Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.1 Answer Key Pennies, Nickels, and Dimes

Refer to our Texas Go Math Grade 1 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.1 Answer Key Pennies, Nickels, and Dimes.

Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.1 Answer Key Pennies, Nickels, and Dimes

Essential Question
What are the values of o penny, a nickel, and a dime?

Explore
Draw Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.1 Answer Key 1 to show how Jerry trades.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.1 Answer Key 2


Explanation:
1 Nickel = 5¢
1 Dime = 10¢
1 penny to cent = 1 cent
5 penny to cent = 5 cent
10 penny to cent = 10 cent

For The Teacher

  • Jerry knows a penny has a value of 1 cent. He wants to trade some pennies for 1 nickel. He wants to trade some pennies for 1 dime. How will Jerry trade?

Explanation:
1 Nickel = 5¢
1 Dime = 10¢ Jerry trade in cents

Math Talk

How many pennies would Jerry trade for 2 nickels? Explain.
Explanation:
2 Nickels = 10 cents
2 x 5 = 10

Model and Draw

Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.1 Answer Key 3

A Cent has the same value as 1 penny.

Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.1 Answer Key 4

A nickel has the same value as 5 pennies.

Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.1 Answer Key 5

A dime has the same value as 10 pennies.

Share and Show

Use coins. Write the total value.

Question 1.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.1 Answer Key 6
Answer:

Explanation:
1 penny = 1¢
5 x 1 = 5¢

Question 2.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.1 Answer Key 7
Answer:

Explanation:
1 Nickel = 5 ¢
5 x 5 = 25¢

Question 3.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.1 Answer Key 8
Answer:

Explanation:
1 dime = 10¢
5 x 10 = 50¢

Problem Solving

Count by ones, fives, or tens. Write the total value.

Remember
The number you say last is the total number of cents.

Question 4.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.1 Answer Key 9
Answer:

Explanation:
1 Nickel = 5¢
5 x 4 = 20¢

Question 5.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.1 Answer Key 10
Answer:

Explanation:
1 dime = 10¢
4 x 10 = 40¢

Question 6.
Look at the nickels. Write how many pennies have the same value. Write how many dimes have the same value.
___ pennies
___ dimes
Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.1 Answer Key 11
Answer:
2 pennies
2 dimes
Explanation:
2 pennies have the value and 2 dimes have the same value

Question 7.
H.O.T. Multi-Step Dylan found 3 nickels yesterday. Then he found 2 more nickels today. What is the total value of his coins?
___
Answer:
1 nickel = 5 cents
3 x 5 = 15
2 x 5 = 10
15 +10 = 25
Explanation:
The total value of his coins is 25.

Daily Assessment Task

Use coins. Choose the correct answer.

Question 8.
Lexi uses these coins to buy a seashell. Count by twos. What is the total value of the coins?
(A) 4¢
(B) 5¢
(C) 3¢
Answer: A
Explanation:
Count by twos.
2 x 2 = 4

Question 9.
Use Tools Count by fives. What is the total value of the coins?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.1 Answer Key 12
(A) 5¢
(B) 15¢
(C) 10¢
Answer: C
Explanation:
The total value of the coins 2 x 5 = 10

Question 10.
Van wants to buy the Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.1 Answer Key 13 Which set of coins can he use?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.1 Answer Key 14
Answer:

Explanation:
1 dime = 10 cents
2 x 10 = 20 Cents

Question 11.
Texas Test Prep What is the total value?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.1 Answer Key 15
(A) 10¢
(B) 3¢
(C) 30¢
Answer: C
Explanation:
1 dime = 10 cents
3 x 10 = 30 cents.

Take Home Activity

  • Give your child different groups of pennies. Ask him or her to count to find the total value of each group. Repeal with groups of nickels and groups of dimes.

Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.1 Homework and Practice Answer Key

Use coins. Write the total value.

Question 1.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.1 Answer Key 16
Answer:

Explanation:
1 penny = 1¢
4 x 1 = 4

Question 2.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.1 Answer Key 17
Answer:

Explanation:
1 Nickel = 5 cents
4 x 5 = 20

Problem Solving

Count by ones, fives, or tens. Write the total value.

Question 3.
Rylan earned 3 dimes yesterday. She earned 4 more dimes today. What is the total value of her dimes?
Answer: The total value of her dimes is 7
Explanation:
3 + 4 = 7 dimes
7 x 10 = 70
1 dime = 10 cents.

Texas Test Prep

Lesson Check

Choose the correct answer.

Question 4.
The pennies can buy a marble. What is the total value of the coins?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.1 Answer Key 18
(A) 3¢
(B) 4¢
(C) 5¢
Answer: C
Explanation:
1 penny = 1 cent
5 x 1 = 5¢

Question 5.
Count by fives. What is the total value of the coins?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.1 Answer Key 19
(A) 15¢
(B) 10¢
(C) 20¢
Answer: A
Explanation:
1 Nickel = 5 cents
5 x 3 = 15¢

Question 6.
Multi-Step Vinnie wants to buy 2 baseball cards. The cards cost 5 each. Which set of coins can he use to buy the cards?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.1 Answer Key 20
Answer:

Explanation:
1 nickel = 5 cents
2 x 5 = 10¢

Question 7.
Which is the total value?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.1 Answer Key 21
(A) 4¢
(B) 20¢
(C) 40¢
Answer: C
Explanation:
1 dime = 10¢
10 x 4 = 40¢

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top