Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.5 Answer Key Use Related Facts

Refer to our Texas Go Math Grade 1 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.5 Answer Key Use Related Facts.

Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.5 Answer Key Use Related Facts

Explore

What number can you add to 8 to get 10? Draw a picture to solve. Write the unknown number.
8 + ________ = 10
Answer:
Add 2 to number 8 to get 10

FOR THE TEACHER • Read the following problem. Dean has number cards for 8 and 10. What number card would Dean need to add to 8 to get 10?
Answer:
Dean has number cards for 8 and 10.
The number card 2 is needed to Dean to add to 8 to get 10.

Math Talk
Mathematical Processes

Describe how to solve this problem cubes.
Answer:

Model and Draw

You can use an addition fact to find a related subtraction fact.
Find 10 – 3
Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.5 Answer Key 1
3 + _______ = 10
10 – 3 = _________
I know that 3 + 7 = 10, So 10 – 3 = 7.
Answer:
The unknown number is 7.

Share and Show

Write the unknown numbers.

Question 1.
Find 14 – 8
Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.5 Answer Key 2
8 + ________ = 14
14 – 8 = _________
Answer:
The unknown number is 6.

Question 2.
Find 17 – 8.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.5 Answer Key 3
8 + ___________ = 17
17 – 8 = _________

Answer:
The know number is 9.

Question 3.
Find 11 – 6.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.5 Answer Key 4
6 + _________ = 11
11 – 6 = __________
Answer:
The unknown number is 5.

Question 4.
Find 15 – 9.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.5 Answer Key 5
9 + __________ = 15
15 – 9 = __________
Answer:
The unknown number is 6.

Problem Solving

Write the unknown numbers.

Question 5.
Find 20 – 10
Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.5 Answer Key 6
10 + _________ = 20
20 – 10 = __________
Answer:
The unknown number is 10.

Question 6.
Find 13 – 4.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.5 Answer Key 7
4 + _________ = 13
13 – 4 = _________
Answer:
The unknown number is 9.

Question 7.
H.O.T.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.5 Answer Key 8
Answer:

H.O.T. Multi-Step Write an addition sentence to help you find the difference. Then write the related subtraction sentence to solve.

Question 8.
Find 11 – 5.
________ + ________ = _________
________ – _________ = _________
Answer:
5 + 6 = 11
11 – 5 = 6

Question 9.
Find 13 – 6.
_________ = ________ + _________
_________ = ________ + _________
Answer:

13 = 7 + 6
7 = 13 – 6

Daily Assessment Task

Choose the correct answer.

Question 10.
15 baby bears brush their teeth before going to bed. 8 baby bears still need to brush their teeth. How many baby bears have already brushed their teeth?
15 – 8 = _________
8 + _________ = 15
(A) 7
(B) 6
(C) 1
Answer:
Given that,
Baby bears brush their teeth before going to bed = 15.
Baby bears still need to brush their teeth = 8
Baby bears have already brushed their teeth = 15 – 8 = 7
Option A is correct.

Question 11.
Analyze Hanna has II baseball cards. She gives 5 away. She wants to know how many are left. Which number sentence will help you find the missing number?
(A) 11 + 5 = 16
(B) 5 + 6 = 11
(C) 6 – 5 = 1
Answer:
Given that
The total number of baseballs near Hanna = 11
The total number of baseballs away from Hanna = 5
Number of baseballs left = 11 – 5 =6
5 + 6 = 11number sentence will help to find the missing number

Question 12.
John has 10 books. He reads some books. He has 6 books left to read. Which shows the unknown number of books John has read?
(A) 10 – _________ = 6
(B) 10 – _________ = 2
(C) 4 + _________ = 8
Answer:
John has books to read = 10
He has books left to read = 6
10 – 6 = 4
4 number of books are read by John.
10 – 4 = 6 expression is correct.

Question 13.
TEXAS Test Prep Which addition fact helps you solve 17 – 8?
(A) 8 + 7 = 15
(B) 9 + 8 = 17
(C) 9 + 9 = 18
Answer:
9 + 8 = 17 equation helps to solve the 17 – 8
9 + 8 = 17
9 = 17 – 8

TAKE HOME ACTIVITY • Give your child 5 small objects, such as paper clips. Then ask your child how many more objects he or she would need to have 12.
Answer:
Your child has small objects such as paper clips = 5.
How many objects does he need to get 12 objects are 12 – 5 = 7
7 objects are needed to have 12 objects.

Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.5 Homework and Practice Answer Key

Write the unknown numbers.

Question 1.
Find 16 – 7.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.5 Answer Key 9
7 + ________ = 16
16 – 7 = ___________
Answer:
The unknown number is 9.

Question 2.
Find 12 – 5
Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.5 Answer Key 10
5 + __________ = 12
12 – 5 = ___________
Answer:
The unknown number is 7.

Question 3.
Find 14 – 6
Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.5 Answer Key 11
6 + ________ = 14
14 – 6 = __________
Answer:
The unknown number is 8.
Question 4.
Find 13 – 8
Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.5 Answer Key 12
8 + __________ = 13
13 – 8 = ___________
Answer:
The unknown number is 5.

Problem Solving

Multi-Step Write an addition sentence to help you find the difference. Then write the related subtraction sentence to solve.

Question 5.
Find 17 – 9
________ + ________ = __________
________ – ________ = __________
Answer:
9 + 8 = 17
17 – 9 = 8

Question 6.
Find 15 – 6
__________ = __________ + _________
__________ = __________ – _________
Answer:
15 = 9 + 6
9 = 15 – 6

Lesson Check

Choose the correct answer.

Question 7.
Tina washes 16 dishes after dinner. She still needs to wash 9 of the dishes. How many dishes has Tina already washed?
16 – 9 = _____________
9 + __________ = 16
(A) 7
(B) 9
(C) 8
Answer:
Tina washes 16 dishes after dinner.
she still has 9 dishes to wash.
Tina already washed = 16 – 9 = 7
A is the correct option

Question 8.
Nate has 12 model planes. He paints some planes. He has 5 pIanes left to paint. Which shows how many planes Nate has left to paint?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.5 Answer Key 13
(A) 12 – ________ = 8
(B) 5 + ________ = 7
(C) 12 – ________ = 5
Answer:
Nate has 12 model planes.
She paints some plans and 5 planes are left to paint.
Planes paint to left = 12 – 5 = 7

Question 9.
Which addition fact helps you solve 15 – 7?
(A) 7 + 9 = 16
(B) 7 + 8 = 15
(C) 6 + 9 = 15
Answer:

7 + 8 = 15 helps to solve the 15 – 7.
From the above equation
15 – 7 = 8.

Question 10.
Mark wants to find 13 – 5. Which shows the related subtraction sentence?
(A) 13 – 8 = 5
(B) 13 – 9 = 4
(C) 13 – 6 = 7
Answer:
13 – 5 related subtraction sentance is
13 – 8 = 5

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top