Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.3 Answer Key More Three-Dimensional Solids

Refer to our Texas Go Math Grade 1 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.3 Answer Key More Three-Dimensional Solids.

Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.3 Answer Key More Three-Dimensional Solids

Explore

Draw to sort the three-dimensional solids.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.3 Answer Key 1
Answer:

FOR THE TEACHER • Have children sort the three-dimensional solids into two groups. Have them draw around each group to show how they sorted.
Answer:
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.3 Answer Key More Three-Dimensional Solids_1

Math Talk
Mathematical Processes

Explain how you sorted the solids.
Answer:
Sorted the solids by differentiating the 3-dimensional objects with 1 flat surface and 2 flat surfaces.

Model and Draw

Look at the faces, the vertices, and the edges of these solids.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.3 Answer Key 2
THINK
A face is a flat surface of a solid.
An edge is where 2 faces meet.
A vertex is where 3 or more edges meet.

Share and Show

Use rectangular prisms, cubes, and triangular prisms. Sort the solids into groups. Name and draw the solids.

Question 1.
6 faces
Answer: Cube
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.3 Answer Key More Three-Dimensional Solids_2

Question 2.
5 faces
Answer: Triangular Prism
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.3 Answer Key More Three-Dimensional Solids_3

Question 3.
9 edges
Answer: Triangular Prism
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.3 Answer Key More Three-Dimensional Solids_4

Question 4.
8 vertices
Answer: Rectangular Prism
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.3 Answer Key More Three-Dimensional Solids_5

Problem Solving

Use three-dimensional solids. Write how many.

Question 5.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.3 Answer Key 3
__________ faces
__________ edges
__________ vertices
Answer: Cube
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.3 Answer Key More Three-Dimensional Solids_6

Question 6.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.3 Answer Key 4
__________ faces
__________ edges
__________ vertices
Answer: Triangular Prism
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.3 Answer Key More Three-Dimensional Solids_7

Question 7.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.3 Answer Key 5
__________ faces
__________ edges
__________ vertices
Answer: Cuboid
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.3 Answer Key More Three-Dimensional Solids_8

Question 8.
H.O.T. How many faces of a cube are squares?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.3 Answer Key 6
__________ faces
Answer: Six faces
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.3 Answer Key More Three-Dimensional Solids_9
Explanation:
A cube is a 3- dimensional solid object bounded by six square faces.

Question 9.
H.O.T. Multi-Step Which solid has some faces that are triangles and some faces that are rectangles? Explain.
Answer: Triangular Prism
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.3 Answer Key More Three-Dimensional Solids_10
Explanation:
A triangular prism has 5 faces in which 2 are triangular faces and 3 are rectangular faces.

Daily Assessment Task

Choose the correct answer.

Question 10.
Representations Terri uses this block to build a house. What ¡s the solid?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.3 Answer Key 7
(A) cube
(B) rectangular prism
(C) cylinder
Answer:
Rectangular Prism
Explanation:
A rectangular prism has rectangular faces

Question 11.
Johnny builds a birdhouse. It has 6 faces. The faces are all squares that are the same size. Which shows the shape of Johnny’s birdhouse?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.3 Answer Key 8
Answer:
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.3 Answer Key More Three-Dimensional Solids_9

Question 12.
Multi-Step Louis builds an object with only triangles and rectangles. Which object does he build?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.3 Answer Key 9
Answer:
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.3 Answer Key More Three-Dimensional Solids_10

Question 13.
Texas Test Prep Which solid has 5 faces?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.3 Answer Key 10
Answer:
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.3 Answer Key More Three-Dimensional Solids_10
Explanation:
A triangular prism has 5 faces in which 2 of them are triangular faces and 3 of them are rectangular faces.

HOME CONNECTION • Ask your child to name red objects shaped like a rectangular prism, a cube, and a triangular prism.
Answer:
Rectangular prism – red colored domino,
Cube – red rubiks cube,
Triagular prism – red colored camping tent.

Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.3 Homework and Practice Answer Key

Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.3 Answer Key 11

Name and draw a solid to match.

Question 1.
5 faces
Answer: Triangular Prism
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.3 Answer Key More Three-Dimensional Solids_10

Question 2.
8 vertices
Answer: Rectangular prism
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.3 Answer Key More Three-Dimensional Solids_11

Problem Solving

Question 3.
How many faces of a triangular prism are rectangles?
__________ faces
Answer: 3 faces
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.3 Answer Key More Three-Dimensional Solids_10
Explanation:
A triangular prism has a total of 5 faces in which 2 of them are triangular faces and 3 of them are rectangular faces.

Question 4.
How many faces of a triangular prism are rectangles?
_________ faces
Answer: 3 faces
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.3 Answer Key More Three-Dimensional Solids_10
Explanation:
A triangular prism has a total of 5 faces in which 2 of them are triangular faces and 3 of them are rectangular faces.

Question 5.
How many faces of a triangular prism are triangles?
__________ faces
Answer:
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.3 Answer Key More Three-Dimensional Solids_10
Explanation:
A triangular prism has a total of 5 faces in which 2 of them are triangular faces and 3 of them are rectangular faces.

Lesson Check

Choose the correct answer.

Question 6.
Sam finds a small cube. He counts the vertices How many does he count?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.3 Answer Key 12
(A) 5
(B) 6
(C) 8
Answer: A cube has 8 vertices, Sam counts 8 vertices in a cube.

Question 7.
Jackie chooses a triangular prism. She counts the edges. How many edges does she count?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.3 Answer Key 13
(A) 9
(B) 12
(C) 6
Answer: A triangular prism has 9 edges, Jackie counts 9 edges in a triangular prism.

Question 8.
Multi-Step How many more vertices does a cube have than a triangular prism?
(A) 1
(B) 2
(C) 8
Answer: A cube has 8 vertices and a triangular prism has 6 vertices.

Question 9.
Which solid has 9 edges?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.3 Answer Key 14
Answer: A triangular prism has 9 edges.

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top