Texas Go Math Grade 5 Lesson 2.1 Answer Key Multiply by 1-Digit Numbers

Refer to our Texas Go Math Grade 5 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 5 Lesson 2.1 Answer Key Multiply by 1-Digit Numbers.

Texas Go Math Grade 5 Lesson 2.1 Answer Key Multiply by 1-Digit Numbers

Unlock the Problem

Each day an airline flies 9 commercial jets from New York to London, England. Each plane holds 293 passengers. If every seat is taken on all flights, how many people fly on this airline from New York to London in 1 day?

Use place value and regrouping.

STEP 1: Estimate: 293 × 9
Think: 300 × 9 = 2,700

STEP 2: Multiply the ones.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 2.1 Answer Key 1
9 × 3 ones = 7 ones
Write the ones and the regrouped tens.

STEP 3: Multiply the tens.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 2.1 Answer Key 2
9 × 9 tens = 81 tens
Add the regrouped tens.
81 tens + 2 tens = 83 tens
Write the tens and the regrouped hundreds.

STEP 4: Multiply the hundreds
Texas Go Math Grade 5 Lesson 2.1 Answer Key 3
9 × 2 hundred = 18 hundred
Add the regrouped hundreds.
18 hundreds + 8 hundreds = 26 hundreds
Write the hundreds.

So, in 1 day, 2,637 passengers fly from New York to London.

How can you tell if your answer is reasonable?
Answer:
To know whether your answer is reasonable or not,
We have to find the number of passengers in each jet (or) the number of jets
Now,
The number of passengers in each jet = (The total number of passengers) ÷ (The total number of jets)
The total number of jets = (The total number of passengers) ÷ (The number of passengers in each jet)
So,
If we get
The number of passengers in each jet is: 293 passengers
The number of jets is: 9 jets
then,
We can conclude that
The answer is reasonable

Math Talk
Mathematical Processes

Explain how you multiply any number by a 1-digit number.
Answer:
Line the numbers up by place value. Multiply the bottom number by each digit of the top number. Start with the ones. Next, multiply the tens.

Share and Show

Complete to find the product.

Go Math Grade 5 Chapter 2 Lesson 2.1 Answer Key Question 1.
6 × 2,796 Estimate: 6 × 2,800 = 16,800
Texas Go Math Grade 5 Lesson 2.1 Answer Key 4
Answer:

Estimate. Then find the product.

Question 2.
Estimate: ___________
Texas Go Math Grade 5 Lesson 2.1 Answer Key 5
Answer:
The given multiplication expression is: 608 × 8
Now,
Estimate: 600 × 8 = 4,800
Now,

Hence, from the above,
We can conclude that
The result of the given multiplication expression is: 4,864

Question 3.
Estimate: ___________
Texas Go Math Grade 5 Lesson 2.1 Answer Key 6
Answer:
The given multiplication expression is: 556 × 4
Now,
Estimate: 560 × 4 = 2,240
Now,

Hence, from the above,
We can conclude that
The result of the given multiplication expression is: 2,224

Lesson 2.1 Answer Key Go Math Grade 5 Question 4.
Estimate: ____________
Texas Go Math Grade 5 Lesson 2.1 Answer Key 7
Answer:
The given multiplication expression is: 1,925 × 7
Now,
Estimate: 1,900 × 7 = 13,300
Now,

Hence, from the above,
We can conclude that
The result of the given multiplication expression is: 13,475

Problem Solving

H.O.T. Algebra Solve for the unknown number.

Question 5.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 2.1 Answer Key 8
Answer:
The given multiplication expression is: 396 × 6
Now,
Let the missing digit be: x
Now,

Hence, from the above,
We can conclude that
The missing digit in the given multiplication expression is: 7

Question 6.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 2.1 Answer Key 9
Answer:
Let the missing digits be: x
Now,

Hence, from the above,
We can conclude that
The missing digits for the given multiplication expression are: 7, 4, 1, and 0

Question 7.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 2.1 Answer Key 10
Answer:
Let the missing digits be: x
Now,

Hence, from the above,
We can conclude that
The missing digits for the given multiplication expression are: 7, and 2

Practice; Copy and Solve Estimate. Then find the product.

Question 8.
116 × 3
Answer:
The given multiplication expression is: 116 × 3
So,

Hence, from the above,
We can conclude that
The result for the given multiplication expression is: 348

Question 9.
338 × 4
Answer:
The given multiplication expression is: 338 × 4
So,

Hence, from the above,
We can conclude that
The result for the given multiplication expression is: 1,352

Question 10.
6 × 219
Answer:
The given multiplication expression is: 6 × 219
So,

Hence, from the above,
We can conclude that
The result for the given multiplication expression is: 1,314

Go Math Lesson 2.1 Answer Key 5th Grade Question 11.
7 × 456
Answer:
The given multiplication expression is: 7 × 456
So,

Hence, from the above,
We can conclude that
The result for the given multiplication expression is: 3,192

Question 12.
5 × 1,012
Answer:
The given multiplication expression is: 5 × 1,012
So,

Hence, from the above,
We can conclude that
The result for the given multiplication expression is: 5,060

Question 13.
2,921 × 3
Answer:
The given multiplication expression is: 2,921 × 3
So,

Hence, from the above,
We can conclude that
The result for the given multiplication expression is: 8,763

Question 14.
8,813 × 4
Answer:
The given multiplication expression is: 8,813 × 4
So,

Hence, from the above,
We can conclude that
The result for the given multiplication expression is: 35,252

Question 15.
9 × 3,033
Answer:
The given multiplication expression is: 9 × 3,033
So,

Hence, from the above,
We can conclude that
The result for the given multiplication expression is: 27,297

Go Math 5th Grade Lesson 2.1 Answer Key Question 16.
Multi-Step A commercial airline makes a flight each day from New York to Paris, France. The aircraft seats 524 passengers and serves 2 meals to each passenger per flight. How many meals are served in one week?
Answer:
It is given that
A commercial airline makes a flight each day from New York to Paris, France. The aircraft seats 524 passengers and serves 2 meals to each passenger per flight
So,
The number of meals served to each passenger in one week = 2 × 7
= 14 meals
So,
The total number of meals served in one week = (The total number of passengers in a flight) × (The number of meals served to each passenger in one week)
= 524 × 14
Now,

Hence, from the above,
We can conclude that
The number of meals served in one week is: 7,336 meals

Problem Solving

H.O.T. What’s the Error?

Question 17.
The Plattsville Glee Club is sending 8 of its members to a singing contest in Cincinnati, Ohio. The cost will be $588 per person. How much will it cost for the entire group of 8 students to attend?
Texas Go Math Grade 5 Lesson 2.1 Answer Key 11
Both Brian and Jermaine solve the problem. Brian says the answer is $40,074. Jermaine’s answer is $4,604.
Estimate the cost. A reasonable estimate is ___________.
Although Jermaine’s answer seems reasonable, neither Brian nor Jermaine solved the problem correctly. Find the errors in Brian’s and Jermaine’s work. Then, solve the problem correctly.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 2.1 Answer Key 12
Answer:
It is given that
The Plattsville Glee Club is sending 8 of its members to a singing contest in Cincinnati, Ohio. The cost will be $588 per person
So,
The cost for the entire group to attend the contest = $588 × 8
Now,
By using the Long Multiplication,

Now,
When we observe the answers of Brian and Jermaine,
There are errors.
The errors are:
Brian wrote the answer as $40,704 instead of $4,704
Now,
We know that,
800 × 5 = 4,000
So,
The answer will also be only in thousands but not in ten thousand
Now,
Jermaine wrote the answer as $4,604 instead of $4,704
So,
The error made by Jermaine is a miscalculation of the digit
Estimate:
$590 ×8 = $4,720
Hence, from the above,
We can conclude that
The cost for the entire group to attend the contest is: $4,704

Go Math 5th Grade Answer Key Lesson 2.1 Place The First Digit Question 18.
What error did Brian make? Explain.
Answer:
From the above problem,
We can observe that
Brian wrote the answer as $40,704 instead of $4,704
Now,
From the above,
We can observe that
The error made by Brian is: Misinterpretation of number
Hence, from the above,
We can conclude that
The error made by Brian is: Misinterpretation of number

Question 19.
What error did Jermaine make? Explain.
Answer:
From the above problem,
We can observe that
Jermaine wrote the answer as $4,604 instead of $4,704
Now,
From the above,
We can observe that
The error made by Jermaine is: Misinterpretation of digits
Hence, from the above,
We can conclude that
The error made by Jermaine is: Misinterpretation of digits

Question 20.
Multi-Step How could you predict that Jermaine’s answer might be incorrect using your estimate?
Answer:
From the above problem,
We can observe that,
Estimate:
$590 ×8 = $4,720
So,
Jermaine’s answer must be in the range of $4,700
But,
Jermaine’s answer is: $4,604
So,
Jermaine’s answer might be incorrect using the estimate since
4,700 > 4,600
Hence, from the above,
We can conclude that
Jermaine’s answer might be incorrect using the estimate since
The estimate > Jermaine’s answer

Daily Assessment Task

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 21.
A minivan weighs 4,275 pounds. You would need 6 minivans to balance 2 elephants on a balance scale. Which could be the combined weight of the 2 elephants?
A. 25,650 pounds
B. 12,825 pounds
C. 24,650 pounds
D. 25,620 pounds
Answer:
It is given that
A minivan weighs 4,275 pounds. You would need 6 minivans to balance 2 elephants on a balance scale
So,
The number of elephants in 6 minivans = 6 × 2 = 12 elephants
So,
The combined weight of the 2 elephants = \(\frac{4,275 × 12}{2}\)
Now,
By using the Long Multiplication,

So,
The combined weight of the 2 elephants = \(\frac{51,300}{2}\)
= 25,650 pounds
Hence, from the above,
We can conclude that
The combined weight of the 2 elephants is:

Question 22.
A small sports arena can hold 274 people in each section. The arena has 7 sections. Estimate how many people the arena can hold, and then give the exact total.
A. estimate: 1,400; exact: 1,818
B. estimate: 1,400; exact: 1,918
C. estimate: 2,100; exact: 1,898
D. estimate: 2,100; exact: 1,918
Answer:
It is given that
A small sports arena can hold 274 people in each section. The arena has 7 sections
So,
The exact number of people the arena can hold = 274 × 7
Now,
By using the Long Multiplication,

Now,
Estimate:
300 × 7 = 12,100
Hence, from the above,
We can conclude that
The estimation of the number of people the arena can hold, and then the exact total is:

Question 23.
Multi-Step The 133 students in the fifth grade each made 6 bookmarks for the school library. The 128 students in the fourth grade each made 7 bookmarks for the school library. Which class made more bookmarks and how many more did they make?
A. fourth grade, 108
B. fifth grade, 108
C. fourth grade, 98
D. fifth grade, 98
Answer:
It is given that
The 133 students in the fifth grade each made 6 bookmarks for the school library. The 128 students in the fourth grade each made 7 bookmarks for the school library
So,
The total number of bookmarks made by the fifth grade = 133 × 6
= 798 bookmarks
So,
The total number of bookmarks made by the fourth grade = 128 × 7
= 896 bookmarks
So,
The difference between the number of bookmarks = 896 – 798
= 98 bookmarks
Hence, from the above,
We can conclude that

Texas Test Prep

Question 24.
The Memorial School has 1,362 students enrolled for the current school year. The school is purchasing 5 notebooks for each student. How many notebooks does the school need to purchase for the students?
A. 6,800
B. 6,810
C. 6,510
D. 5,810
Answer:
It is given that
The Memorial School has 1,362 students enrolled for the current school year. The school is purchasing 5 notebooks for each student
So,
The total number of notebooks the school need to purchase for the students = 1,362 × 5
Now,
By using the Long Multiplication,

Hence, from the above,
We can conclude that
The total number of notebooks the school needs to purchase for the students is:

Texas Go Math Grade 5 Lesson 2.1 Homework and Practice Answer Key

Solve for the unknown number.

Question 1.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 2.1 Answer Key 13
Answer:
Let the missing digit be: x
Now,

Hence, from the above,
We can conclude that
The missing digit is: 7

Go Math Grade 5 Practice and Homework Lesson 2.1 Answer Key Question 2.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 2.1 Answer Key 14
Answer:
Let the missing digits be: x
Now,

Hence, from the above,
We can conclude that
The missing digits are: 6 and 4

Question 3.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 2.1 Answer Key 15
Answer:
Let the missing digit be: x
Now,

Hence, from the above,
We can conclude that
The missing digit is: 3

Question 4.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 2.1 Answer Key 16
Answer:
Let the missing digit be: x
Now,

Hence, from the above,
We can conclude that
The missing digit is: 15

Question 5.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 2.1 Answer Key 17
Answer:
Let the missing digit be: x
Now,

Hence, from the above,
We can conclude that
The missing digit is: 1

Go Math Grade 5 Lesson 2.1 Homework Answers Question 6.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 2.1 Answer Key 18
Answer:
Let the missing digit be: x
Now,

Hence, from the above,
We can conclude that
The missing digit is: 14

Estimate. Then find the product.

Question 7.
4 × 923
Answer:
The given multiplication expression is: 4 × 293
Now,

Hence, from the above,
We can conclude that
The result for the given multiplication expression is: 3,692

Question 8.
227 × 3
Answer:
The given multiplication expression is: 227 × 3
Now,

Hence, from the above,
We can conclude that
The result for the given multiplication expression is: 681

Question 9.
4 × 1,238
Answer:
The given multiplication expression is: 4 × 1,238
Now,

Hence, from the above,
We can conclude that
The result for the given multiplication expression is: 4,952

Question 10.
384 × 2
Answer:
The given multiplication expression is: 384 × 2
Now,

Hence, from the above,
We can conclude that
The result for the given multiplication expression is: 768

Question 11.
2,831 × 3
Answer:
The given multiplication expression is: 2,831 × 3
Now,

Hence, from the above,
We can conclude that
The result for the given multiplication expression is: 8,493

Question 12.
4 × 2,899
Answer:
The given multiplication expression is: 4 × 2,899
Now,

Hence, from the above,
We can conclude that
The result for the given multiplication expression is: 11.596

Problem Solving

Question 13.
Mrs. Sampson is buying new tires for her car. Each tire costs $129.00. What is the total cost of four tires? Estimate. Then solve.
Answer:
It is given that
Mrs. Sampson is buying new tires for her car. Each tire costs $129.00
So,
The total cost of four tires = 4 × (The cost of each tire)
= 4 × $129
Now,

Hence, from the above,
We can conclude that
The cost of four tires is: $516

Go Math Grade 5 Lesson 2.1 Homework Answer Key Question 14.
The drama club sold 386 tickets to the school play. Each ticket costs $7. How much money did the club raise for the school? Estimate. Then solve.
Answer:
It is given that
The drama club sold 386 tickets to the school play. Each ticket costs $7
So,
According to the given information,
The total amount of money the club raises for the school = 386 × $7
Now,

Hence, from the above,
We can conclude that
The total amount of money the club raised for the school is: $2,702

Lesson Check

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 15.
A baker sold 1,246 cakes in November. He sold three times as many cakes in December. How many cakes did he sell in December?
A. 3,729
B. 3,738
C. 3,728
D. 3,628
Answer:
It is given that
A baker sold 1,246 cakes in November. He sold three times as many cakes in December
So,
The number of cakes did the baker sold in December = 3 × 1,246
Now,

Hence, from the above,
We can conclude that
The number of cups that the baker sold in December is:

Question 16.
Wendy earned $1,645.00 each month for 6 months. How much had Wendy earned at the end of 6 months?
A. $9,670.00
B. $9,640.00
C. $9,840.00
D. $9,870.00
Answer:
It is given that
Wendy earned $1,645.00 each month for 6 months.
So,
The amount of money Wendy earned at the end of 6 months = 6 × $1,645
Now,

Hence, from the above,
We can conclude that
The amount of money Wendy earned at the end of 6 months is:

Question 17.
A commercial airline makes several flights each week from New York to Paris, France. If the airline serves 1,978 meals each day, how many meals are served the entire week?
A. 13,796
B. 13,346
C. 13,846
D. 1,985
Answer:
It is given that
A commercial airline makes several flights each week from New York to Paris, France. If the airline serves 1,978 meals each day
Now,
We know that,
1 week = 7 days
So,
The number of meals that are served the entire week = 1,978 × 7
Now,

Hence, from the above,
We can conclude that
The number of meals that are served the entire week is:

Question 18.
Leo’s penny jar holds 386 pennies. Leo has set a goal to save 8 jars full of pennies. Estimate how many pennies Leo will have if he saves 8 jars of pennies and then gives the exact total.
A. estimate: 2,400; exact 2,448
B. estimate: 2,400; exact 3,048
C. estimate: 3,200; exact 3,088
D. estimate: 3,200; exact 3,048
Answer:
It is given that
Leo’s penny jar holds 386 pennies. Leo has set a goal to save 8 jars full of pennies.
So,
The number of pennies Leo will have in 8 jars = 386 × 8
Now,

Now,
Estimate: 400 ×8 = 3,200
Hence, from the above,
We can conclude that
The number of pennies Leo will have in 8 jars is:

Question 19.
Multi-Step Jefferson School held a fitness contest during the month of April. The 168 fifth-grade students each ran a total of 3 miles during the contest. The 154 fourth-grade students each ran a total of 2 miles during the contest. What is the total number of miles run by all students in the contest?
A. 802 miles
B. 792 miles
C. 812 miles
D. 712 miles
Answer:
It is given that
Jefferson School held a fitness contest during the month of April. The 168 fifth-grade students each ran a total of 3 miles during the contest. The 154 fourth-grade students each ran a total of 2 miles during the contest
So,
The total number of miles run by all students in the contest = (168 × 3) + (154 × 2)
= 504 + 308
= 812 miles
Hence, from the above,
We can conclude that
The total number of miles run by all students in the contest is:

Question 20.
Multi-Step Mr. Benson is buying supplies for his office. He bought 8 boxes of large rubber bands, which come 195 to a box. He bought 6 boxes of small rubber bands, which come 256 to a box. What is the total number of rubber bands that Mr. Benson bought?
A. 3,096
B. 4,576
C. 3,066
D. 3,520
Answer:
It is given that
Mr. Benson is buying supplies for his office. He bought 8 boxes of large rubber bands, which come 195 to a box. He bought 6 boxes of small rubber bands, which come 256 to a box
So,
The total number of rubber bands that Mr. Benson bought = (8 × 195) + (6 × 256)
= 1,560 + 1,536
= 3,096
Hence, from the above,
We can conclude that

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top