Texas Go Math Grade 3 Unit 1 Assessment Answer Key

Refer to our Texas Go Math Grade 3 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 3 Unit 1 Assessment Answer Key.

Texas Go Math Grade 3 Unit 1 Assessment Answer Key

Vocabulary

Choose the best term from the box to complete the sentence.

Question 1.
The ___________ states that you can add two or more nLHllhers in any order and get the same sum. (p. 113)
Answer: Commutative Property
Explanation:
The commutative property of whole numbers states that “The sum and the product of two whole numbers remain the same even after interchanging the order of the numbers”.

Question 2.
The _____ tells how many parts are being counted. (p. 49)
Answer: denominator
Explanation:
The bottom number (denominator) tells how many parts the whole (one) was divided into.
The top number (numerator) tells how many of the parts to count. says, “Count one of two equal ports.” says, “Count three of four equal parts.”

Concepts and Skills

Question 3.
Write the number in standard form. TEKS 3.2.A
Texas Go Math Grade 3 Unit 1 Assessment Answer Key 1
Answer:

Question 4.
Draw a quick picture to show 12,527. TEKS 3.2.A.
Answer:

Write the value of the underlined digit. TEKS 3.2.B

Question 5.
9,654
Answer: 600
Explanation:
6 is on 100th place. So value of 6 is 600

Question 6.
78,120
Answer: 70000
Explanation:
7 is on 10,000 place. So value of 7 is 70,000

Question 7.
43,598
Answer: 3000
Explanation:
3 is on 1000 place. So value of 3 is 3000

Question 8.
27,846
Answer: 40
Explanation:
4 is on 10th place. So value of 4 is 40

Write the fraction represented by the sum of unit fractions. TEKS 3.3.D

Question 9.
\(\frac{1}{6}\) + \(\frac{1}{6}\) + \(\frac{1}{6}\) + \(\frac{1}{6}\) = _____
Answer: \(\frac{4}{6}\)
Explanation:
\(\frac{1}{6}\) + \(\frac{1}{6}\) + \(\frac{1}{6}\) + \(\frac{1}{6}\) =  \(\frac{4}{6}\)

Question 10.
\(\frac{1}{3}\) + \(\frac{1}{3}\) = ___
Answer: \(\frac{2}{3}\)
Explanation:
\(\frac{1}{3}\) + \(\frac{1}{3}\) =  \(\frac{2}{3}\)

Estimate. Then find the sum or difference. TEKS 3.4.A, 3.4.B

Question 11.
Estimate: ___
Texas Go Math Grade 3 Unit 1 Assessment Answer Key 2
Answer: 769
Explanation:
Sum of given two number is 769

Question 12.
Estimate: ___
Texas Go Math Grade 3 Unit 1 Assessment Answer Key 3
Answer: 707
Explanation:
Explanation:
Sum of given two number is 707

Question 13.
Estimate: ___
Texas Go Math Grade 3 Unit 1 Assessment Answer Key 4
Answer: 385
Explanation:
difference of given two number is 385
Question 14.
Estimate: ___
Texas Go Math Grade 3 Unit 1 Assessment Answer Key 5
Answer: 128
Explanation:
difference of given two number is 128

Texas Test Prep

Fill in the bubble for the correct answer choice.

Question 15.
The Arkansas River is 1,443 miles long. The Rio Grande River is 1,759 miles long, and the Colorado River is 1,450 miles long. Which lists the river lengths from longest to shortest? TEKS 3.2.D
(A) 1,443; 1,759; 1,450
(B) 1,443; 1,450; 1,759
(C) 1,759, 1,450; 1,443
(D) 1,759; 1,443; 1,450
Answer: (C) 1,759, 1,450; 1,443
Explanation:
listed the river lengths from longest to shortest based on given length

Question 16.
Joshua walks \(\frac{7}{8}\) of a mile to the park. Which point represents the distance Joshua walked? TEKS 3.3.B
Texas Go Math Grade 3 Unit 1 Assessment Answer Key 6
Answer: Z
Explanation:
Z represents the \(\frac{7}{8}\)

Question 17.
Samantha earned the bills and coins shown below by taking her nephew to the zoo. How much money did Samantha earn? TEKS 3.4.C
Texas Go Math Grade 3 Unit 1 Assessment Answer Key 7
(A) $11.75
(B) $1.75
(C) $11.75
(D) Not here
Answer:

Question 18.
Alyssa ordered a hoagie for lunch. The missing part shows how much she ate. How much of the hoagie is left? TEKS 3.3.C
Texas Go Math Grade 3 Unit 1 Assessment Answer Key 8
(A) \(\frac{2}{3}\)
(B) \(\frac{1}{4}\)
(C) \(\frac{1}{2}\)
(D) \(\frac{1}{3}\)
Answer: (D) \(\frac{1}{3}\)
Explanation:
As picture, she ate \(\frac{2}{3}\) part. So left is
1 – \(\frac{2}{3}\) = \(\frac{1}{3}\)

Texas Test Prep

Fill in the bubble for the correct answer choice.

Question 19.
A hot air balloon is 578 feet above the ground. Between which two numbers on the number line is 578? TEKS 3.2.C
(A) between 70 and 80
(B) between 400 and 500
(C) between 700 and 800
(D) between 500 and 600
Answer: (D) between 500 and 600
Eplanation:
578 is between  500 and 600

Question 20.
Grace baked a pan of brownies. On some of the pieces she added walnuts. Which fraction of the pan of
brownies has walnuts? TEKS 3.3.A
Texas Go Math Grade 3 Unit 1 Assessment Answer Key 9
(A) \(\frac{2}{6}\)
(B) \(\frac{6}{6}\)
(C) \(\frac{3}{6}\)
(D) \(\frac{3}{3}\)
Answer: (A) \(\frac{2}{6}\)
Explanation:
\(\frac{2}{6}\) = \(\frac{1}{3}\)
Grace baked a pan of brownies. On some of the pieces she added walnuts. so, we have 6 pieces and added walnuts in 3 pieces. So \(\frac{1}{3}\) added.

Question 21.
Which is the best estimate for the total number of visitors to the tree farm on Saturday and Sunday? TEKS 3.4.B
Texas Go Math Grade 3 Unit 1 Assessment Answer Key 10
(A) about 500
(B) about 300
(C) about 200
(D) about 600
Answer: (A) about 500
Explanation:
275+ 243 = 518.. So answer is about 500

Question 22.
Ethan runs on a track that is \(\frac{3}{8}\) mile long. He completes two laps. Which fraction is equivalent to the distance Ethan ran? TEKS 3.3.A, 3.3.B, 3.3. 3.3.G
Texas Go Math Grade 3 Unit 1 Assessment Answer Key 11
(A) \(\frac{1}{4}\)
(B) \(\frac{3}{4}\)
(C) \(\frac{5}{8}\)
(D) \(\frac{4}{8}\)
Answer: (B) \(\frac{3}{4}\)
Explanation:
Ethan runs on a track that is \(\frac{3}{8}\) mile long. He completes two laps. So
\(\frac{3}{8}\) + \(\frac{3}{8}\) = \(\frac{6}{8}\) = \(\frac{3}{4}\)

Texas Test Prep

Fill in the bubble for the correct answer choice.

Question 23.
Mrs. Rosetti baked two pans of lasagna for a family dinner. There will be 5 adults and 3 children. If she plans to serve each person an equal share, how much lasagna will each person get? TEKS 3.3.E.
Texas Go Math Grade 3 Unit 1 Assessment Answer Key 12
(A) \(\frac{3}{8}\)
(B) \(\frac{5}{8}\)
(C) \(\frac{2}{8}\)
(D) \(\frac{8}{8}\)
Answer: (C) \(\frac{2}{8}\)
Explanation:
Total Family members (5 adults and 3 children) are 5 + 3 =8
Mrs. Rosetti baked two pans of lasagna and equally distributed as \(\frac{2}{8}\)

Question 24.
Matthew ran \(\frac{5}{8}\) mile during track practice. Paul ran \(\frac{5}{6}\) mile. Which of the following correctly compares the fractions? TEKS 3.3.H
(A) \(\frac{5}{6}\) = \(\frac{5}{8}\)
(B) \(\frac{5}{8}\) < \(\frac{5}{6}\)
(C) \(\frac{5}{8}\) > \(\frac{5}{6}\)
(D) \(\frac{5}{6}\) < \(\frac{5}{8}\)
Answer: (B) \(\frac{5}{8}\) < \(\frac{5}{6}\)
Explanation:

Question 25. Brady and Alexis are reading the same book. Brady has read \(\frac{2}{6}\) of his book, and Alexis has read \(\frac{5}{6}\) of her book. Which of the following correctly compares the fractions? TEKS 3.3.H
(A) \(\frac{5}{6}\) > \(\frac{2}{6}\)
(B) \(\frac{2}{6}\) = \(\frac{5}{6}\)
(C) \(\frac{2}{6}\) > \(\frac{5}{6}\)
(D) \(\frac{5}{6}\) < \(\frac{2}{6}\)
Answer: (A) \(\frac{5}{6}\) > \(\frac{2}{6}\)

Question 26.
Taylor baked a cake to serve after dinner. Suppose she cut the cake into 8 equal-size pieces and 6 people ate all the pieces. Explain how Taylor could have divided the pieces so that everyone ate the same amount of cake. You may show your work in a drawing. TEKS 3.3E
Answer:

Leave a Comment

Scroll to Top