Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.2 Answer Key Count Collections of Coins

Refer to our Texas Go Math Grade 1 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.2 Answer Key Count Collections of Coins.

Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.2 Answer Key Count Collections of Coins

Essential Question
How can you count a group of pennies, nickels, and dimes?
Answer:
We can count by Cents

Explore
Use coins to show the problem. Draw and label the coins.

For The Teacher

  • Juan has some pennies, nickels, and dimes. He chooses one kind of coin to show 20 cents. How can Juan show 20 cents?
    Explanation:
    1 dime = 10¢
    2 x 10 = 20 ¢
    So, he choose dime.

Math Talk
What coins have the same value as 10 pennies? Explain.
Explanation:
A Dime has same value of 10 pennies

Model and Draw

Count to find the total value.

Why would you start dimes?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.2 Answer Key 1
Answer:

Explanation:
2 dimes = 20¢
2 Nickel = 10¢
2 pennies = 2¢

Share and Show

Count. Write the total value.

Question 1.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.2 Answer Key 2
Answer:

Explanation:
1 dime = 10¢ = 20
1 nickel = 5¢ = 5
1 penny = 1¢ = 2
10 + 5 + 2 = 27¢

Question 2.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.2 Answer Key 18
Answer:

Explanation:
1 dime = 10¢ = 10
1 nickel = 5¢ = 10
1 penny = 1¢ = 2
10 + 10 + 2 = 22¢

Question 3.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.2 Answer Key 4
Answer:

Explanation:
1 dime = 10¢ = 20
1 nickel = 5¢ = 15
1 penny = 1¢ = 1
20 + 15 + 1= 36¢

Problem Solving

Count by ones, fives, or tens. Write the total value.

Question 4.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.2 Answer Key 5
Answer:

Explanation:
1 dime = 10¢ = 30
1 nickel = 5¢ = 10
1 penny = 1¢ = 1
30 + 10 + 1= 41¢

Question 5.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.2 Answer Key 6
Answer:

Explanation:
1 dime = 10¢ = 10
1 nickel = 5¢ = 5
1 penny = 1¢ = 4
10 + 5 + 4 = 19¢

Question 6.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.2 Answer Key 19
Answer:

Explanation:
1 dime = 10¢ = 0
1 nickel = 5¢ = 15
1 penny = 1¢ = 3
15 + 3 = 18¢

Question 7.
Karl has 4 nickels and 3 pennies. Show the same amount with fewer coins.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.2 Answer Key 8
Answer:
1 Nickel = 5 cents
1 penny = 1 cent
Explanation:
4 x 5 = 20
3 x 1 = 3
20 + 3 = 23

Question 8.
Multi-Step Elsie has 2 dimes. Tyler has four coins with the same value. Draw the coins Tyler has.

Describe how a dime and a nickel are related.
Answer:
1 dime = 10 cents
1 nickel = 5 cents
Explanation:
Elsie has 2 dimes. Tyler has four coins with the same value.
2 x 10 = 20
4 x 5 = 20
20 = 20
Tyler has Nickels.

Daily Assessment Task

Use coins. Choose the correct answer.

Question 9.
Apply Matt wants to buy the magnet. Which coins does he need?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.2 Answer Key 9
Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.2 Answer Key 10
Answer:

Explanation:
2 x 10 = 20 cents
1 penny = 1 cent
20 + 1 = 21Cents

Question 1o.
Multi-Step Meg has a dime. Yuri has 2 coins. Each has the same amount of money. What coins does Yuri have?
(A) 2 pennies
(B) 2 dimes
(C) 2 nickels
Answer: C
Explanation:
1 dime = 10 cents
1 nickel = 5 cents
Meg has a dime. Yuri has 2 coins.
2 x 5 = 10
So, Yuri has nickels.

Question 11.
Texas Test Prep What is the total value?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.2 Answer Key 11
(A) 40¢
(B) 31¢
(C) 26¢
Answer: C
Explanation:
2 x 10 = 20
1 x 5 = 5
1 x 1 = 1
20 + 5 + 1 = 26¢

Take Home Activity

  • Have your child count to identify the total value of groups of pennies, nickels, and/or dimes, up to 50 cents.

Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.2 Homework and Practice Answer Key

Count. Write the total value.

Question 1.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.2 Answer Key 12
Answer:

Explanation:
1 dime = 10 cents 1 x 10 = 10
1 nickel =5 cents 1 x 5 = 5
1 penny = 1 x 3 = 3 cent
10 + 5 + 3 = 18

Question 2.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.2 Answer Key 13
Answer:

Explanation:
1 dime = 10 cents 2 x 10 = 20
1 nickel =5 cents 2 x 5 = 10
1 penny = 1 cent
20 + 10 + 1 = 31

Question 3.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.2 Answer Key 14
Answer:

Explanation:
1 dime = 10 cents 1 x 10 = 10
1 nickel =5 cents 3 x 5 = 15
1 penny = 1 cent
10 + 15 + 1 = 26

Problem Solving

Draw and label coins to solve.

Question 4.
Ellie has 5 nickels and 6 pennies. Show the same amount with fewer coins.
Answer:

Explanation:
1 Nickel = 5 cents
1 penny = 1 cent

Texas test prep

Lesson Check

Choose the correct answer.

Question 5.
Frank finds these coins in his book bag. What is the total value of the coins?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.2 Answer Key 15
(A) 56¢
(B) 26¢
(C) 46¢
Answer: C
Explanation:
1 dime = 10 cents 4 x 10 = 40
1 nickel =5 cents 1 x 5 = 5
1 penny = 1 cent 1 x 1 = 1
40 + 5 + 1 = 46¢

Question 6.
Mrs. Walters wants to buy a bottle of glue. Which coins does she need?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.2 Answer Key 16
Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.2 Answer Key 17
Answer:

Explanation:
1 dime = 10 cents 2 x 10 = 20
1 nickel =5 cents 1 x 5 = 5
1 penny = 1 cent 2x 1 = 2
20 + 5 + 2 = 27¢

Question 7.
Multi-Step Isabelle has 2 coins. Her mom gives her 2 more. Now Isabelle has 20¢. What coins does Isabelle
have now?
(A) 2 pennies
(B) 2 dimes
(C) 4 nickels
Answer: C
Explanation:
1 Nickel = 5 cents
4 x 5 = 20¢
Isabelle has Nickels

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top