McGraw Hill Math Grade 3 Chapter 12 Test Answer Key

Excel in your academics by accessing McGraw Hill Math Grade 3 Answer Key PDF Chapter 12 Test existing for free of cost.

McGraw-Hill Math Grade 3 Chapter 12 Test Answer Key

Count or multiply to find the area of each figure.

Question 1.
McGraw Hill Math Grade 3 Chapter 12 Test Answer Key 1
Answer:
6 square units

Explanation:
I counted by 1’s
There are 6 squares in the above figure
So, the area of the given figure is 6 square units.

Question 2.
McGraw Hill Math Grade 3 Chapter 12 Test Answer Key 2
Answer:
4 square units

Explanation:
There are 3 squares and 2 triangles which is 1 square
So, the area of the figure is 4 square units.

Question 3.
McGraw Hill Math Grade 3 Chapter 12 Test Answer Key 3
Answer:
6 square units

Explanation:
I counted by 1’s
There are 6 squares in the above shape
So, the area of the given figure is 6 square units.

Question 4.
McGraw Hill Math Grade 3 Chapter 12 Test Answer Key 4
Answer:
12 square units

Explanation:
The multiplication sentence that tells the area of the above figure is 2 x 6 = 12
So, the area of the given figure is 12 square units.

Question 5.
McGraw Hill Math Grade 3 Chapter 12 Test Answer Key 5
Answer:
11 square units

Explanation:
I counted by 1’s
There are 11 squares in the above shape
So, the area of the given figure is 11 square units.

Question 6.
McGraw Hill Math Grade 3 Chapter 12 Test Answer Key 6
Answer:
22 square units

Explanation:
I counted by 1’s
There are 22 squares in the above shape
So, the area of the given figure is 22 square units.

Write a multiplication sentence for each area model.

Question 7.
McGraw Hill Math Grade 3 Chapter 12 Test Answer Key 7
Answer:
1 x 3 = 3

Explanation:
There is 1 row and 3 columns of squares
The multiplication sentence for the given area model is 1 x 3 = 3.

Question 8.
McGraw Hill Math Grade 3 Chapter 12 Test Answer Key 8
Answer:
5 x 5 = 25

Explanation:
There is 5 rows and 5 columns of squares
The multiplication sentence for the given area model is 5 x 5 = 25.

Question 9.
McGraw Hill Math Grade 3 Chapter 12 Test Answer Key 9
Answer:
2 x 7 = 14

Explanation:
There is 2 rows and 7 columns of squares
The multiplication sentence for the given area model is 2 x 7 = 14.

Look at the area model. Circle the multiplication sentence that matches.

Question 10.
McGraw Hill Math Grade 3 Chapter 12 Test Answer Key 10
4 × (4 + 2) = 16 square units
2 × (4 + 2) = 16 square units
4 × (2 + 2) = 16 square units
Answer:
McGraw Hill Math Grade 3 Chapter 12 answer key img 1

Explanation:
There are 4 rows of squares
In that 2 columns are brown and 2 columns are yellow
So, the the multiplication sentence that matches with the area model is 4 x (2 + 2) = 16 square units.

Question 11.
Selma is decorating the cover of her journal with stickers. The cover is 6 units by 7 units. Each sticker covers 1 square unit. How many stickers does Selma need to decorate every unit of the whole journal cover? Find 6 × 7 by breaking apart 7. Use 3 for one of the addends. Use the area model to help you.
McGraw Hill Math Grade 3 Chapter 12 Test Answer Key 11
Answer:
Selma need 42 stickers to decorate every unit of the whole journal cover

Explanation:
Selma is decorating the cover of her journal with stickers
The cover is 6 units by 7 units
We need to find area of the journal cover
6 x 7
Breaking apart 7 as 3 ad 4
Area = 6 x ( 3 + 4 )
= (6 x 3) + (6 x 4)
= 18 + 24
= 42
So, area of the cover is 42 square units
Each sticker covers 1 square unit
So, Selma need 42 stickers to decorate every unit of the whole journal cover.

What fraction of the total area ¡s red? Write the fraction.

Question 12.
McGraw Hill Math Grade 3 Chapter 12 Test Answer Key 12
Answer:
\(\frac{1}{4}\)

Explanation:
There are 4 equal parts in the whole
1 part of the whole is shaded
So, the fraction that represents the shaded part is \(\frac{1}{4}\).

Question 13.
McGraw Hill Math Grade 3 Chapter 12 Test Answer Key 13
Answer:
\(\frac{1}{8}\)

Explanation:
There are 8 equal parts in the whole
1 part of the whole is shaded
So, the fraction that represents the shaded part is \(\frac{1}{8}\)

Question 14.
McGraw Hill Math Grade 3 Chapter 12 Test Answer Key 14
Answer:
\(\frac{1}{6}\)

Explanation:
There are 6 equal parts in the whole
1 part of the whole is shaded
So, the fraction that represents the shaded part is \(\frac{1}{6}\)

Find the perimeter.

Question 15.
McGraw Hill Math Grade 3 Chapter 12 Test Answer Key 15
Answer:
27 m

Explanation:
Perimeter of the triangle is sum of all the sides
That is 9 + 9 + 9
So, perimeter is 27 m.

Question 16.
McGraw Hill Math Grade 3 Chapter 12 Test Answer Key 16
Answer:
8 cm

Explanation:
Perimeter of the square is sum of all the sides
That is 2 + 2 + 2 + 2
So, perimeter is 8 cm.

Question 17.
McGraw Hill Math Grade 3 Chapter 12 Test Answer Key 17
Answer:
26 ft

Explanation:
Perimeter of the rectangle is sum of all the sides
Opposite sides of the rectangle are equal in lengths
That is 9 + 9 + 4 + 4
So, perimeter is 26 ft.

Find the length of the unknown side.

Question 18.
McGraw Hill Math Grade 3 Chapter 12 Test Answer Key 18
perimeter: 19 m
unknown side: _____________
Answer:
Unknown side = 5 m

Explanation:
Given perimeter = 19 m
Perimeter of a shape is sum of all the sides
4 + 3 + 4 + 3 + ? = 19
14 + ? = 19
19 – 14 = 5
So, unknown side = 5 m.

Question 19.
McGraw Hill Math Grade 3 Chapter 12 Test Answer Key 19
perimeter: 15 in
unknown side: ______________
Answer:
Unknown side = 6 in

Explanation:
Given Perimeter = 15 in
Perimeter of the triangle is sum of all the sides
That is 3 + 6 + ? = 15
9 + ? = 15
15 – 9 = 6
So, unknown side = 6 in.

Question 20.
McGraw Hill Math Grade 3 Chapter 12 Test Answer Key 20
perimeter: 13 ft
unknown side: _______________
Answer:
Unknown side = 3 ft

Explanation:
Given perimeter = 13 ft
Perimeter of a shape is sum of all the sides
2 + 2 + 2 + 4  + ? = 13
10 + ? = 13
13 – 10 = 3
So, unknown side = 3 ft.

Use the picture to help you solve.

Question 21.
An artist charges $8 for each square unit of surface space that she paints. How much did she charge for this painting?
McGraw Hill Math Grade 3 Chapter 12 Test Answer Key 21
Answer:
$80

Explanation:
An artist charges $8 for each square unit of surface space that she paints
The area of the painting is 2 x 5 = 10 square unit
So, multiply 10 with $8 to find the amount the artist charged for the painting
10 x $8 = $80
So, the artist charged $80 for this painting.

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top