McGraw Hill Math Grade 8 Lesson 10.5 Answer Key Rational Numbers

Practice the questions of McGraw Hill Math Grade 8 Answer Key PDF Lesson 10.5 Rational Numbers to secure good marks & knowledge in the exams.

McGraw-Hill Math Grade 8 Answer Key Lesson 10.5 Rational Numbers

Exercises

CALCULATE

Circle each group the number belongs to (there can be more than one).

Question 1.
-16
whole
integer
rational
Answer:
integer, rational
Explanation:
Any number expressed in fraction are called rational numbers.
An integer is a whole number with a positive or negative numbers.
So, -16 is an integer and rational number.

Question 2.
0.006
whole
integer
rational
Answer:
rational
Explanation:
Any number expressed in fraction are called rational numbers.
So, 0.006 is a rational number.

Question 3.
7
whole
integer
rational
Answer:
whole, integer, rational
Explanation:
Whole numbers are a set of numbers including all natural numbers and 0.
They are a part of real numbers that do not include fractions, decimals, or negative.
Any number expressed in fraction are called rational numbers.
An integer is a whole number with a positive or negative numbers.
So, 7 is an integer, whole and rational number.

Question 4.
-1.953
whole
integer
rational
Answer:
rational
Explanation:
Any number expressed in fraction are called rational numbers.
So, -1.953 is a rational number.

Question 5.
–\(\frac{8}{17}\)
whole
integer
rational
Answer:
rational
Explanation:
Any number expressed in fraction are called rational numbers.
So, –\(\frac{8}{17}\) is a rational number.

Question 6.
3\(\frac{4}{5}\)
whole
integer
rational
Answer:
rational
Explanation:
Any number expressed in fraction are called rational numbers.
So, –\(\frac{8}{17}\) is a rational number.

Question 7.
-1\(\frac{3}{4}\)
whole
integer
rational
Answer:
rational
Explanation:
Any number expressed in fraction are called rational numbers.
So, -1\(\frac{3}{4}\) is a rational number.

Question 8.
\(\frac{78}{79}\)
whole
integer
rational
Answer:
rational
Explanation:
Any number expressed in fraction are called rational numbers.
So, \(\frac{78}{79}\) is a rational number.

Change each number to a fraction.

Question 9.
-23
Answer:
\(\frac{-23}{1}\)
Explanation:
The given number -23 is an integer.
So, just put that integer as the numerator of a fraction with a denominator of 1.
-23 = \(\frac{-23}{1}\)

Question 10.
0.156
Answer:
\(\frac{156}{1000}\)
Explanation:
To convert a decimal to a fraction, place the decimal number over its place value.
0.156, the six is in the thousandths place, to create the equivalent fraction.
so, 0.156 = \(\frac{156}{1000}\)

Question 11.
19
Answer:
\(\frac{19}{1}\)
Explanation:
Given number 19 is whole number,
to convert the whole number place the given number in numerator and 1 in the denominator.
So, 19 = \(\frac{19}{1}\)

Question 12.
8\(\frac{2}{3}\)
Answer:
\(\frac{26}{3}\)
Explanation:
To convert mixed fraction into improper fraction,
Multiply the whole number by the denominator.
Add that number to the numerator.
Write that sum on top of the original denominator.
8\(\frac{2}{3}\) = \(\frac{26}{3}\)

Question 13.
-8
Answer:
\(\frac{-8}{1}\)
Explanation:
The given number -8 is an integer.
So, just put that integer as the numerator of a fraction with a denominator of 1.
-8 = \(\frac{-8}{1}\)

Question 14.
2\(\frac{7}{9}\)
Answer:
\(\frac{25}{9}\)
Explanation:
To convert mixed fraction into improper fraction,
Multiply the whole number by the denominator.
Add that number to the numerator.
Write that sum on top of the original denominator.
2\(\frac{7}{9}\) = \(\frac{25}{9}\)

Question 15.
1.945
Answer:
\(\frac{1945}{1000}\)
Explanation:
To convert a decimal to a fraction, place the decimal number over its place value.
Count the numbers after decimal and place the tenths place, hundredths, thousandths and so on to create the equivalent fraction.
so, 1.945 = \(\frac{1945}{1000}\)

Question 16.
78
Answer:
\(\frac{78}{1}\)
Explanation:
Given number 78 is whole number,
to convert the whole number place the given number in numerator and 1 in the denominator.
So, 78 = \(\frac{78}{1}\)

Question 17.
13\(\frac{1}{2}\)
Answer:
\(\frac{27}{2}\)
Explanation:
To convert mixed fraction into improper fraction,
Multiply the whole number by the denominator.
Add that number to the numerator.
Write that sum on top of the original denominator.
13\(\frac{1}{2}\) = \(\frac{27}{2}\)

Question 18.
76.38
Answer:
\(\frac{7638}{100}\)
Explanation:
To convert a decimal to a fraction, place the decimal number over its place value.
Count the numbers after decimal and place the tenths, hundredths, thousands and son on to create the equivalent fraction.
so, 76.38 = \(\frac{7638}{100}\)

Question 19.
-302
Answer:
\(\frac{-302}{1}\)
Explanation:
The given number -8 is an integer.
So, just put that integer as the numerator of a fraction with a denominator of 1.
-302 = \(\frac{-302}{1}\)

Question 20.
\({9 . \overline{3}}\)
Answer:
\(\frac{28}{3}\)
Explanation:
Let x = 9.333333……   Equation (1)
multiplying Equation (1) by 10 on both sides
10 x = 93.333333….. Equation (2)
subtracting (1) from (2)
10x = 93.3333333……
– x = 9. 33333……
= 9x =93 – 9
9x = 84
x = 84/9
x = 28/3

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top