Texas Go Math Grade 1 Lesson 18.2 Answer Key Time to the Half Hour

Refer to our Texas Go Math Grade 1 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 1 Lesson 18.2 Answer Key Time to the Half Hour.

Texas Go Math Grade 1 Lesson 18.2 Answer Key Time to the Half Hour

Explore
Circle 4:00, 5:00, or between 4:00 and 5:00 to describe the time shown on the clock.

Texas Go Math Grade 1 Lesson 18.2 Answer Key 1
4:00
between 4:00 and 5:00
5:00
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-1-Lesson-18.2-Answer-Key-Time-to-the-Half-Hour-Explore

Explanation:
Time shown in the clock is 4’O clock.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 18.2 Answer Key 1

 

FOR THE TEACHER • Have children look at the hour hand on each clock to decide which choice best describes the time shown.
Answer:
Hours hand on 12 and minutes hand on 4, shows the time as 4’O clock.

Explanation:
Hours hand on 12 and minutes hand on 4, shows the time as 4’O clock.

 

Math Talk
Mathematical Processes
Use before and after to describe the time, shown on the middle clock.

Model and Draw
As an hour passes, the hour hand moves from one number to the next number.
The minute hand points to 12.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 18.2 Answer Key 4
When a half hour has passed, the hour hand points halfway between two numbers.
The minute hand points to 6.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 18.2 Answer Key 5

Share and Show
Look at where the hour hand points. Write the time.
Question 1.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 18.2 Answer Key 6
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-1-Lesson-18.2-Answer-Key-Time-to-the-Half-Hour-Math Talk-Share and Show-1

Explanation:
When a half hour has passed 1, the hour hand points halfway between two numbers.
The minute hand points to 6.
Time shown is 1:30 or half past 1:00.

 

Question 2.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 18.2 Answer Key 7
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-1-Lesson-18.2-Answer-Key-Time-to-the-Half-Hour-Math Talk-Share and Show-2

Explanation:
When a half hour has passed 4, the hour hand points halfway between two numbers.
The minute hand points to 6.
Time shown is 4:30 or half past 4:00.

 

Question 3.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 18.2 Answer Key 8
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-1-Lesson-18.2-Answer-Key-Time-to-the-Half-Hour-Math Talk-Share and Show-3

Explanation:
When a half hour has passed 11, the hour hand points halfway between two numbers.
The minute hand points to 6.
Time shown is 11:30 or half past 11:00.

 

Question 4.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 18.2 Answer Key 9
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-1-Lesson-18.2-Answer-Key-Time-to-the-Half-Hour-Math Talk-Share and Show-4

Explanation:
When a half hour has passed 3, the hour hand points halfway between two numbers.
The minute hand points to 6.
Time shown is 3:30 or half past 3:00.

 

Problem Solving
Write the time.
Question 5.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 18.2 Answer Key 10
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-1-Lesson-18.2-Answer-Key-Time-to-the-Half-Hour-Problem Solving-Write the time-5

Explanation:
Time shown in the clock is 5:30 or half past 5:00.

 

Question 6.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 18.2 Answer Key 11
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-1-Lesson-18.2-Answer-Key-Time-to-the-Half-Hour-Problem Solving-Write the time-6

Explanation:
Time shown in the clock is 10:30 or half past 10:00.

 

Question 7.
H.O.T. Tim plays soccer at half past 9:00. He eats lunch at half past 1:00. He sees a movie at half past 2:00.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 18.2 Answer Key 12
Look at the clock.
Write what Tim does.
Tim Texas Go Math Grade 1 Lesson 18.2 Answer Key 13
Answer:
Texas Go Math Grade 1 Lesson 18.2 Answer Key 12
Tim Texas-Go-Math-Grade-1-Lesson-18.2-Answer-Key-Time-to-the-Half-Hour-Problem Solving-Write the time-H.O.T-7

Explanation:
Time at Tim plays soccer at half past 9:00.
He eats lunch at half past 1:00.
He sees a movie at half past 2:00.
=> Time shown in the clock is 2:30 or half past 2:00.

 

Question 8.
H.O.T. Multi-Step Tyra has a piano lesson at 5:00. The lesson ends at half past 5:00. How much time is Tyra at her lesson? Circle your answer.
half hour
hour
Answer:
Time of Tyra at her lesson = 30 minutes.

Explanation:
Time at Tyra has a piano lesson = 5:00
Time at when the lesson ends = at half past 5:00.
=> 5:30.
Time of Tyra at her lesson = Time when the lesson ends – Time at Tyra has a piano lesson
= 5:30 – 5:00
= 30 minutes.

 

Daily Assessment Task
Choose the correct answer.
Question 9.
The game starts at the time shown on the clock. What time does the clock show?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 18.2 Answer Key 14
(A) half past 4
(B) half past 5
(C) half past 3
Answer:
Time shown in the clock is 3:30 or half past 3.
(C) half past 3.

Explanation:
Time shown in the clock is 3:30 or half past 3.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 18.2 Answer Key 14

 

Question 10.
Which clock shows half past 7?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 18.2 Answer Key 15
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-1-Lesson-18.2-Answer-Key-Time-to-the-Half-Hour-Daily Assessment Task-Choose the correct answer-10

Explanation:
First clock shows the time: 8:30 or half past 8.
Second clock shows the time: 7:00.
Third clock shows the time: 7:30 or half past 7.

 

Question 11.
Jeff starts reading at 8:30. Which shows the time Jeff starts reading?
(A) half past 7
(B) half past 8
(C) half past 9
Answer:
Half past 8 shows the time Jeff starts reading.
(B) half past 8.

Explanation:
Time at Jeff starts reading = 8:30 or half past 8.

 

Question 12.
Texas Test Prep What time does the clock show?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 18.2 Answer Key 16
(A) 5:00
(B) half past 4:00
(C) 4:00
Answer:
Clock shows the time: 4:30 or half past 4.
(B) half past 4:00.

Explanation:
Clock shows the time: 4:30 or half past 4.

 

TAKE HOME ACTIVITY. Say a time, such as half past 10:00. Ask your child to describe where the hour hand points at this time.
Answer:
My kids said Half past 8:30, the hour hand points at 6.

Explanation:
My kids said Half past 8:30, the hour hand points at 6.

 

Texas Go Math Grade 1 Lesson 18.2 Homework and Practice Answer Key

Look at where the hour hand points. Write the time.
Question 1.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 18.2 Answer Key 17
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-1-Lesson-18.2-Answer-Key-Time-to-the-Half-Hour-Texas Go Math Grade 1 Lesson 18.2 Homework and Practice Answer Key-1

Explanation:
Clock shows the time: 1:30 or half past 1.

 

Question 2.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 18.2 Answer Key 18
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-1-Lesson-18.2-Answer-Key-Time-to-the-Half-Hour-Texas Go Math Grade 1 Lesson 18.2 Homework and Practice Answer Key-2

Explanation:
Clock shows the time: 7:30 or half past 7.

 

Problem Solving
Question 3.
Kenny wakes up at 8:00. He visits a friend at half past 10:00. He goes to the playground at 1:00.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 18.2 Answer Key 19
Look at the clock. Write what Kenny does.
Kenny Texas Go Math Grade 1 Lesson 18.2 Answer Key 20
Answer:
Clock shows 10:30 or half past 10.Kenny visits his friend.
Kenny Texas-Go-Math-Grade-1-Lesson-18.2-Answer-Key-Time-to-the-Half-Hour-Texas Go Math Grade 1 Lesson 18.2 Homework and Practice Answer Key-Problem Solving-3

Explanation:
Time at Kenny wakes up = 8:00.
Time at he visits his friend = 10:00.
Time at he goes to the playground = 1:00.

 

Lesson Check
Choose the correct answer.
Question 4.
The concert starts at the time shown on the clock. What time does the clock show?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 18.2 Answer Key 21
(A) half past 7:00
(B) half past 8:00
(C) half past 6:00
Answer:
The clock shows 6:30 or half past 6.
(C) half past 6:00.

Explanation:
The clock shows 6:30 or half past 6.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 18.2 Answer Key 21

 

Question 5.
Which clock shows half past 3?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 18.2 Answer Key 22
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-1-Lesson-18.2-Answer-Key-Time-to-the-Half-Hour-Texas Go Math Grade 1 Lesson 18.2 Homework and Practice Answer Key-Lesson Check-5

Explanation:
First clock shows: 3:30 or  half past 3.
Second clock shows: 2:30 or half past 2.
Third clock shows: 5:00.

 

Question 6.
What is the time?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 18.2 Answer Key 23
(A) half past 10:00
(B) half past 9:00
(C) 9:00
Answer:
The clock shows the time: 9:30 or half past 9.
(B) half past 9:00.

Explanation:
The clock shows the time: 9:30 or half past 9.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 18.2 Answer Key 23

 

Question 7.
Multi-Step Alex starts eating at 5:00. One half hour passes. What time does he stop eating?
(A) half past 4:00
(B) half past 5:00
(C) half past 6:00
Answer:
Time he stops eating = 5:30 or half past 5.
(B) half past 5:00.

Explanation:
Time at Alex starts eating = 5:00.
One half hour passes = half of an hour = 1 ÷ 2 hour
=> 0.30 hour or 30 minutes.
Time he stops eating = Time at Alex starts eating + One half hour passes
= 5:00 + 0.30
= 5:30 or half past 5.

 

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top