Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.2 Answer Key Saving Adds Up

Refer to our Texas Go Math Grade 2 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.2 Answer Key Saving Adds Up.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.2 Answer Key Saving Adds Up

Essential Question
What happens when you save money over time?
Explanation:
The importance of saving money is simple: It allows you to enjoy greater security in your life. If you have cash set aside for emergencies, you have a fallback should something unexpected happen. And, if you have savings set aside for discretionary expenses, you may be able to take risks or try new things.

Explore
Use the calendar to solve the problem.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.2 Answer Key 1

For The Teacher

  • Read this problem to children. Haley gets a nickel on each Monday and each Friday in May. How much money will she get in May? Ask children to write and draw to show how they solved the problem.
    Explanation:
    1 nickel = 5cents
    in may there are 4 Mondays and 5 Fridays
    4 x 5 = 20
    5 x 5 = 25
    20 + 25 = 45

Math Talk
Mathematical Processes
Is there more than one way to solve this problem? Explain.
Answer:
No only one way to find.
Explanation:
1 nickel = 5cents
in may there are 4 Mondays and 5 Fridays
4 x 5 = 20
5 x 5 = 25
20 + 25 = 45

Model and Draw
Tom earns 4 dollars each month helping his dad. If he does not spend any of this money, how much can he save?

Skip count or the equal groups to find the total.

In 2 months:
Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.2 Answer Key 2
He can save ___

In 5 months:
Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.2 Answer Key 3
He can save ___
Answer:
In 2 months
2 x 4 = 8
and in 5 months
5 x 4 = 20
Explanation:
In 2 months: He can save $8
In 5 months: He can save $20

Share and Show

Solve. Draw a picture to show the problem.

Question 1.
Abby saves 2 dollars each week. How much will she save in 4 weeks?
Answer:
2 x 4 = $8

Explanation:
Abby saves 2 dollars each week.
2 x 4 = 8
$8 she save in 4 weeks

Grade 2 Go Math Lesson 20.2 Answer Key Question 2.
Henry saves 5 dollars each month. How much will he save in 5 months?
Answer:
5 x 5 = 25

Explanation:
Henry saves 5 dollars each month.
5 x 5 = 25
$25 he save in 5 months

Problem Solving

Solve. Draw a picture to show the problem.

Question 3.
Ms. Bailey’s class saves 10 dollars each month for a class party. How much will they save in 6 months?
Answer:
6 x 10 = $60
Explanation:
Ms. Bailey’s class saves 10 dollars each month for a class party.
6 x 10 = 60
60 they save in 6 months

Solve. Write or draw to explain.

Question 4.
H.O.T. Shelly wants to buy a book that costs 10 dollars. If she saves 2 dollars each week, how long will it take her to save enough money to buy the book?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.2 Answer Key 4
Answer:
10 weeks
Explanation:
Shelly wants to buy a book that costs 10 dollars.
If she saves 2 dollars each week,
2 x 5 = 10
5 weeks long it take her to save enough money to buy the book

Question 5.
Multi-Step A game costs 23 dollars. If Davis saves 3 dollars each week, how long will it take for him to save enough money to buy the game? How much will he have left over?
Answer:
Explanation:
A game costs 23 dollars.
If Davis saves 3 dollars each week,
3 x 8 = 24
8 weeks long it take for him to save enough money to buy the game
24 – 23 = 1
$1 is that he have left over

Daily Assessment Task

Choose the correct answer.

Question 6.
Apply Dede earns 4 dollars each week. Each week, she spends 2 dollars and saves the rest. How much money will she save in 3 weeks?
(A) 6 dollars
(B) 12 dollars
(C) 9 dollars
Answer: A
Explanation:
Dede earns 4 dollars each week.
Each week, she spends 2 dollars and saves the rest.
3 x 4 = 12
3 x 2 = 6
12 – 6 = 6
$6is the  money she save in 3 weeks

Question 7.
Reasoning Max earns 3 dollars each week. If he saves all of the money, how many weeks will it take for him to save 15 dollars?
Draw a picture to show the problem.
It will take ___ for him to save 15 dollars.
Explain how skip counting can be used to find the total amount saved.
Answer:
It will take 5 for him to save 15 dollars.
Explanation:
Max earns 3 dollars each week.
If he saves all of the money,
3 x 5 = 15
5 weeks it take for him to save 15 dollars

Question 8.
Texas Test Prep Rita saves 5 dollars each month. How much will she save in 4 months?
(A) 9 dollars
(B) 20 dollars
(C) 15 dollars
Answer: B
Explanation:
Rita saves 5 dollars each month.
5 x 4 = 20
$20 she save in 4 months

Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.2 Homework and Practice Answer Key

Solve. Draw a picture to show the problem.

Question 1.
Tess earns 6 dollars each month helping her mom. She does not spend any of this money. How much will she save in 2 months?
Answer:
$12 she save in 2 months
Explanation:
Tess earns 6 dollars each month helping her mom.
She does not spend any of this money.
2 x 6 = 12
$12 she save in 2 months

Question 2.
Ryan’s family saves 20 dollars each month for a vacation. How much will his family save in 5 months?
Answer:
$100 saves in 5 months.
Explanation:
Ryan’s family saves 20 dollars each month for a vacation.
20 x 5  = 100
$100 his family save in 5 months

Problem Solving

Question 3.
Multi-Step A soccer ball costs 22 dollars. Martin plans to save 4 dollars each week. How long will it take him to save enough money to buy the soccer ball?
Answer:
4 weeks
Explanation:
A soccer ball costs 22 dollars.
Martin plans to save 4 dollars each week.
4 x 6 = 24
6 weeks it take him to save enough money to buy the soccer ball

Texas Test Prep

Lesson Check

Choose the correct answer.

Question 4.
Karen saves 3 dollars each month. How much will she save ¡n 3 months?
(A) 6 dollars
(B) 9 dollars
(C) 8 dollars
Answer: B
Explanation:
Karen saves 3 dollars each month.
3x 3 = 9
$9 she save in 3 months

Question 5.
Greg earns 4 dollars each week. He plans to save all of the money. How many weeks will it take him to save 20 dollars?
(A) 5 weeks
(B) 16 weeks
(C) 4 weeks
Answer: A
Explanation:
Greg earns 4 dollars each week.
He plans to save all of the money.
4 x 5 = 20
5 weeks it took him to save 20 dollars

Go Math Grade 2 Lesson 20.2 Homework Answers Question 6.
Linda earns 5 dollars each week. She saves all of her money. How much money will she save in 2 weeks?
(A) 6 dollars
(B) 4 dollars
(C) 10 dollars
Answer: C
Explanation:
Linda earns 5 dollars each week.
She saves all of her money.
5 x 2 = 10
$10 money that she save in 2 weeks

Question 7.
Multi-Step Tony earns 6 dollars a week. Each week he spends 1 dollar and saves the rest. He wants to buy a football that costs 25 dollars. How many weeks will it take him to save enough money?
(A) 4 weeks
(B) 6 weeks
(C) 5 weeks
Answer: B
Explanation:
Tony earns 6 dollars a week.
Each week he spends 1 dollar and saves the rest.
6 x 1 = 6
He wants to buy a football that costs 25 dollars.
25 + 6 = 31
6 x 6 = 36
6 weeks it take him to save enough money

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top