Texas Go Math Grade 1 Unit 3 Answer Key Algebraic Reasoning

Refer to our Texas Go Math Grade 1 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 1 Unit 3 Answer Key Algebraic Reasoning.

Texas Go Math Grade 1 Unit 3 Answer Key Algebraic Reasoning

Show What You Know

Model More, Model Fewer

Question 1.
Circle the row that has more.
Texas Go Math Grade 1 Unit 3 Answer Key 1
Answer:

Explanation:
2 boxes < 4 hammers

Question 2.
Circle the row that has fewer.
Texas Go Math Grade 1 Unit 3 Answer Key 2
Answer:

Explanation:
4 rabits > 3 carrots

Count On

Use the number line to add. Write each sum.

Texas Go Math Grade 1 Unit 3 Answer Key 3

Question 3.
6 + 3 = ____
Answer: 9

Explanation:
The Sum of 6 and 3 is 9
6 + 3 = 9

Question 4.
7 + 1 = ____
Answer: 8

Explanation:
The sum of 7 and 1 is 8
7 + 1 = 8

Question 5.
8 + 2 = ____
Answer: 10

Explanation:
The sum of 8 and 2 is 10
8 + 2 = 10

Count Back

Use the number line to subtract. Write each difference.

Texas Go Math Grade 1 Unit 3 Answer Key 4

Question 6.
11 – 2 = ____
Answer:

Explanation:
The difference of 11 and 2 is 9
11 – 2 = 9

Question 7.
8 – 3 = ____
Answer: 5

Explanation:
The difference of 8 and 3 is 5
8 – 3 = 5

Question 8.
9 – 1 = ____
Answer: 8

Explanation:
The difference of 9 and 1 is 8
9 – 1 = 8

Vocabulary Builder

Visualize it

Sort the review words from the box.

Texas Go Math Grade 1 Unit 3 Answer Key 5

Explanation:

The words are organized according to the review words

Understand Vocabulary

Use a review word to complete each sentence.

Question 1.
8 is the _____________ for 17 – 9
Answer: subtract
Explanation:
8 is the subtract for 17 – 9
Question 2.
17 is the ____________ for 8 + 9.
Answer: addition
Explanation:
17 is the addition for 8 + 9.

Question 3.
When you ____________ 4 to 8, you find the sum.
Answer: Add
Explanation:
When you add 4 to 8, you find the sum as
4 + 8 = 12

Question 4.
5 ducks and 5 swans are at the pond. There are the ___________ number of ducks and swans.
Answer: 10
Explanation:
5 ducks and 5 swans are at the pond. There are the 10 number of ducks and swans.
5 + 5=10

Vocabulary Reader

Texas Go Math Grade 1 Unit 3 Answer Key 6

Reading and Writing Math
This take-home book will help you recognize addition and subtraction situations.

Texas Go Math Grade 1 Unit 3 Answer Key 7

To my surprise and great delight
Our teacher asked us to draw or write
About something we would think so cool
To do this summer when out of school.
So many ideas swirled ¡n my head!
“There are lots of things I’d do,” I said.

Texas Go Math Grade 1 Unit 3 Answer Key 8

Fd sail the ocean in a boat.
My first mate would be a goat.
From the starboard side we’d see
A pod of whales. There would be 3.
Then I’d spy 4 whales more!
Oh, such a summer I’d adore.

How many whales do they see in all?
_____ + _____ = _____ whales
Explanation:
3 + 4 = 7 whales

Texas Go Math Grade 1 Unit 3 Answer Key 9

I’d take o rocket to where it’s starry.
Oh, what fun, an outer space safari!
The first of many stops would be
Our moon, where moon mountains
I would see.

Texas Go Math Grade 1 Unit 3 Answer Key 10

How many moon mountains are tall?
Answer:
1 mountain is tall
How many are short?
Explanation:
4 mountains are short
How many moon mountains are there in all?
____ + ____ = ____ moon mountains
1 + 4 = 5 moon mountains

Texas Go Math Grade 1 Unit 3 Answer Key 11

Or perhaps this summer time,
My goat and I would take a climb.
Then build a house up in a tree.
A farm and far off city we could see.
How many cows? How many horses?
Answer:
6 cows
and 2 horses
How many fewer horses than cows?
___ – ___ = ___ fewer horses
6 – 2 = 4 fewer horses

 

Texas Go Math Grade 1 Unit 3 Answer Key 12

Now it’s your turn to write or draw.

Think of summer and what you’d do.
Answer:
In summer we like to visit the mountains, valleys and snow fall, beach.
If you could plan what’s best for you!

Write about the Math

Write Math Look at the pictures. Draw and write your own story about the whales. Use addition and subtraction in your story.
Texas Go Math Grade 1 Unit 3 Answer Key 13
Texas Go Math Grade 1 Unit 3 Answer Key 14Ex
Explanation:

Answer:
7 – 4 = 3
so , three are pink whales.

More and Fewer

Look at the picture. Complete the number sentences.

Texas Go Math Grade 1 Unit 3 Answer Key 15

Question 1.
How many cows and horses are there?
___ + ___ = ____
Answer:
4 + 2 = 6
Explanation.
6 cows and horses are there

Question 2.
How many more cows are there than horses?
____ – ____ = ____ more cows
Answer:
6 – 2 = 4 more cows
Explanation:
4 more cows are there than horses

Question 3.
Four cows go into the barn. How many cows are there now?
___ – ____ =____ cows
4 – 4 = 0
0 cows
Explanation:
0 cows are there now

Math Board Write a story problem about animals you see on a farm. Use the words more or fewer in your story. Have a classmate solve the problem.
Explanation:
There are 6 animals in the farm.
4 are cows and 2 are horses
How many fewer horses are there than cows.
Answer:
4 – 2 = 2
2 fewer horses.

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top