Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6

Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction

Become master in the concepts of 3-Digit Addition and Subtraction by availing the Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key available. Practice using the Elementary School 2nd Grade Go Math Chapter 6 Solutions via quick links available. Look no further and ace up your preparation using the Go Math Grade 2 Answer Key Ch 6 to score higher grades in exams. Make the most out of these resources and attempt the final exam with confidence and clear the exam with flying colors.

Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key 3-Digit Addition and Subtraction Concepts

HMH Go Math Grade 2 Chapter 6 Answers 3-Digit Addition and Subtraction include different questions covering the Problems from Lessons, Review/Test, Homework & Practice, Assessment Tests, etc. Second Grade Go Math Ch 6 3-Digit Addition and Subtraction Answer Key is sequenced as per the Go Math Textbooks. Download the Topicwise Go Math Grade 2 Ch 6 3-Digit Addition and Subtraction Concepts in PDF Format for free of cost from here and prepare the respective topic accordingly.

3-Digit Addition and Subtraction Show What You Know

Model Subtracting Tens
Write the difference.
Question 1.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 1.1
5 tens − 3 tens = ______ tens
50 − 30 = _____
Answer:
20

Explanation:
There are 5 tens if we subtract 3 tens only 2 tens will remain. Therefore 50‐30 =20.

Question 2.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 1.2
7 tens − 2 tens = ______ tens
70 − 20 = _____
Answer:
50

Explanation:
There are 7 tens if we subtract 2 tens only 5 tens will remain. Therefore 70‐20 =50.

2-Digit Addition
Write the sum.
Question 3.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 1.3
Answer:

Explanation:
In the above picture there are 7 tens and 9 ones.So, 54+25=79

Question 4.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 1.4
Answer:

Explanation:
In the above picture there are 4 tens and 13 ones.13 ones is 1 tens and 3 ones.Finally there are 5 tens and 3 ones.So, 35+18=83

Question 5.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 1.5
Answer:

Explanation:
In the above picture there are 14 tens and 9 ones.14 tens means 1 hundreds and 4 tens.Finally there are 1 hundreds, 4 tens and 9 ones.So, 82+67=149.

Question 6.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 1.6
Answer:

Explanation:
In the above picture there are 10 tens and 10 ones.10 tens means 1 hundreds and 10 ones means 1 tens.Finally there are 1 hundreds and 1 tens. So, 29+81=110

Hundreds, Tens, and Ones
Write the hundreds, tens, and ones shown. Write the number.
Question 7.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 1.7
Answer:

Explanation:
In the above picture there are 2 hundreds, 5 tens and 3 ones.So, the number is 253.

Question 8.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 1.8
Answer:

Explanation:
In the above picture there are 3 hundreds, 5 tens and 1 ones.So, the number is 351.

3-Digit Addition and Subtraction Vocabulary Builder

2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 2.1
Visualize It
Fill in the graphic organizer by writing examples of ways to regroup.

Understand Vocabulary
Question 1.
Write a number that has a hundreds digit that is greater than its tens digit. _________
Answer:
540

Explanation:
In the number 540 the tens digit is 4 and the hundreds digit is 5.As 5 is greater than 4 the number has a hundreds digit that is greater than its tens digit.

Question 2.
Write an addition sentence that has a sum of 20. ______
Answer:
10+10=20

Explanation:
There are 10 ones and 10 ones in the above picture.10 ones means 1 tens.Finally there are 2 tens.So, 10+10=20.

Question 3.
Write a subtraction sentence that has a difference of 10. ________
Answer:
20-10=10

Explanation:
There are 2 tens in above picture if we subtract 1 tens from it we get 1 tens.So, 20‐10=10.

3-Digit Addition and Subtraction Game 2-Digit Shuffle

Materials

  • number cards 10–50
  • 2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 2.3

Play with a partner.

  1. Shuffle the number cards. Place them face down in a pile.
  2. Take two cards. Say the sum of the two numbers.
  3. Your partner checks your sum.
  4. If your sum is correct, place a counter on a button. If you regrouped to solve, place a counter on another button.
  5. Take turns. Cover all the buttons. The player with more counters on the board wins.
  6. Repeat the game, saying the difference between the two numbers for each turn.
    2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 2.4

-Digit Addition and Subtraction Vocabulary Game

Picture It
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 2.5
For 3 to 4 players
Materials

  • timer
  • sketch pad

How to Play

  1. Take turns to play.
  2. Choose a math word from the Word Box. Do not say the word.
  3. Set the timer for 1 minute.
  4. Draw pictures and numbers to give clues about the math word.
  5. The first player to guess the word gets 1 point. If he or she use the word in a sentence, they get 1 more point. That player gets the next turn.
  6. The first player to score 5 points wins.

The Write Way
Reflect
Choose one idea. Write about it on the lines below.

  • Tell how to solve this problem.
    42 – 25 = _____
  • Write a paragraph that uses at least three of these words.
    addends digit sum hundred regroup
  • Explain something you know about regrouping.
    2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 2.6

Lesson 6.1 Draw to Represent 3-Digit Addition

Essential Question How do you draw quick pictures to show adding 3-digit numbers?

Listen and Draw

Draw quick pictures to model the problem. Then solve.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.1 1

MATHEMATICAL PRACTICES
Use Tools Explain how your quick pictures show the problem.
Answer:

Explanation:
Manuel read 45 pages in a book and then he read 31 morw pages.As shown in the above picture there are 7 tens and 6 ones.It is 76.Therefore manuel read 76 pages in all.

Share and Show

Draw quick pictures. Write how many hundreds, tens, and ones in all. Write the number.
Question 1.
Add 125 and 344.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.1 2
_____ hundreds _____ tens _____ ones
______
Answer:

4 hundreds 6 tens and 9 ones is 469.

Explanation:
In the above picture there are 4 hundreds, 6 tens and 9 ones.So, the number is 469.

Question 2.
Add 307 and 251.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.1 3
_____ hundreds _____ tens _____ ones
______
Answer:

5 hundreds 5 tens and 8 ones is 558

Explanation:
In the above picture there are 5 hundreds, 5 tens and 8 ones.So, the number is 558.

On Your Own

Draw quick pictures. Write how many hundreds, tens, and ones in all. Write the number.
Question 3.
Add 231 and 218.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.1 4
_____ hundreds _____ tens _____ ones
______
Answer:

4 hundreds 4 tens and 9 ones is 449.

Explanation:
In the above picture there are 4 hundreds, 4 tens and 9 ones.So, the number is 449.

Question 4.
Add 232 and 150.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.1 5
_____ hundreds _____ tens _____ ones
______
Answer:

3 hundreds 8 tens and 2 onea is 382

Explanation:
In the above picture there are 3 hundreds, 8 tens and 2 ones.So, the number is 382.

Question 5.
THINK SMARTER
Use the quick pictures to find the two numbers being added. Then write how many hundreds, tens, and ones in all. Write the number.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.1 6
Add ____ and _____
_____ hundreds _____ tens _____ ones
______
Answer:
Add 153 and 205
There are 3 hundreds, 5 tens and 8 ones.So, the sum of 153 and 205 is 358.
3 hundreds 5 tens and 8 ones.

Problem Solving • Applications

Question 6.
MATHEMATICAL PRACTICE Represent a Problem
There are 125 poems in Carrie’s book and 143 poems in Angie’s book. How many poems are in these two books? Draw a quick picture to solve.
______ poems
Answer:

Explanation:
Add 125 and 143
There are 2 hundreds, 6 tens and 8 ones.So, the sum of 125 and 143 is 268.
2 hundreds 6 tens and 8 ones.

Question 7.
THINK SMARTER+
Rhys wants to add 456 and 131.
Help Rhys solve this problem. Draw quick pictures. Write how many hundreds, tens, and ones in all. Write the number.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.1 7
_____ hundreds _____ tens _____ ones
______
Answer:

Explanation:
Add 456 and 131.
In the above picture there are 5 hundreds, 8 tens and 7 ones.So the number is 587.
5 hundreds 8 tens 7 ones

TAKE HOME ACTIVITY • Write 145 + 122. Have your child explain how he or she can draw quick pictures to find the sum.
Answer:

Explanation:
Add 145 and 122.
There are 2 hundreds, 6 tens and 7 ones in the above picture.So, the sum of 145 and 122 is 267.
2 hundred 6 tens 7 ones.

Draw to Represent 3-Digit Addition Homework & Practice 6.1

Draw quick pictures. Write how many hundreds, tens, and ones in all. Write the number.
Question 1.
Add 142 and 215.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.1 8
_____ hundreds _____ tens _____ ones
______
Answer:

Explanation:
Add 142 and 215.
In the above picture add the hundreds, tens and ones.There are 3 hundreds, 5 tens and 7 ones.So the sum of 142 and 215 is 357.
3 hundreds 5 tens 7 ones.

Problem Solving
Solve. Write or draw to explain.
Question 2.
A farmer sold 324 lemons and 255 limes. How many pieces of fruit did the farmer sell altogether?
______ pieces of fruit
Answer:

Explanation:
Add 324 and 255.
In the above picture add the hundreds,tens and ones.There are 5 hundreds 7 tens and 9 ones.So the sum of 324 and 255 is 579.
5 hundreds 7 tens 9 ones.

Question 3.
WRITE
Draw quick pictures and write to tell how you would add 342 and 416.
Answer:

Explanation:
Add 342 and 416.
In the above picture add the hundreds,tens and ones.There are 7 hundreds, 5 tens and 8 ones.So, the sum of 342 and 416 is 758.
7 hundreds 5 tens and 8 ones.

Lesson Check
Question 1.
Ms. Carol sold 346 child tickets and 253 adult tickets. How many tickets did Ms. Carol sell?
______ tickets
Answer:

Explanation:
Add 346 and 253.
In the above picture add the humdreds, tens and ones.There are 5 hundreds, 9 tens and 9 ones.So, the sum of 346 and 253 is 599.
5 hundreds 9 tens 9 ones.

Question 2.
Mr. Harris counted 227 gray pebbles and 341 white pebbles. How many pebbles did Mr. Harris count?
_______ pebbles
Answer:

Explanation:
Add 227 and 341.
In the above picture add the hundreds, tens and ones.There are 5 hundreds,6 tens and 8 ones.So the sum of 227 and 341 is 568.
5 hundreds 6 tens 8 ones.

Question 3.
Pat has 3 rows of shells. There are 4 shells in each row. How many shells does Pat have?
_____ shells
Answer:

Explanation:
Add the shells in the above picture.There are 3 rows of shells and each row has 4 shells each.So, there are 12 shells in all.
1 tens and 2 ones.

Question 4.
Kara counted 32 red pens, 25 blue pens, 7 black pens, and 24 green pens. How many pens did Kara count?
______ pens
Answer:

Explanation:
Add the number of pens kara counts.Add the tens and ones.There are 7 tens and 18 ones.So, the number of pens kara counted is 7 tens and 18 ones ie 8 tens and 8 ones.Therefore the sum of 32,25,7 and 24 is 88.
8 tens and 8 ones.

Question 5.
Kai had 46 blocks. He gave 39 blocks to his sister. How many blocks does Kai have left?
46 – 39 = ______ blocks
Answer:

Explanation:
In the above picture 39 is removed from 46.So, the difference of 46 and 39 is 7.
7 ones.

Question 6.
A shop has 55 posters for sale. 34 posters show sports. The rest of the posters show animals. How many posters show animals?
_______ posters
Answer:

Explanation:
In the above picture 34 is removed from 55.So, the difference of 55 and 34 is 21.
2 tens 1 ones.

Lesson 6.2 Break Apart 3-Digit Addends

Essential Question How do you break apart addends to add hundreds, tens, and then ones?

Listen and Draw

Write the number. Draw a quick picture for the number. Then write the number in different ways.
_______
______ hundreds ______ tens _____ ones
_____ + _____ + ______
Answer:
258
2 hundreds 5 tens 8 ones
200+50+8

_______
______ hundreds ______ tens _____ ones
_____ + _____ + ______
Answer:
325
3 hundreds 2 tens 5 ones
300+20+8

MATHEMATICAL PRACTICES
Make Connections
What number can be written as 400 + 20 + 9?
Answer:
400+20+9
=4 hundreds 2 tens and 9 ones
400+20+9=429

Model and Draw

Break apart the addends into hundreds, tens, and ones. Add the hundreds, the tens, and the ones. Then find the total sum.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.2 1
Answer:

Explanation:
Add 538 and 216.Add the hundreds, tens and ones from the above picture.There are 7 hundreds,4 tens and 14 ones.So, the sum of 538 and 216 is 754.
7 hundreds 5 tens 4 ones.

Share and Show

Break apart the addends to find the sum.
Question 1.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.2 2
Answer:

Explanation:
Add 321 and 457.Add the hundreds, tens and ones from the above picture.There are 7 hundreds,7 tens and 8 ones.So, the sum of 321 and 457 is 778
7 hundreds 7 tens 8 ones.

Question 2.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.2 3
Answer:

Explanation:
Add 744 and 162.Add the hundreds, tens and ones from the above picture.There are 8 hundreds,1 tens and 6 ones.So, the sum of 744 and 162 is 906.
9 hundreds 0 tens 6 ones.

Question 3.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.2 4
Answer:

Explanation:
Add 254 and 536.Add the hundreds, tens and ones from the above picture.There are 7 hundreds,8 tens and 10 ones.So, the sum of 254 and 536 is 790.
7 hundreds 9 tens 0 ones.

On Your Own

Break apart the addends to find the sum.
Question 4.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.2 5
Answer:

Explanation:
Add 538 and 216.Add the hundreds, tens and ones from the above picture.There are 7 hundreds,4 tens and 14 ones.So, the sum of 538 and 216 is 754.
7 hundreds 5 tens 4 ones.

Question 5

Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.2 6
Answer:

Explanation:
Add 425 and 232.Add the hundreds, tens and ones from the above picture.There are 5 hundreds,5 tens and 7 ones.So, the sum of 538 and 216 is 557.
5 hundreds 5 tens 7 ones.

Question 6.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.2 7
Answer:

Explanation:
Add 849 and 123.Add the hundreds, tens and ones from the above picture.There are 9 hundreds,6 tens and 12 ones.So, the sum of 538 and 216 is 972.
9 hundreds 7 tens 2 ones.

Question 7.
THINK SMARTER+
Mr. Jones has many sheets of paper. He has 158 sheets of blue paper, 100 sheets of red paper, and 231 sheets of green paper. How many sheets of paper does he have?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.2 8
______ sheets of paper
Answer:

Explanation:
Add 158,100 and 231.Add the hundreds, tens and ones from the above picture.There are 4 hundreds,8 tens and 9 ones.So, the sum of 158,100 and 231 is 489.
4 hundreds 8 tens 9 ones.

Problem Solving • Applications

Question 8.
GO DEEPER
Wesley added in a different way.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.2 9
Answer:

Explanation:
As in the above example add hundreds,tens and ones seperately and the sum of hundreds,tens and ones is 786.
7 hundreds 8 tens 6 ones

Question 9.
THINK SMARTER
There are 376 children at one school. There are 316 children at another school. How many children are at the two schools?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.2 10
Select one number from each column to solve the problem.
Answer:

Explanation:
Add 376 and 316.Add the hundreds, tens and ones from the above picture.There are 6 hundreds,8 tens and 12 ones.So, the sum of 376 and 316 is 692.
6 hundreds 9 tens 2 ones.

TAKE HOME ACTIVITY • Write 347 + 215. Have your child break apart the numbers and then find the sum.

Break Apart 3-Digit Addends Homework & Practice 6.2

Break apart the addends to find the sum.
Question 1.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.2 11
Answer:

Question 2.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.2 12
Answer:

Problem Solving
Solve. Write or draw to explain.
Question 3.
There are 126 crayons in a bucket. A teacher puts 144 more crayons in the bucket. How many crayons are in the bucket now?
______ crayons
Answer:

Explanation:
There are 126 crayons in a bucket and the teacher adds 144 more to the bucket.To find the totqal number of crayons in the bucket, Add 126 and 144.Add the hundreds, tens and ones from the above picture.There are 2 hundreds,7 tens and 0 ones.So, the sum of 126 and 144 is 270.Therefore there are total 260 crayons in the bucket.
2 hundreds 6 tens 0 ones.

Question 4.
WRITE
Draw quick pictures and write to explain how to break apart addends to find the sum of 324 + 231.
Answer:

Explanation:
Add 324 and 231.Add the hundreds, tens and ones from the above picture.There are 5 hundreds,5 tens and 5 ones.So, the sum of 324 and 231 is 555.
5 hundreds 5 tens 5 ones.

Lesson Check
Question 1.
What is the sum?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.2 13
Answer:

Explanation:
Add 218 and 145.Add the hundreds, tens and ones from the above picture.There are 3 hundreds,5 tens and 13 ones.So, the sum of 218 and 145 is 363.
3 hundreds 6 tens 3 ones.

Question 2.
What is the sum?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.2 14
Answer:

Explanation:
Add 664 and 223.Add the hundreds, tens and ones from the above picture.There are 8 hundreds,8 tens and 7 ones.So, the sum of 664 and 223 is 887.
8 hundreds 8 tens 7 ones.

Spiral Review
Question 3.
Ang found 19 berries and Barry found 21 berries. How many berries did they find altogether?
19 + 21 = ______ berries
Answer:

Explanation:
Ang found 19 berries and Barry found 21 berries.Add 19 and 21.There are 3 tens and 10 ones in the above picture.So, the sum of 19 and 21 is 40.
4 tens and 0 ones.

Question:
Write a subtraction fact related to 9 + 6 = ______
Answer:
20-5=15

Explanation:
In the above question the sum of 9 and 6 is 15.So, the subtraction fact for 15 is 20-5=15.

Question 5.
There are 25 goldfish and 33 betta fish. How many fish are there?
25 + 33 = _____ fish
Answer:

Explanation:
There are 25 goldfish and 33 betta fish.Add 25 and 33.Add the tens and ones from the above picture.There are 5 tens and 8 ones.So the sum of

Question 6.
Subtract 16 from 41. What is the difference?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.2 15
Answer: 25

Lesson 6.3 3-Digit Addition: Regroup Ones

Essential Question When do you regroup ones in addition?

Listen and Draw

Use Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.3 1 to model the problem. Draw quick pictures to show what you did.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.3 2

MATHEMATICAL PRACTICES
Describe how you modeled the problem.
Answer:

Explanation:
To find the sum of 213 and 356. There are 5 hundreds,6 tens and 9 ones in the above picture. So, the sum of 213 and 356 is 569.5 hundreds 6 tens 9 ones.

Model and Draw

Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.3 3

Share and Show

Write the sum.
Question 1.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.3 4
Answer:

Explanation:
In the above picture the ones,tens and hundreds are added seperately by regrouping the ones.The sum of 328 and 134 is 462.

Question 2.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.3 5
Answer:

Explanation:
In the above picture the ones,tens and hundreds are added seperately without regrouping.The sum of 445 and 23 is 468.

On Your Own

Write the sum.
Question 3.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.3 6
Answer:

Explanation:
In the above picture the ones,tens and hundreds are added seperately without regrouping.The sum of 526 and 103 is 629.

Question 4.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.3 7
Answer:

Explanation:
In the above picture the ones,tens and hundreds are added seperately by regrouping the ones.The sum of 348 and 19 is 367.

Question 5.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.3 8
Answer:

Explanation:
In the above picture the ones,tens and hundreds are added seperately by regrouping the ones.The sum of 628 and 347 is 975.

Question 6.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.3 9
Answer:

Question 7.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.3 10
Answer:

Explanation:
In the above picture the ones,tens and hundreds are added seperately by regrouping the ones.The sum of 562 and 329 is 891.

Question 8.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.3 11
Answer:

Explanation:
In the above picture the ones,tens and hundreds are added seperately by regrouping the ones.The sum of 147 and 125 is 272.

Question 9.
THINK SMARTER
On Thursday, there were 326 visitors at the zoo. There were 200 more visitors at the zoo on Friday than on Thursday. How many visitors were at the zoo on both days?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.3 12
______ visitors
Answer:

Explanation:
In the above picture the ones,tens and hundreds are added seperately without regrouping.The sum of 326 and 200 is 526.

Problem Solving • Applications

Solve. Write or draw to explain.
Question 10.
MATHEMATICAL PRACTICE Model with Mathematics
The gift shop is 140 steps away from the zoo entrance. The train stop is 235 steps away from the gift shop. How many total steps is this?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.3 13
______ steps
Answer:

Explanation:
In the above picture the ones,tens and hundreds are added seperately without regrouping.The sum of 140 and 235is 375.

Question 11.
THINK SMARTER
Katina’s class used 249 noodles to decorate their bulletin board. Gunter’s class used 318 noodles. How many noodles did the two classes use?
________ noodles
Did you have to regroup to solve? Explain.
Answer:

Explanation:
In the above picture the ones,tens and hundreds are added seperately by regrouping the ones.The sum of 249 and 318 is 567.

TAKE HOME ACTIVITY • Ask your child to explain why he or she regrouped in only some of the problems in this lesson.

3-Digit Addition: Regroup Ones Homework & Practice 6.3

Write the sum.
Question 1.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.3 14
Answer:

Explanation:
In the above picture the ones,tens and hundreds are added seperately by regrouping the ones.The sum of 148 and 234 is 382.

Question 2.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.3 15
Answer:

Explanation:
In the above picture the ones,tens and hundreds are added seperately by regrouping the ones.The sum of 321 and 318 is 639.

Question 3.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.3 16
Answer:

Explanation:
In the above picture the ones,tens and hundreds are added seperately by regrouping the ones.The sum of 414 and 179 is 593.

Question 4.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.3 17
Answer:

Explanation:
In the above picture the ones,tens and hundreds are added seperately by regrouping the ones.The sum of 602 and 258 is 860.

Problem Solving
Solve. Write or draw to explain.
Question 5.
In the garden, there are 258 yellow daisies and 135 white daisies. How many daisies are in the garden altogether?
______ daisies
Answer:

Explanation:
In the above picture the ones,tens and hundreds are added seperately by regrouping the ones.The sum of 258 and 135 is 393.

Question 6.
WRITE
Find the sum of 136 + 212. Explain why you did or did not regroup.
Answer:

Explanation:
In the above picture the ones,tens and hundreds are added seperately without regrouping.The sum of 136 and 212 is 348.

Leson Check
Question 1.
What is the sum?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.3 18
Answer:

Explanation:
In the above picture the ones,tens and hundreds are added seperately by regrouping the ones.The sum of 435 and 146 is 581.

Question 2.
What is the sum?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.3 19
Answer:

Explanation:
In the above picture the ones,tens and hundreds are added seperately by regrouping the ones.The sum of 436 and 306 is 742.

Spiral Review
Question 3.
What is the difference?
9 – 4 = _______
Answer:

Explanation:
In the above picture there are 9 ones.Subtract 4 ones from ir.There are 5 ones remained after subracting.Therefore the difference of 9 and 4 is 5.

Question 4.
What is the sum?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.3 20
Answer:

Explanation:
There are 13 tens and 11 ones in the above picture.Regroup 11 ones as 1 tens 1 ones.Add the tens and ones.Therefore there are 14 tens and 1 ones.Regroup 14 tens as 1 hundreds 4 tens.So,the sum of 82 and 59 is 1 hundreds 4 tens 1 ones.

Question 5.
What is the sum?
26 + 7 = ____
Answer:

Explanation:
There are 2 tens and 13 ones in the above picture.regroup 13 ones as 1 tens 3 ones.Add the tens and ones.Therefore the sum of 26 and 7 is 33

Question 6.
Add 243 and 132. How many hundreds, tens, and ones are there in all?
______ hundreds _____ tens _____ ones
Answer:

Explanation:
In the above picture the ones,tens and hundreds are added seperately by regrouping the ones.The sum of 243 and 132 is 375.

Lesson 6.4 3-Digit Addition: Regroup Tens

Essential Question When do you regroup tens in addition?

Listen and Draw

Use Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.4 1 to model the problem. Draw quick pictures to show what you did.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.4 2

Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-6-3-Digit-Addition-and-Subtraction-6.4-2

MATHEMATICAL PRACTICES
Explain how your quick pictures show what happened in the problem.
Answer:

Model and Draw

Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.4 3
Answer:

Share and Show

Write the sum.
Question 1.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.4 4
Answer:

Question 2.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.4 5
Answer:

Question 3.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.4 6
Answer:

On Your Own

Write the sum.
Question 4.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.4 7
Answer:

Question 5.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.4 8
Answer:

Question 6.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.4 9
Answer:

Question 7.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.4 10
Answer:

Question 8.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.4 11
Answer:

Question 9.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.4 12
Answer:

Question 10.
GO DEEPER
In a bowling game, Jack scored 116 points and 124 points. Hal scored 128 points and 134 points. Who scored more points? How many more points were scored?
_____ ______ more points
Answer:

MATHEMATICAL PRACTICE Attend to Precision
Rewrite the numbers. Then add.
Question 11.
760 + 178
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.4 13
Answer:

Question 12.
216 + 346
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.4 14
Answer:

Question 13.
423 + 285
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.4 15
Answer:

Problem Solving • Applications
Question 14.
THINK SMARTER
These lists show the pieces of fruit sold. How many pieces of fruit did Mr. Olson sell?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.4 16
_______ pieces of fruit
Answer:
257 + 281 = 538 pieces of fruit

Question 15.
GO DEEPER
Who sold more pieces of fruit?
_______________
How many more?
_______ more pieces of fruit
Answer:
Mr. Olsan sold more fruits than Mr. Lee
314 + 229 = 443
538 – 443 = 95

Question 16.
THINK SMARTER
At the city park theater, 152 people watched the morning play. Another 167 watched the afternoon play.
How many people watched the two plays? ______ people
Fill in the bubble next to each true sentence about how to solve the problem.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.4 17
Answer: Option C

TAKE HOME ACTIVITY • Have your child choose a new combination of two fruits on this page and find the total number of pieces of the two types of fruit.

3-Digit Addition: Regroup Tens Homework & Practice 6.4

Write the sum.
Question 1.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.4 18
Answer:

Question 2.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.4 19
Answer:

Question 3.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.4 20
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-6-3-Digit-Addition-and-Subtraction-6.4-20

Question 4.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.4 21
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-6-3-Digit-Addition-and-Subtraction-6.4-21

Question 5.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.4 22
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-6-3-Digit-Addition-and-Subtraction-6.4-22

Question 6.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.4 23
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-6-3-Digit-Addition-and-Subtraction-6.4-23

Problem Solving
Solve. Write or draw to explain.
Question 7.
There are 142 blue toy cars and 293 red toy cars at the toy store. How many toy cars are there?
_______ toy cars
Answer:
Given,
There are 142 blue toy cars and 293 red toy cars at the toy store.
To find the total number of toy cars we have to add blue cars and red cars.
142 + 293 = 435
Thus 435 toy cars are there.

Question 8.
WRITE
Find the sum of 362 + 265. Explain why you did or did not regroup.
Answer: 362 + 265 = 627

Lesson Check
Question 1.
What is the sum?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.4 24
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-6-3-Digit-Addition-and-Subtraction-6.4-24

Question 2.
Annika has 144 pennies and Yahola has 284 pennies. How many do they have altogether?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.4 25
Answer:
Given,
Annika has 144 pennies and Yahola has 284 pennies.
144 + 284 = 428
Annika and Yahola altogether has 428 pennies.

Spiral Review
Question 3.
What is the sum?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.4 26
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-6-3-Digit-Addition-and-Subtraction-6.4-26

Question 4.
What is the sum?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.4 27
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-6-3-Digit-Addition-and-Subtraction-6.4-27

Question 5.
Francis had 8 toy cars, then his brother gave him 9 more. How many toy cars does Francis have now?
8 + 9 = ______ cars
Answer: 17 cars

Explanation:
Given,
Francis had 8 toy cars, then his brother gave him 9 more.
8 + 9 = 17
Francis has 17 toy cars now.

Question 6.
What is the difference?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.4 28
Answer:
82
-34
48

Lesson 6.5 Addition: Regroup Ones and Tens

Essential Question How do you know when to regroup in addition?

Listen and Draw

Use mental math. Write the sum for each problem.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.5 1
10 + 30 + 40 = _____
100 + 400 + 200 = _____
10 + 50 + 40 = _____
600 + 300 = _____
Answer:

Explanation:
Add the tens digits  and hundreds digits in the above sums.

Explanation:
Add the tens digits and the hundreds digits in the above sums.

MATHEMATICAL PRACTICES
Analyze Were some problems easier to solve than other problems? Explain.
Answer:

Share and Show

Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.5 2
Write the sum.
Question 1.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.5 3
Answer:

Explanation:
4 ones+ 9 ones=13 ones
1 ten + 8 tens +2 tens=11 tens
1 hundred + 1 hundred + 3 hundreds=5 hundreds.

Question 2.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.5 4
Answer:

Explanation:
6 ones+ 8 ones=14 ones
1 ten + 4 tens +7 tens=12 tens
1 hundred + 5 hundred + 2 hundreds=8 hundreds.

Question 3.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.5 5
Answer:

Explanation:
7 ones+ 3 ones=10 ones
1 ten + 2 tens +5 tens=11 tens
3 hundreds + 3 hundreds=6 hundreds.

Question 4.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.5 6
Answer:

Explanation:
4 ones+ 2 ones=6 ones
3 tens +5 tens=8 tens
2 hundred + 1 hundreds=3 hundreds.

Question 5.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.5 7
Answer:

Explanation:
5 ones+ 2 ones=7 ones
7 tens +7 tens=14 tens
1 hundred + 3 hundreds + 2 hundreds=6 hundreds.

Question 6.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.5 8
Answer:

Explanation:
9 ones+ 3 ones=12 ones
1 ten + 8 tens +2 tens=11 tens
1 hundred + 1 hundred + 6 hundreds=8 hundreds.

On Your Own

Write the sum.
Question 7.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.5 9
Answer:

Explanation:
4 ones+ 1 one=5 ones
7 tens +8 tens=15 tens
1 hundred + 5 hundreds + 2 hundreds=8 hundreds.

Question 8.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.5 10
Answer:

Explanation:
6 ones+ 3 ones=9 ones
1 ten + 8 tens =9 tens
4 hundreds + 4 hundreds=8 hundreds.

Question 9.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.5 11
Answer:

Explanation:
6 ones+ 7 ones=13 ones
1 ten + 4 tens +9 tens=14 tens
1 hundred + 3 hundreds + 5 hundreds=9 hundreds.

Question 10.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.5 12
Answer:

Explanation:
5 ones+ 3 ones=8 ones
6 tens +8 tens=14 tens
1 hundred + 3 hundreds + 2 hundreds=6 hundreds.

Question 11.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.5 13
Answer:

Explanation:
7 ones+ 9 ones=16 ones
1 ten + 4 tens +0 tens=5 tens
6 hundred + 1 hundreds=5 hundreds.

Question 12.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.5 14
Answer:

Explanation:
6 ones+ 6 ones=12 ones
1 ten + 4 tens +5 tens=10 tens
1 hundred + 5 hundreds + 3 hundreds=9 hundreds.

Question 13.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.5 15
Answer:

Explanation:
8 ones+ 1 ones=9 ones
4 tens +3 tens=7 tens
3 hundreds + 6 hundreds=9 hundreds.

Question 14.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.5 16
Answer:

Explanation:
5 ones+ 9 ones=14 ones
1 ten + 5 tens +3 tens=9 tens
4 hundreds + 1 hundred=5 hundreds.

Question 15.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.5 17
Answer:

Explanation:
3 ones+ 5 ones=8 ones
6 tens +4 tens=10 tens
1 hundred + 5 hundreds + 2 hundreds=8 hundreds.

Question 16.
THINK SMARTER
Miko wrote these problems. What are the missing digits?
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.5 18
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-6-Answer-Key-Pdf-3-Digit-Addition-and-Subtraction-Concepts-6.5-18

TAKE HOME ACTIVITY • Have your child explain how to solve 236 + 484.
Answer:

Explanation:
6 ones+ 4 ones=10 ones
1 ten + 3 tens +8 tens=12 tens
1 hundred + 2 hundreds + 4 hundreds=7 hundreds.

Addition: Regroup Ones and Tens Homework & Practice 6.5

Write the sum.
Question 1.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.5 19
Answer:

Explanation:
7 ones+ 5 ones=12 ones
1 ten + 4 tens +3 tens=8 tens
5 hundreds + 4 hundreds=9 hundreds.

Question 2.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.5 20
Answer:

Explanation:
7 ones+ 4 ones=11 ones
1 ten + 6 tens +8 tens=15 tens
1 hundred + 3 hundreds + 2 hundreds=6 hundreds.

Question 3.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.5 21
Answer:

Explanation:
5 ones+ 6 ones=11 ones
1 ten + 8 tens +5 tens=14 tens
1 hundred + 4 hundred + 4 hundreds=5 hundreds.

Question 4.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.5 22
Answer:

Explanation:
7 ones+ 6 ones=13 ones
1 ten + 8 tens +0 tens=9 tens
1 hundred + 3 hundreds=4 hundreds.

Question 5.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.5 23
Answer:

Explanation:
7 ones+ 8 ones=15 ones
1 ten + 4 tens +2 tens=7 tens
6 hundreds + 1 hundred=7 hundreds.

Question 6.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.5 24
Answer:

Explanation:
4 ones+ 9 ones=13 ones
1 ten + 8 tens +2 tens=11 tens
1 hundred + 1 hundred + 3 hundreds=5 hundreds.

Problem Solving
Solve. Write or draw to explain.
Question 7.
Saul and Luisa each scored 167 points on a computer game. How many points did they score together?
_______ points
Answer:

Explanation:
Saul and luisa has 167 points each on a computer game.Add points of both saul and luisa.There are 3 hundreds 2 tens and 14 ones.So, the sum of 167 and 167 is 3 hundred 3 tens and 4 ones.
7 ones+ 7 ones=14 ones
1 ten + 6 tens +6 tens=13 tens
1 hundred + 1 hundred + 1 hundred=3 hundreds.

Question 8.
WRITE
Write the addition problem for 275 plus 249 and find the sum. Then draw quick pictures to check your work.
Answer:

Explanation:
5 ones+ 9 ones=14 ones
1 ten + 7 tens +4 tens=12 tens
1 hundred + 2 hundreds + 2 hundreds=5 hundreds.

Lesson Check
Question 1.
What is the sum?
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.5 25
Answer:

Explanation:
8 ones+ 2 ones=10 ones
1 ten + 4 tens +7 tens=12 tens
1 hundred + 3 hundreds + 2 hundreds=6 hundreds.

Question 2.
What is the sum?
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.5 26
Answer:

Explanation:
3 ones+ 7 ones=10 ones
1 ten + 2 tens +1 tens=11 tens
1 hundred + 2 hundreds=3 hundreds.

Spiral Review
Question 3.
Which addition fact has the same sum as 9 + 4.
10 + _____
Answer:
9+4=13
10+3=13

Explanation:
The sum of 9 and 4 is 13. So, if we add 3 to 10 we get the same sum 13. Therefore the addition fact that has the same sum as 9+4 is 10+3.

Question 4.
What is the sum?
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.5 27
Answer:

Explanation:
2 ones+ 5 ones + 6 ones=13 ones
1 ten + 3 tens +1 tens +4 tens=9 tens

Question 5.
Add 29 and 35. What is the sum?
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.5 28
Answer: 5 tens and 14 ones
50 + 14 = 64

Question 6.
Tom had 25 pretzels. He gave away 12 pretzels. How many pretzels does Tom have left?
25 – 12 = ______ pretzels
Answer:

Explanation:
There are 25 blocks in the above picture.Subtract 1 tens and 2 ones from the above picture.Therefore 13 blocks are left.
So, the difference of 25 and 12 is 13.

3-Digit Addition and Subtraction Mid-Chapter Checkpoint

Concepts and Skills

Break apart the addends to find the sum.
Question 1.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.5 29
Answer:

Explanation:
Add 567 and 324. Add the hundreds, tens and ones from the above picture. There are 8 hundreds,8 tens and 11 ones. So, the sum of 567 and 324 is 363.
8 hundreds 9 tens 1 ones

write the sum.

Question 2.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.5 30
Answer:

Explanation:
8 ones+ 6 ones=14 ones
1 ten + 4 tens +4 tens=9 tens
2 hundreds + 3 hundreds=5 hundreds.

Question 3.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.5 31
Answer:

Explanation:
0 ones+ 4 ones=4 ones
1 ten +6 tens=11 tens
6 hundreds + 2 hundreds=8 hundreds.

Question 4.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.5 32
Answer:

Explanation:
1 ones+ 7 ones=8 ones
9 tens +3 tens=12 tens
1 hundred + 3 hundreds + 5 hundreds=9 hundreds.

Question 5.
THINK SMARTER
There are 148 small sand dollars and 119 large sand dollars on the beach. How many sand dollars are on the beach?
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.5 33
______ sand dollars
Answer:

Explanation:
8 ones+ 9 ones=17 ones
1 ten + 4 tens +1 tens=6 tens
1 hundred + 1 hundred=2 hundreds.

Lesson 6.6 Problem Solving • 3-Digit Subtraction

Essential Question How can making a model help when solving subtraction problems?

There were 436 people at the art show. 219 people went home. How many people stayed at the art show?

Unlock the Problem
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.6 1

Show how to solve the problem.
Make a model. Then draw a quick picture of your model.
______ people

Answer:
Given,
There were 436 people at the art show. 219 people went home.
436 – 219 = 217

HOME CONNECTION • Your child used a model and a quick picture to represent and solve a subtraction problem.

Try Another Problem
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.6 3
Make a model to solve. Then draw a quick picture of your model.
Question 1.
There are 532 pieces of art at the show. 319 pieces of art are paintings. How many pieces of art are not paintings?
______ pieces of art
Answer:
Given,
There are 532 pieces of art at the show.
319 pieces of art are paintings.
532 – 319 = 213
213 pieces of art are not paintings

Question 2.
245 children go to the face-painting event. 114 of the children are boys. How many of the children are girls?
_______ girls
Answer:
Given,
245 children go to the face-painting event. 114 of the children are boys.
245 – 114 = 132 girls
There are 132 girls.

MATHEMATICAL PRACTICES
Explain how you solved the first problem on this page.

Share and Show

Make a model to solve. Then draw a quick picture of your model.
Question 3.
There were 237 books on the table. Miss Jackson took 126 books off the table. How many books were still on the table?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.6 4
______ books
Answer:
Given,
There were 237 books on the table. Miss Jackson took 126 books off the table.
237 – 126 = 111 books were still on the table.

Question 4.
There were 232 postcards on the table. The children used 118 postcards. How many postcards were not used?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.6 5
_______ postcards
Answer:
Given,
There were 232 postcards on the table.
The children used 118 postcards.
232 – 118 = 114 postcards

Question 5.
THINK SMARTER
164 children and 31 adults saw the movie in the morning. 125 children saw the movie in the afternoon. How many fewer children saw the movie in the afternoon than in the morning?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.6 6
______ fewer children
Answer:
Given,
164 children and 31 adults saw the movie in the morning.
125 children saw the movie in the afternoon.
164 – 125 = 39 fewer children.

On Your Own

MATHEMATICAL PRACTICE Make Sense of Problems
Question 6.
There were some grapes in a bowl. Clancy’s friends ate 24 of the grapes. Then there were 175 grapes in the bowl. How many grapes were in the bowl before?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.6 7
______ grapes
Answer:
Given,
There were some grapes in a bowl. Clancy’s friends ate 24 of the grapes.
Then there were 175 grapes in the bowl.
175 + 24 = 199 grapes

Question 7.
THINK SMARTER
At Gregory’s school, there are 547 boys and girls. There are 246 boys. How many girls are there?
Draw a quick picture to solve.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.6 8
Answer:
Given,
At Gregory’s school, there are 547 boys and girls. There are 246 boys.
547 – 246 = 301 girls
Thus there are 301 girls.

TAKE HOME ACTIVITY • Ask your child to choose one of the problems in this lesson and solve it in a different way.

Problem Solving • 3-Digit Subtraction Homework & Practice 6.6

Make a model to solve. Then draw a quick picture of your model.
Question 1.
On Saturday, 770 people went to the snack shop. On Sunday, 628 people went. How many more people went to the snack shop on Saturday than on Sunday?
______ more people
Answer:
Given,
On Saturday, 770 people went to the snack shop. On Sunday, 628 people went.
770 -628 = 42 more people

Question 2.
There were 395 lemon ice cups at the snack shop. People bought 177 lemon ice cups. How many lemon ice cups are still at the snack shop?
______ cups
Answer:
Given,
There were 395 lemon ice cups at the snack shop. People bought 177 lemon ice cups.
395 – 177 = 218 cups

Question 3.
There were 576 bottles of water at the snack shop. People bought 469 bottles of water. How many bottles of water are at the snack shop now?
_______ bottles
Answer:
Given,
There were 576 bottles of water at the snack shop. People bought 469 bottles of water.
576 – 469 = 107 bottles

Question 4.
WRITE
Draw quick pictures to show how to subtract 314 and 546.
Answer: 546 – 314 = 232

Lesson Check
Question 1.
There are 278 math and science books. 128 of them are math books. How many science books are there?
______ books
Answer:
Given,
There are 278 math and science books. 128 of them are math books.
278 – 128 = 150 books
There are 150 science books.

Question 2.
A book has 176 pages. Mr. Roberts has read 119 pages. How many pages does he have left to read?
_____ pages
Answer:
Given,
A book has 176 pages. Mr. Roberts has read 119 pages.
176 – 119 = 57 pages
57 pages are left to read.

Spiral Review
Question 3.
What is the sum?
1 + 6 + 2 = _____
Answer: add the number in ones place = 9

Question 4.
What is the difference?
54 – 8 = _____
Answer: The difference of the two numbers 54 and 8 are 46

Question 5.
What is the sum?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.6 9
Answer: 530

Question 6.
What is the sum?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.6 10
Answer: 38

Lesson 6.7 3-Digit Subtraction: Regroup Tens

Essential Question When do you regroup tens in subtraction?

Listen and Draw

Use Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.7 1 to model the problem.
Draw a quick picture to show what you did.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.7 2

MATHEMATICAL PRACTICES
Describe what to do when there are not enough ones to subtract from.
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-6-3-Digit-Addition-and-Subtraction-6.4-2

Share and Show

Solve. Write the difference.
Question 1.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.7 3
Answer: 105
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-6-3-Digit-Addition-and-Subtraction-6.7-3

Question 2.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.7 4
Answer:
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-6-3-Digit-Addition-and-Subtraction-6.7-4

On Your Own

Solve. Write the difference.
Question 3.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.7 5
Answer:
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-6-3-Digit-Addition-and-Subtraction-6.7-5

Question 4.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.7 6
Answer:
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-6-3-Digit-Addition-and-Subtraction-6.7-6

Question 5.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.7 7
Answer:
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-6-3-Digit-Addition-and-Subtraction-6.7-7

Question 6.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.7 8
Answer:
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-6-3-Digit-Addition-and-Subtraction-6.7-8

Question 7.
GO DEEPER
A bookstore has 148 books about people and 136 books about places. Some books were sold. Now there are 137 books left. How many books were sold?
_______ books
Answer:
Given,
A bookstore has 148 books about people and 136 books about places.
148 + 136 = 284 books
Some books were sold. Now there are 137 books left.
284 – 137 = 147 books
147 books were sold.

Question 8.
THINK SMARTER
There were 287 music books and 134 science books in the store. After some books were sold, there are 159 books left. How many books were sold?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.7 9
Answer:
Given,
There were 287 music books and 134 science books in the store.
287 + 134 = 421
After some books were sold, there are 159 books left.
421 – 159 = 262 books
Thus 262 books were sold.

Problem Solving • Applications

MATHEMATICAL PRACTICE Make Sense of Problems
Solve. Write or draw to explain.
Question 9.
There are 235 whistles and 42 bells in the store. Ryan counts 128 whistles on the shelf. How many whistles are not on the shelf?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.7 10
______ whistles
Answer:
Given,
There are 235 whistles and 42 bells in the store. Ryan counts 128 whistles on the shelf.
235 + 42 = 277 whistles
277 – 128 = 149 whistles
Thus 149 whistles are not on the shelf.

Question 10.
THINK SMARTER
Dr. Jackson had 326 stamps.
He sells 107 stamps. How many stamps does he have now? ______ stamps
Would you do these things to solve the problem?
Choose Yes or No.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.7 11
Answer:
Given,
Dr. Jackson had 326 stamps. He sells 107 stamps.
326 – 107 = 219

TAKE HOME ACTIVITY • Ask your child to explain why he or she regrouped in only some of the problems in this lesson.

3-Digit Subtraction: Regroup Tens Homework & Practice 6.7

Solve. Write the difference.
Question 1.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.7 12
Answer:
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-6-3-Digit-Addition-and-Subtraction-6.7-12

Question 2.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.7 13
Answer:
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-6-3-Digit-Addition-and-Subtraction-6.7-13

Question 3.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.7 14
Answer:
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-6-3-Digit-Addition-and-Subtraction-6.7-14

Question 4.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.7 15
Answer:
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-6-3-Digit-Addition-and-Subtraction-6.7-15

Problem Solving
Solve. Write or draw to explain.
Question 5.
There were 985 pencils. Some pencils were sold. Then there were 559 pencils left. How many pencils were sold?
______ pencils
Answer:
Given,
There were 985 pencils. Some pencils were sold. Then there were 559 pencils left.
985 – 559 = 426
426 pencils were sold.

Question 6.
WRITE
Choose one exercise from above. Draw quick pictures to check your work.
Answer:

Lesson Check
Question 1.
What is the difference?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.7 16
Answer:
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-6-3-Digit-Addition-and-Subtraction-6.7-16

Question 2.
What is the difference?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.7 17
Answer:
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-6-3-Digit-Addition-and-Subtraction-6.7-17

Spiral Review
Question 3.
What is the difference?
45 – 7 = _____
Answer: 38

Question 4.
Leroy has 11 cubes. Jane has 15 cubes. How many cubes do they have altogether?
______ cubes
Answer:
Given,
Leroy has 11 cubes. Jane has 15 cubes.
11 + 15 = 26 cubes
Leroy and Jane together has 26 cubes.

Question 5.
Mina puts 5 flowers in each vase. How many flowers will she put in 3 vases?
______ flowers
Answer:
Given,
Mina puts 5 flowers in each vase.
5 × 3 = 15 flowers
Thus Mina put 15 flowers in 3 vases.

Question 6.
Mr. Hill had 428 pencils. He gave away 150 pencils. How many pencils did he keep?
______ pencils
Answer:
Given,
Mr. Hill had 428 pencils. He gave away 150 pencils.
428 – 150 = 278 pencils
Thus he keep 278 pencils.

Lesson 6.8 3-Digit Subtraction: Regroup Hundreds

Essential Question When do you regroup hundreds in subtraction?

Listen and Draw

Draw quick pictures to show the problem
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.8 1

MATHEMATICAL PRACTICES
Describe what to do when there are not enough tens to subtract from.
Answer:

Share and Show

Solve. Write the difference.
Question 1.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.8 2
Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-6-3-Digit-Addition-and-Subtraction-6.8-2

Question 2.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.8 3
Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-6-3-Digit-Addition-and-Subtraction-6.8-3 (1)

On Your Own

Solve. Write the difference.
Question 3.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.8 4
Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-6-3-Digit-Addition-and-Subtraction-6.8-4

Question 4.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.8 5
Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-6-3-Digit-Addition-and-Subtraction-6.8-5

Question 5.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.8 6
Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-6-3-Digit-Addition-and-Subtraction-6.8-6

Question 6.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.8 7
Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-6-3-Digit-Addition-and-Subtraction-6.8-7

Question 7.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.8 8
Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-6-3-Digit-Addition-and-Subtraction-6.8-8

Question 8.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.8 9
Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-6-3-Digit-Addition-and-Subtraction-6.8-9

MATHEMATICAL PRACTICE Make Arguments
Question 9.
Choose one exercise above. Describe the subtraction that you did. Be sure to tell about the values of the digits in the numbers.
______________________
_______________________
Answer:

Problem Solving • Applications

Question 10.
THINK SMARTER
Sam made two towers. He used 139 blocks for the first tower. He used 276 blocks in all. For which tower did he use more blocks? ______
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.8 10
Explain how you solved the problem.
Answer:

Question 11.
THINK SMARTER
This is how many points each class scored in a math game.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.8 11
How many more points did Mr. Chang’s class score than Mr. Pagano’s class? Draw a picture and explain how you found your answer.
_______ more points
Answer:

TAKE HOME ACTIVITY • Have your child explain how to find the difference for 745 − 341.

3-Digit Subtraction: Regroup Hundreds Homework & Practice 6.8

Solve. Write the difference.
Question 1.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.8 12
Answer:

Question 2.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.8 13
Answer:

Question 3.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.8 14
Answer:

Question 4.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.8 15
Answer:

Problem Solving
Solve. Write or draw to explain.
Question 5.
There were 537 people in the parade. 254 of these people were playing an instrument. How many people were not playing an instrument?
_______ people
Answer:

Question 6.
WRITE
Write the subtraction problem for 838 – 462 and find the difference. Then draw quick pictures to check your difference.
Answer:

Lesson Check
Question 1.
What is the difference?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.8 16
Answer:

Question 2.
What is the difference?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.8 17
Answer:

Spiral Review
Question 3.
What is the difference?
52 – 15 = ______
Answer:

Question 4.
Wallace has 8 crayons and Alma has 7. How many do the have together?
8 + 7 = _____ crayons
Answer:

Question 5.
What is the sum?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.8 18
Answer:

Question 6.
Mrs. Lin’s class read 392 books in February. Mr. Hook’s class read 173 books. How many more books did Mrs. Lin’s class read?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.8 19
Answer:

Lesson 6.9 Subtraction: Regroup Hundreds and Tens

Essential Question How do you know when to regroup in subtraction?

Listen and Draw

Use mental math. Write the difference for each problem.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.9 1
90 − 40 = _____
700 − 500 = _____
70 − 60 = _____
800 − 300 = _____
Answer:

Explanation:
Subtract the tens amd hundreds from the above sums to find the difference.


Explanation:
Subtract the tens and hundreds from the above sums to find the difference.

MATHEMATICAL PRACTICES
Were some problems easier to solve than other problems? Explain.
Answer:
Yes some problems wre easy to solve than the other problems as theur was no need of any regrouping for some problems.

Share and Show

Solve. Write the difference.
Question 1.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.9 2
Answer:

Explanation:
Regroup 2 tens 1 ones as 1 tens 11 ones.Subtract the ones.
Regroup 4 hundreds 1 tens as 3 hundreds 11 tens.Subtract the tens
Subtract the hundreds.

Question 2.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.9 3
Answer:

Explanation:
Subtract the ones.
Regroup 1 hundreds 7 tens as 1 hundreds 17 tens.Subtract the tens
Subtract the hundreds.

Question 3.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.9 4
Answer:

Explanation:
Regroup 4 tens 6 ones as 3 tens 16 ones.Subtract the ones.
Regroup 5 hundreds 3 tens as 4 hundreds 13 tens.Subtract the tens
Subtract the hundreds.

Question 4.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.9 5
Answer:

Explanation:
Subtract the hundreds,tens and ones as there is no need of regrouping.

Question 5.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.9 6
Answer:

Explanation:
Regroup 4 tens 7 ones as 3 tens 17 ones.Subtract the ones.
Regroup 7 hundreds 3 tens as 6 hundreds 13 tens.Subtract the tens
Subtract the hundreds.

Question 6.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.9 7
Answer:

Explanation:
Subtract the ones.
Regroup 9 hundreds 3 tens as 8 hundreds 13 tens.Subtract the tens
Subtract the hundreds.

On Your Own

Solve. Write the difference.
Question 7.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.9 8
Answer:

Explanation:
Regroup 4 tens 2 ones as 3 tens 12 ones.Subtract the ones.
Subtract the tens
Subtract the hundreds.

Question 8.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.9 9
Answer:

Explanation:
Subtract the ones.
Regroup 4 hundreds 6 tens as 3 hundreds 16 tens.Subtract the tens
Subtract the hundreds.

Question 9.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.9 10
Answer:

Explanation:
Regroup 5 tens 5 ones as 4 tens 15 ones.Subtract the ones.
Regroup 4 hundreds 1 tens as 3 hundreds 1 tens.Subtract the tens
Subtract the hundreds.

Question 10.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.9 11
Answer:

Explanation:
Subtract the ones.
Regroup 6 hundreds 5 tens as 5 hundreds 15 tens.Subtract the tens
Subtract the hundreds.

Question 11.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.9 12
Answer:

Explanation:
Regroup 2 tens 1 ones as 1 tens 11 ones.Subtract the ones.
Regroup 5 hundreds 1 tens as 4 hundreds 11 tens.Subtract the tens
Subtract the hundreds.

Question 12.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.9 13
Answer:

Explanation:
Regroup 5 tens 8 ones as 4 tens 18 ones.Subtract the ones.
Subtract the tens
Subtract the hundreds.

Question 13.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.9 14
Answer:

Explanation:
Regroup 4 tens 2 ones as 3 tens 12 ones.Subtract the ones.
Regroup 5 hundreds 3 tens as 4 hundreds 13 tens.Subtract the tens
Subtract the hundreds.

Question 14.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.9 15
Answer:

Explanation:
Subtract the ones.
Regroup 8 hundreds 2 tens as 7 hundreds 12 tens.Subtract the tens
Subtract the hundreds.

Question 15.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.9 16
Answer:

Explanation:
Regroup 4 tens 7 ones as 3 tens 17 ones.Subtract the ones.
Regroup 9 hundreds 3 tens as 8 hundreds 13 tens.Subtract the tens
Subtract the hundreds.

Question 16.
THINK SMARTER
Alex wrote these problems. What are the missing digits?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.9 17
Answer:

Explanation:
The missing numbers in the first sum are 5 and 5 because only when the numbers are 5 tens and 5 ones if we regroup them they become 4 tens and 15 ones.
The missing numbers in the second sum are 8, 3 and 6 because only when the numbers are 8 hundreds and 3 tens if we regroup them they become 7 hundreds and 13 ones.And 6 ones because if we subtract only 6 ones from 7 ones we get the answer as 1 ones.

Problem Solving • Applications

Question 17.
GO DEEPER
This is how Walter found the difference for 617 − 350.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.9 18
Find the difference for 843 − 270 using Walter’s way.
Answer:

Explanation:
As shown in the above picture the difference between 270 and 300 is 30, 800 and 300 is 500 and 843 and 800 is 43.So, when we add 30,500 and 43 is sum wiil be 573.Therefore the difference between 543 and 270 is 573.

Question 18.
MATHEMATICAL PRACTICE Analyze
There are 471 children at Caleb’s school. 256 children ride buses to get to school.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.9 19
How many children do not ride buses to get to school?
_____ children
Answer:

Explanation:
Regroup 7 tens 1 ones as 6 tens 11 ones.Subtract the ones.
Subtract the tens
Subtract the hundreds.

Question 19.
THINK SMARTER
Mrs. Herrell had 427 pinecones. She gave 249 pinecones to her children.
How many pinecones does she still have?
_______ pinecones
Answer:

Explanation:
Regroup 2 tens 7 ones as 1 tens 17 ones.Subtract the ones.
Regroup 4 hundreds 1 tens as 3 hundreds 11 tens.Subtract the tens
Subtract the hundreds.

TAKE HOME ACTIVITY • Ask your child to find the difference when subtracting 182 from 477.

Explanation:
Subtract the ones.
Regroup 4 hundreds 7 tens as 3 hundreds 17 tens.Subtract the tens
Subtract the hundreds.

Subtraction: Regroup Hundreds and Tens Homework & Practice 6.9

Solve. Write the difference.
Question 1.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.9 20
Answer:

Explanation:
Regroup 1 tens 6 ones as 0 tens 16 ones.Subtract the ones.
Regroup 8 hundreds 0 tens as 7 hundreds 10 tens.Subtract the tens
Subtract the hundreds.

Question 2.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.9 21
Answer:

Explanation:
Regroup 0 tens 2 ones as 9 tens 12 ones.Subtract the ones.
Regroup 9 hundreds 9 tens as 8 hundreds 19 tens.Subtract the tens
Subtract the hundreds.

Question 3.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.9 22
Answer:

Explanation:
Regroup 9 tens 6 ones as 8 tens 16 ones.Subtract the ones.
Subtract the tens
Subtract the hundreds.

Problem Solving
Solve.
Question 4.
Mia’s coloring book has 432 pages. She has already colored 178 pages. How many pages in the book are left to color?
______ pages
Answer:

Explanation:
Regroup 3 tens 2 ones as 2 tens 12 ones.Subtract the ones.
Regroup 4 hundreds 2 tens as 3 hundreds 12 tens.Subtract the tens
Subtract the hundreds.

Question 5.
WRITE
Draw quick pictures to show how to subtract 546 from 735.
Answer:

Explanation:
Regroup 3 tens 5 ones as 2 tens 15 ones.Subtract the ones.
Regroup 7 hundreds 2 tens as 6 hundreds 12 tens.Subtract the tens
Subtract the hundreds.

Lesson Check
Question 1.
What is the difference?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.9 23
Answer:

Explanation:
Subtract the ones.
Regroup 3 hundreds 4 tens as 2hundreds 14 tens.Subtract the tens
Subtract the hundreds.

Question 2.
What is the difference?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.9 24
Answer:

Explanation:
Regroup 3 tens 6 ones as 2 tens 16 ones.Subtract the ones.
Regroup 3 hundreds 2 tens as 2 hundreds 12 tens.Subtract the tens
Subtract the hundreds.

Spiral Review
Question 3.
What is the sum?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.9 25
Answer:

Explanation:
6 ones + 3 ones=19 ones
1 tens +4 tens + 3 tens=7 tens
2 hundreds + 5 hundreds=7 hundreds.
7 hundreds 7 tens 9 ones.

Question 4.
What is the difference?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction 6.9 26
Answer:

Explanation:
Regroup 3 tens 8 ones as 2 tens 18 ones.Subtract the ones.
Subtract the tens

Question 5.
What is the difference?
17 – 9 = _____
Answer: 8
by substracting 17 with 9 we get 8
hence the difference is 8

Question 6.
Lisa had 15 daisies. She gave away 7 daisies. Then she found 3 more daisies. How many daisies does Lisa have now?
15 – 7 + 3 = ______
Answer:
by subtracting 15 with 7 we get 8
then she found 3 more daisies
so add 8 with 3 we get 11
Lisa has 11 daisies

Lesson 6.10 Regrouping with Zeros

Essential Question How do you regroup when there are zeros in the number you start with?

Listen and Draw

Draw or write to show how you solved the problem.
Answer:

MATHEMATICAL PRACTICES
Describe another way that you could solve the problem.
Answer:

Share and Show

Solve. Write the difference.
Question 1.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.10 1
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-6-Answer-Key-Pdf-3-Digit-Addition-and-Subtraction-Concepts-6.10-1
the difference is 49

Question 2.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.10 2
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-6-Answer-Key-Pdf-3-Digit-Addition-and-Subtraction-Concepts-6.10-2 (1)

Question 3.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.10 3
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-6-Answer-Key-Pdf-3-Digit-Addition-and-Subtraction-Concepts-6.10-3

On Your Own

Solve. Write the difference.
Question 4.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.10 4
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-6-Answer-Key-Pdf-3-Digit-Addition-and-Subtraction-Concepts-6.10-4

Question 5.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.10 5
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-6-Answer-Key-Pdf-3-Digit-Addition-and-Subtraction-Concepts-6.10-5

Question 6.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.10 6
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-6-Answer-Key-Pdf-3-Digit-Addition-and-Subtraction-Concepts-6.10-2 (1)

Question 7.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.10 7
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-6-Answer-Key-Pdf-3-Digit-Addition-and-Subtraction-Concepts-6.10-7 (1)

Question 8.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.10 8
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-6-Answer-Key-Pdf-3-Digit-Addition-and-Subtraction-Concepts-6.10-8

Question 9.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.10 9
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-6-Answer-Key-Pdf-3-Digit-Addition-and-Subtraction-Concepts-6.10-9

Question 10.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.10 10
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-6-Answer-Key-Pdf-3-Digit-Addition-and-Subtraction-Concepts-6.10-10

Question 11.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.10 11
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-6-Answer-Key-Pdf-3-Digit-Addition-and-Subtraction-Concepts-6.10-11

Question 12.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.10 12
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-6-Answer-Key-Pdf-3-Digit-Addition-and-Subtraction-Concepts-6.10-12 (1)

Question 13.
THINK SMARTER
Miguel has 125 more baseball cards than Chad. Miguel has 405 baseball cards. How many baseball cards does Chad have?
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.10 13
_____ baseball cards
Answer:
by substracting 405 with 125 we get 280
hence 280 baseball cards  Chad have

Problem Solving • Applications

Question 14.
MATHEMATICAL PRACTICE
Analyze Claire has 250 pennies. Some are in a box and some are in her bank. There are more than 100 pennies in each place. How many pennies could be in each place?
_____ pennies in a box
_______ pennies in her bank
Explain how you solved the problem.
________________
_________________
Answer:
Given,
Analyze Claire has 250 pennies. Some are in a box and some are in her bank. There are more than 100 pennies in each place.
There could be 125 pennies in a box
There could be 125 pennies in her bank

Question 15.
THINK SMARTER
There are 404 people at the baseball game. 273 people are fans of the blue team. The rest are fans of the red team. How many people are fans of the red team?
Does the sentence describe how to find the answer?
Choose Yes or No.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.10 14
There are ________ fans of the red team.
Answer:
Given,
There are 404 people at the baseball game. 273 people are fans of the blue team.
The rest are fans of the red team.
404 – 273 = 131
There are 131 fans of the red team.

TAKE HOME ACTIVITY • Ask your child to explain how he or she solved one of the problems in this lesson.

Regrouping with Zeros Homework & Practice 6.10

Solve. Write the difference.
Question 1.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.10 15
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-6-Answer-Key-Pdf-3-Digit-Addition-and-Subtraction-Concepts-6.10-15

Question 2.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.10 16
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-6-Answer-Key-Pdf-3-Digit-Addition-and-Subtraction-Concepts-6.10-16

Question 3.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.10 17
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-6-Answer-Key-Pdf-3-Digit-Addition-and-Subtraction-Concepts-6.10-17

Question 4.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.10 18
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-6-Answer-Key-Pdf-3-Digit-Addition-and-Subtraction-Concepts-6.10-18

Question 5.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.10 19
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-6-Answer-Key-Pdf-3-Digit-Addition-and-Subtraction-Concepts-6.10-19

Question 6.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.10 20
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-6-Answer-Key-Pdf-3-Digit-Addition-and-Subtraction-Concepts-6.10-20

Problem Solving
Solve.
Question 7.
There are 303 students. There are 147 girls. How many boys are there?
_______ boys
Answer:
Given
There are 303 students.
There are 147 girls
to find boys from that 303 students
by subtracting 303 with 147 girls we get 156
hence there are 156 boys

Question 8.
WRITE
Write the subtraction problem 604 – 357. Describe how you will subtract to find the difference.
_______________
________________
Answer:
604
–  357
  247
by subtracting 604 with 357 we get 247
the difference is 247

Lesson Check
Question 1.
What is the difference?
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.10 21
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-6-Answer-Key-Pdf-3-Digit-Addition-and-Subtraction-Concepts-6.10-21
the difference is 114

Question 2.
What is the difference?
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.10 22
Answer:
the difference is 138
Go-Math-Grade-2-Chapter-6-Answer-Key-Pdf-3-Digit-Addition-and-Subtraction-Concepts-6.10-22

Spiral Review
Question 3.
What is the sum?
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.10 23
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-6-Answer-Key-Pdf-3-Digit-Addition-and-Subtraction-Concepts-6.10-23
by adding 35 with 79 we get 114

Question 4.
There are 555 students at Roosevelt Elementary School and 282 students at Jefferson Elementary. How many students are at the two schools altogether?
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.10 24
Answer:
Given,
There are 555 students at Roosevelt Elementary School and 282 students at Jefferson Elementary.
555 + 282 = 837 students

Question 5.
What is the difference?
10 – 2 = _____
Answer: 8

Question 6.
Gabriel’s goal is to read 43 books this year. So far he has read 11 books. How many books does he have left to meet his goal?
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts 6.10 25
Answer:
Given,
Gabriel’s goal is to read 43 books this year. So far he has read 11 books.
43 – 11 = 32 books

3-Digit Addition and Subtraction Review/Test

Question 1.
Mr. Kent’s art class used 234 craft sticks. Ms. Reed’s art class used 358 craft sticks. How many craft sticks did the two classes use?
______ craft sticks
Answer:
Given,
Mr. Kent’s art class used 234 craft sticks. Ms. Reed’s art class used 358 craft sticks.
234 + 358 = 592 craft sticks
Thus the two classes used 592 craft sticks.

Question 2.
At the library, there are 668 books and magazines. There are 565 books at the library. How many magazines are there?
Circle the number that makes the sentence true.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts rt 2
Answer:
At the library, there are 668 books and magazines. There are 565 books at the library.
668 + 565 = 1233
Thus there are 1233 magazines.

Question 3.
There are 176 girls and 241 boys at school. How many children are at school?
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts rt 3
Select one number from each column to solve the problem.
Answer:
176 + 241 = 417
Thus the answer is 4 hundreds 1 ten and 7 ones

Question 4.
THINK SMARTER+
Anna wants to add 246 and 132.
Help Anna solve this problem. Draw quick pictures. Write how many hundreds, tens, and ones in all. Write the number.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts rt 4
_____ hundreds _____ tens _____ ones
_________
Answer:
246 + 132 = 378
3 hundreds 7 tens 8 ones

Question 5.
Mrs. Preston had 513 leaves. She gave 274 leaves to her students. Draw to show how you found your answer.
How many leaves does she still have?
______ leaves
Answer:
Given,
Mrs. Preston had 513 leaves. She gave 274 leaves to her students.
513 – 274 = 239 leaves
Mrs. Preston still has 239 leaves

Question 6.
A farmer has 112 pecan trees and 97 walnut trees. How many more pecan trees does the farmer have than walnut trees?
Fill in the bubble next to all the sentences that describe what you would do.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts rt 6
Answer:
A farmer has 112 pecan trees and 97 walnut trees.
112 – 97 = 15
I would regroup the ones.

Question 7.
Amy has 408 beads. She gives 322 beads to her sister. How many beads does Amy have now?
Does the sentence describe how to find the answer?
Choose Yes or No
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts rt 7
Amy has _____ beads.
Answer:
Given,
Amy has 408 beads. She gives 322 beads to her sister.
408 – 322 = 86
Amy has 86 beads.

Question 8.
GO DEEPER
Raul used this method to find the sum 427 + 316.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts rt 8.1
Use Raul’s method to find this sum.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts rt 8
Describe how Raul solves addition problems.
_____________________
____________________
Answer:

Question 9.
ally scores more points in a game than Ty. Sally uses 900 – 500 to estimate how many more points.
Fill in the bubble next to all the problems she may have been estimating for.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts rt 9
Answer: Option A, Option D has the problems she may have been estimating for.

Question 10.
Use the numbers on the tiles to solve the problem.
Go Math Grade 2 Chapter 6 Answer Key Pdf 3-Digit Addition and Subtraction Concepts rt 10
Describe how you solved the problem.
___________________________
__________________________
Answer:
2 5 7
+3 4 6
6 0 3

Final Words:

Get the free access to Download Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 6 3-Digit Addition and Subtraction pdf. Enhance your math skills by solving the problems given at the end of this chapter.

Leave a Comment

Scroll to Top