Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals

Are you looking for the best Practice Books and Answer Keys for 4th-grade students? Follow Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals. Students love to solve more problems using Go Math Grade 4 Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Answer Key. Different types of questions with explained answers (images, text, easy steps) help the students to show interest in math. Every student love to do maths if they refer HMH 4th Grade Go Math Answer Key.

Grab practical knowledge by practicing questions on Go Math Grade 4 Chapter 9 Solution Key. Get the pdf formatted Go math Grade 4 Chapter 9 Relate Fractions and Decimals answer key and solve every problem as per your convenience. Download HMH Go math Grade 4 Answer Key for Free. It is easy to download and comfortable to use to crack top grades.

HMH Go Math Grade 4 Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Answer Key

The best practice comes to your fingertips with Go Math Grade 4 Solutions Key. Utilize the opportunity of easy solving with the help of HMH Go Math Grade 4 Chapter 9 Answer Key. Various kinds of questions are provided with the best method of solving. Question, answers, and explanation all come together if you use Go Math Grade 4 answer key. Simply, click on the links below and go to the lesson you want to solve. You can instantly get a PDF of Go Math Grade 4 Chapter 9 Answer Key and start your practice.

Lesson 1: Relate Tenths and Decimals

Lesson 2: Relate Hundredths and Decimals

Lesson 3: Equivalent Fractions and Decimals

Lesson 4: Relate Fractions, Decimals, and Money

Lesson 5: Problem Solving • Money

Mid-Chapter Checkpoint

Lesson 6: Add Fraction Parts of 10 and 100

Lesson 7: Compare Decimals

Review/Test

Common Core – New – Page No. 499

Relate Tenths and Decimals

Write the fraction or mixed number and the decimal shown by the model.

Question 1
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - New img 1

Answer:
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - New img 1

Question 2.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - New img 2
Type below:
________

Answer:
1\(\frac{2}{10}\)

Explanation:
The model is divided into 10 equal parts. Each part represents one-tenth.
1 2/10 is 1 whole and 2 tenths.

Question 3.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - New img 3
Type below:
________

Answer:
2\(\frac{3}{10}\) = 2.3

Explanation:
grade 4 chapter 9 Common Core Image 1 499

Question 4.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - New img 4
Type below:
________

Answer:
4\(\frac{8}{10}\) = 4.8

Explanation:
grade 4 chapter 9 Common Core Image 2 499

Write the fraction or mixed number as a decimal.

Question 5.
\(\frac{4}{10}\)
_____

Answer:
0.4

Explanation:
Write down 4 with the decimal point 1 space from the right (because 10 has 1 zero)
0.4

Question 6.
3 \(\frac{1}{10}\)
_____

Answer:
3.1

Explanation:
Multiply 3 x 10 = 30.
Add 30 + 1 = 31.
So, 31/10.
Write down 31 with the decimal point 1 space from the right (because 10 has 1 zero)
3.1

Question 7.
\(\frac{7}{10}\)
_____

Answer:
0.7

Explanation:
Write down 7 with the decimal point 1 space from the right (because 10 has 1 zero)
0.7

Question 8.
6 \(\frac{5}{10}\)
_____

Answer:
6.5

Explanation:
Multiply 6 x 10 = 60.
Add 60 + 5 = 65.
So, 65/10.
Write down 35 with the decimal point 1 space from the right (because 10 has 1 zero)
6.5

Question 9.
\(\frac{9}{10}\)
_____

Answer:
0.9

Explanation:
Write down 9 with the decimal point 1 space from the right (because 10 has 1 zero)
0.9

Problem Solving

Question 10.
There are 10 sports balls in the equipment closet. Three are kickballs. Write the portion of the balls that are kickballs as a fraction, as a decimal, and in word form.
Type below:
_________

Answer:
\(\frac{3}{10}\) = 0.3 = three tenths

Explanation:
There are 10 sports balls in the equipment closet. Three are kickballs. So, 3/10 kickballs are available.

Question 11.
Peyton has 2 pizzas. Each pizza is cut into 10 equal slices. She and her friends eat 14 slices. What part of the pizzas did they eat? Write your answer as a decimal.
_________

Answer:
1.4 pizzas

Explanation:
Peyton has 2 pizzas. Each pizza is cut into 10 equal slices.
So, total number of slices = 2 x 10 = 20.
She and her friends eat 14 slices.
So, they ate 1 whole pizza and 4 parts out of 10 slices in the second pizza.
1 4/10 = 14/10 = 1.4 pizzas

Common Core – New – Page No. 500

Lesson Check

Question 1.
Valerie has 10 CDs in her music case. Seven of the CDs are pop music CDs. What is this amount written as a decimal?
Options:
a. 70.0
b. 7.0
c. 0.7
d. 0.07

Answer:
c. 0.7

Explanation:
Valerie has 10 CDs in her music case. Seven of the CDs are pop music CDs.
Seven CDs out of 10 CDs = 7/10 =0.7

Question 2.
Which decimal amount is modeled below?
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - New img 5
Options:
a. 140.0
b. 14.0
c. 1.4
d. 0.14

Answer:
c. 1.4

Explanation:
1\(\frac{4}{10}\)
Multiply 10 x 1 = 10.
Add 10 + 4 = 14.
So, 14/10 = 1.4.

Spiral Review

Question 3.
Which number is a factor of 13?
Options:
a. 1
b. 3
c. 4
d. 7

Answer:
a. 1

Explanation:
13 has 1 and 13 as its factors.

Question 4.
An art gallery has 18 paintings and 4 photographs displayed in equal rows on a wall, with the same number of each type of art in each row. Which of the following could be the number of rows?
Options:
a. 2 rows
b. 3 rows
c. 4 rows
d. 6 rows

Answer:
a. 2 rows

Explanation:
An art gallery has 18 paintings and 4 photographs displayed in equal rows on a wall, with the same number of each type of art in each row. So, 18 paintings and 4 photographs need to be divided into equal parts.
18/2 = 9; 4/2 = 2.
2 rows can be possible with 9 pictures and 2 pictures in each row.

Question 5.
How do you write the mixed number shown as a fraction greater than 1?
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - New img 6
Options:
a. \(\frac{32}{5}\)
b. \(\frac{14}{4}\)
c. \(\frac{6}{4}\)
d. \(\frac{4}{4}\)

Answer:
b. \(\frac{14}{4}\)

Explanation:
3\(\frac{2}{4}\) = 14/4. 14 divided by 4 is equal to 3 with a remainder of 2. The 3 is greater than 1. So, 14/4 > 1.

Question 6.
Which of the following models has an amount shaded that is equivalent to the fraction \(\frac{1}{5}\)?
a. Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - New img 7
b. Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - New img 8
c. Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - New img 9
d. Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - New img 10

Answer:
c. Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - New img 9

Explanation:
a. \(\frac{2}{3}\)
b. \(\frac{5}{10}\) = \(\frac{1}{2}\)
c. \(\frac{2}{10}\) = \(\frac{1}{5}\)
d. \(\frac{1}{10}\)

Page No. 503

Question 1.
Shade the model to show \(\frac{31}{100}\).
Write the amount as a decimal.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 11
_____

Answer:
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 1 503

Write the fraction or mixed number and the decimal shown by the model.

Question 2.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 12
Type below:
_________

Answer:
\(\frac{68}{100}\) = 0.68

Explanation:
68 boxes are shaded out of 100 boxes.

Question 3.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 13
Type below:
_________

Answer:
\(\frac{8}{100}\) = 0.08

Explanation:
8 boxes are shaded out of 100 boxes.

Question 4.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 14
Type below:
_________

Answer:
6\(\frac{19}{100}\) = 6.19

Explanation:
0.5 is 5 tenths and 0.50 is 5 tenths 0 hundredths. Since both 0.5 and 0.50 have 5 tenths and no hundredths, they are equivalent

Write the fraction or mixed number and the decimal shown by the model.

Question 5.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 15
Type below:
_________

Answer:
1\(\frac{83}{100}\) = 1.83

Explanation:
1 whole number(all the square boxes are shaded) and 83 squares boxes shaded out from 100 boxes.

Question 6.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 16
Type below:
_________

Answer:
\(\frac{75}{100}\)

Explanation:
75 boxes are shaded out of 100 boxes.

Question 7.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 17
Type below:
_________

Answer:
\(\frac{47}{100}\) = 0.47

Explanation:
The point lies between \(\frac{40}{100}\) and \(\frac{50}{100}\). The number of lines in between \(\frac{40}{100}\) and \(\frac{50}{100}\) are 10. The point is placed at 7th line. So, 40 + 7 = 47. Answer = \(\frac{47}{100}\)

Practice: Copy and Solve Write the fraction or mixed number as a decimal.

Question 8.
\(\frac{9}{100}\) = _____

Answer:
0.09

Explanation:
Write down 9 with the decimal point 2 spaces from the right (because 100 has 2 zeros)

Question 9.
4 \(\frac{55}{100}\) = _____

Answer:
4.55

Explanation:
4 \(\frac{55}{100}\) = \(\frac{455}{100}\)
Write down 455 with the decimal point 2 spaces from the right (because 100 has 2 zeros). So, 4.55 is the answer

Question 10.
\(\frac{10}{100}\) = _____

Answer:
0.10 = 0.1

Explanation:
Write down 10 with the decimal point 2 spaces from the right (because 100 has 2 zeros). So, 0.10 =0.1 is the answer

Question 11.
9 \(\frac{33}{100}\) = _____

Answer:
9.33

Explanation:
9 \(\frac{33}{100}\) = \(\frac{933}{100}\)
Write down 933 with the decimal point 2 spaces from the right (because 100 has 2 zeros). So, 9.33 is the answer.

Question 12.
\(\frac{92}{100}\) = _____

Answer:
0.92

Explanation:
Write down 92 with the decimal point 2 spaces from the right (because 100 has 2 zeros). So, 0.92 is the answer

Question 13.
14 \(\frac{16}{100}\) = _____

Answer:
14.16

Explanation:
14 \(\frac{16}{100}\) = \(\frac{1416}{100}\)
Write down 1416 with the decimal point 2 spaces from the right (because 100 has 2 zeros). So, 14.16 is the answer.

Page No. 504

Question 14.
Shade the grids to show three different ways to represent \(\frac{16}{100}\) using models.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 18
Type below:
_________

Answer:
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 1 504

Question 15.
Describe Relationships Describe how one whole, one tenth, and one hundredth are related.
Type below:
_________

Answer:
One whole = 1.00
One tenth: 0.1
One hundredth: 0.01
One whole is 10 times the one-tenth, and one-tenth is 10 times the one hundredth.

Question 16.
Shade the model to show 1 \(\frac{24}{100}\). Then write the mixed number in decimal form.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 19
_____

Answer:
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 2 504
1\(\frac{24}{100}\) = \(\frac{124}{100}\) = 1.24

Question 17.
The Memorial Library is 0.3 mile from school. Whose statement makes sense? Whose statement is nonsense? Explain your reasoning.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 20
Type below:
_________

Answer:
The boy’s statement makes sense. Because The Memorial Library is 0.3 miles from the school. Digit 3 in the tenths place after the first place of decimal.
The girl’s statement makes non-sense. Because there she said 3 miles that is not equal to 0.3 miles.

Common Core – New – Page No. 505

Relate Hundredths and Decimals

Write the fraction or mixed number and the decimal shown by the model.

Question 1.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - New img 21

Answer:
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - New img 21

Question 2.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - New img 22
Type below:
_________

Answer:
\(\frac{29}{100}\) = 0.29

Explanation:
0.20 names the same amount as 20/100. So, the given point is at 29/100 = 0.29

Question 3.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - New img 23
Type below:
_________

Answer:
1\(\frac{54}{100}\) = 1.54

Explanation:
From the given image, one model is one whole and another model 54 boxes shaded out of 100. So, the answer is 1\(\frac{54}{100}\) = 1.54

Question 4.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - New img 24
Type below:
_________

Answer:
4\(\frac{62}{100}\) = 4.62

Explanation:
4.60 names the same amount as 4\(\frac{60}{100}\). So, the given point is at 4\(\frac{62}{100}\) = 4.62

Write the fraction or mixed number as a decimal.

Question 5.
\(\frac{37}{100}\)
_____

Answer:
0.37

Explanation:
Write down 37 with the decimal point 2 spaces from the right (because 100 has 2 zeros). 0.37

Question 6.
8 \(\frac{11}{100}\)
_____

Answer:
8.11

Explanation:
8\(\frac{11}{100}\) = \(\frac{811}{100}\)
Write down 811 with the decimal point 2 spaces from the right (because 100 has 2 zeros). So, 8.11 is the answer.

Question 7.
\(\frac{98}{100}\)
_____

Answer:
0.98

Explanation:
Write down 98 with the decimal point 2 spaces from the right (because 100 has 2 zeros). 0.98

Question 8.
25 \(\frac{50}{100}\)
_____

Answer:
25.50

Explanation:
25\(\frac{50}{100}\) = \(\frac{2550}{100}\)
Write down 2550 with the decimal point 2 spaces from the right (because 100 has 2 zeros). So, 25.50 is the answer.

Question 9.
\(\frac{6}{100}\)
_____

Answer:
0.06

Explanation:
Write down 6 with the decimal point 2 spaces from the right (because 100 has 2 zeros). 0.06

Problem Solving

Question 10.
There are 100 pennies in a dollar. What fraction of a dollar is 61 pennies? Write it as a fraction, as a decimal, and in word form.
Type below:
_________

Answer:
\(\frac{61}{100}\) pennies = 0.61 = sixty-one hundredths

Explanation:
There are 100 pennies in a dollar. So, for 61 pennies, there are \(\frac{61}{100}\) pennies = 0.61 = sixty-one hundredths.

Question 11.
Kylee has collected 100 souvenir thimbles from different places she has visited with her family. Twenty of the thimbles are carved from wood. Write the fraction of thimbles that are wooden as a decimal.
_________

Answer:
It is easier to work with decimals then fractions because it is like adding whole numbers in a normal way.

Common Core – New – Page No. 506

Lesson Check

Question 1.
Which decimal represents the shaded section of the model below?
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - New img 25
Options:
a. 830.0
b. 83.0
c. 8.30
d. 0.83

Answer:
d. 0.83

Explanation:
The model is divided into 100 equal parts. Each part represents one hundredth. 83 boxes are shaded out of 100. So, the answer is \(\frac{83}{100}\) = 0.83

Question 2.
There were 100 questions on the unit test. Alondra answered 97 of the questions correctly. What decimal represents the fraction of questions Alondra answered correctly?
Options:
a. 0.97
b. 9.70
c. 90.70
d. 970.0

Answer:
a. 0.97

Explanation:
There were 100 questions on the unit test. Alondra answered 97 of the questions correctly. So, \(\frac{97}{100}\) questions answered correctly. = 0.97

Spiral Review

Question 3.
Which is equivalent to \(\frac{7}{8}\)?
Options:
a. \(\frac{5}{8}+\frac{3}{8}\)
b. \(\frac{4}{8}+\frac{1}{8}+\frac{1}{8}\)
c. \(\frac{3}{8}+\frac{2}{8}+\frac{2}{8}\)
d. \(\frac{2}{8}+\frac{2}{8}+\frac{1}{8}+\frac{1}{8}\)

Answer:
c. \(\frac{3}{8}+\frac{2}{8}+\frac{2}{8}\)

Explanation:
c. \(\frac{3}{8}+\frac{2}{8}+\frac{2}{8}\) = \(\frac{7}{8}\)

Question 4.
What is \(\frac{9}{10}-\frac{6}{10}\)?
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - New img 26
Options:
a. \(\frac{1}{10}\)
b. \(\frac{3}{10}\)
c. \(\frac{4}{10}\)
d. \(\frac{6}{10}\)

Answer:
b. \(\frac{3}{10}\)

Explanation:
\(\frac{9}{10}-\frac{6}{10}\). From 9 parts, 6 parts are removed. So, remaining parts are 3.

Question 5.
Misha used \(\frac{1}{4}\) of a carton of 12 eggs to make an omelet. How many eggs did she use?
Options:
a. 2
b. 3
c. 4
d. 6

Answer:
b. 3

Explanation:
Misha used \(\frac{1}{4}\) of a carton of 12 eggs to make an omelet. \(\frac{1}{4}\) x 12 = 3 eggs.

Question 6.
Kurt used the rule add 4, subtract 1 to generate a pattern. The first term in his pattern is 5. Which number could be in Kurt’s pattern?
Options:
a. 4
b. 6
c. 10
d. 14

Answer:
d. 14

Explanation:
Kurt used the rule add 4, subtract 1 to generate a pattern. The first term in his pattern is 5. The pattern numbers are 5, 8, 11, 14, 17, 20, etc. So, the answer is 14.

Page No. 509

Question 1.
Write \(\frac{4}{10}\) as hundredths.
Write \(\frac{4}{10}\) as an equivalent fraction.
\(\frac{4}{10}\) =\(\frac{4 × ■}{10× ■}\)
Write \(\frac{4}{10}\) as a decimal.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 27
Type below:
_________

Answer:
\(\frac{40}{100}\)
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 1 509
0.40

Explanation:
Write \(\frac{4}{10}\) as an equivalent fraction.
\(\frac{4}{10}\) =\(\frac{4 × 10}{10× 10}\) = \(\frac{40}{100}\)
6 tenths is the same as 6 tenths 0 hundredths. So the decimal form = 0.40

Write the number as hundredths in fraction form and decimal form.

Question 2.
\(\frac{7}{10}\)
Type below:
_________

Answer:
\(\frac{70}{100}\)
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 2 509
0.70

Explanation:
Write \(\frac{7}{10}\) as an equivalent fraction.
\(\frac{7}{10}\) =\(\frac{7 × 10}{10× 10}\) = \(\frac{70}{100}\)
7 tenths is the same as 7 tenths 0 hundredths. So the decimal form = 0.70

Question 3.
0.5
Type below:
_________

Answer:
\(\frac{50}{100}\)
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 3 509
0.50

Explanation:
Write 0.5 = \(\frac{5}{10}\) as an equivalent fraction.
\(\frac{5}{10}\) =\(\frac{5 × 10}{10× 10}\) = \(\frac{50}{100}\)
5 tenths is the same as 5 tenths 0 hundredths and also 0.5

Question 4.
\(\frac{3}{10}\)
Type below:
_________

Answer:
\(\frac{30}{100}\)
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 4 509
0.30

Explanation:
Write \(\frac{3}{10}\) as an equivalent fraction.
\(\frac{3}{10}\) =\(\frac{3 × 10}{10× 10}\) = \(\frac{30}{100}\)
3 tenths is the same as 3 tenths 0 hundredths. So the decimal form = 0.30

Write the number as tenths in fraction form and decimal form.

Question 5.
0.40
Type below:
_________

Answer:
\(\frac{4}{10}\) = 0.4

Explanation:
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 1 509
There are no hundredths.
0.40 is equivalent to 4 tenths.
Write 0.40 as 4 tenths = 0.4 = \(\frac{4}{10}\)

Question 6.
\(\frac{80}{100}\)
Type below:
_________

Answer:
\(\frac{8}{10}\)
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 5 509
0.8

Explanation:
10 is a common factor of the numerator and the denominator.
\(\frac{80}{100}\) = \(\frac{80 ÷ 10}{100 ÷ 10}\) = \(\frac{8}{10}\)
0.8

Question 7.
\(\frac{20}{100}\)
Type below:
_________

Answer:
\(\frac{2}{10}\)
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 6 509
0.2

Explanation:
10 is a common factor of the numerator and the denominator.
\(\frac{20}{100}\) = \(\frac{20 ÷ 10}{100 ÷ 10}\) = \(\frac{2}{10}\)
0.2

Practice: Copy and Solve Write the number as hundredths in fraction form and decimal form.

Question 8.
\(\frac{8}{10}\)
Type below:
_________

Answer:
\(\frac{80}{100}\)
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 5 509
0.8

Explanation:
Write \(\frac{8}{10}\) as an equivalent fraction.
\(\frac{8}{10}\) =\(\frac{8 × 10}{10× 10}\) = \(\frac{80}{100}\)
8 tenths is the same as 8 tenths 0 hundredths. So the decimal form = 0.8

Question 9.
\(\frac{2}{10}\)
Type below:
_________

Answer:
\(\frac{20}{100}\)
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 6 509
0.2

Explanation:
Write \(\frac{2}{10}\) as an equivalent fraction.
\(\frac{2}{10}\) =\(\frac{2 × 10}{10× 10}\) = \(\frac{20}{100}\)
2 tenths is the same as 2 tenths 0 hundredths. So the decimal form = 0.2

Question 10.
0.1
Type below:
_________

Answer:
\(\frac{50}{100}\)
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 7 509
0.50

Explanation:
Write 0.1 = \(\frac{1}{10}\) as an equivalent fraction.
\(\frac{1}{10}\) =\(\frac{1 × 10}{10× 10}\) = \(\frac{10}{100}\)
1 tenth is the same as 1 tenth 0 hundredths and also 0.1

Practice: Copy and Solve Write the number as tenths in fraction form and decimal form.

Question 11.
\(\frac{60}{100}\)
Type below:
_________

Answer:
\(\frac{6}{10}\)
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 8 509
0.6

Explanation:
10 is a common factor of the numerator and the denominator.
\(\frac{60}{100}\) = \(\frac{60 ÷ 10}{100 ÷ 10}\) = \(\frac{6}{10}\)
0.6

Question 12.
\(\frac{90}{100}\)
Type below:
_________

Answer:
\(\frac{9}{10}\)
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 9 509
0.9

Explanation:
10 is a common factor of the numerator and the denominator.
\(\frac{90}{100}\) = \(\frac{90 ÷ 10}{100 ÷ 10}\) = \(\frac{9}{10}\)
= 0.9

Question 13.
0.70
Type below:
_________

Answer:
\(\frac{7}{10}\)
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 2 509
0.7

Explanation:
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 2 509
There are no hundredths.
0.70 is equivalent to 7 tenths.
Write 0.70 as 7 tenths = 0.7 = \(\frac{7}{10}\)

Write the number as an equivalent mixed number with hundredths.

Question 14.
1 \(\frac{4}{10}\) = _____

Answer:
1 \(\frac{40}{100}\)

Explanation:
1 \(\frac{4 x 10}{10 x 10}\) = 1 \(\frac{40}{100}\)

Question 15.
3 \(\frac{5}{10}\) = _____

Answer:
3 \(\frac{50}{100}\)

Explanation:
3 \(\frac{5}{10}\) = 3 \(\frac{5 x 10}{10 x 10}\) = 3 \(\frac{50}{100}\)

Question 16.
2 \(\frac{9}{10}\) = _____

Answer:
2 \(\frac{90}{100}\)

Explanation:
2 \(\frac{9}{10}\) = 2 \(\frac{9 x 10}{10 x 10}\) = 2 \(\frac{90}{100}\)

Page No. 510

Question 17.
Carter says that 0.08 is equivalent to \(\frac{8}{10}\). Describe and correct Carter’s error.
Type below:
_________

Answer:
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 1 510
8 hundredths = \(\frac{8}{100}\)
The decimal point is before the 2 numbers. So, the denominator should be 100.

Question 18.
For numbers 18a–18e, choose True or False for the statement.
a. 0.6 is equivalent to \(\frac{6}{100}\).
i. True
ii. False

Answer:
ii. False

Explanation:
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 8 509
0.60 = 6 tenths.
6 tenths = \(\frac{6}{10}\)

Question 18.
b. \(\frac{3}{10}\) is equivalent to 0.30.
i. True
ii. False

Answer:
i. True

Explanation:
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 4 509
0.30 = 3 tenths.
3 tenths = \(\frac{3}{10}\)

Question 18.
c. \(\frac{40}{100}\) is equivalent to \(\frac{4}{10}\).
i. True
ii. False

Answer:
i. True

Explanation:
10 is a common factor of the numerator and the denominator.
\(\frac{40}{100}\) = \(\frac{40 ÷ 10}{100 ÷ 10}\) = \(\frac{4}{10}\)

Question 18.
d. 0.40 is equivalent to \(\frac{4}{100}\).
i. True
ii. False

Answer:
ii. False

Explanation:
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 1 509
4 tenths and 0 hundreds = \(\frac{4}{10}\)

Question 18.
e. 0.5 is equivalent to 0.50.
i. True
ii. False

Answer:
i. True

Explanation:
If you add any zeros after the 5 it will be equal to 0.5. So, 0.5 is equivalent to 0.50

Inland Water
How many lakes and rivers does your state have? The U.S. Geological Survey defines inland water as water that is surrounded by land. The Atlantic Ocean, the Pacific Ocean, and the Great Lakes are not considered inland water.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 28

Question 19.
Just over \(\frac{2}{100}\) of the entire United States is inland water. Write \(\frac{2}{100}\) as a decimal.
_____

Answer:
0.02

Explanation:
Write down 2 with the decimal point 2 spaces from the right (because 100 has 2 zeros). So, \(\frac{2}{100}\) = 0.02 is the answer

Question 20.
Can you write 0.02 as tenths? Explain.
_____ tenth

Answer:
0.2 tenth

Explanation:
0.02 = \(\frac{2}{100}\) = \(\frac{2 ÷ 10}{100 ÷ 10}\) = \(\frac{0.2}{10}\)

Question 21.
About 0.17 of the area of Rhode Island is inland water. Write 0.17 as a fraction.
\(\frac{□}{□}\)

Answer:
\(\frac{17}{100}\)

Explanation:
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 2 510
1 tenth and 7 hundred.
So, write 0.17 as \(\frac{17}{100}\)

Question 22.
Louisiana’s lakes and rivers cover about \(\frac{1}{10}\) of the state. Write \(\frac{1}{10}\) as hundredths in words, fraction form, and decimal form.
Type below:
_________

Answer:
Ten hundredths = \(\frac{10}{100}\) = 0.10

Explanation:
1 tenth is the same as the 1 tenth and 0 hundred
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 7 509
0.1 = 0.10 = \(\frac{10}{100}\)

Common Core – New – Page No. 511

Equivalent Fractions and Decimals

Write the number as hundredths in fraction form and decimal form.

Question 1.
\(\frac{5}{10}\) \(\frac{5}{10}\) = \(\frac{5 \times 10}{10 \times 10}\) = \(\frac{50}{100}\)
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - New img 29
Think: 5 tenths is the same as 5 tenths and 0 hundredths. Write 0.50.

Question 2.
\(\frac{9}{10}\)
Type below:
_________

Answer:
\(\frac{90}{100}\); 0.90

Explanation:
\(\frac{9}{10}\) = \(\frac{9 \times 10}{10 \times 10}\) = \(\frac{90}{100}\)
9 tenths is the same as 9 tenths and 0 hundredths. Write 0.90

Question 3.
0.2
Type below:
_________

Answer:
\(\frac{20}{100}\)
0.20

Explanation:
2 tenths is the same as 2 tenths and 0 hundredths. Write 0.20.
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 6 509
\(\frac{2}{10}\) = \(\frac{2 x 10}{10 x 10}\) = \(\frac{20}{100}\)

Question 4.
0.8
Type below:
_________

Answer:
\(\frac{80}{100}\) = 0.80

Explanation:
8 tenths is the same as 8 tenths and 0 hundredths. Write 0.80.
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 5 509
\(\frac{8}{10}\) = \(\frac{8 x 10}{10 x 10}\) = \(\frac{80}{100}\)

Write the number as tenths in fraction form and decimal form.

Question 5.
\(\frac{40}{100}\)
Type below:
_________

Answer:
\(\frac{4}{10}\) = 0.4

Explanation:
10 is a common factor of the numerator and the denominator.
\(\frac{40}{100}\) = \(\frac{40 ÷ 10}{100 ÷ 10}\) = \(\frac{4}{10}\)
= 0.4

Question 6.
\(\frac{10}{100}\)
Type below:
_________

Answer:
\(\frac{1}{10}\) = 0.1

Explanation:
10 is a common factor of the numerator and the denominator.
\(\frac{10}{100}\) = \(\frac{10 ÷ 10}{100 ÷ 10}\) = \(\frac{1}{10}\)
= 0.1

Question 7.
0.60
Type below:
_________

Answer:
\(\frac{6}{10}\) = 0.6

Explanation:
0.60 is 60 hundredths.
\(\frac{60}{100}\).
10 is a common factor of the numerator and the denominator.
\(\frac{60}{100}\) = \(\frac{60 ÷ 10}{100 ÷ 10}\) = \(\frac{6}{10}\)
= 0.6

Problem Solving

Question 8.
Billy walks \(\frac{6}{10}\) mile to school each day. Write \(\frac{6}{10}\) as hundredths in fraction form and in decimal form.
Type below:
________

Answer:
\(\frac{60}{100}\)
0.60

Explanation:
Billy walks \(\frac{6}{10}\) mile to school each day.
\(\frac{6}{10}\) = \(\frac{6 x 10}{10 x 10}\) = \(\frac{60}{100}\)
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 8 509
0.60

Question 9.
Four states have names that begin with the letter A. This represents 0.08 of all the states. Write 0.08 as a fraction.
\(\frac{□}{□}\)

Answer:
\(\frac{8}{100}\)

Explanation:
0.08 is 8 hundredths. So, the fraction is \(\frac{8}{100}\)

Common Core – New – Page No. 512

Lesson Check

Question 1.
The fourth-grade students at Harvest School make up 0.3 of all students at the school. Which fraction is equivalent to 0.3?
Options:
a. \(\frac{3}{10}\)
b. \(\frac{30}{10}\)
c. \(\frac{3}{100}\)
d. \(\frac{33}{100}\)

Answer:
a. \(\frac{3}{10}\)

Explanation:
0.3 is same as the 3 tenths. So, the answer is \(\frac{3}{10}\)

Question 2.
Kyle and his brother have a marble set. Of the marbles, 12 are blue. This represents \(\frac{50}{100}\) of all the marbles. Which decimal is equivalent to \(\frac{50}{100}\)?
Options:
a. 50
b. 5.0
c. 0.50
d. 5,000

Answer:
c. 0.50

Explanation:

Write down 50 with the decimal point 2 spaces from the right (because 100 has 2 zeros). So, 0.50 is the answer

Spiral Review

Question 3.
Jesse won his race by 3 \(\frac{45}{100}\) seconds. What is this number written as a decimal?
Options:
a. 0.345
b. 3.45
c. 34.5
d. 345

Answer:
b. 3.45

Explanation:
3 \(\frac{45}{100}\) = \(\frac{345}{100}\). Write down 345 with the decimal point 2 spaces from the right (because 100 has 2 zeros). So, 3.45 is the answer

Question 4.
Marge cut 16 pieces of tape for mounting pictures on poster board. Each piece of tape was \(\frac{3}{8}\) inch long. How much tape did Marge use?
Options:
a. 2 inches
b. 4 inches
c. 5 inches
d. 6 inches

Answer:
d. 6 inches

Explanation:
\(\frac{3}{8}\) x 16 = 6 inches

Question 5.
Of Katie’s pattern blocks, \(\frac{9}{12}\) are triangles. What is \(\frac{9}{12}\) in simplest form?
Options:
a. \(\frac{1}{4}\)
b. \(\frac{2}{3}\)
c. \(\frac{3}{4}\)
d. \(\frac{9}{12}\)

Answer:
c. \(\frac{3}{4}\)

Explanation:
\(\frac{9}{12}\) is divided by 3. So, \(\frac{3}{4}\) is the answer.

Question 6.
A number pattern has 75 as its first term. The rule for the pattern is subtract 6. What is the sixth term?
Options:
a. 39
b. 45
c. 51
d. 69

Answer:
b. 45

Explanation:
75 is the first term.
75 – 6 =69
69 – 6 = 63
63 – 6 = 57
57 – 6 = 51
51 – 6 = 45.
The sixth term is 45.

Page No. 515

Question 1.
Write the amount of money as a decimal in terms of dollars.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 30
5 pennies = \(\frac{5}{100}\) of a dollar = _____ of a dollar.
_____ of a dollar

Answer:
5 pennies = \(\frac{5}{100}\) of a dollar = 0.05 of a dollar.
0.05 of a dollar

Explanation:
Write down 5 with the decimal point 2 spaces from the right (because 100 has 2 zeros). 0.05

Write the total money amount. Then write the amount as a fraction or a mixed number and as a decimal in terms of dollars.

Question 2.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 31
Type below:
_________

Answer:
\(\frac{109}{100}\) = 1.09

Explanation:
1 dollar = 1/10 dimes
1 dollar = 1/100 pennies
1 dollar = 25/100 quarters
(3 x 1/10) + (4 x 1/100) + (3 x 25/100)
3/10 + 4/100 + 75/100
30/100 + 4/100 + 75/100 = 109/100 = 1.09

Question 3.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 32
Type below:
_________

Answer:
\(\frac{60}{100}\) = 0.60

Explanation:
Given that 1 quarter, 2 dimes, and 3 cents.
10 dimes = 1 dollars
100 pennies = 1 dollar
4 quarters = 1 dollar
2 cents = 1 dollar
(25/100) + (2 x 1/10) + (3 x 5/100) = 25/100 + 20/100 + 15/100 = 60/100 = 0.60

Write as a money amount and as a decimal in terms of dollars.

Question 4.
\(\frac{92}{100}\)
amount: _____ decimal: _____of a dollar

Answer:
amount: $0.92 decimal: 0.92 of a dollar

Explanation:
\(\frac{92}{100}\) = 0.92

Question 5.
\(\frac{7}{100}\)
money amount: $ _____ decimal: _____ of a dollar

Answer:
money amount: $0.07 decimal: 0.07 of a dollar

Explanation:
\(\frac{7}{100}\) = 0.07

Question 6.
\(\frac{16}{100}\)
money amount: $ _____ decimal: _____ of a dollar

Answer:
money amount: $0.16 decimal: 0.16 of a dollar

Explanation:
\(\frac{16}{100}\) = 0.16

Question 7.
\(\frac{53}{100}\)
money amount: $ _____ decimal: _____ of a dollar

Answer:
money amount: $0.53 decimal: 0.53 of a dollar

Explanation:
\(\frac{53}{100}\) = 0.53

Write the total money amount. Then write the amount as a fraction or a mixed number and as a decimal in terms of dollars.

Question 8.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 33
Type below:
_________

Answer:
\(\frac{46}{100}\) = 0.46

Explanation:
Given that 3 dimes, 3 nickels, 1 pennies
(3 x 10/100) + (3 x 5/100) + 1/100 = 30/100 + 15/100 + 1/100 = 46/100 = 0.46

Question 9.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 34
Type below:
_________

Answer:
\(\frac{136}{100}\) = 1.36

Explanation:
Given that 1 dollar, 1 quarter, 1 pennies, 2 nickels
1 + 25/100 + 1/100 + (2 x 5/100)
1 + 25/100 + 1/100 + 10/100
1 + 36/100
136/100 = 1.36

Write as a money amount and as a decimal in terms of dollars.

Question 10.
\(\frac{27}{100}\)
money amount: $ _____ decimal: _____ of a dollar

Answer:
amount: $0.27 decimal: 0.27 of a dollar

Explanation:
\(\frac{27}{100}\) = 0.27

Question 11.
\(\frac{4}{100}\)
money amount: $ _____ decimal: _____ of a dollar

Answer:
amount: $0.04 decimal: 0.04 of a dollar

Explanation:
\(\frac{4}{100}\) = 0.04

Question 12.
\(\frac{75}{100}\)
money amount: $ _____ decimal: _____ of a dollar

Answer:
amount: $0.75 decimal: 0.75 of a dollar

Explanation:
\(\frac{75}{100}\) = 0.75

Question 13.
\(\frac{100}{100}\)
money amount: $ _____ decimal:_____ of a dollar

Answer:
money amount: $1 decimal: 1 of a dollar

Explanation:
\(\frac{100}{100}\) = 1

Write the total money amount. Then write the amount as a fraction and as a decimal in terms of dollars.

Question 14.
1 quarter 6 dimes 8 pennies
Type below:
_________

Answer:
money amount: $0.39; fraction: \(\frac{39}{100}\) decimal: 0.39 of a dollar

Explanation:
1 dollar = 100 cents
1 quarter = 25 cents
1 dime = 10 cents
1 penny = 1 cent
1 quarter 6 dimes 8 pennies = (25/100) + (6 x 10/100) + (8 x 1/100)
25/100 + 60/100 + 8/100 = 39/100 = 0.39

Question 15.
3 dimes 5 nickels 20 pennies
Type below:
_________

Answer:
money amount: $0.75; fraction: \(\frac{75}{100}\) decimal: 0.75 of a dollar

Explanation:
1 dollar = 100 cents
1 quarter = 25 cents
1 dime = 10 cents
1 penny = 1 cent
3 dimes 5 nickels 20 pennies = (3 x 10/100) + (5 x 5/100) + (20 x 1/100)
30/100 + 25/100 + 20/100 = 75/100 = 0.75

Page No. 516

Make Connections Algebra Complete to tell the value of each digit.

Question 16.
a.
$1.05 = _____ dollar + _____ pennies;

Answer:
$1.05 = 1 dollar + 5 pennies

Explanation:
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 1 516
$1.05 = 1 dollar and 05 pennies
There are 100 pennies in 1 dollar.
So, $1.05 = 105 pennies.

Question 16.
b.
1.05 = _____ one + _____ hundredths

Answer:
1.05 = 1 one and 05 hundredths

Explanation:
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 2 516
1.05 = 1 one and 05 hundredths
There are 100 hundredths in 1 one.
So, 1.05 = 105 hundredths.

Question 17.
a.
$5.18 = _____ dollars + _____ dime + _____ pennies;

Answer:
$5.18 = 5 dollars + 1 dime + 8 pennies;

Explanation:
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 3 516
$5.18 = 5 dollar and 1 dime and 8 pennies
There are 500 pennies in 5 dollars.
1 dime = 10 pennies
So, $5.18 = 518 pennies.

Question 17.
b.
5.18 = _____ ones + _____ tenth + _____ pennies

Answer:
5.18 = 5 ones + 1 tenths + 8 pennies

Explanation:
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 4 516
5.18 = 5 ones and 1 tenths and 8 pennies
There are 100 hundredths in 1 one. So, 500 hundredths in 5 ones.
So, 5.18 = 518 hundredths.

Use the table for 18–19.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 35

Question 18.
The table shows the coins three students have. Write Nick’s total amount as a fraction in terms of dollars.
\(\frac{□}{□}\) of a dollar

Answer:
\(\frac{92}{100}\) of a dollar

Explanation:
Nick’s total amount = 2 quarters + 4 dimes + 0 Nickels + 2 pennies
= (2 x 25/100) + (4 x 10/100) + (2 x 1/100) = 50/100 + 40/100 + 2/100 = 92/100

Question 19.
Kim spent \(\frac{40}{100}\) of a dollar on a snack. Write as a money amount the amount she has left.
$ _____

Answer:
$0.28

Explanation:
Kim’s total amount = 1 quarter + 3 dimes + 2 nickels + 3 pennies
= 25/100 + (3 x 10/100) + (2 x 5/100) + (3 x 1/100) = 25/100 + 30/100 + 10/100 + 3/100 = 68/100.
Kim spent \(\frac{40}{100}\) of a dollar on a snack. So, 68/100 – 40/100 = 28/100 = 0.28

Question 20.
Travis has \(\frac{1}{2}\) of a dollar. He has at least two different types of coins in his pocket. Draw two possible sets of coins that Travis could have.
Type below:
_________

Answer:
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 6 516

Explanation:
1 Quarter + 2 dimes + 5 Pennies = 25/100 + 10/100 + 10/100 + 5/100 = 50/100 = 1/2 of a dollar
1 Quarter + 2 dimes + 1 Nickel = 25/100 + 10/100 + 10/100 + 5/100 = 50/100 = 1/2 of a dollar

Question 21.
Complete the table.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 36
Type below:
_________

Answer:
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 7 516

Common Core – New – Page No. 517

Relate Fractions, Decimals, and Money

Write the total money amount. Then write the amount as a fraction or a mixed number and as a decimal in terms of dollars.

Question 1.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - New img 37

Answer:
$0.18 = \(\frac{18}{100}\) = 0.18

Explanation:
Given that 3 Pennies + 3 Nickels = 3/100 + 15/100 = 18/100

Question 2.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - New img 38
Type below:
_________

Answer:
$0.56 = \(\frac{56}{100}\) = 0.56

Explanation:
Given that 1 Quarter + 3 dime + 1 Pennies = 25/100 + 30/100 + 1/100 = 56/100

Write as a money amount and as a decimal in terms of dollars.

Question 3.
\(\frac{25}{100}\)
Dollars: _____ Decimal: _____

Answer:
Dollars: 1 quarter = $0.25; Decimal: 0.25

Explanation:
25 our of 100 dollars = 1 quarter.
So, 25/100 = 0.25

Question 4.
\(\frac{79}{100}\)
Dollars: _____ Decimal: _____

Answer:
amount: $0.79 decimal: 0.79 of a dollar

Explanation:
\(\frac{79}{100}\) = 0.79

Question 5.
\(\frac{31}{100}\)
Dollars: _____ Decimal: _____

Answer:
amount: $0.31 decimal: 0.31 of a dollar

Explanation:
\(\frac{31}{100}\) = 0.31

Question 6.
\(\frac{8}{100}\)
Dollars: _____ Decimal: _____

Answer:
amount: $0.08 decimal: 0.08 of a dollar

Explanation:
\(\frac{8}{100}\) = 0.08

Question 7.
\(\frac{42}{100}\)
Dollars: _____ Decimal: _____

Answer:
amount: $0.42 decimal: 0.42 of a dollar

Explanation:
\(\frac{42}{100}\) = 0.42

Write the money amount as a fraction in terms of dollars.

Question 8.
$0.87
\(\frac{□}{□}\)

Answer:
\(\frac{87}{100}\) of a dollar

Explanation:
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 1 517
$0.87 = 87 pennies
There are 100 pennies in 1 dollar.
So, $0.87 = \(\frac{87}{100}\) of a dollar.

Question 9.
$0.03
\(\frac{□}{□}\)

Answer:
\(\frac{3}{100}\)

Explanation:
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 2 517
$0.03 = 3 pennies
There are 100 pennies in 1 dollar.
So, $0.03 = \(\frac{3}{100}\).

Question 10.
$0.66
\(\frac{□}{□}\)

Answer:
\(\frac{66}{100}\)

Explanation:
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 3 517
$0.66 = 66 pennies
There are 100 pennies in 1 dollar.
So, $0.66 = \(\frac{66}{100}\).

Question 11.
$0.95
\(\frac{□}{□}\)

Answer:
\(\frac{95}{100}\)

Explanation:
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 4 517
$0.95 = 95 pennies
There are 100 pennies in 1 dollar.
So, $0.95 = \(\frac{95}{100}\).

Question 12.
$1.00
\(\frac{□}{□}\)

Answer:
\(\frac{100}{100}\)

Explanation:
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 5 517
$1.00 = 1 dollar
There are 100 pennies in 1 dollar.
So, $1.00 = \(\frac{100}{100}\).

Write the total money amount. Then write the amount as a fraction and as a decimal in terms of dollars.

Question 13.
2 quarters 2 dimes
Type below:
_________

Answer:
money amount: $0.70; fraction: \(\frac{70}{100}\); decimal: 0.70

Explanation:
Given that 2 quarters 2 dimes = (2 x 25/100) + (2 x 10/100) = 50/100 + 20/100 = 70/100

Question 14.
3 dimes 4 pennies
Type below:
_________

Answer:
money amount: $0.34; fraction: \(\frac{34}{100}\); decimal: 0.34

Explanation:
Given that 3 dimes 4 pennies = (3 x 10/100) + (4 x 1/100) = 30/100 + 4/100 = 34/100

Question 15.
8 nickels 12 pennies
Type below:
_________

Answer:
money amount: $0.57; fraction: \(\frac{57}{100}\); decimal: 0.57

Explanation:
Given that 8 nickels 12 pennies = (8 x 5/100) + (12 x 1/100) = 45/100 + 12/100 = 57/100

Problem Solving

Question 16.
Kate has 1 dime, 4 nickels, and 8 pennies. Write Kate’s total amount as a fraction in terms of a dollar.
\(\frac{□}{□}\)

Answer:
fraction: \(\frac{38}{100}\)

Explanation:
Kate has 1 dime, 4 nickels, and 8 pennies.
10/100 + (4 x 5/100) + (8/100) = 10/100 + 20/100 + 8/100 = 38/100

Question 17.
Nolan says he has \(\frac{75}{100}\) of a dollar. If he only has 3 coins, what are the coins?
_________

Answer:
3 quarters

Explanation:
3 quarters = \(\frac{25}{100}\) + \(\frac{25}{100}\) + \(\frac{25}{100}\) = \(\frac{75}{100}\)

Common Core – New – Page No. 518

Lesson Check

Question 1.
Which of the following names the total money amount shown as a fraction in terms of a dollar?
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - New img 39
Options:
a. \(\frac{43}{1}\)
b. \(\frac{43}{10}\)
c. \(\frac{43}{57}\)
d. \(\frac{43}{100}\)

Answer:
d. \(\frac{43}{100}\)

Explanation:
Given that 1 quarter + 1 nickel + 1 dime + 3 pennies = 25/100 + 5/100 + 10/100 + 3/100 = 43/100

Question 2.
Crystal has \(\frac{81}{100}\) of a dollar. Which of the following could be the coins Crystal has?
Options:
a. 3 quarters, 1 dime, 1 penny
b. 2 quarters, 6 nickels, 1 penny
c. 2 quarters, 21 pennies
d. 1 quarter, 4 dimes, 1 nickel, 1 penny

Answer:
b. 2 quarters, 6 nickels, 1 penny

Explanation:
2 quarters, 6 nickels, 1 penny = (2 x 25/100) + (6 x 5/100) + 1/100 = 50/100 + 30/100 + 1/100 = 81/100

Spiral Review

Question 3.
Joel gives \(\frac{1}{3}\) of his baseball cards to his sister. Which fraction is equivalent to \(\frac{1}{3}\)?
Options:
a. \(\frac{3}{5}\)
b. \(\frac{2}{6}\)
c. \(\frac{8}{9}\)
d. \(\frac{4}{10}\)

Answer:
b. \(\frac{2}{6}\)

Explanation:
\(\frac{2}{6}\) is divided by 2. The remaining answer after the dividion is \(\frac{1}{3}\).

Question 4.
Penelope bakes pretzels. She salts \(\frac{3}{8}\) of the pretzels. Which fraction is equivalent to \(\frac{3}{8}\)?
Options:
a. \(\frac{9}{24}\)
b. \(\frac{15}{20}\)
c. \(\frac{3}{16}\)
d. \(\frac{1}{5}\)

Answer:
a. \(\frac{9}{24}\)

Explanation:
a. \(\frac{9}{24}\) is divided by 3. The remaining fraction after the division is \(\frac{3}{8}\).

Question 5.
Which decimal is shown by the model?
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - New img 40
Options:
a. 10.0
b. 1.0
c. 0.1
d. 0.01

Answer:
d. 0.01

Explanation:
1 box is shaded out of 100. So, the fraction is 1/100 = 0.01.

Question 6.
Mr. Guzman has 100 cows on his dairy farm. Of the cows, 57 are Holstein. What decimal represents the portion of cows that are Holstein?
Options:
a. 0.43
b. 0.57
c. 5.7
d. 57.0

Answer:
b. 0.57

Explanation:
Mr. Guzman has 100 cows on his dairy farm. Of the cows, 57 are Holstein. So, 57/100 Holstein cows are available.
57/100 = 0.57

Page No. 521

Question 1.
Juan has $3.43. He is buying a paint brush that costs $1.21 to paint a model race car. How much will Juan have after he pays for the paint brush?
First, use bills and coins to model $3.43.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 41
Next, you need to subtract. Remove bills and coins that have a value of $1.21. Mark Xs to show what you remove.
Last, count the value of the bills and coins that are left. How much will Juan have left?
$ _____

Answer:
Juan has $3.43. He is buying a paint brush that costs $1.21 to paint a model race car. Subtract $3.43 – $1.21
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 1 521
2 dollars, 2 dimes, and 2 pennies left.
2 + (2 x 10/100) + (2/100) = 2 + 20/100 + 2/100 = 2 + 22/100 = 2.22.
Juan has left $2.22

Question 2.
What if Juan has $3.43, and he wants to buy a paint brush that costs $2.28? How much money will Juan have left then? Explain.
$ _____

Answer:
$1.15

Explanation:
Juan has $3.43. He wants to buy a paint brush that costs $2.28.
$3.43 – $2.28 = $1.15

Question 3.
Sophia has $2.25. She wants to give an equal amount to each of her 3 young cousins. How much will each cousin receive?
$ _____ each cousin receive

Answer:
$0.75 each cousin receive

Explanation:
Sophia has $2.25. She wants to give an equal amount to each of her 3 young cousins.
Divide $2.25 with 3 = $2.25/3 = $0.75

Page No. 522

Question 4.
Marcus saves $13 each week. In how many weeks will he have saved at least $100?
_____ weeks

Answer:
8 weeks

Explanation:
Marcus saves $13 each week. He saves $100 in $100/$13 weeks = 7.96 weeks that is nearly equal to 8 weeks.

Question 5.
Analyze Relationships Hoshi has $50. Emily has $23 more than Hoshi. Karl has $16 less than Emily. How much money do they have all together?
$ _____

Answer:
$180

Explanation:
Hoshi has $50.
Emily has $23 more than Hoshi = $50 + $23 = $73.
Karl has $16 less than Emily = $73 – $16 = $57.
All together = $50 +$73 + $57 = $180.

Question 6.
Four girls have $5.00 to share equally. How much money will each girl get? Explain.
$ _____ each girl

Answer:
$1.25 for each girl

Explanation:
Four girls have $5.00 to share equally. So, each girl get $5.00/4 = $1.25

Question 7.
What if four girls want to share $5.52 equally? How much money will each girl get? Explain.
$ _____

Answer:
$1.38

Explanation:
Four girls have $5.52 to share equally. So, each girl get $5.52/4 = $1.38. If the amount shares equally, each girl get 1 dollar, 1 dime, 8 pennies.

Question 8.
Aimee and three of her friends have three quarters and one nickel. If Aimee and her friends share the money equally, how much will each person get? Explain how you found your answer.
$ _____

Answer:
$0.2

Explanation:
Aimee and three of her friends have three quarters and one nickel. If Aimee and her friends share the money equally. Four members shared (3 x 25/100) + 5/100 = 75/100 + 5/100 = 80/100 = 0.8.
Four members shared $0.8 equally, $0.8/4 = $0.2.

Common Core – New – Page No. 523

Problem Solving Money

Use the act it out strategy to solve.

Question 1.
Carl wants to buy a bicycle bell that costs $4.50. Carl has saved $2.75 so far. How much more money does he need to buy the bell?
Use 4 $1 bills and 2 quarters to model $4.50. Remove bills and coins that have a value of $2.75. First, remove 2 $1 bills and 2 quarters.
Next, exchange one $1 bill for 4 quarters and remove 1 quarter.
Count the amount that is left. So, Carl needs to save $1.75 more.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - New img 42

Answer:
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - New img 42

Question 2.
Together, Xavier, Yolanda, and Zachary have $4.44. If each person has the same amount, how much money does each person have?
$ __________

Answer:
$1.11

Explanation:
Together, Xavier, Yolanda, and Zachary have $4.44. If each person has the same amount, $4.44/4 = $1.11

Question 3.
Marcus, Nan, and Olive each have $1.65 in their pockets. They decide to combine the money. How much money do they have altogether?
$ __________

Answer:
$4.95

Explanation:
Marcus, Nan, and Olive each have $1.65 in their pockets. They decide to combine the money. So, $1.65 + $1.65 + $1.65 = $4.95

Question 4.
Jessie saves $6 each week. In how many weeks will she have saved at least $50?
__________ weeks

Answer:
9 weeks

Explanation:
Jessie saves $6 each week. To save $50, $50/$6 = 9 weeks (approximately)

Question 5.
Becca has $12 more than Cece. Dave has $3 less than Cece. Cece has $10. How much money do they have altogether?
$ __________

Answer:
$39

Explanation:
Cece has $10.
Becca has $12 more than Cece = $10 + $12 = $22.
Dave has $3 less than Cece = $10 – $3 = $7.
All together = $10 + $22 + $7 = $39.

Common Core – New – Page No. 524

Lesson Check

Question 1.
Four friends earned $5.20 for washing a car. They shared the money equally. How much did each friend get?
Options:
a. $1.05
b. $1.30
c. $1.60
d. $20.80

Answer:
b. $1.30

Explanation:
Four friends earned $5.20 for washing a car. They shared the money equally.
$5.20/4 = $1.30

Question 2.
Which represents the value of one $1 bill and 5 quarters?
Options:
a. $1.05
b. $1.25
c. $1.50
d. $2.25

Answer:
d. $2.25

Explanation:
one $1 bill and 5 quarters. 5 quarters = 5 x 0.25 = 1.25.
$1 + $1.25 = $2.25

Spiral Review

Question 3.
Bethany has 9 pennies. What fraction of a dollar is this?
Options:
a. \(\frac{9}{100}\)
b. \(\frac{9}{10}\)
c. \(\frac{90}{100}\)
d. \(\frac{99}{100}\)

Answer:
a. \(\frac{9}{100}\)

Explanation:
1 dollar = 100 pennies.
So, 9 pennies = 9/100 of a dollar

Question 4.
Michael made \(\frac{9}{12}\) of his free throws at practice. What is \(\frac{9}{12}\) in simplest form?
Options:
a. \(\frac{1}{4}\)
b. \(\frac{3}{9}\)
c. \(\frac{1}{2}\)
d. \(\frac{3}{4}\)

Answer:
d. \(\frac{3}{4}\)

Explanation:
\(\frac{9}{12}\) is divided by 3 that is equal to d. \(\frac{3}{4}\).

Question 5.
I am a prime number between 30 and 40. Which number could I be?
Options:
a. 31
b. 33
c. 36
d. 39

Answer:
a. 31

Explanation:
31 has fractions 1 and 31.

Question 6.
Georgette is using the benchmark \(\frac{1}{2}\) to compare fractions. Which statement is correct?
Options:
a. \(\frac{3}{8}>\frac{1}{2}\)
b. \(\frac{2}{5}<\frac{1}{2}\)
c. \(\frac{7}{12}<\frac{1}{2}\)
d. \(\frac{9}{10}=\frac{1}{2}\)

Answer:
b. \(\frac{2}{5}<\frac{1}{2}\)

Explanation:
From the given details, \(\frac{2}{5}<\frac{1}{2}\) is the correct answer.

Page No. 525

Choose the best term from the box to complete the sentence.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 43

Question 1.
A symbol used to separate the ones and the tenths place is called a __________.
__________

Answer:
decimal point

Question 2.
The number 0.4 is written as a ____________.
__________

Answer:
4 tenths or 40 hundredths

Question 3.
A ______________ is one of one hundred equal parts of a whole.
__________

Answer:
hundredth

Write the fraction or mixed number and the decimal shown by the model.

Question 4.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 44
Type below:
________

Answer:
\(\frac{4}{10}\) = 0.4

Explanation:
From the given model, 4 boxes are shaded out of 10 boxes. So, the fraction is \(\frac{4}{10}\) = 0.4

Question 5.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 45
Type below:
________

Answer:
1\(\frac{3}{100}\) = 1.03

Explanation:
The model is divided into 100 equal parts. Each part represents the one-hundredth.
1\(\frac{3}{100}\) is 1 whole and 3 hundredths.

Write the number as hundredths in fraction form and decimal form.

Question 6.
\(\frac{8}{10}\)
Type below:
________

Answer:
\(\frac{80}{100}\)
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 5 509
0.80

Explanation:
Write \(\frac{8}{10}\) as an equivalent fraction.
\(\frac{8}{10}\) =\(\frac{8 × 10}{10× 10}\) = \(\frac{80}{100}\)
8 tenths is the same as 8 tenths 0 hundredths. So the decimal form = 0.80

Question 7.
0.5
Type below:
________

Answer:
\(\frac{50}{100}\)
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 3 509
0.50

Explanation:
Write 0.5 = \(\frac{5}{10}\) as an equivalent fraction.
\(\frac{5}{10}\) =\(\frac{5 × 10}{10× 10}\) = \(\frac{50}{100}\)
5 tenths is the same as 5 tenths 0 hundredths and also 0.50

Question 8.
Type below:
________

Answer:
b. \(\frac{2}{5}<\frac{1}{2}\)

Explanation:

Write the fraction or mixed number as a money amount, and as a decimal in terms of dollars.

Question 9.
\(\frac{95}{100}\)
amount: $ _____ decimal: _____ of a dollar

Answer:
amount: $0.95; decimal: 0.95

Explanation:
Write down 95 with the decimal point 2 spaces from the right (because 100 has 2 zeros)

Question 10.
1 \(\frac{48}{100}\)
amount: $ _____ decimal: _____ of a dollar

Answer:
amount: $1.48; decimal: 1.48

Explanation:
1\(\frac{48}{100}\) = \(\frac{148}{100}\)
Write down 148 with the decimal point 2 spaces from the right (because 100 has 2 zeros). So, 1.48 is the answer

Question 11.
\(\frac{4}{100}\)
amount: $ _____ decimal: _____ of a dollar

Answer:
amount: $0.04; decimal: 0.04

Explanation:
Write down 4 with the decimal point 2 spaces from the right (because 100 has 2 zeros). So, the answer is 0.04

Page No. 526

Question 12.
Ken’s turtle competed in a 0.50-meter race. His turtle had traveled \(\frac{4}{100}\)
meter when the winning turtle crossed the finish line. What is \(\frac{4}{100}\) written as a decimal?
_____

Answer:
decimal: 0.04

Explanation:
Write down 4 with the decimal point 2 spaces from the right (because 100 has 2 zeros). So, the answer is 0.04

Question 13.
Alex lives eight tenths of a mile from Sarah. What is eight tenths written as a decimal?
_____

Answer:
decimal: 0.8

Explanation:
Write down 8 with the decimal point 1 space from the right (because 100 has 1 zero). The decimal value of eight tenths is 0.8

Question 14.
What fraction and decimal, in hundredths, is equivalent to \(\frac{7}{10}\)?
Type below:
________

Answer:
\(\frac{7 x 10}{10 x 10}\) = 0.70

Explanation:
\(\frac{7}{10}\) = \(\frac{7 x 10}{10 x 10}\) = 0.70

Question 15.
Elaine found the following in her pocket. How much money was in her pocket?
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 46
$ _____

Answer:
$\(\frac{140}{100}\)

Explanation:
Given that 1 dollar, 1 quarter, 1 dime, 1 Nickel.
1 + 25/100 + 10/100 + 5/100 = 1 + 40/100 = 140/100

Question 16.
Three girls share $0.60. Each girl gets the same amount. How much money does each girl get?
$ _____

Answer:
$0.20

Explanation:
Three girls share $0.60. Each girl gets the same amount. So, $0.60/3 = $0.20

Question 17.
The deli scale weighs meat and cheese in hundredths of a pound. Sam put \(\frac{5}{10}\) pound of pepperoni on the deli scale. What weight does the deli scale show?
_____ hundredths

Answer:
50 hundredths

Explanation:
\(\frac{5}{10}\) = \(\frac{5 x 10}{10 x 10}\) = \(\frac{50}{100}\).
\(\frac{50}{100}\) written as 50 hundredths.

Page No. 529

Question 1.
Find \(\frac{7}{10}+\frac{5}{100}\)
Think: Write the addends as fractions with a common denominator.
\(\frac{■}{100}\) + \(\frac{■}{100}\) = \(\frac{■}{■}\)
\(\frac{□}{□}\)

Answer:
\(\frac{75}{100}\)

Explanation:
\(\frac{7}{10}+\frac{5}{100}\).
Write the addends as fractions with a common denominator
\(\frac{7}{10}\) = \(\frac{7 X 10}{10 X 10}\) = \(\frac{70}{100}\).
\(\frac{70}{100}+\frac{5}{100}\) = \(\frac{75}{100}\)

Find the sum.

Question 2.
\(\frac{1}{10}+\frac{11}{100}\) = \(\frac{□}{□}\)

Answer:
\(\frac{21}{100}\)

Explanation:
\(\frac{1}{10}+\frac{11}{100}\).
Write the addends as fractions with a common denominator
\(\frac{1}{10}\) = \(\frac{1 X 10}{10 X 10}\) = \(\frac{10}{100}\).
\(\frac{10}{100}+\frac{11}{100}\) = \(\frac{21}{100}\)

Question 3.
\(\frac{36}{100}+\frac{5}{10}\) = \(\frac{□}{□}\)

Answer:
\(\frac{86}{100}\)

Explanation:
\(\frac{36}{100}+\frac{5}{10}\).
Write the addends as fractions with a common denominator
\(\frac{5}{10}\) = \(\frac{5 X 10}{10 X 10}\) = \(\frac{50}{100}\).
\(\frac{36}{100}+\frac{50}{100}\) = \(\frac{86}{100}\).

Question 4.
$0.16 + $0.45 = $ _____

Answer:
$0.61

Explanation:
Think 0.16 as 16 hundredths = \(\frac{16}{100}\).
Think 0.45 as 45 hundredths = \(\frac{45}{100}\).
Write the addends as fractions with a common denominator
\(\frac{16}{100}\) + \(\frac{45}{100}\) = \(\frac{61}{100}\) = 0.61

Question 5.
$0.08 + $0.88 = $ _____

Answer:
$0.96

Explanation:
Think 0.08 as 8 hundredths = \(\frac{8}{100}\).
Think 0.88 as 88 hundredths = \(\frac{88}{100}\).
Write the addends as fractions with a common denominator.
\(\frac{8}{100}\) + \(\frac{88}{100}\) = \(\frac{96}{100}\) = 0.96

Question 6.
\(\frac{6}{10}+\frac{25}{100}\) = \(\frac{□}{□}\)

Answer:
\(\frac{85}{100}[/latex

Explanation:
[latex]\frac{6}{10}+\frac{25}{100}\)
Write the addends as fractions with a common denominator.
\(\frac{6}{10}\) = \(\frac{6 X 10}{10 X 10}\) = \(\frac{60}{100}\).
\(\frac{60}{100}+\frac{25}{100}\) = \(\frac{85}{100}\).

Question 7.
\(\frac{7}{10}+\frac{7}{100}\) = \(\frac{□}{□}\)

Answer:
50 hundredths

Explanation:
\(\frac{7}{10}+\frac{7}{100}\)
Write the addends as fractions with a common denominator.
\(\frac{7}{10}\) = \(\frac{7 X 10}{10 X 10}\) = \(\frac{70}{100}\).
\(\frac{70}{100}+\frac{7}{100}\) = \(\frac{77}{100}\).

Question 8.
$0.55 + $0.23 = $ _____

Answer:
$0.78

Explanation:
Think 0.55 as 55 hundredths = \(\frac{55}{100}\).
Think 0.23 as 23 hundredths = \(\frac{23}{100}\).
Write the addends as fractions with a common denominator.
\(\frac{55}{100}\) + \(\frac{23}{100}\) = \(\frac{78}{100}\) = 0.78.

Question 9.
$0.19 + $0.13 = $ _____

Answer:
$0.32

Explanation:
Think 0.19 as 19 hundredths = \(\frac{19}{100}\).
Think 0.13 as 13 hundredths = \(\frac{13}{100}\).
Write the addends as fractions with a common denominator.
\(\frac{19}{100}\) + \(\frac{13}{100}\) = \(\frac{32}{100}\) = 0.32.

Reason Quantitatively Algebra Write the number that makes the equation true.

Question 10.
\(\frac{20}{100}+\frac{■}{10}\) = \(\frac{60}{100}\)
■ = _____

Answer:
■ = 4

Explanation:
\(\frac{20}{100}+\frac{■}{10}\) = \(\frac{60}{100}\).
Let the unknown number = s.
If s = 4,
\(\frac{20}{100}+\frac{4}{10}\).
Write the addends as fractions with a common denominator.
\(\frac{4}{10}\) = \(\frac{4 X 10}{10 X 10}\) = \(\frac{40}{100}\).
\(\frac{20}{100}+\frac{40}{100}\) = \(\frac{60}{100}\).
So, the unknown number is 4.

Question 11.
\(\frac{2}{10}+\frac{■}{100}\) = \(\frac{90}{100}\)
■ = _____

Answer:
■ = 70

Explanation:
\(\frac{2}{10}+\frac{■}{100}\) = \(\frac{90}{100}\).
Let the unknown number = s.
If s = 70,
\(\frac{2}{10}+\frac{7}{100}\).
Write the addends as fractions with a common denominator.
\(\frac{2}{10}\) = \(\frac{2 X 10}{10 X 10}\) = \(\frac{20}{100}\).
\(\frac{20}{100}+\frac{70}{100}\) = \(\frac{90}{100}\).
So, the unknown number is 70.

Question 12.
Jerry had 1 gallon of ice cream. He used \(\frac{3}{10}\) gallon to make chocolate milkshakes and 0.40 gallon to make vanilla milkshakes. How much ice cream does Jerry have left after making the milkshakes?
_____ gallon

Answer:
0.30 gallon

Explanation:
Jerry had 1 gallon of ice cream. He used \(\frac{3}{10}\) gallon to make chocolate milkshakes and 0.40 gallon to make vanilla milkshakes.
So, write 0.40 as \(\frac{40}{100}\) gallon.
She used \(\frac{3}{10}\) + \(\frac{40}{100}\).
\(\frac{3}{10}\) = \(\frac{3 X 10}{10 X 10}\) = \(\frac{30}{100}\).
\(\frac{30}{100}\) + \(\frac{40}{100}\) = \(\frac{70}{100}\)
Jerry have left 1 – \(\frac{70}{100}\) = \(\frac{30}{100}\) = 0.30 gallon

Page No. 530

Use the table for 13−16.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 47

Question 13.
Dean selects Teakwood stones and Buckskin stones to pave a path in front of his house. How many meters long will each set of one Teakwood stone and one Buckskin stone be?
_____ meter

Answer:
\(\frac{71}{100}\) meter

Explanation:
Dean selects Teakwood stones and Buckskin stones to pave a path in front of his house.
Teakwood stone and one Buckskin stone = \(\frac{3}{10}\) + \(\frac{41}{100}\).
Write the addends as fractions with a common denominator.
\(\frac{3}{10}\) = \(\frac{3 X 10}{10 X 10}\) = \(\frac{30}{100}\).
\(\frac{30}{100}\) + \(\frac{41}{100}\) = \(\frac{71}{100}\)

Question 14.
The backyard patio at Nona’s house is made from a repeating pattern of one Rose stone and one Rainbow stone. How many meters long is each pair of stones?
_____ meter

Answer:
\(\frac{68}{100}\) meter

Explanation:
The backyard patio at Nona’s house is made from a repeating pattern of one Rose stone and one Rainbow stone.
Each pair of stone = \(\frac{8}{100}\) + \(\frac{6}{10}\).
\(\frac{6}{10}\) = \(\frac{6 X 10}{10 X 10}\) = \(\frac{60}{100}\).
Each pair of stone = \(\frac{8}{100}\) + \(\frac{60}{100}\) = \(\frac{68}{100}\).

Question 15.
For a stone path, Emily likes the look of a Rustic stone, then a Rainbow stone, and then another Rustic stone. How long will the three stones in a row be? Explain.
_____ meter

Answer:
\(\frac{90}{100}\) meter

Explanation:
For a stone path, Emily likes the look of a Rustic stone, then a Rainbow stone, and then another Rustic stone. If three stones in a row, then
\(\frac{15}{100}\) + \(\frac{6}{10}\) + \(\frac{15}{100}\).
\(\frac{30}{100}\) + \(\frac{6}{10}\).
\(\frac{6}{10}\) = \(\frac{6 X 10}{10 X 10}\) = \(\frac{60}{100}\).
\(\frac{30}{100}\) + \(\frac{60}{100}\) = \(\frac{90}{100}\).

Question 16.
Which two stones can you place end-to-end to get a length of 0.38 meter? Explain how you found your answer.
Type below:
________

Answer:
If you add Teakwood stones and Rose stones, then you get a length of 0.38 meter.
\(\frac{3}{10}\) + \(\frac{8}{100}\).
\(\frac{3}{10}\) = \(\frac{3 X 10}{10 X 10}\) = \(\frac{30}{100}\).
\(\frac{30}{100}\) + \(\frac{8}{100}\) = latex]\frac{38}{100}[/latex] = 0.38.
If you add any other two stones, the answer will not equal to 0.38.

Question 17.
Christelle is making a dollhouse. The dollhouse is \(\frac{6}{10}\) meter tall without the roof. The roof is \(\frac{15}{100}\) meter high. What is the height of the dollhouse with the roof? Choose a number from each column to complete an equation to solve.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 48
\(\frac{□}{□}\) meter

Answer:
\(\frac{60}{100}\) + \(\frac{15}{100}\) = \(\frac{75}{100}\) meter

Explanation:
\(\frac{6}{10}\) + \(\frac{15}{100}\).
\(\frac{6}{10}\) = \(\frac{6 X 10}{10 X 10}\) = \(\frac{60}{100}\).
\(\frac{60}{100}\) + \(\frac{15}{100}\) = \(\frac{75}{100}\).

Common Core – New – Page No. 531

Add Fractional Parts of 10 and 100

Find the sum.

Question 1.
\(\frac{2}{10}+\frac{43}{100}\) Think: Write \(\frac{2}{10}\) as a fraction with a denominator of 100: \(\frac{2 \times 10}{10 \times 10}=\frac{20}{100}\)
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - New img 49

Answer:
\(\frac{63}{100}\)

Explanation:
Think: Write \(\frac{2}{10}\) as a fraction with a denominator of 100: \(\frac{2 \times 10}{10 \times 10}=\frac{20}{100}\)
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - New img 49

Question 2.
\(\frac{17}{100}+\frac{6}{10}\)
\(\frac{□}{□}\)

Answer:
\(\frac{77}{100}\)

Explanation:
\(\frac{17}{100}+\frac{6}{10}\).
\(\frac{6 \times 10}{10 \times 10}=\frac{60}{100}\)
\(\frac{17}{100}+\frac{60}{100}\) = \(\frac{77}{100}\)

Question 3.
\(\frac{9}{100}+\frac{4}{10}\)
\(\frac{□}{□}\)

Answer:
\(\frac{49}{100}\)

Explanation:
\(\frac{9}{100}+\frac{4}{10}\).
\(\frac{4 \times 10}{10 \times 10}=\frac{40}{100}\)
\(\frac{9}{100}+\frac{40}{100}\) = \(\frac{49}{100}\)

Question 4.
\(\frac{7}{10}+\frac{23}{100}\)
\(\frac{□}{□}\)

Answer:
\(\frac{93}{100}\)

Explanation:
\(\frac{7}{10}+\frac{23}{100}\).
\(\frac{7 \times 10}{10 \times 10}=\frac{70}{100}\)
\(\frac{70}{100}+\frac{23}{100}\) = \(\frac{93}{100}\)

Question 5.
$0.48 + $0.30
$ _____

Answer:
$0.78

Explanation:
Think $0.48 as \(\frac{48}{100}\).
Think $0.30 as \(\frac{30}{100}\).
\(\frac{48}{100}+\frac{30}{100}\) = \(\frac{78}{100}\) = $0.78

Question 6.
$0.25 + $0.34
$ _____

Answer:
$0.59

Explanation:
Think $0.25 as \(\frac{25}{100}\).
Think $0.34 as \(\frac{34}{100}\).
\(\frac{25}{100}+\frac{34}{100}\) = \(\frac{59}{100}\) = $0.59

Question 7.
$0.66 + $0.06
$ _____

Answer:
$0.72

Explanation:
Think $0.66 as \(\frac{66}{100}\).
Think $0.06 as \(\frac{6}{100}\).
\(\frac{66}{100}+\frac{6}{100}\) = \(\frac{72}{100}\) = $0.72

Problem Solving

Question 8.
Ned’s frog jumped \(\frac{38}{100}\) meter. Then his frog jumped \(\frac{4}{10}\) meter. How far did Ned’s frog jump in all?
\(\frac{□}{□}\)

Answer:
\(\frac{78}{100}\) meter

Explanation:
Ned’s frog jumped \(\frac{38}{100}\) meter. Then his frog jumped \(\frac{4}{10}\) meter.
So, together \(\frac{38}{100}\) + \(\frac{4}{10}\) jumped.
\(\frac{4}{10}\) = \(\frac{4 \times 10}{10 \times 10}=\frac{40}{100}\).
\(\frac{38}{100}\) + \(\frac{40}{100}\) = \(\frac{78}{100}\).

Question 9.
Keiko walks \(\frac{5}{10}\) kilometer from school to the park. Then she walks \(\frac{19}{100}\) kilometer from the park to her home. How far does Keiko walk in all?
\(\frac{□}{□}\)

Answer:
\(\frac{69}{100}\) kilometer

Explanation:
Keiko walks \(\frac{5}{10}\) kilometer from school to the park. Then she walks \(\frac{19}{100}\) kilometer from the park to her home.
Total = \(\frac{5}{10}\) + \(\frac{19}{100}\) kilometer.
\(\frac{5}{10}\) = \(\frac{5 \times 10}{10 \times 10}=\frac{50}{100}\).
\(\frac{50}{100}\) + \(\frac{19}{100}\) = \(\frac{69}{100}\).

Common Core – New – Page No. 532

Lesson Check

Question 1.
In a fish tank, \(\frac{2}{10}\) of the fish were orange and \(\frac{5}{100}\) of the fish were striped. What fraction of the fish were orange or striped?
Options:
a. \(\frac{7}{10}\)
b. \(\frac{52}{100}\)
c. \(\frac{25}{100}\)
d. \(\frac{7}{100}\)

Answer:
c. \(\frac{25}{100}\)

Explanation:
In a fish tank, \(\frac{2}{10}\) of the fish were orange and \(\frac{5}{100}\) of the fish were striped.
To find the raction of the fish were orange or striped Add \(\frac{2}{10}\) and \(\frac{5}{100}\).
\(\frac{2}{10}\) = \(\frac{2 \times 10}{10 \times 10}=\frac{20}{100}\).
\(\frac{20}{100}\) + \(\frac{5}{100}\) = \(\frac{25}{100}\).

Question 2.
Greg spends $0.45 on an eraser and $0.30 on a pen. How much money does Greg spend in all?
Options:
a. $3.45
b. $0.75
c. $0.48
d. $0.15

Answer:
b. $0.75

Explanation:
Think $0.45 as \(\frac{45}{100}\).
Think $0.30 as \(\frac{30}{100}\).
\(\frac{45}{100}+\frac{30}{100}\) = \(\frac{75}{100}\) = $0.75.

Spiral Review

Question 3.
Phillip saves $8 each month. How many months will it take him to save at least $60?
Options:
a. 6 months
b. 7 months
c. 8 months
d. 9 months

Answer:
c. 8 months

Explanation:
Phillip saves $8 each month.
To save at least $60, \(\frac{60}{8}\) = 8 months (approximately)

Question 4.
Ursula and Yi share a submarine sandwich. Ursula eats \(\frac{2}{8}\) of the sandwich. Yi eats \(\frac{3}{8}\) of the sandwich. How much of the sandwich do the two friends eat?
Options:
a. \(\frac{1}{8}\)
b. \(\frac{4}{8}\)
c. \(\frac{5}{8}\)
d. \(\frac{6}{8}\)

Answer:
c. \(\frac{5}{8}\)

Explanation:
Ursula and Yi share a submarine sandwich. Ursula eats \(\frac{2}{8}\) of the sandwich. Yi eats \(\frac{3}{8}\) of the sandwich.
Two friends eat \(\frac{2}{8}\) + \(\frac{3}{8}\) = \(\frac{5}{8}\)

Question 5.
A carpenter has a board that is 8 feet long. He cuts off two pieces. One piece is 3 \(\frac{1}{2}\) feet long and the other is 2 \(\frac{1}{3}\) feet long. How much of the board is left?
Options:
a. 2 \(\frac{1}{6}\)
b. 2 \(\frac{5}{6}\)
c. 3 \(\frac{1}{6}\)
d. 3 \(\frac{5}{6}\)

Answer:
a. 2 \(\frac{1}{6}\)

Explanation:
3 \(\frac{1}{2}\) = \(\frac{7}{2}\).
2 \(\frac{1}{3}\) = \(\frac{7}{3}\).
A carpenter has a board that is 8 feet long. He cuts off two pieces. One piece is 3 \(\frac{1}{2}\) feet long and the other is 2 \(\frac{1}{3}\) feet long.
\(\frac{7}{2}\) + \(\frac{7}{3}\) = \(\frac{7 \times 3}{2\times 3} + [latex]\frac{7 \times 2}{3\times 2} = [latex]\frac{21}{6}\) + \(\frac{14}{6}\) = \(\frac{35}{6}\) = 5\(\frac{5}{6}\).
He left 8 – 5\(\frac{5}{6}\).
7\(\frac{6}{6}\) – 5\(\frac{5}{6}\) = 2\(\frac{1}{6}\)

Question 6.
Jeff drinks \(\frac{2}{3}\) of a glass of juice. Which fraction is equivalent to \(\frac{2}{3}\)?
Options:
a. \(\frac{1}{3}\)
b. \(\frac{3}{2}\)
c. \(\frac{3}{6}\)
d. \(\frac{8}{12}\)

Answer:
d. \(\frac{8}{12}\)

Explanation:
\(\frac{8}{12}\) is divided by 4. So, \(\frac{8}{12}\) = \(\frac{2}{3}\).

Page No. 535

Question 1.
Compare 0.39 and 0.42. Write <, >, or =.
Shade the model to help.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 50
0.39 ____ 0.42

Answer:
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 1 535
0.39 < 0.42

Compare. Write <, >, or =.

Question 2.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 51
0.26 ____ 0.23

Answer:
0.26 > 0.23

Explanation:
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 2 535
The digits in the one’s and tenths place are the same. Compare the digits in the hundredths place. 6 > 3. So, 0.26 > 0.23.

Question 3.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 52
0.7 ____ 0.54

Answer:
0.7 > 0.54

Explanation:
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 3 535
The digits in the ones place are the same. Compare the digits in the tenths place. 0.7 = 0.70. 7 > 5. So, 0.70 > 0.54.

Question 4.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 53
1.15 ____ 1.3

Answer:
1.15 < 1.3

Explanation:
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 4 535
The digits in the ones place are the same. Compare the digits in the tenths place. 1 < 3. So, 1.15 < 1.3

Question 5.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 54
4.5 ____ 2.89

Answer:
4.5 > 2.89

Explanation:
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 5 535
Compare one’s digits. 4 > 2 . So, 4.5 > 2.89

Compare. Write <, >, or =.

Question 6.
0.9 ____ 0.81

Answer:
0.9 > 0.81

Explanation:
0.9 is 9 tenths, which is equivalent to 90 hundredths.
0.81 is 81 hundredths.
90 hundredths > 81 hundredths. So, 0.9 > 0.81.

Question 7.
1.06 ____ 0.6

Answer:
1.06 > 0.6

Explanation:
1.06 is 106 hundredths.
0.6 is 6 tenths, which is equivalent to 60 hundredths.
106 hundredths > 60 hundredths. So, 1.06 > 0.6.

Question 8.
0.25 ____ 0.3

Answer:
0.25 < 0.3

Explanation:
0.25 is 25 hundredths.
0.3 is 3 tenths, which is equivalent to 30 hundredths.
25 hundredths < 30 hundredths. So, 0.25 < 0.3.

Question 9.
2.61 ____ 3.29

Answer:
2.61 < 3.29

Explanation:
2.61 is 261 hundredths.
3.29 is 329 hundredths.
261 hundredths < 329 hundredths. So, 2.61 < 3.29.

Reason Quantitatively Compare. Write <, >, or =.

Question 10.
0.30 ____ \(\frac{3}{10}\)

Answer:
0.30 = \(\frac{3}{10}\)

Explanation:
0.30 is 30 hundredths.
\(\frac{3}{10}\) is 3 tenths, which is equal to 30 hundredths.
30 hundredths = 30 hundredths. So, 0.30 = \(\frac{3}{10}\).

Question 11.
\(\frac{4}{100}\) ____ 0.2

Answer:
\(\frac{4}{100}\) < 0.2

Explanation:
\(\frac{4}{100}\) is 4 hundredths.
0.2 is 2 tenths, which is equal to 20 hundredths.
4 hundredths < 20 hundredths. So, \(\frac{4}{100}\) < 0.2

Question 12.
0.15 ____ \(\frac{1}{10}\)

Answer:
0.15 > \(\frac{1}{10}\)

Explanation:
0.15 is 15 hundredths.
\(\frac{1}{10}\) is 1 tenths, which is equal to 10 hundredths.
15 hundredths > 10 hundredths. So, 0.15 > \(\frac{1}{10}\).

Question 13.
\(\frac{1}{8}\) ____ 0.8

Answer:
latex]\frac{1}{8}[/latex] < 0.8

Explanation:
\(\frac{1}{8}\) = 0.25 is 25 hundredths.
0.8 is 8 tenths, which is equal to 80 hundredths.
25 hundredths < 80 hundredths. So, \(\frac{1}{8}\) < 0.8

Question 14.
Robert had $14.53 in his pocket. Ivan had $14.25 in his pocket. Matt had $14.40 in his pocket. Who had more money, Robert or Matt? Did Ivan have more money than either Robert or Matt?
________

Answer:
Robert had more money.
No, Ivan didn’t have more money than either Robert or Matt.

Explanation:
Compare Robert, Ivan, and Matt money to know who had more money.
The digits in the one’s place are the same. Compare the digits in the tenths place. 5 > 4 > 2. So, Robert had more money.

Page No. 536

Question 15.
Ricardo and Brandon ran a 1500-meter race. Ricardo finished in 4.89 minutes. Brandon finished in 4.83 minutes. What was the time of the runner who finished first?
a. What are you asked to find?–
Type below:
________

Answer:
The time of the runner who finished first.

Question 15.
b. What do you need to do to find the answer?
Type below:
________

Answer:
I have to compare the times to find the time that is less.

Question 15.
c. Solve the problem.
Type below:
________

Answer:
Use place-value chart
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 1 536
The digits of the one’s and tenths are equal. So, compare hundredths to find greater time.
9 > 3.
4.83 minutes are less than 4.89.

Question 15.
d. What was the time of the runner who finished first?
______ minutes

Answer:
4.83 minutes

Question 15.
e. Look back. Does your answer make sense? Explain.
_____

Answer:
Yes. The time of the runner who finished first is the lesser time of the two. Since 4.83, 4.89, then 4.83 minutes is the time of the runner who finished first.

Question 16.
The Venus flytrap closes in 0.3 second and the waterwheel plant closes in 0.2 second. What decimal is halfway between 0.2 and 0.3? Explain.
_____

Answer:
0.2 is 2 tenths, which is equal to the 20 hundredths.
0.3 is 3 tenths, which is equal to 30 hundredths.
The halfway between 20 hundredths and 30 hundredths is 25 hundredths.
So, the answer is 0.25.

Question 17.
For numbers 17a–17c, select True or False for the inequality.
a. 0.5 > 0.53
i. True
ii. False

Answer:
ii. False

Explanation:
0.5 is 50 hundredths.
0.53 is 53 hundredths.
50 hundredths < 53 hundredths. So, 0.5 < 0.53. So, the answer is false.

Question 17.
b. 0.35 < 0.37
i. True
ii. False

Answer:
i. True

Explanation:
0.35 is 35 hundredths.
0.37 is 37 hundredths.
35 hundredths < 37 hundredths.
0.35 < 0.37.
So, the answer is true.

Question 17. c. $1.35 > $0.35
i. True
ii. False

Answer:
i. True

Explanation:
$1.35 is 135 hundredths.
$0.35 is 35 hundredths.
135 hundredths > 35 hundredths.
$1.35 > $0.35.
So, the answer is correct.

Common Core – New – Page No. 537

Compare Decimals

Compare. Write <. >, or =.

Question 1.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - New img 55
Think: 3 tenths is less than 5 tenths. So, 0.35 < 0.53

Answer:
0.35 < 0.53

Explanation:
3 tenths is less than 5 tenths. So, 0.35 < 0.53

Question 2.
0.6 ______ 0.60

Answer:
0.6 = 0.60

Explanation:
0.6 is 6 tenths can write as 6 tenths and 0 hundredths. So, 0.6 = 0.60.

Question 3.
0.24 ______ 0.31

Answer:
0.24 < 0.31

Explanation:
2 tenths is less than 3 tenths. So, 0.24 < 0.31.

Question 4.
0.94 ______ 0.9

Answer:
0.94 > 0.9

Explanation:
The digits of tenths are equal. So, compare hundredths. 4 hundredths is greater than 0 hundredths. So, 0.94 > 0.9.

Question 5.
0.3 ______ 0.32

Answer:
0.3 < 0.32

Explanation:
The digits of tenths are equal. So, compare hundredths. 0 hundredths is less than 2 hundredths. So, 0.3 < 0.32.

Question 6.
0.45 ______ 0.28

Answer:
0.45 > 0.28

Explanation:
4 tenths is greater than 2 tenths. So, 0.45 > 0.28.

Question 7.
0.39 ______ 0.93

Answer:
0.39 < 0.93

Explanation:
3 tenths is less than 9 tenths. So, 0.39 < 0.93.

Use the number line to compare. Write true or false.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals Common Core - New img 56

Question 8.
0.8 > 0.78
______

Answer:
true

Explanation:
0.78 is in between 0.7 and 0.8 that is less than 0.8. So, 0.8 > 0.78.

Question 9.
0.4 > 0.84
______

Answer:
false

Explanation:
0.4 is less than 0.84 and the left side of the number line. So, 0.4 < 0.84. The answer is false.

Question 10.
0.7 > 0.70
______

Answer:
false

Explanation:
0.7 is 7 tenths and 70 hundredths. 0.7 = 0.70. So, the answer is false.

Question 11.
0.4 > 0.04
______

Answer:
true

Explanation:
0.04 is less than 0.4 and it is left side of the 0.1 on the number line. 0.1 is less than 0.4. So, the given answer is true.

Compare. Write true or false.

Question 12.
0.09 > 0.1
______

Answer:
false

Explanation:
0 tenths is less than 1 tenths. So, 0.09 < 0.1. So, the answer is false.

Question 13.
0.24 = 0.42
______

Answer:
false

Explanation:
2 tenths is less than 4 tenths. So, 0.24 < 0.42. So, the answer is false.

Question 14.
0.17 < 0.32 ______

Answer:
true

Explanation:
1 tenths is less than 3 tenths. So, 0.17 < 0.32. So, the answer is true.

Question 15.
0.85 > 0.82
______

Answer:
true

Explanation:
The digits of tenths are equal. So, compare hundredths. 5 hundredths is greater than 2 hundredths. So, 0.85 > 0.82.

Question 16.
Kelly walks 0.7 mile to school. Mary walks 0.49 mile to school. Write an inequality using <, > or = to compare the distances they walk to school.
0.7 ______ 0.49

Answer:
0.7 > 0.49

Explanation:
7 tenths is greater than 4 tenths. So, 0.7 > 0.49.

Question 17.
Tyrone shades two decimal grids. He shades 0.03 of the squares on one grid blue. He shades 0.3 of another grid red. Which grid has the greater part shaded?
0.03 ______ 0.3

Answer:
0.03 < 0.3

Explanation:
0.03 is 3 hundredths.
0.3 is 3 tenths, which is equal to 30 hundredths.
3 hundredths < 30 hundredths. So, 0.03 < 0.3.

Common Core – New – Page No. 538

Lesson Check

Question 1.
Bob, Cal, and Pete each made a stack of baseball cards. Bob’s stack was 0.2 meter high. Cal’s stack was 0.24 meter high. Pete’s stack was 0.18 meter high.
Which statement is true?
Options:
a. 0.02 > 0.24
b. 0.24 > 0.18
c. 0.18 > 0.2
d. 0.24 = 0.2

Answer:
b. 0.24 > 0.18

Explanation:
2 tenths is greater than 1 tenth. So, 0.24 > 0.18.

Question 2.
Three classmates spent money at the school supplies store. Mark spent 0.5 dollar, Andre spent 0.45 dollar, and Raquel spent 0.52 dollar. Which
statement is true?
Options:
a. 0.45 > 0.5
b. 0.52 < 0.45
c. 0.5 = 0.52
d. 0.45 < 0.5

Answer:
d. 0.45 < 0.5

Explanation:
4 tenths is less than 5 tenth. So, 0.45 > 0.5.

Spiral Review

Question 3.
Pedro has $0.35 in his pocket. Alice has $0.40 in her pocket. How much money do Pedro and Alice have in their pockets altogether?
Options:
a. $0.05
b. $0.39
c. $0.75
d. $0.79

Answer:
c. $0.75

Explanation:
Pedro has $0.35 in his pocket. Alice has $0.40 in her pocket.
Together = $0.35 + $0.40 = $0.75.

Question 4.
The measure 62 centimeters is equivalent to \(\frac{62}{100}\) meter. What is this measure written as a decimal?
Options:
a. 62.0 meters
b. 6.2 meters
c. 0.62 meter
d. 0.6 meter

Answer:
c. 0.62 meter

Explanation:
\(\frac{62}{100}\) = 0.62 meter.

Question 5.
Joel has 24 sports trophies. Of the trophies, \(\frac{1}{8}\) are soccer trophies. How many soccer trophies does Joel have?
Options:
a. 2
b. 3
c. 4
d. 6

Answer:
b. 3

Explanation:
Joel has 24 sports trophies. Of the trophies, \(\frac{1}{8}\) are soccer trophies.
So, \(\frac{1}{8}\) X 24 = 3 soccer trophies.

Question 6.
Molly’s jump rope is 6 \(\frac{1}{3}\) feet long. Gail’s jump rope is 4 \(\frac{2}{3}\) feet long. How much longer is Molly’s jump rope?
Options:
a. 1 \(\frac{1}{3}\) feet
b. 1 \(\frac{2}{3}\) feet
c. 2 \(\frac{1}{3}\) feet
d. 2 \(\frac{2}{3}\) feet

Answer:
b. 1 \(\frac{2}{3}\) feet

Explanation:
6 \(\frac{1}{3}\) feet = \(\frac{19}{3}\) feet.
4 \(\frac{2}{3}\) feet = \(\frac{14}{3}\) feet.
\(\frac{19}{3}\) – \(\frac{14}{3}\) = \(\frac{5}{3}\) feet = b. 1 \(\frac{2}{3}\) feet.

Page No. 539

Question 1.
Select a number shown by the model. Mark all that apply.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 57
Type below:
________

Answer:
1 \(\frac{4}{10}\) = \(\frac{14}{10}\) = 1.4

Explanation:
from the given image, there is one whole number and \(\frac{4}{10}\) of another model. So, 1 \(\frac{4}{10}\) = \(\frac{14}{10}\) = 1.4

Question 2.
Rick has one dollar and twenty-seven cents to buy a notebook. Which names this money amount in terms of dollars? Mark all that apply.
Options:
a. 12.7
b. 1.027
c. $1.27
d. 1.27
e. 1 \(\frac{27}{100}\)
f. \(\frac{127}{10}\)

Answer:
c. $1.27
d. 1.27
e. 1 \(\frac{27}{100}\)

Explanation:
one dollar and twenty-seven cents = 1 \(\frac{27}{100}\) = 1.27 = $1.27

Question 3.
For numbers 3a–3e, select True or False for the statement.
a. 0.9 is equivalent to 0.90.
i. True
ii. False

Answer:
i. True

Explanation:
0.9 is 9 tenths, which is equal to 90 hundredths. 0.9 = 0.90. So, the answer is true.

Question 3.
b. 0.20 is equivalent to \(\frac{2}{100}\)
i. True
ii. False

Answer:
ii. False

Explanation:
\(\frac{2}{100}\) = 0.02. So, the given answer is false.

Question 3.
c. \(\frac{80}{100}\) is equivalent to \(\frac{8}{10}\).
i. True
ii. False

Answer:
i. True

Explanation:
Divide \(\frac{80}{100}\) by 10 = \(\frac{8}{10}\). So, the answer is true.

Question 3.
d. \(\frac{6}{10}\) is equivalent to 0.60.
i. True
ii. False

Answer:
i. True

Explanation:
\(\frac{6}{10}\) is 0.6. 0.6 is 6 tenths, which is equal to 6 tenths and 0 hundredths. 0.60. So, 0.6 =0.60. The answer is true.

Question 3.
e. 0.3 is equivalent to \(\frac{3}{100}\)
i. True
ii. False

Answer:
ii. False

Explanation:
0.3 is 3 tenths, which is equal to 3 tenths and 0 hundredths. \(\frac{3}{100}\) is 0 tenths. So, the answer is false.

Page No. 540

Question 4.
After selling some old books and toys, Gwen and her brother Max had 5 one-dollar bills, 6 quarters, and 8 dimes. They agreed to divide the money equally.
Part A
Wat is the total amount of money that Gwen and Max earned?
Explain.
$ _____

Answer:
$7.30

Explanation:
After selling some old books and toys, Gwen and her brother Max had 5 one-dollar bills, 6 quarters, and 8 dimes.
5 + (6 X 25/100) + (8 X 10/100) = 5 + 150/100 + 80/100 = 5 + 230/100 = 730/100 = 7.30

Question 4.
Part B
Max said that he and Gwen cannot get equal amounts of money because 5 one-dollar bills cannot be divided evenly. Do you agree with Max?
Explain.
_____

Answer:
ii. False

Explanation:
No; they can share the 3 quarters and 4 dimes each. Then, they can change the 5 dollar bills into quarters. 1 dollar = 4 quarters. So, 5 dollars = 5 X 4 or 20 quarters. They can each get 10 quarters. So, each person has a total of 13 quarters and 4 dimes. $3.25 + $0.40 = $3.65

Question 5.
Harrison rode his bike \(\frac{6}{10}\) of a mile to the park. Shade the model. Then write the decimal to show how far Harrison rode his bike.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 58
Harrison rode his bike _______ mile to the park.
_____

Answer:
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 1 540
Harrison rode his bike 0.6 mile to the park.

Explanation:
6 boxes are shaded out of 10.

Question 6.
Amaldo spent \(\frac{88}{100}\) of a dollar on a souvenir pencil from Zion National Park in Utah. What is \(\frac{88}{100}\) written as a decimal in terms of dollars?
_____

Answer:
0.88

Explanation:
Write down 88 with the decimal point 2 spaces from the right (because 100 has 2 zeros). 0.88

Question 7.
Tran has $5.82. He is saving for a video game that costs $8.95.
Tran needs _______ more to have enough money for the game.
_____

Answer:
$3.13

Explanation:
Tran has $5.82. He is saving for a video game that costs $8.95. To know more amount need to buy a video game = $8.95 – $5.82 = $3.13

Page No. 541

Question 8.
Cheyenne lives \(\frac{7}{10}\) mile from school. A fraction in hundredths equal to \(\frac{7}{10}\) is
\(\frac{□}{□}\)

Answer:
\(\frac{70}{100}\)

Explanation:
\(\frac{7}{10}\) = \(\frac{7 \times 10}{10 \times 10}\) = \(\frac{70}{100}\)

Question 9.
Write a decimal in tenths that is less than 2.42 but greater than 2.0.
Type below:
__________

Answer:
2.1, 2.2, 2.3, 2.4

Explanation:
The decimal in greater than 2.0 and below the 2.4 are 2.1, 2.2, 2.3, 2.4

Question 10.
Kylee and two of her friends are at a museum. They find two quarters and one dime on the ground.
Part A
If Kylee and her friends share the money equally, how much will each person get? Explain how you found your answer.
$ _____
Explain:
__________

Answer:
$0.20; Two quarters and one dime are equal to $0.50 + $0.10 = $0.60. Take $0.60 as 6 dimes. When 6 dimes divide equally, each person will receive 2 dimes or $0.20.

Question 10.
Part B
Kylee says that each person will receive \(\frac{2}{10}\) of the money that was found. Do you agree? Explain.
__________

Answer:
No; Each person receives $0.20, which is 2/10 of a dollar, not 2/10 of the money that was found. Since there are 3 people who share the money equally, each person will receive 1/3 of the money.

Question 11.
Shade the model to show 1 \(\frac{52}{100}\). Then write the mixed number in decimal form.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 59
_____

Answer:
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 2 541
1.52

Page No. 542

Question 12.
Henry is making a recipe for biscuits. A recipe calls for \(\frac{5}{10}\) kilogram flour and \(\frac{9}{100}\) kilogram sugar.
Part A
If Henry measures correctly and combines the two amounts, how much flour and sugar will he have? Show your work.
\(\frac{□}{□}\) kilogram

Answer:
\(\frac{59}{100}\) kilogram

Explanation:
Henry is making a recipe for biscuits. A recipe calls for \(\frac{5}{10}\) kilogram flour and \(\frac{9}{100}\) kilogram sugar. So, add \(\frac{5}{10}\) kilogram flour and \(\frac{9}{100}\) kilogram flour.
\(\frac{5}{10}\) = \(\frac{5 \times 10}{10 \times 10}\) = \(\frac{50}{100}\).
\(\frac{50}{100}\) + \(\frac{9}{100}\) = \(\frac{59}{100}\).

Question 12.
Part B
How can you write your answer as a decimal?
__________ kilogram

Answer:
0.59 kilogram

Explanation:
\(\frac{59}{100}\) = 0.59

Question 13.
An orchestra has 100 musicians. \(\frac{4}{10}\) of them play string instruments—violin, viola, cello, double bass, guitar, lute, and harp. What decimal is equivalent to \(\frac{4}{10}\)?
__________

Answer:
0.4 or 0.40

Explanation:
\(\frac{4}{10}\) = 0.4 = 0.40

Question 14.
Complete the table.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 60

Answer:
grade 4 chapter 9 Relate Fractions and Decimals Image 3 541

Question 15.
The point on the number line shows the number of seconds it took an athlete to run the forty-yard dash. Write the decimal that correctly names the point.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 61

Answer:
\(\frac{70}{100}\)

Explanation:
The point is in between 5\(\frac{5}{10}\) and 6.0. The point after the 5\(\frac{5}{10}\) is 5\(\frac{6}{10}\) = 5.6

Page No. 543

Question 16.
Ingrid is making a toy car. The toy car is \(\frac{5}{10}\) meter high without the roof. The roof is \(\frac{18}{100}\) meter high. What is the height of the toy car with the roof? Choose a number from each column to complete an equation to solve.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 62
Type below:
__________

Answer:
\(\frac{50}{100}\) + \(\frac{18}{100}\) = \(\frac{68}{100}\) meter high

Explanation:
\(\frac{5}{10}\) = \(\frac{5 \times 10}{10 \times 10}\) = \(\frac{50}{100}\).
\(\frac{50}{100}\) + \(\frac{18}{100}\) = \(\frac{68}{100}\).

Question 17.
Callie shaded the model to represent the questions she answered correctly on a test. What decimal represents the part of the model that is shaded?
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 63
represents _____

Answer:
0.81

Explanation:
81 boxes are shaded out of 100. So, \(\frac{81}{100}\) = 0.81

Question 18.
For numbers 18a–18f, select True or False for the inequality.
a. 0.21 < 0.27
i. True
ii. False

Answer:
i. True

Explanation:
The digits in the one’s and tenths place are the same. Compare the digits in the hundredths place. 1 < 7. So, 0.21 < 0.27. The answer is true.

Question 18. b. 0.4 > 0.45

i. True
ii. False

Answer:
ii. False

Explanation:
0.4 = 0.40
The digits in the one’s and tenths place are the same. Compare the digits in the hundredths place. 0 < 5. So, 0.4 < 0.46. The answer is false.

Question 18.
c. $3.21 > $0.2
i. True
ii. False

Answer:
i. True

Explanation:
3 ones is greater than 0’s. So, $3.21 > $0.2

Question 18.
d. 1.9 < 1.90
i. True
ii. False

Answer:
ii. False

Explanation:
1.9 = 1.90. So, the answer is false

Question 18. e. 0.41 = 0.14
i. True
ii. False

Answer:
ii. False

Explanation:
The digits in the one’s are the same. Compare the digits in the tenths place. 4 > 1. So, 0.41 > 0.14. The answer is false.

Question 18. f. 6.2 > 6.02
i. True
ii. False

Answer:
i. True

Explanation:
2 tenths is greater than 0 tenths. So, 6.2 > 6.02. The answer is true.

Question 19.
Fill in the numbers to find the sum.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 64
Type below:
__________

Answer:
\(\frac{4}{10}\) + \(\frac{40}{100}\) = \(\frac{8}{10}\)

Explanation:
Let the unknown numbers are A and B.
\(\frac{4}{10}\) + \(\frac{A}{100}\) = \(\frac{8}{B}\)
If A = 40 and B = 10, then \(\frac{4}{10}\) + \(\frac{40}{100}\) = \(\frac{8}{10}\).

Page No. 544

Question 20.
Steve is measuring the growth of a tree. He drew this model to show the tree’s growth in meters. Which fraction, mixed number, or decimal does the model show? Mark all that apply.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 65
Options:
a. 1.28
b. 12.8
c. 0.28
d. 2 \(\frac{8}{100}\)
e. 1 \(\frac{28}{100}\)
f. 1 \(\frac{28}{10}\)

Answer:
a. 1.28
e. 1 \(\frac{28}{100}\)

Explanation:
From the given image, it has one model of 1 whole number and other model is shades 24 boxes out of 100. So, 1 \(\frac{28}{100}\) = \(\frac{128}{100}\) = 1.28 is the answer.

Question 21.
Luke lives 0.4 kilometer from a skating rink. Mark lives 0.25 kilometer from the skating rink.
Part A
Who lives closer to the skating rink? Explain.
_____

Answer:
Mark lives closer to the skating rink

Explanation:
0.4 is 4 tenths and 0.25 is 2 tenths 5 hundredths. Compare the tenths, since
4 tenths > 2 tenths. Luke lives farther from the rink. So, Mark lives closer.

Question 21.
Part B
How can you write each distance as a fraction? Explain.
Type below:
__________

Answer:
\(\frac{4}{10}\) and \(\frac{25}{100}\)

Explanation:
0.4 is 4 tenths. So, \(\frac{4}{10}\) and 0.25 is 25 hundredths. So, \(\frac{25}{100}\).

Question 21.
Part C
Luke is walking to the skating rink to pick up a practice schedule. Then he is walking to Mark’s house. Will he walk more than a kilometer or less than a kilometer? Explain.
__________

Answer:
Less than a kilometer; \(\frac{4}{10}\) < \(\frac{5}{10}\) or \(\frac{1}{2}\) and \(\frac{25}{100}\) < \(\frac{50}{100}\) or \(\frac{1}{2}\).
\(\frac{4}{10}\) + \(\frac{25}{100}\) < \(\frac{1}{2}\) + \(\frac{1}{2}\). So, \(\frac{1}{2}\) + \(\frac{1}{2}\) = 1.
Therefore, \(\frac{4}{10}\) + \(\frac{25}{100}\) < 1.

Page No. 551

Question 1.
Draw and label \(\overline{A B}\) in the space at the right.
\(\overline{A B}\) is a __________ .
__________

Answer:
grade 4 chapter 9 review test image 1 551
\(\overline{A B}\) is a line segment.

Draw and label an example of the figure.

Question 2.
\(\underset { XY }{ \longleftrightarrow } \)
Type below:
__________

Answer:
grade 4 chapter 9 review test image 2 551
\(\underset { XY }{ \longleftrightarrow } \) is a line

Question 3.
obtuse ∠K
Type below:
__________

Answer:
grade 4 chapter 9 review test image 3 551
Angle K is greater than a right angle and less than a straight angle.

Question 4.
∠CDE
Type below:
__________

Answer:
grade 4 chapter 9 review test image 4 551
angle CDE

Use Figure M for 5 and 6.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 66

Question 5.
Name a line segment.
Type below:
__________

Answer:
line segment TU

Explanation:
TU line is a straight path of points that continues without an end in both directions.

Question 6.
Name a right angle.
Type below:
__________

Answer:
Angle TUW

Explanation:
TUW is a right angle that forms a square corner.

Draw and label an example of the figure.

Question 7.
\(\overrightarrow{P Q}\)
Type below:
__________

Answer:
grade 4 chapter 9 review test image 5 551
\(\overrightarrow{P Q}\) is a ray.

Question 8.
acute ∠RST
Type below:
__________

Answer:
grade 4 chapter 9 review test image 6 551
Angle RST

Question 9.
straight ∠WXZ
Type below:
__________

Answer:
grade 4 chapter 9 review test image 7 551

Use Figure F for 10–15.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 67

Question 10.
Name a ray.
Type below:
__________

Answer:
Ray K

Explanation:
K is a ray that has one endpoint and continues without an end in one direction.

Question 11.
Name an obtuse angle.
Type below:
__________

Answer:
Angle ABK

Explanation:
ABK is an obtuse angle that is greater than a right angle and less than a straight angle.

Question 12.
Name a line.
Type below:
__________

Answer:
Line AC

Explanation:
AC is a line that is a straight path of points that continues without end in
both directions.

Question 13.
Name a line segment.
Type below:
__________

Answer:
Line Segment PQ

Explanation:
PQ is a line segment that is part of a line between two endpoints.

Question 14.
Name a right angle.
Type below:
__________

Answer:
Angle PRC

Explanation:
PRC is a right angle that forms a square corner.

Question 15.
Name an acute angle.
Type below:
__________

Answer:
Angle ABJ

Explanation:
ABJ is an acute angle that is less than a right angle.

Page No. 552

Use the picture of the bridge for 16 and 17.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 68

Question 16.
Classify ∠A.
_____ angle

Answer:
Right Angle

Explanation:
A is the right angle that forms a square corner.

Question 17.
Which angle appears to be obtuse?
∠ _____

Answer:
∠C

Explanation:
C is an obtuse angle that is greater than a right angle and less than a straight angle.

Question 18.
How many different angles are in Figure X?
List them.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 69
Type below:
__________

Answer:
4 Angles;
Right Angle = Angle EBC;
Obtuse angle = Angle DBF;
Acute angle = Angle DBE;
Straight angle = Angle ABC.

Explanation:

Question 19.
Vanessa drew the angle at the right and named it ∠TRS. Explain why Vanessa’s name for the angle is incorrect. Write a correct name for the angle.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 70
Type below:
__________

Answer:
Vanessa’s name for the angle is incorrect. Because She drew ∠TSR. The two rays R and T have the same endpoint at S called the angle. Also, the TSR is an acute angle that is less than a right angle.

Question 20.
Write the word that describes the part of Figure A.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 71
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals img 72
\(\overline{B G}\) _________
\(\underset { CD }{ \longleftrightarrow } \) _________
∠FBG _________
\(\overrightarrow{B E}\) _________
∠AGD _________

Answer:
\(\overline{B G}\) Line Segment.
\(\underset { CD }{ \longleftrightarrow } \) Line.
∠FBG Right Angle.
\(\overrightarrow{B E}\) Ray.
∠AGD an acute angle.

Conclusion:

Achieve excellent grades with the help of Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals PDF. Follow every method and step-by-step process included in HMH Go Math Grade 4 Chapter 9 Answer Key. Students can easily catch up on the way of solving math problems and they learn their own way to solve any difficult math problem by using Go Math Answer Key Grade 4 Chapter 9. Get flexible learning using Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 9 Relate Fractions and Decimals.

Leave a Comment