Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 8

Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units

Go Math Grade 2 Chapter 8 Length in Customary Units Answer Key is developed to help students focus on their learning and build knowledge of related concepts. The aim behind establishing the HMH Go Math Grade 2 Answer Key Ch 8 Length in Customary Units is to provide content-rich and comprehensive education to all children out there. Second Grade Go Math Chapter 8 Solutions crafted carefully sequences the mathematical concepts aligned as per the Common Core Curriculum. You can make use of them to clear your queries on the concerned topics in no time.

Go Math Grade 2 Chapter 8 Answer Key Length in Customary Units

Practicing the Elementary School Go Math Grade 2 Chapter 8 Length in Customary Units one can identify the areas of need and improvise on them. All you have to do is just tap on the quick links available for Length in Customary Units Topics below. Prepare whichever Topic you feel difficult and allot time to the concerned areas accordingly. Math Experts have created the Primary School HMH Go Math Chapter 8 Length in Customary Units Solutions in a descriptive way for better understanding.

Length in Customary Units

Lesson: 1 Measure with Inch Models

Lesson: 2 Make and Use a Ruler

Lesson: 3 Estimate Lengths in Inches

Lesson: 4 Measure with an Inch Ruler

Lesson: 5 Problem Solving • Add and Subtract in Inches

Mid-Chapter Checkpoint

Lesson: 6 Measure in Inches and Feet

Lesson: 7 Estimate Lengths in Feet

Lesson: 8 Choose a Tool

Lesson: 9 Display Measurement Data

Length in Customary Units Show What You Know

Compare Lengths
Question 1.
Order the pencils from shortest to longest.
Write 1, 2, 3.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 1.1
Answer:

Explanation:
The yellow color pencil is longest and the green color pencil is shortest pencil.

Use Nonstandard Units to Measure Length
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 1.2
Question 2.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 1.3
Answer:

Explanation:
There are 6 color tiles that cover the object.Each color tile is 1 inch.So, the object given above is 6 inches long.

Question 3.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 1.4
Answer:

Explanation:
There are 5 color tiles that cover the object. Each color tile is 1 inch. So, the object given above is 5 inches long.

Measure Length Twice: Nonstandard Units
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 1.5
Question 4.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 1.6
Answer:

Explanation:
There are 9 push pins that cover the object.So, the length of the given object is 9.

Question 5.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 1.7
Answer:

Explanation:
There are 23 linking cubes that cover the object.So, the length of the object is 23.

Length in Customary Units Vocabulary Builder

2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 2.1
Visualize It
Fill in the graphic organizer to describe the lengths of different objects.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 2.2

Understand Vocabulary
Use review words. Complete the sentences.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 2.3
Question 1.
The blue pencil is the _______ pencil.
Answer: The blue pencil is the longest pencil

Question 2.
The red pencil is the _______ pencil.
Answer: The red pencil is the shortest pencil

Question 3.
The red pencil is ______ than the yellow pencil.
Answer: The red pencil is shorter than the yellow pencil.

Question 4.
The blue pencil is _______ than the yellow pencil.
Answer: The blue pencil is longer than the yellow pencil.

Length in Customary Units Game Longer or Shorter?

Materials
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 2.4

  1. Each player chooses a picture on the board and then finds a real object that matches that picture.
  2. Place the objects next to each other to find which is longer and which is shorter. If the objects are the same length, choose another object.
  3. Spin the pointer on the spinner. The player with the object that matches the spinner puts a cube on that picture on the board.
  4. Take turns until all the pictures have cubes. The player with more cubes on the board wins.
    2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 2.5

Length in Customary Units Vocabulary Game

2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 3.1
Guess the Word
For 3 to 4 players
Materials

  • timer

How to Play

  1. Take turns to play.
  2. Choose a math word, but do not say it aloud.
  3. Set the timer for 1 minute.
  4. Give a one-word clue about your word. Give each player one chance to guess your word.
  5. If nobody guesses correctly, repeat Step 4 with a different clue. Repeat until a player guesses the word or time runs out. Give a different one-word clue each time.
  6. The first player to guess the word gets 1 point. If the player can use the word in a sentence, he or she gets 1 more point. Then that player gets the next turn.
  7. The first player to score 5 points wins.

The Write Way
Reflect
Choose one idea. Write about it in the space below.

  • When would you measure the length of an object? When would you estimate its length? Write 2–3 sentences to explain.
  • Explain when you would use each measuring tool. measuring tape yardstick inch ruler
  • Tell at least two things you know about a line plot.
    2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 3.2

Lesson 8.1 Measure with Inch Models

Essential Question How can you use inch models to measure length?

2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.1 1 ______ color tiles

2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.1 2 ______ color tiles

2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.1 3 ______ color tiles

Answer:

6 inches long

Explanation:
The object is 6 color tiles long.
So, the object is 6 inches long.

7 inches long

Explanation:
The object is 7 color tiles long.
So, the object is 7 inches long.

4 inches long

Explanation:
The object is 4 color tiles long.
So, the object is 4 inches long.

HOME CONNECTION • Your child used color tiles as an introduction to measurement of length before using standard measurement tools.

MATHEMATICAL PRACTICES
Attend to Precision Describe how to use color tiles to measure the length of an object.
Answer:
To measure the length of an object place the color tiles side by side and count the number of tiles that cover the object. Each tile is about 1 inch. Therefore the length of the object will be the total number of tiles.

Share and Show

Use color tiles. Measure the length of the object in inches.
Question 1.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.1 4 about ______ inches
Answer:

Answer:
6 inches long

Explanation:
The object is 6 color tiles long.
So, the object is 6 inches long.

Question 2.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.1 5 about ______ inches
Answer:

9 inches long

Explanation:
The object is 9 color tiles long.
So, the object is 9 inches long.

Question 3.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.1 6 about ______ inches
Answer:

6 inches long

Explanation:
The object is 6 color tiles long.
So, the object is 6 inches long.

Question 4.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.1 7 about ______ inches
Answer:

10 inches long

Explanation:
The object is 10 color tiles long.
So, the object is 10 inches long.

On Your Own

Use color tiles. Measure the length of the object in inches.
Question 5.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.1 8 about ______ inches
Answer:

5 inches long

Explanation:
The object is 5 color tiles long.
So, the object is 5 inches long.

Question 6.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.1 9 about ______ inches
Answer:

9 inches long

Explanation:
The object is 9 color tiles long.
So, the object is 9 inches long.

Question 7.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.1 10 about ______ inches
Answer:

13 inches long

Explanation:
The object is 13 color tiles long.
So, the object is 13 inches long.

Question 8.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.1 11 about ______ inches
Answer:

7 inches long

Explanation:
The object is 7 color tiles long.
So, the object is 7 inches long.

Question 9.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.1 12 about ______ inches
Answer:

9 inches long

Explanation:
The object is 9 color tiles long.
So, the object is 9 inches long.

Question 10.
GO DEEPER
Blue paper chains are 4 inches long. Red paper chains are 3 inches long. How many are needed to have 10 inches of paper chains?
______ blue paper chain
_______ red paper chains
Answer: 1 blue chain and 2 red chains

Problem Solving • Applications

Question 11.
THINK SMARTER
Blue paper chains are 8 inches long. Red paper chains are 6 inches long. How many are needed to have 22 inches of paper chains?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.1 13
______ blue paper chains
_______ red paper chain
Answer: 4 blue paper chains and 2 red paper chain

Question 12.
MATHEMATICAL PRACTICE
Use Reasoning
Liza has a ribbon that is 12 inches long. She needs to cut it into pieces that are each 4 inches long. How many pieces can she make?
______ Pieces
Answer:
Given,
Liza has a ribbon that is 12 inches long.
She needs to cut it into pieces that are each 4 inches long.
12/4 = 3
She can make 3 pieces.

Question 13.
THINK SMARTER +
Jeremy used color tiles to measure a string. Each tile is 1 inch long. How long is the string? Circle the number in the box to make the sentence true.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.1 14
Answer:

Explanation:
There are 2 color tiles that cover the length of the string.Each color tile measures 1 inch.So, the string is about 2 inches long.

TAKE HOME ACTIVITY • Have your child use several of the same small item (such as paper clips) to measure the lengths of some objects at home.

Measure with Inch Models Homework & Practice 8.1

Use color tiles. Measure the length of the object in inches.
Question 1.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.1 15 about ______ inches
Answer:

13 inches long

Explanation:
The object is 13 color tiles long.
So, the object is 13 inches long.

Question 2.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.1 16 about ______ inches
Answer:

4 inches long

Explanation:
The object is 4 color tiles long.
So, the object is 4 inches long.

Question 3.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.1 17 about ______ inches
Answer:

8 inches long

Explanation:
The object is 8 color tiles long.
So, the object is 8 inches long.

Problem Solving
Question 4.
Look around your classroom. Find an object that is about 4 inches long. Draw and label the object.
Answer:

Explanation:
The pencil I use is 4 inches long.

Question 5.
WRITE
Describe how you would find an object that is about 8 inches long.
Answer:
We can find an object that is about 8 inches long by placing color tiles along the object if the is about 8 color tiles then it is about 8 inches long.

Lesson Check
Question 1.
Jessie used color tiles to measure the rope. Each color tile measures 1 inch. The rope is about _____ inches long.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.1 18
Answer:
3 inches long

Explanation:
There are 3 color tiles that cover the length of the rope. Each color tile measures 1 inch. The rope is about 3 inches long.

Spiral Review
Question 2.
Adam has these coins. How much money is this?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.1 19
Answer: 41cents

Question 3.
Look at the clock hands. What time does this clock show?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.1 20
Answer:

Explanation:
The clock has the hours hand on 4 and the minutes hand on the 6 ie 30 mins.So, the time shown in the above watch is 4.30.

Question 4.
Hank has 84 marbles in a bag. His friend Mario has 71 marbles in his bag. How many marbles do they have altogether?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.1 21
Answer:

Explanation:
Hank has 84 marbles in a bag. His friend Mario has 71 marbles in his bag. Therefore they have 84+71=155 marbles altogether.

Lesson 8.2 Make and Use a Ruler

Essential Question Why is using a ruler similar to using a row of color tiles to measure length?

Listen and Draw

Use color tiles. Make the given length. Trace along the edge to show the length.
4 inches

2 inches

3 inches

HOME CONNECTION • Your child used color tiles as 1-inch models to show different lengths. This activity helps to make inch units a more familiar concept.

MATHEMATICAL PRACTICE
Describe how you knew how many color tiles to use for each length.

Share and Show

Measure the length with your ruler. Count the inches.
Question 1.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.2 1 about ______ inches
Answer:
By using the scale we can measure the length.
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.2-1

Question 2.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.2 2 about ______ inches
Answer:
By using the scale we can measure the length.
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.2-2

Question 3.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.2 3 about ______ inches
Answer:
By using the scale we can measure the length of the chain.
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.2-3

On Your Own

Measure the length with your ruler. Count the inches.

Question 4.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.2 4 about ______ inches
Answer:
By using the scale we can measure the length.
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.2-4

Question 5.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.2 5 about ______ inches
Answer:
By using the scale we can measure the length.
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.2-5

Question 6.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.2 6 about ______ inches
Answer:
By using the scale we can measure the length of the brush.
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.2-6

Question 7.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.2 7 about ______ inches
Answer:
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.2-7
The estimated length is 13 inches.

Question 8.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.2 8 about ______ inches
Answer:
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.2-8

Problem Solving • Applications

Question 9.
THINK SMARTER
Work with a classmate. Use both of your rulers to measure the length of a bulletin board or a window. What is the length?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.2 9
about _____ inches
Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-2
Thus the length of a bulletin board or a window is about 4 inches.

Question 10.
MATHEMATICAL PRACTICE
Explain Describe what you did in Exercise 9. How did you measure a length that is longer than your rulers?
______________________
______________________
Answer:
Measure the length of an object with your ruler. Then, in the space provided, use your ruler to draw a line equal to the length of the object.

Question 11.
THINK SMARTER
Measure the length of the yarn with your ruler. Does the sentence describe the yarn. Choose Yes or No.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.2 10
Answer:
7 inches long
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.2-10

TAKE HOME ACTIVITY • Choose one object in this lesson. Have your child find objects that are longer, about the same length, and shorter.

Make and Use a Ruler Homework & Practice 8.2

Measure the length with your ruler.
Count the inches.
Question 1.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.2 11 about _____ inches
Answer:
By using the scale we can measure the length of the rope.
The length of the rope is about 12 inches.
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.2-11

Question 2.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.2 12 about ______ inches
Answer:
By using the scale we can measure the length of the rope.
The length of the rope is about 5 inches.
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.2-12

Question 3.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.2 13 about ______ inches
Answer:
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.2-13

Problem Solving
Question 4.
Use your ruler. Measure the width of this page in inches.
about ______ inches
Answer:
go math grade 2 page
The width of the page is about 5 inches.

Question 5.
WRITE
Would you rather use color tiles or your ruler to measure the length of an object? Explain your choice.
Answer:
I would rather use a ruler because you then get the exact measurement using a system.

Lesson Check
Question 1.
Use your ruler. What is the length of this ribbon?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.2 14
about _____ inches
Answer:
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.2-14
The length of the ribbon is about 10 inches.

Spiral Review
Question 2.
What time is shown on this clock?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.2 15
Answer:
the time is about three hours forty-five minutes
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.2-15

Question 3.
What is the total value of these coins?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.2 16
_____ cents
Answer:
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.2-16
25 c + 25 c + 10 c we get 60 cents

Question 4.
The first group collected 238 cans. The second group collected 345 cans. How many cans did the two groups collect?
_________
Answer:
Given,
The first group collected 238 cans.
The second group collected 345 cans.
238 + 345 = 583 cans
Thus two groups collect 583 cans.

Question 5.
There are 2 children in each row. How many children are in 5 rows?
_____ children
Answer:
Given,
There are 2 children in each row.
2 × 5 = 10
Thus there are 10 children in 5 rows.

Lesson 8.3 Estimate Lengths in Inches

Essential Question How do you estimate the lengths of objects in inches?

Listen and Draw

Choose three objects. Measure their lengths with your ruler. Draw the objects and write their lengths.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.3 1

MATHEMATICAL PRACTICES
Describe how the three lengths compare. Which is the longest object?
Answer:
The three lengths are compared with ruler lengths
the longest object is a green roller with 13 inches

Share and Show

Circle the best estimate for the length of the string.
Question 1.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 8 Length in Customary Units 8.3 2
Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.3-2

Question 2.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 8 Length in Customary Units 8.3 3
Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.3-3

Question 3.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 8 Length in Customary Units 8.3 4
Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.3-4

On Your Own

Circle the best estimate for the length of the string.
Question 4.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 8 Length in Customary Units 8.3 5
Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.3-5

Question 5.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 8 Length in Customary Units 8.3 6
Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.3-6

Question 6.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 8 Length in Customary Units 8.3 7
Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.3-7

Question 7.
THINK SMARTER
Use the 1 -inch mark. Estimate the length of each ribbon.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 8 Length in Customary Units 8.3 8
Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.3-8

Problem Solving • Applications

MATHEMATICAL PRACTICE
Analyze Relationships
Question 8.
Sasha has a string that is the length of 5 beads. Each bead is 2 inches long. What is the length of the string?
_______ inches
Answer:
Given,
Sasha has a string that is the length of 5 beads. Each bead is 2 inches long.
5 × 2 = 10 inches
Thus the length of the string is 10 inches.

Question 9.
Maurice has a string that is 15 inches long. He has beads that are each 3 inches long. How many beads will fit on the string?
________ beads
Answer:
Given,
Maurice has a string that is 15 inches long.
He has beads that are each 3 inches long.
15/3 = 5 beads.
Therefore 5 beads will fit on the string.

Question 10.
THINK SMARTER
Tameka has this string. She has many beads that are 1 inch long, like this blue bead. What is the best estimate for the length of the string? Draw more beads on the string to show your estimate.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 8 Length in Customary Units 8.3 9
______ inches
Answer: 5 inches

Explanation:

Given
beads that are 1 inch long,
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.3-9

TAKE HOME ACTIVITY • With your child, estimate the lengths in inches of some small objects, such as books.

Estimate Lengths in Inches Homework & Practice 8.3

The bead is 1 inch long.
Circle the best estimate for the length of the string.
Question 1.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 8 Length in Customary Units 8.3 10
Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.3-10 (1)

Question 2.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 8 Length in Customary Units 8.3 11
Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.3-11 (1)

Question 3.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 8 Length in Customary Units 8.3 12
Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.3-12

Problem Solving
Solve. Write or draw to explain.
Question 4.
Ashley has some beads. Each bead is 2 inches long. How many beads will fit on a string that is 8 inches long?
______ beads
Answer:

Given,
Ashley has some beads Each bead is 2 inches long
How many beads will fit on a string that is 8 inches long
hence by dividing 8 inches with 2 beads we get 4 beads

Question 5.
WRITE
Describe a way that someone could estimate the length of a book.
Answer:

The best estimation of a book will be in terms of CM(Centimeter) or Feet.
We Should use “Centimeter Scale or Measuring tape” for this purpose.
Otherwise, take a thread, Put one end of the thread on one end of the book, that is along the longer side, and keep elongating the thread until you reach the other end. Now, with the help of a Different kind of Measuring tape, you can find the length of that thread Accurately. And that will be the length of the book.

Lesson Check
Question 1.
The bead is 1 inch long. Estimate the length of the string.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 8 Length in Customary Units 8.3 13
______ inches
Answer:

given each bead is 1 inch long
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.3-13
the length of the string is by counting beads we get 5
hence 5 inches

Spiral Review
Question 2.
Draw hands on the clock to show 5 minutes after 6.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 8 Length in Customary Units 8.3 14
Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.3-14

Question 3.
Ella read 16 pages of her book on Monday and 26 pages on Tuesday. There are 64 pages in the book. How many more pages are left for Ella to read?
_______ pages
Answer:

22 pages
Given
Ella read 16 pages of her book on Monday and 26 pages on Tuesday
by adding we get 16 + 26 we get 42 pages
and also given There are 64 pages in the book
so tofind how many left to read
we need to subtract 64 with 42 we get 22 pages.

Question 4.
What is the sum?
38 + 24 = _____
Answer: 62
By adding 38 with 24 we get 62

Lesson 8.4 Measure with an Inch Ruler

Essential Question How do you use an inch ruler to measure lengths?

Listen and Draw

Draw each worm to match the given length.

MATHEMATICAL PRACTICES
Use Reasoning Describe how you decided how long to draw the 2-inch and 3-inch worms.
Answer:
To measure the length of an object, place the zero hash mark of the ruler exactly along one end of the object. Align the object you are measuring along the edge of the ruler. Note the hashmark on the ruler along which the other side of the object ends.

Share and Show

Measure the length to the nearest inch.
Question 1.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.4 1 ______ inches
Answer:
The length to the nearest inch is 10 inches.
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.4-1

Question 2.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.4 2 ______ inches
Answer:
The length to the nearest inch is 13 inches.
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.4-2

Question 3.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.4 3 ______ inches
Answer:
The length to the nearest inch is 5 inches.
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.4-3

Question 4.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.4 4 ______ inches
Answer:
The length to the nearest inch is 11 inches.
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.4-4

On Your Own

Measure the length to the nearest inch.
Question 5.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.4 5 ______ inches
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.4-5

Question 6.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.4 6 ______ inches
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.4-6

Question 7.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.4 7 ______ inches
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.4-7

Question 8.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.4 8 ______ inches
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.4-8

Question 9.
GO DEEPER
Measure the lengths to the nearest inch. How much shorter is the ribbon than the yarn?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.4 9
______ inch shorter
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.4-9
2 inch shorter is the ribbon than the yarn.

Problem Solving • Applications

Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.4 10
Question 10.
THINK SMARTER
How much longer is the red string than the blue string?
_______ inch longer
Answer:
The red string is 2 inches longer  than the blue string

Question 11.
THINK SMARTER
If the red and blue strings were straight and placed end to end, what would the total length be?
______ inches
Answer:
If the red and blue strings were straight and placed end to end the total length be 6 inches
red string is about 4 inches long and blue string is about 2 inches long

Question 12.
THINK SMARTER
Mrs. Grant’s pencil is 5 inches long. Is this Mrs. Grant’s pencil? Use an inch ruler to find out. Use the numbers and words on the tiles to make the sentences true.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.4 11
The pencil is ______ inches long.
This pencil _____ Mrs. Grant’s pencil.
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.4-11
The pencil is 5 inches long.
This pencil about 5 inches Mrs. Grant’s pencil.

TAKE HOME ACTIVITY • Have your child measure the lengths of some objects to the nearest inch using a ruler or a similar measuring tool.

Measure with an Inch Ruler Homework & Practice 8.4

Measure the length to the nearest inch.
Question 1.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.4 12 ______ inches
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.4-12

Question 2.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.4 13 ______ inches
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.4-13

Question 3.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.4 14 ______ inches
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.4-14

Problem Solving
Question 4.
Measure the string. What is its total length?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.4 15 _______ inches
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.4-15

Question 5.
WRITE
Compare the ruler you made to an inch ruler. Describe how they are alike and how they are different.
Answer: They are different from sizes like inches, feet, centimeters

Lesson Check
Question 1.
Use an inch ruler. What is the length to the nearest inch?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.4 16
_____ inches
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.4-16

Question 2.
Use an inch ruler. What is the length to the nearest inch?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.4 17
______ inches
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.4-17

Spiral Review
Question 3.
The clock shows the time that Jen got to school. What time did Jen get to school?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.4 18
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.4-18
jen get to school at 8 hours 30 minutes

Question 4.
What is the difference?
13 – 5 = _______
Answer:
by subtracting 13 with 5 we get 8

Question 5.
Each color tile is about 1 inch long. About how long is the ribbon?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.4 19
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.4-19

Lesson 8.5 Problem Solving • Add and Subtract in Inches

Essential Question How can drawing a diagram help when solving problems about length?

There is a paper clip chain that is 16 inches long. Aliyah removes 9 inches of paper clips from the chain. How long is the paper clip chain now?

Unlock the Problem
What information do I need to use?
The chain is _____ inches long. ______ inches of paper clips are removed from the chain.

Show how to solve the problem.
Go Math Grade 2 Chapter 8 Answer Key Pdf Length in Customary Units Concepts 8.5 1
The paper clip chain is ______ inches long now.
Given
There is a paper clip chain that is 16 inches long.
Aliyah removes 9 inches of paper clips from the chain
so by subtracting 16 with 9 we get 7 inches long
The paper clip chain is 7 inches long now.

HOME CONNECTION • Your child drew a diagram to represent a problem about lengths. The diagram can be used to choose the operation for solving the problem.

Try Another Problem

Go Math Grade 2 Chapter 8 Answer Key Pdf Length in Customary Units Concepts 8.5 2
Draw a diagram. Write a number sentence using a ☐ for the missing number. Solve.
Question 1.
Carmen has a string that is 13 inches long and a string that is 8 inches long. How many inches of string does she have?
Go Math Grade 2 Chapter 8 Answer Key Pdf Length in Customary Units Concepts 8.5 3
_________________
Carmen has ________ inches of string.
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-8-Answer-Key-Pdf-Length-in-Customary-Units-Concepts-8.5-3
Carmen has 21 inches of string.

Question 2.
Eli has a cube train that is 24 inches long. He removes 9 inches of cubes from the train. How long is Eli’s cube train now?
Go Math Grade 2 Chapter 8 Answer Key Pdf Length in Customary Units Concepts 8.5 4
______________
Eli’s cube train is ______ inches long now.
Answer:
Eli’s cube train is 15 inches long now.
Go-Math-Grade-2-Chapter-8-Answer-Key-Pdf-Length-in-Customary-Units-Concepts-8.5-4

MATHEMATICAL PRACTICES
Describe how your diagram shows what happened in the second problem.
Answer: Eli has a cube train that is 24 inches long. He removes 9 inches of cubes from the train by subtracting 24 inches with 9 inches we get 15 inches

Share and Show

Draw a diagram. Write a number sentence using a ☐ for the missing number. Solve.
Question 3.
Lee has a paper strip chain that is 25 inches long. He unhooks 13 inches from the chain. How long is Lee’s paper strip chain now?
Go Math Grade 2 Chapter 8 Answer Key Pdf Length in Customary Units Concepts 8.5 5
______________
Lee’s paper strip chain is _______ inches long now.
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-8-Answer-Key-Pdf-Length-in-Customary-Units-Concepts-8.5-5
Lee’s paper strip chain is 15 inches long now.

Question 4.
THINK SMARTER
Sue has two ribbons that have the same length. She has 18 inches of ribbon in all. How long is each ribbon?
Go Math Grade 2 Chapter 8 Answer Key Pdf Length in Customary Units Concepts 8.5 6
_____________
Each ribbon is _______ inches long.
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-8-Answer-Key-Pdf-Length-in-Customary-Units-Concepts-8.5-6
Each ribbon is 9 inches long.

TAKE HOME ACTIVITY • Have your child explain how he or she used a diagram to solve a problem in this lesson.

Problem Solving • Add and Subtract in Inches Homework & Practice 8.5

Draw a diagram. Write a number sentence using a ☐ for the missing number. Solve.
Question 1.
Molly had a ribbon that was 23 inches long. She cut 7 inches off the ribbon. How long is her ribbon now?
Go Math Grade 2 Chapter 8 Answer Key Pdf Length in Customary Units Concepts 8.5 7
_______________
Molly’s ribbon is _________ inches long now.
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-8-Answer-Key-Pdf-Length-in-Customary-Units-Concepts-8.5-7
Molly’s ribbon is 16 inches long now.

Question 2.
WRITE
Describe how you could draw a diagram for a problem about finding the total length for two strings, 15 inches long and 7 inches long
______________________
________________________
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-8-Answer-Key-Pdf-Length-in-Customary-Units-Concepts-8.5-7 (1)
by adding 15 inches and 7 inches we get 22 inches

Lesson Check
Question 1.
Allie has two pieces of string. Each one is 8 inches long. How many inches of the string does she have altogether?
_______ inches
Answer:

Given
Allie has two pieces of string. Each one is 8 inches long.
so to find How many inches of the string does she have altogether we need to add both strings value 8 inches and 8 inches we get 16 inches

Question 2.
Jeff has a cube train that is 26 inches long. He removes 12 inches of cubes from the train. How long is Jeff’s cube train now?
_______ inches
Answer:

Given
Jeff has a cube train that is 26 inches long
He removes 12 inches of cubes from the train hence to find How long is Jeff’s cube train now subtract 26 inches with 12 inches we get 14 inches

Spiral Review
Question 3.
Ann buys a pencil for 45 cents. Make a list of coins that would equal 45 cents.
__________
Answer:

Ann could have many ways of buying this pencil:
45 pennies
9 nickels
1 quarter and 2 dimes
1 quarter, 1 dime, and 2 nickels
1 quarter, 1 dime, and 10 pennies
3 nickels and 30 pennies
1 dime, 1 nickel, 1 quarter, and 5 pennies

Question 4.
Use an inch ruler. About how long is the string?
Go Math Grade 2 Chapter 8 Answer Key Pdf Length in Customary Units Concepts 8.5 8
about _______ inch
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-8-Answer-Key-Pdf-Length-in-Customary-Units-Concepts-8.5-8

Question 5.
Jason has these coins in a jar.
What is the total value of these coins?
Go Math Grade 2 Chapter 8 Answer Key Pdf Length in Customary Units Concepts 8.5 9
$ ______ or _______ cents
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-8-Answer-Key-Pdf-Length-in-Customary-Units-Concepts-8.5-9
55 cents

Length in Customary Units Mid-Chapter Checkpoint

Concepts and Skills

Use color tiles. Measure the length of the object in inches.
Question 1.
Go Math Grade 2 Chapter 8 Answer Key Pdf Length in Customary Units Concepts 8.5 10 about _______ inches
Answer: 13 inches
Go-Math-Grade-2-Chapter-8-Answer-Key-Pdf-Length-in-Customary-Units-Concepts-8.5-10

The bead is one inch long. Circle the best estimate for the length of the string.
Question 2.
Go Math Grade 2 Chapter 8 Answer Key Pdf Length in Customary Units Concepts 8.5 11
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-8-Answer-Key-Pdf-Length-in-Customary-Units-Concepts-8.5-11

Draw a diagram. Write a number sentence using a ☐ for the missing number. Solve.
Question 3.
A mark is 17 inches long. Katy erases 9 inches from the mark. How long is the mark now?
Go Math Grade 2 Chapter 8 Answer Key Pdf Length in Customary Units Concepts 8.5 12
___________________
The mark is ________ inches long now.
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-8-Answer-Key-Pdf-Length-in-Customary-Units-Concepts-8.5-12

The mark is 8 inches long now.

Question 4.
THINK SMARTER
Use an inch ruler. What is the length of the string to the nearest inch?
Go Math Grade 2 Chapter 8 Answer Key Pdf Length in Customary Units Concepts 8.5 13 _______ inches
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-8-Answer-Key-Pdf-Length-in-Customary-Units-Concepts-8.5-13

Lesson 8.6 Measure in Inches and Feet

Essential Question Why is measuring in feet different from measuring in inches?

As you can see, one foot is much longer than one inch. We, therefore, use feet to measure bigger objects, such as the height of a door or the length of a car. We can also use feet to measure the distance between things.
When two people stand apart, it would take a lot of inches to measure the distance between them.

Listen and Draw

Draw or write to describe how you did each measurement.
First Measurement

Second Measurement

MATHEMATICAL PRACTICES
Use Reasoning Describe how the length of a sheet of paper and the length of a paper clip are different.
Answer:
go math grade 2 page

Share and Show

Measure to the nearest inch.
Then measure to the nearest foot.
Question 1.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.6 1
______ inches
______ feet
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.6-1
2 inches
0.166667 feet

Question 2.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.6 2
______ inches
______ feet
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.6-2
3 inches
0.25 feet

Question 3.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.6 3
______ inches
______ feet
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.6-3
2 inches
0.166667 feet

On Your Own

Measure to the nearest inch.
Then measure to the nearest foot.
Question 4.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.6 4
______ inches
______ feet
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.6-4
4 inches
0.333333 feet

Question 5.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.6 5
______ inches
______ feet
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.6-5
3 inches
0.25 feet

Question 6.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.6 6
______ inches
______ feet
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.6-6
4 inches
0.333333 feet

Question 7.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.6 7
______ inches
______ feet
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.6-7
3 inches
0.25 feet

Question 8.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.6 8
______ inches
______ feet
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.6-8
3 inches
0.25 feet

Problem Solving • Applications

Question 9.
THINK SMARTER
Estimate the length of a real shelf in inches and in feet. Then measure.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.6 9
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.6-9

Question 10.
MATHEMATICAL PRACTICE Explain
Look at your measurements for the shelf. Why is the number of inches different from the number of feet?
________________
__________________
Answer:
inches Used to measure smaller objects and materials
Feet Used to measure larger objects and materials

Question 11.
THINK SMARTER
Use the words on the tiles that make the sentence true.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.6 10
A book shelf is 4 ______ long.
Deb’s necklace is 20 ______ long.
A marker is 3 _______ long.
Jim’s bicycle is 4 _____ long.
Answer:
A book shelf is 4 feet long.
Deb’s necklace is 20 inches long.
A marker is 3 inches long.
Jim’s bicycle is 4 feet long.

TAKE HOME ACTIVITY • Have your child measure the distance of a few footsteps in inches and then in feet.

Measure in Inches and Feet Homework & Practice 8.6

Measure to the nearest inch.
Then measure to the nearest foot.
Question 1.
bookcase
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.6 11
______ inches
______ feet
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.6-11
2 inches
0.166667 feet

Question 2.
window
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.6 12
______ inches
______ feet
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.6-12
2 inches
0.166667 feet

Problem Solving
Question 3.
Jake has a piece of yarn that is 4 feet long. Blair has a piece of yarn that is 4 inches long. Who has the longer piece of yarn? Explain.
___________________
_____________________
Answer:

Given
Jake has a piece of yarn that is 4 feet long. Blair has a piece of yarn that is 4 inches long.
Since a foot is longer than an inch, this means the answer would be greater than

Question 4.
WRITE
Would you measure the length of a jump rope in inches or in feet? Explain your choice.
Answer: To get a more accurate measurement you would measure it by inches.

Lesson Check
Question 1.
Larry is telling his sister about using a ruler to measure length. Fill in the blanks with ‘inch’ or ‘foot’ to make the sentence true.
I ______ is longer than I ______.
Answer:
I foot is longer than I inch.

Spiral Review
Question 2.
Matt put this money in his pocket. What is the total value of this money?
$ ______
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.6 13
Answer:

1 dollar
10 cents
1 cent
by adding we get one dollar 11 cents

Question 3.
What time is shown on this clock?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.6 14
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.6-14
one hour 50 minutes

Question 4.
Ali had 38 game cards. Her friend gave her 15 more game cards. How many game cards does Ali have now?
_____ cards
Answer:
Given,
Ali had 38 game cards. Her friend gave her 15 more game cards.
38 + 15 = 53 cards
Thus Ali has 53 cards now.

Lesson 8.7 Estimate Lengths in Feet

Essential Question How do you estimate the lengths of objects in feet?

Look for 3 classroom objects that are about the same length as a 12-inch ruler. Draw and label the objects.

MATHEMATICAL PRACTICE
Which objects have a greater length than the ruler? Explain.
Answer: the teachers desk is greater than the other objects

Model and Draw

Estimate how many 12-inch rulers will be about the same length as this bulletin board.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.7 1
_______ rulers, or ______ feet

Share and Show

Find each object. Estimate how many 12-inch rulers will be about the same length as the object.
Question 1.
bookshelf
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.7 2
Estimate: ______ rulers, or ______ feet
Answer:
Estimate: 3 rulers, or 3 feet
12-inch rulers

Question 2.
chair
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.7 3
Estimate: ______ rulers, or ______ feet
Answer: Estimate: 2 rulers, or 2 feet

On Your Own

Find each object. Estimate how many 12-inch rulers will be about the same length as the object.
Question 3.
desktop
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.7 4
Estimate: ______ rulers, or ______ feet
Answer: Estimate: 3 rulers, or 3 feet

Question 4.
wall map
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.7 5
Estimate: ______ rulers, or ______ feet
Answer: Estimate: 5 rulers, or 5 feet

Question 5.
window
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.7 6
Estimate: ______ rulers, or ______ feet
Answer: Estimate: 2 rulers, or 2 feet

Question 6.
teacher’s desk
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.7 7
Estimate: ______ rulers, or ______ feet
Answer: Estimate: 4 rulers, or 4 feet

Problem Solving • Applications

Question 7.
THINK SMARTER
Estimate the distance from your desk to the door in feet. Then estimate the same distance in inches.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.7 8
______ feet
_______ inches

Answer:
5 feet
60 inches

Explain how you made your estimates for the number of feet and for the number of inches.
___________________
___________________
Answer: estimates for the number of feet and for the number of inches by taking ruler we can find the  ruler in inches

Question 8.
THINK SMARTER
Match the object with the estimate of its length in feet.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.7 9
Answer:
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.7-9

TAKE HOME ACTIVITY • With your child, estimate the lengths of some objects in feet.

Estimate Lengths in Feet Homework & Practice 8.7

Find each object.
Estimate how many 12-inch rulers will be about the same length as the object.
Question 1.
door
Estimate: ______ rulers, or _____ feet
Answer:
Estimate: 7 rulers, or 7 feet

Question 2.
flag
Estimate: ______ rulers, or _____ feet
Answer: Estimate: 3  rulers, or 3 feet

Problem Solving
Solve. Write or draw to explain.
Question 3.
Mr. and Mrs. Baker place 12-inch rulers along the length of a rug. They each line up 3 rulers along the edge of the rug. What is the length of the rug?
about ______ feet
Answer:

Given
Mr. and Mrs. Baker place 12-inch rulers along the length of a rug. They each line up 3 rulers along the edge of the rug
to find the length of the rug by each ruler equal to 1 feet
so there are 3 rulers we get 3 feet
about 3 feet

Question 4.
WRITE
Choose an object that is a few feet long. Explain how to estimate its length in feet.
___________________
___________________
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.6-4
the length of the object is 4 feets

Lesson Check
Question 1.
Estimate how many 12 inch rulers will be about the same length as a bike.
_____ rulers, or ______ feet
Answer: 6 rulers, or 6 feet

Question 2.
Estimate how many 12 inch rulers will be about the same length as a keyboard.
_______ rulers, or _____ feet
Answer: 2 rulers, or 2 feet

Spiral Review
Question 3.
What is the total value of 2 quarters, 3 dimes, and 4 nickels?
$ ______
Answer:

2*25=50
3*10=30
4*5=20
50+30+20=100
$ 1

Question 4.
What is the total value of 2 dimes, 3 nickels, and 2 pennies?
$ _____ or _____ cents
Answer:

2 dimes * 10 = 20
3 nickels * 5 = 15
2 pennies * 1 = 2
by adding we get 20+15+2 = 37 cents

Question 5.
There are 68 children in the school. There are 19 children on the playground. How many more children are in the school than on the playground?
_______ children
Answer:

Given
There are 68 children in the school. There are 19 children on the playground
to find How many more children are in the school than on the playground
we need to subtract 68 with 19 we get 49 children

Question 6.
What is the sum?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.7 10
Answer:
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.7-10
By adding 548 with 436 we get 984

Lesson 8.8 Choose a Tool

Essential Question How do you choose a measuring tool to use when measuring lengths?

Listen and Draw

Draw or write to describe how you measured the distances with the yarn.
Distance 1
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.4-1

Distance 2
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.4-8

MATHEMATICAL PRACTICES
Which distance was longer? Explain how you know.
Answer: Distance 1 is longer than distance 2 by observing the length we get to know the distance

Share and Show

Choose the best tool for measuring the real object.
Then measure and record the length or distance.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 8 Length in Customary Units 8.8 1
Question 1.
the length of a book
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 8 Length in Customary Units 8.8 2
Tool : ________
Length : __________
Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.8-2
Tool : inch ruler
Length : 4 inch

Question 2.
the distance around a cup
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 8 Length in Customary Units 8.8 3
Tool : ________
Length : __________
Answer:
Tool : measuring tape
Length : about 3 inches

On Your Own

Choose the best tool for measuring the real object.
Then measure and record the length or distance.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 8 Length in Customary Units 8.8 4
Question 3.
the length of a chalkboard
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 8 Length in Customary Units 8.8 5
Tool : ________
Length : __________
Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.8-5
Tool : inch ruler
Length : 3 inches

Question 4.
the length of a marker
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 8 Length in Customary Units 8.8 6
Tool : ________
Length : __________
Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.8-6
Tool : inch ruler
Length : 4 inches

Question 5.
the distance around a globe
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 8 Length in Customary Units 8.8 7
Tool : ________
Length : __________
Answer:
Tool : measuring tape
Length : about 3 inches

Question 6.
the length of a classroom wall
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 8 Length in Customary Units 8.8 8
Tool : ________
Length : __________
Answer:
Tool : Yard stick
Length : 3 yards

Problem Solving • Applications

Question 7.
THINK SMARTER
Rachel wants to measure the length of a sidewalk. Should she use an inch ruler or a yardstick? Explain.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 8 Length in Customary Units 8.8 9
Rachel should use _______ because
___________________
Answer: Rachel should use yard stick because the length which is longer need to be measured by the yard stick to get the better results

Question 8.
MATHEMATICAL PRACTICE Apply
What is an object that you would measure with a measuring tape? Explain why you would use this tool.
________________________
________________________
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.6-8
we should use this measuring tape to get the accurate results

Question 9.
THINK SMARTER+
Jim measures the length of a picnic table with an inch ruler. Is Jim using the best tool for measuring? Explain.
_________________________
________________________
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.6-6
we should use this measuring tape to get the accurate results

TAKE HOME ACTIVITY • Have your child name some objects that he or she would measure using a yardstick.

Choose a Tool Homework & Practice 8.8

Choose the best tool for measuring the real object. Then measure and record the length or distance.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 8 Length in Customary Units 8.8 10
Question 1.
the length of your desk
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 8 Length in Customary Units 8.8 11
Tool : _____________
Length : ___________
Answer:
Tool : inch ruler
Length : 2 feets

Question 2.
the distance around a basket
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 8 Length in Customary Units 8.8 12
Tool : _____________
Length : ___________
Answer:
Tool : measuring tape
Length : 2 feets

Problem Solving
Choose the better tool for measuring.
Explain your choice.
Question 3.
Mark wants to measure the length of his room. Should he use an inch ruler or a yardstick?
Mark should use ________ because
______________________
Answer:
Mark wants to measure the length of his room.
Mark should use yardstick because to get accurate measurements

Question 4.
WRITE
Describe how you would use a yardstick to measure the length of a rug.
Answer: Measure the rug by putting the yardstick on each side of the rug to see the length

Lesson Check
Question 1.
Kim wants to measure the distance around her bike tire. Circle the best tool for her to use.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 8 Length in Customary Units 8.8 13
Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.8-13

Question 2.
Ben wants to measure the length of a seesaw. Circle the best tool for him to use.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 8 Length in Customary Units 8.8 14
Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.8-14

Spiral Review
Question 3.
Estimate how many 12 inch rulers will be about the same length as a sheet of paper.
______ ruler, or _____ foot
Answer: 1 ruler, or 1 foot

Question 4.
Andy has a rope that is 24 inches long. He cuts off 7 inches from the rope. How long is the rope now?
_____ inches
Answer:

Given
Andy has a rope that is 24 inches long.
He cuts off 7 inches from the rope
by subtracting 24 with 7 we get 17

Question 5.
Jan is telling her friend about using a ruler to measure length. Fill in the blanks with inches or foot to make the sentence true.
12 ______ is the same length as 1 _______.
Answer: 12 inches is the same length as 1 feet.

Lesson 8.9 Display Measurement Data

Essential Question How can a line plot be used to show measurement data?

Listen and Draw

Use an inch ruler. Measure and record each length.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.9 1 ______ inches

Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.9-1

Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.9 2 ______ inches

Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.9-2

Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.9 3 ______ inches

Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.9-3

HOME CONNECTION • Your child practiced measuring different lengths in inches in preparation for collecting measurement data in this lesson.

MATHEMATICAL PRACTICES
Describe how the lengths of the three strings are different.
Answer:
the lengths of the three strings are different.
because the length of the strings are 7 inches 3 inch and 5 inches

Share and Show

Question 1.
Use an inch ruler. Measure and record the lengths of 5 books in inches.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.9 4
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.9-4

Question 2.
Write a title for the line plot. Then write the numbers and draw the Xs.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.9 5
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.9-5

On Your Own

Question 3.
Use an inch ruler. Measure and record the lengths of 5 pencils in inches.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.9 6
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.9-6

Question 4.
Write a title for the line plot. Then write the numbers and draw the Xs.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.9 7
Answer:

Question 5.
Use an inch ruler. Measure and record the lengths of 4 crayons in inches. Then complete the line plot.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.9 8
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.9-8

Problem Solving • Applications

Question 6.
THINK SMARTER
Use the data in the list to complete the line plot.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.9 9
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.9-9

Question 7.
THINK SMARTER
Sarah made a line plot to show the data about the length of leaves. Is Sarah’s line plot correct? Tell why or why not.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.9 10
________________________
_________________________
Answer:
No Sarah’s line plot is not correct.
There is 3 4 inches length of leaves but she plotted only 2.

TAKE HOME ACTIVITY • Have your child describe how to make a line plot.

Display Measurement Data Homework & Practice 8.9

Question 1.
Use an inch ruler. Measure and record the lengths of 4 different books in inches.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.9 11
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.9-4

Question 2.
Make a line plot of the information above. Write a title for a line plot. Then write the numbers and draw the Xs.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.9 12
Answer:

Problem Solving
Question 3.
Jesse measured the lengths of some strings. Use his list to complete the line plot.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.9 13
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.9-13

Question 4.
WRITE
Describe how you made a line plot in this lesson.
Answer: To make a line plot, organize your gathered data in numerical order from smallest to largest, or vice versa.

Lesson Check
Question 1.
Use the line plot. How many sticks are 4 inches long?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.9 14
______ sticks
Answer:
By seeing the line plot we can find the length of sticks in inches
3 sticks are 4 inches long.

Spiral Review
Question 2.
Kim wants to measure a ball. Circle the best tool for Kim
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units 8.9 15
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-8-Length-in-Customary-Units-8.9-15

Question 3.
Estimate how many 12 inch rulers will be about the same length as a teacher’s desk.
_____ rulers, or _____ feet
Answer:
I would say a total of 4 rulers giving the desk length estimate an even 48 inches

Question 4.
Kurt has a string that is 12 inches long and another string that is 5 inches long. How many inches of string does he have altogether?
_______ inches
Answer: 17 inches

Explanation:
Given,
Kurt has a string that is 12 inches long and another string that is 5 inches long.
12 + 5 = 17 inches

Question 5.
One box has 147 books. The other box has 216 books. How many books are there in both boxes?
_______ books
Answer: 363 books

Explanation:
Given,
One box has 147 books. The other box has 216 books.
147 + 216 = 363 books
There are 363 books in both boxes.

Length in Customary Units Review/Test

Question 1.
THINK SMARTER
Josh wants to measures the distance around a soccer ball.
Circle the best choice of tool.
inch ruler
yardstick
measuring tape
Go Math Grade 2 Chapter 8 Answer Key Pdf Length in Customary Units Concepts rt 1
Explain your choice of tool.
Answer: measuring tape

Question 2.
GO DEEPER
Luke has a string that is 6 inches long and a string that is 11 inches long. How many inches of string does Luke have?
Draw a diagram. Write a number sentence using a ☐ for the missing number. Solve.
Go Math Grade 2 Chapter 8 Answer Key Pdf Length in Customary Units Concepts rt 2
Luke has ______ inches of string.
Answer:
Given,
Luke has a string that is 6 inches long and a string that is 11 inches long.
6 + 11 = 17 inches
Thus Luke has 17 inches of string.

Question 3.
Use an inch ruler. What is the length of the lip balm to the nearest inch?
Go Math Grade 2 Chapter 8 Answer Key Pdf Length in Customary Units Concepts rt 3
Circle the number in the box to make the sentence true.
Go Math Grade 2 Chapter 8 Answer Key Pdf Length in Customary Units Concepts rt 4
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-8-Answer-Key-Pdf-Length-in-Customary-Units-Concepts-rt-4

Question 4.
Tom uses tiles to measure a string. Each tile is 1 inch long. Tom says the string is 3 inches long. Is he correct? Explain.
Go Math Grade 2 Chapter 8 Answer Key Pdf Length in Customary Units Concepts rt 5.1
___________________
___________________
Answer: No Tom is not correct
The length of the string is 2 inches long.

Question 5.
Dalia made a line plot to show the lengths of her ribbons. How many ribbons are shown in the line plot?
Go Math Grade 2 Chapter 8 Answer Key Pdf Length in Customary Units Concepts rt 5
The line plot shows ______ ribbons.
Suppose Dalia cut one of the ribbons that is 6 inches long into two pieces that are each 3 inches long. Explain how she should change the line plot.
_________________
_________________
Answer:
Dalia cut one of the ribbons that is 6 inches long into two pieces that are each 3 inches long.
6 + 3 = 9 ribbons
The line plot shows 9 ribbons.

Question 6.
Use the words on the tiles to make the sentence true.
Go Math Grade 2 Chapter 8 Answer Key Pdf Length in Customary Units Concepts rt 6
The table is 3 ______ long.
The belt is 30 ______ long.
The hallway is 15 ______ long.
Answer:
The table is 3 feet long.
The belt is 30 inches long.
The hallway is 15 feet long.

Question 7.
Use the 1-inch mark. Estimate the length of each object.
Go Math Grade 2 Chapter 8 Answer Key Pdf Length in Customary Units Concepts rt 7
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-8-Answer-Key-Pdf-Length-in-Customary-Units-Concepts-rt-7

Question 8.
Use an inch ruler. What is the length of the paper clip to the nearest inch?
Go Math Grade 2 Chapter 8 Answer Key Pdf Length in Customary Units Concepts rt 8
______ inches
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-8-Answer-Key-Pdf-Length-in-Customary-Units-Concepts-rt-8

Question 9.
Estimate how many 12-inch rulers will be about the same height as a classroom door. Does the sentence describe the door? Choose Yes or No.
Go Math Grade 2 Chapter 8 Answer Key Pdf Length in Customary Units Concepts rt 9
What is your estimate of how wide the door is?
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-8-Answer-Key-Pdf-Length-in-Customary-Units-Concepts-rt-9

Final Words:

Hope the details prevailed on this page regarding Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 8 Length in Customary Units is helpful for you. Get free pdf of HMH Go Math 2nd Grade Chapter 8 Length in Customary Units from here.

Leave a Comment

Scroll to Top