Refer to ourÂ Texas Go Math Grade 1 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.1 Answer Key Pennies, Nickels, and Dimes.

## Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.1 Answer Key Pennies, Nickels, and Dimes

**Essential Question**

What are the values of o penny, a nickel, and a dime?

**Explore**

Draw to show how Jerry trades.

Explanation:

1 Nickel = 5Â¢

1 Dime = 10Â¢

1 penny to cent = 1 cent

5 penny to cent = 5 cent

10 penny to cent = 10 cent

**For The Teacher**

- Jerry knows a penny has a value of 1 cent. He wants to trade some pennies for 1 nickel. He wants to trade some pennies for 1 dime. How will Jerry trade?

Explanation:

1 Nickel = 5Â¢

1 Dime = 10Â¢ Jerry trade in cents

Math Talk

How many pennies would Jerry trade for 2 nickels? Explain.

Explanation:

2 Nickels = 10 cents

2 x 5 = 10

**Model and Draw**

A Cent has the same value as 1 penny.

A nickel has the same value as 5 pennies.

A dime has the same value as 10 pennies.

**Share and Show**

**Use coins. Write the total value.**

Question 1.

Answer:

Explanation:

1 penny = 1Â¢

5 x 1 = 5Â¢

Question 2.

Answer:

Explanation:

1 Nickel = 5 Â¢

5 x 5 = 25Â¢

Question 3.

Answer:

Explanation:

1 dime = 10Â¢

5 x 10 = 50Â¢

**Problem Solving**

Count by ones, fives, or tens. Write the total value.

**Remember**

The number you say last is the total number of cents.

Question 4.

Answer:

Explanation:

1 Nickel = 5Â¢

5 x 4 = 20Â¢

Question 5.

Answer:

Explanation:

1 dime = 10Â¢

4 x 10 = 40Â¢

Question 6.

Look at the nickels. Write how many pennies have the same value. Write how many dimes have the same value.

___ pennies

___ dimes

Answer:

2 pennies

2 dimes

Explanation:

2 pennies have the value and 2 dimes have the same value

Question 7.

**H.O.T. Multi-Step** Dylan found 3 nickels yesterday. Then he found 2 more nickels today. What is the total value of his coins?

___

Answer:

1 nickel = 5 cents

3 x 5 = 15

2 x 5 = 10

15 +10 = 25

Explanation:

The total value of his coins is 25.

**Daily Assessment Task**

**Use coins. Choose the correct answer.**

Question 8.

Lexi uses these coins to buy a seashell. Count by twos. What is the total value of the coins?

(A) 4Â¢

(B) 5Â¢

(C) 3Â¢

Answer: A

Explanation:

Count by twos.

2 x 2 = 4

Question 9.

Use Tools Count by fives. What is the total value of the coins?

(A) 5Â¢

(B) 15Â¢

(C) 10Â¢

Answer: C

Explanation:

The total value of the coins 2 x 5 = 10

Question 10.

Van wants to buy the Which set of coins can he use?

Answer:

Explanation:

1 dime = 10 cents

2 x 10 = 20 Cents

Question 11.

**Texas Test Prep** What is the total value?

(A) 10Â¢

(B) 3Â¢

(C) 30Â¢

Answer: C

Explanation:

1 dime = 10 cents

3 x 10 = 30 cents.

**Take Home Activity**

- Give your child different groups of pennies. Ask him or her to count to find the total value of each group. Repeal with groups of nickels and groups of dimes.

### Texas Go Math Grade 1 Lesson 9.1 Homework and Practice Answer Key

**Use coins. Write the total value.**

Question 1.

Answer:

Explanation:

1 penny = 1Â¢

4 x 1 = 4

Question 2.

Answer:

Explanation:

1 Nickel = 5 cents

4 x 5 = 20

**Problem Solving**

**Count by ones, fives, or tens. Write the total value.**

Question 3.

Rylan earned 3 dimes yesterday. She earned 4 more dimes today. What is the total value of her dimes?

Answer: The total value of her dimes is 7

Explanation:

3 + 4 = 7 dimes

7 x 10 = 70

1 dime = 10 cents.

**Texas Test Prep**

**Lesson Check**

**Choose the correct answer.**

Question 4.

The pennies can buy a marble. What is the total value of the coins?

(A) 3Â¢

(B) 4Â¢

(C) 5Â¢

Answer: C

Explanation:

1 penny = 1 cent

5 x 1 = 5Â¢

Question 5.

Count by fives. What is the total value of the coins?

(A) 15Â¢

(B) 10Â¢

(C) 20Â¢

Answer: A

Explanation:

1 Nickel = 5 cents

5 x 3 = 15Â¢

Question 6.

**Multi-Step** Vinnie wants to buy 2 baseball cards. The cards cost 5 each. Which set of coins can he use to buy the cards?

Answer:

Explanation:

1 nickel = 5 cents

2 x 5 = 10Â¢

Question 7.

Which is the total value?

(A) 4Â¢

(B) 20Â¢

(C) 40Â¢

Answer: C

Explanation:

1 dime = 10Â¢

10 x 4 = 40Â¢