Texas Go Math Grade 1 Lesson 16.3 Answer Key Fourths

Refer to our Texas Go Math Grade 1 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 1 Lesson 16.3 Answer Key Fourths.

Texas Go Math Grade 1 Lesson 16.3 Answer Key Fourths

Explore

Use what you know about halves. Draw to solve. Write how many.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 16.3 Answer Key 1
There are ___________ equal shares.
Answer: There are Four equal shares.

FOR THE TEACHER • Read the following problem. Two friends will share a pizza. Then two more friends come, Now four friends will share the pizza. How can the pizza be cut so each friend gets an equal share? How many equal shares are there?
Answer: There are Four equal shares.
Texas-Go-Math-Grade-1-Lesson-16.3-Answer-Key-1
Explanation:
To share the pizza with four friends it have to be divided into four equal parts.
so, The pizza have to be cut into four so each friend gets an equal share.

Math Talk
Mathematical Processes

How did you decide how to cut the pizza?
Answer:
Explanation:
To share the pizza with four friends it have to be divided into four equal parts.
so, The pizza have to be cut into four so each friend gets an equal share.

Model and Draw

The 4 equal shares make 1 whole.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 16.3 Answer Key 2
Answer:

Share and Show

Draw lines to show fourths.

Question 1.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 16.3 Answer Key 3
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-1-Lesson-16.3-Answer-Key-3

Question 2.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 16.3 Answer Key 4
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-1-Lesson-16.3-Answer-Key-4

Question 3.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 16.3 Answer Key 5
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-1-Lesson-16.3-Answer-Key-5

Question 4.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 16.3 Answer Key 6
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-1-Lesson-16.3-Answer-Key-6

Question 5.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 16.3 Answer Key 7
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-1-Lesson-16.3-Answer-Key-7

Question 6.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 16.3 Answer Key 8
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-1-Lesson-16.3-Answer-Key-8

Problem Solving

Name the parts. Write fourths or not fourths.

Question 7.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 16.3 Answer Key 9
Answer: Fourths

Question 8.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 16.3 Answer Key 10
Answer: Fourths

Question 9.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 16.3 Answer Key 11
Answer: Fourths

Question 10.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 16.3 Answer Key 12
Answer: Not Fourths

Question 11.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 16.3 Answer Key 13
Answer: Not Fourths

Question 12.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 16.3 Answer Key 14
Answer: Fourths

Question 13.
H.O.T. Circle the shape that shows quarters.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 16.3 Answer Key 15
Answer:

Question 14.
H.O.T. Multi-Step Draw three different ways to show fourths.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 16.3 Answer Key 16
Answer:

Daily Assessment Task

Choose the correct answer.

Question 15.
Representations Mick wants to build a toy box. It will have 4- equal parts. Which shows fourths?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 16.3 Answer Key 17
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-1-Lesson-16.3-Answer-Key-17

Question 16.
Which shape does not show fourths.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 16.3 Answer Key 18
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-1-Lesson-16.3-Answer-Key-18

Question 17.
Multi-Step Billy will share his cake with 3 friends. Each person will get a fourth. He hands out I piece. He eats I piece. How many pieces does he have left?
(A) 2
(B) 4
(C) 1
Answer: (A) 2
Explanation:
Billy cuts the cake into four equal shares as he have to share it with 3 friend and for himself.
As Billy eats his share and hands out one piece his is now left with two more pieces.
1+1=2
4-2=2

Question 18.
Texas Test Prep Which shows fourths?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 16.3 Answer Key 19
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-1-Lesson-16.3-Answer-Key-19

TAKE HOME ACTIVITY • Draw a circle on a piece of paper. Ask your child to draw lines to show fourths.
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-1-Lesson-16.3-Answer-Key-6

Texas Go Math Grade 1 Lesson 16.3 Homework and Practice Answer Key

Color a fourth of the shape.

Question 1.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 16.3 Answer Key 20
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-1-Lesson-16.3-Answer-Key-20

Question 2.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 16.3 Answer Key 21
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-1-Lesson-16.3-Answer-Key-21

Question 3.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 16.3 Answer Key 22
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-1-Lesson-16.3-Answer-Key-22

Color a quarter of the shape.

Question 4.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 16.3 Answer Key 23
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-1-Lesson-16.3-Answer-Key-23

Question 5.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 16.3 Answer Key 24
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-1-Lesson-16.3-Answer-Key-24

Question 6.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 16.3 Answer Key 25
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-1-Lesson-16.3-Answer-Key-25

Problem Solving

Draw three different ways to show fourths.

Question 7.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 16.3 Answer Key 26
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-1-Lesson-16.3-Answer-Key-26

Lesson Check

Choose the correct answer.

Question 8.
Tina wants to paint a wall. The wall will have 4 equal parts. Which shows fourths?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 16.3 Answer Key 27
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-1-Lesson-16.3-Answer-Key-27

Question 9.
Which shows quarters?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 16.3 Answer Key 28
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-1-Lesson-16.3-Answer-Key-28

Question 10.
Multi-Step Isabelle shares a pizza with her mother, her brother, and her father. Each person will get a fourth. She hands out 2 pieces. She eats I piece. How many pieces does she have left?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 16.3 Answer Key 29
(A) 0
(B) 3
(C) 1
Answer: (C) 1
Explanation:
Isabelle cuts the pizza into four equal shares as she have to share it with 3 friend and for herself.
As Isabelle eats her share and hands out two piece she is now left with one more pieces.
1+2=3
4-3=1

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top