McGraw Hill Math Grade 8 Lesson 3.6 Answer Key Reducing Fractions

Practice the questions of McGraw Hill Math Grade 8 Answer Key PDF Lesson 3.6 Reducing Fractions to secure good marks & knowledge in the exams.

McGraw-Hill Math Grade 8 Answer Key Lesson 3.6 Reducing Fractions

Exercises Multiply

Question 1.
\(\frac{8}{20}\)
Answer:
\(\frac{2}{5}\),

Explanation:
Given to reduce \(\frac{8}{20}\) as both goes by 4 we get \(\frac{8}{20}\) = \(\frac{2 X 4}{5 X 4}\) = \(\frac{2}{5}\).

Question 2.
\(\frac{49}{588}\)
Answer:
\(\frac{1}{12}\),

Explanation:
Given to reduce \(\frac{49}{588}\) as both goes by 49 we get \(\frac{49}{588}\) \(\frac{1 X 49}{12 X 49}\) = \(\frac{1}{12}\).

Question 3.
\(\frac{525}{1890}\)
Answer:
\(\frac{105}{378}\),

Explanation:
Given to reduce \(\frac{525}{1,890}\) as both goes by 5 we get \(\frac{525}{1,890}\) = \(\frac{105 X 5}{378 X 5}\) = \(\frac{105}{378}\).

Question 4.
\(\frac{168}{3080}\)
Answer:
\(\frac{21}{385}\),

Explanation:
Given to reduce \(\frac{168}{3,080}\) as both goes by 8 we get \(\frac{168}{3,080}\) = \(\frac{21 X 8}{385 X 8}\) = \(\frac{21}{385}\).

Question 5.
\(\frac{24}{150}\)
Answer:
\(\frac{4}{25}\),

Explanation:
Given to reduce \(\frac{24}{150}\) as both goes by 6 we get \(\frac{24}{150}\) = \(\frac{4 X 6}{25 X 6}\) = \(\frac{4}{25}\).

Question 6.
\(\frac{18}{546}\)
Answer:
\(\frac{3}{91}\),

Explanation:
Given to reduce \(\frac{18}{546}\) as both goes by 6 we get \(\frac{18}{546}\) = \(\frac{3 X 6}{91 X 6}\) = \(\frac{3}{91}\).

Question 7.
\(\frac{120}{336}\)
Answer:
\(\frac{5}{14}\),

Explanation:
Given to reduce \(\frac{120}{336}\) as both goes by 24 we get \(\frac{120}{336}\) = \(\frac{5 X 24}{14 X 24}\) = \(\frac{5}{14}\).

Question 8.
\(\frac{220}{650}\)
Answer:
\(\frac{22}{65}\),

Explanation:
Given to reduce \(\frac{220}{650}\) as both goes by 10 we get \(\frac{220}{650}\) = \(\frac{22 X 10}{65 X 10}\) = \(\frac{22}{65}\).

Question 9.
\(\frac{3}{18}\)
Answer:
\(\frac{1}{6}\),

Explanation:
Given to reduce \(\frac{3}{18}\) as both goes by 3 we get \(\frac{3}{18}\) = \(\frac{1 X 3}{6 X 3}\) = \(\frac{1}{6}\).

Question 10.
\(\frac{42}{110}\)
Answer:
\(\frac{21}{55}\),

Explanation:
Given to reduce \(\frac{42}{110}\) both goes by 2 we get \(\frac{42}{110}\) = \(\frac{21 X 2}{55 X 2}\) = \(\frac{21}{55}\).

Question 11.
\(\frac{3276}{5712}\)
Answer:
\(\frac{39}{68}\),

Explanation:
Given to reduce \(\frac{3,276}{5,712}\) both goes by 84 we get \(\frac{3,276}{5,712}\) = \(\frac{39 X 84}{68 X 84}\) = \(\frac{39}{68}\).

Question 12.
\(\frac{686}{2000}\)
Answer:
\(\frac{343}{1,000}\),

Explanation:
Given to reduce \(\frac{686}{2,000}\) both goes by 2 as \(\frac{686}{2,000}\) = \(\frac{343 X 2}{1,000 X 2}\) = \(\frac{343}{1,000}\).

Question 13.
\(\frac{210}{315}\)
Answer:
\(\frac{2}{3}\),

Explanation:
Given to reduce \(\frac{210}{315}\) both goes by 105 we get \(\frac{210}{315}\) = \(\frac{2 X 105}{3 X 105}\).

Question 14.
\(\frac{66}{528}\)
Answer:
\(\frac{1}{8}\),

Explanation:
Given to reduce \(\frac{66}{528}\) both goes by 66 we get \(\frac{66}{528}\) = \(\frac{1 X 66}{8 X 66}\) = \(\frac{1}{8}\)

Question 15.
\(\frac{360}{1650}\)
Answer:
\(\frac{12}{55}\),

Explanation:
Given to reduce \(\frac{360}{1,650}\) both goes by 30 we get \(\frac{360}{1,650}\) = \(\frac{12 X 30}{55 X 30}\).

Question 16.
\(\frac{182}{512}\)
Answer:
\(\frac{91}{256}\),

Explanation:
Given to reduce \(\frac{182}{512}\) both goes by 2 as \(\frac{182}{512}\) = \(\frac{91 X 2}{256 X 2}\) = \(\frac{91}{256}\).

Leave a Comment

Scroll to Top