Refer to our Texas Go Math Grade 2 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.2 Answer Key Saving Adds Up.

## Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.2 Answer Key Saving Adds Up

**Essential Question**

What happens when you save money over time?

Explanation:

The importance of saving money is simple: It allows youÂ to enjoy greater security in your life. If you have cash set aside for emergencies, you have a fallback should something unexpected happen. And, if you have savings set aside for discretionary expenses, you may be able to take risks or try new things.

**Explore**

Use the calendar to solve the problem.

**For The Teacher**

- Read this problem to children. Haley gets a nickel on each Monday and each Friday in May. How much money will she get in May? Ask children to write and draw to show how they solved the problem.

Explanation:

1 nickel = 5cents

in may there are 4 Mondays and 5 Fridays

4 x 5 = 20

5 x 5 = 25

20 + 25 = 45

**Math Talk**

**Mathematical Processes**

Is there more than one way to solve this problem? Explain.

Answer:

No only one way to find.

Explanation:

1 nickel = 5cents

in may there are 4 Mondays and 5 Fridays

4 x 5 = 20

5 x 5 = 25

20 + 25 = 45

**Model and Draw**

Tom earns 4 dollars each month helping his dad. If he does not spend any of this money, how much can he save?

Skip count or the equal groups to find the total.

In 2 months:

He can save ___

In 5 months:

He can save ___

Answer:

In 2 months

2 x 4 = 8

and in 5 months

5 x 4 = 20

Explanation:

In 2 months: He can save $8

In 5 months: He can save $20

**Share and Show**

**Solve. Draw a picture to show the problem.**

Question 1.

Abby saves 2 dollars each week. How much will she save in 4 weeks?

Answer:

2 x 4 = $8

Explanation:

Abby saves 2 dollars each week.

2 x 4 = 8

$8 she save in 4 weeks

**Grade 2 Go Math Lesson 20.2 Answer Key Question 2.**

Henry saves 5 dollars each month. How much will he save in 5 months?

Answer:

5 x 5 = 25

Explanation:

Henry saves 5 dollars each month.

5 x 5 = 25

$25 he save in 5 months

**Problem Solving**

**Solve. Draw a picture to show the problem.**

Question 3.

Ms. Baileyâ€™s class saves 10 dollars each month for a class party. How much will they save in 6 months?

Answer:

6 x 10 = $60

Explanation:

Ms. Baileyâ€™s class saves 10 dollars each month for a class party.

6 x 10 = 60

60 they save in 6 months

**Solve. Write or draw to explain.**

Question 4.

**H.O.T.** Shelly wants to buy a book that costs 10 dollars. If she saves 2 dollars each week, how long will it take her to save enough money to buy the book?

Answer:

10 weeks

Explanation:

Shelly wants to buy a book that costs 10 dollars.

If she saves 2 dollars each week,

2 x 5 = 10

5 weeks long it take her to save enough money to buy the book

Question 5.

**Multi-Step** A game costs 23 dollars. If Davis saves 3 dollars each week, how long will it take for him to save enough money to buy the game? How much will he have left over?

Answer:

Explanation:

A game costs 23 dollars.

If Davis saves 3 dollars each week,

3 x 8 = 24

8 weeks long it take for him to save enough money to buy the game

24 – 23 = 1

$1 is that he have left over

**Daily Assessment Task**

**Choose the correct answer.**

Question 6.

**Apply** Dede earns 4 dollars each week. Each week, she spends 2 dollars and saves the rest. How much money will she save in 3 weeks?

(A) 6 dollars

(B) 12 dollars

(C) 9 dollars

Answer: A

Explanation:

Dede earns 4 dollars each week.

Each week, she spends 2 dollars and saves the rest.

3 x 4 = 12

3 x 2 = 6

12 – 6 = 6

$6is theÂ money she save in 3 weeks

Question 7.

**Reasoning** Max earns 3 dollars each week. If he saves all of the money, how many weeks will it take for him to save 15 dollars?

Draw a picture to show the problem.

It will take ___ for him to save 15 dollars.

Explain how skip counting can be used to find the total amount saved.

Answer:

It will take 5 for him to save 15 dollars.

Explanation:

Max earns 3 dollars each week.

If he saves all of the money,

3 x 5 = 15

5 weeks it take for him to save 15 dollars

Question 8.

**Texas Test Prep** Rita saves 5 dollars each month. How much will she save in 4 months?

(A) 9 dollars

(B) 20 dollars

(C) 15 dollars

Answer: B

Explanation:

Rita saves 5 dollars each month.

5 x 4 = 20

$20 she save in 4 months

### Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.2 Homework and Practice Answer Key

**Solve. Draw a picture to show the problem.**

Question 1.

Tess earns 6 dollars each month helping her mom. She does not spend any of this money. How much will she save in 2 months?

Answer:

$12 she save in 2 months

Explanation:

Tess earns 6 dollars each month helping her mom.

She does not spend any of this money.

2 x 6 = 12

$12 she save in 2 months

Question 2.

Ryanâ€™s family saves 20 dollars each month for a vacation. How much will his family save in 5 months?

Answer:

$100 saves in 5 months.

Explanation:

Ryanâ€™s family saves 20 dollars each month for a vacation.

20 x 5Â = 100

$100 his family save in 5 months

**Problem Solving**

Question 3.

**Multi-Step** A soccer ball costs 22 dollars. Martin plans to save 4 dollars each week. How long will it take him to save enough money to buy the soccer ball?

Answer:

4 weeks

Explanation:

A soccer ball costs 22 dollars.

Martin plans to save 4 dollars each week.

4 x 6 = 24

6 weeks it take him to save enough money to buy the soccer ball

**Texas Test Prep**

**Lesson Check**

**Choose the correct answer.**

Question 4.

Karen saves 3 dollars each month. How much will she save Â¡n 3 months?

(A) 6 dollars

(B) 9 dollars

(C) 8 dollars

Answer: B

Explanation:

Karen saves 3 dollars each month.

3x 3 = 9

$9 she save in 3 months

Question 5.

Greg earns 4 dollars each week. He plans to save all of the money. How many weeks will it take him to save 20 dollars?

(A) 5 weeks

(B) 16 weeks

(C) 4 weeks

Answer: A

Explanation:

Greg earns 4 dollars each week.

He plans to save all of the money.

4 x 5 = 20

5 weeks it took him to save 20 dollars

**Go Math Grade 2 Lesson 20.2 Homework Answers Question 6.**

Linda earns 5 dollars each week. She saves all of her money. How much money will she save in 2 weeks?

(A) 6 dollars

(B) 4 dollars

(C) 10 dollars

Answer: C

Explanation:

Linda earns 5 dollars each week.

She saves all of her money.

5 x 2 = 10

$10 money that she save in 2 weeks

Question 7.

**Multi-Step** Tony earns 6 dollars a week. Each week he spends 1 dollar and saves the rest. He wants to buy a football that costs 25 dollars. How many weeks will it take him to save enough money?

(A) 4 weeks

(B) 6 weeks

(C) 5 weeks

Answer: B

Explanation:

Tony earns 6 dollars a week.

Each week he spends 1 dollar and saves the rest.

6 x 1 = 6

He wants to buy a football that costs 25 dollars.

25 + 6 = 31

6 x 6 = 36

6 weeks it take him to save enough money