Go Math Grade K Answer Key Chapter 2

Go Math Grade K Answer Key Chapter 2 Compare Numbers to 5

Are you looking for the homework help needed regarding the Go Math Grade K Chapter 2 Answer Key? If so, you have landed on the right place as we have outlined all of them in an explanatory way. Make the most out of the quick resources available for HMH Go Math Grade K Answer Key Chapter 2 Compare Numbers to 5 and score better grades in your exams. Keeping in mind students’ level of understanding we have explained the Grade K Go Math Chapter 2 Solutions in a detailed way so that you don’t face any difficulty in understanding them.

Go Math Grade K Chapter 2 Answer Key Compare Numbers to 5

Avail the Go Math Kindergarten Ch 2 Answers aligned as per the Go Math Kindergarten Math Textbooks. Don’t worry about the accuracy of the concepts explained as all of them are given by subject experts who have done ample research. All you have to do is simply click on the direct links available to access the Topics in Kindergarten. Once you click on them you will get all the underlying concepts pertaining to the relevant topic you have accessed. Download the Go Math Grade K Solutions PDF for free and clear the exam with flying colors.

Compare Numbers to 5

Lesson: 1 Same Number

Lesson: 2 Greater Than

Lesson: 3 Less Than

Mid-Chapter Checkpoint

Lesson: 4 Problem Solving • Compare by Matching Sets to 5

Lesson: 5 Compare by Counting Sets to 5

Butterflies have taste buds in their feet so they stand on their food to taste it!
• Are there more butterflies or more flowers in this picture?

Compare Numbers to 5 Show What You Know

One-to-One Correspondence

Question 1.
Go Math Grade K Chapter 2 Answer Key Pdf Compare Numbers to 5 1
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Compare-Numbers-to-5-Show-What-You-Know-One-to-One-Correspondence-Question-1
Explanation :
There are 4 bags in the First Row and the same number of counters are available in the second row.
The numbers of bags are compared equally to the number of orange counters .

Model Numbers 0 to 5

Question 2.
Go Math Grade K Chapter 2 Answer Key Pdf Compare Numbers to 5 2
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Compare-Numbers-to-5-Show-What-You-Know-Model-Numbers-0-to-5-Question-2
Explanation :
We have 3 Number. Draw to show a set of counters that has the same number 3 in the given figure .

Write Numbers 0 to 5

Question 3.
Go Math Grade K Chapter 2 Answer Key Pdf Compare Numbers to 5 4
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Compare-Numbers-to-5-Show-What-You-Know-Write-Numbers-0-to-5-Question-3
Explanation :
The number of bugs are 5 the same number is represented in the above figure .

Question 4.
Go Math Grade K Chapter 2 Answer Key Pdf Compare Numbers to 5 5
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Compare-Numbers-to-5-Show-What-You-Know-Write-Numbers-0-to-5-Question-4
Explanation :
The number of flies are 2 the same number is represented in the above figure .

This page checks understanding of important skills needed for success in Chapter 2

DIRECTIONS 1. Draw one apple for each lunch box. 2. Place counters in the five frame to model the number. Draw the counters. Trace the number. 3–4. Count and tell how many. Write the number.

Compare Numbers to 5 Vocabulary Builder

Go Math Grade K Chapter 2 Answer Key Pdf Compare Numbers to 5 6

DIRECTIONS Circle the sets with the same number of animals. Count and tell how many trees. Draw a line below the word for the number of trees.

Compare Numbers to 5 Game: Counting to Blastoff

Counting to Blastoff

Go Math Grade K Chapter 2 Answer Key Pdf Compare Numbers to 5 7

DIRECTIONS Each player tosses the number cube and finds that number on his or her board. The player covers the number with a counter. Players take turns in this way until they have covered all of the numbers on the board. Then they are ready for blastoff.

MATERIALS 6 counters for each player, number cube (0–5)

Compare Numbers to 5 Vocabulary Game

Going Places with GOMATH! Words

Bingo

Go Math Grade K Chapter 2 Answer Key Pdf Compare Numbers to 5 8

DIRECTIONS Shuffle the Vocabulary Cards and place in a pile. A player takes the top card and tells what they know about the word. The player puts a counter on that word on the board. Players take turns. The first player to cover all the words on his or her board says “Bingo.”

MATERIALS 2 sets of Vocabulary Cards, 6 two color counters for each player

The Write Way

DIRECTIONS Draw to show how to compare sets. Reflect Be ready to tell about your drawing

Lesson 2.1 Same Number

Essential Question
How can you use matching and counting to compare sets with the same number of objects?
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Compare-Lesson-2.1-Same-Number-Essential-Question
Explanation :
The Numbers of yellow counter compares equally to number of red counters .
Each counter has a match .

Listen and Draw

Go Math Grade K Chapter 2 Answer Key Pdf Compare Numbers to 5 9
Answer :
Explanation :
The Numbers of red counter compares equally to number of yellow counters .
Each counter has a match .

DIRECTIONS Place counters as shown. Trace the lines to match each counter in the top five frame to a counter below it in the bottom five frame. Count how many in each set. Tell a friend about the number of counters in each set.

Share and Show

Question 1.
Go Math Grade K Chapter 2 Answer Key Pdf Compare Numbers to 5 10

DIRECTIONS 1. Place a counter on each car in the set as you count them. Move the counters to the five frame below the cars. Draw the counters. Place a counter on each finger puppet in the set as you count them. Move the counters to the five frame above the puppets. Draw those counters. Is the number of objects in one set greater than, less than, or the same as the number of objects in the other set? Draw a line to match a counter in each set.
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Compare-Lesson-2.1-Same-Number- Share-Show-Question-1

Explanation :
The Number of cars are 4 and same number of orange counters are draw in the frame of five and The Number of puppets are 4 and the same number of of green counters are draw in the frame of five . Now the each counter is matched as shown in the above figure .
The Numbers of orange counter compares equally to number of green counters .

Go Math Kindergarten Pdf Download Chapter 2 Question 2.
Go Math Grade K Chapter 2 Answer Key Pdf Compare Numbers to 5 11

DIRECTIONS 2. Compare the sets of objects. Is the number of hats greater than, less than, or the same as the number of juice boxes? Count how many hats. Write the number. Count how many juice boxes. Write the number. Tell a friend what you know about the number of objects in each set.
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Compare-Lesson-2.1-Same-Number- Share-Show-Question-2
Explanation :
Number of hats are 5 and Number of juices are 5.
Number of hats are compares equally to number of juices .

Question 3.
Go Math Grade K Chapter 2 Answer Key Pdf Compare Numbers to 5 12

DIRECTIONS 3. Count how many buses. Write the number. Draw to show a set of counters that has the same number as the set of buses. Write the number. Draw a line to match the objects in each set.

Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Compare-Lesson-2.1-Same-Number- Share-Show-Question-3
Explanation :
Number of buses are 3 equal number of green counters are drawn .
Each counter has a match .

4. Draw two sets that have the same number of objects shown in different ways. Tell a friend about your drawing.
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Compare-Lesson-2.1-Same-Number- Share-Show-Question-4
Explanation :
Number of circle counter are equal to 4 and number of square counters are equal to 4 .
Each counter as its match.

HOME ACTIVITY
• Show your child two sets that have the same number of up to five objects. Have him or her identify whether the number of objects in one set is greater than, less than, or has the same number of objects as the other set.

Same Number Homework & Practice 2.1

Question 1.
Go Math Grade K Chapter 2 Answer Key Pdf Compare Numbers to 5 13

DIRECTIONS 1. Compare the sets of objects. Is the number of dolphins greater than, less than, or the same as the number of turtles? Count how many dolphins. Write the number. Count how many turtles. Write the number. Tell a friend what you know about the number of objects in each set.
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Compare-Same-Number-Homework-Practice-2.1-Question-1
Explanation :
Number of dolphins are 5 and the number is represented and the number of turtles are 5 and the number is represented . Number of dolphins compares equally to number of turtles .

Lesson Check

Question 1.
Go Math Grade K Chapter 2 Answer Key Pdf Compare Numbers to 5 14
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Compare-Same-Number-Homework-Practice-2.1-Lesson-Check-Question-1
Explanation :
Number of cars are 4 and the number is represented
Same Number of orange counters are drawn and the number is represented
Each Counters has it’s match .

Spiral Review

Question 2.
Go Math Grade K Chapter 2 Answer Key Pdf Compare Numbers to 5 15
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Compare-Same-Number-Homework-Practice-2.1-Spiral-Review-Question-1
Explanation :
Number of birds in the cage are 0 that means no birds in the cage and the number is represented .

Question 3.

Go Math Grade K Chapter 2 Answer Key Pdf Compare Numbers to 5 16
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Compare-Same-Number-Homework-Practice-2.1-Spiral-Review-Question-3
Explanation :
The number represented is 2 and the same numbers of orange counters are drawn in the frame of five as shown in above figure .

DIRECTIONS 1. Count how many cars. Write the number. Draw to show a set of counters that has the same number as the set of cars. Write the number. Draw lines to match the objects in each set. 2. Count and tell how many birds are in the cage. Write the number. 3. Trace the number. How many counters would you place in the five frame to show the number? Draw the counters.

Lesson 2.2 Greater Than

Essential Question
How can you compare sets when the number of objects in one set is greater than the number of objects in the other set?

Go Math Grade K Chapter 2 Answer Key Pdf Compare Numbers to 5 17

DIRECTIONS Place counters as shown. Trace the lines to match a counter in the top five frame to a counter below it in the bottom five frame. Count how many in each set. Tell a friend which set has a number of objects greater than the other set
Answer :
Number of Yellow counters are 5
Number of Red counters are 4
We Notice from the above figure that 4 yellow counters match 4 red counters but we have one extra yellow counter which doesn’t match any red counter . that means we have one yellow counter.
So, Number of yellow counters are greater than number of red counters.

Share and Show

Question 1.
Go Math Grade K Chapter 2 Answer Key Pdf Compare Numbers to 5 18
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Lesson-2.2-Greater-Than-Share-Show-Question-1
Explanation :
Number of Yellow counters are 2
Number of Red counters are 1
We Notice from the above figure that 1 yellow counter match 1 red counter but we have one extra yellow counter which doesn’t match any red counter . that means we have one yellow counter.
So, Number of yellow counters are greater than number of red counters.

Question 2.
Go Math Grade K Chapter 2 Answer Key Pdf Compare Numbers to 5 19
Answer :

Explanation :
Number of Yellow counters are 2
Number of Red counters are 3
We Notice from the above figure that 1 yellow counter match 1 red counter but we have one extra yellow counter which doesn’t match any red counter . that means we have one yellow counter.
So, Number of yellow counters are greater than number of red counters.

DIRECTIONS 1. Place counters as shown. Count and tell how many in each set. Trace the numbers. Compare the sets by matching. Circle the number that is greater. 2. Place counters as shown. Count and tell how many in each set. Write the numbers. Compare the sets by matching. Circle the number that is greater.

Question 3.
Go Math Grade K Chapter 2 Answer Key Pdf Compare Numbers to 5 20
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Lesson-2.2-Greater-Than-Share-Show-Question-3
Explanation :
Number of Yellow counters are 4
Number of Red counters are 3
So, Number of yellow counters are greater than number of red counters. The counters which are greater are circled .

Question 4.
Go Math Grade K Chapter 2 Answer Key Pdf Compare Numbers to 5 21
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Lesson-2.2-Greater-Than-Share-Show-Question-4
Explanation :
Number of Yellow counters are 1
Number of Red counters are 2
So, Number of red counters are greater than number of yellow counters. The counters which are greater are circled .

DIRECTIONS 3–4. Place counters as shown. Count and tell how many in each set. Write the numbers. Compare the numbers. Circle the number that is greater.

Problem Solving • Applications

Question 5.

DIRECTIONS 5. Brianna has a bag with three apples in it. Her friend has a bag with a number of apples that is one greater. Draw the bags. Write the numbers on the bags to show how many apples. Tell a friend what you know about the numbers.
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Lesson-2.2-Greater-Than-Problem-Solving-Applications-Question-5
Explanation :
Number of apples with Brianna in her bag = 3
Number of apples with her friend in her bag = number of apples that is one greater. = 3 + 1 = 4
one apple is greater so adding one apple .
Number apples with Brianna her friend is greater than number of apples with Brianna.

HOME ACTIVITY
• Show your child a set of up to four objects. Have him or her show a set with a number of objects greater than your set.

Greater Than Homework & Practice 2.2

Question 1.
Go Math Grade K Chapter 2 Answer Key Pdf Compare Numbers to 5 22
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Greater-Than-Homework-&-Practice-2.2-Question-1
Explanation :
Number of Yellow counters are 2
Number of Red counters are 3
So, Number of red counters are greater than number of yellow counters. The counters which are greater are circled .

Go Math Kindergarten Chapters Lesson 2 Homework 2.4 Question 2.
Go Math Grade K Chapter 2 Answer Key Pdf Compare Numbers to 5 23
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Greater-Than-Homework-&-Practice-2.2-Question-2
Explanation :
Number of Yellow counters are 4
Number of Red counters are 3
So, Number of yellow counters are greater than number of red counters. The counters which are greater are circled .

DIRECTIONS 1–2. Place counters as shown. Y is for yellow, and R is for red. Count and tell how many are in each set. Write the numbers. Compare the numbers. Circle the number that is greater.

Lesson Check

Question 1.
Go Math Grade K Chapter 2 Answer Key Pdf Compare Numbers to 5 24
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Greater-Than-Homework-&-Practice-2.2-Lesson-Check-Question-1

Explanation :
Number of Yellow counters are 1
Number of Red counters are 2
So, Number of red counters are greater than number of yellow counters. The counters which are greater are circled .

Spiral Review

Question 2.
Go Math Grade K Chapter 2 Answer Key Pdf Compare Numbers to 5 25

Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Greater-Than-Homework-&-Practice-2.2-Spiral-Review-Question-2
Explanation :
The number represented is 4 and the same numbers of orange counters are drawn in the frame of five as shown in the above figure

Go Math Kindergarten Workbook Pdf Box One Answer Key Question 3.
Go Math Grade K Chapter 2 Answer Key Pdf Compare Numbers to 5 26
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Greater-Than-Homework-&-Practice-2.2-Spiral-Review-Question-3
Explanation :
The number represented is 1 and the same numbers of orange counters are drawn in the frame of five as shown in above figure

DIRECTIONS 1. Place counters as shown. Y is for yellow, and R is for red. Count and tell how many are in each set. Write the numbers. Compare the numbers. Circle the number that is greater. 2–3. Trace the number. How many counters would you place in the five frame to show the number? Draw the counters.

Lesson 2.3 Less Than

Essential Question
How can you compare sets when the number of objects in one set is less than the number of objects in the other set?

Listen and Draw

Go Math Grade K Chapter 2 Answer Key Pdf Compare Numbers to 5 27
Answer :
Number of Yellow counters are 1
Number of Red counters are 3
We Notice from the above figure that 1 yellow counter match 1 red counters but we have two extra red counter which doesn’t match any yellow counter .
So, Number of yellow counters are lesser than number of red counters.

DIRECTIONS Place counters as shown. Trace the line to match a counter in the top five frame to a counter below it in the bottom five frame. Count how many in each set. Tell a friend which set has a number of objects less than the other set.

Share and Show

Question 1.
Go Math Grade K Chapter 2 Answer Key Pdf Compare Numbers to 5 28
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Lesson-2.3-Less-Than-Share-Show-Question-1

Explanation :
Number of Yellow counters are 2
Number of Red counters are 3
So, Number of Yellow counters are lesser than number of red counters. The counters which are lesser are circled .

Question 2.
Go Math Grade K Chapter 2 Answer Key Pdf Compare Numbers to 5 29
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Lesson-2.3-Less-Than-Share-Show-Question-2
Explanation :
Number of Yellow counters are 5
Number of Red counters are 4
So, Number of red counters are lesser than number of yellow counters. The counters which are lesser are circled

DIRECTIONS 1. Place counters as shown. Count and tell how many in each set. Trace the numbers. Compare the sets by matching. Circle the number that is less. 2. Count and tell how many in each set. Write the numbers. Compare the sets by matching. Circle the number that is less.

Question 3.
Go Math Grade K Chapter 2 Answer Key Pdf Compare Numbers to 5 30
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Lesson-2.3-Less-Than-Share-Show-Question-3
Explanation :
Number of Yellow counters are 3
Number of Red counters are 4
So, Number of yellow counters are lesser than number of red counters. The counters which are lesser are circled .

Question 4.
Go Math Grade K Chapter 2 Answer Key Pdf Compare Numbers to 5 31
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Lesson-2.3-Less-Than-Share-Show-Question-4
Explanation :
Number of Yellow counters are 2
Number of Red counters are 1
So, Number of red counters are lesser than number of yellow counters. The counters which are lesser are circled .

DIRECTIONS 3–4. Count and tell how many in each set. Write the numbers. Compare the numbers. Circle the number that is less.

HOME ACTIVITY
• Show your child a set of two to five objects. Have him or her show a set of objects that has a number of objects less than you have.

Mid-Chapter Checkpoint

Concepts and Skills

Question 1.
Go Math Grade K Chapter 2 Answer Key Pdf Compare Numbers to 5 32
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Mid-Chapter-Checkpoint-Concepts-Skills-Question-1
Explanation :
From the given figure we notice 3 different animals and we have to draw the 3 counters below .

Question 2.
Go Math Grade K Chapter 2 Answer Key Pdf Compare Numbers to 5 33
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Mid-Chapter-Checkpoint-Concepts-Skills-Question-2

Explanation :
Number of Yellow counters are 4
Number of Red counters are 5
So, Number of red counters are greater than number of yellow counters. The counters which are greater are circled .

Question 3.
THINK SMARTER
Go Math Grade K Chapter 2 Answer Key Pdf Compare Numbers to 5 34
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Mid-Chapter-Checkpoint-Concepts-Skills-Question-3
Explanations :
The Number of fishes in the bowl at the beginning of the row is 3
The number of fish less than the bowl at the beginning of the row are 2 and 1 which are circled as shown in the above figure.

DIRECTIONS 1. Place a counter below each object to show the same number of objects. Draw and color each counter. Write how many objects in each row. 2. Place counters as shown. Count and tell how many in each set. Write the numbers. Compare the sets by matching. Circle the number that is greater. 3. Count the fish in the bowl at the beginning of the row. Circle all the bowls
that have a number of fish less than the bowl at the beginning of the row.

Less Than Homework & Practice 2.3

Question 1.
Go Math Grade K Chapter 2 Answer Key Pdf Compare Numbers to 5 35
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Less-Than-Homework-&-Practice-2.3-Question-1
Explanation :
Number of grey counters are 3
Number of Black counters are 2
So, Number of black counters are lesser than number of grey counters. The counters which are lesser are circled .

Question 2.
Go Math Grade K Chapter 2 Answer Key Pdf Compare Numbers to 5 36
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Less-Than-Homework-&-Practice-2.3-Question-2
Explanation :
Number of grey counters are 5
Number of Black counters are 4
So, Number of black counters are lesser than number of grey counters. The counters which are lesser are circled .

DIRECTIONS 1–2. Count and tell how many are in each set. Write the numbers. Compare the numbers. Circle the number that is less.

Lesson Check

Question 1.
Go Math Grade K Answer Key Chapter 2 Compare Numbers to 5 37
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Less-Than-Homework-&-Practice-2.3-Lesson-Check-Question-1
Explanation :
Number of grey counters are 3
Number of Black counters are 2
So, Number of black counters are lesser than number of grey counters. The counters which are lesser are circled .

Spiral Review

Question 2.
Go Math Grade K Answer Key Chapter 2 Compare Numbers to 5 38
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Less-Than-Homework-&-Practice-2.3-Spiral-Review-Question-2

Explanation :
The number represented is 3 and the same numbers of grey counters are drawn in the frame of five as shown in above figure

Question 3.
Go Math Grade K Answer Key Chapter 2 Compare Numbers to 5 39
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Less-Than-Homework-&-Practice-2.3-Spiral-Review-Question-3
Explanation :
Number of birds in the cage are 5. The same Number is represented .

DIRECTIONS 1. Count and tell how many are in each set. Write the numbers. Compare the numbers. Circle the number that is less. 2. Trace the number. How many counters would you place in the five frame to show the number? Draw the counters. 3. Count how many birds. Write the number.

Compare Numbers to 5 Mid-Chapter Checkpoint

Concepts and Skills

Question 1.
Go Math Grade K Answer Key Chapter 2 Compare Numbers to 5 40
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Compare-Numbers-to-5-Mid-Chapter-Checkpoint-Concepts-Skills-Question-1

Explanation :
From the given figure we notice 3 different animals and we have to draw the 3 counters below .

Question 2.
Go Math Grade K Answer Key Chapter 2 Compare Numbers to 5 41
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Mid-Chapter-Checkpoint-Concepts-Skills-Question-2

Explanation :
Number of Yellow counters are 4
Number of Red counters are 5
So, Number of red counters are greater than number of yellow counters. The counters which are greater are circled .

Question 3.
THINK SMARTER
Go Math Grade K Answer Key Chapter 2 Compare Numbers to 5 42
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Mid-Chapter-Checkpoint-Concepts-Skills-Question-3
Explanations :
The Number of fishes in the bowl at the beginning of the row is 3
The number of fish less than the bowl at the beginning of the row are 2 and 1 which are circled as shown in the above figure.

DIRECTIONS 1. Place a counter below each object to show the same number of objects. Draw and color each counter. Write how many objects in each row. 2. Place counters as shown. Count and tell how many in each set. Write the numbers. Compare the sets by matching. Circle the number that is greater. 3. Count the fish in the bowl at the beginning of the row. Circle all the bowls that have a number of fish less than the bowl at the beginning of the row.

Lesson 2.4 Problem Solving • Compare by Matching Sets to 5

Essential Question
How can you make a model to solve problems using a matching strategy?

Unlock the Problem

Go Math Grade K Answer Key Chapter 2 Compare Numbers to 5 43

DIRECTIONS These are Brandon’s toy cars. How many toy cars does Brandon have? Jay has a number of toy cars that is less than the number of toy cars Brandon has. Use cubes to show how many toy cars Jay might have. Draw the cubes. Use matching to compare the sets.
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Lesson-2.4-Problem-Solving-Compare-by-Matching-Sets-to-5-Unlock-Problem
Explanation :
Number of toys with Brandon’s = 4
Number of toys with jay = less than the number of toy cars Brandon have that can be 3, 2 , 1
So, The 3 possibilities are drawn in the above image with cubes.

Try Another Problem

Question 1.
Go Math Grade K Answer Key Chapter 2 Compare Numbers to 5 44
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Lesson-2.4-Problem-Solving-Compare-by-Matching-Sets-to-5-Try-Another-Problem-Question-1
Explanation :
The Number of cubes are 3. so the number is traced as 3 .

Question 2.
Go Math Grade K Answer Key Chapter 2 Compare Numbers to 5 45
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Lesson-2.4-Problem-Solving-Compare-by-Matching-Sets-to-5-Try-Another-Problem-Question-2
Explanation :
The number of cubes greater than 3.  so, the train formed with 4 cubes as shown in the above figure .

Question 3.
Go Math Grade K Answer Key Chapter 2 Compare Numbers to 5 46
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Lesson-2.4-Problem-Solving-Compare-by-Matching-Sets-to-5-Try-Another-Problem-Question-3
Explanation :
The number of cubes greater than 3.  so, the train formed with 5 cubes as shown in the above figure .

DIRECTIONS 1. How many cubes? Trace the number. 2–3. Model a cube train that has a number of cubes greater than 3. Draw the cube train. Write how many. Compare the cube train by matching with the model at the top of the page. Tell a friend about the cube trains.

Question 4.
Go Math Grade K Answer Key Chapter 2 Compare Numbers to 5 47
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Lesson-2.4-Problem-Solving-Compare-by-Matching-Sets-to-5-Try-Another-Problem-Question-4
Explanation :
The Number of cubes are 5 so, the number traced is 5 .

Question 5.
Go Math Grade K Answer Key Chapter 2 Compare Numbers to 5 48
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Lesson-2.4-Problem-Solving-Compare-by-Matching-Sets-to-5-Try-Another-Problem-Question-5
Explanation :
The number of cubes lesser than 5.  so, the train formed with 4 cubes as shown in the above figure .

Question 6.
Go Math Grade K Answer Key Chapter 2 Compare Numbers to 5 49
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Lesson-2.4-Problem-Solving-Compare-by-Matching-Sets-to-5-Try-Another-Problem-Question-6
Explanation :
The number of cubes lesser than 5.  so, the train formed with 3 cubes as shown in the above figure .

DIRECTIONS 4. How many cubes? Write the number. 5–6. Model a cube train that has a number of cubes less than 5. Draw the cube train. Write how many. Compare the cube train by matching with the model at the top of the page. Tell a friend about the cube trains.

On Your Own

Question 7.
Go Math Grade K Answer Key Chapter 2 Compare Numbers to 5 50
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Lesson-2.4-Problem-Solving-Compare-by-Matching-Sets-to-5-On-Your-Own-Question-7
Answer :
Kendall have 3 set of pencils in the first column and her friend have same set of pencils represented in the column two. both have equal number of pencils . Each pencil have its own match.
3 pencils in each set .

Question 8.
Go Math Grade K Answer Key Chapter 2 Compare Numbers to 5 51
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Lesson-2.4-Problem-Solving-Compare-by-Matching-Sets-to-5-On-Your-Own-Question-8
Explanation :
In the first column we have 3 pencils and in the column we have 3 pencils. each pencil have its match. this means Number of pencils in the first column compares equally with number of pencils in the second column .

DIRECTIONS 7. Kendall has a set of three pencils. Her friend has a set with the same number of pencils. Draw to show the sets of pencils. Compare the sets by matching. Write how many in each set. 8. Draw to show what you know about matching to compare two sets of objects. Write how many in each set.

HOME ACTIVITY
• Show your child two sets with a different number of objects in each set. Have him or her use matching to compare the sets.

Problem Solving • Compare by Matching Sets to 5 Homework & Practice 2.4

Question 1.
Go Math Grade K Answer Key Chapter 2 Compare Numbers to 5 52
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Problem-Solving-Compare-by-Matching-Sets-to-5-Homework-&-practice-2.4-Question-1
Explanation :
Number of cubes given are 4 number of cubes greater than 4 are used to model a train .
Number of cubes of cube train are greater than number of given cubes.

Question 2.
Go Math Answer Key Grade K Chapter 2 Compare Numbers to 5 53
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Problem-Solving-Compare-by-Matching-Sets-to-5-Homework-&-practice-2.4-Question-2
Explanation :
Number of cubes given are 3 number of cubes less than 3 are used to model a train .
Number of cubes of cube train are less than number of given cubes.

DIRECTIONS 1. How many cubes are there? Write the number. Model a cube train that has a number of cubes greater than 4. Draw the cube train. Write how many. Compare the cube trains by matching. Tell a friend about the cube trains. 2. How many cubes are there? Write the number. Model a cube train that has a number of cubes less than 3. Draw the cube train. Write how many. Compare the cube trains by matching. Tell a friend about the cube trains.

Lesson Check

Question 1.
Go Math Answer Key Grade K Chapter 2 Compare Numbers to 5 54
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Problem-Solving-Compare-by-Matching-Sets-to-5-Homework-&-practice-2.4-Lesson-Check-Question-1
Explanation :
The number of cubes given are 3 so, 3 is traced .

Spiral Review

Question 2.
Go Math Answer Key Grade K Chapter 2 Compare Numbers to 5 55
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Problem-Solving-Compare-by-Matching-Sets-to-5-Homework-&-practice-2.4-Spiral-Review-Question-2

Explanation :
The number represented is 5 and the same numbers of orange counters are drawn in the frame of five as shown in above figure

Question 3.
Go Math Answer Key Grade K Chapter 2 Compare Numbers to 5 56
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Problem-Solving-Compare-by-Matching-Sets-to-5-Homework-&-practice-2.4-Spiral-Review-Question-3
Explanation :
The number represented is 2 and the same numbers of orange counters are drawn in the frame of five as shown in above figure

DIRECTIONS 1. How many cubes are there? Write the number. Model a cube train that has a number of cubes greater than 3. Draw the cube train. Write how many. Compare the cube trains by matching. Tell a friend about the cube trains. 2–3. Trace the number. How many counters would you place in the five frame to show the number? Draw the counters.

Lesson 2.5 Compare by Counting Sets to 5

Essential Question
How can you use a counting strategy to compare sets of objects?

Listen and Draw

Go Math Answer Key Grade K Chapter 2 Compare Numbers to 5 57

DIRECTIONS Look at the sets of objects. Count how many objects in each set. Write the numbers. Compare the numbers and tell a friend which number is greater and which number is less.
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Lesson-2.5-Compare-by-Counting-Sets-to-5- Listen-Draw
Explanation :
Number of cows are 5
Number of hens are 3
Number of cows are greater than number of hens .

Share and Show

Question 1.
Go Math Answer Key Grade K Chapter 2 Compare Numbers to 5 58
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Lesson-2.5-Compare-by-Counting-Sets-to-5-Share-and-Show-Question-1
Explanation :
The Number of sheep =2
Number of turtles = 3
Number of turtles are greater than number of sheep . the greater number is circled .

Go Math Kindergarten Pdf Lesson 5 Homework 2.4 Question 2.
Go Math Answer Key Grade K Chapter 2 Compare Numbers to 5 59
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Lesson-2.5-Compare-by-Counting-Sets-to-5-Share-and-Show-Question-2
Explanation :
The Number of ducklings =3
Number of Rooster = 1
Number of ducklings are greater than number of Rooster . the greater number is circled .

Question 3.
Go Math Answer Key Grade K Chapter 2 Compare Numbers to 5 60
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Lesson-2.5-Compare-by-Counting-Sets-to-5-Share-and-Show-Question-3
Explanation :
The Number of goats = 5
Number of dogs= 4
The number of goats is greater than the number of dogs. The greater number is circled.

DIRECTIONS 1–3. Count how many objects in each set. Write the numbers. Compare the numbers. Circle the number that is greater.

Question 4.
Go Math Answer Key Grade K Chapter 2 Compare Numbers to 5 61
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Lesson-2.5-Compare-by-Counting-Sets-to-5-Share-and-Show-Question-4
Explanation :
The Number of donkeys = 1
Number of ducks = 2
Number of donkeys are lesser than number of ducks . The Lesser number is circled .

Question 5.
Grade K Go Math Answer Key Chapter 2 Compare Numbers to 5 62
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Lesson-2.5-Compare-by-Counting-Sets-to-5-Share-and-Show-Question-5
Explanation :
The Number of Cats = 5
Number of owls = 4
Number of owls are lesser than number of cats . The Lesser number is circled .

Question 6.
Grade K Go Math Answer Key Chapter 2 Compare Numbers to 5 63
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Lesson-2.5-Compare-by-Counting-Sets-to-5-Share-and-Show-Question-6
Explanation :
The Number of goats = 3
Number of rats = 5
Number of goats are lesser than number of rats . The Lesser number is circled .

DIRECTIONS 4–6. Count how many objects in each set. Write the numbers. Compare the numbers. Circle the number that is less.

Question 7.
Grade K Go Math Answer Key Chapter 2 Compare Numbers to 5 64
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Lesson-2.5-Compare-by-Counting-Sets-to-5-Share-and-Show-Question-7
Explanation :
The Number of stuffed frog toys = 3
Number of stuffed turkeys = 3
Number of stuffed frog toys are compare equally to than number of stuffed turkey toys.

Question 8 :
Grade K Go Math Answer Key Chapter 2 Compare Numbers to 5 65
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Lesson-2.5-Compare-by-Counting-Sets-to-5-Share-and-Show-Question-8
Explanation :
The Number of stuffed frog toys = 3
Number of stuffed turkeys = 3
Number of stuffed frog toys are compare equally to than number of stuffed turkey toys.
Each count as his match .

DIRECTIONS 7. Tony has stuffed toy frogs. His friend has stuffed toy turkeys. Count how many objects in each set. Write the numbers. Compare the numbers. Tell a friend what you know about the sets. 8. Draw to show what you know about counting to compare two sets of objects. Write how many in each set.

Compare by Counting Sets to 5 Homework & Practice 2.5

Question 1.
Grade K Go Math Answer Key Chapter 2 Compare Numbers to 5 66
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Compare-by-Counting-Sets-to-5-Homework-&-Practice-2.5-Question-1

Explanation :
Number of Apples are 4
Number of Bananas are 3
So, Number of Apples are greater than number of  Bananas . The counters which are greater are circled .

Question 2.
Grade K Go Math Answer Key Chapter 2 Compare Numbers to 5 67
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Compare-by-Counting-Sets-to-5-Homework-&-Practice-2.5-Question-2
Explanation :
Number of Pears are 2
Number of Oranges are 5
So, Number of Oranges are greater than number of Pears . The counters which are greater are circled .

Question 3.
Grade K Go Math Answer Key Chapter 2 Compare Numbers to 5 68
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Compare-by-Counting-Sets-to-5-Homework-&-Practice-2.5-Question-3
Explanation :
Number of Pine Apples are 3
Number of Water Melons are 1
So, Number of Water melons are lesser than number of Pine Apples. The counters which are lesser are circled .

DIRECTIONS 1–2. Count how many objects are in each set. Write the numbers. Compare the numbers. Circle the number that is greater. 3. Count how many objects are in each set. Write the numbers. Compare the numbers. Circle the number that is less.

Lesson Check

Question 1.
Grade K Go Math Answer Key Chapter 2 Compare Numbers to 5 69
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Compare-by-Counting-Sets-to-5-Homework-&-Practice-2.5-Lesson-Check-Question-1
Explanation :
Number of Cars are 2
Number of Bicycles are 4
So, Number of Cars are lesser than number of Bicycles. The counters which are lesser are circled .

Spiral Review

Question 2.
Grade K Go Math Answer Key Chapter 2 Compare Numbers to 5 70
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Compare-by-Counting-Sets-to-5-Homework-&-Practice-2.5-Spiral-Review-Question-2
Explanation :
The Number of cats are 3 and the number is written .

Question 3.
Grade K Go Math Answer Key Chapter 2 Compare Numbers to 5 71
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Compare-by-Counting-Sets-to-5-Homework-&-Practice-2.5-Spiral-Review-Question-3
Explanation :
The missing Number 3 is written .

DIRECTIONS 1. Count how many objects are in each set. Write the numbers. Compare the numbers. Circle the number that is less. 2. Count and tell how many cats. Write the number. 3. Trace or write the numbers in order.

Compare Numbers to 5 Chapter 2 Review/Test

Question 1.
Grade K Go Math Answer Key Chapter 2 Compare Numbers to 5 72
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Compare-Numbers-to-5-Chapter-2-Review-Test-Question-1

Explanation :
From the given figure we notice 4 animals Puppets and we have to draw the 4 counters below .

Question 2.
Grade K Go Math Answer Key Chapter 2 Compare Numbers to 5 73
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Compare-Numbers-to-5-Chapter-2-Review-Test-Question-2

Explanation :
Number of Yellow counters are 4
Number of Red counters are 5
So, Number of red counters are greater than number of yellow counters. The counters which are greater are circled .

DIRECTIONS 1. Draw a counter below each finger puppet to show the same number of counters as puppets. Write how many puppets. Write how many counters. 2. How many counters are there in each row? Write the numbers. Compare the sets by matching. Circle the number that is greater.

Question 3.
Grade K Go Math Answer Key Chapter 2 Compare Numbers to 5 74
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Compare-Numbers-to-5-Chapter-2-Review-Test-Question-3
Explanation :
The number of cars are 3 . The 2 counters sets are marked which are equal to  3 .

Question 4.
Grade K Go Math Answer Key Chapter 2 Compare Numbers to 5 75
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Compare-Numbers-to-5-Chapter-2-Review-Test-Question-4
Explanation :
The number of Turtles are 3 . The 2 counters sets are marked which are Greater than 4  as shown in the above figure .

Question 5.
Grade K Go Math Answer Key Chapter 2 Compare Numbers to 5 76
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Compare-Numbers-to-5-Chapter-2-Review-Test-Question-5
Explanation :
The number of vans are 4 . The 2 counters sets are marked which are less than 4 .

Question 6.
Grade K Go Math Answer Key Chapter 2 Compare Numbers to 5 77
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Compare-Numbers-to-5-Chapter-2-Review-Test-Question-6
Explanation :
The counters are marked which are less than 3 as shown in above figure .

DIRECTIONS 3. Mark under all the sets that have the same number of counters as the number of cars. 4. Mark under all the sets that have a number of counters greater than the number of turtles. 5. Mark under all the sets that have a number of counters less than the number of vans. 6. Mark all the numbers less than 3.

Question 7.
Grade K Go Math Answer Key Chapter 2 Compare Numbers to 5 78
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Compare-Numbers-to-5-Chapter-2-Review-Test-Question-7
Explanation :
Number of apples are 5
Number of Oranges are 5
Each apples has its Orange match
Number of apples compare equally with number of oranges .
We have 5 fruits in each set .

Question 8.
THINK SMARTER
Grade K Go Math Answer Key Chapter 2 Compare Numbers to 5 79
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Compare-Numbers-to-5-Chapter-2-Review-Test-Question-8
Explanation :
Number of crayons with Amy  are 2
Number of crayons brad have 1 more crayon than Amy. = 2 + 1 = 3
We have 2 crayons in one set and 3 crayons in another set .
Total crayons = 2 + 3 = 5 Crayons .

DIRECTIONS 7. Maria has these apples. Draw a set of oranges below the apples that has the same number. Compare the sets by matching. Write how many pieces of fruit in each set. 8. Amy has two crayons. Draw Amy’s crayons. Brad has 1 more crayon than Amy. How many crayons does Brad have? Draw Brad’s crayons. Write how many in each set.

Question 9.
THINK SMARTER
Grade K Go Math Answer Key Chapter 2 Compare Numbers to 5 80
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Compare-Numbers-to-5-Chapter-2-Review-Test-Question-9

Question 10.
Grade K Go Math Answer Key Chapter 2 Compare Numbers to 5 81
Answer :
Go-Math-Grade-K-Chapter-2-Answer-Key-Compare-Numbers-to-5-Compare-Numbers-to-5-Chapter-2-Review-Test-Question-10
Explanation :
Number of Blue counters are 4
Number of Green counters are 5 ( Take a set that has a greater number of blue counters )
Number of sets are 2 each set number is represented in the above figure .
Number of blue counters are lesser than number of green counters .

DIRECTIONS 9. Compare the number of red counters in each set to the number of blue counters. Draw lines from the sets of counters to the words that show same number, greater than, or less than. 10. Draw four counters. Now draw a set that has a greater number of counters. How many are in each set? Write the numbers. Use green to color the set with a greater number of counters. Use blue to color the set with a number of counters that is less than the green set.

Final Words:

Hope the knowledge shared regarding the Go Math Grade K Answer Key Chapter 2 has helped you in your preparation. If you have any suggestions or concerns on the same don’t hesitate to contact us via the comment section and our team will guide you. Stay in touch with our site to avail latest updates on Grade Wise Go Math Answer Key at your fingertips.

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top