Texas Go Math Grade 4 Lesson 16.1 Answer Key Units of Time

Refer to our Texas Go Math Grade 4 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 4 Lesson 16.1 Answer Key Units of Time.

Texas Go Math Grade 4 Lesson 16.1 Answer Key Units of Time

Essential Question

How can you use models to compare units of time?
Answer:
Number line model helped to compare the units of time.

Unlock the Problem

The analog clock below has an hour hand, a minute hand, and a second hand to measure time. The time is 4:30:12.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 16.1 Answer Key Units of Time 1

Read Math: Read 4:30:12 as 4:30 and 12 seconds, or 30 minutes and 12 seconds after 4.

There are 60 seconds in a minute and 60 minutes in an hour. The clocks below show the length of a second, a minute, and an hour.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 16.1 Answer Key Units of Time 2

Are there more minutes or seconds in one hour?
Answer:
seconds are more in one hour
Explanation:
1 minute = 60 seconds
1 hour = 60 minutes
60 x 60 = 3600 seconds.
so, seconds are more.

Example 1 How does the size of an hour compare to the size of a second?

Think: Multiply the number of minutes in a hour by the number of seconds in a minute.

There are ___________ minutes in an hour.
There are ___________ seconds in a minute.
60 minutes × ___________ = ___________ seconds
There are ___________ seconds in an hour.
So, 1 hour is ___________ times as long as 1 second.
Answer:
There are 60 minutes in an hour.
There are 60 seconds in a minute.
60 minutes × 60 = 3600 seconds
There are 3600 seconds in an hour.
So, 1 hour is 3600 times as long as 1 second.

Math Talk

Mathematical Processes
How many full turns clock wise does a minute hand make in 3 hours? Explain.
Answer: 180 full turns
Explanation:
1 hour = 60 full turns
3 x 60 = 180 full turns.

Example 2 Compare measures.

Materials
color pencils

The number line below shows the relationship between days and weeks.

STEP 1 Use a color pencil to shade 1 week on the number line.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 16.1 Answer Key Units of Time 3
Answer:

Explanation:
Shaded a week on the number line.

STEP 2 Use a different color pencil to shade 1 day on the number line.
Answer:

STEP 3 Compare the size of 1 week to the size of 1 day.
There are _________ days in _________ week.
So, 1 week is _________ times as long as 1 day.
Answer:
There are 7 days in 1 week.
So, 1 week is 7 times as long as 1 day.

Share and Show

Texas Go Math Grade 4 Lesson 16.1 Answer Key Units of Time 4

Question 1.
Compare the length of a year to the length of a month. Use a model to help.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 16.1 Answer Key Units of Time 5
1 year is __________ times as long as _________ month.
Answer:

Explanation:
1 year is 12 times as long as 1 month.

Math Talk

Mathematical Processes
Explain how the number line helped you compare the length of a year and the length of a month.
Answer:
Number line shows the months units and the length of a year covered with month units.

Complete

Question 2.
2 minutes = _________ seconds
Answer: 120 seconds
Explanation:
1 minute = 60 seconds
60 x 2 = 120 seconds

Question 3.
4 years = ____________ months
Answer: 48 months
Explanation:
1 year = 12 months
4 x 12 = 48 months.

Algebra Compare using <, >, or =.

Question 4.
3 years ____________ 35 months
Answer:
3 years > 35 months
Explanation:
1 year = 12 months
3 x 12 = 36 months
36 months > 35 months

Question 5.
2 days ____________ 40 hours
Answer:
2 days  > 40 hours
Explanation:
1 day = 24 hours
2 x 24 = 48 hours
48 hours > 40 hours

Problem Solving

Question 6.
Damien has lived in the apartment building for 5 years. Ken has lived there for 250 weeks. Who has lived in the building longer? Explain. Make a table to help.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 16.1 Answer Key Units of Time 6
Answer:

Explanation:
Damien has lived in the apartment building for 260 weeks
Ken has lived there for 250 weeks
Damien has lived more

Question 7.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 16.1 Answer Key Units of Time 7
H.O.T. Multi-Step How many hours are in a week? Explain.
Answer: A week has 168 hours.
Explanation:
1 day = 24 hours
7 x 24 = 168 hours

Question 8.
Write Math Explain how you know that 9 minutes is less than 600 seconds.
Answer:
9 minutes is less than 600 seconds.
Explanation:
1 minute = 60 seconds
9 x 60 = 540 seconds
540 < 600

Question 9.
H.O.T. Apply Football practice lasts 3 hours. The coach wants to spend an equal number of minutes on each of 4 different plays. How many minutes will the team spend on each play?
Answer: 22 minutes.
Explanation:
1 hour = 60 minutes.
3 x 60 = 90
90 divided by 4 = 22 minutes on  each play

Question 10.
Martin’s brother just turned 2 years old. What is his brother’s age in months?
Answer:
Martin’s brother age is 24 months.
Explanation:
1 year = 12 months
2 x 12 = 24 months

Question 11.
Multi-Step Mr. Perry drove 2 hours. Mrs. Martin drove 135 minutes. Miss Lawrence drove 25 minutes longer than Mrs. Martin. How much longer did Miss Lawrence drive than Mr. Perry?
Answer:
40 minutes longer that Miss Lawrence drive than Mr. Perry
Explanation:
Mr. Perry drove 2 hours.
2 x 60 = 120
Mrs. Martin drove 135 minutes.
Miss Lawrence drove 25 minutes longer than Mrs. Martin
135 +25 = 160 minutes.
160 – 120 = 40 minutes.

Question 12.
H.O.T. Shannon’s little brother is 7 weeks old. She is exactly 3 years and 3 days older than he is. How old is Shannon in days? Assume that a year is 365 days.
Answer:
3 + 7 = 10
3 years 10 days old is Shannon’s little brother
Explanation:
3 x 365 = 1095 + 10 = 1105 days.

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 13.
Kate’s pet cat is 3 years old. How many months old is her cat?
(A) 12 months
(B) 180 months
(C) 13 months
(D) 36 months
Answer: D
Explanation:
1 year = 12 months
3 x 12 = 36 months

Question 14.
Evaluate Derrick has visited his grandparents for 5 weeks every summer for 6 years. How many days has he visited his grandparents?
(A) 210 days
(B) 42 days
(C) 1,820 days
(D) 420 days
Answer: A
Explanation:
1 week = 7 days
5 x 7 = 35
35 x 6 = 210 days

Question 15.
Multi-Step Damian wants to study for 2 hours. He wants to spend an equal amount of minutes studying each of 3 different subjects. How many minutes will he spend studying each subject?
(A) 120 minutes
(B) 30 minutes
(C) 40 minutes
(D) 180 minutes
Answer: C
Explanation: 1 hour = 60 minutes
2 hours=60 x 2 = 120 minutes
120 divided by 3 = 40 minutes

TEXAS Test Prep

Question 16.
In 7 days, 4 hours and 35 minutes, Michael is flying to Houston. How many minutes is that?
(A) 172 minutes
(B) 10,355 minutes .
(C) 207 minutes
(D) 2,760 minutes
Answer: B
Explanation:
1 hour=60 min
1 day=24hours
4hourus=240 minutes
7 days =168 hours
168 x 60=10080 minutes
10080+275=10355 minutes

Texas Go Math Grade 4 Lesson 16.1 Homework and Practice Answer Key

Complete.

Texas Go Math Grade 4 Lesson 16.1 Answer Key Units of Time 8

Question 1.
9 weeks = ___________ days
Answer: 63

Question 2.
4 years = ___________ months
Answer: 48 months

Question 3.
5 minutes = ___________ seconds
Answer: 300 seconds

Question 4.
___________ hours = 3 days
Answer: 72 hours

Compare using <, >, or =.

Question 5.
50 hours ________ 2 days
Answer: >
Explanation:
2 days = 48 hours
50>48

Question 6.
40 days ________ 5 weeks
Answer: >
Explanation:
5weeks=35 days
40 days > 35 days

Question 7.
3 minutes ________ 200 seconds
Answer: <
Explanation:
3 minutes=180 seconds
180<200

Question 8.
8 hours ________ 480 minutes
Answer: =
Explanation:
8 hours=480 minutes
480=480

Problem Solving

Question 9.
Multi-Step It takes Emily 40 minutes to drive to a football game. It takes Mark 1 hour and 15 minutes longer. How many minutes does it take Mark to drive to the football game? Explain.
Answer: 75 minutes
Explanation:
1 hour = 60 minutes
60+15=75 minutes.

Question 10.
Brandon was on vacation for 2 weeks and 1 day. He spent the same amount of time with each of his 3 brothers. How many days did he spend with each brother? Explain.
Answer: 15 days
Explanation:
2 weeks = 14 days
14+1=15 days.

Lesson Check

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 11.
Alison’s solar panels have a 10-year guarantee For how many months is the guarantee good?
(A) 60 months
(B) 120 months
(C) 600 months
(D) 520 months
Answer: B
Explanation:
1 year = 12 months
12 x 10= 120 months.

Question 12.
The circus stayed in Bloomington for 3 weeks. How many days was the circus in town?
(A) 21 days
(B) 90 days
(C) 36 days
(D) 72 days
Answer: A
Explanation:
1 week = 7 days
3 x 7 = 21 days.

Question 13.
Multi-Step Carmen takes 1 breath every 4 seconds. How many breaths will she take in 1 minute?
(A) 40
(B) 28
(C) 15
(D) 20
Answer: C
Explanation:
1 minute=60 seconds
60 divided by 4 =15 seconds.

Question 14.
Multi-Step It takes Alden 20 minutes to walk 1 mile. How many miles can Alden walk in 2 hours?
(A) 3 miles
(B) 12 miles
(C) 8 miles
(D) 6 miles
Answer: D
Explanation: 20 x 3 = 60 min
3 x 2 = 6 miles

Question 15.
Multi-Step Greg spent 3 hours practicing his guitar. He spent the same amount of time practicing each of 4 songs. How many minutes did Greg spend practicing each song?
(A) 45 minutes
(B) 30 minutes
(C) 55 minutes
(D) 10 minutes
Answer: A
Explanation:
60 x 3= 180 minutes
180 divided by 4 =45 minutes

Question 16.
Multi-Step This summer, Nora spent 8 days visiting her aunt and 2 weeks visiting her grandmother. In all, how many days did she spend visiting?
(A) 10 days
(B) 22 days
(C) 32 days
(D) 14 days
Answer: B
Explanation: 2 weeks = 14 days
14 days+ 8 days =22 days.

Leave a Comment

Scroll to Top