McGraw Hill Math Grade 5 Chapter 8 Lesson 4 Answer Key Dividing Whole Numbers by Fractions

All the solutions provided in McGraw Hill Math Grade 5 Answer Key PDF Chapter 8 Lesson 4 Dividing Whole Numbers by Fractions are as per the latest syllabus guidelines.

McGraw-Hill Math Grade 5 Answer Key Chapter 8 Lesson 4 Dividing Whole Numbers by Fractions

Solve

Find each quotient. Use multiplication to check your answers.
Question 1.
3 ÷ \(\frac{1}{3}\) = ______________
McGraw Hill Math Grade 5 Chapter 8 Lesson 4 Answer Key Dividing Whole Numbers by Fractions 6
Answer:
3 ÷ \(\frac{1}{3}\) = 9.

Explanation:
3 ÷ \(\frac{1}{3}\) = 3 × 3
= 9.
Check:
9 × \(\frac{1}{3}\) = \(\frac{9}{3}\) = 3.

Question 2.
5 ÷ \(\frac{1}{4}\) = ______________
Answer:
5 ÷ \(\frac{1}{4}\) = 20.

Explanation:
5 ÷ \(\frac{1}{4}\) = 5 × 4
= 20.
Check:
20 × \(\frac{1}{4}\) = 20 ÷ 4 = 5.

Question 3.
3 ÷ \(\frac{1}{3}\) = ______________
Answer:
3 ÷ \(\frac{1}{3}\) = 9.09.

Explanation:
3 ÷ \(\frac{1}{3}\) = 3 ÷ 3
= 9.
Check:
9. × \(\frac{1}{3}\) = 9 ÷ 3 = 3.

Question 4.
7 ÷ \(\frac{1}{2}\) = ______________
Answer:
7 ÷ \(\frac{1}{2}\) = 14.

Explanation:
7 ÷ \(\frac{1}{2}\) = 7 ÷ 2
= 14.
Check:
14 × \(\frac{1}{2}\) = 14 ÷ 2 = 7.

Solve each problem. Draw models to help. Multiply to check your answers.
Question 5.
Mr Peters has a small bag that can hold 5 pounds of mixed nuts. If he uses a cup that holds \(\frac{1}{3}\) of a pound of nuts, how many cups of nuts will he need to fill the bag?
Answer:
Number of cups of nuts he will need to fill the bag =15.

Explanation:
Number of pounds of mixed nuts Mr Peters has a small bag that can hold = 5.
Number of pounds of mixed nuts he uses a cup that holds = \(\frac{1}{3}\)
Number of cups of nuts he will need to fill the bag = Number of pounds of mixed nuts Mr Peters has a small bag that can hold ÷ Number of pounds of mixed nuts he uses a cup that holds
= 5 ÷ \(\frac{1}{3}\)
= 5 ÷ 3
= 15.

Question 6.
Harry has a bowl that can hold 4 gallons. If he uses a spoon that holds \(\frac{1}{9}\) of a gallon, how many spoonfull will it take to fill the bowl?
Answer:
Number of spoon full it takes to fill the bowl = 36.

Explanation:
Number of gallons Harry has a bowl that can hold = 4.
Number of gallons if he uses a spoon that holds = \(\frac{1}{9}\)
Number of spoon full it takes to fill the bowl = Number of gallons Harry has a bowl that can hold ÷ Number of gallons if he uses a spoon that holds
= 4 ÷ \(\frac{1}{9}\)
= 4 × 9
= 36.

Question 7.
Maria has a book. It will take 5 hours to read it. If she reads \(\frac{1}{4}\) of an hour every day, how many days will it take for her to finish the book?
Answer:
Number of days it takes for her to finish the book = 20.

Explanation:
Number of hours it takes to read a book = 5.
Number of hours she takes to read a book every day = \(\frac{1}{4}\)
Number of days it takes for her to finish the book = Number of hours it takes to read a book ÷ Number of hours she takes to read a book every day
= 5 ÷ \(\frac{1}{4}\)
= 5 × 4
= 20.

Question 8.
Sam has 7 cans of paint. If he uses \(\frac{1}{3}\) of a can every day, how many days will it be before he needs to buy more paint?
Answer:
Number of days it be before he needs to buy more paint = 21.

Explanation:
Number of cans of paint Sam has = 7.
Number of cans every day he uses = \(\frac{1}{3}\).
Number of days it be before he needs to buy more paint = Number of cans of paint Sam has ÷ Number of cans every day he uses
= 7 ÷ \(\frac{1}{3}\)
= 7 × 3
= 21.

Question 9.
A grocery store has 6 cases of grapes. If the store sells \(\frac{1}{4}\) of a case of grapes every day, how many days before the store will run out of grapes?
Answer:
Number of days before the store will run out of grapes = 24.

Explanation:
Number of cases of grapes a grocery store has = 6.
Number of cases of grapes every day the store sells = \(\frac{1}{4}\)
Number of days before the store will run out of grapes = Number of cases of grapes a grocery store has ÷ Number of cases of grapes every day the store sells
= 6 ÷ Number of cases of grapes every day the store sells
= 6 ÷ \(\frac{1}{4}\)
= 6 × 4
= 24.

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top