McGraw Hill Math Grade 4 Chapter 9 Test Answer Key

Practice the questions of McGraw Hill Math Grade 4 Answer Key PDF Chapter 9 Test to secure good marks & knowledge in the exams.

McGraw-Hill Math Grade 4 Chapter 9 Test Answer Key

Multiply by 10 to find an equivalent fraction for each.

Question 1.
\(\frac{5}{10}\)
Answer:
\(\frac{5}{10}\) × \(\frac{10}{10}\) = \(\frac{50}{10}\)

Question 2.
\(\frac{3}{10}\)
Answer:
\(\frac{3}{10}\) × \(\frac{10}{10}\) = \(\frac{30}{10}\)

Question 3.
\(\frac{8}{10}\)
Answer:
\(\frac{8}{10}\) × \(\frac{10}{10}\) = \(\frac{80}{10}\)

Divide by 10 to find an equivalent fraction for each.

Question 4.
\(\frac{20}{100}\)
Answer:
\(\frac{20}{100}\) ÷ \(\frac{10}{10}\) = \(\frac{2}{10}\)

Question 5.
\(\frac{10}{100}\)
Answer:
\(\frac{10}{100}\) ÷ \(\frac{10}{10}\) = \(\frac{1}{10}\)

Question 6.
\(\frac{70}{100}\)
Answer:
\(\frac{70}{100}\) ÷ \(\frac{10}{10}\) = \(\frac{7}{10}\)

Add. Write your answers in simplest form.

Question 7.
\(\frac{1}{10}\) + \(\frac{3}{10}\) = ____________
Answer:
The denominators of the given fractions are same so add the numerators.
\(\frac{1}{10}\) + \(\frac{3}{10}\) = \(\frac{4}{10}\) = \(\frac{2}{5}\)

Question 8.
\(\frac{46}{100}\) + \(\frac{25}{100}\) = ____________
Answer:
The denominators of the given fractions are same so add the numerators.
\(\frac{46}{100}\) + \(\frac{25}{100}\) = \(\frac{71}{100}\)

Question 9.
\(\frac{4}{10}\) + \(\frac{17}{100}\) = ____________
Answer:
\(\frac{4}{10}\) × \(\frac{10}{10}\) = \(\frac{40}{10}\)
\(\frac{40}{10}\) + \(\frac{17}{100}\) = \(\frac{57}{100}\)

Plot each decimal point or fraction on the number line provided.
McGraw Hill Math Grade 4 Chapter 9 Test Answer Key 1

Question 10.
Plot \(\frac{3}{5}\) on the number line. Label it A.
Answer:
\(\frac{3}{5}\) = 0.6
McGraw-Hill-Math-Grade-4-Chapter-9-Test-Answer-Key-1

Question 11.
Plot 0.20 on the number line. Label it B.
Answer:
McGraw-Hill-Math-Grade-4-Chapter-9-Test-Answer-Key-1

Question 12.
Plot \(\frac{5}{10}\) on the number line. Label it C.
Answer:
\(\frac{5}{10}\) = \(\frac{1}{2}\) = 0.5
McGraw-Hill-Math-Grade-4-Chapter-9-Test-Answer-Key-1

Solve.

Question 13.
Look at the drawing below. Pedro begins at the starting point and hikes 1.2 miles. Where on the drawing does he stop?
McGraw Hill Math Grade 4 Chapter 9 Test Answer Key 2
Answer:
0.4 × 3 = 1.2 miles
McGraw-Hill-Math-Grade-4-Chapter-9-Test-Answer-Key-2

Write each fraction or mixed number as a decimal.

Question 14.
\(\frac{6}{10}\)
Answer:
\(\frac{6}{10}\) in the decimal form can be written as 0.6

Question 15.
2\(\frac{78}{100}\)
Answer:
2\(\frac{78}{100}\) = \(\frac{278}{100}\)
\(\frac{278}{100}\) in the decimal form can be written as 2.78

Question 16.
42\(\frac{7}{10}\)
Answer:
42\(\frac{7}{10}\) = \(\frac{427}{10}\) = 42.7
42\(\frac{7}{10}\) in the decimal form can be written as 42.7

Write the value of each underlined digit.

Question 17.
1.25
Answer:
The place value of underlined digit 5 is 5 hundredths

Question 18.
0.48
Answer:
The place value of underlined digit 4 is 4 tenths.

Question 19.
3.56
Answer:
The place value of underlined digit 3 is the whole number.

Compare. Write <, >, or = for each.

Question 20.
0.41 ___________ 0.14
Answer:
0.41 is greater than 0.14
0.41 > 0.14

Question 21.
1.72 ____________ 1.72
Answer:
1.72 is equal to 1.72
1.72 = 1.72

Question 22.
3.81 ____________ 3.85
Answer:
3.81 is less than 3.85
3.81 < 3.85

Write the amount with a dollar sign and decimal point.

Question 23.
1 dollar + 4 dimes + 7 pennies
Answer:
1 dime = $0.10
1 penny = $0.01
$1 + $0.10 + $0.01 = $1.11

Question 24.
2 dollars + 5 pennies
Answer:
1 penny = $0.01
$2 + $0.05 = $2.05

Solve.

Question 25.
Benjamin and Bob went to the beach. Benjamin drew a line in the sand. It measured 3.48 feet. Bob drew a line that measured 2.39 yards. Benjamin says that since 3.48 is greater than 2.39, his line is longer. Do you agree? Why or why not?
Answer:
Given,
Benjamin and Bob went to the beach. Benjamin drew a line in the sand.
It measured 3.48 feet.
3.48 ft = 1.16 yard
Bob drew a line that measured 2.39 yards.
1.16 yards is less than 2.39 yards
Benjamin says that since 3.48 is greater than 2.39
No, Benjamin is incorrect.

Question 26.
A German shepherd named Mindy weighs 74.09 pounds. Another German shepherd weighs 74.32 pounds. Would comparing these weights be valid? Why?
Answer:
Given,
A German shepherd named Mindy weighs 74.09 pounds.
Another German shepherd weighs 74.32 pounds.
74.09 is less than 74.32
74.09 < 74.32

Leave a Comment

Scroll to Top