Refer to ourÂ Texas Go Math Grade 1 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.2 Answer Key Count Collections of Coins.

## Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.2 Answer Key Count Collections of Coins

**Essential Question**

How can you count a group of pennies, nickels, and dimes?

Answer:

We can count by Cents

**Explore**

Use coins to show the problem. Draw and label the coins.

**For The Teacher**

- Juan has some pennies, nickels, and dimes. He chooses one kind of coin to show 20 cents. How can Juan show 20 cents?

Explanation:

1 dime = 10Â¢

2 x 10 = 20 Â¢

So, he choose dime.

**Math Talk**

What coins have the same value as 10 pennies? Explain.

Explanation:

A Dime has same value of 10 pennies

**Model and Draw**

**Count to find the total value.**

Why would you start dimes?

Answer:

Explanation:

2 dimes = 20Â¢

2 Nickel = 10Â¢

2 pennies = 2Â¢

**Share and Show**

**Count. Write the total value.**

Question 1.

Answer:

Explanation:

1 dime = 10Â¢ = 20

1 nickel = 5Â¢ = 5

1 penny = 1Â¢ = 2

10 + 5 + 2 = 27Â¢

Question 2.

Answer:

Explanation:

1 dime = 10Â¢ = 10

1 nickel = 5Â¢ = 10

1 penny = 1Â¢ = 2

10 + 10 + 2 = 22Â¢

Question 3.

Answer:

Explanation:

1 dime = 10Â¢ = 20

1 nickel = 5Â¢ = 15

1 penny = 1Â¢ = 1

20 + 15 + 1= 36Â¢

**Problem Solving**

**Count by ones, fives, or tens. Write the total value.**

Question 4.

Answer:

Explanation:

1 dime = 10Â¢ = 30

1 nickel = 5Â¢ = 10

1 penny = 1Â¢ = 1

30 + 10 + 1= 41Â¢

Question 5.

Answer:

Explanation:

1 dime = 10Â¢ = 10

1 nickel = 5Â¢ = 5

1 penny = 1Â¢ = 4

10 + 5 + 4 = 19Â¢

Question 6.

Answer:

Explanation:

1 dime = 10Â¢ = 0

1 nickel = 5Â¢ = 15

1 penny = 1Â¢ = 3

15 + 3 = 18Â¢

Question 7.

Karl has 4 nickels and 3 pennies. Show the same amount with fewer coins.

Answer:

1 Nickel = 5 cents

1 penny = 1 cent

Explanation:

4 x 5 = 20

3 x 1 = 3

20 + 3 = 23

Question 8.

**Multi-Step** Elsie has 2 dimes. Tyler has four coins with the same value. Draw the coins Tyler has.

Describe how a dime and a nickel are related.

Answer:

1 dime = 10 cents

1 nickel = 5 cents

Explanation:

Elsie has 2 dimes. Tyler has four coins with the same value.

2 x 10 = 20

4 x 5 = 20

20 = 20

Tyler has Nickels.

**Daily Assessment Task**

**Use coins. Choose the correct answer.**

Question 9.

**Apply** Matt wants to buy the magnet. Which coins does he need?

Answer:

Explanation:

2 x 10 = 20 cents

1 penny = 1 cent

20 + 1 = 21Cents

Question 1o.

**Multi-Step** Meg has a dime. Yuri has 2 coins. Each has the same amount of money. What coins does Yuri have?

(A) 2 pennies

(B) 2 dimes

(C) 2 nickels

Answer: C

Explanation:

1 dime = 10 cents

1 nickel = 5 cents

Meg has a dime. Yuri has 2 coins.

2 x 5 = 10

So, Yuri has nickels.

Question 11.

**Texas Test Prep** What is the total value?

(A) 40Â¢

(B) 31Â¢

(C) 26Â¢

Answer: C

Explanation:

2 x 10 = 20

1 x 5 = 5

1 x 1 = 1

20 + 5 + 1 = 26Â¢

**Take Home Activity**

- Have your child count to identify the total value of groups of pennies, nickels, and/or dimes, up to 50 cents.

### Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.2 Homework and Practice Answer Key

**Count. Write the total value.**

Question 1.

Answer:

Explanation:

1 dime = 10 cents 1 x 10 = 10

1 nickel =5 cents 1 x 5 = 5

1 penny = 1 x 3 = 3 cent

10 + 5 + 3 = 18

Question 2.

Answer:

Explanation:

1 dime = 10 cents 2 x 10 = 20

1 nickel =5 cents 2 x 5 = 10

1 penny = 1 cent

20 + 10 + 1 = 31

Question 3.

Answer:

Explanation:

1 dime = 10 cents 1 x 10 = 10

1 nickel =5 cents 3 x 5 = 15

1 penny = 1 cent

10 + 15 + 1 = 26

Problem Solving

Draw and label coins to solve.

Question 4.

Ellie has 5 nickels and 6 pennies. Show the same amount with fewer coins.

Answer:

Explanation:

1 Nickel = 5 cents

1 penny = 1 cent

**Texas test prep**

**Lesson Check**

**Choose the correct answer.**

Question 5.

Frank finds these coins in his book bag. What is the total value of the coins?

(A) 56Â¢

(B) 26Â¢

(C) 46Â¢

Answer: C

Explanation:

1 dime = 10 cents 4 x 10 = 40

1 nickel =5 cents 1 x 5 = 5

1 penny = 1 cent 1 x 1 = 1

40 + 5 + 1 = 46Â¢

Question 6.

Mrs. Walters wants to buy a bottle of glue. Which coins does she need?

Answer:

Explanation:

1 dime = 10 cents 2 x 10 = 20

1 nickel =5 cents 1 x 5 = 5

1 penny = 1 cent 2x 1 = 2

20 + 5 + 2 = 27Â¢

Question 7.

**Multi-Step** Isabelle has 2 coins. Her mom gives her 2 more. Now Isabelle has 20Â¢. What coins does Isabelle

have now?

(A) 2 pennies

(B) 2 dimes

(C) 4 nickels

Answer: C

Explanation:

1 Nickel = 5 cents

4 x 5 = 20Â¢

Isabelle has Nickels