Refer to our Texas Go Math Grade 1 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 1 Unit 6 Answer Key Personal Financial Literacy.

## Texas Go Math Grade 1 Unit 6 Answer Key Personal Financial Literacy

**Show What You Know**

**Check your understanding of important skills.**

**Count Forward**

**Write the numbers to complete counting forward.**

Question 1.

9, 10, 11, _______, 13, 14, 15

Answer:

The Missing number is 12

9, 10, 11, 12, 13, 14, 15.

Question 2.

_____, 36, 37, 38, 31, 40, ____

Answer:

The missing numbers are 35 and 41.

35, 36, 37, 38, 31, 40, 41.

**Count and Write Numbers to 10**

**How many objects are in each set?**

Question 3.

__________ butterflies

Answer:

In each set there are 5 butterflies.

Question 4.

__________ cat

Answer:

There is only 1 cat.

Question 5.

____________ leaves

Answer:

There are 8 leaves.

**Add in Any Order**

Use to add. Color to match. Write each sum.

Question 6.

1 + 4 = __________

Answer: 5

+

1 + 4 = 5

Question 7.

4 + 1 = ___________

Answer:

+

4 + 1 = 5.

**Vocabulary Builder**

**Visualize It**

Sort the words from the box.

Words

bike

clothes

food

house

radio

toys

Answers:

**Understand Vocabulary**

**Count. Write the total value.**

Question 1.

Answer:

The coins are 1 nickel, 5 cents, 1 quarter, 1 cent and 1 quarter.

Total value of coins are 1 cent + 5 cent + 25 cent + 1 cent + 25 cents = 57 cents

Question 2.

Answer:

The coins are 1 dime, 1 nickel, 1 nickel, 1 nickel, 1 quarter

The value of coins are 10 cents + 5 cents + 5 cents + 5 cents + 25 cents = 50 cents.

Question 3.

Answer:

The coins are 1 quarter, 1 quarter, 1 dime, 5 cents, 1 quarter, 1 cent.

The value of coins are 25 cents + 25 cents + 10 cents + 5 cents + 25 cents + 1 cent = 91 cents.

**Vocabulary Reader**

Jenny Hen’s Penny Bakery written by Tim Johnson illustrated by Diane Greenseid

This Take-Home Book belongs to

Answer:

Jenny Hen, also known as Little Red, runs a bakery and sells bread. She also sells cakes and pies, and pizzas too, in every size!

Answer:

Duck comes in. He’s first to buy. He’s come to get on apple pie.

“Five pennies for the pie,” says Jenny.

“Oh, dear Hen, I haven’t any.”

Answer:

“Oh me, oh my, this is a pickle.

I have no pennies, just a nickel!”

Jenny smiles, “Then you’re in luck.

A nickel’s worth five pennies, Duck!”

Answer:

Happy he can buy his pie, Duck lets out a great big sigh. He leaves the store and in comes Ted, a tabby cat, to buy some bread.

Answer:

“Wheat or white?” asks Jenny. “Either one will cost ten pennies.”

Answer:

Says Ted, “Oh woe is me, and what a crime. I haven’t pennies, just this dime.” Jenny smiles, and says, “Oh, please don’t fret! A dime’s worth ten pennies! So you’re all set!”

Answer:

If you ran a bakery, what would you sell? How much would you charge for your bakery items? Draw pictures to show your ideas.

Answer:

**Write about the Math**

**Write Math** Look at the picture. Draw and write your own story about the bakery. Tell what you can buy and how much it costs.

Vocabulary Review

penny

nickel

dime

Answer:

**What Is It Worth?**

Jenny Hen sells pie for 5¢ at her bakery.

Question 1.

What coin has a value of 5c?

Answer:

1 Nickel has a value of 5 cents.

Question 2.

Duck finds a nickel. Now he has 2 nickels. How many pies can he buy?

_________ pies

Answer:

Given that

Duck finds a nickel.

Now he has 2 nickels

1 nickel = 5 cents then 2 nickels = 10 cents.

Duck can buy 2 pies.

Question 3.

What coin has the same value as 2 nickels?

Answer:

2 nickels = 10 cents.

10 cents = 1 dime

The dime has the same value as 2 nickels.

Question 4.

Bread costs 10¢ at the bakery. You have I nickel and 4 pennies. Can you buy the bread? Explain.

Answer:

Given that

Bread costs = 10¢ at the bakery.

He have 1 nickel and 4 pennies

1 nickel = 5 cents

1 pennies = 1 cent then 4 pennies = 4 cents.

The total money they have = 1 cent + 4 cent = 5 cents.

He have not enough money to buy a bread.

**Math Board** Write a story about buying cookies at the bakery. Tell how much each cookie costs. Tell how much it costs for more than I cookie.

Answer: Mario run a bakery where he sells cookies, Drlng wanted to buy some cookies there so she went and asked for cookies, Mario said each cookie costs 5 cents so Drlng gave four 5 cents coins and bought 4 cookies