Texas Go Math Grade 1 Lesson 11.2 Answer Key Model Subtraction

Refer to our Texas Go Math Grade 1 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 1 Lesson 11.2 Answer Key Model Addition.

Texas Go Math Grade 1 Lesson 11.2 Answer Key Model Subtraction

Unlock the Problem

Tom has 6 crayons in a box.
He takes 2 crayons out of the box.
How many crayons are in the box now? lip How can you use a model to find out?

Read

What information am I given?
___________ crayons in a box
___________ crayons taken out
Answer:
Tom has 6 crayons in a box.
He takes 2 crayons out of the box.

Plan

What is my plan or strategy?
I can ___________

Solve

Show how you solve the problem.

Texas Go Math Grade 1 Lesson 11.2 Answer Key 1
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-1-Lesson-11.2-Answer-Key-1

HOME CONNECTION • Your child used a model to help him or her understand and solve the subtraction problem.
Answer:

Try Another Problem

Use Texas Go Math Grade 1 Lesson 11.2 Answer Key 2 to help you. Complete the model and the number sentence.

Texas Go Math Grade 1 Lesson 11.2 Answer Key 3

Question 1.
There are 10 stickers. 7 stickers are orange. The rest are brown. How many stickers are brown?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 11.2 Answer Key 4
10 – 7 = ___________
Answer:
Given,
There are 10 stickers. 7 stickers are orange
10 – 7 = 3
Texas-Go-Math-Grade-1-Lesson-11.2-Answer-Key-4
Thus 3 stickers are brown.

Question 2.
Some birds were in the tree. 2 birds flew away. Then there were 6 birds. How many birds were in the tree before?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 11.2 Answer Key 5
________ – 2 = 6
Answer:
Some birds were in the tree. 2 birds flew away. Then there were 6 birds.
6 + 2 = 8
Thus 8 birds were in the tree before

Question 3.
There were 5 cars. Some cars drove away. Then there was 1 car. How many cars drove away?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 11.2 Answer Key 6
5 – ________ = 1
Answer:
Given,
There were 5 cars.
Some cars drove away.
Then there was 1 car.
5 – 1 = 4
Thus 4 cars drove away.

Math Talk
Mathematical Processes

What does each part of the model show? Explain.
Answer:

Share and Show

Use Texas Go Math Grade 1 Lesson 11.2 Answer Key 7 to help you. Complete the model and the number sentence.

Question 4.
Some goats were in the field. 3 goats ran away. Then there were 4 goats. How many goats were in the field before?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 11.2 Answer Key 8
_________ – = 4
Answer:
Given,
Some goats were in the field.
3 goats ran away.
Then there were 4 goats.
3 + 4 = 7
Thus 7 goats were in the field before.

Problem Solving

Question 5.
H.O.T. Write your own story problem using the model.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 11.2 Answer Key 9
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-1-Lesson-11.2-Answer-Key-9

Question 6.
H.O.T. Multi-Step Complete the model. Write your own story problem using the model.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 11.2 Answer Key 10
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-1-Lesson-11.2-Answer-Key-10

Daily Assessment Task

Use Texas Go Math Grade 1 Lesson 11.2 Answer Key 7. Choose the correct answer.

Question 7.
Use Diagrams Peg buys some bananas. Dan eats 3 bananas. Now there are 4 bananas left. How many bananas did Peg buy?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 11.2 Answer Key 11
(A) 4
(B) 7
(C) 6
Answer:
Given,
Dan eats 3 bananas. Now there are 4 bananas left.
3 + 4 = 7
Thus the correct answer is option B.

Question 8.
Mari has 11 balloons. 6 balloons are blue. The rest are orange. How many balloons are orange?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 11.2 Answer Key 12
(A) 5
(B) 6
(C) 11
Answer:
Given,
Mari has 11 balloons.
6 balloons are blue. The rest are orange.
6 + 5 = 11
Thus the correct answer is option A.

Question 9.
Marta had 7 grapes. She ate some, Now she has 3. Which number sentence shows how many grapes Marta ate?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 11.2 Answer Key 13
(A) 7 – 5 = 2
(B) 7 – 6 = 1
(C) 7 – 4 = 3
Answer:
Given,
Marta had 7 grapes. She ate some, Now she has 3.
7 – 4 = 3
Thus the correct answer is option C.

Question 10.
Texas Test Prep There are 7 toy rockets. 4 toy rockets are red. The rest are black. How many toy rockets are black?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 11.2 Answer Key 14
(A) 3
(B) 7
(C) 4
Answer:
Given,
There are 7 toy rockets.
4 toy rockets are red.
The rest are black.
4 + 3 = 7
Thus the correct answer is option A.

TAKE HOME ACTIVITY • Ask your child to describe what the bottom part of a model means when subtracting.
Answer:

Texas Go Math Grade 1 Lesson 11.2 Homework and Practice Answer Key

Complete the model and number sentence.

Question 1.
There are 9 cups. 3 cups are white. The rest are red. How many cups are red?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 11.2 Answer Key 15
9 – 3 = _________
Answer:
Given,
There are 9 cups. 3 cups are white. The rest are red.
9 – 3 = 6
Thus 6 cups are red.

Question 2.
8 mice were playing. Some mice ran away. Then there were 2 mice. How many mice ran away?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 11.2 Answer Key 16
8 – 2 = _________
Answer:
Given,
8 mice were playing. Some mice ran away. Then there were 2 mice.
8 – 2 = 6

Problem Solving

Question 3.
Multi Step Complete the model. Write your own story problem using the model.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 11.2 Answer Key 17
Answer:
9 + 1 = 10

Lesson Check

Choose the correct answer.

Question 4.
Tad has 6 shirts. 2 shirts are white. The other shirts are blue. How many shirts are blue?

Texas Go Math Grade 1 Lesson 11.2 Answer Key 18
(A) 8
(B) 6
(C) 4
Answer:
Given,
Tad has 6 shirts. 2 shirts are white. The other shirts are blue.
4 + 2 = 6
Thus the correct answer is option C.

Question 5.
Tom had some pencils. He gave 7 pencils to friends. Now he has 3 pencils. How many pencils did Tom have?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 11.2 Answer Key 19
(A) 10
(B) 4
(C) 5
Answer:
Given,
Tom had some pencils.
He gave 7 pencils to friends. Now he has 3 pencils.
7 + 3 = 10
Thus the correct answer is option A.

Question 6.
Pat had 9 apples. He used some to make a pie. Now he has 5 apples. Which number sentence shows how many apples Pat used?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 11.2 Answer Key 20
(A) 9 – 7 = 2
(B) 9 – 4 = 5
(C) 9 – 6 = 3
Answer:
Given,
Pat had 9 apples.
He used some to make a pie.
Now he has 5 apples.
9 – 4 = 5
Thus the correct answer is option B.

Question 7.
11 bears are in the woods. 6 bears are black. The rest are brown. How many bears are brown?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 11.2 Answer Key 21
(A) 7
(B) 6
(C) 5
Answer:
Given,
11 bears are in the woods. 6 bears are black. The rest are brown.
6 + 5 = 11
Thus the correct answer is option C.

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top