Texas Go Math Grade 5 Lesson 2.2 Answer Key Multiply by 2-Digit Numbers

Refer to our Texas Go Math Grade 5 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 5 Lesson 2.2 Answer Key Multiply by 2-Digit Numbers.

Texas Go Math Grade 5 Lesson 2.2 Answer Key Multiply by 2-Digit Numbers

Unlock the Problem

A Siberian tiger sleeps as much as 18 hours a day, or 126 hours per week. About how many hours does a tiger sleep in a year? There are 52 weeks in one year.

Use place value and regrouping

STEP 1: Estimate: 126 × 52
Think: 100 × 50 = 5,000

STEP 2: Multiply by the ones.

126 × 2 ones = 2 ones

STEP 3: Multiply by the tens.

126 × 5 tens = 630 tens, or 6300 ones

STEP 4: Add the partial products.

Remember

Use patterns of zeros to find the product of multiples of 10.
3 × 4 = 12
3 × 40 = 120
30 × 40 = 1,200
3 × 400 = 1,200
300 × 40 = 12,000
So,
A Siberian tiger sleeps about 6,552 hours in one year.

Math Talk
Mathematical Processes

Are there different numbers you could have used in Step 1 to find an estimate that is closer to the actual answer? Explain.
Answer:
From the above Problem,
We can observe that
Step 1:
Estimate: 100 × 50
Now,
The actual numbers are: 126 × 52
So,
The different sets of numbers that can also be used to find the Estimate are:
125 × 50
= 6,250
Hence, from the above,
We can conclude that
Yes, we can use the different sets of numbers to find an estimate that is closer to the actual answer

Share and Show

Complete to find the product.

Question 1.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 2.2 Answer Key 4
Answer:
The given multiplication expression is: 64 × 43
Now,

Hence, from the above,
We can conclude that
The value for the given expression is: 2,752

Go Math Grade 5 Lesson 2.2 Answer Key Question 2.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 2.2 Answer Key 5
Answer:
The given multiplication expression is: 571 ×38
Now,

Hence, from the above,
We can conclude that
The value for the given expression is: 21,698

Estimate. Then find the product.

Question 3.
Estimate: ___________
Texas Go Math Grade 5 Lesson 2.2 Answer Key 6
Answer:
The given multiplication expression is: 24 × 15
Now,

Now,
Estimate: 20 × 15 = 300
Hence, from the above,
We can conclude that
The value for the given expression is: 360

Question 4.
Estimate: ____________
Texas Go Math Grade 5 Lesson 2.2 Answer Key 7
Answer:
The given multiplication expression is: 37 × 63
Now,

Now,
Estimate: 40 × 60 = 2,400
Hence, from the above,
We can conclude that
The value for the given expression is: 2,331

Lesson 2.2 Answer Key Go Math Grade 5 Question 5.
Estimate: _____________
Texas Go Math Grade 5 Lesson 2.2 Answer Key 8
Answer:
The given multiplication expression is: 384 × 45
Now,

Now,
Estimate: 380 × 50 = 19,000
Hence, from the above,
We can conclude that
The value for the given expression is: 17,280

Problem Solving

Practice: Copy and Solve Estimate. Then find the product.

Question 6.
54 × 31
Answer:
The given multiplication expression is: 54 × 31
Now,

Now,
Estimate: 30 × 50 = 1,500
Hence, from the above,
We can conclude that
The value for the given expression is: 1,674

Question 7.
42 × 26
Answer:
The given multiplication expression is: 42 × 26
Now,

Now,
Estimate: 40 × 25 = 1,000
Hence, from the above,
We can conclude that
The value for the given expression is: 1,092

Question 8.
38 × 64
Answer:
The given multiplication expression is: 38 × 64
Now,

Now,
Estimate: 40 × 65 = 2,600
Hence, from the above,
We can conclude that
The value for the given expression is: 2,432

Question 9.
63 × 16
Answer:
The given multiplication expression is: 63 × 16
Now,

Now,
Estimate: 60 × 15 = 900
Hence, from the above,
We can conclude that
The value for the given expression is: 1,008

Go Math 5th Grade Lesson 2.2 Answer Key Question 10.
204 × 41
Answer:
The given multiplication expression is: 204 × 41
Now,

Now,
Estimate: 200 × 40 = 8,000
Hence, from the above,
We can conclude that
The value for the given expression is: 8,364

Question 11.
534 × 25
Answer:
The given multiplication expression is: 534 × 25
Now,

Now,
Estimate: 530 × 25 = 13,250
Hence, from the above,
We can conclude that
The value for the given expression is: 13,350

Question 12.
722 × 39
Answer:
The given multiplication expression is: 722 × 39
Now,

Now,
Estimate: 720 × 40 = 28,800
Hence, from the above,
We can conclude that
The value for the given expression is: 28,158

Question 13.
957 × 43
Answer:
The given multiplication expression is: 957 × 43
Now,

Now,
Estimate: 960 × 40 = 38,400
Hence, from the above,
We can conclude that
The value for the given expression is: 41,151

Question 14.
When you multiply 235 and 4 tens in 235 × 43, why does its product have a zero in the one’s place? Explain.
Answer:
It is given that
You multiply 235 and 4 tens in 235 × 43
Now,
In 235 × 43,
The partial products are: 235 × 3 and 235 × 40
So,
In 235 × 40,
We can write 235 × 40 as 235 × 4 × 10
Since,
We are multiplying 235 × 4 with 10, the product will have the last digit as zero

Go Math Lesson 2.2 5th Grade Answer Key Question 15.
Write Math Communicate How is multiplying a number by a 2-digit number similar to multiplying a number by a 1-digit number? How is it different?
Answer:
Line the numbers up by place value.
Example:
Regroup 12 into 1 ten and 2 ones. Add the 1 ten you regrouped. Because the 2 represents tens, the numbers will start in the tens column.
Now,
Step One: Line Up All the Digits. First, line up all of the numbers according to their place value.
Step Two: Multiply by the One’s Digit.
Step Three: Add a Zero Place Holder.
Step Four: Multiply by the Tens Digit.
Step Five: Add the Two Answer Rows Together.

Problem Solving

Use the table for 16-19
Texas Go Math Grade 5 Lesson 2.2 Answer Key 9
Question 16.
How much sleep does a jaguar get in 1 year?
Answer:
The given table is:
Texas Go Math Grade 5 Lesson 2.2 Answer Key 9
Now,
From the given table,
We can observe that
Jaguar sleeps 77 hours per week
Now,
We know that,
1 Year = 52 weeks
So,
The number of hours a Jaguar sleeps in 1 year = (The number of weeks in a year) × (The number of hours a Jaguar sleeps in a week)
= 77 × 52
Now,

Hence, from the above,
We can conclude that
The number of hours a Jaguar sleeps in 1 year is:4,004 hours

Question 17.
H.O.T. Multi-Step In 1 year, how many more hours of sleep does a giant armadillo get than a platypus?
Texas Go Math Grade 5 Lesson 2.2 Answer Key 10
Answer:
The given table is:
Texas Go Math Grade 5 Lesson 2.2 Answer Key 9
Now,
From the above table,
We can observe that
The number of hours Giant Armadillo sleeps per week is: 127 hours
The number of hours Platypus sleeps per week is: 98 hours
So,
The difference between the sleeping hours of Giant Armadillo and Platypus per week = 127 – 98
= 29 hours
Now,
We know that,
1 year = 52 weeks
So,
The difference between the sleeping hours of Giant Armadillo and Platypus = (The number of weeks in a year) × (The difference between the number of sleeping hours of Giant Armadillo and Platypus per week)
= 52 × 29
Now,

Hence, from the above,
We can conclude that
In 1 year, the number of more hours of sleep a giant armadillo gets than a platypus is: 1,508 hours

Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 2 Multiply Whole Numbers Question 18.
H.O.T. Multi-Step Owl monkeys sleep during the day, waking about 15 minutes after sundown to find food. At midnight, they rest for an hour or two, then continue to feed until sunrise. How many hours are owl monkeys awake in 1 year?
Answer:
It is given that
Owl monkeys sleep during the day, waking about 15 minutes after sundown to find food. At midnight, they rest for an hour or two, then continue to feed until sunrise
Now,
The given table is:
Texas Go Math Grade 5 Lesson 2.2 Answer Key 9
Now,
We know that,
1 hour = 60 minutes
So,
The number of minutes the owl monkeys will awake in 1 year = 52 × 15 × 7
= 15 × 365
Now,

So,
The number of hours the owl monkeys will awake in 1 year = \(\frac{5,475}{60}\)
= 91.25 hours
Hence, from the above,
We can concldue that
The number of hours the owl monkeys will awake in 1 year is: 91.25 hours

Question 19.
Three-toed sloths move very slowly, using as little energy as possible. They sleep, eat, and even give birth upside down. A baby sloth may cling to its mother for as much as 36 weeks after being born. How much of that time is the sloth asleep?
Answer:
It is given that
Three-toed sloths move very slowly, using as little energy as possible. They sleep, eat, and even give birth upside down. A baby sloth may cling to its mother for as much as 36 weeks after being born.
Now,
The given table is:
Texas Go Math Grade 5 Lesson 2.2 Answer Key 9
Now,
From the above table,
We can observe that
The number of hours a Three-Toed Sloth sleeps per week is: 101 hours
So,
The number of hours a Three-Toed Sloth sleeps in 36 weeks = 36 × 101
Now,

Hence, from the above,
We can conclude that
The number of hours a Three-Toed Sloth sleeps in 36 weeks is: 3,636 hours

Question 20.
A tiger can eat as much as 40 pounds of food at a time, but it may go for several days without eating anything. Suppose a Siberian tiger in the wild eats an average of 18 pounds of food per day. How much food will the tiger eat in 28 days if he eats that amount each day?
Answer:
It is given that
A tiger can eat as much as 40 pounds of food at a time, but it may go for several days without eating anything. Suppose a Siberian tiger in the wild eats an average of 18 pounds of food per day.
So,
The amount of food a Siberian Tiger eats in 28 days = 28 × 18
Now,

Hence, from the above,
We can conclude that
The amount of food a Siberian Tiger eats in 28 days is: 504 pounds

Question 21.
Multi-Step Tickets to a museum cost $17 each. For a field trip, the museum offers a $4 discount on each ticket. How much will tickets for 32 students cost?
Answer:
It is given that
Tickets to a museum cost $17 each. For a field trip, the museum offers a $4 discount on each ticket
So,
The total cost of a ticket = $17 – $4
= $13
So,
The cost of tickets for 32 students = 32 × $13
Now,

Hence, from the above,
We can conclude that
The total cost of tickets for 32 students is: $416

Daily Assessment Task

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 22.
In a locker, you find the ultimate puzzle book with 385 pages. There is also a clue leading you to another locker. Multiply the number of pages by 23 to get the code for the next locker. What is the code?
(A) 7,755
(B) 6,545
(C) 1,925
(D) 8,855
Answer:
It is given that
In a locker, you find the ultimate puzzle book with 385 pages. There is also a clue leading you to another locker. Multiply the number of pages by 23 to get the code for the next locker
So,
The code for the next locker = 385 × 23
Now,

Hence, from the above,
We can conclude that
The code for the next locker is:

Question 23.
Which estimate will help you solve this multiplication problem?
246 × 17 = _________________
(A) 200 × 10
(B) 300 × 10
(C) 200 × 20
(D) 300 × 20
Answer:
The given multiplication expression is: 246 × 17
So,
The estimates for the given multiplication expressions are:
250 × 20 (or) 200 × 20
Hence, from the above,
We can conclude that
The estimate that will help you to solve the given multiplication problem is:

Question 24.
Multi-Step Charlie worked 45 hours this week. He earned $12 per hour. If he spent $134 on a new bicycle, how much money does he have left?
(A) $383
(B) $406
(C) $414
(D) $674
Answer:
It is given that
Charlie worked 45 hours this week. He earned $12 per hour. If he spent $134 on a new bicycle
So,
The amount of money does Charlie has left = (45 × $12) – $134
= $540 – $134
= $406
Hence, from the above,
We can conclude that
The amount of money does Charlie has left is:

Texas Test Prep

Question 25.
A sloth’s maximum speed on the ground is 15 feet in 1 minute. Even though it would be unlikely for a sloth to stay in motion for more than a few moments, how far would a sloth travel in 45 minutes at that speed?
(A) 270 feet
(B) 60 feet
(C) 675 feet
(D) 6,750 feet
Answer:
It is given that
A sloth’s maximum speed on the ground is 15 feet in 1 minute
So,
The distance traveled by the Sloth in 45 minutes = 45 × 15
Now,

Hence, from the above,
We can conclude that
The distance traveled by Sloth in 45 minutes is:

Texas Go Math Grade 5 Lesson 2.2 Homework and Practice Answer Key

Estimate. Then find the product.

Question 1.
34 × 12
Answer:
The given multiplication expression is: 34 × 12
Now,

Now,
Estimate: 35 × 10 = 350
Hence, from the above,
We can conclude that
The result for the given multiplication expression is: 408

Question 2.
18 × 22
Answer:
The given multiplication expression is: 18 × 22
Now,

Now,
Estimate: 20 × 20 = 400
Hence, from the above,
We can conclude that
The result for the given multiplication expression is: 396

Question 3.
43 × 15
Answer:
The given multiplication expression is: 43 × 15
Now,

Now,
Estimate: 40 × 15 = 600
Hence, from the above,
We can conclude that
The result for the given multiplication expression is: 600

Go Math Grade 5 Lesson 2.2 Homework Answers Question 4.
58 × 37
Answer:
The given multiplication expression is: 58 × 37
Now,

Now,
Estimate: 40 × 60 = 2,400
Hence, from the above,
We can conclude that
The result for the given multiplication expression is: 2,146

Question 5.
328 × 15
Answer:
The given multiplication expression is: 328 × 15
Now,

Now,
Estimate: 330 × 15 = 4,950
Hence, from the above,
We can conclude that
The result for the given multiplication expression is: 4,950

Question 6.
922 × 30
Answer:
The given multiplication expression is: 922 × 30
Now,

Now,
Estimate: 900 × 30 = 27,000
Hence, from the above,
We can conclude that
The result for the given multiplication expression is: 27,000

Question 7.
832 × 13
Answer:
The given multiplication expression is: 832 × 13
Now,

Now,
Estimate: 830 × 13 = 10,790
Hence, from the above,
We can conclude that
The result for the given multiplication expression is: 10,816

Question 8.
372 × 24
Answer:
The given multiplication expression is: 372 × 24
Now,

Now,
Estimate: 370 × 25 = 9,250
Hence, from the above,
We can conclude that
The result for the given multiplication expression is: 8,928

Question 9.
823 × 17
Answer:
The given multiplication expression is: 823 × 17
Now,

Now,
Estimate: 820 × 20 = 16,400
Hence, from the above,
We can conclude that
The result for the given multiplication expression is: 13,991

Question 10.
472 × 31
Answer:
The given multiplication expression is: 472 × 31
Now,

Now,
Estimate: 470 × 30 = 13,100
Hence, from the above,
We can conclude that
The result for the given multiplication expression is: 14,632

Question 11.
517 × 43
Answer:
The given multiplication expression is: 517 × 43
Now,

Now,
Estimate: 520 × 40 = 20,800
Hence, from the above,
We can conclude that
The result for the given multiplication expression is: 22,231

Question 12.
658 × 83
Answer:
The given multiplication expression is: 658 × 83
Now,

Now,
Estimate: 660 × 80 = 52,800
Hence, from the above,
We can conclude that
The result for the given multiplication expression is: 54,614

Problem Solving

Question 13.
A male lion needs as much as 15 pounds of food each day, or 105 pounds of food each week. How much food does a lion need in one year? There are 52 weeks in one year.
Answer:
It is given that
A male lion needs as much as 15 pounds of food each day, or 105 pounds of food each week
So,
The number of pounds of food a male lion need in one year = 105 × 52
Now,

Hence, from the above,
We can conclude that
The number of pounds of food a male lion need in one year is: 5,460 pounds

Question 14.
An African elephant in the wild will eat for as long as 16 hours each day. For how many hours does an elephant eat in one year? There are 365 days in one year.
Answer:
It is given that
An African elephant in the wild will eat for as long as 16 hours each day
So,
The number of hours an elephant eats in one year = 16 × 365
Now,

Hence, from the above,
We can conclude that
The number of hours an elephant eats in one year is: 5,840 hours

Lesson Check

Fill In the bubble completely to show your answer.

Question 15.
During the school year, Luis fills 138 pages of a composition notebook. There is a clue on the last page of the notebook. It says to multiply the number of pages in the book that were filled by 17. This is the code for a free prize in the lunchroom. What is the code?
(A) 2,432
(B) 1,240
(C) 2,346
(D) 2,436
Answer:
It is given that
During the school year, Luis fills 138 pages of a composition notebook. There is a clue on the last page of the notebook. It says to multiply the number of pages in the book that were filled by 17
So,
The code for a free prize in the lunchroom = 138 × 17
Now,

Hence, from the above,
We can conclude that
The code for a free prize in the lunchroom is:

Question 16.
To train for a race, Jesse rode his bike for 48 minutes every day for 17 days. He estimates that he rode his bike for about 400 minutes in all. Which of the following statements is true?
(A) Jesse estimated correctly.
(B) Jesse rode his bike for about 1,000 minutes.
(C) Jesse rode his bike for about 70 minutes.
(D) Jesse rode his bike for about 500 minutes.
Answer:
It is given that
To train for a race, Jesse rode his bike for 48 minutes every day for 17 days. He estimates that he rode his bike for about 400 minutes in all
So,
The total number of minutes Jesse rode his bike = 48 × 17
Now,

Now,
Estimate: 50 × 20 = 1,000
Hence, from the above,
We can conclude that
The statements that are true is:

Question 17.
Marcus builds a brick wall that is 23 bricks across and 130 bricks high. Which is the best estimate of how many bricks Marcus will use to build the wall?
(A) 2,000
(B) 4,500
(C) 1,000
(D) 3,750
Answer:
It is given that
Marcus builds a brick wall that is 23 bricks across and 130 bricks high
So,
The number of bricks Marcus will use to build the wall = 130 × 23
Now,
Estimate:
The number of bricks will use to build a wall = 100 × 20
= 2,000 bricks
Hence, from the above,
We can conclude that
The best estimate of the number of bricks Marcus will use to build the wall is:

Question 18.
The parents club buys 12 cartons of pretzels to sell as refreshments at a soccer game. There are 75 bags of pretzels in one carton. How many bags of pretzels do the parents have?
(A) 860
(B) 830
(C) 900
(D) 980
Answer:
It is given that
The parents club buys 12 cartons of pretzels to sell as refreshments at a soccer game. There are 75 bags of pretzels in one carton
So,
The number of bags of pretzels the parents have = 12 × 75
Now,

Hence, from the above,
We can conclude that
The number of bags of pretzels the parents have is:

Question 19.
Multi-Step Marli worked 37 hours this week. She earned $15 per hour. She spent $62 on a birthday gift for her sister. How much money does Marli have left?
(A) $464
(B) $493
(C) $378
(D) $511
Answer:
It is given that
Marli worked 37 hours this week. She earned $15 per hour. She spent $62 on a birthday gift for her sister
So,
The amount of money Marli has left = (37 × $15) – $62
= $555 – $62
= $493
Hence, from the above,
We can conclude that
The amount of money Marli has left is:

Question 20.
Multi-Step A farmer plants a field that can fit 27 rows of pepper plants with 14 plants in each row. She can also fit 4 rows of pumpkins with 4 plants in each row. How many plants can the farmer fit in her field?
(A) 378
(B) 394
(C) 6,048
(D) 1,512
Answer:
It is given that
A farmer plants a field that can fit 27 rows of pepper plants with 14 plants in each row. She can also fit 4 rows of pumpkins with 4 plants in each row.
So,
The number of plants the farmer can fit in her field = (27 × 14) + (4 × 4)
= 378 + 16
= 394 plants
Hence, from the above,
We can conclude that
The number of plants the farmer can fit in her field is:

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top