Refer to our Texas Go Math Grade 2 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 2 Unit 6 Answer Key Personal Financial Literacy.

## Texas Go Math Grade 2 Unit 6 Answer Key Personal Financial Literacy

**Show What You Know**

Check your understanding of important skills.

**Pennies and Dimes**

**Write the total value of the coins.**

Question 1.

Answer: 3 pennies

Explanation:

3 x 1 penny = 3

The total value of the coins is 3

Question 2.

Answer: 2 dimes

Explanation:

2 x 1dime = 3

The total value of the coins is 2 dimes

**One Dollar**

Circle coins to make $1.00. Cross out the coins you do not use.

Question 3.

Answer:

Explanation:

3 x 25 = 75

2 x 10 = 20

1 x 5 = 5

75 + 20 + 5 = 100 cents = $1.

Explanation:

Circled which are used and crossed out which are not used

**Model and Record 2-Digit Subtraction**

**Draw a quick picture to solve. Write the difference.**

Question 4.

Answer:

Explanation:

The given problem is converted as tens and ones

so we can find the difference easy

Question 5.

Answer:

Explanation:

The given problem is converted as tens and ones

so we can find the difference easy

**Vocabulary Builder**

**Visualize it**

**Fill in the boxes of the graphic organizer with the name for each coin.**

Answer:

Explanation:

Written the names for the coins

**Understand Vocabulary**

**Write a review word to complete each sentence.**

Question 1.

A ____________________ has a value of 10 cents.

Answer: Dime

Explanation:

A DimeÂ has a value of 10 cents.

Question 2.

A __________________ has a value of I cent.

Answer: Penny

Explanation:

A Penny has a value of I cent.

Question 3.

A ____________________ has a value of 25 cents.

Answer: Quarter Dollar

Explanation:

A Quarter Dollar has a value of 25 cents.

Question 4.

A _____________________ has a value of 5 cents.

Answer: Nickel

Explanation:

A Nickel has a value of 5 cents.

**Vocabulary Reader**

**Ten Eggs in a Basket**

written by J. D. McDonnell

illustrated by Sofia Baizola

This Take-Home Book belongs to

Benâ€™s hens lay eggs a great amount.

So many eggs that you can count.

Ben sells eggs in baskets of ten.

Each one laid by a noisy hen.

How many eggs are on the top shelf?

Answer: 20 eggs

How many eggs are on the bottom shelf?

Answer: 30 eggs

How many eggs are for sale in all?

Answer: 30 + 20 = 50 eggs are in sale

Each day Ben collects eggs.

He puts them in baskets of ten.

Baskets of eggs hell sell.

To women and men.

Draw lines around groups of ten eggs.

How many baskets will Ben need? ____

Answer:

Ben needs 10 baskets

One night a fox came to the henhouse door.

It worried the hens.

Fewer eggs were laid than the day before.

How many eggs were laid that day? ____

17 eggs were laid that day.

Price for each basket is written

But the fox never returned, And so relieved were Benâ€™s hens, That they soon laid huge numbers of eggs Eggs by the tens!

Three of Ben’s hens laid lots of eggs.

Letâ€™s make a count.

Circle groups of tens to find out.

How many eggs did each lay?

Lisa __ Penny ___ Helen ___

Answer:

Lisa lays 10 eggs

Penny lays 30 eggs

Helen lays 20 eggs

**Write about the Math**

**Write Math** Look at the picture of Ben and the eggs he sells. Draw and write your own story about selling something in groups of tens.

**Groups of Tens**

**Use the picture to answer the questions.**

Question 1.

Circle groups of 10 eggs on the tables. How many groups of 10 eggs are there?

___ groups of 10 eggs

Answer:

Explanation:

10 groups of 10 eggs.

Circled groups of 10 eggs on the tables

Question 2.

How many eggs are there in all?

____ eggs

Answer:

10 x 10 = 100 eggs

Explanation:

circled group of 10 eggs 10 times

Question 3.

How many eggs are on each table?

_____ eggs

Answer: 50 eggs

Explanation:

Circled 5 times

5 x 10 = 50

**Question 4.**

If you were to skip count by 10s to find the total number of eggs on the tables, what counting pattern would you say?

Answer:

10 x 10 = 100

10 +10 + 10 + 10 + 10 + 10 + 10 + 10 + 10 + 10 = 100

**Math Board** Write a story problem about selling eggs. Use $1 as the selling price for each group of 10 eggs in your story. Have a classmate solve your problem.

Explanation:

Mrs. Jim had 100 eggs. he sells the eggs $1 for 10 eggs if they buy 50

Kate want to buy 50

5 sets of ten eggs

5 x 1 = $5 Kate want to spend to buy 50 eggs.