McGraw Hill Math Grade 8 Lesson 4.1 Answer Key Multiplying Fractions and Whole Numbers

Practice the questions of McGraw Hill Math Grade 8 Answer Key PDF Lesson 4.1 Multiplying Fractions and Whole Numbers to secure good marks & knowledge in the exams.

McGraw-Hill Math Grade 8 Answer Key Lesson 4.1 Multiplying Fractions and Whole Numbers

Exercises Multiply

Question 1.
13 × \(\frac{1}{4}\)
Answer:
\(\frac{13}{4}\),

Explanation:
When 13 is multiplied by \(\frac{1}{4}\) we get \(\frac{13 X 1}{4}\) = \(\frac{13}{4}\).

Question 2.
15 × \(\frac{2}{7}\)
Answer:
\(\frac{30}{7}\),

Explanation:
When 15 is multiplied by \(\frac{2}{7}\) we get \(\frac{15 X 2}{7}\) = \(\frac{15}{7}\).

Question 3.
22 × \(\frac{3}{8}\)
Answer:
\(\frac{33}{4}\),

Explanation:
When 22 is multiplied by \(\frac{3}{8}\) we get \(\frac{22 X 3}{8}\) = \(\frac{33}{4}\).

Question 4.
24 × \(\frac{3}{4}\)
Answer:
\(\frac{72}{4}\) = 18,

Explanation:
When 24 is multiplied by \(\frac{3}{4}\) we get \(\frac{24 X 3}{4}\) = \(\frac{72}{4}\) = 18.

Question 5.
18 × \(\frac{7}{20}\)
Answer:
\(\frac{63}{10}\),

Explanation:
When 18 is multiplied by \(\frac{7}{20}\) we get \(\frac{18 X 7}{20}\) = \(\frac{63}{10}\).

Question 6.
31 × \(\frac{2}{17}\)
Answer:
\(\frac{62}{17}\),

Explanation:
When 31 is multiplied by \(\frac{2}{17}\) we get \(\frac{31 X 2}{17}\) = \(\frac{62}{17}\).

Question 7.
6 × \(\frac{7}{24}\)
Answer:
\(\frac{7}{4}\),

Explanation:
When 6 is multiplied by \(\frac{7}{24}\) we get \(\frac{6 X 7}{24}\) = \(\frac{7}{4}\).

Question 8.
14 × \(\frac{10}{11}\)
Answer:
\(\frac{140}{11}\),
Explanation:
When 14 is multiplied by \(\frac{10}{11}\) we get \(\frac{14 X 10}{11}\) = \(\frac{140}{11}\).

Question 9.
16 × \(\frac{5}{36}\)
Answer:
\(\frac{20}{9}\),

Explanation:
When 16 is multiplied by \(\frac{5}{36}\) we get \(\frac{16 X 5}{36}\) = \(\frac{20}{9}\).

Question 10.
7 × \(\frac{2}{3}\)
Answer:
\(\frac{14}{3}\),

Explanation:
When 7 is multiplied by \(\frac{2}{3}\) we get \(\frac{7 X 2}{3}\) = \(\frac{14}{3}\).

Question 11.
16 × \(\frac{3}{5}\)
Answer:
\(\frac{48}{5}\),

Explanation:
When 16 is multiplied by \(\frac{3}{5}\) we get \(\frac{16 X 3}{5}\) = \(\frac{48}{5}\).

Question 12.
14 × \(\frac{11}{28}\)
Answer:
\(\frac{11}{2}\),

Explanation:
When 14 is multiplied by \(\frac{11}{28}\) we get \(\frac{14 X 11}{28}\) = \(\frac{154}{28}\) both goes by 14 as \(\frac{14 X 1 X 11}{14 X 2}\) = \(\frac{11}{2}\).

Question 13.
44 × \(\frac{6}{7}\)
Answer:
\(\frac{264}{7}\),

Explanation:
When 44 is multiplied by \(\frac{6}{7}\) we get \(\frac{44 X 6}{7}\) = \(\frac{264}{7}\).

Question 14.
20 × \(\frac{23}{40}\)
Answer:
\(\frac{23}{2}\),

Explanation:
When 20 is multiplied by \(\frac{23}{40}\) we get \(\frac{20 X 23}{40}\) = \(\frac{460}{40}\) both goes by 20 we get \(\frac{20 X 1 X 23}{20 X 1 X 2}\) = \(\frac{1 X 23}{1 X 2}\) = \(\frac{23}{2}\).

Question 15.
33 × \(\frac{6}{11}\)
Answer:
\(\frac{198}{11}\) = 18,

Explanation:
When 33 is multiplied by \(\frac{6}{11}\) we get \(\frac{33 X 6}{11}\) = \(\frac{11 X 3 X 6}{11}\) = 3 X 6 = 18.

Question 16.
25 × \(\frac{16}{45}\)
Answer:
\(\frac{80}{9}\),

Explanation:
When 25 is multiplied by \(\frac{16}{45}\) we get \(\frac{25 X 16}{45}\) = \(\frac{400}{45}\) both goes in 5 as \(\frac{80 X 5}{9 X 5}\) = \(\frac{80}{9}\).

Question 17.
Before setting out on a bike ride, each rider was given \(\frac{5}{8}\) gallons of water to carry with them on the trip. If there are 28 people on the bike, ride, how much water was dispensed?
Answer:
\(\frac{35}{2}\) gallons of water,

Explanation:
When 28 people on the bike is multiplied by \(\frac{5}{8}\) gallons of water to carry with them on the trip we get \(\frac{28 X 5}{8}\) = \(\frac{140}{8}\) both goes by 4 so \(\frac{35}{2}\). Therefore \(\frac{35}{2}\) water was dispensed before setting out on a bike ride.

Question 18.
Norbert estimates that it takes 1\(\frac{2}{7}\) hours to complete one load of laundry. If Norbert’s dad has 8 loads of laundry to do, how long will it take him to finish?
Answer:
\(\frac{72}{7}\) or 10\(\frac{2}{7}\),

Explanation:
Given Norbert estimates that it takes 1\(\frac{2}{7}\) hours to complete one load of laundry. Then 1\(\frac{2}{7}\) hours = \(\frac{1 X 7 + 2}{7}\)
= \(\frac{9}{7}\) now long it will take Norbet to finish the work is \(\frac{9}{7}\) X 8 = \(\frac{9 X 8}{7}\) = \(\frac{72}{7}\) as numerator
is greater than denominator we write in mixed fraction as \(\frac{10 X 7 + 2}{7}\) = 10\(\frac{2}{7}\).

Leave a Comment

Scroll to Top