# Texas Go Math Grade 4 Lesson 6.2 Answer Key Subtract Whole Numbers

Refer to our Texas Go Math Grade 4 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 4 Lesson 6.2 Answer Key Subtract Whole Numbers.

## Texas Go Math Grade 4 Lesson 6.2 Answer Key Subtract Whole Numbers

Essential Question

How can you subtract whole numbers?
Subtracting whole numbers is the inverse operation of adding whole numbers. With subtraction, instead of adding two numbers to get a sum, you are removing one number from another to get a difference.

Unlock the Problem Mt. Bear and Mt. Bona are in the St. Elias Mountain Range located in the Wrangell- St. Elias National Park and Preserve in Alaska.

Mt. Bear and Mt. Bona are two mountains in Alaska. Mt. Bear is 14,831 feet tall and Mt. Bona is 16,421 feet tall. How much taller is Mt. Bona than Mt. Bear?
16,421 – 14,831 = 1,590
1,590 taller is Mt. Bona than Mt. Bear

Estimate. 16,000 – 15,000 = _____________
16,000 – 15,000 = 1000

Subtract. 16,421 -14,831
16,421 – 14,831 = 1,590

STEP 1  STEP 3  STEP 4  So, Mt. Bona is _________ feet taller than Mt. Bear. Since __________ is
close to the estimate of __________, the answer is reasonable.
So, Mt. Bona is 1590 feet taller than Mt. Bear. Since 1590 is
close to the estimate of 1000, the answer is reasonable.

Share and Show

Question 1.
Subtract. Use the grid to record the problem.
637,350 – 43,832  Explanation:
Using the grid recorded the problem.
637,350 – 43,832 = 593,518

Math Talk

Mathematical Processes
Explain how you know which places to regroup to subtract.
We use regrouping in subtraction, when digits in the minuend are smaller than the digits in the same place in the subtrahend. Here’s how we regroup hundred and tens to subtract 182 from 427.

Estimate. Then find the difference.

Question 2.
Estimate: ___________  Explanation:
Estimate:  14000 – 11000 = 3000
Since 3075 is
close to the estimate of 3000, the answer is reasonable.

Question 3.
Estimate: ___________  Explanation:
450000 – 37000 = 413000
Since 419112 is
close to the estimate of 413000, the answer is reasonable.

Question 4.
Estimate: ___________  Explanation:
400,000 – 180000 = 220,000
Since 222,349 is
close to the estimate of 220,000, the answer is reasonable.

Problem Solving

Practice: Copy and Solve Subtract. Add to check.

Question 5.
653,809 – 256,034
Answer: 653,809 – 256,034 = 397,775
256,034 + 397,775 = 653,809
Explanation:
Found the difference then added to verify

Question 6.
258,197 – 64,500
Answer: 258,197 – 64,500 = 193,697
64,500 + 193,697 = 258,197
Explanation:
Found the difference then added to verify

Question 7.
496,004 – 398,450
Answer: 496,004 – 398,450 = 97,554
398,450 + 97,554 = 496,004
Explanation:
Found the difference then added to verify

Question 8.
500,000 – 145,609
Answer: 500,000 – 145,609 = 354,391
145,609 + 354,391 = 500,000
Explanation:
Found the difference then added to verify

H.O.T. Algebra Find the missing digit.

Question 9.  Explanation:
Found the missing number of algebraic equation.

Question 10.  Explanation:
Found the missing number of algebraic equation.

Question 11.  Explanation:
Found the missing number of algebraic equation.

Problem Solving

H.O.T. What’s the Error?

Question 12.
Maryland has an area of 12,407 square miles. Texas has an area of 268,601 square miles. How much larger is Texas than Maryland?
268,601 – 12,407 = 256,194 larger is Texas than Maryland

Read how Janice solved the problem. Find her error.

Texas: 268,601 square miles Maryland: 12,407 square miles I can subtract to find the difference. So, Texas is _____________ square miles larger than Maryland. Explanation:
So, Texas is 256,194 square miles larger than Maryland.
We use regrouping in subtraction, when digits in the minuend are smaller than the digits in the same place in the subtrahend. Here’s how we regroup hundred and tens to subtract 182 from 427.

Describe Janice’s error. Then solve the problem. Explanation:
So, Texas is 256,194 square miles larger than Maryland.
We use regrouping in subtraction, when digits in the minuend are smaller than the digits in the same place in the subtrahend. Here’s how we regroup hundred and tens to subtract 182 from 427.

Use the table for 13-15. Question 13.
Evaluate Reasonableness How many more acres were grown in 1996 than in 1986? Estimate to check the reasonableness of your answer.
1986 = 466,256 = 190,342
190,342 more acres were grown in 1996 than in 1986
Explanation:
650000 – 460000 = 190000
Since 190,342 is
close to the estimate of 190000, the answer is reasonable.

Question 14.
H.O.T. Multi-Step What is the difference between the greatest number of acres and the least number of acres used for growing oranges?
Greatest number of acres is 653086
least number of acres is 466256
653086 – 466256 = 186,830 is the difference between the greatest number of acres and the least number of acres used for growing oranges

Question 15.
Multi-Step Apply Grapefruit was grown on 144,416 acres in 1996. What is the total number of acres for oranges and grapefruit in 1996?
656,598 + 144,416  = 801,014
801,014 is the total number of acres for oranges and grapefruit in 1996.

Question 16.
A team of artists finished a movie with 129,600 frames. Their next movie will have 172,800 frames. How many more frames will their next movie have than their first movie?
(A) 143,200
(B) 53,200
(C) 43,200
(D) 157,200
Explanation:
172,800 – 129,600 = 43,200 more frames will their for next movie than their first movie

Question 17.
A company sold 257,296 phones in December. It sold 163,804 phones in January. How many fewer phones did the company sell in January than in December?
(A) 114,692
(B) 94,692
(C) 194,492
(D) 93,492
Explanation:
257,296 – 163,804  = 93,492 fewer phones that the company sell in January than in December

Question 18.
Multi-Step This year, 426,731 people visited a water park. Last year, 102,865 fewer people visited the park. The year the park opened, 84,007 fewer people visited the park than last year. How many people visited the water park the year it opened?
(A) 249,869
(B) 360,133
(C) 239,859
(D) 683,796
Explanation:
426,731 – 102,865 = 323866
323866 – 84,007 = 239,859 people visited the water park the year it opened

TEXAS Test Prep

Question 19.
There are 135,663 kilometers of U.S. coastline that border the Pacific Ocean. There are 111,866, kilometers of U.S. coastline that border the Atlantic Ocean. How many more kilometers of U.S. coastline border the Pacific Ocean?
(A) 23,797 kilometers
(B) 247,539 kilometers
(C) 24,807 kilometers
(D) 24,203 kilometers
135,663 – 111,866 = 23797 more kilometers of U.S. coastline border the Pacific Ocean

### Texas Go Math Grade 4 Lesson 6.2 Homework and Practice Answer Key

Subtract. Use the grid to record the problem.

Question 1.  Explanation:
Used the grid to solve the problem

Question 2.  Explanation:
Used the grid to solve the problem

Estimate. Then find the difference.

Question 3.
Estimate: _____________  Explanation:
Estimate: 36000 – 32000 = 4000
Since 3631 is
close to the estimate of 4000, the answer is reasonable.

Question 4.
Estimate: _____________  Explanation:
700,000 – 200,000 = 500,000
Since 510,238 is
close to the estimate of 500,000,  the answer is reasonable.

Question 5.
423,097 – 268,132
Answer: 423,097 – 268,132 = 154,965
268,132 + 154,965 = 423,097
Explanation:
Found the difference then added to verify

Question 6.
600,000 – 347,201
Answer: 600,000 – 347,201 = 252799
347,201 + 252799 = 600,000
Explanation:
Found the difference then added to verify

Find the missing digit.

Question 7.  Explanation:
Found the missing number of algebraic equation.

Question 8.  Explanation:
Found the missing number of algebraic equation.

Question 9.  Explanation:
Found the missing number of algebraic equation.

Problem Solving

Question 10.
The population of Corpus Christi, Texas, is 305,215. The population of Laredo, Texas is 236,091. How many more people live in Corpus Christi than in Laredo?
305,215 – 236,091 = 69124
Explanation:
69124 more people live in Corpus Christi than in Laredo

Question 11.
A science website had 652,043 visitors in May and 731,689 visitors in June. How many more people visited the site in June than in May?
731,689 – 652,043 = 79646
Explanation:
79646 more people visited the site in June than in May

Lesson Check

Question 12.
The odometer on Mr. Garcia’s car showed 85,487 miles at the beginning of the year. At the end of the year, the odometer showed 127,263 miles. How many miles did Mr. Garcia drive during the year?
(A) 41,786 miles
(B) 42,776 miles
(C) 42,876 miles
(D) 41,776 miles
Explanation:
127,263 – 85,487  = 41776
41,776 miles Mr. Garcia drive during the year

Question 13.
The Jones family is planning a cross¬country trip. Route A is 2,982 miles, and route B is 2,796 miles. How many miles more is route A than route B?
(A) 196 miles
(B) 186 miles
(C) 296 miles
(D) 286 miles
Explanation:
2,982 – 2,796  = 186
186 miles more is route A than route B

Question 14.
The diameter of Jupiter is 88,846 miles and the diameter of Saturn is 74,898 miles. How much greater is the diameter of Jupiter than the diameter of Saturn?
(A) 13,948 miles
(B) 14,948 miles
(C) 13,048 miles
(D) 14,048 miles
Explanation.
88,846 – 74,898  = 13948 greater is the diameter of Jupiter than the diameter of Saturn

Question 15.
On Saturday, 67,352 people attended the fair, and on Sunday, 64,817 people attended the fair. How many more people attended the fair on Saturday than on Sunday?
(A) 3,535
(B) 2,545
(C) 2,535
(D) 3,545
Explanation:
67,352 – 64,817  = 2535 more people attended the fair on Saturday than on Sunday.

Question 16.
Multi-Step Workers at a paper company count how much paper is in the warehouse each month. In January, there were 106,341 boxes of paper. In February, there were 32,798 boxes less than there were in January. In March, there were 25,762 boxes less than there were in February. How many boxes were in the warehouse in March?
(A) 47,781
(B) 48,781
(C) 53,781
(D) 51,781
Explanation:
106,341 – 32,798 = 73543
73543 – 25,762 = 47781
47781 boxes were in the warehouse in March

Question 17.
Multi-Step The Hamburger Hut gave away 65,343 packages of ketchup last year. They gave away 978 fewer packages of mustard than they did ketchup. They gave away 299 fewer packages of pickle relish than they did mustard. How many packages of pickle relish did the Hamburger Hut give away last year?
(A) 64,365
(B) 64,066
(C) 65,044
(D) 64,088