Texas Go Math Grade 2 Lesson 12.4 Answer Key Separate into Equal Groups

Refer to our Texas Go Math Grade 2 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 2 Lesson 12.4 Answer Key Separate into Equal Groups.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 12.4 Answer Key Separate into Equal Groups

Explore

Draw to show the problem. Complete the sentences.
There are ___________ groups of marbles.
There are ___________ marbles in each group.
There are ___________ marbles in all.

FOR THE TEACHER • Read the following problem to children. Then have children model the problem and complete the sentences. Alex has 5 bags. He places 2 marbles in each bag. How many marbles does he have?
Answer:

Explanation:
There are 5 groups of marbles.
There are 2 marbles in each group.
There are 10 marbles in all.

Math Talk
Mathematical Processes

Explain how you solved the problem.
Answer:
10 ÷ 5 = 2
Total 10 marbles shared among 5 groups with 2 marbles in each group.

Model and Draw

When you divide, you separate into equal groups.

Jose has 12 crayons. He puts the same number of crayons in each of 3 boxes. How many crayons does he put in each box?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 12.4 Answer Key 1
__________ crayons

Anna will place 12 pencils in some boxes. She puts 6 pencils in each box. How many boxes will she use?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 12.4 Answer Key 2
__________ boxes
Answer:
4 crayons
__________ boxes
Explanation:
Jose has 12 crayons.
He puts the same number of crayons in each of 3 boxes.
12 ÷ 3 = 4
4 crayons that he put in each box.
Anna will place 12 pencils in some boxes.
She puts 6 pencils in each box.
12 ÷  6 = 2
2 boxes she will use

Share and Show

Use counters. Then draw to show the number in each group.

Question 1.
20 cookies
5 plates
Texas Go Math Grade 2 Lesson 12.4 Answer Key 3
__________ cookies on each plate
Answer:

4 cookies on each plate
Explanation:
20 ÷ 5 = 4
Total 20 cookies shared
among 5 plates so
each plate has 4 cookies each.

Draw to find the number of equal groups.

Question 2.
21 buttons
3 buttons on each shirt
Texas Go Math Grade 2 Lesson 12.4 Answer Key 4
_____________ shirts
Answer:
21 ÷ 3 = 7
7 shirts
Explanation:

21 buttons are shared among 7 shirts.

Problem Solving

Use counters. Then draw to show the number in each group.

Question 3.
16 birds
4 birdfeeders
Texas Go Math Grade 2 Lesson 12.4 Answer Key 5
___________ birds at each birdfeeder
Answer:

Explanation:
16 ÷ 4 = 4 birds at each birdfeeder
16 birds shared among 4 bird feeders
4 birds in each group

Draw to find the number of equal groups.

Question 4.
15 cupcakes
5 cupcakes on each tray
Texas Go Math Grade 2 Lesson 12.4 Answer Key 6
__________ trays
Answer:
5 trays
Explanation:
15 ÷ 3 = 5
15 cup cakes shared among 5 plates
so, 3 among each plate

Solve. Write or draw to explain.

Question 5.
H.O.T. Multi-Step Amy has 2 stickers. Jen has 9 stickers. They place 7 stickers on each page of a book. How many pages are in the book?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 12.4 Answer Key 7
___________ pages
Answer:
Explanation:
Amy has 2 stickers.
Jen has 9 stickers.
9 + 2 = 11
They place 7 stickers on each page of a book.
How many pages are in the book

Go Math Lesson 12.4 Answer Key Grade 2 Question 6.
H.O.T. Eric has 24 toothpicks. He uses each toothpick as 1 side of a square. How many squares can Eric make?
___________ squares
Answer:
6 squares
Explanation:
Eric has 24 toothpicks.
He uses each toothpick as 1 side of a square.
square has 4 sides
24 ÷ 4 = 6
6 squares can Eric make

Daily Assessment Task

Choose the correct answer.

Question 7.
Reasoning A ride at the fair has 2 seats that look like bears, lions, horses, and zebras. There are the same number of each animal. How many of each kind of seat are there?
(A) 6
(B) 4
(C) 8
Answer: C
Explanation:
A ride at the fair has 2 seats that look like bears, lions, horses, and zebras.
There are the same number of each animal.
4 x 2 = 8
4 of each kind of seat are there

Question 8.
Use counters to model the problem. Then draw to show the number in each group.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 12.4 Answer Key 8
12 oranges
4 baskets
___________ oranges in each basket
Answer:

Explanation:
12 ÷ 3 = 4
3 oranges in each basket

Question 9.
TEXAS Test Prep Oliver has 18 cookies. He places an equal number of cookies on 9 plates. How many cookies are on each plate?
(A) 8
(B) 9
(C) 2
Answer: C
Explanation:
Oliver has 18 cookies.
He places an equal number of cookies on 9 plates.
18 ÷ 9 = 2
2 cookies are on each plate

TAKE HOME ACTIVITY • Ask your child to show how he or she solved on exercise in the lesson.
Answer:
Oliver has 18 cookies. He places an equal number of cookies on 9 plates. How many cookies are on each plate?
Explanation:
Explanation:
Oliver has 18 cookies.
He places an equal number of cookies on 9 plates.
18 ÷ 9 = 2
2 cookies are on each plate

Texas Go Math Grade 2 Lesson 12.4 Homework and Practice Answer Key

Draw to find the number in each group

Question 1.
20 apples
5 baskets
Texas Go Math Grade 2 Lesson 12.4 Answer Key 9
_________ apples in each basket
Answer:

Explanation:
20 ÷ 5 = 4
4 apples in each basket

Draw to find the number in each group

Question 2.
14 bagels
2 bagels on each plate
Texas Go Math Grade 2 Lesson 12.4 Answer Key 10
__________ plates
Answer:
7 plates
Explanation:
14 ÷ 2 = 7
14 bagels are shared among 7 plates

Problem Solving

Solve. Write or draw to explain.

Question 3.
Multi-Step Hal has 10 red pencils and 8 green pencils. He places the pencils in boxes. He places 6 pencils in each box. How many boxes does he use?
___________ boxes
Answer:
3 boxes
Explanation:
Hal has 10 red pencils and 8 green pencils.
He places the pencils in boxes.
10 + 8 = 18
He places 6 pencils in each box.
18 ÷ 6 = 3
3  boxes that he use

Lesson Check

Choose the correct answer.

Question 4.
Kim has 21 acorns. She places an equal number of acorns in 7 paper cups. How many acorns are in each cup?
(A) 4
(B) 5
(C) 3
Answer: C
Explanation:
Kim has 21 acorns.
She places an equal number of acorns in 7 paper cups.
21 ÷ 7 = 3
3 acorns are in each cup

Question 5.
The children in Mr. Gomez’s class go on a hoy ride. There are 20 children in the class. There is room for 4 children in each wagon. How many wagons will the children need?
(A) 5
(B) 6
(C) 4
Answer: A
Explanation:
The children in Mr. Gomez’s class go on a hoy ride.
There are 20 children in the class.
There is room for 4 children in each wagon.
20 ÷ 4 = 5
5 wagons will the children need

Question 6.
Ms. Carter buys a carton of juice boxes. There are 16 juice boxes in the carton. She shares the juice boxes equally among 8 children. How many juice boxes will each child get?
(A) 2
(B) 4
(C) 3
Answer: A
Explanation:
Ms. Carter buys a carton of juice boxes.
There are 16 juice boxes in the carton.
She shares the juice boxes equally among 8 children.
16 ÷ 8 = 2
2 juice boxes will each child get

Question 7.
There are 32 animals on a farm. There are the same number of horses, cows, sheep, and goats. How many of each kind of animal is on the farm?
(A) 6
(B) 9
(C) 8
Answer: C
Explanation:
There are 32 animals on a farm.
There are the same number of horses, cows, sheep, and goats.
32 ÷ 4 = 8
8 of each kind of animal is on the farm

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top