go-math-grade-4-answer-key-chapter-9-relate-fractions-and-decimals-homework-practice-fl

Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 9 Relate Fractions and Decimals

Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 9 Relate Fractions and Decimals contains the topics like Relate Tenths and Decimals, Hundredths and Decimals, Equivalent Fractions, and Decimals, Relate Fractions, Decimals, and Money, Add Fractional Parts of 10 and 100, etc. We have provided solutions for each and every question in an easy manner.

Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 9 Relate Fractions and Decimals

I know it is tough for the parents to teach maths to 4th-grade students. So, Download our Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 9 Relate Fractions and Decimals pdf and start your homework. Tap the link to get the solutions according to the topics. This online learning helps the students to enhance their math skills.

Browse Chapter 9 Relate Fractions and Decimals on Go Math Grade 4 Answer Key. Students of 4th grade can understand the notation of fractions and decimals with the help of our HMH Go Math Answer Key Grade 4 Homework Practice FL Chapter 9 Relate Fractions and Decimals.

Lesson: 1 – Relate Tenths and Decimals

Lesson: 2 – Relate Hundredths and Decimals

Lesson: 3 – Equivalent Fractions and Decimals

Lesson: 4 – Relate Fractions, Decimals, and Money

Lesson: 5 – Problem Solving Money

Lesson: 6 – Add Fractional Parts of 10 and 100

Lesson: 7 – Compare Decimals

Lesson: 8

Common Core – Relate Fractions and Decimals – Page No. 171

Relate Tenths and Decimals

Write the fraction or mixed number and the decimal shown by the model.

Question 1.
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - Relate Fractions and Decimals img 1

Question 2.
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - Relate Fractions and Decimals img 2
Type below:
_________
Answer:
1 2/10

Explanation:
The model is divided into 10 equal parts. Each part represents one-tenth.
1 2/10 is 1 whole and 2 tenths.

Question 3.
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - Relate Fractions and Decimals img 3
Type below:
_________

Answer:
2 3/10 = 2.3

Explanation:
grade 4 chapter 9 Common Core Image 1 499
By seeing the above number line we can say that the decimal is 2.3

Question 4.
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - Relate Fractions and Decimals img 4
Type below:
_________

Answer:
4810 = 4.8

Explanation:
grade 4 chapter 9 Common Core Image 2 499

Write the fraction or mixed number as a decimal.

Question 5.
\(\frac{4}{10}\)
_____

Answer:
0.4

Explanation:
Write down 4 with the decimal point 1 space from the right (because 10 has 1 zero)
0.4
The decimal form for the fraction \(\frac{4}{10}\) is 0.4

Question 6.
3 \(\frac{1}{10}\)
_____

Answer:
3.1

Explanation:
Multiply 3 x 10 = 30.
Add 30 + 1 = 31.
So, 31/10.
Write down 31 with the decimal point 1 space from the right (because 10 has 1 zero)
3.1

Question 7.
\(\frac{7}{10}\)
_____

Answer:
0.7

Explanation:
Write down 7 with the decimal point 1 space from the right (because 10 has 1 zero)
0.7
The decimal form for the fraction \(\frac{7}{10}\) is 0.7

Question 8.
6 \(\frac{5}{10}\)
_____

Answer:
6.5

Explanation:
Multiply 6 x 10 = 60.
Add 60 + 5 = 65.
So, 65/10.
Write down 35 with the decimal point 1 space from the right (because 10 has 1 zero)
6.5

Question 9.
\(\frac{9}{10}\)
_____

Answer:
0.9

Explanation:
Write down 9 with the decimal point 1 space from the right (because 10 has 1 zero)
0.9
The decimal form for the fraction \(\frac{9}{10}\) is 0.9

Problem Solving

Question 10.
There are 10 sports balls in the equipment closet. Three are kickballs. Write the portion of the balls that are kickballs as a fraction, as a decimal, and in word form.
Type below:
_________

Answer:
3/10 = 0.3 = three tenths

Explanation:
Given,
There are 10 sports balls in the equipment closet.
Three are kickballs.
So, 3/10 kickballs are available.

Question 11.
Peyton has 2 pizzas. Each pizza is cut into 10 equal slices. She and her friends eat 14 slices. What part of the pizzas did they eat? Write your answer as a decimal.
_________

Answer:
1.4 pizzas

Explanation:
Peyton has 2 pizzas. Each pizza is cut into 10 equal slices.
So, total number of slices = 2 x 10 = 20.
She and her friends eat 14 slices.
So, they ate 1 whole pizza and 4 parts out of 10 slices in the second pizza.
1 4/10 = 14/10 = 1.4 pizzas.
Therefore the decimal form of the part of the pizzas they eat is 1.4 pizzas.

Common Core – Relate Fractions and Decimals – Page No. 172

Lesson Check

Question 1.
Valerie has 10 CDs in her music case. Seven of the CDs are pop music CDs. What is this amount written as a decimal?
Options:
a. 70.0
b. 7.0
c. 0.7
d. 0.07

Answer:
c. 0.7

Explanation:
Valerie has 10 CDs in her music case. Seven of the CDs are pop music CDs.
Seven CDs out of 10 CDs = 7/10 =0.7
Thus the correct answer is option c.

Question 2.
Which decimal amount is modeled below?
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - Relate Fractions and Decimals img 5
Options:
a. 140.0
b. 14.0
c. 1.4
d. 0.14

Answer:
c. 1.4

Explanation:
1 4/10
Multiply 10 x 1 = 10.
Add 10 + 4 = 14.
So, 14/10 = 1.4.
Thus the correct answer is option c.

Spiral Review

Question 3.
Which number is a factor of 13?
Options:
a. 1
b. 3
c. 4
d. 7

Answer:
a. 1

Explanation:
13 has 1 and 13 as its factors.
Thus the correct answer is option a.

Question 4.
An art gallery has 18 paintings and 4 photographs displayed in equal rows on a wall, with the same number of each type of art in each row. Which of the following could be the number of rows?
Options:
a. 2 rows
b. 3 rows
c. 4 rows
d. 6 rows

Answer:
a. 2 rows

Explanation:
An art gallery has 18 paintings and 4 photographs displayed in equal rows on a wall, with the same number of each type of art in each row. So, 18 paintings and 4 photographs need to be divided into equal parts.
18/2 = 9; 4/2 = 2.
2 rows can be possible with 9 pictures and 2 pictures in each row.
Thus the correct answer is option a.

Question 5.
How do you write the mixed number shown as a fraction greater than 1?
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - Relate Fractions and Decimals img 6
Options:
a. \(\frac{32}{5}\)
b. \(\frac{14}{4}\)
c. \(\frac{6}{4}\)
d. \(\frac{4}{4}\)

Answer:
b. 14/4
Explanation:
324 = 14/4. 14 divided by 4 is equal to 3 with a remainder of 2. The 3 is greater than 1. So, 14/4 > 1.
Thus the correct answer is option b.

Question 6.
Which of the following models has an amount shaded that is equivalent to the fraction \(\frac{1}{5}\)?
Options:
a. Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - Relate Fractions and Decimals img 7
b. Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - Relate Fractions and Decimals img 8
c. Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - Relate Fractions and Decimals img 9
d. Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - Relate Fractions and Decimals img 10

Answer:
c. Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - New img 9

Explanation:
a. 2/3
b. 5/10 = 1/2
c. 2/10 = 1/5
d. 1/10
Thus the correct answer is option c.

Common Core – Relate Fractions and Decimals – Page No. 173

Relate Hundredths and Decimals

Write the fraction or mixed number and the decimal shown by the model.

Question 1.
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - Relate Fractions and Decimals img 11

Question 2.
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - Relate Fractions and Decimals img 12
Type below:
_________

Answer:
29/100 = 0.29

Explanation:
0.20 names the same amount as 20/100.
So, the given point is at 29/100 = 0.29

Question 3.
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - Relate Fractions and Decimals img 13
Type below:
_________

Answer:
1 54/100 = 1.54

Explanation:
From the given image, one model is one whole and another model 54 boxes shaded out of 100. So, the answer is 1 54/100 = 1.54

Question 4.
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - Relate Fractions and Decimals img 14
Type below:
_________

Answer:
4 62/100 = 4.62

Explanation:
4.60 names the same amount as 460100. So, the given point is at 4 62/100 = 4.62

Write the fraction or mixed number as a decimal.

Question 5.
\(\frac{37}{100}\)
_____

Answer:
0.37

Explanation:
Write down 37 with the decimal point 2 spaces from the right (because 100 has 2 zeros). 0.37

Question 6.
8 \(\frac{11}{100}\)
_____

Answer:
8.11

Explanation:
8 11/100 = 811/100
Write down 811 with the decimal point 2 spaces from the right (because 100 has 2 zeros). So, 8.11 is the answer.

Question 7.
\(\frac{98}{100}\)
_____

Answer:
0.98

Explanation:
Write down 98 with the decimal point 2 spaces from the right (because 100 has 2 zeros). 0.98

Question 8.
25 \(\frac{50}{100}\)
_____

Answer:
25.50

Explanation:
25 50/100 = 2550/100
Write down 2550 with the decimal point 2 spaces from the right (because 100 has 2 zeros). So, 25.50 is the answer.

Question 9.
\(\frac{6}{100}\)
_____

Answer:
0.06

Explanation:
Write down 6 with the decimal point 2 spaces from the right (because 100 has 2 zeros). 0.06

Problem Solving

Question 10.
There are 100 pennies in a dollar. What fraction of a dollar is 61 pennies? Write it as a fraction, as a decimal, and in word form.
Type below:
_________

Answer:
61/100 pennies = 0.61 = sixty-one hundredths

Explanation:
There are 100 pennies in a dollar. So, for 61 pennies, there are 61100 pennies = 0.61 = sixty-one hundredths.

Question 11.
Kylee has collected 100 souvenir thimbles from different places she has visited with her family. Twenty of the thimbles are carved from wood. Write the fraction of thimbles that are wooden as a decimal.
_________

Answer:
It is easier to work with decimals then fractions because it is like adding whole numbers in a normal way.

Common Core – Relate Fractions and Decimals – Page No. 174

Lesson Check

Question 1.
Which decimal represents the shaded section of the model below?
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - Relate Fractions and Decimals img 15
Options:
a. 830.0
b. 83.0
c. 8.30
d. 0.83

Answer:
d. 0.83

Explanation:
The model is divided into 100 equal parts. Each part represents one hundredth. 83 boxes are shaded out of 100.
So, the answer is 83/100 = 0.83
Thus the correct answer is option d.

Question 2.
There were 100 questions on the unit test. Alondra answered 97 of the questions correctly. What decimal represents the fraction of questions Alondra answered correctly?
Options:
a. 0.97
b. 9.70
c. 90.70
d. 970.0

Answer:
a. 0.97

Explanation:
There were 100 questions on the unit test. Alondra answered 97 of the questions correctly. So, 97/100 questions answered correctly. = 0.97
Thus the correct answer is option a.

Spiral Review

Question 3.
Which is equivalent to \(\frac{7}{8}\) ?
Options:
a. \(\frac{5}{8}+\frac{3}{8}\)
b. \(\frac{4}{8}+\frac{1}{8}+\frac{1}{8}\)
c. \(\frac{3}{8}+\frac{2}{8}+\frac{2}{8}\)
d. \(\frac{2}{8}+\frac{2}{8}+\frac{1}{8}+\frac{1}{8}\)

Answer:
c. 3/8+2/8+2/8
Explanation:
c. 3/8+2/8+2/8 = 7/8
Thus the correct answer is option c.

Question 4.
What is \(\frac{9}{10}-\frac{6}{10}\)?
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - Relate Fractions and Decimals img 16
Options:
a. \(\frac{1}{10}\)
b. \(\frac{3}{10}\)
c. \(\frac{4}{10}\)
d. \(\frac{6}{10}\)

Answer:
b. 3/10
Explanation:
9/10−6/10. From 9 parts, 6 parts are removed. So, remaining parts are 3.
Thus the correct answer is option b.

Question 5.
Misha used 14 of a carton of 12 eggs to make an omelet. How many eggs did she use?
Options:
a. 2
b. 3
c. 4
d. 6

Answer:
b. 3

Explanation:
Misha used 14 of a carton of 12 eggs to make an omelet. 14 x 12 = 3 eggs.
Thus the correct answer is option b.

Question 6.
Kurt used the rule add 4, subtract 1 to generate a pattern. The first term in his pattern is 5. Which number could be in Kurt’s pattern?
Options:
a. 4
b. 6
c. 10
d. 14

Answer:
d. 14

Explanation:
Kurt used the rule add 4, subtract 1 to generate a pattern.
The first term in his pattern is 5.
The pattern numbers are 5, 8, 11, 14, 17, 20, etc.
So, the answer is 14.
Thus the correct answer is option d.

Common Core – Relate Fractions and Decimals – Page No. 175

Equivalent Fractions and Decimals

Write the number as hundredths in fraction form and decimal form.

Question 1.
\(\frac{5}{10}\)
\(\frac{5}{10}\) = \(\frac{5 \times 10}{10 \times 10}=\frac{50}{100}\)
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - Relate Fractions and Decimals img 17
Think: 5 tenths is the same as 5 tenths and 0 hundredths. Write 0.50.

Question 2.
\(\frac{9}{10}\)
Type below:
_________

Answer:
90/100; 0.90

Explanation:
9/10 = 9×10/10×10 = 90/100
9 tenths is the same as 9 tenths and 0 hundredths. Write 0.90

Question 3.
0.2
Type below:
_________

Answer:
20100
0.20

Explanation:
2 tenths is the same as 2 tenths and 0 hundredths. Write 0.20.
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 6 509
2/10 = 2×10/10×10 = 20/100

Question 4.
0.8
Type below:
_________

Answer:
80100 = 0.80

Explanation:
8 tenths is the same as 8 tenths and 0 hundredths. Write 0.80.
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 5 509
8/10 = 8×10/10×10 = 80/100

Write the number as tenths in fraction form and decimal form.

Question 5.
\(\frac{40}{100}\)
Type below:
_________

Answer:
4/10 = 0.4

Explanation:
10 is a common factor of the numerator and the denominator.
40/100 = 40÷10/100÷10 = 4/10
= 0.4

Question 6.
\(\frac{10}{100}\)
Type below:
_________

Answer:
1/10 = 0.1

Explanation:
10 is a common factor of the numerator and the denominator.
10/100 = 10÷10/100÷10 = 1/10
= 0.1

Question 7.
0.60
Type below:
_________

Answer:
6/10 = 0.6

Explanation:
0.60 is 60 hundredths.
60/100.
10 is a common factor of the numerator and the denominator.
60/100 = 60÷10/100÷10 = 6/10
= 0.6

Problem Solving

Question 8.
Billy walks \(\frac{6}{10}\) mile to school each day. Write \(\frac{6}{10}\) as hundredths in fraction form and in decimal form.
Type below:
_________

Answer:
60100
0.60

Explanation:
Billy walks 6/10 mile to school each day.
6/10 = 6×10/10×10 = 60/100

Question 9.
Four states have names that begin with the letter A. This represents 0.08 of all the states. Write 0.08 as a fraction.
\(\frac{□}{□}\)

Answer:
8/100
Explanation:
0.08 is 8 hundredths. So, the fraction is 8/100

Common Core – Relate Fractions and Decimals – Page No. 176

Lesson Check

Question 1.
The fourth-grade students at Harvest School make up 0.3 of all students at the school. Which fraction is equivalent to 0.3?
Options:
a. \(\frac{3}{10}\)
b. \(\frac{30}{10}\)
c. \(\frac{3}{100}\)
d. \(\frac{33}{100}\)

Answer:
a. 3/10
Explanation:
0.3 is same as the 3 tenths.
So, the answer is 3/10
Thus the correct answer is option a.

Question 2.
Kyle and his brother have a marble set. Of the marbles, 12 are blue. This represents \(\frac{50}{100}\) of all the marbles. Which decimal is equivalent to \(\frac{50}{100}\)?
Options:
a. 50
b. 5.0
c. 0.50
d. 5,000

Answer:
c. 0.50

Explanation:

Write down 50 with the decimal point 2 spaces from the right (because 100 has 2 zeros).
So, 0.50 is the answer.
Thus the correct answer is option c.

Spiral Review

Question 3.
Jesse won his race by 3 \(\frac{45}{100}\) seconds. What is this number written as a decimal?
Options:
a. 0.345
b. 3.45
c. 34.5
d. 345

Answer:
b. 3.45

Explanation:
3 45/100 = 345/100. Write down 345 with the decimal point 2 spaces from the right (because 100 has 2 zeros). So, 3.45 is the answer.
Thus the correct answer is option b.

Question 4.
Marge cut 16 pieces of tape for mounting pictures on poster board. Each piece of tape was \(\frac{3}{8}\) inch long. How much tape did Marge use?
Options:
a. 2 inches
b. 4 inches
c. 5 inches
d. 6 inches

Answer:
d. 6 inches

Explanation:
3/8 x 16 = 6 inches
Thus the correct answer is option d.

Question 5.
Of Katie’s pattern blocks, \(\frac{9}{12}\) are triangles. What is \(\frac{9}{12}\) in simplest form?
Options:
a. \(\frac{1}{4}\)
b. \(\frac{2}{3}\)
c. \(\frac{3}{4}\)
d. \(\frac{9}{12}\)

Answer:
c. 3/4
Explanation:
9/12 is divided by 3. So, 3/4 is the answer.
Thus the correct answer is option c.

Question 6.
A number pattern has 75 as its first term. The rule for the pattern is subtract 6. What is the sixth term?
Options:
a. 39
b. 45
c. 51
d. 69

Answer:
b. 45

Explanation:
75 is the first term.
75 – 6 =69
69 – 6 = 63
63 – 6 = 57
57 – 6 = 51
51 – 6 = 45.
The sixth term is 45.
Thus the correct answer is option b.

Common Core – Relate Fractions and Decimals – Page No. 177

Relate Fractions, Decimals, and Money

Write the total money amount. Then write the amount as a fraction or a mixed number and as a decimal in terms of dollars.

Question 1.
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - Relate Fractions and Decimals img 18

Answer:
$0.18 = 18/100 = 0.18

Explanation:
Given that 3 Pennies + 3 Nickels = 3/100 + 15/100 = 18/100

Question 2.
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - Relate Fractions and Decimals img 19
Type below:
_________

Answer:
$0.56 = 56/100 = 0.56

Explanation:
Given that 1 Quarter + 3 dime + 1 Pennies = 25/100 + 30/100 + 1/100 = 56/100

Write as a money amount and as a decimal in terms of dollars.

Question 3.
\(\frac{25}{100}\)
Dollars: _____ Decimal: _____

Answer:
Dollars: 1 quarter = $0.25; Decimal: 0.25

Explanation:
25 our of 100 dollars = 1 quarter.
So, 25/100 = 0.25

Question 4.
\(\frac{79}{100}\)
Dollars: _____ Decimal: _____

Answer:
amount: $0.79 decimal: 0.79 of a dollar

Explanation:
79/100 = 0.79

Question 5.
\(\frac{31}{100}\)
Dollars: _____ Decimal: _____

Answer:
amount: $0.31 decimal: 0.31 of a dollar

Explanation:
31/100 = 0.31

Question 6.
\(\frac{8}{100}\)
Dollars: _____ Decimal: _____

Answer:
amount: $0.08 decimal: 0.08 of a dollar

Explanation:
81/00 = 0.08

Question 7.
\(\frac{42}{100}\)
Dollars: _____ Decimal: _____

Answer:
amount: $0.42 decimal: 0.42 of a dollar

Explanation:
42/100 = 0.42

Write the money amount as a fraction in terms of dollars.

Question 8.
$0.87
\(\frac{□}{□}\)

Answer:
87/100 of a dollar

Explanation:
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 1 517
$0.87 = 87 pennies
There are 100 pennies in 1 dollar.
So, $0.87 = 87/100 of a dollar.

Question 9.
$0.03
\(\frac{□}{□}\)

Answer:
3/100
Explanation:
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 2 517
$0.03 = 3 pennies
There are 100 pennies in 1 dollar.
So, $0.03 = 3/100.

Question 10.
$0.66
\(\frac{□}{□}\)

Answer:
66/100

Explanation:
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 3 517
$0.66 = 66 pennies
There are 100 pennies in 1 dollar.
So, $0.66 = 66/100.

Question 11.
$0.95
\(\frac{□}{□}\)

Answer:
95/100

Explanation:
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 4 517
$0.95 = 95 pennies
There are 100 pennies in 1 dollar.
So, $0.95 = 95/100.

Question 12.
$1.00
\(\frac{□}{□}\)

Answer:
100/100

Explanation:
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 5 517
$1.00 = 1 dollar
There are 100 pennies in 1 dollar.
So, $1.00 = 100/100.

Write the total money amount. Then write the amount as a fraction and as a decimal in terms of dollars.

Question 13.
2 quarters 2 dimes
Type below:
_________

Answer:
money amount: $0.70; fraction: 70/100; decimal: 0.70

Explanation:
Given that 2 quarters 2 dimes = (2 x 25/100) + (2 x 10/100) = 50/100 + 20/100 = 70/100

Question 14.
3 dimes 4 pennies
Type below:
_________

Answer:
money amount: $0.34; fraction: 34/100; decimal: 0.34

Explanation:
Given that 3 dimes 4 pennies = (3 x 10/100) + (4 x 1/100) = 30/100 + 4/100 = 34/100

Question 15.
8 nickels 12 pennies
Type below:
_________

Answer:
money amount: $0.57; fraction: 57/100; decimal: 0.57

Explanation:
Given that 8 nickels 12 pennies = (8 x 5/100) + (12 x 1/100) = 45/100 + 12/100 = 57/100

Problem Solving

Question 16.
Kate has 1 dime, 4 nickels, and 8 pennies. Write Kate’s total amount as a fraction in terms of a dollar.
\(\frac{□}{□}\)

Answer:
fraction: 38/100
Explanation:
Kate has 1 dime, 4 nickels, and 8 pennies.
10/100 + (4 x 5/100) + (8/100) = 10/100 + 20/100 + 8/100 = 38/100

Question 17.
Nolan says he has \(\frac{75}{100}\) of a dollar. If he only has 3 coins, what are the coins?
__________

Answer:
3 quarters

Explanation:
3 quarters = 25/100 + 25/100 + 25/100 = 75/100

Common Core – Relate Fractions and Decimals – Page No. 178

Lesson Check

Question 1.
Which of the following names the total money amount shown as a fraction in terms of a dollar?
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - Relate Fractions and Decimals img 20
Options:
a. \(\frac{43}{1}\)
b. \(\frac{43}{10}\)
c. \(\frac{43}{57}\)
d. \(\frac{43}{100}\)

Answer:
d. 43/100

Explanation:
Given that 1 quarter + 1 nickel + 1 dime + 3 pennies = 25/100 + 5/100 + 10/100 + 3/100 = 43/100
Thus the correct answer is option d.

Question 2.
Crystal has \(\frac{81}{100}\) of a dollar. Which of the following could be the coins Crystal has?
Options:
a. 3 quarters, 1 dime, 1 penny
b. 2 quarters, 6 nickels, 1 penny
c. 2 quarters, 21 pennies
d. 1 quarter, 4 dimes, 1 nickel, 1 penny

Answer:
b. 2 quarters, 6 nickels, 1 penny

Explanation:
2 quarters, 6 nickels, 1 penny = (2 x 25/100) + (6 x 5/100) + 1/100 = 50/100 + 30/100 + 1/100 = 81/100
Thus the correct answer is option b.

Spiral Review

Question 3.
Joel gives \(\frac{1}{3}\) of his baseball cards to his sister. Which fraction is equivalent to \(\frac{1}{3}\)?
Options:
a. \(\frac{3}{5}\)
b. \(\frac{2}{6}\)
c. \(\frac{8}{9}\)
d. \(\frac{4}{10}\)

Answer:
b. 2/6
Explanation:
2/6 is divided by 2. The remaining answer after the dividion is 1/3.
Thus the correct answer is option b.

Question 4.
Penelope bakes pretzels. She salts \(\frac{3}{8}\) of the pretzels. Which fraction is equivalent to \(\frac{3}{8}\) ?
Options:
a. \(\frac{9}{24}\)
b. \(\frac{15}{20}\)
c. \(\frac{3}{16}\)
d. \(\frac{1}{5}\)

Answer:
a. 9/24
Explanation:
a. 9/24 is divided by 3. The remaining fraction after the division is 3/8.
Thus the correct answer is option a.

Question 5.
Which decimal is shown by the model?
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - Relate Fractions and Decimals img 21
Options:
a. 10.0
b. 1.0
c. 0.1
d. 0.01

Answer:
d. 0.01

Explanation:
1 box is shaded out of 100. So, the fraction is 1/100 = 0.01.
Thus the correct answer is option d.

Question 6.
Mr. Guzman has 100 cows on his dairy farm. Of the cows, 57 are Holstein. What decimal represents the portion of cows that are Holstein?
Options:
a. 0.43
b. 0.57
c. 5.7
d. 57.0

Answer:
b. 0.57

Explanation:
Mr. Guzman has 100 cows on his dairy farm. Of the cows, 57 are Holstein. So, 57/100 Holstein cows are available.
57/100 = 0.57
Thus the correct answer is option b.

Common Core – Relate Fractions and Decimals – Page No. 179

Problem Solving Money

Use the act it out strategy to solve.

Question 1.
Carl wants to buy a bicycle bell that costs $4.50. Carl has saved $2.75 so far. How much more money does he need to buy the bell?
Use 4 $1 bills and 2 quarters to model $4.50. Remove bills and coins that have a value of $2.75. First, remove 2 $1 bills and 2 quarters.
Next, exchange one $1 bill for 4 quarters and remove 1 quarter.
Count the amount that is left. So, Carl needs to save $1.75 more.
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - Relate Fractions and Decimals img 22

Answer:
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - New img 42

Question 2.
Together, Xavier, Yolanda, and Zachary have $4.44. If each person has the same amount, how much money does each person have?
$ _________

Answer:
$1.11

Explanation:
Together, Xavier, Yolanda, and Zachary have $4.44. If each person has the same amount, $4.44/4 = $1.11

Question 3.
Marcus, Nan, and Olive each have $1.65 in their pockets. They decide to combine the money. How much money do they have altogether?
$ _________

Answer:
$4.95

Explanation:
Marcus, Nan, and Olive each have $1.65 in their pockets. They decide to combine the money. So, $1.65 + $1.65 + $1.65 = $4.95

Question 4.
Jessie saves $6 each week. In how many weeks will she have saved at least $50?
_________ weeks

Answer:
9 weeks

Explanation:
Jessie saves $6 each week. To save $50, $50/$6 = 9 weeks (approximately)

Question 5.
Becca has $12 more than Cece. Dave has $3 less than Cece. Cece has $10. How much money do they have altogether?
$ _________

Answer:
$39

Explanation:
Cece has $10.
Becca has $12 more than Cece = $10 + $12 = $22.
Dave has $3 less than Cece = $10 – $3 = $7.
All together = $10 + $22 + $7 = $39.

Common Core – Relate Fractions and Decimals – Page No. 180

Lesson Check

Question 1.
Four friends earned $5.20 for washing a car. They shared the money equally. How much did each friend get?
Options:
a. $1.05
b. $1.30
c. $1.60
d. $20.80

Answer:
b. $1.30

Explanation:
Four friends earned $5.20 for washing a car. They shared the money equally.
$5.20/4 = $1.30
Thus the correct answer is option b.

Question 2.
Which represents the value of one $1 bill and 5 quarters?
Options:
a. $1.05
b. $1.25
c. $1.50
d. $2.25

Answer:
d. $2.25

Explanation:
one $1 bill and 5 quarters. 5 quarters = 5 x 0.25 = 1.25.
$1 + $1.25 = $2.25
Thus the correct answer is option d.

Spiral Review

Question 3.
Bethany has 9 pennies. What fraction of a dollar is this?
Options:
a. \(\frac{9}{100}\)
b. \(\frac{9}{10}\)
c. \(\frac{90}{100}\)
d. \(\frac{99}{100}\)

Answer:
a. 9/100

Explanation:
1 dollar = 100 pennies.
So, 9 pennies = 9/100 of a dollar
Thus the correct answer is option a.

Question 4.
Michael made \(\frac{9}{12}\) of his free throws at practice. What is \(\frac{9}{12}\) in simplest form?
Options:
a. \(\frac{1}{4}\)
b. \(\frac{3}{9}\)
c. \(\frac{1}{2}\)
d. \(\frac{3}{4}\)

Answer:
d. 3/4

Explanation:
9/12 is divided by 3 that is equal to d. 3/4.
Thus the correct answer is option d.

Question 5.
I am a prime number between 30 and 40. Which number could I be?
Options:
a. 31
b. 33
c. 36
d. 39

Answer:
a. 31

Explanation:
31 has fractions 1 and 31.
Thus the correct answer is option a.

Question 6.
Georgette is using the benchmark \(\frac{1}{2}\) to compare fractions. Which statement is correct?
Options:
a. \(\frac{3}{8}>\frac{1}{2}\)
b. \(\frac{2}{5}<\frac{1}{2}\)
c. \(\frac{7}{12}<\frac{1}{2}\)
d. \(\frac{9}{10}=\frac{1}{2}\)

Answer:
b. 2/5<1/2

Explanation:
From the given details, 2/5<1/2 is the correct answer.
Thus the correct answer is option b.

Common Core – Relate Fractions and Decimals – Page No. 181

Add Fractional Parts of 10 and 100

Find the sum.

Question 1.
\(\frac{2}{10}+\frac{43}{100}\) Think: Write \(\frac{2}{10}\) as a fraction with a denominator of 100:
\(\frac{2 \times 10}{10 \times 10}=\frac{20}{100}\)
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - Relate Fractions and Decimals img 23
Answer:
63/100

Explanation:
Think: Write 2/10 as a fraction with a denominator of 100:  2×10/10×10=20/100
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - New img 49

Question 2.
\(\frac{17}{100}+\frac{6}{10}\)
\(\frac{□}{□}\)

Answer:
77/100

Explanation:
17/100+6/10.
6×10/10×10=60/100
17/100+60/100 = 77/100

Question 3.
\(\frac{9}{100}+\frac{4}{10}\)
\(\frac{□}{□}\)
Answer:
49/100
Explanation:
9/100+4/10.
4×10/10×10=40/100
9/100+40/100 = 49/100

Question 4.
\(\frac{7}{10}+\frac{23}{100}\)
\(\frac{□}{□}\)

Answer:
93/100

Explanation:
7/10+23/100.
7×10/10×10=70/100
70/100+23/100 = 93/100

Question 5.
$0.48 + $0.30
$ _____

Answer:
$0.78

Explanation:
Think $0.48 as 48/100.
Think $0.30 as 30/100.
48/100+30/100 = 78/100 = $0.78

Question 6.
$0.25 + $0.34
$ _____

Answer:
$0.59

Explanation:
Think $0.25 as 25/100.
Think $0.34 as 34/100.
25/100+34/100 = 59/100 = $0.59

Question 7.
$0.66 + $0.06
$ _____

Answer:
$0.72

Explanation:
Think $0.66 as 66/100.
Think $0.06 as 6/100.
66/100+6/100 = 72/100 = $0.72

Problem Solving

Question 8.
Ned’s frog jumped \(\frac{38}{100}\) meter. Then his frog jumped \(\frac{4}{10}\) meter. How far did Ned’s frog jump in all?
\(\frac{□}{□}\)

Answer:
78/100 meter

Explanation:
Ned’s frog jumped 38/100 meter. Then his frog jumped 4/10 meter.
So, together 38/100 + 4/10 jumped.
4/10 = 4×10/10×10=40/100.
38/100 + 40/100 = 78/100.

Question 9.
Keiko walks \(\frac{5}{10}\) kilometer from school to the park. Then she walks \(\frac{19}{100}\) kilometer from the park to her home. How far does Keiko walk in all?
\(\frac{□}{□}\)

Answer:
69/100 kilometer

Explanation:
Keiko walks 5/10 kilometer from school to the park. Then she walks 19/100 kilometer from the park to her home.
Total = 5/10 + 19/100 kilometer.
5/10 = 5×10/10×10=50/100.
50/100 + 19/100 = 69/100.

Common Core – Relate Fractions and Decimals – Page No. 182

Lesson Check

Question 1.
In a fish tank, \(\frac{2}{10}\) of the fish were orange and \(\frac{5}{100}\) of the fish were striped. What fraction of the fish were orange or striped?
Options:
a. \(\frac{7}{10}\)
b. \(\frac{52}{100}\)
c. \(\frac{25}{100}\)
d. \(\frac{7}{100}\)

Answer:
c. 25/100

Explanation:
In a fish tank, 2/10 of the fish were orange and 5/100 of the fish were striped.
To find the raction of the fish were orange or striped Add 2/10 and 5/100.
2/10 = 2×10/10×10=20/100.
20/100 + 5/100 = 25/100.
Thus the correct answer is option c.

Question 2.
Greg spends $0.45 on an eraser and $0.30 on a pen. How much money does Greg spend in all?
Options:
a. $3.45
b. $0.75
c. $0.48
d. $0.15

Answer:
b. $0.75

Explanation:
Think $0.45 as 45/100.
Think $0.30 as 30/100.
45/100+30/100 = 75/100 = $0.75.
Thus the correct answer is option b.

Spiral Review

Question 3.
Phillip saves $8 each month. How many months will it take him to save at least $60?
Options:
a. 6 months
b. 7 months
c. 8 months
d. 9 months

Answer:
c. 8 months

Explanation:
Phillip saves $8 each month.
To save at least $60, 60/8 = 8 months (approximately).
Thus the correct answer is option c.

Question 4.
Ursula and Yi share a submarine sandwich. Ursula eats \(\frac{2}{8}\) of the sandwich. Yi eats \(\frac{3}{8}\) of the sandwich. How much of the sandwich do the two friends eat?
Options:
a. \(\frac{1}{8}\)
b. \(\frac{4}{8}\)
c. \(\frac{5}{8}\)
d. \(\frac{6}{8}\)

Answer:
c. 5/8

Explanation:
Ursula and Yi share a submarine sandwich. Ursula eats 2/8 of the sandwich. Yi eats 3/8 of the sandwich.
Two friends eat 2/8 + 3/8 = 5/8
Thus the correct answer is option c.

Question 5.
A carpenter has a board that is 8 feet long. He cuts off two pieces. One piece is 3 \(\frac{1}{2}\) feet long and the other is 2 \(\frac{1}{3}\) feet long. How much of the board is left?
Options:
a. 2 \(\frac{1}{6}\) feet
b. 2 \(\frac{5}{6}\) feet
c. 3 \(\frac{1}{6}\) feet
d. 3 \(\frac{5}{6}\) feet

Answer:
a. 2 1/6
Explanation:
3 1/2 = 7/2.
2 1/3 = 7/3.
A carpenter has a board that is 8 feet long. He cuts off two pieces. One piece is 3 1/2 feet long and the other is 2 1/3 feet long.
7/2 + 7/3 = 7×3/2×3+\(7×2/3×2=[latex]2/16 + 14/6 = 35/6 = 5 5/6.
He left 8 – 55/6.
7 6/6 – 5 5/6 = 2 1/6
Thus the correct answer is option a.

Question 6.
Jeff drinks [latex]\frac{2}{3}\) of a glass of juice. Which fraction is equivalent to \(\frac{2}{3}\) ?
Options:
a. \(\frac{1}{3}\)
b. \(\frac{3}{2}\)
c. \(\frac{3}{6}\)
d. \(\frac{8}{12}\)

Answer:
d. 8/12
Explanation:
8/12 is divided by 4. So, 8/12 = 2/3.
Thus the correct answer is option d.

Common Core – Relate Fractions and Decimals – Page No. 183

Compare Decimals

Compare. Write <. >, or =.

Question 1.
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - Relate Fractions and Decimals img 24
Think: 3 tenths is less than 5 tenths. So, 0.35 < 0.53

Answer:
0.35 < 0.53

Explanation:
3 tenths is less than 5 tenths. So, 0.35 < 0.53

Question 2.
0.6 ____ 0.60

Answer:
0.6 = 0.60

Explanation:
0.6 is 6 tenths can write as 6 tenths and 0 hundredths. So, 0.6 = 0.60.

Question 3.
0.24 ____ 0.31

Answer:
0.24 < 0.31

Explanation:
2 tenths is less than 3 tenths. So, 0.24 < 0.31.

Question 4.
0.94 ____ 0.9

Answer:
0.94 > 0.9

Explanation:
The digits of tenths are equal. So, compare hundredths. 4 hundredths is greater than 0 hundredths. So, 0.94 > 0.9.

Question 5.
0.3 ____ 0.32

Answer:
0.3 < 0.32

Explanation:
The digits of tenths are equal. So, compare hundredths. 0 hundredths is less than 2 hundredths. So, 0.3 < 0.32.

Question 6.
0.45 ____ 0.28

Answer:
0.45 > 0.28

Explanation:
4 tenths is greater than 2 tenths. So, 0.45 > 0.28.

Question 7.
0.39 ____ 0.93

Answer:
0.39 < 0.93

Explanation:
3 tenths is less than 9 tenths. So, 0.39 < 0.93.

Use the number line to compare. Write true or false.
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - Relate Fractions and Decimals img 25

Question 8.
0.8 > 0.78
_____

Answer:
true

Explanation:
0.78 is in between 0.7 and 0.8 that is less than 0.8. So, 0.8 > 0.78.

Question 9.
0.4 > 0.84
_____

Answer:
false

Explanation:
0.4 is less than 0.84 and the left side of the number line. So, 0.4 < 0.84. The answer is false.

Question 10.
0.7 < 0.70
_____

Answer:
false

Explanation:
0.7 is 7 tenths and 70 hundredths. 0.7 = 0.70. So, the answer is false.

Question 11.
0.4 > 0.04
_____

Answer:
true

Explanation:
0.04 is less than 0.4 and it is left side of the 0.1 on the number line. 0.1 is less than 0.4. So, the given answer is true.

Compare. Write true or false.

Question 12.
0.09 > 0.1
_____

Answer:
false

Explanation:
0 tenths is less than 1 tenths. So, 0.09 < 0.1. So, the answer is false.

Question 13.
0.24 = 0.42
_____

Answer:
false

Explanation:
2 tenths is less than 4 tenths. So, 0.24 < 0.42. So, the answer is false.

Question 14.
0.17 < 0.32
_____

Answer:
true

Explanation:
1 tenth is less than 3 tenths. So, 0.17 < 0.32. So, the answer is true.

Question 15.
0.85 > 0.82
_____

Answer:
true

Explanation:
The digits of tenths are equal. So, compare hundredths. 5 hundredths is greater than 2 hundredths. So, 0.85 > 0.82.

Question 16.
Kelly walks 0.7 mile to school. Mary walks 0.49 mile to school. Write an inequality using <, > or = to compare the distances they walk to school.
0.7 _____ 0.49

Answer:
0.7 > 0.49

Explanation:
7 tenths is greater than 4 tenths. So, 0.7 > 0.49.

Question 17.
Tyrone shades two decimal grids. He shades 0.03 of the squares on one grid blue. He shades 0.3 of another grid red. Which grid has the greater part shaded?
0.03 _____ 0.3

Answer:
0.03 < 0.3

Explanation:
0.03 is 3 hundredths.
0.3 is 3 tenths, which is equal to 30 hundredths.
3 hundredths < 30 hundredths. So, 0.03 < 0.3.

Common Core – Relate Fractions and Decimals – Page No. 184

Lesson Check

Question 1.
Bob, Cal, and Pete each made a stack of baseball cards. Bob’s stack was 0.2 meter high. Cal’s stack was 0.24 meter high. Pete’s stack was 0.18 meter high.
Which statement is true?
Options:
a. 0.02 > 0.24
b. 0.24 > 0.18
c. 0.18 > 0.2
d. 0.24 = 0.2

Answer:
b. 0.24 > 0.18

Explanation:
2 tenths is greater than 1 tenth. So, 0.24 > 0.18.
Thus the correct answer is option b.

Question 2.
Three classmates spent money at the school supplies store. Mark spent 0.5 dollar, Andre spent 0.45 dollar, and Raquel spent 0.52 dollar. Which
statement is true?
Options:
a. 0.45 > 0.5
b. 0.52 < 0.45
c. 0.5 = 0.52
d. 0.45 < 0.5

Answer:
d. 0.45 < 0.5

Explanation:
4 tenths is less than 5 tenth. So, 0.45 > 0.5.
Thus the correct answer is option d.

Spiral Review

Question 3.
Pedro has $0.35 in his pocket. Alice has $0.40 in her pocket. How much money do Pedro and Alice have in their pockets altogether?
Options:
a. $0.05
b. $0.39
c. $0.75
d. $0.79

Answer:
c. $0.75

Explanation:
Pedro has $0.35 in his pocket. Alice has $0.40 in her pocket.
Together = $0.35 + $0.40 = $0.75.
Thus the correct answer is option c.

Question 4.
The measure 62 centimeters is equivalent to \(\frac{62}{100}\) meter. What is this measure written as a decimal?
Options:
a. 62.0 meters
b. 6.2 meters
c. 0.62 meter
d. 0.6 meter

Answer:
c. 0.62 meter

Explanation:
The decimal form of 62/100 = 0.62 meter.
Thus the correct answer is option c.

Question 5.
Joel has 24 sports trophies. Of the trophies, \(\frac{1}{8}\) are soccer trophies. How many soccer trophies does Joel have?
Options:
a. 2
b. 3
c. 4
d. 6

Answer:
b. 3

Explanation:
Joel has 24 sports trophies. Of the trophies, 18 are soccer trophies.
So, 18 × 24 = 3 soccer trophies.
Thus the correct answer is option b.

Question 6.
Molly’s jump rope is 6 \(\frac{1}{3}\)feet long. Gail’s jump rope is 4 \(\frac{2}{3}\)feet long. How much longer is Molly’s jump rope?
Options:
a. 1 \(\frac{1}{3}\) feet
b. 1 \(\frac{2}{3}\) feet
c. 2 \(\frac{1}{3}\) feet
d. 2 \(\frac{2}{3}\) feet

Answer:
b. 1 2/3 feet

Explanation:
6 1/3 feet = 193 feet.
4 2/3 feet = 143 feet.
19/3 – 14/3 = 5/3 feet = b. 1 2/3 feet.
Thus the correct answer is option b.

Common Core – Relate Fractions and Decimals – Page No. 185

Lessons 9.1 –9.2

Write the fraction or mixed number and the decimal shown by the model.

Question 1.
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - Relate Fractions and Decimals img 26
Type below:
_________

Answer:
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - New img 1

Question 2.
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - Relate Fractions and Decimals img 27
Type below:
_________

Answer:
1 2/10

Explanation:
The model is divided into 10 equal parts. Each part represents one-tenth.
1 2/10 is 1 whole and 2 tenths.

Question 3.
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - Relate Fractions and Decimals img 28
Type below:
_________

Answer:
2 3/10 = 2.3

Explanation:
grade 4 chapter 9 Common Core Image 1 499

Lesson 9.3

Write the number as hundredths in fraction form and decimal form.

Question 4.
\(\frac{8}{10}\)
Type below:
_________

Answer:
80/100
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 5 509
0.8

Explanation:
Write 8/10 as an equivalent fraction.
8/10 =8×10/10×10 = 80/100
8 tenths is the same as 8 tenths 0 hundredths. So the decimal form = 0.8

Question 5.
0.1
Type below:
_________

Answer:
50/100
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 7 509

0.50

Explanation:
Write 0.1 = 1/10 as an equivalent fraction.
1/10 =1×10/10×10 = 10/100
1 tenth is the same as 1 tenth 0 hundredths and also 0.1

Question 6.
\(\frac{3}{10}\)
Type below:
_________

Answer:
grade-4-chapter-9-Relate-Fractions-and-Decimals-Image-7-509

Write 0.1 = 1/10 as an equivalent fraction.
3/10 =3×10/10×10 = 30/100
3 tenth is the same as 3 tenth 0 hundredths and also 0.3

Write the number as tenths in fraction form and decimal form.

Question 7.
\(\frac{60}{100}\)
Type below:
_________

Answer:
6/10
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 8 509
0.6

Explanation:
10 is a common factor of the numerator and the denominator.
60/100 = 60÷10/100÷10 = 6/10
0.6
Thus the decimal form of the fraction \(\frac{60}{100}\) is 0.6

Question 8.
\(\frac{70}{100}\)
Type below:
_________

Answer:
grade-4-chapter-9-Relate-Fractions-and-Decimals-Image-7-509-2

Explanation:
10 is a common factor of the numerator and the denominator.
70/100 = 70÷10/100÷10 = 7/10
0.7
Thus the decimal form of the fraction \(\frac{70}{100}\) is 0.7

Question 9.
0.20
Type below:
_________

Answer: \(\frac{20}{100}\)

Explanation:
The fraction form of 0.20 is \(\frac{20}{100}\)

Lesson 9.4

Write as a money amount and as a decimal in terms of dollars.

Question 10.
\(\frac{30}{100}\)
Dollars: $ _____ Decimal: _____

Answer:
amount: $0.3 decimal: 0.3 of a dollar

Explanation:
30/100 = 0.3
Thus the decimal form of the fraction \(\frac{30}{100}\) is 0.3

Question 11.
\(\frac{91}{100}\)
Dollars: $ _____ Decimal: _____

Answer:
amount: $0.91 decimal: 0.91 of a dollar

Explanation:
91/100 = 0.91
Thus the decimal form of the fraction \(\frac{91}{100}\) is 0.91

Question 12.
\(\frac{5}{100}\)
Dollars: $ _____ Decimal: _____

Answer:
amount: $0.05 decimal: 0.05 of a dollar

Explanation:
5/100 = 0.05
Thus the decimal form of the fraction \(\frac{5}{100}\) is 0.05

Write the total money amount. Then write the amount as a fraction and as a decimal in terms of dollars.

Question 13.
4 dimes, 9 pennies

Answer:
money amount: $0.49; fraction: 49/100; decimal: 0.49

Explanation:
Given that 4 dimes 9 pennies = (4 x 10/100) + (9 x 1/100) = 40/100 + 9/100 = 49/100

Question 14.
3 quarters, 1 dime

Answer:
money amount: $0.85; fraction: 85/100; decimal: 0.85

Explanation:
Given that 3 quarters 1 dime = (3 x 25/100) + (1 x 10/100) = 75/100 + 10/100 = 85/100

Question 15.
7 nickels, 2 pennies

Answer:
money amount: $0.37; fraction: 37100; decimal: 0.37

Explanation:
Given that 7 nickels 2 pennies = (7 x 5/100) + (2 x 1/100) = 35/100 + 2/100 = 37/100

Common Core – Relate Fractions and Decimals – Page No. 186

Lesson 9.5

Question 1.
Camila, Jocelyn, and Audrey each earned $2.55. How much did the three girls earn altogether?
$ _____

Answer: $7.65

Explanation:
Given Camila, Jocelyn, and Audrey each earned $2.55
so Multiply $2.55 with 3 = 3 × $2.55
we get three girls to earn altogether is $7.65

Question 2.
Elijah, Xavier, and Adrian earned a total of $8.34. The boys shared the earnings equally. How much did each boy get?
$ _____

Answer: $2.78

Explanation:
Given Elijah, Xavier, and Adrian earned a total of $8.34
so divide the total of $8.34 by 3 = 8.34/3
then we get the boys shared the earnings equally is $2.78

Question 3.
Anthony saves $7 each week. In how many weeks will he have saved at least $40?
_____ weeks

Answer: 6 weeks

Explanation:
Given that,
Anthony saves $7 each week.
We have to find how many weeks will he have saved at least $40
$40/$7 = 6 (approx).
Thus it takes 6 weeks to save at least $40.

Question 4.
Brianna has $2 less than Victoria. Victoria has $11 more than Damian. Damian has $6. How much money do they have in all?
$ _____

Answer: $38

Explanation:
Given,
Brianna has $2 less than Victoria. Victoria has $11 more than Damian.
This means that Victoria has 11 more than Damian, and since Damian has 6, Victoria has 17. Plug this into the fact that Brianna has 2 less than Victoria, or 15, to get 6 + 17 + 15 = 38 dollars.

Lesson 9.6

Find the sum.

Question 5.
\(\frac{6}{10}+\frac{39}{100}\)
\(\frac{□}{□}\)

Answer:
99/100
Explanation:
6/10+39/100.
Write the addends as fractions with a common denominator
6/10 = 6X10/10X10 = 60/100.
60/100+39/100 = 99/100

Question 6.
\(\frac{14}{100}+\frac{8}{10}\)
\(\frac{□}{□}\)

Answer:
94/100
Explanation:
14/100+8/10.
Write the addends as fractions with a common denominator
8/10 = 8X10/10X10 = 80/100.
14/100+80/100 = 94/100.

Question 7.
\(\frac{4}{10}+\frac{18}{100}\)
\(\frac{□}{□}\)

Answer:
58/100

Explanation:
4/10+18/100.
Write the addends as fractions with a common denominator
4/10 = 4X10/10X10 = 40/100.
18/100+40/100 = 58/100

Question 8.
\(\frac{5}{10}+\frac{16}{100}\)
\(\frac{□}{□}\)

Answer:
58/100

Explanation:
5/10+16/100.
Write the addends as fractions with a common denominator
5/10 = 5X10/10X10 = 50/100.
16/100+50/100 = 66/100

Question 9.
$0.43 + $0.20
$ _____

Answer:
$0.63

Explanation:
Think 0.43 as 43 hundredths = 43/100.
Think 0.20 as 20 hundredths = 20/100.
Write the addends as fractions with a common denominator
43/100 + 20/100 = 63/100 = 0.63

Question 10.
$0.07 + $0.35
$ _____

Answer:
$0.42

Explanation:
Think 0.07 as 07 hundredths = 7/100.
Think 0.35 as 35 hundredths = 35/100.
Write the addends as fractions with a common denominator
7/100 + 35/100 = 42/100 = 0.42

Question 11.
$0.80 + $0.15 =
$ _____

Answer:
$0.95

Explanation:
Think 0.80 as 80 hundredths = 80/100.
Think 0.15 as 15 hundredths = 15/100.
Write the addends as fractions with a common denominator
80/100 + 15/100 = 95/100 = 0.95

Question 12.
$0.52 + $0.28
$ _____

Answer:
$0.80

Explanation:
Think 0.52 as 52 hundredths = 52/100.
Think 0.28 as 28 hundredths = 28/100.
Write the addends as fractions with a common denominator
52/100 + 28/100 = 80/100 = 0.80

Lesson 9.7

Compare. Write<, >, or =.

Question 13.
0.3 _____ 0.39

Answer:
0.3 < 0.39.

Explanation:
0.3 is 3 tenths, which is equivalent to 30 hundredths.
0.39 is 39 hundredths.
30 hundredths < 39 hundredths. So, 0.3 < 0.39.

Question 14.
0.9 _____ 0.90

Answer:
0.9 = 0.90

Explanation:
0.9 is 9 tenths, which is equivalent to 90 hundredths.
0.90 is 90 hundredths.
90 hundredths = 90 hundredths. So, 0.9 = 0.90.

Question 15.
0.54 _____ 0.45

Answer:
0.54 > 0.45

Explanation:
0.54 is 5.4 tenths, which is equivalent to 54 hundredths.
0.45 is 45 hundredths.
54 hundredths > 45 hundredths. So, 0.54 > 0.45.

Question 16.
0.04 _____ 0.06

Answer:
0.04 < 0.06

Explanation:
0.04 is 0.4 tenths, which is equivalent to 4 hundredths.
0.06 is 0.6 hundredths.
0.4 hundredths < 0.6 hundredths. So, 0.04 < 0.06

Question 17.
0.7 _____ 0.70

Answer:
0.7 = 0.70

Explanation:
0.7 is 7 tenths, which is equivalent to 70 hundredths.
0.70 is 70 hundredths.
70 hundredths = 70 hundredths. So, 0.7 = 0.70.

Question 18.
0.36 _____ 0.51

Answer:
0.36 < 0.51.

Explanation:
0.36 is 3.6 tenths, which is equivalent to 36 hundredths.
0.51 is 51 hundredths.
36 hundredths < 51 hundredths. So, 0.36 < 0.51.

Question 19.
0.8 _____ 0.67

Answer:
0.8 > 0.67.

Explanation:
0.8 is 8.0 tenths, which is equivalent to 80 hundredths.
0.67 is 67 hundredths.
80 hundredths > 67 hundredths. So, 0.80 > 0.67.

Question 20.
0.63 _____ 0.48

Answer:
0.63 > 0.48.

Explanation:
0.63 is 6.3 tenths, which is equivalent to 63 hundredths.
0.48 is 48 hundredths.
63 hundredths > 48 hundredths. So,0.63 > 0.48.

Compare. Write true or false.

Question 21.
0.32 > 0.23
_____

Answer:
True

Explanation:
0.32 is Greater than 0.23 and the left side of the number line. So, 0.32 < 0.23. The answer is True.

Question 22.
0.86 = 0.9
_____

Answer:
false

Explanation:
86 tenths is less than 90 tenths. So, 0.86 < 0.9. So, the answer is false.

Question 23.
0.68 < 0.83
_____

Answer:
true

Explanation:
6 tenths is less than 8 tenths. So, 0.68 < 0.83. So, the answer is true.

Question 24.
0.97 > 0.94
_____

Answer: true

Explanation:
The digits of tenths are equal. So, compare hundredths. 7 hundredths is greater than 4 hundredths.
So, the answer is 0.97 > 0.94.

Conclusion:

The best outcomes come to your fingertips with Go Math Grade 4 Answer Key. Make use of the links for easy solving with the help of Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals. Students can learn the best tricks to solve the questions and become a master in maths. Best Of Luck!!!!

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top