McGraw Hill Math Grade 8 Lesson 10.6 Answer Key Irrational Numbers

Practice the questions of McGraw Hill Math Grade 8 Answer Key PDF Lesson 10.6 Irrational Numbers to secure good marks & knowledge in the exams.

McGraw-Hill Math Grade 8 Answer Key Lesson 10.6 Irrational Numbers

Exercises

CALCULATE

Estimate the square root of a number.

Question 1.
\(\sqrt{89}\) is between ___________ and ____________ but closer to ______________.
Answer:
\(\sqrt{89}\) 9 and 10; but closer to 9
Explanation:
\(\sqrt{89}\) 9 and 10; but closer to 9
9 x 9 = 81
10 x 10 = 100
89 is closer to 81 rather then 100
\(\sqrt{89}\) 9 and 10; but closer to 9

Question 2.
\(\sqrt{44}\) is between ___________ and ____________ but closer to ______________.
Answer:
\(\sqrt{44}\) 6 and 7; but closer to 7
Explanation:
\(\sqrt{44}\) 6 and 7; but closer to 7
6 x 6 = 36
and
7 x 7 = 49
44 is closer to 49, rather then 36
\(\sqrt{44}\) 6 and 7; but closer to 7

Question 3.
\(\sqrt{5}\) is between ___________ and ____________ but closer to ______________.
Answer:
\(\sqrt{5}\) 2 and 3; but closer to 2
Explanation:
\(\sqrt{5}\) 2 and 3; but closer to 2
2 x 2 = 4
and
3 x 3 = 9
4 is closer to 5, rather then 9
\(\sqrt{5}\) 2 and 3; but closer to 2

Question 4.
\(\sqrt{50}\) is between ___________ and ____________ but closer to ______________.
Answer:
\(\sqrt{50}\) 7 and 8; but closer to 7
Explanation:
\(\sqrt{50}\) 7 and 8; but closer to 7
7 x 7 = 49
and
8 x 8 = 64
49 is closer to 50, rather then 64
\(\sqrt{50}\) 7 and 8; but closer to 7

Question 5.
\(\sqrt{97}\) is between ___________ and ____________ but closer to ______________.
Answer:
\(\sqrt{97}\) 9 and 10; but closer to 10
Explanation:
\(\sqrt{97}\) 9 and 10; but closer to 10
9 x 9 = 81
and
10 x 10 = 100
97 if closer to 10, rather then 81
\(\sqrt{97}\) 9 and 10; but closer to 10

Question 6.
\(\sqrt{23}\) is between ___________ and ____________ but closer to ______________.
Answer:
\(\sqrt{23}\) 4 and 5; but closer to 5
Explanation:
\(\sqrt{23}\) 4 and 5; but closer to 5
4 x 4 = 16
and
5 x 5 = 25
25 is closer to 23, rather then 16
\(\sqrt{23}\) 4 and 5; but closer to 5

Question 7.
Noah’s garden is a square with an area of 73 square feet. The length of each side is between which two whole numbers? _______________
Answer:
8 and 9
Explanation:
Noah’s garden is a square with an area of 73 square feet.
8 x 9 = 72 square feet
The length of each side is between which two whole numbers are 8 and 9

Question 8.
Isabella wants to add a wallpaper border along one wall of her room. If her room is a square with an area of 154 square feet, and the wallpaper border is sold only in whole numbers of feet, how many feet of border should she purchase?
Answer:
13
Explanation:
a square with an area of 154 square feet
13 x 13 = 169
She should purchase 13 feet of border.

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top