Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.2 Answer Key Add Doubles

Refer to our Texas Go Math Grade 1 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.2 Answer Key Add Doubles.

Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.2 Answer Key Add Doubles

Essential Question
What are doubles facts?
Explanation:
Double Facts are additions in which a number is added to itself. For example, 1 + 1, 2 + 2 etc. Internalizing double facts are helpful building blocks in developing fluency in adding single digit numbers.

Explore
Use Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.2 Answer Key 1 Draw Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.2 Answer Key 4 to solve. Write the addition sentence.

___ + __ = ___
Answer:
4 + 4 = 8
Sal used 8 to build the tower

For The Teacher

  • Read the following problem. Sal built two towers. Each tower has 4 cubes. How many cubes does Sal use to build both towers?
    Explanation:
    4 + 4 = 8

Math Talk
Mathematical Processes
Describe how your model shows a doubles fact.
Explanation:
Double Facts are additions in which a number is added to itself.
For example, 1 + 1, 2 + 2 etc.

Model and Draw

Why are these doubles facts?

Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.2 Answer Key 2
Explanation:

Explanation:
The number is added to itself is called double fact
so, the above examples are double fact

Share and Show

Use Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.2 Answer Key 3 Draw Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.2 Answer Key 4 to show your work. Write the sum.

Question 1.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.2 Answer Key 5
Answer:

Explanation:
With the help of Blocks
Written the sum of double facts

Question 2.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.2 Answer Key 6
Answer:

Explanation:
With the help of Blocks
Written the sum of double facts
4 + 4 = 8

Question 3.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.2 Answer Key 7
Answer:

Explanation:
With the help of Blocks
Written the sum of double facts
5 + 5 = 10

Question 4.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.2 Answer Key 8
Answer:

Explanation:
With the help of Blocks
Written the sum of double facts
6 + 6 = 12

Problem Solving

Use Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.2 Answer Key 9 Draw Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.2 Answer Key 10 to show your work.

Write the sum.

Question 5.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.2 Answer Key 11
Answer:

Explanation:
With the help of Blocks
Written the sum of double facts
7 + 7 = 14

Question 6.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.2 Answer Key 12
Answer:

Explanation:
With the help of Blocks
Written the sum of double facts
8 + 8 = 16

Write a doubles fact to solve.

Question 7.
H.O.T. There are 18 people at the party. Some are boys and some are girls. The number of boys is the same as the number of girls.
___ = __ + ___
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.2 Answer Key 13
Answer:
9 + 9 = 18
Explanation:
There are 18 people at the party.
Some are boys and some are girls.
8 boys and 8 girls
The number of boys is the same as the number of girls.

Question 8.
H.O.T. Multi-Step Mike got 1 point in the first game and 1 point in the second game. Emily got 10 points in the first game and 10 points in the second game. How many points did each child get?
Mike
___ + ___ = ___ points
Emily
___ + ___ = ___ points
Compare the number of points.
____ Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.2 Answer Key 14 ____
Answer:

Explanation:
Mike
1 + 1 = 2 points
Emily
10 + 10 = 20 points
Mike got 2 and Emily got 20

Daily Assessment Task

Choose the correct answer.

Question 9.
There are 5 friends standing by the flag. There are 5 friends running up the How many friends are there?
(A) 10
(B) 9
(C) 8
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.2 Answer Key 15
Answer: A
Explanation:
5 + 5 = 10
The number which is added to itself is called a double fact
there are 10 friends.

Question 10.
Julian has 4 red cups. He has 4 blue cups. How many cups does Julian have?
(A) 7
(B) 8
(C) 9
Answer: B
Explanation:
The number which is added to itself is called a double fact
4 + 4 = 8
8 cups that Julian have

Question 11.
Reasoning Which doubles fact shows how many fish in all?
(A) 2 + 2 = 4
(B) 6 + 6 = 12
(C) 3 + 3 = 6
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.2 Answer Key 16
Answer: C
Explanation:
The number which is added to itself is called a double fact
3 + 3 = 6

Question 12.
Texas Test Prep Which is a doubles fact?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.2 Answer Key 17
Answer:

Explanation:
The number which is added to itself is called a double fact
so, 5 + 5 = 10 is a double fact.

Take Home Activity

  • Have your child choose o number from 1 to 10, and use that number in a doubles fact. Repeat with other numbers.
    Explanation:
    Choose the number from 1 to 10
    that is 5
    5 + 5 = 10

Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.2 Homework and Practice Answer Key

Draw Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.2 Answer Key 18 to solve. Write the sum.

Question 1.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.2 Answer Key 19
Answer:

Explanation:
With the help of Blocks
Written the sum of double facts
The number which is added to itself is called a double fact
5 + 5 = 10

Question 2.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.2 Answer Key 20
Answer:

Explanation:
With the help of Blocks
Written the sum of double facts
The number which is added to itself is called a double fact
9 + 9 = 18

Question 3.
Clara has 7 big fish. She has 7 small fish. Write the doubles fact that shows how many fish Clara has in all.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.2 Answer Key 21
___ + ___ = ____
Answer:
7 + 7 = 14
Explanation:
The number which is added to itself is called a double fact
14 fish Clara has in all

Question 4.
The room has 2 big windows. It also has 2 small windows. How many windows are there?
___ + ___ = ____
Answer:
2 + 2 = 4
Explanation:
4 windows are there in all
The number which is added to itself is called a double fact

Problem Solving

Write a doubles fact to solve.

Question 5.
There are 16 animals in the yard. Some are cats and some are dogs. The number of cats is the same as the number of dogs.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.2 Answer Key 22
Answer:
8 + 8 = 16
Explanation:
cats are 8 and dogs are 8
so, 8 + 8 = 16

Texas Test Prep

Choose the correct answer.

Question 6.
There are 6 flowers in the front yard. There are 6 flowers in the back yard. How many flowers are there?
(A) 12
(B) 10
(C) 6
Answer: A
Explanation
The number which is added to itself is called a double fact
6 + 6 = 12
12 flowers are there

Question 7.
Which doubles fact shows how many eggs in all?
(A) 6 + 6 = 12
(B) 4 + 4 = 8
(C) 3 + 3 = 6
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.2 Answer Key 23
Answer: C
Explanation:
The number which is added to itself is called a double fact
3 eggs arranged in 2 rows
3 + 3 = 6

Question 8.
Multi-Step Jan saved 4 pennies the first day and 4 pennies the second day. Clint saved 6 pennies the first day and 6 pennies the second day. Which statement compares the total number of pennies each child saved?
(A) 5 < 6 (B) 11 > 4
(C) 8 < 12
Answer: C
Explanation:
4 + 4 = 8
6 + 6 = 12
8 < 12 statement compares the total number of pennies each child saved

Question 9.
Which is a doubles fact?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 6.2 Answer Key 24
Answer:

Explanation:
The number which is added to itself is called a double fact
6 + 6 = 12

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top