Texas Go Math Grade 4 Lesson 7.1 Answer Key Multiply Tens, Hundreds, and Thousands

Refer to our Texas Go Math Grade 4 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 4 Lesson 7.1 Answer Key Multiply Tens, Hundreds, and Thousands.

Texas Go Math Grade 4 Lesson 7.1 Answer Key Multiply Tens, Hundreds, and Thousands

Essential Question

How does understanding place value help you multiply tens, hundreds, and thousands?
Answer:

Unlock the Problem

Each car on a train has 200 seats. How many seats are on a train with 8 cars?
Answer:

Find 8 × 200.

One Way Draw a quick picture.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 7.1 Answer Key Multiply Tens, Hundreds, and Thousands 1
Answer:
The number of seats is on a train with 8 cars is 1600 seats.

Explanation:
Given that each car on a train has 200 seats. So the number of seats are on a train with 8 cars is 200 × 8 which is 1600 seats. Here, we have represented with a quick picture.

Another Way Use place value.

8 × 200 = 8 × ____________ hundreds
= _____ hundreds
= ______ Think: 16 hundreds is 1 thousand, 6 hundreds.
So, there are ____________ seats on a train with 8 cars.
Answer:
8 × 200 = 8 × 2 hundreds
= 16 hundred
= 1600 Think: 16 hundred is 1 thousand, 6 hundred.
So, there are 1600 seats on a train with 8 cars.

Explanation:
Given that each car on a train has 200 seats. So the number of seats are on a train with 8 cars is 200 × 8 which is 1600 seats. Here, we have represented with a place value
8 × 200 = 8 × 2 hundreds
= 16 hundred
= 1600 Think: 16 hundred is 1 thousand, 6 hundred.
So, there are 1600 seats on a train with 8 cars.

Math Talk

Mathematical Processes
Explain how finding 8 × 2 can help you find 8 × 200.
Answer:
Here 8 × 2 = 16, to find 8 × 200 we will add two zeros to the value.

Use patterns.

Basic fact:
3 × 7 = 21 ← basic fact
3 × 70 = 210 .
3 × 700 = _____________
3 × 7,000 = _____________
Answer:
3 × 7 = 21 ← basic fact
3 × 70 = 210 .
3 × 700 = 2,100.
3 × 7,000 = 21,000.

Explanation:
Here, the number of zeros in a factor increases, the number of zeros in the product increases.
3 × 7 = 21 ← basic fact
3 × 70 = 210 .
3 × 700 = 2,100
3 × 7,000 = 21,000.

Basic fact with a zero:
8 × 5 = 40
8 × 50 = 400
8 × 500 = _____________
8 × 5,000= _____________
Answer:
8 × 5 = 40
8 × 50 = 400
8 × 500 = 4,000
8 × 5,000= 40,000.

Explanation:
Here, the number of zeros in a factor increases, the number of zeros in the product increases.
8 × 5 = 40
8 × 50 = 400
8 × 500 = 4,000
8 × 5,000= 40,000.

Share and show

Question 1.
Use the drawing to find 2 × 500.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 7.1 Answer Key Multiply Tens, Hundreds, and Thousands 2
2 × 500 = _____________
Answer:
2 × 500 = 1,000.

Explanation:
Here, 2 × 500 is 1,000.

Math talk

Mathematical Process
Explain how to use place value to find 2 × 500.
Answer:
Here, 2 × 500 is 2 times 5 hundred, which is equal to 10 hundred and 10 hundred equals 1,000.

Complete the pattern.

Question 2.
3 × 8 = 24
3 × 80 = _____________
3 × 800 = _____________
3 × 8,000 = _____________
Answer:
3 × 8 = 24
3 × 80 = 240
3 × 800 = 2,400
3 × 8,000 = 24,000.

Explanation:
Here, the number of zeros in a factor increases, the number of zeros in the product increases.
3 × 8 = 24
3 × 80 = 240
3 × 800 = 2,400
3 × 8,000 = 24,000.

Question 3.
6 × 2 = 12
6 × 20 = _____________
6 × 200 = _____________
6 × 2000 = _____________
Answer:
6 × 2 = 12
6 × 20 = 120
6 × 200 = 1,200
6 × 2000 = 12,000.

Explanation:
Here, the number of zeros in a factor increases, the number of zeros in the product increases.
6 × 2 = 12
6 × 20 = 120
6 × 200 = 1,200
6 × 2000 = 12,000.

Question 4.
4 × 5 = _____________
4 × 50 = _____________
4 × 500 = _____________
4 × 5,000 = _____________
Answer:
4 × 5 = 20
4 × 50 = 200
4 × 500 = 2,000
4 × 5,000 = 20,000.

Explanation:
Here, the number of zeros in a factor increases, the number of zeros in the product increases.
4 × 5 = 20
4 × 50 = 200
4 × 500 = 2,000
4 × 5,000 = 20,000.

Find the product.

Question 5.
6 × 500 = 6 × _____________ hundreds
= _____________ hundreds
= _____________
Answer:
6 × 500 = 3,000.

Explanation:
The product of 6 × 500 is
6 × 500 = 6 × 5 hundreds
= 30 hundreds
= 3,000.

Question 6.
9 × 5,000 = 9 × _____________ thousands
= _____________ thousands
= _____________
Answer:
9 × 5,000 = 45,000.

Explanation:
The product of 9 × 5,000 is
9 × 5,000 = 9 × 5 thousands
= 45 thousands
= 45,000.

H.O.T. Algebra Find the missing factor.

Question 7.
_____________ × 9,000 = 63,000
Answer:
7 × 9,000 = 63,000.

Explanation:
Here we need to find out the missing factor, so we will perform division which is 63,000÷9,000 = 7.

Question 8.
7 × _____________ = 56,000
Answer:
7 × 8,000 = 56,000

Explanation:
Here we need to find out the missing factor, so we will perform division which is 56,000÷7 = 8,000.

Question 9.
8 × _____________ = 3,200
Answer:
8 × 400 = 3,200

Explanation:
Here we need to find out the missing factor, so we will perform division which is 3,200÷8 = 400.

Unlock the Problem

Texas Go Math Grade 4 Lesson 7.1 Answer Key Multiply Tens, Hundreds, and Thousands 3

Question 10.
H.O.T. Multi-Step Apply Joe’s Fun and Sun rents beach chairs. The store rented 300 beach chairs each month in April and in May. The store rented 600 beach chairs each month from June through September. How many beach chairs did the store rent during the 6 months?
(A) 1,200
(B) 2,400
(C) 3,000
(D) 5,400
Answer:
A.

Explanation:
Given that the store rented 300 beach chairs each month in April and in May which is 300+300 = 600 chairs. The store rented 600 beach chairs each month from June through September. So the total number of beach chairs did the store rent during the 6 months is 600+600 which is 1200 chairs.

a. What do you need to know?
Answer:
Here, we need to know about the total number of beach chairs did the store rent during the 6 months.

b. How will you find the number of beach chairs?
Answer:
We will find the number of beach chairs by adding the chairs for every month.

c. Show the steps you use to solve the problem.
Answer:
600+600 = 1200 chairs.

Explanation:
Given that the store rented 300 beach chairs each month in April and in May which is 300+300 = 600 chairs. The store rented 600 beach chairs each month from June through September. So the total number of beach chairs did the store rent during the 6 months is 600+600 which is 1200 chairs.

d. Complete the sentences.

For April and May, a total of ___________ beach chairs were rented.
For June through September, a total of ___________ beach chairs were rented.
Joe’s Fun and Sun rented ___________ beach chairs during the 6 months.
Answer:
For April and May, a total of 600 beach chairs were rented.
For June through September, a total of 600 beach chairs were rented.
Joe’s Fun and Sun rented 1200 beach chairs during the 6 months.

e. Fill in the bubble for the correct answer choice above.
Answer:

Question 11.
H.O.T. Use Math Language How does the number of zeros in the product of 8 and 5,000 compare to the number of zeros in the factors? Explain.
Answer:

Daily Assessment Task

Fill In the bubble completely to show your answer.

Question 12.
True Blue plans to decorate backpacks. They will make a profit of $6 for each backpack they decorate. How much profit will they make all together if they decorate and sell 300 backpacks?
(A) $300
(B) $1,800
(C) $180
(D) $600
Answer:
B.

Explanation:
Given that they will make a profit of $6 for each backpack they decorate. So the profit that will they make all together if they decorate and sell 300 backpacks is 300 × 6 which is $1,800.

Question 13.
A whistle company packs 4,000 whistles in each box that it sends to stores. How many whistles are In 8 boxes?
(A) 240
(B) 24,000
(C) 32,000
(D) 3,200
Answer:
C.

Explanation:
Given that a whistle company packs 4,000 whistles in each box that it sends to stores. So the number of whistles are In 8 boxes is 4,000 × 8 which is 32,000.

Question 14
MultiStep Joshua spends 20 hours walking dogs. He also spends 2 hours on each garden he weeds. He weeds 50 gardens. How much time does Joshua spend walking dogs and weeding gardens?
(A) 90 hours
(B) 100 hours
(C) 70 hours
(D) 120 hours
Answer:
D.

Explanation:
Given that Joshua spends 20 hours walking dogs and he also spends 2 hours on each garden he weeds. He weeds 50 gardens which is 50×2 = 100, so the time does Joshua spends walking dogs and weeding gardens is 20+100 = 120 hours.

TEXAS Test Prep

Question 15.
Carmen has three books of 20 stamps and five books of 10 stamps. How many stamps does she have?
(A) 110
(B) 60
(C) 50
(D) 100
Answer:
A.

Explanation:
Given that Carmen has three books of 20 stamps which is 3×20 which is 60 and five books of 10 stamps 5×10 which is 50 . So the number of stamps does she have is 60+50 is 110.

Texas Go Math Grade 4 Lesson 7.1 Homework and Practice Answer Key

Multiply Tens, Hundreds, and Thousands

Complete the pattern.

Question 1.
6 × 9 = ___________
6 × 90 = ___________
6 × 900 = ___________
6 × 9,000 = ___________
Answer:
6 × 9 = 54
6 × 90 = 540
6 × 900 = 5,400
6 × 9,000 = 54,000.

Explanation:
Here, the number of zeros in a factor increases, the number of zeros in the product increases.
6 × 9 = 54
6 × 90 = 540
6 × 900 = 5,400
6 × 9,000 = 54,000.

Question 2.
5 × 8 = ___________
5 × 80 = ___________
5 × 800 = ___________
5 × 8,000 = ___________
Answer:
5 × 8 = 40
5 × 80 = 400
5 × 800 = 4,000
5 × 8,000 = 40,000.

Explanation:
Here, the number of zeros in a factor increases, the number of zeros in the product increases.
5 × 8 = 40
5 × 80 = 400
5 × 800 = 4,000
5 × 8,000 = 40,000.

Find the product.

Question 3.
3 × 40 = 3 × ___________ tens
= ___________ tens
= ___________
Answer:
3 × 40 = 3 × 4 tens
= 12 tens
= 120.

Explanation:
The product of 3 × 40 is
3 × 40 = 3 × 4 tens
= 12 tens
=120.

Question 4.
4 × 700 = 4 × ___________ hundreds
= ___________ hundreds
= ___________
Answer:
4 × 700 = 4 × 7 hundreds
= 28 hundreds
= 2,800.

Explanation:
The product of 4 × 700 is
4 × 700 = 4 × 7 hundreds
= 28 hundreds
= 2,800.

Find the missing factor.
Answer:

Question 5.
9 × ___________ = 4,500
Answer:
9 × 500 = 4,500.

Explanation:
Here we need to find out the missing factor, so we will perform division which is 4,500÷9 = 500.

Question 6.
6 × ___________ = 12,000
Answer:
6 × 2,000 = 12,000.

Explanation:
Here we need to find out the missing factor, so we will perform division which is 12,000÷6 = 2,000.

Problem Solving

Mr. Hathaway bought 4 boxes of small paper clips and 3 boxes of large paper clips for his office. There are 300 small paper clips in a box. There are 200 large paper clips in a box. How many paper clips did Mr. Hathaway buy?
Answer:
The number of paper clips did Mr. Hathaway bought is 1,800 paper clips.

Explanation:
Given that Mr. Hathaway bought 4 boxes of small paper clips and 3 boxes of large paper clips for his office and there are 300 small paper clips in a box which is 300×4 = 1200. There are 200 large paper clips in a box which is 200×3 = 600. So the number of paper clips did Mr. Hathaway bought is 1200+600 = 1800 paper clips.

Question 7.
How will you find the total number of paper clips?
Answer:
By adding the small paper clips and large paper clips we have found the total number of paper clips.

Question 8.
Show the steps you use to solve the problem.
Answer:
1200+600 = 1800 paper clips.

Explanation:
Given that Mr. Hathaway bought 4 boxes of small paper clips and 3 boxes of large paper clips for his office and there are 300 small paper clips in a box which is 300×4 = 1200. There are 200 large paper clips in a box which is 200×3 = 600. So the number of paper clips did Mr. Hathaway bought is 1200+600 = 1800 paper clips.

Lesson Check

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 9.
What is the product of 8 × 80?
(A) 640
(B) 64
(C) 6,400
(D) 64,000
Answer:
A.

Explanation:
The product of 8 × 80 is 640.

Question 10.
Which multiplication problem has a product of 24,000?
(A) 3 × 800
(B) 6 × 4,000
(C) 3 × 80
(D) 6 × 400
Answer:
A.

Explanation:
The multiplication problem has a product of 24,000 is 3 × 800.

Question 11.
What is the missing factor?
7 × ___________ = 6,300
(A) 9
(B) 9,000
(C) 90
(D) 900
Answer:
D.

Explanation:
Here we need to find out the missing factor, so we will perform division which is 6,300 ÷ 7 = 900.

Question 12.
There are 50 pennies in a roll. How many pennies are in 6 rolls?
(A) 30
(B) 3,000
(C) 300
(D) 30,000
Answer:
C.

Explanation:
Given that there are 50 pennies in a roll, so the number of pennies are in 6 rolls is 50×6 = 300.

Question 13.
Multi-Step Mariah makes bead necklaces. Beads are packaged in bags of 50 and bags of 200. Mariah bought 4 bags of 50 beads and 3 bags of 200 beads. How many beads did Mariah buy?
(A) 11,000
(B) 8,000
(C) 1,100
(D) 800
Answer:
D.

Explanation:
Given that Mariah makes bead necklaces and beads are packaged in bags of 50 and bags of 200. Mariah bought 4 bags of 50 beads which is 50×4 = 200 beads and 3 bags of 200 beads which is 3×200 = 600 beads. So the number of beads did Mariah bought is 200+600 = 800 beads.

Question 14.
Multi-Step Baseball cards are sold in packages of 20 cards and 50 cards. On Monday, Terence bought 6 packages of 50 cards. On Saturday, he bought 4 packages of 20 cards. How many baseball cards did Terence buy altogether?
(A) 380
(B) 1,100
(C) 110
(D) 3,800
Answer:
A.

Explanation:
Given that Baseball cards are sold in packages of 20 cards and 50 cards and on Monday, Terence bought 6 packages of 50 cards which is 6×50 = 300 cards and 4 packages of 20 cards which is 4×20 = 80 cards. So the total number of baseball cards did Terence buy altogether is 300+80 = 380 cards.

Leave a Comment

Scroll to Top