Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key Classify and Sort Two-Dimensional Shapes

Refer to our Texas Go Math Grade 1 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key Classify and Sort Two-Dimensional Shapes.

Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key Classify and Sort Two-Dimensional Shapes

Explore

Draw to sort the shapes. Write the sorting rule.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key 1
Answer: Sorting rules:
We can sort two-dimensional shapes into groups.
A sorting rule is a rule that tells us how to sort objects.
Read the sorting rule. Circle the shapes that follow the rule.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key Classify and Sort Two-Dimensional Shapes q1
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key Classify and Sort Two-Dimensional Shapes q1.1
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key Classify and Sort Two-Dimensional Shapes q1.2
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key Classify and Sort Two-Dimensional Shapes q1.3

FOR THE TEACHER • Read the following aloud. Devon wants to sort these shapes to show a group of triangles and a group of rectangles. Draw and write to show how Devon sorts the shapes.
Answer: Here the question was asked that we need to sort a group of triangles and rectangles. We will represent by diagrammatically.
First, we can sort two-dimensional shapes by comparing:
1. How many sides do they have.
2. How many vertices(corners) do they have.
3. If they have curves or not.
4. The length of their sides.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key Classify and Sort Two-Dimensional Shapes q2
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key Classify and Sort Two-Dimensional Shapes q2.1

 

 

Math Talk
Mathematical Processes

Is there a shaper that did not go in your groups? Explain.
Answer: No
Explanation:
No, there are no shapes that did not go in your group, because here we are dealing with two-dimensional shapes and we have triangle, square, circle, rectangle and so on. from the above questions so all of them are grouped. Here are some ways to sort two-dimensional shapes.

Model and Draw

Here are some ways to classify and sort two-dimensional shapes.

A square is a special kind of a rectangle.

Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key 2
Answer: Closed shape with no sides and no corners are the circles.

closed shapes with ____3____ sides
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key 3
triangles
Answer: 3 sides
Explanation:
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key Classify and Sort Two-Dimensional Shapes q3

closed shapes with ____4____ vertices
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key 4
rectangles
Answer: 4 vertices
Explanation:
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key Classify and Sort Two-Dimensional Shapes q4

Share and Show

Read the sorting rule. Circle the shapes that follow the rule.

THINK: Vertices (corners) are where the sides meet.

Question 1.
4 vertices (corners)
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key 5
Answer: Rectangle, square, trapezium are having the 4 vertices.
Explanation:
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key Classify and Sort Two-Dimensional Shapes q5
The coloured ones are meeting the two sides and also have 4 vertices. 

Question 2.
not curved
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key 24
Answer: There are 4 shapes that are not curved. They are parallelogram, triangles, trapezium.
Explanation:
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key Classify and Sort Two-Dimensional Shapes q6
The coloured ones are not curved. These shapes are having sides and corners.

Question 3.
triangles
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key 7
Answer: In the given diagram, there are two triangles.
Explanation:
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key Classify and Sort Two-Dimensional Shapes q7
The coloured ones are the triangles.

Question 4.
more than 3 sides
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key 8
Answer: There are 3 shapes that are more than 3 sides.
Explanation:
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key Classify and Sort Two-Dimensional Shapes q8
The coloured ones are square, rectangle, trapezium. These shapes are having more than 3 sides.

Problem Solving

Circle the special rectangles in Exercise 6.

Question 5.
Color the shapes that are circles.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key 9
Answer: In the below diagram, the shapes of circles are coloured.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key Classify and Sort Two-Dimensional Shapes q9

Question 6.
Color the squares red. Color other rectangles blue.

Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key 10
Answer: In the below diagram, the shapes of circles are coloured.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key Classify and Sort Two-Dimensional Shapes q10

H.O.T. Draw 2 different two-dimensional shapes that follow both parts of the sorting rule.
Answer:  Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key Classify and Sort Two-Dimensional Shapes q11
             Explanation:
                                    – Both are having the same characteristics that follow the sorting rule are having 4 vertices and 4 sides. Moreover, length and breadth are also as follows.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key 11

Question 7.
3 sides and 3 vertices (corners)
Answer: Triangle
Explanation:
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key Classify and Sort Two-Dimensional Shapes q12
Triangle is having 3 sides and 3 vertices.

Question 8.
2 sides are long and 2 sides are short
Answer: Rectangle
Explanation:
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key Classify and Sort Two-Dimensional Shapes q13Opposite sides are equal.

Question 9.
H.O.T. Multi-Step Write sorting rules to show two different ways to sort some of these shapes. Then color the shapes that follow one of your rules.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key 12
Answer: Sorting rules.
Explanation:
1. I have coloured shapes having with 4 sides.
2. Others that are not coloured are having with 3 sides.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key Classify and Sort Two-Dimensional Shapes q14

 

Daily Assessment Task

Choose the correct answer.

Question 10.
Analyze Which shape is a rectangle?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key 13
Answer: Rectangle
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key Classify and Sort Two-Dimensional Shapes q15

Question 11.
Multi-Step Circle the triangles. Then circle the sorting rule you used.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key 14
Answer: The representation has shown in the below diagram.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key Classify and Sort Two-Dimensional Shapes q16

Question 12.
Texas Test Prep Which shape would not be sorted into this group?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key 15
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key 16
Answer: The middle one cannot be sorted.
Explanation: The rhombus cannot be sorted because it has 4 sides and 4 corners but the other two was the triangle that are having 3 sides.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key Classify and Sort Two-Dimensional Shapes q17

TAKE HOME ACTIVITY • Gather some household objects such as photos. coins, and napkins. Ask your child to sort them by shape.
Answer: Make your child do the activity. Ask them to do square, rectangle, triangle, rhombus, trapezium, parallelogram, etc.

Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Homework and Practice Answer Key

Read the sorting rule. Circle the shapes that follow the rule.

Question 1.
more than 3 sides
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key 17
Answer: Rectangle, square.
Explanation:
Here, the question was asking more than 3 sides. So it was a rectangle and square that are having 4 sides.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key Classify and Sort Two-Dimensional Shapes a1

Question 2.
circles
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key 18
Answer:
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key Classify and Sort Two-Dimensional Shapes a2

Problem Solving

Draw 2 different two-dimensional shapes that follow both parts of the sorting rule.

Question 3.
4 sides are the same length
Answer: Square
Explanation:
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key Classify and Sort Two-Dimensional Shapes a3
Square: All sides are equal.

  • All four interior angles are equal to 90°
  • All four sides of the square are congruent or equal to each other
  • The opposite sides of the square are parallel to each other
  • The diagonals of the square bisect each other at 90°
  • The two diagonals of the square are equal to each other

 

Question 4.
Multi-Step Write sorting rules to show two different ways to sort some of these shapes.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key 19
Answer: Triangle and rectangle.
Explanation:
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key Classify and Sort Two-Dimensional Shapes a4
Rectangle sorting rules:

The fundamental properties of rectangles are:

  • A rectangle is a quadrilateral
  • The opposite sides are parallel and equal to each other
  • Each interior angle is equal to 90 degrees
  • The sum of all the interior angles is equal to 360 degrees
  • The diagonals bisect each other
  • Both the diagonals have the same length

Triangle sorting rules:

  • The sum of all the angles of a triangle (of all types) is equal to 180°.
  • The sum of the length of the two sides of a triangle is greater than the length of the third side.
  • In the same way, the difference between the two sides of a triangle is less than the length of the third side.
  • The side opposite the greater angle is the longest side of all the three sides of a triangle.

 

Lesson Check

Choose the correct answer.

Question 5.
Which shape is not curved?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key 20
Answer: Rectangle
Explanation:
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key Classify and Sort Two-Dimensional Shapes a5

 

Question 6.
Which shape is a special rectangle?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key 21
Answer: The middle one.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key Classify and Sort Two-Dimensional Shapes a6

Question 7.
Multi-Step Kara is sorting shapes. Read the labels Circle the shapes that belong in each group.
squares
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key 22

rectangles
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key 23
Answer:
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.1 Answer Key Classify and Sort Two-Dimensional Shapes a7

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top