Refer to our Texas Go Math Grade 4 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 4 Lesson 16.1 Answer Key Units of Time.

## Texas Go Math Grade 4 Lesson 16.1 Answer Key Units of Time

**Essential Question**

How can you use models to compare units of time?

Answer:

Number line model helped to compare the units of time.

**Unlock the Problem**

The analog clock below has an hour hand, a minute hand, and a second hand to measure time. The time is 4:30:12.

**Read Math: **Read 4:30:12 as 4:30 and 12 seconds, or 30 minutes and 12 seconds after 4.

There are 60 seconds in a minute and 60 minutes in an hour. The clocks below show the length of a second, a minute, and an hour.

Are there more minutes or seconds in one hour?

Answer:

seconds are more in one hour

Explanation:

1 minute = 60 seconds

1 hour = 60 minutes

60 x 60 = 3600 seconds.

so, seconds are more.

**Example 1** How does the size of an hour compare to the size of a second?

**Think:** Multiply the number of minutes in a hour by the number of seconds in a minute.

There are ___________ minutes in an hour.

There are ___________ seconds in a minute.

60 minutes Ã— ___________ = ___________ seconds

There are ___________ seconds in an hour.

So, 1 hour is ___________ times as long as 1 second.

Answer:

There are 60 minutes in an hour.

There are 60 seconds in a minute.

60 minutes Ã— 60 = 3600 seconds

There are 3600 seconds in an hour.

So, 1 hour is 3600 times as long as 1 second.

**Math Talk**

Mathematical Processes

How many full turns clock wise does a minute hand make in 3 hours? Explain.

Answer: 180 full turns

Explanation:

1 hour = 60 full turns

3 x 60 = 180 full turns.

**Example 2** Compare measures.

Materials

color pencils

**The number line below shows the relationship between days and weeks.**

STEP 1 Use a color pencil to shade 1 week on the number line.

Answer:

Explanation:

Shaded a week on the number line.

STEP 2 Use a different color pencil to shade 1 day on the number line.

Answer:

STEP 3 Compare the size of 1 week to the size of 1 day.

There are _________ days in _________ week.

So, 1 week is _________ times as long as 1 day.

Answer:

There are 7 days in 1 week.

So, 1 week is 7 times as long as 1 day.

**Share and Show**

Question 1.

Compare the length of a year to the length of a month. Use a model to help.

1 year is __________ times as long as _________ month.

Answer:

Explanation:

1 year is 12 times as long as 1 month.

**Math Talk**

Mathematical Processes

Explain how the number line helped you compare the length of a year and the length of a month.

Answer:

Number line shows the months units and the length of a year covered with month units.

**Complete**

Question 2.

2 minutes = _________ seconds

Answer: 120 seconds

Explanation:

1 minute = 60 seconds

60 x 2 = 120 seconds

**Go Math Grade 4 Answer Key Pdf Lesson 16.1 Question 3.**

4 years = ____________ months

Answer: 48 months

Explanation:

1 year = 12 months

4 x 12 = 48 months.

**Algebra Compare using <, >, or =.**

Question 4.

3 years ____________ 35 months

Answer:

3 years > 35 months

Explanation:

1 year = 12 months

3 x 12 = 36 months

36 months > 35 months

Question 5.

2 days ____________ 40 hours

Answer:

2 daysÂ > 40 hours

Explanation:

1 day = 24 hours

2 x 24 = 48 hours

48 hours > 40 hours

**Problem Solving**

Question 6.

Damien has lived in the apartment building for 5 years. Ken has lived there for 250 weeks. Who has lived in the building longer? Explain. Make a table to help.

Answer:

Explanation:

Damien has lived in the apartment building for 260 weeks

Ken has lived there for 250 weeks

Damien has lived more

Question 7.

**H.O.T. Multi-Step** How many hours are in a week? Explain.

Answer: A week has 168 hours.

Explanation:

1 day = 24 hours

7 x 24 = 168 hours

Question 8.

**Write Math** Explain how you know that 9 minutes is less than 600 seconds.

Answer:

9 minutes is less than 600 seconds.

Explanation:

1 minute = 60 seconds

9 x 60 = 540 seconds

540 < 600

Question 9.

**H.O.T. Apply** Football practice lasts 3 hours. The coach wants to spend an equal number of minutes on each of 4 different plays. How many minutes will the team spend on each play?

Answer: 22 minutes.

Explanation:

1 hour = 60 minutes.

3 x 60 = 90

90 divided by 4 = 22 minutes onÂ each play

**Go Math Answer Key Grade 4 Lesson 16.1 Question 10.**

Martinâ€™s brother just turned 2 years old. What is his brotherâ€™s age in months?

Answer:

Martinâ€™s brother’s age is 24 months.

Explanation:

1 year = 12 months

2 x 12 = 24 months

Question 11.

**Multi-Step** Mr. Perry drove 2 hours. Mrs. Martin drove 135 minutes. Miss Lawrence drove 25 minutes longer than Mrs. Martin. How much longer did Miss Lawrence drive than Mr. Perry?

Answer:

40 minutes longer that Miss Lawrence drive than Mr. Perry

Explanation:

Mr. Perry drove 2 hours.

2 x 60 = 120

Mrs. Martin drove 135 minutes.

Miss Lawrence drove 25 minutes longer than Mrs. Martin

135 +25 = 160 minutes.

160 – 120 = 40 minutes.

Question 12.

**H.O.T.** Shannonâ€™s little brother is 7 weeks old. She is exactly 3 years and 3 days older than he is. How old is Shannon in days? Assume that a year is 365 days.

Answer:

3 + 7 = 10

3 years 10 days old is Shannonâ€™s little brother

Explanation:

3 x 365 = 1095 + 10 = 1105 days.

**Fill in the bubble completely to show your answer.**

Question 13.

Kate’s pet cat is 3 years old. How many months old is her cat?

(A) 12 months

(B) 180 months

(C) 13 months

(D) 36 months

Answer: D

Explanation:

1 year = 12 months

3 x 12 = 36 months

**Go Math Grade 4 Answer Key Lesson 16.1 Question 14.**

Evaluate Derrick has visited his grandparents for 5 weeks every summer for 6 years. How many days has he visited his grandparents?

(A) 210 days

(B) 42 days

(C) 1,820 days

(D) 420 days

Answer: A

Explanation:

1 week = 7 days

5 x 7 = 35

35 x 6 = 210 days

Question 15.

**Multi-Step** Damian wants to study for 2 hours. He wants to spend an equal amount of minutes studying each of 3 different subjects. How many minutes will he spend studying each subject?

(A) 120 minutes

(B) 30 minutes

(C) 40 minutes

(D) 180 minutes

Answer: C

Explanation: 1 hour = 60 minutes

2 hours=60 x 2 = 120 minutes

120 divided by 3 = 40 minutes

**TEXAS Test Prep**

Question 16.

In 7 days, 4 hours and 35 minutes, Michael is flying to Houston. How many minutes is that?

(A) 172 minutes

(B) 10,355 minutes .

(C) 207 minutes

(D) 2,760 minutes

Answer: B

Explanation:

1 hour=60 min

1 day=24hours

4hourus=240 minutes

7 days =168 hours

168 x 60=10080 minutes

10080+275=10355 minutes

### Texas Go Math Grade 4 Lesson 16.1 Homework and Practice Answer Key

**Complete.**

Question 1.

9 weeks = ___________ days

Answer: 63

Question 2.

4 years = ___________ months

Answer: 48 months

Question 3.

5 minutes = ___________ seconds

Answer: 300 seconds

**4th Grade Go Math Minutes Homework Answer Key Question 4.**

___________ hours = 3 days

Answer: 72 hours

**Compare using <, >, or =.**

Question 5.

50 hours ________ 2 days

Answer: >

Explanation:

2 days = 48 hours

50>48

Question 6.

40 days ________ 5 weeks

Answer: >

Explanation:

5weeks=35 days

40 days > 35 days

Question 7.

3 minutes ________ 200 seconds

Answer: <

Explanation:

3 minutes=180 seconds

180<200

Question 8.

8 hours ________ 480 minutes

Answer: =

Explanation:

8 hours=480 minutes

480=480

**Problem Solving**

Question 9.

**Multi-Step** It takes Emily 40 minutes to drive to a football game. It takes Mark 1 hour and 15 minutes longer. How many minutes does it take Mark to drive to the football game? Explain.

Answer: 75 minutes

Explanation:

1 hour = 60 minutes

60+15=75 minutes.

**Go Math Grade 4 Lesson 16.1 Practice Answer Key Question 10.**

Brandon was on vacation for 2 weeks and 1 day. He spent the same amount of time with each of his 3 brothers. How many days did he spend with each brother? Explain.

Answer: 15 days

Explanation:

2 weeks = 14 days

14+1=15 days.

**Lesson Check**

**Fill in the bubble completely to show your answer.**

Question 11.

Alisonâ€™s solar panels have a 10-year guarantee For how many months is the guarantee good?

(A) 60 months

(B) 120 months

(C) 600 months

(D) 520 months

Answer: B

Explanation:

1 year = 12 months

12 x 10= 120 months.

Question 12.

The circus stayed in Bloomington for 3 weeks. How many days was the circus in town?

(A) 21 days

(B) 90 days

(C) 36 days

(D) 72 days

Answer: A

Explanation:

1 week = 7 days

3 x 7 = 21 days.

Question 13.

**Multi-Step** Carmen takes 1 breath every 4 seconds. How many breaths will she take in 1 minute?

(A) 40

(B) 28

(C) 15

(D) 20

Answer: C

Explanation:

1 minute=60 seconds

60 divided by 4 =15 seconds.

Question 14.

**Multi-Step** It takes Alden 20 minutes to walk 1 mile. How many miles can Alden walk in 2 hours?

(A) 3 miles

(B) 12 miles

(C) 8 miles

(D) 6 miles

Answer: D

Explanation: 20 x 3 = 60 min

3 x 2 = 6 miles

**Go Math Answer Key 4th Grade Lesson 16.1 Question 15.**

**Multi-Step** Greg spent 3 hours practicing his guitar. He spent the same amount of time practicing each of 4 songs. How many minutes did Greg spend practicing each song?

(A) 45 minutes

(B) 30 minutes

(C) 55 minutes

(D) 10 minutes

Answer: A

Explanation:

60 x 3= 180 minutes

180 divided by 4 =45 minutes

Question 16.

**Multi-Step** This summer, Nora spent 8 days visiting her aunt and 2 weeks visiting her grandmother. In all, how many days did she spend visiting?

(A) 10 days

(B) 22 days

(C) 32 days

(D) 14 days

Answer: B

Explanation: 2 weeks = 14 days

14 days+ 8 days =22 days.