McGraw Hill Math Grade 8 Lesson 3.1 Answer Key Changing Improper Fractions to Mixed Numbers

Practice the questions of McGraw Hill Math Grade 8 Answer Key PDF Lesson 3.1 Changing Improper Fractions to Mixed Numbers to secure good marks & knowledge in the exams.

McGraw-Hill Math Grade 8 Answer Key Lesson 3.1 Changing Improper Fractions to Mixed Numbers

Exercises Convert to a Mixed Number

Question 1.
\(\frac{64}{3}\)
Answer:
21\(\frac{1}{3}\),

Explanation:
Given to convert \(\frac{64}{3}\) to a mixed number,
As numerator is greater than denominator so we write in
mixed fraction as \(\frac{21 X 3 + 1}{3}\),
therefore we get 21\(\frac{1}{3}\).

Question 2.
\(\frac{101}{4}\)
Answer:
25\(\frac{1}{4}\),

Explanation:
Given to convert \(\frac{101}{4}\) to a mixed number,
As numerator is greater than denominator so we write in
mixed fraction as \(\frac{25 X 4 + 1}{4}\),
therefore we get 25\(\frac{1}{4}\).

Question 3.
\(\frac{15}{2}\)
Answer:
7\(\frac{1}{2}\),

Explanation:
Given to convert \(\frac{15}{2}\) to a mixed number,
As numerator is greater than denominator so we write in
mixed fraction as \(\frac{7 X 2 + 1}{2}\),
therefore we get 7\(\frac{1}{2}\).

Question 4.
\(\frac{52}{3}\)
Answer:
17\(\frac{1}{3}\),

Explanation:
Given to convert \(\frac{52}{3}\) to a mixed number,
As numerator is greater than denominator so we write in
mixed fraction as \(\frac{17 X 3 + 1}{3}\),
therefore we get 17\(\frac{1}{3}\).

Question 5.
\(\frac{66}{12}\)
Answer:
5\(\frac{6}{12}\),

Explanation:
Given to convert 5\(\frac{6}{12}\) to a mixed number,
As numerator is greater than denominator so we write in
mixed fraction as \(\frac{5 X 12 + 6}{12}\),
therefore we get 5\(\frac{6}{12}\).

Question 6.
\(\frac{137}{11}\)
Answer:
12\(\frac{5}{11}\),

Explanation:
Given to convert \(\frac{137}{11}\) to a mixed number,
As numerator is greater than denominator so we write in
mixed fraction as \(\frac{12 X 11 + 5}{11}\),
therefore we get 12\(\frac{5}{11}\).

Question 7.
\(\frac{176}{16}\)
Answer:
11,

Explanation:
Given to convert \(\frac{176}{16}\) to a mixed number,
As numerator is greater than denominator so we write in
mixed fraction as \(\frac{11 X 16}{16}\) = 11.

Question 8.
\(\frac{61}{8}\)
Answer:
7\(\frac{5}{8}\),

Explanation:
Given to convert \(\frac{61}{8}\) to a mixed number,
As numerator is greater than denominator so we write in
mixed fraction as \(\frac{7 X 8 + 5}{8}\),
therefore we get 7\(\frac{5}{8}\).

Question 9.
\(\frac{121}{21}\)
Answer:
5\(\frac{16}{21}\),

Explanation:
Given to convert \(\frac{121}{21}\) to a mixed number,
As numerator is greater than denominator so we write in
mixed fraction as \(\frac{5 X 21 + 16}{21}\),
therefore we get 5\(\frac{16}{21}\).

Question 10.
\(\frac{53}{2}\)
Answer:
26\(\frac{1}{2}\),

Explanation:
Given to convert \(\frac{53}{2}\) to a mixed number,
As numerator is greater than denominator so we write in
mixed fraction as \(\frac{26 X 2 + 1}{2}\),
therefore we get 26\(\frac{1}{2}\).

Question 11.
\(\frac{49}{11}\)
Answer:
4\(\frac{5}{11}\),

Explanation:
Given to convert \(\frac{49}{11}\) to a mixed number,
As numerator is greater than denominator so we write in
mixed fraction as \(\frac{4 X 11 + 5}{11}\),
therefore we get 4\(\frac{5}{11}\).

Question 12.
\(\frac{312}{19}\)
Answer:
16\(\frac{8}{19}\),

Explanation:
Given to convert \(\frac{312}{19}\) to a mixed number,
As numerator is greater than denominator so we write in
mixed fraction as \(\frac{16 X 19 + 8}{19}\),
therefore we get 16\(\frac{8}{19}\).

Question 13.
\(\frac{98}{8}\)
Answer:
12\(\frac{2}{8}\),

Explanation:
Given to convert \(\frac{98}{8}\) to a mixed number,
As numerator is greater than denominator so we write in
mixed fraction as \(\frac{12 X 8 + 2}{8}\),
therefore we get 12\(\frac{2}{8}\).

Question 14.
\(\frac{87}{7}\)
Answer:
12\(\frac{3}{7}\),

Explanation:
Given to convert \(\frac{87}{7}\) to a mixed number,
As numerator is greater than denominator so we write in
mixed fraction as \(\frac{12 X 7 + 3}{7}\),
therefore we get 12\(\frac{3}{7}\).

Question 15.
\(\frac{159}{12}\)
Answer:
13\(\frac{3}{12}\),

Explanation:
Given to convert \(\frac{159}{12}\) to a mixed number,
As numerator is greater than denominator so we write in
mixed fraction as \(\frac{13 X 12 + 3}{12}\),
therefore we get 13\(\frac{3}{12}\).

Question 16.
\(\frac{360}{16}\)
Answer:
22\(\frac{8}{16}\),

Explanation:
Given to convert \(\frac{360}{16}\) to a mixed number,
As numerator is greater than denominator so we write in
mixed fraction as \(\frac{22 X 16 + 8}{16}\),
therefore we get 22\(\frac{8}{16}\).

Question 17.
\(\frac{74}{3}\)
Answer:
24\(\frac{2}{3}\),

Explanation:
Given to convert \(\frac{74}{3}\) to a mixed number,
As numerator is greater than denominator so we write in
mixed fraction as \(\frac{24 X 3 + 2}{3}\),
therefore we get 24\(\frac{2}{3}\).

Question 18.
\(\frac{71}{4}\)
Answer:
17\(\frac{3}{4}\),

Explanation:
Given to convert \(\frac{71}{4}\) to a mixed number,
As numerator is greater than denominator so we write in
mixed fraction as \(\frac{17 X 4 + 3}{4}\),
therefore we get 17\(\frac{3}{4}\).

Question 19.
Gerrie collects honey from a few beehives. She scoops out the honey with a small jar that holds \(\frac{1}{3}\) of a cup.
Over the last two weeks Gerrie has filled this jar 158 times. How many cups of honey has she collected?
Answer:
52\(\frac{2}{3}\) cups of honey,

Explanation:
Given Gerrie collects honey from a few beehives.
She scoops out the honey with a small jar that holds \(\frac{1}{3}\) of a cup. Over the last two weeks Gerrie has filled this jar 158 times.
So many cups of honey has she collected are
158 X \(\frac{1}{3}\) = \(\frac{158}{3}\)
numerator is greater than denominator so we write in
mixed fraction as \(\frac{52 X 3 + 2}{3}\),
therefore we get 52\(\frac{2}{3}\).

Question 20.
To finish sewing her tapestry, Petra needs 142 strips of cloth that are each one quarter of a yard. How many yards of cloth is that?
Answer:
35\(\frac{2}{4}\) yards of cloth,

Explanation:
Given to finish sewing her tapestry, Petra needs 142 strips of
cloth that are each one quarter of a yard.
So many yards of cloth is that 142 X \(\frac{1}{4}\) = \(\frac{142}{4}\) numerator is greater than denominator,
so we write in mixed fraction as \(\frac{35 X 4 + 2}{4}\),
therefore we get 35\(\frac{2}{4}\).

Leave a Comment

Scroll to Top