Refer to our Texas Go Math Grade 4 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 4 Lesson 16.3 Answer Key Add and Subtract Money.

## Texas Go Math Grade 4 Lesson 16.3 Answer Key Add and Subtract Money

**Essential Question**

How can you use addition and subtraction in problems involving money?

Answer:

You can add and subtract decimals the same way you add and subtract whole numbers if you line up the decimal points first.

**Unlock the problem**

The balance in Marsha’s savings account is $423.54. She makes a deposit of $58.95. What is the balance in her savings account now?

The amount of money that is in an account after a deposit or withdrawal is made is called the balance. A deposit is when money is added to the balance of an account. A withdrawal is when money is subtracted from the balance of an account.

**Math Idea:** You can add and subtract decimals the same way you add and subtract whole numbers if you line up the decimal points first.

**Use addition to find the balance after a deposit.**

STEP 1

Line up the decimal points.

Add the hundredths.

Answer:

STEP 2

Add the tenths. Regroup as needed.

Answer:

STEP 3

Add the ones, tens, and hundreds. Place the decimal point in the sum.

So after the deposit, the balance in Marsha’s savings account is __________.

Answer:

So after the deposit, the balance in Marsha’s savings account is $484.49

Use subtraction to find the balance after a withdrawal.

Two weeks later, Marsha withdraws $75.34. What is the balance now?

STEP 1

Subtract the hundredths.

Answer:

STEP 2

Subtract the tenths.

Answer:

STEP 3

Subtract the ones, tens, and hundreds. Place the decimal point in the difference.

Answer:

So after the withdrawal, the balance in Marsha’s savings account is _____________ .

Answer:

So after the withdrawal, the balance in Marsha’s savings account is $407.15

**Share and Show**

Question 1.

Mrs. Freeman has a checking account with a balance of $442.37. She writes a check for $63,92. Then she makes a deposit of $350.00. What is the final balance in her checking account after writing the check and making the deposit?

Answer:

First use subtraction to find the balance after writing the check

Answer:

Then use addition to find the final balance after making the deposit,

Answer:

So, Mrs. Freeman’s final balance is ___________ .

Answer:

So, Mrs. Freeman’s final balance is $728.45

Question 2.

Jeremy has a school store account with a balance of $16.82. He spends $2.75 to buy a new marker. What is the balance of Jeremyâ€™s school store account?

Answer: 14.07 is the balance

Explanation:

16.82 – 2.75 = 14.07

14.07 is the balance of Jeremyâ€™s school store account

Question 3.

Sarah has $789.59 in her checking account. She makes a deposit of $65.32. Then she writes a check for $105.00. What is the balance of her checking account after she writes the check?

Answer:

$619.27 is the balance of her checking account after she writes the check

Explanation:

Sarah has $789.59 in her checking account. She makes a deposit of $65.32.

789.59 – 65.32 = 724.27

Then she writes a check for $105.00.

724.27 – $105.00. = $619.27

**Problem Solving**

Question 4.

**H.O.T.** Analyze Lana’s checking account had a balance of $589.33 at the beginning of the month. She made no deposits that month and the bank charged no fees. At the end of the month, her balance was $472.58. How much had she written in checks that month? Explain.

Answer:

$116.75 she written in checks that month.

Explanation:

$589.33 – $472.58 = $116.75

Question 5.

**Multi-Step** Ponce went shopping with $20. He bought a shirt for $7.89 at one store and a DVD for $11.79 at another. How much money did he have left after he bought the shirt and the DVD?

Answer:

0.32$ money that he have left after he bought the shirt and the DVD

Explanation:

7.89 + 11.79 = 19.68

$20 – 19.68 = 0.32

**Problem Solving**

Question 6.

**H.O.T. Multi-Step** Mitch began the month with $733.12 in his savings account. He deposited his earnings of $24.00 for babysitting and $31.00 for doing chores. That same month, he withdrew $331.76. How much money was in his account at the end of the month?

Answer:

$436.36 money was in his account at the end of the month

Explanation:

$24.00 + 31.00 = 35

733.12 + 35 = 768.12

$768.12 – 331.76 = $436.36

Question 7.

**H.O.T. Multi-Step** Max has $720.67. He spends $435.22 on an HD television and $102.65 on a DVD player. How much money does Max have now?

Answer:

$182.8 money that Max have now

Explanation:

435.22 + 102.65Â = 537.87

$720.67 – 537.87 = $182.8

Question 8.

**H.O.T. Multi-Step** Paul wants to know what his balance was at the beginning of the month. He knows his balance was $978.45 at the end of the month. During the month, he withdrew $332.70 and deposited $500.00. What was his beginning balance? Explain how you got your answer.

Answer:

$1145.75 was his beginning balance

Explanation:

$978.45 – $332.70 = 645.75

645.75 + 500.00 = $1145.75

Question 9.

**H.O.T. Multi-Step** Nick wants to start a lawn mowing business. He will pay his workers $15.25 to mow a lawn. It costs $4.77 for gas to mow one lawn. If Nick charges his customer $32.00 to mow the lawn, how much will he have left after paying his worker and paying for the gas?

Answer:

21.52 he have left after paying his worker and paying for the gas.

Explanation:

15.25 – 4.77 = 10.48

$32.00 – 10.48 = 21.52

**Daily Assessment Task**

**Fill in the bubble completely to show your answer.**

Question 10.

**Multi-Step** At the end of March, Vicki had an account balance of $185.78. Since then, she has written two checks, one for $25.50 and another for $18.34. How much is in her account now?

(A) $160.28

(B) $141.94

(C) $178.62

(D) $167.44

Answer:

$141.94 is in her account now

Explanation:

$25.50 + 18.34 = 43.84

185.78 – 43.84 = 141.94

Question 11.

Mrs. Jackson bought lunch for herself and two friends. The lunches cost $8.25, $6.00, and $10.50. How much do the three lunches cost all together?

(A) $24.00

(B) $11.25

(C) $38.25

(D) $24.75

Answer: D

Explanation:

8.25 + 6.00 = 14.25

14.25 + 10.50 = 24.75

Question 12.

**Multi-Step** Doug bought a pair of sneakers for $47.82 and a shirt for $11.36. If Doug had $100 before his purchase, how much money does he have left now?

(A) $38.18

(B) $59.18

(C) $40.82

(D) $35.82

Answer: C

Explanation:

47.82 + 11.36 = 59.18

100 – 59.18 = 40.82

**TEXAS Test Prep**

Question 13.

Mrs. Proctor worked for a company that gave her $300 for travel. She spent $114.59 for a hotel room, $15.97 for lunch and $25.83 for dinner. How much money did she have left at the end of her trip?

(A) $227.21

(B) $156.39

(C) $143.61

(D) $372.79

Answer:Â C

Explanation:

114.59 + 15.97 = 130.56

130.56 + 25.83 = 156.39

300 – 156.39 = $143.61

### Texas Go Math Grade 4 Lesson 16.3 Homework and Practice Answer Key

Question 1.

Kim had $472.15 in her checking account. She deposited $188.50 and wrote a check for $263.89. How much is in Kimâ€™s checking account now?

Answer:

$396.76 is in Kimâ€™s checking account now.

Explanation:

472.15 + 188.50 = 660.65

660.65 – 263.89 = 396.76

Question 2.

Julia sold her bicycle for $88.50. She sold her bicycle helmet for $8.75. She bought a basketball for $35.82. How much money does Julia have now?

Answer:

$61.43 money that Julia have now

Explanation:

88.50 + 8.75 = 97.25

97.25 – 35.82 = 61.43

Question 3.

Nickâ€™s lunch cost $14.75. Tax was $1.03 and he left a tip of $2.50. How much did Nick pay for his lunch?

Answer:

$18.28 Nick pay for his lunch

Explanation:

14.75 + 1.03 = 15.78

15.78 + 2.50 = 18.28

Question 4.

Mario buys a shirt for $28.95 and a pair of socks for $4.29. He gives the clerk at the store two $20 bills. How much change should Mario receive?

Answer:

Explanation:

**Problem Solving**

Question 5.

Susan bought a hat and gave the salesperson at the store $50.00. She got $13.72 back in change. How much did Susan pay for the hat? Explain how you got your answer.

Answer:

36.28 Susan pay for the hat.

Explanation:

50.00 – 13.72Â = 36.28

Question 6.

At the beginning of the month, Javier had $671.90 in his checking account. At the end of the month, he had $422.15. He knows he wrote 2 checks. One check was for $118.42. How much was the other check for? Explain how you got your answer.

Answer:

131.33 was the other check

Explanation:

118.42 + 422.15 = 540.57

671.90 – 540.57 = 131.33

**Lesson Check**

**Fill in the bubble completely to show your answer.**

Question 7.

Brad had $515.97 in his savings account at the beginning of the month. At the end of the month he had $648.47 in the account. If Brad withdrew no money that month, how much money did he deposit into his savings account that month?

(A) $133.50

(B) $1,164.44

(C) $1,153.34

(D) $132.50

Answer: D

Explanation:

648.47 – 515.97 = 132.50

132.5 money that he deposit into his savings account that month

Question 8.

Leslie bought a magazine for $5.98. She paid with a $10.00 bill. How much change did Leslie receive?

(A) $5.02

(B) $4.12

(C) $4.02

(D) $5.12

Answer: C

Explanation:

10.00 – 5.98 = 4.02

4.02 change that Leslie receive

Question 9.

**Multi-Step** Carina had $283.20 in her checking account. She wrote checks for $28.50 and $35.67. How much is left in Carina’s checking account?

(A) $219.03

(B) $262.13

(C) $230.03

(D) $219.13

Answer: A

Explanation:

28.50 + 35.67 = 64.17

283.20 – 64.17 = 219.03 left in Carina’s checking account

Question 10.

**Multi-Step** Allen wants to buy a television for $789.98. He has $512.16 in savings. He can save another $123.62 this week. How much more money does he need to buy the television?

(A) $143.20

(B) $401.44

(C) $154.20

(D) $635.78

Answer: C

Explanation:

512.16 + 123.62 = 635.78

789.98 – 635.78 = 154.2

Question 11.

**Multi-Step** Lucy spent $16.08 for a dog collar and $43.57 for a dog bed. She has $25.45 left. How much money did Lucy have before she went shopping?

(A) $85.10

(B) $7.06

(C) $74.90

(D) $75.12

Answer: A

Explanation:

16.08 + 43.57 = 59.65

59.65 + 25.45 = 85.1 Lucy have before she went shopping

Question 12.

**Multi-Step** Barry had $68.17 in his pocket. His friend Jack returned $20.00 he borrowed from Barry. Then Barry spent $32.91 on groceries. How much money does Barry have now?

(A) $17.26

(B) $55.26

(C) $56.26

(D) $56.06

Answer: B

Explanation:

68.17 + 20.00 = 88.17

88.17 – 32.91= 55.26 money that Barry have now