Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 9

Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units

Hey guys!!! Are you searching for the grade 2 answer key on various websites? If yes then you can stop your search now. Here you can get detailed explanations for all the questions on this page. As per your convenience, we have provided the Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units in pdf format. Hence Download HMH Go Math Grade 2 Chapter 9 Solution Key Length in Metric Units Concepts for free of cost.

Go Math Grade 2 Chapter 9 Answer Key Length in Metric Units Concepts

Check out the topics before starting your preparation for the exams. We have provided solutions for all the questions as per the textbook. Test yourself by solving the problems given in the mid-chapter checkpoint and review test. By solving the review test problems you can know how much you have learned from this chapter. Click on the below-given links and kickstart your preparation.

Chapter: 9 – Length in Metric Units

Lesson: 1 Measure with a Centimeter Model

Lesson: 2 Estimate Lengths in Centimeters

Lesson: 3 Measure with a Centimeter Ruler

Lesson: 4 Problem Solving • Add and Subtract Lengths

Mid-Chapter Checkpoint

Lesson: 5 Centimeters and Meters

Lesson: 6 Estimate Lengths in Meters

Lesson: 7 Measure and Compare Lengths

Review/Test

Length in Metric Units Show What You Know

Compare Lengths
Question 1.
Order the strings from shortest to longest.
Write 1, 2, 3.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 1.1
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-1.1
By seeing the above figure we can order the strings from shortest to longest.

Use Nonstandard Units to Measure Length
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 1.2
Question 2.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 1.3
Answer:
about 7 cubes
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-1.3

Explanation:
Use the cube to measure the length of the pencil. The estimated measure of a pencil is 7

Question 3.

2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 1.4
Answer:
about 7 cubes
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-1.4

Explanation:
Use the cube to measure the length of the pen. The estimated measure of a pen is 7.

Measure Length Twice: Nonstandard Units
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 1.5
Question 4.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 1.6
Answer: about 21 linking cubes
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-1.5
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-1.6

Question 5.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 1.7
Answer: about 9
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-1.5 (1)
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-1.7

Length in Metric Units Vocabulary Builder

2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 2.1

Visualize It
Fill in the graphic organizer. Think of an object and write about how you can measure the length of that object.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 2.2

Understand Vocabulary
Use the color tiles to estimate the length of each straw.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 2.3
Question 1.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 2.4
about _______ tiles
Answer: 6  tiles
By using the color tiles we can measure the length of the straw.
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-2.4

Question 2.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 2.5
about ______ tiles
Answer: 3 tiles
By using the color tiles we can measure the length of the straw.
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-2.5

Length in Metric Units Game Estimating Length

Materials
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 2.6
Play with a partner.

  1. Take turns choosing a picture. Find the real object.
  2. Each player estimates the length of the object in cubes and then makes a cube train for his or her estimate.
  3. Compare the cube trains to the length of the object. The player with the closer estimate puts a counter on the picture. If there is a tie, both players put a counter on the picture.
  4. Repeat until all pictures are covered. The player with more counters on the board wins.
    2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 2.7

Length in Metric Units Vocabulary Game

2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 3.1
Go Fish

For 3 players
Materials

  • 4 sets of word cards

How to Play

  1. Every player is dealt 5 cards. Put the rest face-down in a draw pile.
  2. Ask another player for a word card to match a word card you have.
    • If the player has the word card, he or she gives it to you. Put both cards in front of you. Take another turn.
    • If the player does not have the word, he or she answers, “Go fish.” Take a card from the pile. If the word you get matches one you are holding, put both cards in front of you. Take another turn. If it does not match, your turn is over.
  3. The game is over when one player has no cards left. The player with the most pairs wins.
    2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 3.2

The Write Way
Reflect
Choose one idea. Write about it in the space below.

  • Compare a centimeter to a meter. Explain how they are alike and how they are different.
  • Explain how you would find the length of this crayon in centimeters.
    2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 3.3
    How would you compare the length of a door to the length of a window in meters? Draw pictures and write to explain. Use another piece of paper for your drawing.
    2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 3.4

Lesson 9.1 Measure with a Centimeter Model

Essential Question How do you use a centimeter model to measure the lengths of objects?

Listen and Draw

Use 2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.1 1 to measure the length.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.1 2 ______ unit cubes
Answer:  8 unit cubes
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.1-2

2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.1 3 ______ unit cubes
Answer:  13 unit cubes
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.1-3

2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.1 4 ______ unit cubes
Answer:  9 unit cubes
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.1-4

HOME CONNECTION • Your child used unit cubes as an introduction to measurement of length before using metric measurement tools.

MATHEMATICAL PRACTICES
Use Tools
Describe how to use unit cubes to measure an object’s length.
Answer:
We can measure the length of the object by locating the unit cubes in a sequence.

Share and Show

Use a unit cube. Measure the length in centimeters.
Question 1.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.1 5
about ________ centimeters
Answer: about 22 centimeters as one cube is equal to one centimeter
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.1-5

Question 2.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.1 6
about _________ centimeters
Answer: about 13 centimeters as one cube is equal to one centimeter
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.1-6

Question 3.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.1 7
about ________ centimeters
Answer: about 13 centimeters as one cube is equal to one centimeter
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.1-7

On Your Own

Use a unit cube. Measure the length in centimeters.
Question 4.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.1 8
about _________ centimeters
Answer: 7 centimeters as one cube is equal to one centimeter
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.1-8

Question 5.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.1 9
about ________ centimeters
Answer: about 18 centimeters as one cube is equal to one centimeter
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.1-9

Question 6.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.1 10
about ________ centimeters
Answer: about 14 centimeters as one cube is equal to one centimeter
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.1-10

Question 7.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.1 11
about __________ centimeters
Answer: about 10 centimeters as one cube is equal to one centimeter
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.1-11

Question 8.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.1 12
about __________ centimeters
Answer: about 17 centimeters as one cube is equal to one centimeter
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.1-12

Problem Solving • Applications

Solve. Write or draw to explain.
Question 9.
THINK SMARTER
Mrs. Duncan measured the lengths of a crayon and a pencil. The pencil is double the length of the crayon. The sum of their lengths is 24 centimeters. What are their lengths?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.1 13
crayon : _____________________
pencil : _____________
Answer:
Let the length of the crayon be x
Length of a pencil = 2x
As according to the question that the sum of their length is 24 centimeters.
So we have
x + 2x = 24
3x = 24
x = 8
Thus the length of the crayon = 8 centimeters
Length of pencil = 2x
Substitute the value of x
2 × 8 = 16
Thus the length of pencil is 16 centimeters and
length of crayons is 8 centimeters.

Question 13.
THINK SMARTER +
Marita uses unit cubes to measure the length of a straw. Circle the number in the box that makes the sentence true.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.1 14
Answer: The straw is 7 centimeters long.

TAKE HOME ACTIVITY • Have your child compare the lengths of other objects to those in this lesson.

Measure with a Centimeter Model Homework & Practice 9.1

Use a unit cube. Measure the length in centimeters.
Question 1.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.1 15
about _______ centimeters
Answer: about 8 centimeters
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.1-15

Question 2.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.1 16
about _________ centimeters
Answer: about 11 centimeters
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.1-16

Question 3.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.1 17
about ________ centimeters
Answer: about 15 centimeters
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.1-17

Problem Solving
Solve. Write or draw to explain.
Question 4.
Susan has a pencil that is 3 centimeters shorter than this string. How long is the pencil?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.1 18
about _________ centimeters
Answer: about 15 centimeters
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.1-18

Question 5.
WRITE
Write about using a unit cube to measure lengths in this lesson.
______________
_____________
Answer:
Let us say your cube has the dimensions of 3 × 4 × 5 to find the area of the cube in the cubic measure you would multiply the three dimensions together and divide by the area of the cubes.

Lesson Check
Question 1.
Sarah used unit cubes to measure the length of a ribbon. Each unit cube is about 1 centimeter long. What is a good estimate for the length of ribbon?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.1 19
_________ centimeters
Answer: 6 centimeters
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.1-19

Spiral Review
Question 2.
What is the time on this clock?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.1 20
Answer: 10 : 00
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.1-20

Question 3.
What is the time on this clock?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.1 21
Answer: 04 : 40
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.1-21

Question 4.
Dan has a paper strip that is 28 inches long. He tears 6 inches off the strip. How long is the paper strip now?
_________ inches
Answer:  22 inches.

Explanation:
Given Dan has a paper strip that is 28 inches long
He tears 6 inches off the strip
so 28 inches – 6 inches = 22 inches
22 inches long is the paper strip.

Question 5.
Rita has 1 quarter, 1 dime, and 2 pennies. What is the total value of Rita’s coins?
$ ______ or ______ cents
Answer:
Quarter = 25 cents
dime = 10 cents
2 pennies = 2 cents
25 + 10 + 2 = 37 cents
Thus the total value of Rita’s coins 37 cents.

Lesson 9.2 Estimate Lengths in Centimeters

Essential Question How do you use known lengths to estimate unknown lengths?

Listen and Draw

Find three classroom objects that are shorter than your 10-centimeter strip. Draw the objects. Write estimates for their lengths.
about ________ centimeters

about ________ centimeters

about ________ centimeters

HOME CONNECTION • Your child used a 10-centimeter strip of paper to practice estimating the lengths of some classroom objects.

MATHEMATICAL PRACTICES
Which object has a length closest to 10 centimeters? Explain.
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.1-16 (1)

Share and Show

Question 1.
The yarn is about 5 centimeters long.
Circle the best estimate for the length of the crayon.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.2 1
Answer: 10 centimeters
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.2-1

Question 2.
The string is about 12 centimeters long.
Circle the best estimate for the length of the straw.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.2 2
Answer: 7 centimeters
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.2-2

On Your Own

Question 3.
The rope is about 8 centimeters long. Circle the best estimate for the length of the paper clip.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.2 3
Answer: 4 centimeters
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.2-3

Question 4.
The pencil is about 11 centimeters long.
Circle the best estimate for the length of the chain.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.2 4
Answer: 13 centimeters
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.2-4

Question 5.
The hair clip is about 7 centimeters long.
Circle the best estimate for the length of the yarn.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.2 5
Answer: 10 centimeters
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.2-5

Question 6.
The ribbon is about 13 centimeters long.
Circle the best estimate for the length of the string.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.2 6
Answer: 11 centimeters
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.2-6

Problem Solving • Applications

Question 7.
THINK SMARTER
For each question, circle the best estimate.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.2 7
Answer:
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.2-7

Question 8.
MATHEMATICAL PRACTICE
Analyze Mr. Lott has 250 more centimeters of tape than Mrs. Sanchez. Mr. Lott has 775 centimeters of tape. How many centimeters of tape does Mrs. Sanchez have?
________ centimeters
Answer: 525 centimeters

Explanation:
Given,
Mr. Lott has 250 more centimeters of tape than Mrs. Sanchez.
Mr. Lott has 775 centimeters of tape.
To find the length of tape we have to subtract 250 from 775
775 – 250 = 525 centimeters

Question 9.
THINK SMARTER
This feather is about 7 centimeters long. Rachel says the yarn is about 14 centimeters long. Is Rachel correct? Explain.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.2 8
________________
_________________
Answer: Yes Rachel is correct because the yarn is double length of the feather.

TAKE HOME ACTIVITY • Give your child an object that is about 5 centimeters long. Have him or her use it to estimate the lengths of some other objects.

Estimate Lengths in Centimeters Homework & Practice 9.2

Question 1.
The toothpick is about 6 centimeters long. Circle the best estimate for the length of the yarn.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.2 9
Answer: 9 centimeters
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.2-9

Question 2.
The pen is about 11 centimeters long. Circle the best estimate for the length of the eraser.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.2 10
Answer: 4 centimeters
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.2-10

Problem Solving
Question 3.
The string is about 6 centimeters long. Draw a pencil that is about 12 centimeters long.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.2 11
Answer:
Go math grade 2 chapter 9 answer key img_1

Question 4.
WRITE
Choose one exercise above. Describe how you decided which estimate was the best choice.
Answer: Lesson 9.2 Estimate Lengths in Centimeters in this exercise we estimate the length of an object by comparing with the other object. So, this was the best choice.

Lesson Check
Question 1.
The pencil is about 12 centimeters long. Estimate the length of the yarn.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.2 12
Answer: 5 centimeters

Spiral Review
Question 2.
Jeremy has 58 baseball cards. He gives 23 of them to his sister. How many baseball cards does Jeremy have left?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.2 13
Answer: Jeremy left 35 baseball cards

Question 3.
What is the sum?
14 + 65 = ______
Answer: 79

Question 4.
Adrian has a cube train that is 13 inches long. He adds 6 inches of cubes to the train. How long is the cube train now?
_______ inches
Answer: 19 inches

Explanation:
Given,
Adrian has a cube train that is 13 inches long.
He adds 6 inches of cubes to the train.
13 + 6 = 19 inches

Question 5.
What is the total value of this group of coins?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.2 14
$ _______, or ______ cents
Answer: 41c

Lesson 9.3 Measure with a Centimeter Ruler

Essential Question How do you use a centimeter ruler to measure lengths?

Listen and Draw

Find three small objects in the classroom.
Use unit cubes to measure their lengths.
Draw the objects and write their lengths.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 9 Length in Metric Units 9.3 1

HOME CONNECTION • Your child used unit cubes to measure the lengths of some classroom objects as an introduction to measuring lengths in centimeters.

MATHEMATICAL PRACTICES
Apply. Compare
Describe how the three lengths compare. Which object is shortest?
Answer: pencil with 7 centimeters is shortest
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.3-1

Share and Show

Measure the length to the nearest centimeter.
Question 1.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 9 Length in Metric Units 9.3 2
_______ centimeters
Answer: about 19 centimeters
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.3-2

Question 2.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 9 Length in Metric Units 9.3 3
_______ centimeters
Answer: about 10 centimeters
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.3-3

Question 3.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 9 Length in Metric Units 9.3 4
________ centimeters
Answer: about 15 centimeters
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.3-4

On Your Own

Measure the length to the nearest centimeter.
Question 4.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 9 Length in Metric Units 9.3 5
________ centimeters
Answer: 18 centimeters
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.3-5

Question 5.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 9 Length in Metric Units 9.3 6
_______ centimeters
Answer: 10 centimeters
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.3-6

Question 6.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 9 Length in Metric Units 9.3 7
________ centimeters
Answer: 12 centimeters
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.3-7

Question 7.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 9 Length in Metric Units 9.3 8
________ centimeters
Answer: 17 centimeters
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.3-8

Question 8.
GO DEEPER
A marker is almost 13 centimeters long. This length ends between which two centimeter-marks on a ruler?
____________________
_____________________
Answer:
It ends between 13 cm and 14 cm mark.

Explanation:
Since this marker in the above question is almost 13 centimeters long and definitely ends between two centimeter marks, the two centimeters that the length of this marker ends between on a ruler should be 13cm and 14 cm marks on the ruler.

Problem Solving • Applications

Question 9.
THINK SMARTER
The crayon was on the table next to the centimeter ruler. The left edge of the crayon was not lined up with the zero mark on the ruler.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 9 Length in Metric Units 9.3 9
What is the length of the crayon?
Explain how you found your answer.
____________________
____________________
Answer: 8 centimeter

Explanation:
Shown in the given figure that length of the crayon is between 3 to 11 cms
hence 11-3 we get 8 centimeters

Question 10.
THINK SMARTER
This is Lee’s string. Hana’s string is 7 centimeters long. Whose string is longer? Use a centimeter ruler to find out. Explain.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 9 Length in Metric Units 9.3 10
____________________
___________________
Answer: Hana’s string is longer than Lee’s string.
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.3-10

TAKE HOME ACTIVITY • Have your child measure the lengths of some objects using a centimeter ruler.

Measure with a Centimeter Ruler Homework & Practice 9.3

Measure the length to the nearest centimeter.
Question 1.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 9 Length in Metric Units 9.3 11
_________ centimeters
Answer: 9 centimeters
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.3-11

Question 2.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 9 Length in Metric Units 9.3 12
__________ centimeters
Answer: 12 centimeters
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.3-12

Problem Solving
Question 3.
Draw a string that is about 8 centimeters long.
Then use a centimeter ruler to check the length.
Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.3-9

Question 4.
WRITE
Measure the length of the top of your desk in centimeters.
Describe how you found the length.
___________________
___________________
Answer: 12 centimeters
by using rulers found the length of the desk

Lesson Check
Question 1.
Use a centimeter ruler. What is the length of this pencil to the nearest centimeter?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 9 Length in Metric Units 9.3 13
_______ centimeters
Answer: 12 centimeters
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.3-13
Spiral Review
Question 2.
What is the time on this clock?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 9 Length in Metric Units 9.3 13
Answer: 04 : 05
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.3-14

Question 3.
What is the total value of this group of coins?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 9 Length in Metric Units 9.3 15
$ ______ or ______ cents
Answer: 41c

Question 4.
Use the line plot. How many pencils are 5 inches long?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 9 Length in Metric Units 9.3 16
______ pencils
Answer: 2

Lesson 9.4 Problem Solving • Add and Subtract Lengths

Essential Question How can drawing a diagram help when solving problems about lengths?

Nate had 23 centimeters of string.
He gave 9 centimeters of string to Myra.
How much string does Nate have now?

Unlock the Problem
What information do
I need to use?
Nate had _________ centimeters of string.
He gave _______ centimeters of string to Myra.

Show how to solve the problem.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.4 1
Nate has ________ centimeters of string now.

Answer: Nate has 14 centimeters of string now.

HOME CONNECTION • Your child drew a diagram to represent a problem about lengths. The diagram can be used to choose the operation for solving the problem.

Try Another Problem

Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.4 2
Draw a diagram. Write a number sentence using a ☐ for the missing number. Then solve.
Question 1.
Ellie has a ribbon that is 12 centimeters long. Gwen has a ribbon that is 9 centimeters long. How many centimeters of ribbon do they have?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.4 3
______________
They have _________ centimeters of ribbon.
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.4-3
12 + 9 = 21 cm
Thus They have 21 centimeters of ribbon.

Question 2.
A string is 24 centimeters long. Justin cuts 8 centimeters off. How long is the string now?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.4 4
___________
Now the string is _________ centimeters long.
Answer: 16 cm
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.4-4
24 – 8 = 16 cm
Now the string is 16 centimeters long.

MATHEMATICAL PRACTICES
Explain how your diagram shows what happened in the first problem.
Answer:

Share and Show

Draw a diagram. Write a number sentence using a ☐ for the missing number. Then solve.
Question 3.
A chain of paper clips is 18 centimeters long. Sondra adds 6 centimeters of paper clips to the chain. How long is the chain now?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.4 5
_____________
The chain is _______ centimeters long now.
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.4-5
18 + 6 = 24 cm
Thus The chain is 24 centimeters long now.

Question 4.
THINK SMARTER
A ribbon was 22 centimeters long. Then Martha cut a piece off to give to Tao. Now the ribbon is 5 centimeters long. How many centimeters of ribbon did Martha give to Tao?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.4 6
Martha gave _________ centimeters of ribbon to Tao.
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.4-6
Given,
A ribbon was 22 centimeters long. Then Martha cut a piece off to give to Tao. Now the ribbon is 5 centimeters long.
22 – 5 = 17 cm
Thus Martha gave 17 centimeters of ribbon to Tao.

TAKE HOME ACTIVITY • Have your child explain how he or she used a diagram to solve one problem in this lesson.

Problem Solving • Add and Subtract Lengths Homework & Practice 9.4

Draw a diagram. Write a number sentence using a ☐ for the missing number. Then solve.
Question 1.
A straw is 20 centimeters long. Mr. Jones cuts off 8 centimeters of the straw. How long is the straw now?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.4 7
________________
The straw is _______ centimeters long now.
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.4-7
Given,
A straw is 20 centimeters long.
Mr. Jones cuts off 8 centimeters of the straw.
20 – 8 = 12 cm
The straw is 12 centimeters long now.

Question 2.
WRITE
Describe a diagram for a problem about the total length of two ribbons, 13 centimeters long and 5 centimeters long.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.4 8
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.4-8
13 + 5 = 18 centimeters

Lesson Check
Question 1.
Tina has a paper clip chain that is 25 centimeters long. She takes off 8 centimeters of the chain. How long is the chain now?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.4 9
________ centimeters
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.4-9
Given,
Tina has a paper clip chain that is 25 centimeters long. She takes off 8 centimeters of the chain.
25 – 8 = 17 centimeters
The chain is 17 centimeters long.

Spiral Review
Question 2.
What is the sum?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.4 10
Answer: 472
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.4-10

Question 3.
What is another way to write the time half past 7?
_____ : ______
Answer: 07 : 30

Question 4.
Molly has these coins in her pocket. How much money does she have in her pocket?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.4 11
$ ______ or ______ cents
Answer:
1 quarter = 25 cents
1 dime = 10 cents
1 dime = 10 cents
1 nickel = 5 cents
25c + 10c + 10c + 5c + 50c
= 100 cents

Length in Metric Units Mid-Chapter Checkpoint

Concepts and Skills

Use a unit cube. Measure the length in centimeters.
Question 1.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.4 12
about ______ centimeters
Answer: about 11 centimeters
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.4-12

Question 2.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.4 13
about ________ centimeters
Answer: about 7 centimeters

Question 3.
The pencil is about 11 centimeters long. Circle the best estimate for the length of the string.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.4 14
Answer: 7 centimeters
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.4-14

Question 4.
THINK SMARTER
Use a centimeter ruler. What is the length of this ribbon to the nearest centimeter?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.4 15
_______ centimeters
Answer: 16 centimeters
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.4-15

Lesson 9.5 Centimeters and Meters

Essential Question How is measuring in meters different from measuring in centimeters?

Listen and Draw

Draw or write to describe how you did each measurement.
1st measurement
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.3-11

2nd measurement
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.3-4

MATHEMATICAL PRACTICES
Describe how the lengths of the yarn and the sheet of paper are different.
Answer:

Share and Show

Measure to the nearest centimeter.
Then measure to the nearest meter.
Question 1.
Go Math Grade 2 Chapter 9 Answer Key Pdf Length in Metric Units Concepts 9.5 1
______ centimeters
______ meters
Answer:
100 centimeters
1 meters

Question 2.
Go Math Grade 2 Chapter 9 Answer Key Pdf Length in Metric Units Concepts 9.5 2
______ centimeters
______ meters
Answer: 2.5 meters
250 centimeters
2.5  meters

Question 3.
Go Math Grade 2 Chapter 9 Answer Key Pdf Length in Metric Units Concepts 9.5 3
______ centimeters
______ meters
Answer:
400 centimeters
4 meters

On Your Own

Measure to the nearest centimeter.
Then measure to the nearest meter.
Question 4.
Go Math Grade 2 Chapter 9 Answer Key Pdf Length in Metric Units Concepts 9.5 4
______ centimeters
______ meters
Answer: 2 meters
200 centimeters
2 meters

Question 5.
Go Math Grade 2 Chapter 9 Answer Key Pdf Length in Metric Units Concepts 9.5 5
______ centimeters
______ meters
Answer:
150 centimeters
1.5  meters

Question 6.
Go Math Grade 2 Chapter 9 Answer Key Pdf Length in Metric Units Concepts 9.5 6
______ centimeters
______ meters
Answer:
200 centimeters
2 meters

Question 7.
GO DEEPER
Write these lengths in order from shortest to longest.
Go Math Grade 2 Chapter 9 Answer Key Pdf Length in Metric Units Concepts 9.5 7
Answer:
200 centimeters
1 meter
10 meters

Problem Solving • Applications

Question 8.
THINK SMARTER
Mr. Ryan walked next to a barn. He wants to measure the length of the barn. Would the length be a greater number of centimeters or a greater number of meters? Explain your answer.
Go Math Grade 2 Chapter 9 Answer Key Pdf Length in Metric Units Concepts 9.5 8
Answer:
Meters as it is a realistic figure, centimeters would be far too small.

Question 9.
THINK SMARTER
Write the word on the tile that makes the sentence true.
Go Math Grade 2 Chapter 9 Answer Key Pdf Length in Metric Units Concepts 9.5 9
A bench is 2 _______ long.
A pencil is 15 _______ long.
A paper clip is 3 ______ long.
A bed is 3 ______ long.
Answer:
A bench is 2 meters long.
A pencil is 15 centimeters long.
A paper clip is 3 centimeters long.
A bed is 3 meters long.

TAKE HOME ACTIVITY • Have your child describe how centimeters and meters are different.

Centimeters and Meters Homework & Practice 9.5

Measure to the nearest centimeter.
Then measure to the nearest meter.
Question 1.
Go Math Grade 2 Chapter 9 Answer Key Pdf Length in Metric Units Concepts 9.5 10
______ centimeters
______ meters
Answer:
150 centimeters
1.5 meters

Question 2.
Go Math Grade 2 Chapter 9 Answer Key Pdf Length in Metric Units Concepts 9.5 11
______ centimeters
______ meters
Answer:
100 centimeters
1 meter

Problem Solving
Question 3.
Sally will measure the length of a wall in both centimeters and meters. Will there be fewer centimeters or fewer meters? Explain.
_________________
_________________
Answer:
There would be a fewer meter. Since 1 m=100 cm.
Fewer centimeters because there will be fewer centimeters

Question 4.
WRITE
Would you measure the length of a bench in centimeters or in meters? Explain your choice.
Answer: Meters

Step-by-step explanation:
Reason: Usually, the bench length is bigger than the length of the chair and the table.
So it will be measured using meters. If we use a meter it will easy to measure and accurate because it somewhat bigger in length than a chair and table.
1 meter = 100 centimeters.
The standard length of a bench will 1.5 meters to 2 meters. Usually, 3 to 4 people will sit on the bench.

Lesson Check
Question 1.
Use a centimeter ruler. What is the length of the toothbrush to the nearest centimeter?
Go Math Grade 2 Chapter 9 Answer Key Pdf Length in Metric Units Concepts 9.5 12
______ centimeters
Answer: 14 centimeters
Go-Math-Grade-2-Chapter-9-Answer-Key-Pdf-Length-in-Metric-Units-Concepts-9.5-12

Spiral Review
Question 2.
List a group of coins that equals 65 cents.
____________
_____________
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.4

Question 3.
Janet has a poster that is about 3 feet long. Fill in the blanks with the word inches or feet to make the statement true.
3 ______ is longer than 12 ________.
Answer:
The measurement of feets is longer than inches.
1 feet = 12 inches
So, 3 feet is longer than 12 inches.

Question 4.
Last week, 483 children checked books out from the library. This week, only 162 children checked books out from the library. How many children checked out library books in the last two weeks?
Go Math Grade 2 Chapter 9 Answer Key Pdf Length in Metric Units Concepts 9.5 13
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-9-Answer-Key-Pdf-Length-in-Metric-Units-Concepts-9.5-13
Given,
Last week, 483 children checked books out from the library.
This week, only 162 children checked books out from the library.
483
+162
642

Question 5.
List a group of coins with a value of $1.00?
______________
_____________
Answer:
100 pennies, 20 nickels, 10 dimes, or 4 quarters

Lesson 9.6 Estimate Lengths in Meters

Essential Question How do you estimate the lengths of objects in meters?

Listen and Draw

Find an object that is about 10 centimeters long. Draw and label it.
Answer: pencil
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.3-13

Is there a classroom object that is about 50 centimeters long? Draw and label it.
Answer: No

MATHEMATICAL PRACTICES
Describe how the lengths of the two real objects compare.
Answer: Measure the length of an object twice, using length units of different lengths for the two measurements

Model and Draw

Estimate. About how many meter sticks will match the width of a door?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.6 1
about ______ meters
Answer: about 1 meter

Share and Show

Find the real object.
Estimate its length in meters.
Question 1.
bookshelf
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.6 2
about _______ meters
Answer: 2 meters

Question 2.
bulletin board
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.6 3
about _______ meters
Answer: 1 meter

On Your Own

Find the real object.
Estimate its length in meters.
Question 3.
teacher’s desk
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.6 4
about _______ meters
Answer: 2.5 meters

Question 4.
wall
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.6 5
about _______ meters
Answer:  4 meters

Question 5.
window
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.6 6
about _______ meters
Answer: 2 meters

Question 6.
chalkboard
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.6 7
about _______ meters
Answer: 2 meters

Problem Solving • Applications

Question 7.
THINK SMARTER
R In meters, estimate the distance from your teacher’s desk to the door of your classroom.
about ________ meters
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.6 8
Explain how you made your estimate.
___________________
___________________
Answer: 3 meters
Explanation: by estimating the distance from your teacher’s desk to the door of your classroom
in meters we will get 3 meters by using measuring tape

Question 8.
THINK SMARTER
Estimate the length of an adult’s bicycle. Fill in the bubble next to all the sentences that are true.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.6 9
Answer:
The bicycle is about 200 centimeters long.
The bicycle is less than 1 meter long.

TAKE HOME ACTIVITY • With your child, estimate the lengths of some objects in meters.

Estimate Lengths in Meters Homework & Practice 9.6

Find the real object.
Estimate its length in meters.
Question 1.
poster
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.6 10
about ________ meters
Answer: 2 meters

Question 2.
chalkboard
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.6 11
about ________ meters
Answer: 2 meters

Problem Solving
Question 3.
Barbara and Luke each placed 2 meter sticks end-to-end along the length of a large table. About how long is the table?
about ________ meters
Answer: 4 meters

Question 4.
WRITE
Choose one object from above. Describe how you estimated its length.
__________________
__________________
Answer: Table
By comparing with the real world we can estimate the length of the table.

Lesson Check
Question 1.
What is the best estimate for the length of a real baseball bat?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.6 12
_______ meter
Answer: 1 meter

Question 2.
What is the best estimate for the length of a real couch?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.6 13
_______ meters
Answer: 2 meter

Spiral Review
Question 3.
Sara has two $1 bills, 3 quarters, and 1 dime. How much money does she have?
$ ____ . _____
Answer: $1 + $0.25 + $0.10 = $1.35

Question 4.
Use an inch ruler. What is the length of this straw to the nearest inch?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.6 14
_______ inches
Answer: 3 inches
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.6-14

Question 5.
Scott has this money in his pocket. What is the total value of this money?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.6 15
$ _____ . _____
Answer: $1.15

Lesson 9.7 Measure and Compare Lengths

Essential Question How do you find the difference between the lengths of two objects?

Listen and Draw

Measure and record each length.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.7 1
_______ centimeters
Answer: 14 centimeters
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.7-1

Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.7 2
_______ centimeters
Answer: 8 centimeters
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.7-2

HOME CONNECTION • Your child measured these lengths as an introduction to measuring and then comparing lengths.

MATHEMATICAL PRACTICES
Name a classroom object that is longer than the paintbrush. Explain how you know.
Answer: Chalk board
as it is 2 meters long which is more than a paint brush

Model and Draw

How much longer is the pencil than the crayon?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.7 3
The pencil is _______ centimeters longer than the crayon.
Answer: 3 centimeters
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.7-3

Share and Show

Measure the length of each object. Complete the number sentence to find the difference between the lengths.
Question 1.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.7 4
The string is ________ centimeters longer than the straw.
Answer: 13 – 9 = 4 centimeters
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.7-4

Question 2.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.7 5
The paintbrush is ________ centimeters longer than the toothpick.
Answer: 15 – 5 = 10 centimeters
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.7-5

On Your Own

Measure the length of each object. Complete the number sentence to find the difference between the lengths.
Question 3.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.7 6
The yarn is ________ centimeters longer than the crayon.
Answer: 10 – 8 = 2
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.7-6

Question 4.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.7 7
The string is ________ centimeters longer than the paper clip.
Answer:
8 – 4 = 4 centimeters
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.7-7

Question 5.
THINK SMARTER
Use a centimeter ruler. Measure the length of your desk and the length of a book.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.7 8
desk: ______ centimeters
book: ______ centimeters
Which is shorter? __________
How much shorter is it? __________
Answer:
book is shorter than desk.

Problem Solving • Applications

Analyze Relationships
Question 6.
Mark has a rope that is 23 centimeters long. He cuts 15 centimeters off. What is the length of the rope now?
_________ centimeters
Answer: 8 centimeters

Question 7.
The yellow ribbon is 15 centimeters longer than the green ribbon. The green ribbon is 29 centimeters long. What is the length of the yellow ribbon?
_________ centimeters
Answer: 44 centimeters

Question 8.
THINK SMARTER +
Measure the length of each object. Which object is longer? How much longer? Explain.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.7 9
________________
__________________
Answer:  Marker is 11 centimeters
and the string is 6 centimeters
hence the marker is longer than the string
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.7-9

TAKE HOME ACTIVITY • Have your child tell you how he or she solved one of the problems in this lesson.

Measure and Compare Lengths Homework & Practice 9.7

Measure the length of each object. Write a number sentence to find the difference between the lengths.
Question 1.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.7 10
The craft stick is ________ centimeters longer than the chalk.
Answer: 3 centimeters
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.7-10

Explanation:
The length of the craft stick is 8 centimeters
The length of chalk is 6 centimeters
11 – 8 = 3
Thus the craft stick is 3 centimeters longer than the chalk.

Problem Solving

Solve. Write or draw to explain.
Question 2.
A string is 11 centimeters long, a ribbon is 24 centimeters long, and a large paper clip is 5 centimeters long. How much longer is the ribbon than the string?
________ centimeters longer
Answer: 19 centimeters longer

Question 3.
WRITE
Suppose the lengths of two strings are 10 centimeters and 17 centimeters. Describe how the lengths of these two strings compare.
_____________________
______________________
Answer:
The length of the second string is 7 centimeters longer than the first string.

Lesson Check
Question 1.
How much longer is the marker than the paper clip? Circle the correct answer.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.7 11
11 centimeters longer
8 centimeters longer
10 centimeters longer
5 centimeters longer
Answer: 11 centimeters
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-9.7-11

Spiral Review
Question 2.
What is the total value of these coins?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units 9.7 12
$ _______ or ______ cents
Answer: 100 cents and 1 $

Question 3.
What is a reasonable estimate for the length of a real chalkboard?
_______ feet
Answer: 5 feet

Question 4.
Cindy leaves at half past 2. At what time does Cindy leave?
___ : ___
Answer: 02:30

Length in Metric Units Review/Test

Question 1.
Michael uses unit cubes to measure the length of the yarn. Circle the number in the box that makes the sentence true.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 9 Length in Metric Units rt 1
Answer: The yarn is 4 centimeters long.
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-rt-1

Question 2.
The paper clip is about 4 centimeters long. Robin says the string is about 7 centimeters long. Gale says the string is about 20 centimeters long.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 9 Length in Metric Units rt 2
Which girl has the better estimate? Explain.
_______________
_______________
Answer: Robin has a better estimation.

Question 3.
GO DEEPER
Sandy’s paper chain is 14 centimeters long. Tim’s paper chain is 6 centimeters long. How many centimeters of the paper chain do they have? Draw a diagram. Write a number sentence using a ☐ for the missing number. Then solve.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 9 Length in Metric Units rt 3
____________
The paper chain is _________ centimeters long now.
Answer:
Given,
Sandy’s paper chain is 14 centimeters long. Tim’s paper chain is 6 centimeters long.
14 + 6 = 20
The paper chain is 20 centimeters long now.

Question 4.
Write the word on the tile that makes the sentence true.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 9 Length in Metric Units rt 4
A hallway is 4 ______ long.
A marker is 15 ______ long.
A toothpick is 5 ______ long.
A sofa is 2 _______ long.
Answer:
A hallway is 4 meters long.
A marker is 15 centimeters long.
A toothpick is 5 centimeters long.
A sofa is 2 meters long.

Question 5.
Estimate the length of a real car. Fill in the bubble next to all the sentences that are true.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 9 Length in Metric Units rt 5
Answer:
The car is less than 6 meters long

Question 6.
THINK SMARTER
Measure the length of each object. Does the sentence describe the objects? Choose Yes or No.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 9 Length in Metric Units rt 6
Answer: By seeing the above figure we can say that the crayon is 4 centimeters shorter than the marker.

Question 7.
Ethan’s rope is 25 centimeters long. Ethan cuts the rope and gives a piece to Hank. Ethan’s rope is now 16 centimeters long. How many centimeters of rope does Hank have?
Draw a diagram. Write a number sentence using a ☐ for the missing number. Then solve.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 9 Length in Metric Units rt 7
______________
Hank has ________ centimeters of rope.
Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-rt-7
Given,
Ethan’s rope is 25 centimeters long.
Ethan cuts the rope and gives a piece to Hank.
Ethan’s rope is now 16 centimeters long.
25 – 16 = 9 centimeters
Thus Hank has 9 centimeters of rope.

Question 8.
Measure the length of the paintbrush to the nearest centimeter. Circle the number in the box that makes the sentence true.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 9 Length in Metric Units rt 8
Answer: The paintbrush is about 14 centimeters long.
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-9-Length-in-Metric-Units-rt-8

Conclusion:

All the solutions that prevailed in the Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 9 Length in Metric Units are prepared by the subject experts. Feel free to post your doubts in the below-mentioned comment box. Our team will try to clarify your doubts as early as possible. Keep in touch with our page to get Go Math Grade Answer Key for all the chapters.

Leave a Comment

Scroll to Top