Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11

Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts

Students who want to learn the fundamentals in Geometry and Fractions are suggested to go through the Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts. On this page, we have provided a step-by-step explanation for all the problems. Free Download pdf of Go Math 2nd Grade Chapter 11 Solution Key Geometry and Fraction Concepts is available here.

Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Geometry and Fraction Concepts

Quick and easy learning is possible with our Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts. We have covered all the topics as per the latest syllabus. The topics covered in Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Geometry and Fraction Concepts are Three-Dimensional Shapes, Attributes of Three-Dimensional Shapes, Partition Rectangles, and so on. All you have to do is to click on the below-attached links and start solving the problems.

Geometry and Fraction Concepts

Lesson: 1 Three-Dimensional Shapes

Lesson: 2 Attributes of Three-Dimensional Shapes

Lesson: 3 Build Three-Dimensional Shapes

Lesson: 4 Two-Dimensional Shapes

Lesson: 5 Angles in Two-Dimensional Shapes

Lesson: 6 Sort Two-Dimensional Shapes

Lesson: 7 Partition Rectangles

Mid-Chapter Checkpoint

Lesson: 8 Equal Parts

Lesson: 9 Show Equal Parts of a Whole

Lesson: 10 Describe Equal Parts

Lesson: 11 Problem Solving • Equal Shares

Review/Test

Geometry and Fraction Concepts Show What You Know

Equal Parts
Circle the shape that has two equal parts.
Question 1.
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 1.1
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-1.1

Question 2.
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 1.2
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-1.2

Identify Three-Dimensional Shapes
Question 3.
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 1.3
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-1.3

Question 4.
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 1.4
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-1.4

Identify Shapes
Circle all the shapes that match the shape name.
Question 5.
triangle
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 1.5
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-1.5

Question 6.
rectangle
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 1.6
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-1.6

Geometry and Fraction Concepts Vocabulary Builder

Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 2.1

Visualize It
Draw pictures to complete the graphic organizer.
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 2.2

Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-2.2

Understand Vocabulary
Draw a shape to match the shape name.
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 2.3

Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-2.3

Geometry and Fraction Concepts Game: Count the Sides

Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 2.4
2. Look for a shape that has the same number of sides as the number you tossed.
3. Put one of your counters on that shape.
4. Take turns. Cover all the shapes. The player with more counters on the board wins.
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 2.5

Geometry and Fraction Concept Vocabulary

Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 3.1
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 3.2
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 3.3
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 3.4

Geometry and Fraction Concepts Vocabulary Game

Going to a Balloon Race
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 3.5
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 3.6
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 3.6
The Write Way
Reflect
Choose one idea. Write about it in the space below.

  • Draw and write about all of the words. Use a separate piece of paper for your drawings. face edge vertex
  • Choose one of these shapes. Write three things you know about it. quadrilateral pentagon hexagon
  • Explain how you know the difference between halves, thirds, and fourths. Draw pictures on a separate piece of paper if you need to.
    Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 3.8

Lesson 11.1 Three-Dimensional Shapes

Essential Question What objects match three-dimensional shapes?

Listen and Draw
Draw a picture of an object with the same shape shown.
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 11.1 1

Answer:
Drawn a picture of an object with the same shape shown.
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.1-1

MATHEMATICAL PRACTICES

Appy Describe how the shapes are alike.
Describe how they are different.
Answer:
Two figures are said to be similar if they are the same shape. In more mathematical language, two figures are similar if their corresponding angles are congruent, and the ratios of the lengths of their corresponding sides are equal.

Share and Show
Circle the objects that match the shape name.
Question 1.
sphere
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 11.1 3
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.1-3

Question 2.
cube
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 11.1 4
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.1-4

On Your Own
Circle the objects that match the shape name.
Question 3.
cylinder
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 11.1 5
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.1-5

Question 4.
rectangular prism
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 11.1 6
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.1-6

Question 5.
cone
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 11.1 7
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.1-7

Question 6.
GO DEEPER
Julio used cardboard squares as the flat surfaces of a cube. How many squares did he use?
______ squares
Answer: 6 squares.
Explanation: Julio used cardboard squares as the flat surfaces of a cube. How many squares did he used 6 squares

Question 7.
THINK SMARTER
Circle the shapes that have a curved surface. Draw an X on the shapes that do not have a curved surface.
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 11.1 8
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.1-8

Problem Solving • Applications
Question 8.
Make Connections
Reba traced around the bottom of each block. Match each block with the shape Reba drew.
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 11.1 9
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.1-8

Question 9.
THINK SMARTER
Match the shapes.
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 11.1 10
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.1-10

TAKE HOME ACTIVITY • Ask your child to name an object that has the shape of a cube

Three-Dimensional Shapes Homework & Practice 11.1

Circle the objects that match the shape name.
Question 1.
cube
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 11.1 11
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.1-11

Question 2.
cone
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 11.1 12
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.1-12

Question 3.
rectangular prism
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 11.1 13
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.1-13

Problem Solving
Question 4.
Lisa draws a circle by tracing around the bottom of a block. Which could be the shape of Lisa’s block? Circle the name of the shape.
cone cube rectangular prism
Answer: A cone, or a cylinder, Since the bottom of each 3D object is a circle compared to 2D it is a circle.
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts

Question 5.
WRITE
Describe one way that a cube and a cylinder are alike. Describe one way they are different.
Answer:
Same: Cude and a cylinder both alike as they are 3D shapes.
Different: A cube has vertices. where a cylinder doesn’t have any vertices.

Lesson Check
Question 1.
What is the name of this shape?
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 11.1 14
_______
Answer: Cube
Explanation:
a cube is a three-dimensional solid object bounded by six square faces, facets, or sides, with three meetings at each vertex.
The cube is the only regular hexahedron and is one of the five Platonic solids. It has 6 faces, 12 edges, and 8 vertices

Question 2.
What is the name of this shape?
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 11.1 15
______
Answer: cone
Explanation:
A cone is a three-dimensional geometric shape that tapers smoothly from a flat base to a point called the apex or vertex

Spiral Review
Question 3.
The string is about 6 centimeters long. What is a reasonable estimate for the length of the crayon?
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 11.1 16
_____ centimeters
Answer: 8 Centimeters

Question 4.
What is the total value of this group of coins?
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 11.1 17
______
Answer:  16 cents
Explanation:
By observing given picture we get penny nickel and dime
10 cents + 5 cents +  1 cent = 16 cents

Question 5.
What time is shown on this clock?
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 11.1 18
_______
Answer: 1030.
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.1-18

Lesson 11.2 Attributes of Three-Dimensional Shapes

Essential Question How would you describe the faces of a rectangular prism and the faces of a cube?

Listen and Draw
Circle the cones. Draw an X on the sphere.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.2 1

Answers:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.2-1

MATHEMATICAL PRACTICES
Name the other shapes on this page. Describe how they are different.
Answer:
Other common shapes are points, lines, planes, and conic sections such as ellipses, circles, and parabolas. Among the most common 3-dimensional shapes are polyhedra, which are shapes with flat faces; ellipsoids, which are egg-shaped or sphere-shaped objects, cylinder,s and cones.

Share and Show

Write how many for each.
Question 1.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.2 2
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.2-2

Question 2.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.2 3
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.2-3Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.2-3

On Your Own
Question 3.
GO DEEPER
Use dot paper. Follow these steps to draw a cube.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.2 4
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.2-4

Question 4.
THINK SMARTER
Trace all the faces of a rectangular prism on a sheet of paper. Write to tell about the shapes that you drew.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.2 5
Answer:
a type of prism (a three-dimensional shape where the cross-section indicates the type of prism — so a triangular prism would have a triangular cross-section, a rectangular prism would have a rectangular cross-section, a square prism would have a square cross-section, and so on). “Cross-section” is just a fancy way of saying slicing the object like you would a loaf of bread — each “slice” of a prism is identical.

Problem Solving • Applications
Question 5.
Make Connections
Marcus traced around the faces of a three-dimensional shape. Circle the name of the shape he used.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.2 6
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.2-6

Question 6.
THINK SMARTER
Use the words on the tiles to label the parts of the cube.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.2 7
Describe the faces of a cube.
___________________
___________________
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.2-7

A cube is a 3D shape
Cube has 6 faces
All the 6 faces are of equal dimensions

TAKE HOME ACTIVITY • Have your child tell you about the faces on a cereal box or another kind of box.

Attributes of Three-Dimensional Shapes Homework & Practice 11.2

Circle the set of shapes that are the faces of the three-dimensional shape.
Question 1.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.2 8
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.2-8

Question 2.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.2 9
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.2-9

Problem Solving
Question 3.
Kevin keeps his marbles in a container that has the shape of a cube. He wants to paint each face a different color. How many different paint colors does he need?
______ different paint colors
Answer: 6 different paint colors

Question 4.
WRITE
Describe a cube. Use the words, faces, edges, and vertices in your description.
______________________
______________________
Answer: A cube is a three-dimensional solid object
Cube contains of 6 faces,12 edegs and 8 vertices.
One best elample of a cube is dies.

Lesson Check
Question 1.
How many faces does a cube have?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.2 10
______ faces
Answer: 6 faces
a cube is a three-dimensional solid object bounded by six square faces, facets, or sides, with three meetings at each vertex.
The cube is the only regular hexahedron and is one of the five Platonic solids. It has 6 faces, 12 edges, and 8 vertices

Question 2.
How many faces does a rectangular prism have?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.2 11
________ faces
Answer: 6 faces
A rectangular prism has 8 vertices, 12 sides, and 6 rectangular faces. All the opposite faces of a rectangular prism are equal.
A rectangular prism has a rectangular cross-section.

Spiral Review
Question 3.
What time is shown on this clock?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.2 12
Answer: 0915
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.1-18

Question 4.
Circle the cone.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.2 13
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.2-13

Question 5.
Use the line plot. How many books are 8 inches long?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.2 14
Answer: 2 books.
Explanation: by observing the line plot there are 2 books

Lesson 11.3 Build Three-Dimensional Shapes

Essential Question How can you build a rectangular prism?

Listen and Draw
Circle the shapes with curved surfaces. Draw an X on the shapes with flat surfaces.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.3 1

Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.3-1

HOME CONNECTION • Your child sorted the shapes on this page using the attributes of the shapes.

MATHEMATICAL PRACTICES

Name the shapes you drew an X on. Describe how they are different.
Answer: The shapes with X on them are cube and rectangular prism.
Both cube and rectangular prism has equal number of faces, edegs and vetrices.
The cube and rectangular prism are diffrent from other shapes because they have edegs and vertices where as cone cylinder and sphere doesnt.

Share and Show
Build a rectangular prism with the given number of unit cubes. Shade to show the top and front views.
Question 1.
9 unit cubes
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.3 2
Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.3-2

Question 2.
16 unit cubes
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.3 3
Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.3-4

On Your Own
Build a rectangular prism with the given number of unit cubes. Shade to show the top and front views.
Question 3.
24 unit cubes
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.3 4
Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.3-4

Question 4.
THINK SMARTER
The top, side, and front views of a rectangular prism are shown. Build the prism. How many unit cubes are used to build the solid?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.3 5
__________ unit cubes
Answer: 30 unit cubes

Question 5.
Analyze
Jen uses 18 cubes to build a rectangular prism. The top and front views are shown. Shade to show the side view.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.3 6
Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.3-6

Problem Solving • Applications
Solve. Write or draw to explain.
Question 6.
GO DEEPER
Tomas built this rectangular prism. How many unit cubes did he use?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.3 7
_____ cubes
Answer: 24 cubes
Explanation: Tomas built this rectangular prismhe used 24 unit cubes

Question 7.
Look for Structure
Theo builds the first layer of a rectangular prism using 4 cubes. He adds 3 more layers of 4 cubes each. How many cubes are used for the prism?
______ cubes
Answer: 12 cubes

Explanation:
Theo builds the first layer of a rectangular prism using 4 cubes. He adds 3 more layers of 4 cubes each. cubes are used for the prism are
24  cubes

Question 8.
THINK SMARTER
Tyler built this rectangular prism using unit cubes. Then he took it apart and used all of the cubes to build two new prisms. Fill in the bubble next to the two prisms he built.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.3 8.1
Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.3-8.1

TAKE HOME ACTIVITY • Ask your child to show how he or she solved an exercise in the lesson.

Build Three-Dimensional Shapes Homework & Practice 11.3

Build a rectangular prism with the given number of unit cubes. Shade to show the top and front views.
Question 1.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.3 8
Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.3-8

Problem Solving
Solve. Write or draw to explain.
Question 2.
Rosie built this rectangular prism. How many unit cubes did she use?
_____ unit cubes
Answer: 16 unit cubes

Explanation:
Rosie built this rectangular prism he used 16 cubes

Question 3.
WRITE
Build a rectangular prism using cubes. Then, draw in your journal the top, side, and bottom views of your prism.
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-img1
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-img1

Lesson Check
Question 3.
Milt builds the first layer of a rectangular prism using 3 cubes. He adds 2 more layers of 3 cubes each. How many cubes are used for the prism?
_____ cubes
Answer: 9 cubes.

Explanation:
Given Milt builds the first layer of a rectangular prism using 3 cubes. He adds 2 more layers of 3 cubes each.
then we get 9 cubes

Question 4.
Thea builds the first layer of a rectangular prism using 4 cubes. Raj adds 4 more layers of 4 cubes each. How many cubes are used for the prism?
_____ cubes
Answer: 12 cubes

Explanation:
Given Thea builds the first layer of a rectangular prism using 4 cubes. Raj adds 4 more layers of 4 cubes each.
then we get 12 cubes.

Spiral Review
Question 5.
Patti’s dance class will meet for 1 year. Her art class will meet for 32 weeks. Which is the greater amount of time?
___________
Answer: Dance class
As 1 year=356 days/366 days(leap year)=52 weeks which is more than 32 weeks.
Explanation:
Given Patti’s dance class will meet for 1 year. Her art class will meet for 32 weeks
Dance class
As 1 year=356 days/366 days(leap year)=52 weeks which is more than 32 weeks.

Question 6.
A large pack has 512 beads. A small pack has 346 beads. Estimate how many more beads the large pack has than the small pack.
about _____ more beads
Answer: about 166 more beads
Explanation:
Given A large pack has 512 beads. A small pack has 346 beads
There are 166 more beads the large pack has than the small pack.

Use the bar graph.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.3 9
Question 7.
Which kind of fruit got the fewest votes?
_______
Answer: Apple

Question 8.
How many more votes did grape get than apple?
_____ more votes
Answer: 3 more votes

Lesson 11.4 Two-Dimensional Shapes

Essential Question What shapes can you name just by knowing the number of sides and vertices?

Listen and Draw
Use a ruler. Draw a shape with 3 straight sides. Then draw a shape with 4 straight sides.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.4 1

Answer:
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.4-1

MATHEMATICAL PRACTICES
Describe how your shapes are different from the shapes a classmate drew.
Answer:

Share and Show

Write the number of sides and the number of vertices.
Question 1.
triangle
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.4 2
_____ sides
______ vertices
Answer:
3 sides
3 vertices
A triangle is a polygon with three sides and three vertices.

Question 2.
hexagon
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.4 3
_____ sides
______ vertices
Answer:
6 sides
6 vertices
a hexagon can be defined as a polygon with six sides. The two-dimensional shape has 6 sides, 6 vertices, and 6 angles.

Question 3.
pentagon
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.4 4
_____ sides
______ vertices
Answer:
5 sides
5 vertices
A pentagon has five straight sides and five vertices (corners). It has five angles inside it that add up to 540°

On Your Own
Write the number of sides and the number of vertices. Then write the name of the shape.
Question 4.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.4 5
_____ sides
______ vertices
_______
Answer:
6 sides
6 vertices
Hexagon
a hexagon can be defined as a polygon with six sides. The two-dimensional shape has 6 sides, 6 vertices and 6 angles

Question 5.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.4 6
Answer:
4 sides
4 vertices
Square
A square has 4 sides and 4 vertices. All the sides of a square are equal in length. All interior angles are equal and right angles.

Question 6.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.4 7
Answer:
4 sides
4 vertices
Quadrilateral
A quadrilateral has 4 sides, 4 angles and 4 vertices. A quadrilateral can be regular or irregular

Question 7.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.4 8
Answer:
3 sides
3 vertices
Triangle
A triangle is a polygon with three edges and three vertices.

Question 8.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.4 9
Answer:
5 sides
5 vertices
Pentagon
A pentagon has five straight sides and five vertices (corners).

Question 9.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.4 10
Answer:
4 sides
4 vertices
Quadrilateral
A quadrilateral has 4 sides, 4 angles and 4 vertices. A quadrilateral can be regular or irregular

GO DEEPER
Draw more sides to make the shape.
Question 10.
pentagon
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.4 11
Answer:
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.4-13

Question 11.
quadrilateral
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.4 12
Answer:
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.4-12

Question 12.
hexagon
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.4 13
Answer:
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.4-11

Problem Solving • Applications

Solve. Draw or write to explain.
Question 13.
THINK SMARTER
Alex draws a hexagon and two pentagons. How many sides does Alex draw altogether?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.4 14.1
Answer: 6 sides.

Question 14.
Use Diagrams
Ed draws a shape that has 4 sides. It is not a square. It is not a rectangle. Draw a shape that could be Ed’s shape.
Answer:
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.4-12

Question 15.
THINK SMARTER
Count the sides and vertices of each two-dimensional shape. Draw each shape where it belongs in the chart.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.4 14
Answer:
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.4-14

TAKE HOME ACTIVITY • Ask your child to draw a shape that is a quadrilateral.

Two-Dimensional Shapes Homework & Practice 11.4

Write the number of sides and the number of vertices. Then write the name of the shape.
Question 1.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.4 15
______ sides
_______ vertices
Answer:
The above figure shows that there are:
3 sides
3 vertices
Triangle
A triangle is a polygon with three edges and three vertices.

Question 2.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.4 16
______ sides
_______ vertices
Answer:
The above figure shows that there are:
6 sides
6 vetrices.
Hexagon
a hexagon can be defined as a polygon with six sides.

Question 3.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.4 17
______ sides
_______ vertices
Answer:
The above figure shows that there are:
5 sides
5 vertices
Pentagon
A pentagon has five straight sides and five vertices (corners). It has five angles inside

Problem Solving
Solve. Draw or write to explain.
Question 4.
Oscar is drawing a picture of a house. He draws a pentagon shape for a window. How many sides does his window have?
______ sides
Answer: 5 sides.
house

Question 5.
WRITE
Draw and label a pentagon and a quadrilateral.
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-img1

Lesson Check
Question 1.
How many sides does a hexagon have?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.4 18
_____ sides
Answer:
By seeing the above figure we can say that the hexagon contains 6 sides.
a hexagon can be defined as a polygon with six sides

Question 2.
How many vertices does a quadrilateral have?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.4 19
______ vertices
Answer: By seeing the above figure we can say that the 4 vertices.
A quadrilateral has 4 sides, 4 angles and 4 vertices

Spiral Review
Question 3.
Use a centimeter ruler. What is the length of the ribbon to the nearest centimeter?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.4 20
Answer: 11 centimeters
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.4-20

Question 4.
Look at the picture graph. How many more children chose apples than oranges?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.4 21
______ children
Answer: 2 more children.

Lesson 11.5 Angles in Two-Dimensional Shapes

Essential Question How do you find and count angles in two-dimensional shapes?

Listen and Draw
Use a ruler. Draw two different triangles. Then draw two different rectangles.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.5 1

Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.5-1

MATHEMATICAL PRACTICES
Describe a triangle and a rectangle. Tell about their sides and vertices.
Answer:
Triangle is a 3 faced shape with 3 sides and 3 vertices.
The rectangle is a 4 faces shape with 4 sides and 4 vertices.

Share and Show

Circle the angles in each shape. Write how many.
Question 1.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.5 2
______ angles
Answer: 5 angles.
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.5-2

Question 2.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.5 3
_____ angles
Answer: 6 angles.
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.5-3

Question 3.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.5 4
_____ angles
Answer: 4 angles.
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.5-4

Question 4.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.5 5
_____ angles
Answer: 5 angles
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.5-5

On Your Own
Circle the angles in each shape. Write how many.
Question 5.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.5 6
______ angles
Answer: 3 angles.
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.5-6

Question 6.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.5 7
_____ angles
Answer: 4 angles
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.5-7

Question 7.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.5 8
_____ angles
Answer: 4 angles
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.5-8

Question 8.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.5 9
_____ angles
Answer: 6 angles.
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.5-9

Question 9.
THINK SMARTER
Draw more sides to make the shape. Write how many angles.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.5 10
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.5-10

Problem Solving • Applications

Question 10.
Draw two shapes that have 7 angles in all.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.5 11
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.5-11

Question 11.
Use Diagrams
Ben drew 3 two-dimensional shapes that had 11 angles in all. Draw shapes Ben could have drawn.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.5 12
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.5-12

Question 12.
THINK SMARTER
Fill in the bubble next to all the shapes that have 5 angles.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.5 13
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.5-13

TAKE HOME ACTIVITY • Ask your child to draw a shape with 4 sides and 4 angles.

Angles in Two-Dimensional Shapes Homework & Practice 11.5

Circle the angles in each shape. Write how many.
Question 1.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.5 14
______ angles
Answer: 4 angles.

Question 2.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.5 15
_____ angles
Answer: 5 angles.

Problem Solving
Question 3.
Logan drew 2 two-dimensional shapes that had 8 angles in all. Draw shapes Logan could have drawn.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.5 16
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.5-16

Question 4.
WRITE
Draw a two-dimensional shape with 4 angles. Circle the angles. Write the name of the two-dimensional shape you drew.
Answer: Quadrilateral
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.5-7

Lesson Check
Question 1.
How many angles does this shape have?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.5 17
_____ angles
Answer: 5 angles

Question 2.
How many angles does this shape have?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.5 18
______ angles
Answer: 3 angles

Spiral Review
Question 3.
Use an inch ruler. What is the length of the string to the nearest inch?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.5 19
Answer: 14 inch
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.5-19

Question 4.
Look at the picture graph. How many children chose daisies?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.5 20
_____ children
Answer: 5 childrens.

Lesson 11.6 Sort Two-Dimensional Shapes

Essential Question How do you use the number of sides and angles to sort two-dimensional shapes?

Listen and Draw
Make the shape with pattern blocks. Draw and color the blocks you used.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.6 1

MATHEMATICAL PRACTICES
Describe how you could sort the blocks you used.
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.6-1

Share and Show

Circle the shapes that match the rule.
Question 1.
Shapes with 5 sides
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.6 2
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.6-2

Question 2.
Shapes with more than 3 angles
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.6 3
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.6-3

Question 3.
Shapes with fewer than 4 angles
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.6 4
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.6-4

Question 4.
Shapes with fewer than 5 sides
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.6 5
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.6-5

On Your Own
Circle the shapes that match the rule.
Question 5.
Shapes with 4 sides
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.6 6
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.6-6

Question 6.
Shapes with more than 4 angles
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.6 7
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.6-7

Question 7.
Shapes with fewer than 4 angles
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.6 8
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.6-8

Question 8.
Shapes with fewer than 5 sides
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.6 9
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.6-9

Question 9.
THINK SMARTER
Draw three shapes that match the rule. Circle them. Then draw two shapes that do not match the rule.
Shapes with fewer than 5 angles
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.6 10
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.6-9 (1)

Problem Solving • Applications

Question 10.
Make Connections
Sort the shapes.

  • Use red to color the shapes with more than 4 sides.
  • Use blue to color the shapes with fewer than 5 angles.
    2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.6 11
    Answer:
    2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.6-11

Question 11.
Draw each shape where it belongs in the chart.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.6 12
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.6-12

TAKE HOME ACTIVITY • Ask your child to draw some shapes that each have 4 angles.

Sort Two-Dimensional Shapes Homework & Practice 11.6

Circle the shapes that match the rule.
Question 1.
Shapes with fewer than 5 sides
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.6 13
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.6-13

Question 2.
Shapes with more than 4 sides
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.6 14
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.6-14

Problem Solving
Question 3.
Tammy drew a shape with more than 3 angles. It is not a hexagon. Which shape did Tammy draw?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.6 15
Answer: pentagon
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.6-15
Question 4.
WRITE
Think about the rules Shapes that have more than 3 angles. Draw three shapes that match this rule.
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.6-15

Lesson Check
Question 1.
Which shape has fewer than 4 sides?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.6 16
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.6-16

Spiral Review
Question 2.
Use an inch ruler. What is the length of the pencil to the nearest inch?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.6 17
Answer: 14 inch
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.6-17

Question 3.
Use the tally chart. How many children chose basketball as their favorite sport?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.6 18
_____ children
Answer: 7 children chose basketball as their favorite sport

Lesson 11.7 Partition Rectangles

Essential Question How do you find the total number of same-size squares that will cover a rectangle?

Listen and Draw
Put several color tiles together. Trace around the shape to draw a two-dimensional shape.

HOME CONNECTION • After putting together tiles, your child traced around them to draw a two-dimensional shape. This activity is an introduction to partitioning a rectangle into several same-size squares.

MATHEMATICAL PRACTICES
Is there a different shape that can be made with the same number of tiles? Explain.
Answer:

Share and Show
Use color tiles to cover the rectangle.
Trace around the square tiles. Write how many.
Question 1.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.7 1
Number of rows: ______
Number of columns: ______
Total: _____ square tiles
Answer:
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.7-1
Number of rows: 4
Number of columns: 4
Total: 16 square tiles

Question 2.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.7 2
Number of rows: ______
Number of columns: ______
Total: _____ square tiles
Answer:
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.7-2
Number of rows: 2
Number of columns: 6
Total: 12 square tiles

On Your Own
Use color tiles to cover the rectangle.
Trace around the square tiles. Write how many.
Question 3.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.7 3
Number of rows: ______
Number of columns: ______
Total: _____ square tiles
Answer:
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.7-3
Number of rows: 3
Number of columns: 5
Total: 15 square tiles

Question 4.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.7 4
Number of rows: ______
Number of columns: ______
Total: _____ square tiles
Answer:
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.7-4
Number of rows: 2
Number of columns: 4
Total: 8 square tiles

Question 5.
THINK SMARTER
Mary started to cover this rectangle with ones blocks. Explain how you would estimate the number of ones blocks that would cover the whole rectangle.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.7 5
Answer: 6 one blocks
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.7-5

TAKE HOME ACTIVITY • Have your child describe what he or she did in this lesson.

Partition Rectangles Homework & Practice 11.7

Use color tiles to cover the rectangle.
Trace around the square tiles. Write how many.
Question 1.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.7 6
Number of rows: ______
Number of columns: ______
Total: _____ square tiles
Answer:
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.7-6
Number of rows: 4
Number of columns: 5
Total: 20 square tiles

Question 2.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.7 7
Number of rows: ______
Number of columns: ______
Total: _____ square tiles
Answer:
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.7-7
Number of rows: 2
Number of columns: 4
Total: 8 square tiles

Problem Solving
Solve. Write or draw to explain.
Question 3.
Nina wants to put color tiles on a square. 3 color tiles fit across the top of the square. How many rows and columns of squares will Nina need? How many color tiles will she use in all?
______ tiles
Number of rows: ______
Number of columns: ______
Total: _____ square tiles
Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.3-2
Number of rows: 3
Number of columns: 3
Total: 9 square tiles

Question 4.
WRITE
Look at Exercise 1 above. Is there a different-shaped rectangle that you could cover with 6 tiles? Explain.
Answer:

Lesson Check
Question 1.
Use color tiles to cover the rectangle. How many tiles did you use?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.7 8
_____ tiles
Answer:
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.7-8
12 tiles

Spiral Review
Question 2.
How many faces does a cube have?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.7 9
____ faces
Answer: 6 faces

Question 3.
How many angles does this shape have?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.7 10
_____ angles
Answer: 6 angles

Question 4.
Use the tally chart. How many more children chose art than reading?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.7 11
_____ children
Answer: 1 child

Geometry and Fraction Concepts Mid-Chapter Checkpoint

Concepts and Skills
Circle the objects that match the shape name.
Question 1.
cylinder
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.7 12
Answer:
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.7-12

Question 2.
cube
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.7 13
Answer:
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.7-13

Write the number of sides and the number of vertices.
Question 3.
quadrilateral
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.7 14
_____ sides
______ vertices
Answer:
4 sides
4 vertices

Question 4.
pentagon
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.7 15
_____ sides
_____ vertices
Answer:
4 sides
4 vertices

Question 5.
hexagon
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.7 16
_____ sides
_______ vertices
Answer:
6 sides
6 vertices

Question 6.
THINK SMARTER
How many angles does this shape have?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.7 17
______ angles
Answer: 5 angles

Lesson 11.8 Equal Parts

Essential Question What are halves, thirds, and fourths of a whole?

Listen and Draw
Put pattern blocks together to match the shape of the hexagon. Trace the shape you made.

MATHEMATICAL PRACTICES
Compare models
Describe how the shapes you used are different from the shapes a classmate used.
Answer:
Other common shapes are points, lines, planes, and conic sections such as ellipses, circles, and parabolas. Among the most common 3-dimensional shapes are polyhedra, which are shapes with flat faces; ellipsoids, which are egg-shaped or sphere-shaped objects, cylinders, and cones.

Share and Show
Write how many equal parts there are in the whole.
Write halves, thirds, or fourths to name the equal parts.
Question 1.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.8 1
____ equal parts
__________
Answer: 2 equal parts
Halves

Question 2.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.8 2
____ equal parts
__________
Answer:  3 equal parts
Thirds

Question 3.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.8 3
____ equal parts
__________
Answer: 4 equal parts
Fourths

Question 4.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.8 4
____ equal parts
__________
Answer: 3 equal parts
Thirds

Question 5.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.8 5
____ equal parts
__________
Answer: 2 equal parts
Halves

Question 6.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.8 6
____ equal parts
__________
Answer: 4 equal parts
Fourths

On Your Own
Write how many equal parts there are in the whole.
Write halves, thirds, or fourths to name the equal parts.
Question 7.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.8 7
____ equal parts
__________
Answer: 2 equal parts
Halves

Question 8.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.8 8
____ equal parts
__________
Answer: 4 equal parts
Fourths

Question 9.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.8 9
____ equal parts
__________
Answer: 3 equal parts
Thirds

Question 10.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.8 10
____ equal parts
__________
Answer: 3 equal parts
Thirds

Question 11.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.8 11
____ equal parts
__________
Answer: 4 equal parts
Fourths

Question 12.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.8 12
____ equal parts
__________
Answer: 2 equal parts
Halves

Question 13.
THINK SMARTER
Draw to show halves. Explain how you know that the parts are halves.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.8 13
Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.8-13

Problem Solving • Applications
Question 14.
Make Connections Sort the shapes.

  • Draw an X on shapes that do not show equal parts.
  • Use red to color the shapes that show thirds.
  • Use blue to color the shapes that show fourths.
    Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.8 14
    Answer:
    Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.8-14

Question 15.
Draw lines to show fourths three different ways.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.8 15
Explain how you know that the parts are fourths.
___________________
____________________
Answer:

TAKE HOME ACTIVITY • Ask your child to fold one sheet of paper into halves and another sheet of paper into fourths.

Equal Parts Homework & Practice 11.8

Write how many equal parts there are in the whole.
Write halves, thirds, or fourths to name the equal parts.
Question 1.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.8 16.1
______ equal parts
__________
Answer: 4 equal parts
Fourths

Question 2.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.8 16
______ equal parts
__________
Answer: 2 equal parts
Halves

Question 3.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.8 17
______ equal parts
__________
Answer: 3 equal parts
Thirds

Problem Solving
Question 4.
Sort the shapes.

  • Draw an X on the shapes that do not show equal parts.
  • Circle the shapes that show halves
    Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.8 18
    Answer:
    Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.8-18

Question 5.
WRITE
Look at the shapes in Exercise 4. Describe the shapes that you did not put an X on or circle.
____________________
_____________________
Answer:
the shapes that you did not put an X on or circle because other images have half divided quantity

Lesson Check
Question 1.
What are the 3 equal parts of the shape called?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.8 19
________
Answer: thirds

Question 2.
What are the 4 equal parts of the shape called?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.8 20
_______
Answer: fourths

Spiral Review
Question 3.
What is the sum?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.8 21
Answer: 33

Question 4.
What is the difference?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.8 22
Answer: 44

Question 5.
Circle the quadrilateral.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.8 23
Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.8-23

Question 6.
Circle the hexagon.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.8 24
Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.8-24

Lesson 11.9 Show Equal Parts of a Whole

Essential Question How do you know if a shape shows halves, thirds, or fourths?

Listen and Draw
Circle the shapes that show equal parts.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.9 1
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.9-1

HOME CONNECTION • Your child completed this sorting activity with shapes to review the concept of equal parts.

MATHEMATICAL PRACTICES
Does the triangle show halves? Explain.
Answer: Yes,if the triangle id divided exactly at an angle of 90 degrees then it can be cut half.

Share and Show
Draw to show equal parts.
Question 1.
thirds
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.9 2
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.9-2

Question 2.
halves
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.9 3
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.9-3

Question 3.
fourths
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.9 4
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.9-4

Question 4.
halves
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.9 5
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.9-5

Question 5.
fourths
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.9 6
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.9-6

Question 6.
thirds
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.9 7
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.9-7

On Your Own
Draw to show equal parts.
Question 7.
halves
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.9 8
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.9-8

Question 8.
fourths
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.9 9
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.9-9

Question 9.
thirds
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.9 10
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.9-10

Question 10.
thirds
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.9 11
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.9-11

Question 11.
halves
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.9 12
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.9-12

Question 12.
fourths
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.9 13
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.9-13

Question 13.
halves
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.9 14
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.9-14

Question 14.
thirds
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.9 15
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.9-15

Question 15.
fourths
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.9 16
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.9-16

Question 16.
Does this shape show thirds? Explain.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.9 17
Answer: No,The square is divided into three but thry are not equally divided.

Problem Solving • Applications
Question 17.
Colton and three friends want to share a pizza equally. Draw to show how the pizza should be divided.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.9 18
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.9-18

Question 18.
GO DEEPER
There are two square pizzas. Each pizza is cut into fourths. How many pieces of pizza are there?
______ pieces
Answer: 8 Pieces

Question 19.
THINK SMARTER
Fill in the bubble next to the shapes that show thirds. Explain your answer.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.9 19
________________
________________
Answer: The bubbled shapes are equally divided into thirds.
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.9-19

TAKE HOME ACTIVITY • Have your child describe how to show equal parts of a shape.

Show Equal Parts of a Whole Homework & Practice 11.9

Draw to show equal parts.
Question 1.
halves
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.9 20
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.9-20

Question 2.
fourths
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.9 21
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.9-21

Question 3.
thirds
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.9 22
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.9-22

Question 4.
thirds
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.9 23
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.9-23Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.9-23

Question 5.
halves
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.9 24
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.9-24

Question 6.
fourths
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.9 25
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.9-25

Problem Solving
Solve. Write or draw to explain.
Question 7.
Joe has one sandwich. He cuts the sandwich into fourths. How many pieces of sandwich does he have?
_____ pieces
Answer: 4 pieces

Question 8.
WRITE
Draw three rectangles. Then draw to show halves, thirds, and fourths. Write about each whole that you have drawn.
Answer:

Lesson Check
Question 1.
Circle the shape divided into fourths.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.9 26
Answer:
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.9-26

Spiral Review
Question 2.
How many angles does this shape have?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.9 27
______ angles
Answer: 5 angles

Question 3.
How many faces does a rectangular prism have?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.9 28
______ Faces
Answer: 6 faces

Question 4.
Use a centimeter ruler. Measure the length of each object. How much longer is the ribbon than the string?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.9 29
_____ centimeter long
Answer:
5 centimeter long
Go-Math-Grade-2-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.9-29

Lesson 11.10 Describe Equal Parts

Essential Question How do you find a half of, a third of, or a fourth of a whole?

Listen and Draw
Find shapes that show fourths and color them green.
Find shapes that show halves and color them red.
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 11.10 1
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.10-1

HOME CONNECTION • Your child identified the number of equal parts in shapes to review describing equal parts of a whole.

MATHEMATICAL PRACTICES
Describe how the thirds in the unshaded shapes compare to each other.
Answer: In both the rectangles the thirds are equally divided but one is divided horizontally and the other is divided vertically, And the circle is equally divided into three.

Share and Show
Draw to show thirds.
Color a third of the shape.
Question 1.
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.10-2
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.10-2

Question 2.
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 11.10 3
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.10-3

Question 3.
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 11.10 4
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.10-4

Draw to show fourths.
Color a fourth of the shape.
Question 4.
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 11.10 5
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.10-5

Question 5.
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 11.10 6
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.10-6

Question 6.
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 11.10 7
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.10-7

On Your Own
Draw to show halves.
Color a half of the shape
Question 7.
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 11.10 8.1
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.10-8.1

Question 8.
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 11.10 8.1
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.10-8

Question 9.
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 11.10 9
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.10-9Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.10-9

Draw to show thirds.
Color a third of the shape.
Question 10.
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 11.10 10
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.10-10

Question 11.
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 11.10 11
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.10-11

Question 12.
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 11.10 12
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.10-12

Draw to show fourths.
Color a fourth of the shape.
Question 13.
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 11.10 13
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.10-14

Question 14.
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 11.10 14
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.10-14

Question 15.
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 11.10 15
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.10-15

Problem Solving • Applications
Question 16.
THINK SMARTER
Two posters are the same size. A third of one poster is red, and a fourth of the other poster is blue.
Is the red part or the blue part larger? Draw and write to explain.
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 11.10 16
Answer:

Question 17.
THINK SMARTER
Draw to show halves, thirds, and fourths. Color a half, a third, or a fourth of the shape.
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 11.10 17
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.10-17

Describe Equal Parts Homework & Practice 11.10

Draw to show halves.
Color a half of the shape.
Question 1.
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 11.10 18
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.10-18

Question 2.
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 11.10 19
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.10-19

Draw to show thirds.
Color a third of the shape.
Question 3.
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 11.10 20
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.10-20

Question 4.
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 11.10 21
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.10-21

Problem Solving
Question 5.
Circle all the shapes that have a third of the shape shaded.
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 11.10 22
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.10-22 (1)

Question 6.
WRITE
Draw pictures to show a third of a whole and a fourth of a whole. Label each picture.
Answer:

Lesson Check
Question 1.
Circle the shape that is half-shaded.
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 11.10 23
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.10-23

Spiral Review
Question 2.
What is the name of this shape?
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 11.10 24
_________
Answer: Hexagon

Question 3.
Use a centimeter ruler. What is the length of the string to the nearest centimeter?
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 11.10 25
______ centimeters
Answer:

Question 4.
The clock shows the time Chris finished his homework. What time did Chris finish his homework?
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 11.10 26
Answer: 0610
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.10-26

Question 5.
What time is shown on this clock?
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Geometry and Fraction Concepts 11.10 27
Answer: 0815
Go-Math-Grade-2-Chapter-11-Answer-Key-Pdf-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.10-27

Lesson 11.11 Problem Solving • Equal Shares

Essential Question How can drawing a diagram help when solving problems about equal shares?

There are two sandwiches that are the same size. Each sandwich is divided into fourths, but the sandwiches are cut differently. How might the two sandwiches be cut?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.11 1

Unlock the Problem
What information do
I need to use?
There are ______ sandwiches.
Each sandwich is divided into _______
Answer: There are 2 sandwiches.
Each sandwich is divided into fourths.

Show how to solve the problem.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.11 2
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.11-2

HOME CONNECTION • Your child drew a diagram to represent and solve a problem about dividing a whole in different ways to show equal shares.

Try Another Problem
Draw to show your answer.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.11 3
Question 1.
Marquis has two square sheets of paper that are the same size. He wants to cut each sheet into halves. What are two different ways he can cut the sheets of paper?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.11 4
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.11-4

Question 2.
Shanice has two pieces of cloth that are the same size. She needs to divide each piece into thirds. What are two different ways she can divide the pieces of cloth?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.11 5
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.11-5

Share and Show

Draw to show your answer.
Question 3.
Brandon has two pieces of toast that are the same size. What are two different ways he can divide the pieces of toast into halves?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.11 6
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.11-6

Question 4.
Mr. Rivera has two small trays of pasta that are the same size. What are two different ways he can cut the pasta into fourths?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.11 7
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.11-7

Question 5.
THINK SMARTER
Erin has two ribbons that are the same size. What are two different ways she can divide the ribbons into thirds?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.11 8
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.11-8

Problem Solving • Applications

Solve. Write or draw to explain.
Question 6.
Use Diagrams
David needs to divide two pieces of paper into the same number of equal shares. Look at how the first paper is divided. Show how to divide the second paper a different way.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.11 9
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.11-9

Question 7.
GO DEEPER
Mrs. Lee cut two sandwiches into halves. How many equal shares does she have?
_______ equal shares
Answer: 2 equal shares

Question 8.
THINK SMARTER
Emma wants to cut a piece of paper into fourths. Fill in the bubble next to all the ways she could cut the paper.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.11 10
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.11-10

TAKE HOME ACTIVITY • Ask your child to draw two rectangles and show two different ways to divide them into fourths.

Problem Solving • Equal Shares Homework & Practice 11.11

Draw to show your answer.
Question 1.
Max has square pizzas that are the same size. What are two different ways he can divide the pizzas into fourths?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.11 11
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.11-11

Question 2.
Lia has two pieces of paper that are the same size. What are two different ways she can divide the pieces of paper into halves?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.11 12
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.11-12

Question 3.
WRITE
Draw and write to explain how you can divide a rectangle into thirds in two different ways.
Answer: We can divide or partition a rectangle into thirds in two different ways by dividing the rectangle either horizontally or vertically
Such that each partition that is created on dividing it have equal area or equal share of the original rectangle and hence the partitions are similar.

Lesson Check
Question 1.
Bree cut a piece of cardboard into thirds like this.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.11 13
Circle the other shape that is divided into thirds.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.11 14
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.11-14

Spiral Review
Question 2.
Circle the shape with three equal parts.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.11 15
Answer:
2nd-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-11.11-15

Question 3.
How many angles does this shape have?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts 11.11 16
______ angles
Answer: 5 angles

Question 4.
What is the best estimate for the width of a door?
_____ feet
Answer: 3 feet

Question 5.
Which is another way to write 10 minutes after 9?
_____ : _____
Answer: 0910

Geometry and Fraction Concepts Review/Test

Question 1.
Match the shapes.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts rt 1
Answer:
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-rt-1

Question 2.
Do the sentences describe a cube?
Choose Yes or No.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts rt 2
Rewrite each sentence with a mistake to make it a true sentence.
________________________
_______________________
Answer:
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-rt-2
A cube has 6 faces.
A cube has 8 vertuces.
A cube has 12 edges.
Each face of a cube is a square.

Question 3.
Draw lines to show thirds.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts rt 3
Explain how you know that the parts are thirds.
__________________
_________________
Answer: Both the shaps are cut into thirds horizontally.
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-rt-3

Question 4.
Will and Ana have gardens that are the same size. They divide their gardens into fourths. What are two different ways they can divide the gardens? Draw to show your answer.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts rt 4
Answer:
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-rt-4

Question 5.
Draw to show halves, thirds, and fourths. Color a half, a third, and a fourth.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts rt 5
Answer:
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-rt-5

Question 6.
Max wants to cover the rectangle with blue tiles. Explain how you would estimate the number of blue tiles he would need to cover the rectangle.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts rt 6
Answer: 5 tiles

Question 7.
THINK SMARTER +
Jenna built this rectangular prism. Circle the number of unit cubes Jenna used.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts rt 7
Answer:
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-rt-7

Question 8.
Rachel makes a pentagon and a quadrilateral with toothpicks. She uses one toothpick for each side of a shape. How many toothpicks does Rachel need?
_____ toothpicks
Answer:
Given,
Rachel makes a pentagon and a quadrilateral with toothpicks. She uses one toothpick for each side of a shape.
Pentagon consists of 5 sides
Quadrilateral consits of 4 sides
5 + 4 = 9
Thus there are 9 toothpicks.
9 toothpicks

Question 9.
Kevin drew 2 two-dimensional shapes that had 9 angles in all. Draw the shapes Kevin could have drawn.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts rt 8
Answer:
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-rt-8

Question 10.
Fill in the bubble next to the shapes that show fourths.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts rt 10
Answer:
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-rt-10

Question 11.
GO DEEPER
Draw each shape where it belongs in the chart.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts rt 11
Answer:
By using the above figure we can draw shapes with 3 and shapes with more than 3 angles in the table.
Go-Math-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-11-Geometry-and-Fraction-Concepts-rt-11

Conclusion:

Make use of the above links and start practicing the problems provided in Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts. Students who feel geometry as a difficult chapter can Download Grade 2 Go Math Chapter 11 Geometry and Fraction Concepts Answer key pdf for free. Share the pdf link with your friends and help them to score good marks in the exams.

Leave a Comment

Scroll to Top