Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12

Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry

Solving from the Go Math Grade 1 Chapter 12 Two Dimensional Geometry students can identify and remediate the knowledge gap so that they can achieve their potential. Track your progress by practicing from the First Grade Go Math Ch 12 Answers on a regular basis. All you need to do is simply tap on the direct links available in the later sections to avail the Topicwise Go Math Grade 1 Answer Key. Download the HMH Go Math First Grade Ch 12 Two Dimensional Geometry for free and ace up your preparation.

Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Two-Dimensional Geometry

Gain a deeper understanding of the Go Math Grade 1 Concepts while learning math in a fun and engaging way. First Grade Go Math Chapter 12 Two-Dimensional Geometry Answer Key is structured as per the Grade 1 Go Math Textbooks. Solving the Problems available in the HMH Go Math Chapter 12 Answers one can understand the concepts clearly. Simply click on the quick links mentioned below and prepare whichever topic you want to prepare accordingly.

Two-Dimensional Geometry Show What You Know

Sort by Shape
Circle the shape that belongs in each group.
Question 1.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 1.1
Answer:

Explanation:
Given, in the question above,
All the figures in the picture are triangles,
The odd one in the second picture is triangle
So, triangle shape is circled.

Question 2.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 1.2
Answer:

Explanation:
Given, in the question above,
All the figures in the picture are rectangle ,
The odd one in the second picture is rectangle,
So, rectangle shape is circled.

Sort Shapes
Circle the shapes with 4 sides.
Question 3.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 1.3
Answer:

Explanation:
The shapes having four sides are square and rectangle,
and shapes having three sides are triangles.

Identify Two-Dimensional Shapes
Color each square blue. Color each rectangle yellow.
Color each circle red.
Question 4.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 1.4
Answer:

Explanation:
There are totally 8 circles in the picture,
All of them are colored in red.

Two-Dimensional Geometry Vocabulary Builder

1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 1.5
Visualize It
Complete the chart.
Mark each row with a ✓.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 1.6

Understand Vocabulary
Write the number of each shape.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 1.7
Question 1.
_____ circles
Answer: 2

Explanation:
There are 9 shapes in the picture,
And there are 2 circles in the picture.

Question 2.
_____ squares
Answer: 4

Explanation:
There are 9 shapes in the picture,
And there are 4 squares in the picture.

Question 3.
_____ triangles
Answer: 3

Explanation:
There are 9 shapes in the picture,
And there are 3 triangles in the picture.

Two-Dimensional Geometry Game Rocket Shapes

Materials
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 2.1
Play with a partner.
Take turns.

  1. Spin the 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 2.2.
  2. Name the shape you spin.
  3. Place that shape on the rocket if you can.
  4. If you cannot place the shape, your turn is over.
  5. The first player to cover a whole rocket wins.
    1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 2.3

Answer:

Explanation:
who ever wins the points between the player1 and player2,
The picture with the colors is the output.

Two-Dimensional Geometry Vocabulary Game

Guess the Word
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 2.4
Materials
timer
How to Play
Play with a partner.

  1. Choose a math word from the Word Box. Do not tell your partner.
  2. Set the timer.
  3. Give a one-word clue.
  4. Your partner tries to guess the secret word.
  5. Repeat with a new one-word clue until your partner guesses correctly or time runs out.
  6. Take turns.
  7. The first player to correctly guess 5 words wins.
    1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 2.5

Answer:  Circle, Triangle, Rectangle, Square, Trapezoid.

Explanation:
From the picture, we have the 5 words,
That is Circle, Triangle, Rectangle, Square, Trapezoid.
circles and trapezoid are in the cycle  from the picture,
Rectangle is from fencing of the play ground in the picture,
Square is from the sandbox in the picture,
Triangle is from the support of the swings in the frame.

The Write Way
Reflect
Choose one idea. Draw and write about it.

  • Tell about two of your favorite shapes.
  • Explain how you can combine shapes to make a new shape.
    1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 2.6

Answer: we can use circle and triangle to form a Cone.

Explanation:
From the shapes Circle and Triangle,
Thus forming a Cone.

Lesson 12.1 Sort Two-Dimensional Shapes

Essential Question How can you use attributes to classify and sort two-dimensional shapes?

Listen and Draw

Draw to sort the shapes.
Write the sorting rule.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.1 1

Answer: Sorting rule is defined as the method to identify the patterns by sort of size, color and shapes for two-dimensional objects and also helpful to recognizing the shapes which are similar and different.

The different ways to sort out the two-dimensional shapes are given below

Explanation:
shapes with 3 vertices are:

shapes with 4 vertices are:

shapes with open figures are:

MATHEMATICAL PRACTICES
Explain Are there shapes that did not go in your groups?
Answer: No, There are no shapes that did not go in your group , because here we are dealing with two dimensional shapes and we have triangle, square, circle, rectangle and so on. from the above questions so all  of them are grouped.

Model and Draw

Here are some ways to sort two-dimensional shapes.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.1 2

Answer: By sorting rule we have , circles, triangles, rectangles

Explanation:
From the question, we know that
curved and closed shapes here are circles,
closed shapes with 3 sides here are triangles,
closed shapes with 4 sides here are rectangles.

Share and Show

1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.1 3
Read the sorting rule. Circle the shapes that follow the rule.
Question 1.
4 vertices (corners)
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.1 4

Answer: There are 3 figures following the given sorting rule.

Explanation:

Here we have rectangle and 2 squares.

Question 2.
not curved
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.1 5

Answer: There are 4 figures following the given sorting rule.

Explanation:

Here we have shapes with out curved end are triangle, square and rectangle.

Question 3.
only 3 sides
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.1 6

Answer: There are 2 figures following the given sorting rule.

Explanation:

Here we have shapes with 3 sides are triangle

Question 4.
more than 3 sides
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.1 7

Answer: There are 3 figures following the given sorting rule.

Explanation:

Here we have shapes with more than 3 sides are 2 squares and  a rectangle.

On Your Own

1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.1 8
MATHEMATICAL PRACTICE Use Math Vocabulary
Circle the shapes that follow the rule.
Question 5.
curved
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.1 9

Answer: shape with round and curved surface

Explanation:
The shape that follow the given rule is shape with curved and round surface is

Question 6.
only 3 vertices (corners)
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.1 10

Answer:  shape with only 3 equal sides

Explanation:
The shape that follow the given rule is shape with only 3 equal sides is

Question 7.
4 sides
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.1 11

Answer: shape with only 4 sides

Explanation:
The shape that follow the given rule is shape with only 4 sides is

Question 8.
4 sides are the same length
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.1 12

Answer: shape with 4 sides are the same length

Explanation:
The shape that follow the given rule is shape with 4 sides are the same length is

THINK SMARTER Draw 2 different two-dimensional shapes that follow both parts of the sorting rule.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.1 13
Question 9.
3 sides and 3 vertices (corners)

Answer: Triangle

Explanation:

By sorting rule given in the question,
A Triangle has 3 sides and 3 vertices (corners)

Question 10.
2 sides are long and 2 sides are short

Answer: Rectangle

Explanation:

By sorting rule given in the question,
A Rectangle has 2 sides are long and 2 sides are short

Problem Solving • Applications

Ted sorted these shapes three different ways. Write sorting rules to tell how Ted sorted.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.1 14
Question 11.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.1 15

Answer: He sorted out by using 3 sides and 3 vertices

Explanation:
Because only triangle has 3 sides and 3 vertices

Question 12.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.1 16

Answer: He sorted out by using 4 vertices and 4 sides

Explanation:
Because rectangles and squares have 4 vertices and 4 sides

Question 13.
THINK SMARTER
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.1 17

Answer: He sorted out by using shapes having 3 or more sides and 3 vertices

Explanation:
The shapes with having 3 or more sides and 3 vertices are triangle, square, rectangle. are given in the picture.

Question 14.
THINK SMARTER
Which shapes have more than 3 sides? Choose all that apply.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.1 18

Answer:  The shapes have more than 3 sides are square, rectangle, parallelogram and pentagon.

Explanation:

The shapes have more than 3 sides are square has 4 sides,
rectangle has 4 sides,
parallelogram has 4 sides,
pentagon has 5 sides.

TAKE HOME ACTIVITY • Gather some household objects such as photos, buttons, and napkins. Ask your child to sort them by shape.

Sort Two-Dimensional Shapes Homework & Practice 12.1

Read the sorting rule. Circle the shapes that follow the rule.
Question 1.
not curved
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.1 19

Answer: The shapes having are 4 figures following the given sorting rule.

Explanation:

The shapes having are 4 figures following the given sorting rule,
They are triangle, square.

Question 2.
4 vertices
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.1 20

Answer: The shapes having are 3 figures following the given sorting rule.

Explanation:

The shapes having are 3 figures following the given sorting rule,
They are rectangle, square.

Problem Solving
Question 3.
Katie sorted these shapes. Write a sorting rule to tell how Katie sorted.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.1 21

Answer: shapes having 3 vertices

Explanation:
Katie sorted these shapes by choosing 3 vertices ,
Because all triangles have 3 vertices irrespective of their length of the sides

Question 4.
WRITE
Explain how you would name a sorting rule for 1 square, 1 rectangle, and 1 triangle.
____________________
____________________

Answer: shapes having 3 or more sides

Explanation:

Here we have 1 square, 1 rectangle, and 1 triangle,
shapes having 3 or more sides.

Lesson Check
Question 1.
Circle the shape that would not be sorted into this group.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.1 22

Answer: triangle and circle.

Explanation:

From the first group , we have all of them with 4 sides except triangle,
So, triangle does not belong to the group.
From the second group, we have sides and corners except circle
So, circle does not belong to the group.

Question 2.
Circle the shape that has fewer than 4 sides.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.1 23

Answer: Triangle

Explanation:

From the group we have all of them having 4 sides Except triangle,
So, triangle does not belong to the group.

Spiral Review
Solve. Draw or write to explain.
Question 3.
Clue 1: A black line is shorter than a white line.
Clue 2: The white line is shorter than a gray line. Is the black line longer or shorter than the gray line?
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.1 24

Answer: The black line is shorter than the gray line.

Explanation:

Given, A black line is shorter than a white line.
The white line is shorter than a gray line,
So, from the picture we have, The black line is shorter than the gray line.

Lesson 12.2 Describe Two-Dimensional Shapes

Essential Question What attributes can you use to describe two-dimensional shapes?

Listen and Draw

Use two-dimensional shapes. Sort them into two groups. Draw to show your work.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.2 1

MATHEMATICAL PRACTICES
Look for Structure How did you sort the shapes into two groups? Name the shapes in each group.

Answer: shapes with 3 vertices and shapes with 4 vertices

Explanation:

Table shows , shapes with 3 vertices and shapes with 4 vertices

Share and Show

Use two-dimensional shapes.
Draw and write to complete the chart.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.2 2
Answer:

On Your Own

Use Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.2 3 to trace each straight side.
Use Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.2 4 to circle each vertex (corner).
Write the number of sides and vertices (corners).
Question 6.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.2 5
_____ sides
_____ vertices

Answer: 4 sides and 4 vertices.

Explanation:

There are 4 sides and 4 vertices in the given figure.

Question 7.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.2 6
_____ sides
_____ vertices

Answer: 4 sides and 4 vertices

Explanation:

There are 4 sides and 4 vertices in the given figure.

Question 8.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.2 7
_____ sides
_____ vertices

Answer: 3 sides and 3 vertices

Explanation:

There are 3 sides and 3 vertices in the given figure.

Question 9.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.2 8
_____ sides
_____ vertices

Answer:  3 sides and 3 vertices

Explanation:

There are 3 sides and 3 vertices in the given figure.

Question 10.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.2 9
_____ sides
_____ vertices

Answer: 6 sides and 6 vertices

Explanation:

There are 6 sides and 6 vertices in the given figure.

Question 11.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.2 10
_____ sides
_____ vertices

Answer: 4 sides and 4 vertices

Explanation:

There are 4 sides and 4 vertices in the given figure.

THINK SMARTER Draw a picture to solve.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.2 11
Question 12.
I am a shape with 3 straight sides and 3 vertices.

Answer: Triangle

Explanation:

A Triangle has 3 straight sides and 3 vertices.

Question 13.
I am a shape with 4 straight sides that are the same length and 4 vertices.

Answer: Square

Explanation:

A Square has 4 straight sides that are the same length and 4 vertices.

Problem Solving • Applications

MATHEMATICAL PRACTICE Use Math Vocabulary
Draw shapes to match the clues.
Question 14.
Jake draws a shape that has fewer than 5 sides. It has 3 vertices.

Answer: Triangle

Explanation:

A Triangle has 3 straight sides and 3 vertices.

Question 15.
Meg draws a shape with 4 sides. She labels it as a trapezoid.

Answer: yes, Trapezoid

Explanation:

A Trapezoid has 4 sides

Question 16.
GO DEEPER
Ben draws two different shapes. They each have only 4 vertices.

Answer: Rectangle and Square.

Explanation:
and
Both of them have 4 vertices

Question 17.
THINK SMARTER
Circle the number that makes the sentence true.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.2 12

Answer: A triangle has 3 vertices.

Explanation:

TAKE HOME ACTIVITY • Have your child draw a square, a trapezoid, and a triangle. For each shape, have him or her show you the sides and vertices and tell how many of each.

Describe Two-Dimensional Shapes Homework & Practice 12.2

Use Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.2 13 to trace each straight side.
Use Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.2 14 to circle each vertex. Write the number of sides and vertices.
Question 1.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.2 15
______ sides
______ vertices

Answer: 6 sides and 6 vertices

Explanation:

There are 6 sides and 6 vertices in the given figure.

Question 2.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.2 16
______ sides
______ vertices

Answer: 4 sides and 4 vertices

Explanation:

There are 4 sides and 4 vertices in the given figure.

Question 3.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.2 17
______ sides
______ vertices

Answer: 4 sides and 4 vertices

Explanation:

There are 4 sides and 4 vertices in the given figure

Question 4.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.2 18
______ sides
______ vertices

Answer: 3 sides and 3 vertices

Explanation:

There are 3 sides and 3 vertices in the given figure.

Problem Solving
Draw a shape to match the clues.
Question 5.
Ying draws a shape with 4 sides. She labels it as a rectangle.

Answer: Yes, rectangle

Explanation:

Rectangle has 4 sides.

Question 6.
WRITE
Use pictures and words to show the attributes of a hexagon.

Answer:

Explanation:
Characteristics of hexagon are,
All the sides are equal in length.
All the interior angles measure 120°.
The sum of all the interior angles of a regular hexagon is 720°.

Lesson Check
Question 1.
How many vertices does a triangle have?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.2 19
______ vertices

Answer:  A Triangle has 3 vertices

Explanation:

A Triangle has 3 vertices

Question 2.
How many vertices does a ☐ have?
______ vertices

Answer: A Square has 4 vertices

Explanation:

A Square has 4 vertices

Spiral Review
Question 3.
Circle the greater addend.
Count on to find the sum.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.2 20

Answer: 9 + 2 = 11

Explanation:

9 + 2 = 11

Question 4.
Corey measures a crayon box with his paper clip ruler. About how long is the box?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.2 21

Answer: The box is about 5 inches

Explanation:
He used  4 paper clips in the figure,
So, crayon box is about 5 inches in length.

Lesson 12.3 Combine Two-Dimensional Shapes

Essential Question How can you put two-dimensional shapes together to make new two-dimensional shapes?

Listen and Draw

Use pattern blocks. Draw to show your work.

Answer: we can use 2squares to form a rectangle.

Explanation:

we need 2 squares to form 1 rectangle,
Each square has 4 sides ,
And combined to form a Rectangle having four sides

MATHEMATICAL PRACTICES
Use Tools Describe the new shape Karen made.

Answer: we can use 2 triangles to form a rhombus

Explanation:

we need 2 triangles to make 1 rhombus
Each triangle has 3 vertices,
And combined to form a Rhombus which has 4 sides.

Share and Show

Use pattern blocks. Draw to show the blocks. Write how many blocks you used.
Question 1.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.3 1

Answer: we need 3 Rhombus to form a Hexagon.

Explanation:

We need 3 Rhombus to form a Hexagon.
Each rhombus have 4 sides,
and combined forming a hexagon having 6 sides

Question 2.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.3 2

Answer: we need 3 triangles to form a trapezoid.

Explanation:

we need 3 triangles to form a trapezoid.
Each triangle has 3 sides
And combined to form a Trapezoid having 4 sides.

On Your Own

MATHEMATICAL PRACTICE Use a Concrete Model
Use pattern blocks. Draw to show the blocks.
Write how many blocks you used.
Question 3.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.3 3

Answer: we need 6 triangles to make a Hexagon.

Explanation:

we need 6 triangles to make a Hexagon.
Each triangle has 3 sides,
And combined to form a Hexagon having 6 sides.

Question 4.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.3 4

Answer: we need 2 triangles to make 1 rhombus

Explanation:

we need 2 triangles to make 1 rhombus
Each triangle has 3 vertices,
And combined to form a Rhombus which has 4 sides.

Question 5.
THINK SMARTER
Use me two times to make this shape. Which block am I? Circle a block to show your answer.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.3 5

Answer: we need 2 Rhombus to get the given shape.

Explanation:

we need 2 Rhombus to get the given shape.
Each rhombus has 4 sides,
And combined to form the given shape which also has 4 sides.

Question 6.
GO DEEPER
Use these pattern blocks to make the shape. Write how many times you used each block.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.3 6

Answer: we used 6 triangles to make a hexagon,
we used 3 rhombus to make a hexagon,

Explanation:

We need 3 Rhombus to form a Hexagon.
Each rhombus have 4 sides,
and combined forming a hexagon having 6 sides


we need 6 triangles to make a Hexagon.
Each triangle has 3 sides,
And combined to form a Hexagon having 6 sides.


we need 2 trapezoids to make a Hexagon.
Each trapezoid has 4 sides,
And combined to form a Hexagon having 6 sides.

Problem Solving • Applications

GO DEEPER Use pattern blocks. Draw to show your answer.
Question 7.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.3 7

Answer: we need 2 triangles to make 1 rhombus, for 3 rhombus we need 6 triangles .

Explanation:

we need 2 triangles to make 1 rhombus
So, for 3 rhombus we need 6 triangles .

Question 8.
THINK SMARTER
How many Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.3 8.1 make a Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.3 8? Use pattern blocks. Draw to show the blocks you used.

Answer: we need 3 triangles to form a trapezoid.

Explanation:

we need 3 triangles to form a trapezoid.
Each triangle has 3 sides
And combined to form a Trapezoid having 4 sides.

TAKE HOME ACTIVITY • Have your child explain how he or she solved Exercise 7.

Combine Two-Dimensional Shapes Homework & Practice 12.3

Use pattern blocks. Draw to show the blocks. Write how many blocks you used.
Question 1.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.3 9

Answer: we need 3 triangles to form a trapezoid.

Explanation:

we need 3 triangles to form a trapezoid.
Each triangle has 3 sides
And combined to form a Trapezoid having 4 sides.

Question 2.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.3 10

Answer: we can use 2 triangles to form a rhombus

Explanation:

we need 2 triangles to make 1 rhombus
Each triangle has 3 vertices,
And combined to form a Rhombus which has 4 sides.

Problem Solving
Use pattern blocks. Draw to show your answer.
Question 3.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.3 11

Answer:  we need 6 trapezoids for 4 hexagons

Explanation:


we need 2 trapezoids to make a Hexagon.
Each trapezoid has 4 sides,
And combined to form a Hexagon having 6 sides.
So, we need 6 trapezoids for 4 hexagons

Question 4.
WRITE
Draw the shapes you could put together to make a rectangle.

Answer: we can use 2squares to form a rectangle.

Explanation:

we need 2 squares to form 1 rectangle,
Each square has 4 sides ,
And combined to form a Rectangle having four sides

Lesson Check
Question 1.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.3 12

Answer: we need 6 triangles to make a Hexagon.

Explanation:

we need 6 triangles to make a Hexagon.
Each triangle has 3 sides,
And combined to form a Hexagon having 6 sides.

Question 2.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.3 13

Answer: we need 3 Rhombus to form a Hexagon.

Explanation:

We need 3 Rhombus to form a Hexagon.
Each rhombus have 4 sides,
and combined forming a hexagon having 6 sides

Spiral Review
Question 3.
Use Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.3 14. Which string is about 5 Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.3 14 long?
Circle the string that is about 5 Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.3 14 long.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.3 15

Answer: First string has minimum length of 6 inches that is 5 paper clips.

Explanation:

So, First string has minimum length of 6 inches that is 5 paper clips.

Question 4.
Look at the hour hand. Write the time.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.3 16
_________

Answer: 5 O’clock

Explanation:
Because in the clock ,
short hand is the hour hand and long hand is the minutes hand .
So, it is 5 O’clock , in the watch.

Lesson 12.4 Combine More Shapes

Essential Question How can you combine two-dimensional shapes to make new shapes?

Listen and Draw

Use shapes to fill each outline.
Draw to show your work.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.4 1

Answer: we can use right angle triangle and square for the the first shape,
we can use triangle and rectangle for the second shape.

Explanation:

we can use right angle triangle and square for the the first shape,
we can use triangle and rectangle for the second shape.

MATHEMATICAL PRACTICES
Represent Use the outline on the left to describe how two shapes can make another shape.

Answer:  we are representing the above figures by outline to make another shape

Explanation:

we are representing the above figures by outline to make another shape
By, using two shapes to fill the outline on the left, and drawing a line to show the two shapes. Then using three shapes to fill the outline on the right,

Share and Show

Circle two shapes that can combine to make the shape on the left.
Question 1.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.4 2

Answer:  two semi circles give one full circle

Explanation:

So, Two semi circles give one full circle.

Question 2.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.4 3

Answer: Two squares will form a new rectangle

Explanation:

So, Two squares will form a new rectangle

Question 3.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.4 4

Answer: Two Quarter circles form a new shape

Explanation:

So, Two Quarter circles form a new shape

On Your Own

MATHEMATICAL PRACTICE Use Diagrams Circle two shapes that can combine to make the shape on the left.
Question 4.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.4 5

Answer: One rectangle and one quarter circle form a new shape

Explanation:

Thus , One rectangle and one quarter circle form a new shape

Question 5.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.4 6

Answer: one triangle and one square form a new shape

Explanation:

Thus, one triangle and one square form a new shape

THINK SMARTER Draw lines to show two different ways to combine the shapes on the left to make new shapes on the right.
Question 6.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.4 7

Answer: we are using the shapes given  on left to identify the shapes on the right to by drawing lines

Explanation:

Here, we have Two squares and one Rectangle

Question 7.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.4 8

Answer: we are using the shapes given  on left to identify the shapes on the right to by drawing lines

Explanation:

Here, we have Two Squares and Two Triangles

Problem Solving • Applications

THINK SMARTER Draw lines to show how the shapes on the left combine to make the new shape.
Question 8.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.4 9

Answer: we are using the shapes given  on left to identify the shapes on the right to by drawing lines

Explanation:

Here, we have one Rectangle and one Triangle.

Question 9.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.4 10

Answer: we are using the shapes given  on left to identify the shapes on the right to by drawing lines

Explanation:

Here, we have  a semi circle and a quarter circle.

Question 10.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.4 11

Answer: we are using the shapes given  on left to identify the shapes on the right to by drawing lines

Explanation:

Here, we have Two squares and a Rectangle .

Question 11.
THINK SMARTER
Circle the two shapes that can combine to make this new shape.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.4 12

Answer: A Triangle and a Hexagon forma a new shape.

Explanation:

Thus, A Triangle and a Hexagon forma a new shape.

TAKE HOME ACTIVITY • Ask your child to draw a new shape he or she can make by combining two triangles.

Combine More Shapes Homework & Practice 12.4

Circle two shapes that can combine to make the shape on the left.
Question 1.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.4 13

Answer: A Rectangle and a Quarter circle forms a new shape,

Explanation:

Hence, A Rectangle and a Quarter circle forms a new shape.

Question 2.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.4 14

Answer: A Triangle and a Square forms a new shape.

Explanation:

Hence, A Triangle and a Square forms a new shape.

Problem Solving
Question 3.
Draw lines to show how the shapes on the left combine to make the new shape.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.4 15

Answer: we are representing the above figures by outline to make another shape

Explanation:

we are using the shapes given  on left to identify the shapes on the right to by drawing lines

Question 4.
WRITE
Draw two shapes. Then draw what they would look like if you put them together to make a new shape.

Answer:  we have one Rectangle and one Triangle.

Explanation:

Hence, we have one Rectangle and one Triangle.

Lesson Check
Question 1.
Circle the shapes that can combine to make this new shape.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.4 16

Answer: Two circles can form a full  circle.

Explanation:

Thus, Two circles can form a full  circle.

Spiral Review
Use the picture graph to answer each question.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.4 17
Question 2.
How many more children chose Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.4 18 than Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.4 19?
______ more children

Answer: 3 more children.

Explanation:
From given , data we have,
3 more children in drawing  than swimming.

Question 3.
How many children chose Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.4 20 and Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.4 19?
______ children

Answer: 6 children chose both of them.

Explanation:
From given , data we have,
Totally 6 children chose Dancing and Swimming.

Lesson 12.5 Problem Solving • Make New Two-Dimensional Shapes

Essential Question How can acting it out help you make new shapes from combined shapes?

Cora wants to combine shapes to make a circle. She has Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.5 1. How can Cora make a circle?

Unlock the Problem
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.5 2

Show how to solve the problem.
Step 1 Use shapes. Combine to make a new shape.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.5 3
Step 2 Then use the new shape.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.5 4

Answer: we can make a new circle by using given shape.

Explanation:
step 1 : use the given shape, combine to make a new shape

step2 : Then use the new shape.

HOME CONNECTION • Recognizing how shapes can be put together and taken apart provides a foundation for future work with fractions.

Try Another Problem

Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.5 5
Use shapes to solve.
Draw to show your work.
Question 1.
Use ☐ to make a larger ☐.
Step 1 Combine shapes to make a new shape.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.5 6.1
Step 2 Then use the new shape.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.5 6

Answer: we can make a new shape by using given shape.

Explanation:
step 1 : use the given shape, combine to make a new shape

step2 : Then use the new shape.

Question 2.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.5 7.1

Answer:  we can make a new shape by using given shape.

Explanation:
step 1 : use the given shape, combine to make a new shape

step2 : Then use the new shape.

MATHEMATICAL PRACTICES
Model How did you make the rectangle in Exercise 2?

Answer: we used the new blocks of  squares from the set of triangles,
And the two squares are formed as rectangle.

Explanation:

Share and Show

MATHEMATICAL PRACTICE Analyze Relationships Use shapes to solve. Draw to show your work.
Question 3.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.5 7

Answer: we can make a new shape by using given shape.

Explanation:
step 1 : use the given shape, combine to make a new shape

step2 : Then use the new shape.

Question 4.
THINK SMARTER
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.5 8

Answer: we can make a new shape by using given shape.

Explanation:
step 1 : use the given shape, combine to make a new shape

step2 : Then use the new shape.

TAKE HOME ACTIVITY • Have your child explain how he or she solved Exercise 3.

Problem Solving • Make New Two-Dimensional Shapes Homework & Practice 12.5

Use shapes to solve.
Draw to show your work.
Question 1.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.5 9

Answer: we can make a new shape by using given shape.

Explanation:
step 1 : use the given shape, combine to make a new shape

step2 : Then use the new shape.

Question 2.
WRITE
Use pictures to show how you can make a new shape using a combined shape made from two trapezoids.

Answer: we can make a new shape using a combined shape made from two trapezoids.

Explanation:
step 1 : use the given shape, combine to make a new shape

step2 : Then use the new shape.

Lesson Check
Follow the steps.
Question 1.
Which new shape could you make? Circle your answer.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.5 10

Explanation:
step 1 : use the given shape, combine to make a new shape

step2 : Then use the new shape.

Spiral Review
Question 2.
Circle the shape that has no flat surfaces.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.5 11

Answer:  A circle has no flat surface

Explanation:

Because, A circle has no flat surface

Question 3.
Which flat surface does a cylinder have? Circle your answer.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.5 12

Answer: The flat surface which a cylinder have is rectangle.

Explanation:

The flat surface which a cylinder have is rectangle.

Two-Dimensional Geometry Mid-Chapter Checkpoint

Concepts and Skills

Write the number of sides and vertices (corners).
Question 1.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.5 13
_____ sides
______ vertices

Answer: the shape has 4 corners and 4 sides.

Explanation:

So, the shape has 4 corners and 4 sides.

Question 2.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.5 14
_____ sides
______ vertices

______ vertices
Answer: the shape has 6 corners and 6 sides

Explanation:

So, the shape has 6 corners and 6 sides

Circle the shapes that can combine to make the new shape.
Question 3.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.5 15

Answer: we have a rectangle and a quarter circle

Explanation:

To form a new shape, we have a rectangle and a quarter circle

Question 4.
THINK SMARTER
Which new shape can you make?
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.5 16

Answer: 

Explanation:
we can make a new shape by using given shape.
step 1 : use the given shape, combine to make a new shape

step2 : Then use the new shape.

Lesson 12.6 Find Shapes in Shapes

Essential Question How can you find shapes in other shapes?

Listen and Draw

Use pattern blocks. What shape can you make with 1 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.6 1 and 2 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.6 2?
Draw to show your shape.

Answer: we can make a new shape by using given shape.

Explanation:

We can forma new shape from a hexagon and a triangle.

MATHEMATICAL PRACTICES
Use Tools Can you use the same pattern blocks to make a different shape?

Answer: yes, we can use the same pattern blocks to make a different shape

Explanation:
or
Here we used same pattern blocks to make a different shape

Share and Show

Use two pattern blocks to make the shape.
Draw a line to show your model.
Circle the blocks you use.
Question 1.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.6 3

Answer:

Explanation:

We can form a new shape from a hexagon and a triangle.

Question 2.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.6 4

Answer:

Explanation:

We can form a new shape from a hexagon and a rhombus.

On Your Own

MATHEMATICAL PRACTICE Use a Concrete Model Use two pattern blocks to make the shape. Draw a line to show your model. Circle the blocks you use.
Question 3.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.6 5

Answer:

Explanation:

we can form a new shape with a rhombus and a triangle.

Question 4.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.6 6

Answer:

Explanation:

we can form a new shape with a rhombus and a triangle.

Question 5.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.6 7

Answer:

Explanation:

Just rotate the give triangle

Question 6.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.6 8

Answer: 

Explanation:

we can form a new shape with a rhombus and a triangle.

Question 7.
THINK SMARTER
Use three pattern blocks to make the shape. Draw lines to show your model. Circle the blocks you use.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.6 9

Answer: we use three figures to form a new shape.

Explanation:

Here, we are using trapezoid, rhombus and triangle.

Problem Solving • Applications

THINK SMARTER
Make this shape. Use the number of pattern blocks listed in the exercise. Write how many of each block you use.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.6 10
Question 8.
Use 3 blocks.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.6 11

Answer:

Explanation:
=
Here, we used one hexagon and two triangles

Question 9.
Use 5 blocks.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.6 12

Answer: 

Explanation:

Here, we used 3 triangles, 1 rhombus, 1 trapezoid to form a new shape.

Question 10.
Use 7 blocks.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.6 13

Answer: 

Explanation:

Here, we used 6 triangles, 1 rhombus, to form a new shape.

Question 11.
Use 8 blocks.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.6 14

Answer:

Explanation:

Here, we used 8 triangles to form a new shape.

Question 12.
THINK SMARTER
Use 4 pattern blocks to fill the shape. Draw to show the blocks you used.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.6 15

Answer:

Explanation:

Here, we used 1 triangle, 1 rhombus, 2 trapezoids to form a new shape.

TAKE HOME ACTIVITY • Have your child use this page to explain how to find shapes within the given shape.

Find Shapes in Shapes Homework & Practice 12.6

Use two pattern blocks to make the shape. Draw a line to showyour model. Circle the blocks you use.
Question 1.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.6 16

Answer:

Explanation:

Here, we used two pattern blocks to form a new shape.

Question 2.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.6 17

Answer:

Explanation:

Here, we used two pattern blocks to form a new shape.

Problem Solving
Make the shape to the right. Use the number of pattern blocks listed in the exercise. Write how many of each block you use.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.6 18
Question 3.
Use 3 blocks.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.6 19

Answer:

Explanation:

Here, we used two pattern blocks to form a new shape.

Question 4.
WRITE
Use pictures or words to explain what shapes can be put together to make a hexagon shape.

Answer: I put together 2 trapezoids to make a hexagon. It has 6 sides and 6 vertices.
It has 2 equal parts. My new shape has 2 trapezoids and 4 triangles.

Lesson Check
Question 1.
Circle the pair of pattern blocks that can make this shape.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.6 20

Answer:

Explanation:

Here, we used two pattern blocks to form a new shape.

Spiral Review
Question 2.
Write the time.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.6 21
_______

Answer: It is 2 hours and 30 minutes in the clock.

Explanation:
Because, the hours hand is in between 2 and 3,
And minutes hand is on 6 , that implies an half an hour or 30 minutes.
So, It is 2 hours and 30 minutes in the clock.

Question 3.
Write tally marks to show the number 8.
_________

Answer: 

Explanation:
It is a form of numeral used for counting. The general way of writing tally marks is as a group or set of five lines. The first four lines are drawn vertically and each of the fifth line runs diagonally over the previous four vertical lines, i.e. from the top of the first line to the bottom of the fourth line.

Question 4.
How many vertices does a ☐ have?
_____ vertices

Answer: 4 vertices.

Explanation:

A square has 4 vertices and 4 sides.

Lesson 12.7 Take Apart Two-Dimensional Shapes

Essential Question How can you take apart two dimensional shapes?

Listen and Draw

Color rectangles orange.
Color triangles purple.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.7 1

MATHEMATICAL PRACTICES
Look for Structure What shapes did Angelina make?

Answer:
In the picture there are 4 triangles and are colored in purple,
And 2 rectangles and are colored in orange

Share and Show

Draw a line to show the parts.
Question 1.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.7 2

Answer:

Explanation:
Angelina put some triangles and rectangles together.
She drew pictures to show what she made.
We have Colored them to show how Angelina put the shapes together.

Question 2.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.7 3

Answer:

Question 3.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.7 4

Answer:

Question 4.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.7 5

Answer:

On Your Own

MATHEMATICAL PRACTICE Identify Relationships Draw a line to show the parts.
Question 5.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.7 6

Answer: 

Question 6.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.7 7

Answer:

Question 7.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.7 8

Answer:

Question 8.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.7 9
Answer:

THINK SMARTER
Draw two lines to show the parts.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.7 10
Question 9.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.7 11
Answer:

Question 10.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.7 12
Answer:

Problem Solving • Applications

Question 11.
THINK SMARTER
How many squares are there?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.7 13
________ squares

Answer:
There 4 squares in the given figure.

Question 12.
THINK SMARTER
Draw a line to show the parts.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.7 14
Answer: 

TAKE HOME ACTIVITY • Ask your child to explain how he or she solved Exercise 11.

Take Apart Two-Dimensional Shapes Homework & Practice 12.7

Draw a line to show the parts.
Question 1.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.7 15
Answer:

Question 2.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.7 16
Answer:

Problem Solving
Question 3.
How many triangles are there?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.7 17
_______ triangles

Answer:
There are 4 triangles in the given picture.

Question 4.
WRITE
Draw a shape. Then draw one or two lines to show parts of the shape.

Answer:
We used a triangle and a rectangle to have a new shape.

Lesson Check
Question 1.
Look at the picture.
Circle the pair that shows the parts.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.7 18

Answer: 

Explanation:

Spiral Review
Question 2.
Use the graph.
How many children chose
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.7 19
______ children
Answer: 2 children chose soccer.

Question 3.
Which new shape can you make?
Circle your answer.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.7 20
Answer:

Lesson 12.8 Equal or Unequal Parts

Essential Question How can you identify equal and unequal parts in two-dimensional shapes?

Listen and Draw

Draw to show the parts.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.8 1
Answer:  and

MATHEMATICAL PRACTICES
Explain how the triangles shown in each square compare.

Answer: For the first square we have 2 equal triangles,
For the second square we have 3 unequal triangles.

Share and Show

Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.8 2
Circle the shape that shows equal parts.
Question 1.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.8 3
Answer:
Here we have 2 equal rectangles.

Question 2.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.8 4

Answer:
Here we have 4 equal triangles

Question 3.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.8 5

Answer: 
Here we have 2 equal semi circles.

Circle the shape that shows unequal parts.
Question 4.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.8 6

Answer:
Here we have 4 equal quarters of a circle.

Question 5.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.8 7

Answer:
Here we have 2 equal parts of rectangles.

Question 6.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.8 8

Answer:
Here we have 4 equal parts of the given shape.

On Your Own

Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.8 9
MATHEMATICAL PRACTICE Use Math Vocabulary Color the shapes that show unequal shares.
Question 7.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.8 10
Answer:

Question 8.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.8 11
Answer:

Color the shapes that show equal shares.
Question 9.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.8 12
Answer:

Question 10.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.8 13
Answer:

THINK SMARTER Write the number of equal shares.
Question 11.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.8 14
______ equal shares

Answer: 2 equal shares

Explanation:

Question 12.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.8 15
_______ equal shares

Answer: 4 equal shares.

Explanation:

Problem Solving • Applications

THINK SMARTER Draw lines to show the parts.
Question 13.
2 equal parts
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.8 16
Answer:

Question 14.
2 unequal parts
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.8 17
Answer:

Question 15.
4 equal shares
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.8 18
Answer:

Question 16.
4 unequal shares
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.8 19
Answer:

Question 17.
THINK SMARTER
Does the shape show equal shares? Choose Yes or No.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.8 20
Answer:

TAKE HOME ACTIVITY• Draw a circle on a piece of paper. Ask your child to draw a line so the circle shows 2 equal shares

Equal or Unequal Parts Homework & Practice 12.8

Color the shapes that show unequal shares.
Question 1.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.8 21
Answer:

Color the shapes that show equal shares.
Question 2.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.8 22
Answer:

Problem Solving
Draw lines to show the parts.
Question 3.
4 equal shares
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.8 23
Answer:

Question 4.
WRITE
Draw two rectangles. Draw lines on one rectangle to show equal parts. Draw lines on the other rectangle to show unequal parts.

Answer:
First rectangle is
second rectangle is 

Lesson Check
Question 1.
Color the shape that shows unequal shares.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.8 24
Answer:

Spiral Review
Question 2.
Which food did the most children choose?
Circle your answer.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.8 25
Answer: Most of the children chose Pancakes, Because it has the highest number of 6 children

Question 3.
Use the graph. How many children chose
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.8 26
__________ children
Answer: The number of children whos chose stuffed animals are 4 members .

Lesson 12.9 Halves

Essential Question How can a shape be separated into two equal shares?

Listen and Draw

Draw to solve
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.9 1

Answer: First equal share =
second equal share = 

MATHEMATICAL PRACTICES
Analyze Will all four friends get the same amount of sandwich?

Answer: Yes all of them get the same amount of sandwich.

Explanation:
Two friends share the sandwich on the left, they cut the sandwich so each gets an equal share.

Two other friends share the sandwich on the right, this sandwich be cut a different way so each friend gets an equal share.

Share and Show

Draw a line to show halves.
Question 1.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.9 2
Answer:

Question 2.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.9 3
Answer:

Question 3.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.9 4
Answer:

Question 4.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.9 5
Answer:

On Your Own

Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.9 6
MATHEMATICAL PRACTICE Analyze Relationships Circle the shapes that show halves.
Question 5.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.9 7.1
Answer: This shape has  equal shares

Question 6.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.9 7
Answer: This shape has  unequal shares

Question 7.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.9 8
Answer: This shape has  equal shares

Question 8.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.9 9
Answer: This shape has  equal shares

Question 9.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.9 10
Answer: This shape has  equal shares

Question 10.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.9 11
Answer: This shape has  equal shares

Question 11.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.9 12
Answer: This shape has  equal shares

Question 12.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.9 13
Answer: This shape has  equal shares

Question 13.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.9 14
Answer: This shape has  unequal shares

Question 14.
THINK SMARTER
Use the picture.
Write numbers to solve
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.9 15
The picture shows ______ halves.
The _____ equal shares make _____ whole.

Answer:  The picture shows 2 halves.
The 2 equal shares make 1 whole.

Problem Solving • Applications

Draw or write to solve.
Question 15.
Color half of each shape.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.9 16

Answer:

Question 16.
Linus cut a circle into equal shares. He traced one of the parts. Write half of or halves to name the part.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.9 17
Answer: 

Question 17.
GO DEEPER
Draw three different ways to show halves.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.9 18
Answer:

Question 18.
THINK SMARTER
Circle the shapes that show halves.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.9 19
Answer:

TAKE HOME ACTIVITY • Draw a rectangle on a piece of paper. Ask your child to draw a line to show halves.

Halves Homework & Practice 12.9

Circle the shapes that show halves.
Question 1.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.9 20
Answer: This shape has  equal shares

Question 2.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.9 21
Answer: This shape has  equal shares

Question 3.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.9 22
Answer: This shape has  equal shares

Question 4.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.9 23
Answer: This shape has  unequal shares

Question 5.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.9 24
Answer: This shape has  equal shares

Question 6.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.9 25
Answer: This shape has  unequal shares

Problem Solving
Draw or write to solve.
Question 7.
Kate cut a square into equal shares. She traced one of the parts. Write half of or halves to name the part.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.9 26
Answer:

Question 8.
WRITE
Draw a circle and separate it into halves. Color each half a different color.
Answer:

Lesson Check
Question 1.
Circle the shape that shows halves.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.9 27
Answer:

Spiral Review
Question 2.
Circle the new shape you can make.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.9 28
Answer:

Question 3.
Circle the shape that has both flat and curved surfaces.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.9 29

Answer: A Cylinder shape has both flat and curved surfaces.

Question 4.
How many ∆ do you use to make a Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.9 30.1?
Draw to show your answer.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry 12.9 30

Answer: 
3 triangles make a 1 trapezoid.

6 triangles make 1 Hexagon.

Lesson 12.10 Fourths

Essential Question How can a shape be separated into four equal shares?

Listen and Draw

Use what you know about halves.
Draw to solve. Write how many.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.10 1
There are _____ equal shares.

Answer:
There are 2 equal share.

MATHEMATICAL PRACTICES
Explain How did you decide how to cut the pizza?

Answer: There are 4 equal shares.

Explanation:
Two friends will share a pizza, Then two more friends come. Now four friends will share the pizza.
The pizza can be cut into 4 equal pieces so each friend gets an equal share.

Share and Show

Color a fourth of the shape.
Question 1.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.10 2
Answer:

Question 2.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.10 3
Answer:

Question 3.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.10 4
Answer:

Color a quarter of the shape.
Question 4.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.10 5
Answer:

Question 5.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.10 6

Answer:

Question 6.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.10 7
Answer:

On Your Own

MATHEMATICAL PRACTICE Use Diagrams Circle the shapes that show fourths.
Question 7.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.10 8
Answer:

Question 8.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.10 9
Answer:

Question 9.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.10 10
Answer: There are no fourths in this shape because, it is divided in to two equal shares.

Question 10.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.10 11
Answer: There are no fourths in this shape because, it is divided in to two equal shares.

Question 11.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.10 12
Answer:

Question 12.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.10 13

Answer:

Question 13.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.10 14
Answer:

Question 14.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.10 15
Answer: There are no fourths in this shape because, it is divided in to unequal shares.

Question 15.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.10 16
Answer: There are no fourths in this shape because, it is divided in to unequal shares.

Question 16.
GO DEEPER
Draw three different ways to show fourths.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.10 17
Answer:

Problem Solving • Applications

Solve.
Question 17.
Write halves, fourths, or quarters to name the equal shares.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.10 18
Answer:

Question 18.
THINK SMARTER
Circle the shape that shows quarters.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.10 19

Answer:

Explanation:

Question 19.
THINK SMARTER+
Alano has a small pizza.
He wants to share the pizza with friends.
He cuts the pizza into fourths.
Draw lines to show how he cuts the pizza.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.10 20
How many equal shares did you draw? ______
How many halves can you show in a circle? _______
Tell how you can solve this problem in a different way.

Answer: He has 4 equal shares
and we can show 2 halves in a circle.

Explanation:
He has 4 equal shares

and we can show 2 halves in a circle.

TAKE HOME ACTIVITY • Draw a circle on a piece of paper. Ask your child to draw lines to show fourths.

Fourths Homework & Practice 12.10

Circle the shapes that show fourths.
Question 1.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.10 21
Answer: There are no fourths in this shape because, it is divided in to unequal shares.

Question 2.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.10 22
Answer: 

Question 3.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.10 23
Answer: 

Question 4.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.10 24
Answer:

Question 5.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.10 25
Answer: There are no fourths in this shape because, it is divided in to unequal shares.

Question 6.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.10 26
Answer:

Problem Solving
Solve.
Question 7.
Chad drew a picture to show a quarter of a circle. Which shape did Chad draw? Circle it.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.10 27

Answer: 

Explanation:

Question 8.
WRITE
Draw two squares. Draw lines to show fourths. Color a fourth of the first square. Color the second square to show a whole.
Answer:

Lesson Check
Question 1.
Circle the shape that shows fourths.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.10 28
Answer:

Spiral Review
Question 2.
What shapes did Leila use to build the wall? Circle the shapes she used.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.10 29
Answer:

Question 3.
Use the graph to answer the question. How many fewer children answered yes than no?
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts 12.10 30
________ fewer children
Answer: 2 fewer children answered yes than no

Two-Dimensional Geometry Review/Test

Question 1.
Which shapes have only 3 sides?
Choose all that apply.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts rt 1
Answer:

Question 2.
Circle the number that makes the sentence true.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts rt 2
Answer:

Question 3.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts rt 3
Use pattern blocks. Draw to show the blocks you used.

Answer:
Here we used 2 trapezoids to form a Hexagon.

Question 4.
Circle two shapes that can combine to make this new shape.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts rt 4
Answer:

Question 5.
THINK SMARTER+
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts rt 5

Answer: No.

Explanation:

We need four quarters to form a whole circle.

Question 6.
Use 4 pattern blocks to fill the shape.
Draw to show the blocks you used.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts rt 6
Answer:

Question 7.
Draw a line to show the parts.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts rt 7
Answer:

Question 8.
Does the shape show equal shares? Choose Yes or No.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts rt 8
Answer:

Question 9.
Circle the shapes that show halves.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts rt 9
Answer:

Question 10.
GO DEEPER
Draw lines to show fourths.
Go Math Grade 1 Chapter 12 Answer Key Pdf Two-Dimensional Geometry Concepts rt 10
How many equal shares did you draw?

How many halves can you show in a rectangle?

Tell how you can solve this problem in a different way.
Answer: we have 4 equal shares.

we can have 2 halves in a rectangle.

Conclusion:
The question and answers shown in this pdf are as per the latest syllabus. Download Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Geometry pdf for free of cost. Keep in touch with us to get the solutions of all grade 1 chapters.

Leave a Comment

Scroll to Top