Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.1 Answer Key Count On

Refer to our Texas Go Math Grade 1 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.1 Answer Key Count On.

Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.1 Answer Key Count On

Essential Question
How do you count on 1, 2, or 3?
Explanation:
Counting depends on adding
counting 1 represents  as adding 1

Explore
Start at 9. How can you count on to add?
Add 1.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.1 Answer Key 1
Answer:

Explanation:
start with 9 then count the book as 10
9 + 1 = 10
counting 1 represents as adding 1

Add 2.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.1 Answer Key 2
Answer:

Explanation:
start with 9 then count the book as 10 then 11
9 + 2 = 11
counting 1 represents as adding 1

Add 3.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.1 Answer Key 3
Answer:

Explanation:
start with 9 then count the book as 10, 11, 12
9 + 3 = 12
counting 1 represents as adding 1

For The Teacher

  • Read the problem and use the top workspace to solve. Sam has 9 books in a box. He gets 1 more. How many books does he have? Repeat for the other two workspaces, saying, He gets 2 more, and He gets 3 more.

Math Talk
Mathematical Processes
How is counting on 2 like adding 2? Explain.
Explanation:
if he counts 2 then he have 2 add 2
adding depends on counting

Model and Draw
You can count on to add 1, 2, or 3. Start with the greater addend.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.1 Answer Key 36
Answer:

Explanation:
Adding depends on counting
Counting 3 represents as adding 3
Share and Show

Circle the greater addend. Draw Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.1 Answer Key 5 to count on 1, 2, or 3. Write the sum.

Question 1.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.1 Answer Key 6
Answer:

Explanation:
Adding depends on counting
Counting 2 represents as adding 2

Question 2.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.1 Answer Key 7
Answer:

Explanation:
Adding depends on counting
Counting 3 represents as adding 3

Question 3.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.1 Answer Key 8
Answer:

Explanation:
Adding depends on counting
Counting 1 represents as adding 1

Question 4.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.1 Answer Key 9
Answer:

Explanation:
Adding depends on counting
Counting 1 represents as adding 1

Question 5.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.1 Answer Key 10
Answer:

Explanation:
Adding depends on counting
Counting 2 represents as adding 2

Question 6.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.1 Answer Key 11
Answer:

Explanation:
Adding depends on counting
Counting 3 represents as adding 3

Problem Solving

Circle the greater addend.
Count on to find the sum.

Question 7.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.1 Answer Key 12
Answer:

Explanation:
Circled the greatest number
and started counting from that number
9 + 1 = 10

Question 8.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.1 Answer Key 13
Answer:

Explanation:
Circled the greatest number
and started counting from that number
8 + 3 = 11

Question 9.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.1 Answer Key 14
Answer:

Explanation:
Circled the greatest number
and started counting from that number
1 + 8 = 9

Question 10.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.1 Answer Key 15
Answer:

Explanation:
Circled the greatest number
and started counting from that number
1 + 6 = 7

Question 11.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.1 Answer Key 16
Answer:

Explanation:
Circled the greatest number
and started counting from that number
9 + 3 = 12

Question 12.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.1 Answer Key 17
Answer:

Explanation:
Circled the greatest number
and started counting from that number
7 + 2 = 9

Question 13.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.1 Answer Key 18
Answer:

Explanation:
Circled the greatest number
and started counting from that number
6 + 2 = 8

Question 14.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.1 Answer Key 19
Answer:

Explanation:
Circled the greatest number
and started counting from that number
5 + 3 = 8

Question 15.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.1 Answer Key 20
Answer:

Explanation:
Circled the greatest number
and started counting from that number
7 + 1 = 8

Question 16.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.1 Answer Key 21
Answer:

Explanation:
Circled the greatest number
and started counting from that number
3 + 7 = 10

Question 17.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.1 Answer Key 22
Answer:

Explanation:
Circled the greatest number
and started counting from that number
9 + 2 = 11

Question 18.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.1 Answer Key 23
Answer:

Explanation:
Circled the greatest number
and started counting from that number
3 + 4 = 7

Which three numbers can you use to complete the problem? Write the addition sentence.

Question 19.
H.O.T. Jennifer has stamps. She gets more stamps. How many stamps does she have now?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.1 Answer Key 24
___ + ___ = ___ stamps
Answer:
10 + 7 = 17
17 + 3 = 20
Explanation:
Started from greater number that is 10
and counted on
10 + 7 = 17
Again started from 17
17 + 3 = 20 she has 20 stamps now.

Question 20.
H.O.T. Multi-Step Adam has 6 hats. Molly has 3 hats. They stack all their hats. ___ + ___ = __ hats
Then Blake puts 2 more hats on the stock. How many hats are on the stack? ___ + ___ = __ hats
Answer:
6 + 3 = 9
9 + 2 = 11
Explanation:
Started from greater number that is 6
and counted on
6 + 3 = 9 hats are on the stack
Again started from 9
9 + 2 = 11 hats are on the stack

Daily Assessment Task

Choose the correct answer.

Question 21.
Apply Ashley counts 8 sheep. Then she counts 2 more sheep. How many sheep does Ashley count?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.1 Answer Key 25
(A) 10
(B) 8
(C) 12
Answer: A
Explanation:
Started from greater number that is 8
and counted on
8 + 2 = 10

Question 22.
Nate has 5 apples. He gets 2 more apples. How many apples does Nate have now?
(A) 8
(B) 7
(C) 6
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.1 Answer Key 26
Answer: B
Explanation:
Started from greater number that is 5
and counted on
5 + 2 = 7
7 apples that Nate have now

Question 23.
6 birds are in the tree. 2 more birds join them. How many birds are in the tree now?
(A) 9
(B) 7
(C) 8
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.1 Answer Key 27
Answer: C
Explanation:
Started from greater number that is 6
and counted on
6 + 2 = 8
8 birds are in the tree now

Question 24.
Texas Test Prep Count on to solve 3 + 8.
(A) 10
(B) 12
(C) 11
Answer: C
Explanation:
Started from greater number that is 8
and counted on
3 + 8 = 11

Take Home Activity

  • Have your child tell you how to count on to find the sum for 6 + 3.
    Explanation:
    Started from greater number that is 6
    and counted on
    6 + 3 = 9

Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.1 Homework and Practice Answer Key

Circle the greater addend. Draw Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.1 Answer Key 28 to count on 1, 2, or 3. Write the sum.

Question 1.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.1 Answer Key 29
3 + 8 = ___
Answer:

Explanation:
Adding depends on counting
Counting 3 represents as adding 3
3 + 8 = 11

Question 2.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.1 Answer Key 30
__ = 8 + 1
Answer:

Explanation:
Adding depends on counting
Counting 1 represents as adding 1
8 + 1 = 9

Question 3.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.1 Answer Key 31
___ = 9 + 2
Answer:

Explanation:
Adding depends on counting
Counting 2 represents as adding 2
11 = 9 + 2

Question 4.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.1 Answer Key 32
5 + 3 = ___
Answer:

Explanation:
Adding depends on counting
Counting 3 represents as adding 3
5 + 3 = 8

Problem Solving.

Which three numbers can you use to complete the problem? Write the addition sentence.

Question 5.
A rabbit has 7 carrots. It gets 2 more carrots. How many carrots does the rabbit have now?
____ + ____ = ____ carrots
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.1 Answer Key 33
Answer:
7 + 2 = 9
Explanation:
Started from greater number that is 7
and counted on

Texas test Prep

Lesson Check

Choose the correct answer.

Question 6.
Count on to solve 1 + 4.
(A) 3
(B) 4
(C) 5
Answer: C
Explanation:
Started from greater number that is 4
and counted on
1 + 4 = 5

Question 7.
Char has 3 shells. She gets 7 more shells. How many shells does Char have now?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.1 Answer Key 34
(A) 4
(B) 10
(C) 11
Answer: B
Explanation:
3 + 7 = 10
Started from greater number that is 7
and counted on

Question 8.
Multi-Step 8 ladybugs are on a leaf. I more ladybug joins them. Then 2 more ladybugs join them. How many ladybugs are on the leaf now?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.1 Answer Key 35
(A) 11
(B) 12
(C) 10
Answer: A
Explanation:
8 + 1 = 9
9 + 2 = 11
11 ladybugs are on the leaf now

Question 9.
Count on to solve 3 + 9.
(A) 10
(B) 6
(C) 12
Answer: C
Explanation:
3 + 9 = 12
Started from greater number that is 9
and counted on

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top