McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key

Excel in your academics by accessing McGraw Hill Math Grade 3 Answer Key PDF Posttest existing for free of cost.

McGraw-Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key

Choose the correct term from the box to complete the sentence.

ones
tens
hundreds
hundred thousands

Question 1.
The value of the underlined digit in 98,156 is 5 ____________
Answer:
5 tens – 50

Explanation:
The value of the digit 5 in 156 is 5 tens that is 50.

Question 2.
The value of the underlined digit in 39 is 9 ______________
Answer:
9 ones – 9

Explanation:
The value of the digit 9 in 39 is 9 ones that is 9.

Question 3.
The value of the underlined digit in 725,492 is 7 ___________
Answer:
7 hundred thousands – 700,000

Explanation:
The value of the digit 7 in 725,492 is 7 hundred thousands that is 700,000.

Question 4.
The value of the underlined digit in 627,385 is 3 _______________
Answer:
3 hundred – 300

Explanation:
The value of the digit 3 in 627,385 is 3 hundreds that is 300.

Write each number in standard form.

Question 5.
600,000 + 40,000 + 6,000 + 9
Answer:
646,009

Explanation:
The standard form for the given expanded form is 646,009.

Question 6.
seven hundred sixty-two
Answer:
762

Explanation:
The standard form for the given number name is 762.

Question 7.
30,000 + 8,000 + 500 + 10 + 1
Answer:
38,511

Explanation:
The standard form for the given expanded form is 38,511.

Question 8.
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 1
Answer:
1,126

Explanation:
There is 1 thousands block, 1 hundreds block and 2 tens sticks and 6 ones cubes
So, the standard form for the given quick picture is 1,126.

Write the numbers from greatest to least.

Question 9.
37,960
37,999
36,848
Answer:
37,999
37,960
36,848

Explanation:
I put the numbers in orders from greatest to least.

Question 10.
8,029
8,229
8,209
Answer:
8,229
8,209
8,029

Explanation:
I put the numbers in orders from greatest to least.

Question 11.
What digit must be in the hundreds place of all numbers between 1,499 and 1,600? Circle the numeral.
4
5
6
Answer:
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key img 1

Explanation:
The digit that must be in the hundreds place of all numbers between 1,499 and 1,600 is 5
So, i circled the numeral 5.

Question 12.
Name three numbers that change to 90 when rounded to the nearest 10.
Answer:
89 – eighty nine
85 – eighty five
87 – eighty seven

Explanation:
I wrote the names of 3 numbers that change into 90 when rounded to nearest 10
They are 85, 87 and 89.

Add. Write the sum.

Question 13.
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 2
Answer:
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key img 2

Explanation:
The sum of 179 and 649 is 828.

Question 14.
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 3
Answer:
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key img 3

Explanation:
The sum of 532 and 368 is 900.

Question 15.
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 4
Answer:
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key img 4

Explanation:
The sum of 287 and 329 is 616.

Question 16.
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 5
Answer:
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key img 5

Explanation:
The sum of 482 and 379 is 861.

Question 17.
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 6
Answer:
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key img 6

Explanation:
The sum of 447 and 168 is 615.

Question 18.
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 7
Answer:
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key img 7

Explanation:
The sum of 276 and 256 is 532.

Question 19.
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 8
Answer:
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key img 8

Explanation:
The sum of 828 and 399 is 1,227.

Question 20.
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 9
Answer:
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key img 9

Explanation:
The sum of 646 and 294 is 940.

Add. Be sure to add the numbers in () first.

Question 21.
19 + (3 + 2) =
19 + ________ = _________
(19 + 3) + 2 = __________
__________ + 2 = __________
Answer:
24

Explanation:
19 + (3 + 2) =
19 + 5 = 24
(19 + 3) + 2 =
22 + 2 = 24
So, 19 + (3 + 2) = 24.

Question 22.
(11 + 6) + 9 =
11 + (6 + 9) = __________
__________ + 9 = __________
11 + __________ = __________
Answer:
26

Explanation:
(11 + 6) + 9 =
17 + 9 = 26
11 + (6 + 9) =
11 + 15 = 26
So, (11 + 6) + 9 = 26.

Subtract. Write the difference.

Question 23.
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 10
Answer:
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key img 10

Explanation:
The difference of 543 and 457 is 86.

Question 24.
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 11
Answer:
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key img 11

Explanation:
The difference of 386 and 187 is 199.

Question 25.
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 12
Answer:
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key img 12

Explanation:
The difference of 721 and 144 is 577.

Question 26.
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 13
Answer:
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key img 13

Explanation:
The difference of 865 and 477 is 386.

Question 27.
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 14
Answer:
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key img 14

Explanation:
The difference of 940 and 543 is 397.

Question 28.
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 15
Answer:
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key img 15

Explanation:
The difference of 644 and 366 is 278.

Question 29.
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 16
Answer:
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key img 16

Explanation:
The difference of 532 and 168 is 364.

Question 30.
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 17
Answer:
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key img 17

Explanation:
The difference of 325 and 139 is 186.

Question 31.
How many more pounds can Ivan lift than Hector?
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 18
Answer:
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key img 18

Multiply. Write the product

Question 32.
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 19
3 × 8 = _____________
Answer:
24

Explanation:
There are 3 rows of 8 buttons each row
So, 3 x 8 = 24.

Question 33.
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 20
2 × 6 = _____________
Answer:
12

Explanation:
There are 2 rows of 6 flowers in each row
So, 2 x 6 = 12.

Question 34.
9 × 1 = _____________
Answer:
9

Explanation:
9 x 1 = 9
The product of 9 and 1 is 9.

Question 35.
5 × 6 = _____________
Answer:
30

Explanation:
5 x 6 = 30
The product of 5 and 6 is 30.

Question 36.
7 × 4 = ______________
Answer:
28

Explanation:
7 x 4 = 28
The product of 7 and 4 is 28.

Question 37.
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 21
Answer:
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key img 19

Explanation:
10 x 1 = 10
The product of 10 and 1 is 10.

Question 38.
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 22
Answer:
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key img 20

Explanation:
2 x 0 = 0
The product of any number with 0 will be 0.

Question 39.
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 23
Answer:
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key img 21

Explanation:
7 x 7 = 49
The product of 7 and 7 is 49.

Question 40.
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 24
Answer:
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key img 22

Explanation:
9 x 9 = 81
The product of 9 and 9 is 81.

Question 41.
Emily is helping her neighbors shovel their sidewalks after a big snowstorm. She charges $10 for each sidewalk. Emily shoveled 6 sidewalks on Wednesday. How much did she earn on Wednesday? If you need help finding the answer, draw pictures or use objects.
Answer:
$ 60

Explanation:
Emily is helping her neighbors shovel their sidewalks after a big snowstorm
She charges $10 for each sidewalk
Emily shoveled 6 sidewalks on Wednesday
To find the amount Emily earned multiply 6 with $10
6 x $10 = $60
So, Emily earned $60 on Wednesday.

Question 42.
Steven has 8 bags of shells he collected at the beach. There are 8 shells in each bag. How many shells does Steven have in all?
Answer:
64 shells

Explanation:
Steven has 8 bags of shells he collected at the beach
There are 8 shells in each bag
To find the total number of shells multiply the number of bags with the number of shells in each bag
8 x 8 = 64
So, Steven have 64 shells in all.

Question 43.
Richard uses 4 × 5 to find the total number of strawberries. Abby uses 5 × 4. Will they get the same product? Why or why not?
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 25
Answer:
Yes, Richard and Abby will get same product

Explanation:
Richard uses 4 × 5 to find the total number of strawberries
Abby uses 5 × 4.
The result of both the multiplication sentences is same as the factors are same only the order of the factors is different
So, Richard and Abby will get same product.

Divide. Write the quotient.

Question 44.
40 ÷ 10 = ___________
Answer:
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key img 27

Explanation:
The division of 40 and 10 is 4
So, 40 ÷ 10 = 4.

Question 45.
9 ÷ 3 = ____________
Answer:
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key img 28

Explanation:
The division of 9 and 3 results is 3.
9 ÷ 3 = 3.

Question 46.
7 ÷ 1 = _____________
Answer:
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key img 29

Explanation:
The division of 7 and 1 is 7
So, 7 ÷ 1 = 7.

Question 47.
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 26
Answer:
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key img 23

Explanation:
The division of 81 and 9 is 9
So, 81 ÷ 9 = 9.

Question 48.
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 27
Answer:

McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key img 24

Explanation:
The division of 35 and 5 is 7
So, 35 ÷ 5 = 7.

Question 49.
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 28
Answer:
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key img 25

Explanation:
The division of 32 and 4 is 8
So, 32 ÷ 4 = 8.

Question 50.
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 29
Answer:
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key img 26

Explanation:
The division of 18 and 2 is 9
So, 18 ÷ 2 = 9.

Question 51.
Mrs. Fields is an art teacher. She teaches a total of 36 classes in 4 weeks. She teaches the same number of classes each week. How many classes does Mrs. Fields teach each week?
Answer:
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key img 30

Explanation:
Mrs. Fields is an art teacher
She teaches a total of 36 classes in 4 weeks
She teaches the same number of classes each week
To find the number of classes she teach in a week
Divide 36 with 4
36 ÷ 4 = 9
So, Mrs. Fields teach 9 classes each week.

Question 52.
Greg has 56 flowers to fill 8 flower vases. Greg wants to place the same number of flowers in each vase. How many flowers should he place in each vase?
Answer:
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key img 31

Explanation:
Greg has 56 flowers to fill 8 flower vases
Greg wants to place the same number of flowers in each vase
To find the number of flowers to be placed in each vase
Divide 56 with 8
56 ÷ 8 = 7
So, Greg should place 7 flowers in each vase.

Color part of the set to show the fraction.

Question 53.
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 30
\(\frac{1}{4}\) is blue
Answer:
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key img 32

Explanation:
I colored 1 part of the whole that is one fourth.

Question 54.
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 31
\(\frac{1}{3}\) is green
Answer:
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key img 33

Explanation:
I colored 1 part of the whole that is one third.

Question 55.
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 32
\(\frac{2}{3}\) are red
Answer:
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key img 34

Explanation:
I colored 2 parts of the whole that is two thirds.

Question 56.
Lois walks 1 mile from her office to her home. She made a stop when she was 2/3 of the way home. Where did Lois stop?
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 33
Answer:
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key img 35

Explanation:
Lois walks 1 mile from her office to her home
She made a stop when she was 2/3 of the way home
Lois stopped at the Farmer’s market
So, i marked the point on the line.

Complete the equivalent fraction. Write the missing numerator or denominator.

Question 57.
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 34
Answer:
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key img 36

Explanation:
The equivalents fraction to \(\frac{1}{2}\) is \(\frac{3}{6}\).

Question 58.
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 35
Answer:
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key img 37

Explanation:
The equivalents fraction to \(\frac{1}{3}\) is \(\frac{2}{6}\).

Question 59.
What time will it be in 3 hours?
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 36
Answer:
5:45

Explanation:
The time shown in the clock is 2:45
So, time in 3 hours will be 5:45.

Question 60.
What time will it be in 4 hours and 45 minutes?
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 37
Answer:
9:15

Explanation:
The time shown in the clock is 4:30
The time in 4 hours nd 45 minutes will be 9:15.

Question 61.
What time will it be in 2 hours and 5 minutes?
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 38
Answer:
9:35

Explanation:
The time shown in the clock is 7:30
The time in 2 hours 5 minutes will be 9:35.

Question 62.
Sharon spends 30 minutes mowing the lawn. She spends 10 minutes watering her plants, and 15 minutes walking her dog. Sharon finishes at 5:30. When did she start? Use the number line and work backward to help you solve.
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 39
Answer:
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key img 38

Explanation:
Sharon spends 30 minutes mowing the lawn
She spends 10 minutes watering her plants, and 15 minutes walking her dog
Sharon finishes at 5:30
I used the number line and marked the time backward from 5:30
15 minutes before 5:30 is 5:15
10 minutes before 5:15 is 5:05
30 minutes before 5:05 is 4:35
So, Sharon started at 4:35.

Circle the better estimate for the amount each can hold.

Question 63.
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 40
5 L
900 mL
Answer:
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key img 39

Explanation:
The container can hold about 5 L
So, i drew a circle around it.

Question 64.
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 41
1 L
15 mL
Answer:
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key img 40

Explanation:
The spoon can hold 15 mL
So, i drew a circle around it.

Question 65.
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 42
4 L
400 mL
Answer:
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key img 41

Explanation:
The above container can hold 4 L
So, i drew a circle around it.

Students voted for their favorite fruit snack. The bar graph shows how they voted.
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 43

Question 66.
How many students voted?
Answer:
29

Explanation:
4 students chose strawberries
6 students chose cherries
10 students chose apple
9 students chose banana
Add 4 + 6 + 10 + 9 = 29
So, 29 students voted for their favorite fruit snack.

Question 67.
Did more students choose Banana, or Strawberries and Cherries combined?
Answer:
More students chose Strawberries and cherries combined

Explanation:
4 students chose strawberries
6 students chose cherries
Strawberries and cherries combined 4 + 6 = 10
9 students chose banana
So, more students chose strawberries and cherries combined than banana.

Place a check mark next to the name of each.

Question 68.
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 44
___________ ray
___________ line segment
___________ angle
Answer:
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key img 42

Explanation:
The above given figure is a line segment
A line segment is a part of line that has two end points.

Question 69.
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 45
___________ ray
___________ line segment
___________ angle
Answer:
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key img 43

Explanation:
The above given figure is an angle
An angle is formed when two straight lines or rays meet at a common point.

Question 70.
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 46
___________ ray
___________ line segment
___________ angle
Answer:
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key img 44

Explanation:
The above figure is a ray
A ray is a line with 1 end point.

The perimeter of each shape is given, but the length of one side is unknown. Find the unknown side length.

Question 71.
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 47
perimeter: 24 feet
unknown side length: ____________
Answer:
Unknown side = 8 ft

Explanation:
Given Perimeter = 24 feet
Perimeter of the rectangle is sum of all the sides
That is 4 + 8 + 4 + ? = 24
16 + ? = 24
24 – 16 = 8
So, unknown side = 8 ft.

Question 72.
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 48
perimeter: 16 inches
unknown side length: ____________
Answer:
Unknown side = 4 in

Explanation:
Given Perimeter =  16 inches
Perimeter of the quadrilateral is sum of all the sides
That is 4 + 3 + 5 + ? = 16
12 + ? = 16
16 – 12 = 4
So, unknown side = 4 in.

Question 73.
Find the area of the rug by counting the unit squares. Then find the area by multiplying the sides.
McGraw Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key 49
Area found by counting: _____________ square feet
Area found by multiplying: _____________ square feet
Answer:
Area found by counting: 50 square feet
Area found by multiplying: 50 square feet

Explanation:
By counting unit squares:
I counted by 1’s
There are 50 unit squares
So, the area of the rug is 50 square feet
By multiplying the sides
There are 5 rows and 10 columns of units squares
Multiply: 5 x 10 = 50
So, the area of the rug is 50 square feet.

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top