McGraw Hill Math Grade 6 Lesson 6.2 Answer Key Changing Mixed Numbers to Improper Fractions

Practice questions available in McGraw Hill Math Grade 6 Answer Key PDF Lesson 6.2 Changing Mixed Numbers to Improper Fractions will engage students and is a great way of informal assessment.

McGraw-Hill Math Grade 6 Answer Key Lesson 6.2 Changing Mixed Numbers to Improper Fractions

Exercises
Change to Improper Fractions

Question 1.
2\(\frac{2}{3}\)
Answer:
Improper fraction of 2\(\frac{2}{3}\) = \(\frac{8}{3}\)

Explanation:
2\(\frac{2}{3}\) = [(2 × 3) + 2] ÷ 3
= (6 + 2) ÷ 3
= \(\frac{8}{3}\)

Question 2.
5\(\frac{4}{7}\)
Answer:
Improper fraction of 5\(\frac{4}{7}\) = \(\frac{39}{7}\)

Explanation:
5\(\frac{4}{7}\) = [(5 × 7) + 4)] ÷ 7
= (35 + 4) ÷ 7
= \(\frac{39}{7}\)

Question 3.
21\(\frac{3}{5}\)
Answer:
Improper fraction of 21\(\frac{3}{5}\) = \(\frac{108}{5}\)

Explanation:
21\(\frac{3}{5}\) = [(21 × 5) + 3)] ÷ 5
= (105 + 3) ÷ 5
= \(\frac{108}{5}\)

Question 4.
5\(\frac{3}{8}\)
Answer:
Improper fraction of 5\(\frac{3}{8}\) =

Explanation:
5\(\frac{3}{8}\) = [(5 × 8) + 3] ÷ 8
= (40 + 3) ÷ 8
= \(\frac{43}{8}\)

Question 5.
22\(\frac{6}{7}\)
Answer:
Improper fraction of 22\(\frac{6}{7}\) = \(\frac{160}{7}\)

Explanation:
22\(\frac{6}{7}\) = [(22 × 7) + 6] ÷ 7
= (154 + 6) ÷ 7
= \(\frac{160}{7}\)

Question 6.
15\(\frac{4}{11}\)
Answer:
Improper fraction of 5\(\frac{4}{11}\) = \(\frac{59}{11}\)

Explanation:
5\(\frac{4}{11}\) = [(5 × 11) + 4] ÷ 11
= (55 + 4) ÷ 11
= \(\frac{59}{11}\)

Question 7.
13\(\frac{2}{3}\)
Answer:
Improper fraction of 13\(\frac{2}{3}\) = \(\frac{41}{3}\)

Explanation:
13\(\frac{2}{3}\) = [(13 × 3) + 2] ÷ 3
= (39 + 2) ÷ 3
= \(\frac{41}{3}\)

Question 8.
3\(\frac{11}{17}\)
Answer:
Improper fraction of 3\(\frac{11}{17}\) = \(\frac{62}{17}\)

Explanation:
3\(\frac{11}{17}\) = [(3 × 17) + 11] ÷ 17
= (51 + 11) ÷ 17
= \(\frac{62}{17}\)

Question 9.
2\(\frac{4}{19}\)
Answer:
Improper fraction of 2\(\frac{4}{19}\) = \(\frac{42}{19}\)

Explanation:
2\(\frac{4}{19}\) = [(2 × 19) + 4] ÷ 19
= (38 + 4) ÷ 19
= \(\frac{42}{19}\)

Question 10.
6\(\frac{3}{4}\)
Answer:
Improper fraction of 6\(\frac{3}{4}\) = \(\frac{27}{4}\)

Explanation:
6\(\frac{3}{4}\) = [(6 × 4) + 3] ÷ 4
= (24 + 3) ÷ 4
= \(\frac{27}{4}\)

Question 11.
1\(\frac{1}{51}\)
Answer:
Improper fraction of 1\(\frac{1}{51}\) = \(\frac{52}{51}\)

Explanation:
1\(\frac{1}{51}\) = [(1 × 51) + 1] ÷ 51
= (51 + 1) ÷ 51
= \(\frac{52}{51}\)

Question 12.
55\(\frac{1}{2}\)
Answer:
Improper fraction of 55\(\frac{1}{2}\) = \(\frac{111}{2}\)

Explanation:
55\(\frac{1}{2}\) = [(55 × 2) + 1] ÷ 2
= (110 + 1) ÷ 2
= \(\frac{111}{2}\)

Question 13.
10\(\frac{2}{23}\)
Answer:
Improper fraction of 10\(\frac{2}{23}\) = \(\frac{232}{23}\)

Explanation:
10\(\frac{2}{23}\) = [(10 × 23) + 2] ÷ 23
= (230 + 2) ÷ 23
= \(\frac{232}{23}\)

Question 14.
6\(\frac{4}{7}\)
Answer:
Improper fraction of 6\(\frac{4}{7}\) = \(\frac{46}{7}\)

Explanation:
6\(\frac{4}{7}\) = [(6 × 7) + 4] ÷ 4
= (42 + 4) ÷ 4
= \(\frac{46}{7}\)

Question 15.
13\(\frac{2}{7}\)
Answer:
Improper fraction of 13\(\frac{2}{7}\) = \(\frac{93}{7}\)

Explanation:
13\(\frac{2}{7}\) = [(13 × 7) + 2] ÷ 7
= [91 + 2) ÷ 7
= \(\frac{93}{7}\)

Question 16.
42\(\frac{1}{3}\)
Answer:
Improper fraction of 42\(\frac{1}{3}\) = \(\frac{127}{3}\)

Explanation:
42\(\frac{1}{3}\) = [(42 × 3) + 1] ÷ 3
= (126 + 1) ÷ 3
= \(\frac{127}{3}\)

Question 17.
5\(\frac{1}{19}\)
Answer:
Improper fraction of 5\(\frac{1}{19}\) = \(\frac{96}{19}\)

Explanation:
5\(\frac{1}{19}\) = [(5 × 19) + 1] ÷ 19
= (95 + 1) ÷ 19
= \(\frac{96}{19}\)

Question 18.
12\(\frac{2}{3}\)
Answer:
Improper fraction of 12\(\frac{2}{3}\) = \(\frac{38}{3}\)

Explanation:
12\(\frac{2}{3}\) = [(12 × 3) + 2] ÷ 3
= (36 + 2) ÷ 3
= \(\frac{38}{3}\)

Question 19.
2\(\frac{3}{4}\)
Answer:
Improper fraction of 2\(\frac{3}{4}\) = \(\frac{11}{4}\)

Explanation:
2\(\frac{3}{4}\) = [(2 × 4) + 3] ÷ 4
= (8 + 3) ÷ 4
= \(\frac{11}{4}\)

Question 20.
200\(\frac{33}{100}\)
Answer:
Improper fraction of 200\(\frac{33}{100}\) = \(\frac{20033}{100}\)

Explanation:
200\(\frac{33}{100}\) = [(200 × 100) + 33] ÷ 100
= (20000 + 33) ÷ 100
= \(\frac{20033}{100}\)

Leave a Comment

Scroll to Top