1

Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.1 Answer Key Saving and Spending Read More »

Texas Go Math Grade 2 Unit 6 Answer Key Personal Financial Literacy

Refer to our Texas Go Math Grade 2 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 2 Unit 6 Answer Key Personal Financial Literacy.

Texas Go Math Grade 2 Unit 6 Answer Key Personal Financial Literacy

Show What You Know
Check your understanding of important skills.

Pennies and Dimes

Texas Go Math Grade 2 Unit 6 Answer Key 3

Write the total value of the coins.

Question 1.
Texas Go Math Grade 2 Unit 6 Answer Key 1
Answer: 3 pennies

Explanation:
3 x 1 penny = 3
The total value of the coins is 3

Question 2.
Texas Go Math Grade 2 Unit 6 Answer Key 2
Answer: 2 dimes
Explanation:
2 x 1dime = 3
The total value of the coins is 2 dimes

One Dollar
Circle coins to make $1.00. Cross out the coins you do not use.

Question 3.
Texas Go Math Grade 2 Unit 6 Answer Key 4
Answer:

Explanation:
3 x 25 = 75
2 x 10 = 20
1 x 5 = 5
75 + 20 + 5 = 100 cents = $1.
Explanation:
Circled which are used and crossed out which are not used

Model and Record 2-Digit Subtraction

Draw a quick picture to solve. Write the difference.

Question 4.
Texas Go Math Grade 2 Unit 6 Answer Key 5
Answer:

Explanation:
The given problem is converted as tens and ones
so we can find the difference easy

Question 5.
Texas Go Math Grade 2 Unit 6 Answer Key 6
Answer:

Explanation:
The given problem is converted as tens and ones
so we can find the difference easy

Vocabulary Builder

Visualize it

Fill in the boxes of the graphic organizer with the name for each coin.

Texas Go Math Grade 2 Unit 6 Answer Key 7
Answer:

Explanation:
Written the names for the coins

Understand Vocabulary

Write a review word to complete each sentence.

Texas Go Math Grade 2 Unit 6 Answer Key 8

Question 1.
A ____________________ has a value of 10 cents.
Answer: Dime
Explanation:
A Dime  has a value of 10 cents.

Question 2.
A __________________ has a value of I cent.
Answer: Penny
Explanation:
A Penny has a value of I cent.

Question 3.
A ____________________ has a value of 25 cents.
Answer: Quarter Dollar
Explanation:
A Quarter Dollar has a value of 25 cents.

Question 4.
A _____________________ has a value of 5 cents.
Answer: Nickel
Explanation:
A Nickel has a value of 5 cents.

Vocabulary Reader

Ten Eggs in a Basket

written by J. D. McDonnell
illustrated by Sofia Baizola

This Take-Home Book belongs to

Texas Go Math Grade 2 Unit 6 Answer Key 9

Texas Go Math Grade 2 Unit 6 Answer Key 10
Ben’s hens lay eggs a great amount.
So many eggs that you can count.

Texas Go Math Grade 2 Unit 6 Answer Key 11

Ben sells eggs in baskets of ten.
Each one laid by a noisy hen.

How many eggs are on the top shelf?
Answer: 20 eggs
How many eggs are on the bottom shelf?
Answer: 30 eggs
How many eggs are for sale in all?
Answer: 30 + 20 = 50 eggs are in sale

Texas Go Math Grade 2 Unit 6 Answer Key 12

Each day Ben collects eggs.
He puts them in baskets of ten.
Baskets of eggs hell sell.
To women and men.

Texas Go Math Grade 2 Unit 6 Answer Key 13

Draw lines around groups of ten eggs.

How many baskets will Ben need? ____
Answer:
Ben needs 10 baskets

Texas Go Math Grade 2 Unit 6 Answer Key 18

One night a fox came to the henhouse door.
It worried the hens.
Fewer eggs were laid than the day before.
How many eggs were laid that day? ____
17 eggs were laid that day.

Texas Go Math Grade 2 Unit 6 Answer Key 14


Price for each basket is written

But the fox never returned, And so relieved were Ben’s hens, That they soon laid huge numbers of eggs Eggs by the tens!

Texas Go Math Grade 2 Unit 6 Answer Key 15

Three of Ben’s hens laid lots of eggs.
Let’s make a count.
Circle groups of tens to find out.
How many eggs did each lay?
Lisa __ Penny ___ Helen ___
Answer:
Lisa lays 10 eggs
Penny lays 30 eggs
Helen lays 20 eggs

Write about the Math

Write Math Look at the picture of Ben and the eggs he sells. Draw and write your own story about selling something in groups of tens.

Texas Go Math Grade 2 Unit 6 Answer Key 16

Groups of Tens
Use the picture to answer the questions.

Texas Go Math Grade 2 Unit 6 Answer Key 17

Question 1.
Circle groups of 10 eggs on the tables. How many groups of 10 eggs are there?
___ groups of 10 eggs
Answer:

Explanation:
10 groups of 10 eggs.
Circled groups of 10 eggs on the tables

Question 2.
How many eggs are there in all?
____ eggs
Answer:
10 x 10 = 100 eggs
Explanation:
circled group of 10 eggs 10 times

Question 3.
How many eggs are on each table?
_____ eggs
Answer: 50 eggs
Explanation:
Circled 5 times
5 x 10 = 50

Question 4.
If you were to skip count by 10s to find the total number of eggs on the tables, what counting pattern would you say?
Answer:
10 x 10 = 100
10 +10 + 10 + 10 + 10 + 10 + 10 + 10 + 10 + 10 = 100

Math Board Write a story problem about selling eggs. Use $1 as the selling price for each group of 10 eggs in your story. Have a classmate solve your problem.
Explanation:
Mrs. Jim had 100 eggs. he sells the eggs $1 for 10 eggs if they buy 50
Kate want to buy 50
5 sets of ten eggs
5 x 1 = $5 Kate want to spend to buy 50 eggs.

Texas Go Math Grade 2 Unit 6 Answer Key Personal Financial Literacy Read More »

Texas Go Math Grade 2 Unit 5 Assessment Answer Key

Refer to our Texas Go Math Grade 2 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 2 Unit 5 Assessment Answer Key.

Texas Go Math Grade 2 Unit 5 Assessment Answer Key

Concepts and Skills

Question 1.
Use the tally chart to complete the pictograph. Draw a Texas Go Math Grade 2 Unit 5 Assessment Answer Key 1 for each bird. TEKS 2.10.B
Texas Go Math Grade 2 Unit 5 Assessment Answer Key 2
Answer:

Explanation:
Used the tally chart to complete the pictograph.
Drawn a Texas Go Math Grade 2 Unit 5 Assessment Answer Key 1 for each bird.

Texas Go Math Grade 2 Unit 5 Answer Key Question 2.
Use the pictograph. How many birds did Kate count? TEKS 2.10.A
_____ birds
Answer: 5 birds
Explanation:
Kate counted 5  birds in all

Question 3.
Use the data in the graph. Write a problem that you would use addition or subtraction to solve. Then solve. TEKS 2.10.C
Answer: Kate counted 5 and Ted counted 2. How many birds do they count altogether
5 + 2 = 7
Explanation:
Written an equation by using the addition.

Fill in the bubble for the correct answer choice.

Question 4.
The bar graph shows the marbles that Bev put into a bag. How many more blue marbles than green marbles are there? TEKS 2.10.A.
Texas Go Math Grade 2 Unit 5 Assessment Answer Key 3 3
Texas Go Math Grade 2 Unit 5 Assessment Answer Key 3 2
Texas Go Math Grade 2 Unit 5 Assessment Answer Key 3 4
Texas Go Math Grade 2 Unit 5 Assessment Answer Key 4
Answer: 2
Explanation:
2 more blue marbles than green marbles are there.
3 – 1 = 2

Unit 5 Go Math Test 2nd Grade Answer Key Question 5.

The bar graph shows the snowfall in Sara’s town. Which describes the change that the data shows? TEKS 2.10.D.
Texas Go Math Grade 2 Unit 5 Assessment Answer Key 3 The amount of snow stayed the same.
Texas Go Math Grade 2 Unit 5 Assessment Answer Key 3 The amount of snow decreased.
Texas Go Math Grade 2 Unit 5 Assessment Answer Key 3 The amount of snow increased.
Answer: The amount of snow increased.
Explanation:
The change that the data shows is The amount of snow increased.

Texas Test Prep

Fill in the bubble for the correct answer choice.

Question 6.
Mr. Green made this pictograph. How many fewer books did Joy read than Tony? TEKS 2.10.A
Texas Go Math Grade 2 Unit 5 Assessment Answer Key 5
Texas Go Math Grade 2 Unit 5 Assessment Answer Key 3 4
Texas Go Math Grade 2 Unit 5 Assessment Answer Key 3 2
Texas Go Math Grade 2 Unit 5 Assessment Answer Key 3 3
Answer: 3
Explanation:
Joy read 1 book and tony read 4 books
4 – 1 = 3 fewer books has Joy read than Tony

Question 7.
How many cards did Fran make? TEKS 2.10.B
Texas Go Math Grade 2 Unit 5 Assessment Answer Key 3 8
Texas Go Math Grade 2 Unit 5 Assessment Answer Key 3 10
Texas Go Math Grade 2 Unit 5 Assessment Answer Key 3 6
Texas Go Math Grade 2 Unit 5 Assessment Answer Key 6
Answer: 6 cards
Explanation:
Fran make 3 x 2= 6 cards

Go Math 2nd Grade Unit 5 Assessment Answer Key Question 8.
Use the bar graph. How many mums are in the basket? TEKS 2.10.B
Texas Go Math Grade 2 Unit 5 Assessment Answer Key 7
Texas Go Math Grade 2 Unit 5 Assessment Answer Key 3 8
Texas Go Math Grade 2 Unit 5 Assessment Answer Key 3 4
Texas Go Math Grade 2 Unit 5 Assessment Answer Key 3 6
Answer: 8
Explanation:
There are 8 mums in the basket

Use this information to solve.

  • There are 12 marbles in the jar.
  • There are the same number of red marbles and blue marbles.

Texas Go Math Grade 2 Unit 5 Assessment Answer Key 8

Question 9.
Draw bars in the graph for the red marbles and blue marbles. TEKS 2.1o.
Answer:

Explanation:
There are 12 marbles in the jar.
There are the same number of red marbles and blue marbles.
Yellow and green combined is 4
12 – 4 = 8
as they are same each has 4

Go Math Answer Key Grade 2 Unit 5 Test Answers Question 10.
Explain how you decided how long the bars should be for red marbles and blue marbles. TEKS 2.10.A
Answer: Yellow and green combined is 4
12 – 4 = 8
as they are same each has 4
Explanation:
Yellow and green combined is 4
12 – 4 = 8
as they are same each has 4

Question 11.
Write three sentences to describe and compare the data in the bar graph. TEKS 2.10.A
Answer:  the 3 statements are stated below
Explanation:
Yellow and green combined is 4
There are the same number of red marbles and blue marbles.
red marbles and blue marbles is 8

Texas Go Math Grade 2 Unit 5 Assessment Answer Key Read More »

Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.7 Answer Key Conclusions and Predictions

Refer to our Texas Go Math Grade 2 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.7 Answer Key Conclusions and Predictions.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.7 Answer Key Conclusions and Predictions

Essential Question
How can you use data from a graph to draw conclusions and make predictions?
Explanation:
Students must be able to draw conclusions and make predictions based on the information given in a bar graph or pictograph.
Conclusions may be inferred, numerical, written, or comparative.
Predictions may be based on patterns within the data,
show future trends, or compare sets of data.

Explore
Draw to complete the graph. Then use the graph to solve.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.7 Answer Key 1
Nathan worked more hours in Week ______ than Week ___.

Explanation:
Nathan worked more hours in Week 4 than Week 3.

Math Talk
Mathematical Processes
Describe how you used the bar graph to solve the problem.
Explanation:
With the help of bar diagram.
Nathan worked more hours in Week 4 than Week 3.

For The Teacher

  • Read the following problem. In Week 1, Nathan worked on his project for 1 hour. In Week 2, he worked on his project for 2 hours. In Week 3, he worked on his project for 4 hours. In Week 4, Nathan worked 3 hours on his project. Did Nathan work more hours on his project in Week 3 or Week 4?
    Explanation:
    Nathan worked more hours on Week 3.

Model and Draw
Use the data to make a conclusion.
Describe the change that the data shows.

Predict. How tall do you think the plant will be in Week 5?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.7 Answer Key 2
The height of the plant _______
Explanation:
The height of the plant must be 8

Share and Show

Go Math 2nd Grade Answer Key Lesson 9.7 Question 1.
Use the graph. Describe the change that the data shows.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.7 Answer Key 3
The amount of rainfall _______
Answer:
The amount of rainfall decreases by 1 inch from may to august
Explanation:
According o the graph
The amount of rainfall decreases by 1 inch from may to august

Problem Solving

Use the graph to solve.

Question 2.
H.O.T. Multi-Step Describe the change that the data shows.
The weight of the puppy ___________
Predict. How many pounds will the puppy weigh in Week 5?
___ ponds
Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.7 Answer Key 4
Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.7 Answer Key 5
Answer:
The weight of the puppy increases by 1 pound in week 1 and week 2
increases by 2 pounds in week 3 increases by 1 pound in week 4
Explanation:
According to this in week 5 it should  increase by 2
puppy weigh in Week 5 might be 7 pounds.

Use the graph to solve.

Question 3.
Bianca is learning to play the guitar. Describe the change that the data shows.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.7 Answer Key 6
The amount of practice time
Answer:
The amount of practice time increases by 1 hour from week 1 to week 4.
Week 2 to Week 3 the practice time increased 2 hours
Explanation:
Bianca is learning to play the guitar
she increased the practice time

Go Math Grade 2 Answer Key Lesson 9.7 Question 4.
Multi-Step Why do you think the number of hours changed from week to week?

Predict. How many hours might Bianca practice in Week 5? ___ hours
Answer:  2 hours might Bianca practice in Week 5
Explanation:
As the practice time increase the hours change from week to week.

Daily Assessment Task

Use the graph to solve.

Ginger ‘is learning to write poems.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.7 Answer Key 8

The bar graph shows how many poems she writes for 4 weeks.

Question 5.
Why do you think the number of poems changed from week to week?
Predict. How many poems might Ginger write in Week 5? _______ poems
Answer: 8 poems
Explanation:
Rather than week 1 the remaining weeks she wrote 2 poems per week
so, according to this information Ginger must write 2 poems in week 5.

Question 6.
Texas Test Prep Use the bar graph above.
Which describes the change that the data shows?
(A) The number of poems decreases.
(B) The number of poems stays the same.
(C) The number of poems increases.
Answer: C
Explanation:
The number of poems increased by 2 week to week

Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.7 Homework and Practice Answer Key

Go Math Answer Key Grade 2 Lesson 9.7 Question 1.
Use the graph to solve. Describe the change that the data shows.
The amount of snowfall _____
Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.7 Answer Key 9
Answer:
The amount of snowfall Increased
Explanation:
According to the graph
The snow fall is increased by 2 inches from January to February.

Problem Solving

Use the graph to solve.

Question 2.
Multi-Step Jonathan is learning to play the piano. Describe the change that the data shows.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.7 Answer Key 10
The amount of practicing time
Answer:
The amount of practicing time increasing from week to Week
Explanation:
Jonathan is learning to play the piano.
He increased the practice by 2 hours from week 3 to week 4

Texas Test Prep

Lesson Check

Choose the correct answer.

Texas Go Math Grade 2 Graphing and Conclusions Answer Key Question 3.
Eddie measured the growth of the flower for 4 weeks. What is the height of the flower at Week 3?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.7 Answer Key 13
(A) 8 inches
(B) 4 inches
(C) 6 inches
Answer: C
Explanation:
The height of the flower at Week 3 is 6 inches

Question 4.
Eddie predicts the height at Week 5. Which is the best prediction?
(A) 6 inches
(B) 9 inches
(C) 1 inches
Answer: B
Explanation:
According to the graph the flower is growing but not decreasing
so, Eddie predicts the height at Week 5 as 9.

Go Math 2nd Lesson 19.7 Homework Answers Question 5.
Which describes the change that the data shows?
(A) The height of the flower increases.
(B) The height of the flower stays the same.
(C) The height of the flower decreases.
Answer: A
Explanation:
The height of the flower increases by 2 inches from week to week.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.7 Answer Key Conclusions and Predictions Read More »

Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.6 Answer Key Graphs: Scales of 2 or More

Refer to our Texas Go Math Grade 2 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.6 Answer Key Graphs: Scales of 2 or More.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.6 Answer Key Graphs: Scales of 2 or More

Essential Question
How can you make a graph that uses a scale of 2 or more?

  1. Choose an appropriate scale for the x- and y-axis.
  2. Plot the points accurately.
  3. Label the both axes including a brief description of the data and the units.
  4. Give your graph a suitable title.
  5. State the source of data

Explore
Use the graph to solve.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.6 Answer Key 1
___ brown dogs
Explanation:
There are 7 brown dogs

For The Teacher

  • Read the following problem. Jason and his dad went to the park. They saw these dogs at the park. How many brown dogs did they see at the park?
    Answer:
    They saw 7 Brown dogs in the park.

Math Talk
Mathematical Processes
How many brown dogs and white dogs are at the park? Explain.
Answer: 10
Explanation:
There are 7 Brown dogs and 3 white dogs
so, there are 10 dogs and white dogs are at the park.

Model and Draw
Use the data in the bar graph to make a pictograph. Look closely at the scale and key of the graphs.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.6 Answer Key 2
Explanation:
The pictograph is done

Share and Show

Question 1.
Use the data in the pictograph to make a bar graph.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.6 Answer Key 3
Answer:

Question 2.
How many ladybugs are in the garden? ____ ladybugs
Answer: 4 lady bugs
Explanation:
There are 4 ladybugs in the garden

Question 3.
How many more bees than ladybugs are in the garden? ____ more bees
Answer: 2 more bees
bees = 6
ladybugs = 4
6 – 4 = 2
Explanation:
There are 2 more bees than ladybugs

Problem Solving

Question 4.
H.O.T. Multi-Step Use the data in the bar graph to make a pictograph.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.6 Answer Key 5
Answer:

Question 5.
Look at the graphs above. Ted thinks that 2 more children chose dog than bird. Is Ted correct? Explain.
Answer: No
Explanation:
By the graph we can see that
The children chose bird is 10
and the children who chose dog are 20
so, Dogs 10 more than the bird.

Daily Assessment Task

Follow the directions.

Question 6.
Use the key. Draw pictures in the pictograph to show the data.
There are 10 white cats Cots at the cat show.

There are 6 black cats at the cat show.

There are 4 brown cats at the cat show.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.6 Answer Key 6

Choose the correct answer.

Question 7.
Representations Use the pictograph. How many fewer brown cats than black cats are at the cat show?
(A) 4
(B) 1
(C) 2
Answer: C
Number of brown cats = 4
Number of black cats = 6
6 – 4 = 2

Go Math Grade 2 Lesson 19.6 Answer Key Question 8.
Texas Test Prep Use the bar graph. How many books did Noah read?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.6 Answer Key 7
(A) 3
(B) 6
(C) 4
Answer: B
Explanation:
Noah read 6 books.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.6 Homework and Practice Answer Key

Question 1.
Use the data in the pictograph to make a bar graph.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.6 Answer Key 8
Answer:

Explanation:
With the help of pictograph bar graph was done.

Question 2.
How many children chose puppy or bear?
___ children
Answer:  30 children
Explanation:
30 children chose puppy or bear
puppy = 10
Bear = 20
20 + 10 = 30

Problem Solving

Use the graphs above.

Question 3.
Multi-Step Andy thinks that I fewer child chose kitten than bear. Is Andy correct? Explain.
Answer: No,
Explanation:
Andy thinks that I fewer child chose kitten than bear.
but Number of kittens are 15
and number of bears are 20
20 – 15 = 5
so , 5 fewer bears

Texas Test Prep

Lesson Check

Choose the correct answer.

Question 4.
Uše the bar graph. How many flag stickers does Kyle have?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.6 Answer Key 9
(A) 3
(B) 6
(C) 4
Answer: C
Explanation:
Kyle have 4 fewer stickers

Rosa makes a pictograph to record the color of bikes she sees at the park.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.6 Answer Key 10

Question 5.
There are 8 black bikes at the park. How many Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.6 Answer Key 11 will Rosa draw to show the black bikes?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.6 Answer Key 11 8
Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.6 Answer Key 11 2
Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.6 Answer Key 11 4
Answer:  4
Explanation:
She draw 4 because 4 x 2 = 8
Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.6 Answer Key 11 = 2

Question 6.
Rosa draws 3 Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.6 Answer Key 11 in the row for pink bikes. How many pink bikes does she see at the park?
(A) 6
(B) 2
(C) 3
Answer:  A
Explanation:
She draw 3 because 3 x 2 = 6
Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.6 Answer Key 11 = 2

Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.6 Answer Key Graphs: Scales of 2 or More Read More »

Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.5 Answer Key Use Data to Write Problems

Refer to our Texas Go Math Grade 2 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.5 Answer Key Use Data to Write Problems.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.5 Answer Key Use Data to Write Problems

Essential Question
How can you write and solve a problem about data in a graph?
Explanation:

  1. Understand the Problem.
  2. Devise a Plan—Translate: Make a graph.
  3. Carry Out the Plan—Solve: Use the graph to answer the question asked.
  4. Look—Check and Interpret.

Explore
Use the data to make a pictograph.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.5 Answer Key 1

For The Teacher Read the following problem. The teacher has 5 yellow pencils in a box. She has 4 red pencils in the box. She has 1 purple pencil in the box. She has 3 blue pencils in the box. How many fewer purple pencils than red pencils are there in the box?

Math talk
Mathematical Processes
Explain how you used the graph to answer question.
The data in the bar graph shows the information

Model and Draw

What story problems could you ask about the data?
Four children read some books. How many books did Craig and Kyle read?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.5 Answer Key 2
Answer: ___ books
7 books
Explanation:
Craig read 4 books
and Kyle read 3 books

How many more books did _______
read than _____________ ?
Answer: ___ more books
Explanation: 1 more books
How many more books did Lori read than Paula
5 – 4 = 1
1 more book Lori read than Paula

Share and Show

Write a question that the graph could be used to solve. Then solve.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.5 Answer Key 3

Texas Go Math Grade 2 Pdf Lesson 19.5 Answer Key Question 1.
Children voted for their favorite pet.
Answer:
Total children voted for their favorite pet is 12
Explanation:
How many Children voted more chose dog than the fish
Children chose dog is 5
Children chose fish is 2
5 – 2 = 3
3 more children voted dog than fish

Problem Solving

Write a question that the graph ‘could be used to solve. Then solve.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.5 Answer Key 4

Question 2.
We saw these animals at the park.
Answer: Squirrels, Chipmunk, Rabbit, Robin
are the animals which we see in the park

Question 3.
Multi-Step Write a question about the data ¡n the graph above that you could use this addition sentence to solve.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.5 Answer Key 5
Answer: Kate went to see the animals to zoo he saw Chipmunk and Robin. How many did Kate see altogether
Number of chipmunk are 3
Number of robins are 2
3 + 2 = 5

Go Math Grade 2 Answer Key Pdf Lesson 19.5 Question 4.
H.O.T. Look at the bars in the bar graph. What do you know about the data just by looking at the different lengths of bars?
Answer: Number of animals in the park
Are there in the park?
The data is about the number of animals in the park

Daily Assessment Task

Use the bar graph to complete.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.5 Answer Key 6

Question 5.
Use the data in the bar graph. Write a problem that you would use addition or subtraction to solve. Then solve. Ray has these toy cars.
Answer:
Ray has 4 red cars and 3 blue cars
how many did he have altogether
Explanation:
4 + 3 = 7
Ray has 7 cars altogether.

Question 6.
Texas Test Prep Use the bar graph above. Which question could you use the bar graph to solve?
(A) How many cars are the same size?
(B) How many toy cars does Ray have?
(C) Who has more red cars than Ray?
Answer: B
Explanation:
How many toy cars does Ray have?
the bar graph shows about the above information.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.5 Homework and Practice Answer Key

Write a question that the graph could be used to solve. Then solve.

Question 1.
Mia picked these flowers.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.5 Answer Key 7
Answer: _______________________
Rose, Tulip, Daisy, Lily
Explanation:
Rose, Tulip, Daisy, Lily are the 4 types of flowers that
Mia picked.

Problem Solving

Use the bar graph above.

Question 2.
Multi-Step Write a question that you could use this addition sentence to solve.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.5 Answer Key 8
Answer: Mia picked some lilies and some tulips. What the Mia pick altogether?
Explanation:
Lily is 4 and Tulip is 7
4 + 7 = 11
Mia picked 11 flowers altogether.

Lesson 19.5 Answer Key Texas Go Math Grade 2 Question 3.
Multi-Step Look at the bars in the bar graph. What do you know about the data just by looking at the different lengths of bars?
Answer: Number of flowers picked up by Mia
Explanation:
We know about the data just by looking at the different lengths of bars is Flowers picked up by Mia.

Texas Test Prep

Lesson Check

Choose the correct answer.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.5 Answer Key 9

Question 4.
Adam walks to school. How many other children walk to school?
(A) 2
(B) 4
(C) 3
Answer: A
Explanation:
4 other children walk to school. According to a bar graph.

Go Math Grade 2 Lesson 19.5 Homework Answers Question 5.
Beth goes to school the way most of the other children go to school. How does she go to school?
(A) walk
(B) bike
(C) bus
Answer: C
Explanation:
The way most of the other children go to school is by bus.
So, Beth also goes to school by bus.

Question 6.
Which question could you use the pictograph to answer?
(A) Which children get to school by car?
(B) How many more children would like to walk to school?
(C) How many children bike to school?
Answer: B
Explanation:
5 more children like to go to school by walk.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.5 Answer Key Use Data to Write Problems Read More »

Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.4 Answer Key Make Bar Graphs

Refer to our Texas Go Math Grade 2 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.4 Answer Key Make Bar Graphs.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.4 Answer Key Make Bar Graphs

Essential Question
How do you make a bar graph to show data?
Explanation:
A bar graph is a graph that shows complete data with rectangular bars and the heights of bars are proportional to the values that they represent.

Explore
Use the bar graph to solve the problem. Draw or write to show what you did.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.4 Answer Key 1
__ writing tools

For The Teacher

  • Read the following problem. Barry made this bar graph, How many writing tools are in the box’

Explanation:
4 writing tools
according to the bar graph.
Math Talk

Mathematical processes
What do the lengths of the bars in the graph show for crayon and marker? Explain.
Explanation:
crayon = 4
and marker = 3 the lengths of the bars in the graph

Model and Draw
Complete the bar graph to show this data.

  • Abel read 2 books.
  • Brad read 4 books.
  • Cara read I book.
  • Lynn read 3 books.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.4 Answer Key 2
Explanation:

Explanation:
Bar graph is done with the help of the data.

Share and Show

Ella is making a bar graph to show the kinds of pets her classmates have.

  • 5 classmates have a dog.
  • 7 classmates have a cat.
  • 2 classmates have a bird.
  • 3 classmates have fish.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.4 Answer Key 3
Explanation:

Go Math Answer Key Grade 2 Bar Graph Question 1.
Write labels and draw bars to complete the graph.
Answer:

Explanation:
Written the labels and completed the bar graph.

Question 2.
How will the graph change if one more child gets a bird?
Answer:

Explanation:
The graph of the bird will increase to 3
2 + 1 = 3

Problem Solving

Dexter asked his classmates which pizza topping is their favorite.

  • 4 classmates chose peppers.
  • 7 classmates chose meat.
  • 5 classmates chose mushrooms.
  • 2 classmates chose olives.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.4 Answer Key 4

Question 3.
Write a title and labels for the bar graph. Draw bars to show the data.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.4 Answer Key 5
Answer:

Explanation:
Completed the graph and written the labels.

Go Math Grade 2 Use Bar Graphs Lesson 19.4 Answer Key Question 4.
Multi-Step Did more classmates choose peppers and olives than meat? Explain.
Answer:

4 classmates chose peppers.
2 classmates chose olives.
4 + 2 = 6
7 classmates chose meat.
7 > 6
Yes, classmates choose peppers and olives over meat.

Question 5.
H.O.T. Multi-Step Which three toppings were chosen by a total of 13 children?
Answer: Meet. olives. and peppers.
Explanation:

7 classmates chose meat.
2 classmates chose olives.
4 classmates chose peppers.
7 + 2 + 4 = 13

Daily Assessment Task

Follow the directions.

Question 6.
Draw bars in the graph to show this data. 6 children chose bear. 4 children chose lion. 7 children chose tiger. 3 children chose zebra.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.4 Answer Key 6
Answer:

Explanation:
A bar graph is completed with the help of data.

Choose the correct answer.

Bar Graph 2nd Grade Go Math Answer Key Question 7.
Analyze How many children voted for their favorite zoo animal.
(A) 20
(B) 8
(C) 16
Answer: A
Explanation:
20 children voted for their favorite zoo animal.

Question 8.
Texas Test Prep Look at the bar graph above. Which animal did the most children choose?
(A) bear
(B) Tiger
(C) zebra
Answer: B
Explanation:
The most children chose Tiger as there favorite Zoo animal

Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.4 Homework and Practice Answer Key

Make Bar Graphs

Andy asked his classmates which sandwich is their favorite.

  • 3 classmates chose cheese.
  • 8 classmates chose peanut butter.
  • 6 classmates chose turkey.
  • 2 classmates chose ham.

Question 1.
Write a title and labels for the bar graph. Draw bars to show the data.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.4 Answer Key 7
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-2-Lesson-19.4-Answer-Key-7
Explanation:
Written the title and labels for the bar graph as we can observe in the above image. A bar graph is completed with the help of data.

Problem Solving

Go Math 2nd Grade Answer Key Bar Graph Question 2.
Multi-Step Did more children choose cheese or ham than turkey? Explain.
Answer:
6 classmates chose Turkey.
3 classmates chose Cheese.
3 < 6
2 classmates chose Ham.
2 < 6
No, my classmates don’t choose Cheese or ham over Turkey.

Texas Test Prep

Lesson Check

Choose the correct answer.

Question 3.
Which bird did most children choose?
(A) robin
(B) owl
(C) blue jay
Answer:

Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.4 Answer Key 8

Texas-Go-Math-Grade-2-Lesson-19.4-Answer-Key-8(1)
Most children choose an owl.
So, option B is correct.
Explanation:
In the favorite bird bar graph we can observe that 8 children choose owl. So, draw a circle for option B.

Question 4.
Sydney chose the bird that got fewer votes than the blue jay. Which bird did Sydney choose?
(A) Robin
(B) owl
(C) sparrow
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-2-Lesson-19.4-Answer-Key-8(2)
Option C is correct.
Explanation:
In the favorite bird bar graph we can observe that 3 children voted for Blue jay and 2 children voted for Sparrow. Sydney chose the sparrow that got fewer votes than blue jay. So, draw a circle for option C.

2nd Grade Go Math Lesson 19.4 Homework Answers Question 5.
Matt chose the bird that got 5 more votes than sparrows. Which bird did Matt choose?
(A) owl
(B) Robin
(C) blue jay
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-2-Lesson-19.4-Answer-Key-8(3)
Option B is correct.
Explanation:
In the favorite bird bar graph we can observe that 7 children voted for Robin and 2 children voted for Sparrow. Matt chose the robin that got five more votes than sparrows. So, draw a circle for option B.

Question 6.
Multi-Step How many children voted for their favorite bird?
(A) 20
(B) 15
(C) 17
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-2-Lesson-19.4-Answer-Key-8(4)

Option A is correct.
Explanation:
7 children voted for Robin.
3 children voted for Blue Jay.
8 children voted for owl.
2 children voted for Sparrow.
7 + 3 + 8 + 2 = 20
20 children voted for their favorite bird. So, draw a circle for option A.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.4 Answer Key Make Bar Graphs Read More »

Scroll to Top