Practice the questions of **McGraw Hill Math Grade 4 Answer Key PDF Chapter 11 Test **to secure good marks & knowledge in the exams.

## McGraw-Hill Math Grade 4 Chapter 11 Test Answer Key

**Multiply to find each missing number.**

Question 1.

3 kg = _____________ g

Answer:

3000 g

Explanation:

1 kg = 1000 g

3 kg = 3 x 1000 = 3000 g

So, 3 kg = 3000 g.

Question 2.

3 lb = ____________ oz

Answer:

1 lb = 16 oz

3 lb = 3 x 16 = 48 lb

So, 3 lb = 48 oz.

Question 3.

106 L = ______________ mL

Answer:

106,000 ml

Explanation:

1 L = 1000 ml

106 L = 106 x 1000 = 106,000 ml

So, 106 L = 106,000 ml.

Question 4.

5 gal = _____________ pt

Answer:

40 pt

Explanation:

1 gal = 8 pt

5 gal = 5 x 8 = 40 pt

So, 5 gal = 40 pt.

Question 5.

5 pt = _____________ c

Answer:

10 c

Explanation:

1 pt = 2 c

5 pt = 5 x 2 = 10 c

So, 5 pt = 10 c.

Question 6.

5 minutes = __________ seconds

Answer:

300 seconds

Explanation:

1 minute = 60 seconds

5 minutes = 5 x 60 = 300 seconds

So, 5 minutes = 300 seconds.

**Place a check mark next to the best answer.**

Question 7.

What is the mass of a small dog?

__________ about 5 grams

__________ about 40 grams

__________ about 40 kilograms

__________ about 5 kilograms

Answer:

Explanation:

The mass of a small dog is about 5 kilograms.

Question 8.

What does a school bus weigh?

__________ about 10 tons

__________ about 700 tons

__________ about 100 lbs

__________ about 700 pounds

Answer:

Explanation:

A school bus weigh about 10 tons.

Question 9.

What is the capacity of a can of soup?

__________ about 15 milliliters

__________ about 150 liters

__________ about 150 milliliters

__________ about 15 liters

Answer:

Explanation:

The capacity of a can of soup is about 150 milliliters.

Question 10.

What is the capacity of a can of paint?

__________ about 300 cups

__________ about 30 gallons

__________ about 300 pints

__________ about 3 quarts

Answer:

Explanation:

The capacity of a an of paint is about 3 quarts.

Question 11.

How long does it take to eat lunch?

__________ about 20 seconds

__________ about 2 minutes

__________ about 20 minutes

__________ about 2 hours

Answer:

Explanation:

It takes about 20 minutes to eat lunch.

The line plot shows the volume of water in liters in nine small fish tanks.

**Use the data in the line plot to answer questions 12-17.**

Question 12.

What is the greatest volume shown on the line plot?

Answer:

11\(\frac{4}{5}\)

Explanation:

The last X marks in above the line plot are at 11\(\frac{4}{5}\)

So, 11\(\frac{4}{5}\) is the greatest volume shown on the line plot.

Question 13.

What is the most common volume shown on the line plot?

Answer:

11\(\frac{2}{5}\)

Explanation:

There are more X marks above the fraction 11\(\frac{2}{5}\)

So, 11\(\frac{2}{5}\) is the most common volume shown on the line plot.

Question 14.

How many fish tanks have a volume of 11\(\frac{1}{5}\) liters?

Answer:

1

Explanation:

In the above line plot only 1 x mark is marked against the fraction 11\(\frac{1}{5}\)

So, 1 fish tank have a volume of 11\(\frac{1}{5}\) liters.

Question 15.

Which volume is an outlier?

Answer:

10 L

Explanation:

10 L is far from the other numbers in the data set

It is an outliner

An outliner is any number that is very different from the rest of the numbers in the set

So, 10 L is an outliner.

Question 16.

What is the difference between the greatest volume and the least volume shown on the line plot?

Answer:

1\(\frac{4}{5}\)

Explanation:

11\(\frac{4}{5}\) is the greatest volume shown on the line plot

10 is the least volume shown on the line plot

Subtract to find

11\(\frac{4}{5}\) – 10 = 1\(\frac{4}{5}\) L

So, the difference between the greatest volume and the least volume shown on the line plot is 1\(\frac{4}{5}\) L.

Question 17.

What is the sum of the capacities of the three smallest fish tanks?

Answer:

30\(\frac{8}{5}\)

Explanation:

The capacities of the three smallest fish tanks are 10, 10\(\frac{4}{5}\) and 10\(\frac{4}{5}\)

Add to find

10 + 10\(\frac{4}{5}\) +10\(\frac{4}{5}\) = 30\(\frac{8}{5}\) L

So, the sum of the capacities of the three smallest fish tanks is 30\(\frac{8}{5}\) L.

Use the number line to solve.

Question 18.

Jenn measures some beetles she found in a garden. The first beetle is 4\(\frac{2}{4}\) cm long. The second beetle is 1\(\frac{1}{4}\) cm longer than the first beetle. How long is the second beetle?

Answer:

Explanation:

Jenn measures some beetles she found in a garden

The first beetle is 4\(\frac{2}{4}\) cm long

The second beetle is 1\(\frac{1}{4}\) cm longer than the first beetle

Add to find

I marked the numbers on the number line and drew jumps forward to add

4\(\frac{2}{4}\) cm + 1\(\frac{1}{4}\) cm = 5\(\frac{3}{4}\) cm

So, the second bee is 5\(\frac{3}{4}\) cm long.

Question 19.

A craft store sells buttons. Large black buttons are 5\(\frac{3}{4}\) cm wide. Brown buttons are 3\(\frac{1}{4}\) cm narrower than the black buttons. How wide are the brown buttons?

Answer:

Explanation:

A craft store sells buttons

Large black buttons are 5\(\frac{3}{4}\) cm wide

Brown buttons are 3\(\frac{1}{4}\) cm narrower than the black buttons

Subtract to find

I marked the numbers on the number line and drew jumps backward to subtract

5\(\frac{3}{4}\) cm – 3\(\frac{1}{4}\) cm = 2\(\frac{2}{4}\) cm

So, the brown buttons are 2\(\frac{2}{4}\) cm long.