Texas Go Math Grade 4 Unit 1 Assessment Answer Key

Refer to our Texas Go Math Grade 4 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 4 Unit 1 Assessment Answer Key.

Texas Go Math Grade 4 Unit 1 Assessment Answer Key

Vocabulary
unit fraction
benchmark
decimal

Choose the best term from the box.

Question 1.
A ____________ is a known size or amount that helps you understand another size or amount.
Answer: benchmark
Explanation:
A benchmark is a known size or amount that helps you understand a different size or amount. You can use 1/2 as a benchmark to help you compare fractions.

Texas Go Math Grade 4 Unit 1 Assessment Answers Question 2.
A ____________ always has a numerator of 1.
Answer: unit fraction
Explanation:
a unit fraction can be defined as a fraction whose numerator is 1. It represents 1 shaded part of all the equal parts of the whole.

Concepts and Skills

Write the decimal shown by the model. The flat represents 1 unit.

Question 3.
Texas Go Math Grade 4 Unit 1 Assessment Answer Key 1
Answer: 0.64
Explanation:
A long represents 10 cubes
and the small cube is 1

Question 4.
Texas Go Math Grade 4 Unit 1 Assessment Answer Key 2
Answer: 1.12
Explanation:
Flat is represented as 1 unit.
A long represents 10 cubes
and the small cube is 1

Compare. Write <, >, or =. Shade the model to help.

Question 5.
0.45 _______ 0.84
Texas Go Math Grade 4 Unit 1 Assessment Answer Key 3
Answer: 0.45 < 0.84

Explanation:
0.45 is lesser than 0.84
Shaded the area

Question 6.
0.74 _______ 0.74
Texas Go Math Grade 4 Unit 1 Assessment Answer Key 4
Answer:

Explanation:
0.74 = 0.74
Shaded the area

Write the fraction in simplest form.

Question 7.
\(\frac{6}{9}\)
Answer:
\(\frac{2}{3}\)
Explanation:
3 x 2 = 6
3 x 3 = 9
Written the simplest form of the fraction.

Grade 4 Unit 1 Assessment Answer Key Texas Go Math Question 8.
\(\frac{4}{10}\)
Answer:
\(\frac{2}{5}\)
Explanation:
2 x 2 = 4
2 x 5 = 10
Written the simplest form of the fraction.

Question 9.
\(\frac{8}{12}\)
Answer:
\(\frac{4}{6}\)
Explanation:
2 x 4 = 8
2 x 6 = 12
Written the simplest form of the fraction.

Question 10.
\(\frac{3}{15}\)
Answer:
\(\frac{1}{5}\)
Explanation:
3 x 1= 3
3 x 5= 15
Written the simplest form of the fraction.

Use the properties and mental math to find the sum.
Write your answer in simplest form.

Question 11.
\(\left(\frac{3}{10}+\frac{4}{10}\right)+\frac{6}{10}\)
Answer:
\(\left(\frac{13}{10}]
Explanation:
[latex]\frac{3}{10}\) + \(\frac{4}{10}\) + \(\frac{6}{10}\)
Denominators are same
so, add the numerators
\(\frac{6 + 3 + 4}{10}\)
\(\frac{13}{10}\)
Written the simplest form of the fraction.

Question 12.
\(2 \frac{4}{6}+\left(2 \frac{1}{6}+2 \frac{2}{6}\right)\)
Answer:
\(\frac{43}{6}\)

Explanation:
\(\frac{16}{6}\) + \(\frac{13}{6}\) + \(\frac{14}{6}\)
Denominators are same
so, add the numerators
\(\frac{16 + 13 + 14}{6}\)
\(\frac{43}{6}\)
Written the simplest form of the fraction.

Texas Go Math Unit 1 Post Assessment Answer Key Grade 4 Question 13.
\(\frac{3}{12}+\left(2 \frac{9}{12}+\frac{6}{12}\right)\)
Answer:
\(\frac{39}{12}\)
Explanation:
\(\frac{3}{12}\) + \(\frac{33}{12}\) + \(\frac{6}{12}\)
Denominators are same
so, add the numerators
\(\frac{3 +33 + 6}{12}\)
\(\frac{39}{12}\)
Written the simplest form of the fraction.

Fill in the bubble completely 10 shows your answer.

Question 14.
Pam paid for her lunch with the amount of money shown below.
Texas Go Math Grade 4 Unit 1 Assessment Answer Key 5
(A) 2.73; 2\(\frac{73}{100}\)
(B) 2.78; 2\(\frac{78}{100}\)
(C) 2.7; 2\(\frac{7}{100}\)
(D) 2.77; 2\(\frac{73}{100}\)
Answer:

Question 15.
Miguel’s class went to the state fair. The fairground is divided into sections. Rides are in \(\frac{6}{10}\) of the fairground. Games are in \(\frac{2}{10}\) of the fairground. Farm exhibits are in \(\frac{1}{10}\) of the fairground. Which fraction of the fairgrounds has rides, games, and farm exhibits?
(A) \(\frac{3}{10}\)
(B) \(\frac{9}{10}\)
(C) \(\frac{8}{10}\)
(D) \(\frac{4}{10}\)
Answer: B
Explanation:
\(\frac{6}{10}\)+ \(\frac{2}{10}\) + \(\frac{1}{10}\)
Denominators are same for all
so add the numerator
\(\frac{6 + 2 + 1}{10}\)
\(\frac{9}{10}\)

Question 16.
In Kelly’s class, \(\frac{1}{4}\) of the students said that blue was their favorite color. Another \(\frac{1}{4}\) of the students said yellow was their favorite color. Kelly added the fractions and found the sum was \(\frac{3}{8}\). Which statement best describes the sum \(\frac{3}{8}\)?
(A) It is reasonable because \(\frac{1}{2}\) + 0 = \(\frac{1}{2}\).
(B) It is reasonable because \(\frac{1}{4}\) + \(\frac{1}{2}\) = 1.
(C) It is not reasonable because \(\frac{1}{4}\) + \(\frac{1}{4}\) = \(\frac{1}{2}\).
(D) It is not reasonable because \(\frac{1}{2}\) + \(\frac{1}{2}\) = 1.
Answer: C
Explanation:
it is not reasonable because \(\frac{1}{4}\) + \(\frac{1}{4}\) = \(\frac{1}{2}\).

Question 17.
Pike National Forest located in California has a total area of 871,495 acres. What is the area rounded to the nearest thousand?
(A) 800,000
(B) 870,00
(C) 871,000
(D) 900,000
Answer: C
Explanation:
871,000 is the area rounded to the nearest thousand

Question 18.
Carson shaded a model to represent the parts of the books he read this weekend. Which decimal written in standard and expanded form represents the parts of the books he read?
Texas Go Math Grade 4 Unit 1 Assessment Answer Key 6
(A) 4.4;4 + 0.4
(B) 0.44; 0.4 + 0.04
(C) 1.4; 1 + 0.4
(D) 1.14; 1 + 0.1 + 0.04
Answer: C
Explanation:
1.4; 1 + 0.4 is the  decimal written in standard and expanded form represents the parts of the books he read

Question 19.
Pablo is training for a marathon. He ran 5\(\frac{4}{8}\) mites on Friday, 6\(\frac{1}{8}\) miles on Saturday, and 7\(\frac{2}{8}\) mites on Sunday. How many miles did he run on all three days?
(A) 1\(\frac{5}{8}\) miles
(B) 12\(\frac{1}{8}\) miles
(C) 18\(\frac{4}{8}\) miles
(D) 18\(\frac{7}{8}\) miles
Answer: D
Explanation:
5\(\frac{4}{8}\) + 6\(\frac{1}{8}\) + 7\(\frac{2}{8}\)
\(\frac{44}{8}\) + \(\frac{49}{8}\)+\(\frac{58}{8}\)
18\(\frac{7}{8}\) miles he run on all three days

Unit 1 Assessment Answer Key Grade 4 Texas Go Math Question 20.
The total attendance for all baseball games for 2011 was 78,588,004. Which number below is greater than 78,588,004?
(A) 75,858,004
(B) 78,585,041
(C) 78,588,014
(D) 78,587,001
Answer: C
Explanation:
78,588,014 is greater than 78,588,004

Question 21.
Erica’s high score on her new video game is 31,000 points. Maria’s high score is \(\frac{1}{10}\) of Erica’s. How do you write Maria’s score in expanded form?
(A) 30 + 1
(B) 3,000 + 100
(C) 300 + 1
(D) 30,000 + 1,000
Answer: D
Explanation:
Maria’s score in expanded form is 30,000 + 1,000

Question 22.
Lisa mixed 4\(\frac{4}{6}\) cups of orange juice with 3\(\frac{1}{6}\) cups of milk to make a health shake. She drank 3\(\frac{3}{6}\) cups of the health shake. How much of the health shake did Lisa not drink?
(A) \(\frac{2}{3}\)
(B) 4\(\frac{2}{6}\)
(C) 7\(\frac{5}{6}\)
(D) 11\(\frac{2}{6}\)
Answer: B
Explanation:
Lisa not drink 4\(\frac{2}{6}\) of the health shake

Question 23.
At Mika’s party, there was 1 pepperoni pizza. The pizza was cut into 8 slices, Two people each ate a slice of pizza. Mika subtracted to find out how much pizza was left. Which statement best describes the difference \(\frac{6}{8}\)?
(A) It is reasonable because 1 – \(\frac{3}{4}\) = \(\frac{1}{4}\)
(B) It is reasonable because 1 – \(\frac{1}{4}\) = \(\frac{3}{4}\)
(C) It is not reasonable because \(\frac{3}{4}\) – \(\frac{1}{4}\) = \(\frac{1}{2}\).
(D) It is not reasonable because \(\frac{1}{4}\) + \(\frac{1}{4}\) = \(\frac{1}{2}\).
Answer: B
Explanation:
It is reasonable because 1 – \(\frac{1}{4}\) = \(\frac{3}{4}\) is the statement best describes the difference \(\frac{6}{8}\)

Question 24.
Ann needs \(\frac{2}{8}\) gallon of fruit juice and \(\frac{4}{8}\) gallon of orange juice to make punch. She needs an amount of sparkling water that is equal to the amount of fruit juice and orange juice combined. In the simplest form, how much sparkling water does she need?
(A) \(\frac{2}{8}\)gallon
(B) \(\frac{3}{4}\)gallon
(C) \(\frac{1}{2}\)gallon
(D) Not here
Answer: B
Explanation:
In the simplest form.
she need \(\frac{3}{4}\)gallon  of sparkling water

Question 25.
The table shows the distances of some places in town from the school. Are any of the places shown in the table the same distance from the school? Explain how you know.
Texas Go Math Grade 4 Unit 1 Assessment Answer Key 7
Answer: No
Explanation:
The table shows the distances of some places in town from the school.
No, any of the places shown in the table are not the same distance from the school.

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top