Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1

Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts

Fun-learning activities are the best option to educate elementary school kids and make them understand basic mathematical concepts like addition, subtraction, multiplication, division, etc. Grade 1 elementary school students can find these fun-learning exercises for all math concepts through the Go Math Answers Grade 1 Answer Key Ch 1 Addition Concepts. Go Math Grade 1 Answer Key Ch 1 provided here helps you get a good grip on all the concepts underlying. All the Solutions provided in the Grade 1 HMH Go Math Answer Key is given based on the Common Core State Standards Curriculum.

Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Addition Concepts

You may have diverse opportunities to develop math skills and problem-solving skills but practicing with Go Math 1st Grade Book Solutions will be the best of all. So, Utilize the given Go Math Textbook 1st Grade Answer Key for better and efficient learning. Grade 1 is designed by subject experts in a fun-learning way to encourage elementary school kids. These Go Math 1st Grade Solutions Ch 1 Addition Concepts are very easy to understand and educates the kids with all basic concepts.

Addition Concepts

Lesson: 1 Algebra • Use Pictures to Add To

Lesson: 2 Model Adding To

Lesson: 3 Model Putting Together

Lesson: 4 Problem Solving • Model Addition

Mid-Chapter Checkpoint

Lesson: 5 Algebra • Add Zero

Lesson: 6 Algebra • Add in Any Order

Lesson: 7 Algebra • Put Together Numbers to 10

Lesson: 8 Addition to 10

Curious George

How many kittens can you add to the group to have 10 kittens? Explain.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 1

Answer:
The kittens we can add to the group to have 10 kittens = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 2 kittens in the picture,
we can add 8 kittens to make 10 kittens.
2 + 8 = 10.
The kittens we can add to the group to have 10 kittens = 8.

Addition Concepts Show What You Know

Explore Numbers 1 to 4

Use Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 2 to show the number. Draw the Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 3

Question 1.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 4

Answer:
The number is 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the number is 4.
so we have to draw the 4 buttons.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1

Question 2.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 5

Answer:
The number is 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the number is 3.
so we have to draw the 3 buttons.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-2

Numbers 1 to 10
How many objects are in each group?

Question 3.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 6

Answer:
The number of chicks = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 7 chicks,
so the number of chicks = 7.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-3

Question 4.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 7

Answer:
The number of eggs= 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 5 eggs,
so the number of eggs = 5.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-4

Question 5.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 8

Answer:
The number of flowers = 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 4 flowers,
so the number of flowers = 4.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-5

Numbers 0 to 10
How many spots are on the ladybug?

Question 6.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 9

Answer:
The number of spots on the ladybug = 0.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are no spots on the bug.
so the number of spots on the ladybug = 0.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-6

Question 7.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 10

Answer:
The number of spots on the ladybug = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 6 spots on the bug.
so the number of spots on the ladybug = 6.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-7

Question 8.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 11

Answer:
The number of spots on the ladybug = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are ten spots on the bug.
so the number of spots on the ladybug = 10.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-8

Question 9.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 12

Answer:
The number of spots on the ladybug = 2.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 2 spots on the bug.
so the number of spots on the ladybug = 2.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-9

Addition Concepts Vocabulary Builder

Visualize It

Draw to show 1 more. Draw to show adding to.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 13

Answer:
The number of love shapes = 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 3 love shapes and also given that 1 more.
3 + 1 = 4.
so the number of love shapes = 4.

Answer:
The number of boxes = 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 3 boxes and also given that 1 more.
3 + 1 = 4.
so the number of love shapes = 4.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-10

Understand Vocabulary

Complete the sentences with review words.

Question 1.
Sue wants to know how many counters are in two groups. She can _use__ Addition__to find out.

Answer:
She can use addition to find out.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Sue wants to know how many counters are in two groups.
She can use addition to find out.

Question 2.
Pete has 2 apples. May has 3 apples. May has _1 _ apple than Pete.

Answer:
May has 1 more apple than Pete.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Peter has 2 apples.
May has 3 apples.
2 + 1 = 3.
May has 1 more apple than Pete.

Addition Concepts Game: Addition Bingo

Materials
• 2 sets of Numeral Cards 0–4
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 14
Play with a partner.
1. Mix the cards in each set. Put both sets facedown.
2. Take a card from each set. Join Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 15 and Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 16 to add.
3. The other player checks your answer.
4. If you are correct, cover the answer with a Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 17
5. The other player takes a turn.
6. The first player to cover 3 spaces in a row wins.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 18

Answer:
The number is = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
player 1 red and player 2 blue.
player 1 = 2 and player 2 = 3
we have to add 2 + 3 = 5.
The number is 5.

Addition Concepts Vocabulary Game

Going Places with GOMATH! words

Going to the Zoo

Materials
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 19

How to Play
1. Each player puts a Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 20 on START.
2. Toss the Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 21 to take a turn. Move your Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 22 that many spaces.
3. If you land on these spaces:
White Space Read the math word or symbol. Tell its meaning. If you are correct, jump ahead to the next space with the same word. If not, stay where you are.
Green Space Follow the directions. If there are no directions, stay where you are.
4. The first player to reach FINISH wins.

Game
HOW TO PLAY
Materials
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 22.1
1. Put your on START.
2. Toss the Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 23 and move your Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 24 that many spaces.
3. If you land on one of these spaces:
Blue Space Explain the math word or use it in a sentence. If your answer is correct, jump ahead to the next space with that word.
Green Space Follow the directions in the space. If there are no directions,
don’t move.
4. The first player to reach FINISH wins.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 24.1

Answer:
The symbol is equal to.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Read the math word or symbol.
the symbol is equal to.
for example, if we take 2 and 2.
2 is equal to 2.

Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 24.2

Answer:
The word is a sum.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Read the math word or symbol.
the word is sum.
for example, if we take 2 and 2.
2 plus 2 = 4.

The Write Way

Reflect
Choose one idea. Draw and write about it.
• Tell what happens when you add a zero to another number.
• Make up an addition story problem. Use 3 and 4. Then ask a partner to solve it.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 24.3

Answer:
If we add a zero to another number the number is the same.
3 + 4 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Tell me what happens when you add a zero to another number.
if we add a zero to another number the number is the same.
for example, 2 + 0 = 2.
3 + 4 = 7.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-11

Lesson 1.1 Algebra • Use Pictures to Add To

Essential Question
How do pictures show adding to?

Listen and Draw

Draw to show adding to. Write how many there are.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 24.5
_5_ ladybugs

Answer:
The number of ladybugs = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 5 ladybugs,
so the number of ladybugs = 5.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.1-1

Math Talk
MATHEMATICAL PRACTICES

Model Explain how your drawing shows the problem.

Share and Show MATH BOARD

Write how many.

Question 1.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 24.6
3 fish and 1 more fish _4_ fish

Answer:
The number of fish = 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 3 fish,
1 more fish
3 + 1 = 4.
so the number of fish = 4.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.1-2

Question 2.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 25
4 bees and 4 more bees __8_ bees

Answer:
The number of bees =  8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 4 bees,
4 more bees.
4 + 4 = 8
so the number of bees = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.1-3

On Your Own

MATHEMATICAL PRACTICE
Model Mathematics Write how many.

Question 3.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 26
2 butterflies and 4 more butterflies _6_ butterflies

Answer:
The number of butterflies = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 2 butterflies.
4 more butterflies.
2 + 4 = 6.
so the number of butterflies = 6.

Question 4.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 27
4 ladybugs and 3 more ladybugs _7_ ladybugs

Answer:
The number of ladybugs = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 4 ladybugs,
3 more ladybugs.
3 + 4 = 7.
so the number of ladybugs = 7.

Question 5.
THINK SMARTER
Evan and Luke see 8 worms on the path. Luke sees 2 more worms than Evan. Evan sees 3 worms. How many worms does Luke see?
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 28
_5_ worms

Answer:
Luke sees 5 warms.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Evan and luke see 8 worms on the path.
Luke sees 2 more worms than Evan.
Evan sees 3 worms.
3 + 2 = 5.
Luke sees 5 warms.

Problem Solving • Applications

Question 6.
THINK SMARTER
Color the birds to show how to solve.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 29
There are 3 red birds. Some blue birds join them. How many blue birds are there?
There are _2_ blue birds.

Answer:
The number of bluebirds = 2.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 3 red birds.
Some bluebirds join them.
3 + 2 = 5.
The number of bluebirds = 2.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.1-4

Question 7.
THINK SMARTER
Circle how many ants in all.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 30

Answer:
The number of ants = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 3 ants and 2 more ants.
3 + 2 = 5 ants.
The number of ants = 5.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.1-5

TAKE HOME ACTIVITY
• Have your child use stuffed animals or other toys to show 3 animals. Then add to the group showing 2 more animals. Ask how many animals there are. Repeat for other combinations of animals with totals up to 10.

Answer:
The number of animals = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Your child use stuffed animals or other toys to show 3 animals.
Then add to the group showing 2 more animals.
3 + 2 = 5.
The number of animals = 5.

Algebra • Use Pictures to Add To Homework & Practice 1.1

Write how many.

Question 1.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 31
5 horses and 3 more horses _8_ horses

Answer:
The number of horses = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 5 horses and 3 more horses.
5 + 3 = 8.
so the number of horses = 8.

Question 2.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 32
3 dogs and 2 more dogs _5_ dogs

Answer:
The number of dogs = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 3 dogs and 2 more dogs.
3 + 2 = 5.
so the number of dogs = 5.

Problem Solving

Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 33
Question 3.
There are 2 rabbits. 5 rabbits join them. How many rabbits are there now?
There are _7_ rabbits.

Answer:
The number of rabbits = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 2 rabbits and 5 more rabbits.
2 + 5 = 7.
so the number of rabbits = 7.

Question 4.
WRITE Math
Use pictures and numbers to show 4 dogs and 1 more dog. Then write how many dogs there are.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 34

Answer:
The number of dogs = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 4 dogs and 1 more dog.
4 + 1 = 5.
so the number of dogs = 5.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.1-1

Lesson Check

Question 1.
How many birds are there? Write the number.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 35

Answer:
The number of birds = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 2 birds and 6 more birds.
2 + 6 = 8.
so the number of birds = 8.

Spiral Review

Question 2.
How many goats are there? Write the number.
2 goats and 4 more goats _6_ goats

Answer:
The number of goats = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 2 goats and 4 more goats.
2 + 4 = 6.
so the number of goats = 6.

Question 3.
How many rabbits are there? Write the number.
5 rabbits and 1 more rabbit _6_ rabbits

Answer:
The number of rabbits = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 5 rabbits and 1 more rabbit.
5 + 1 = 6.
so the number of rabbits = 6.

Question 4.
How many ducks are there? Write the number.
5 ducks and 4 more ducks _9_ ducks

Answer:
The number of ducks = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 5 ducks and 4 more ducks.
5 + 4 = 9.
so the number of ducks = 9.

Lesson 4.2 Model Adding To

Essential Question
How do you model adding to a group?

Listen and Draw

Use Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 39 to show adding to. Draw to show your work.

Math Talk
MATHEMATICAL PRACTICES
Explain how you use cubes to find your answer.

Share and Show MATH BOARD

Use Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 40 to show adding to. Draw the Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 41 Write the sum.

Question 1.
3 cats and 1 more cat
3 + 1 = _4_

Answer:
The number of cats = 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 3 cats and 1 more cat.
3 + 1 = 4.
so the number of cats = 4.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.1-6

Question 2.
2 birds and 3 more birds
2 + 3 = _5_

Answer:
The number of birds = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 2 birds and 3 more birds.
2 + 3 = 5.
so the number of birds = 5.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.1-7

Question 3.
4 bugs and 4 more bugs
4 + 4 = _8_

Answer:
The number of bugs = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 4 bugs and 4 more bugs.
4 + 4 = 8.
so the number of bugs = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.1-8

Question 4.
4 fish and 2 more fish
4 + 2 = _6_

Answer:
The number of fish = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 4 fish and 2 more fish.
4 + 2 = 6.
so the number of fish = 6.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.1-9

On Your Own

Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 41.1

Answer:
The number of bees = 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 2 bees and 1 more bee.
2 + 1 = 3.
so the number of bees = 3.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.1-10

MATHEMATICAL PRACTICE
Use Appropriate Tools Use Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 42 to show adding to. Draw the Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 43. Write the sum.

Question 5.
5 dogs and 4 more dogs
5 + 4 = _9_

Answer:
The number of dogs = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 5 bees and 4 more bees.
5 + 4 = 9.
so the number of bees = 9.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.1-11

Question 6.
4 bees and 3 more bees
4 + 3 = _7_

Answer:
The number of bees = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 4 bees and 3 more bees.
4 + 3 = 7.
so the number of bees = 7.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.1-12

Question 7.
THINK DEEPER
Julia has
4 books on the table. She puts 1 more book on the table. Then she puts 2 more books on the table. How many books are on the table?
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 43.1
_7_ books

Answer:
The number of books on the table = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 4 books on the table.
she puts 1 more book on the table.
Then she puts 2 more books on the table.
The number of books on the table = 7.

Question 8.
GO DEEPER
Diego drew cubes to show adding to. Draw to show how Diego should fix his picture. Write the sum.
2 + 8 = _10_
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 44
2 + 8 = _10_

Answer:
The number of cubes = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 2 cubes and 8 more cubes.
2 + 8 = 10.
so the number of cubes = 10.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.1-13

Problem Solving • Applications

THINK SMARTER
Use the picture to help you complete the addition sentences. Write the sum.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 45

Answer:
The number of triangles = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 3 triangles and 2 more triangles.
3 + 2 = 5.
so the number of triangles = 5.

Answer:
The number of rectangles = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 3 rectangles and 3 more rectangles.
3 + 3 = 6.
so the number of rectangles = 6.

Answer:
The number of circles = 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 3 circles and 1 more circle.
3 + 1 = 4.
so the number of circles = 4.

Question 12.
THINK SMARTER
Use to Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 46 show adding to. Draw the Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 47 Write the sum.
3 bunnies and 5 more bunnies
3 + 5 = Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 48

Answer:
The number of bunnies = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 3 bunnies and 5 more bunnies.
3 + 5 = 8.
so the number of bunnies = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.1-14

TAKE HOME ACTIVITY
• Put 3 small objects in one group and 2 small objects in another group. Have your child write an addition sentence to tell about the small objects. Repeat for other combinations of small objects with sums of up to 10.

Answer:
The number of objects = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 3 objects and 2 more objects.
3 + 2 = 5.
so the number of objects = 5.

Model Adding To Homework & Practice 1.2

Use Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 49 to show adding to. Draw the Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 50. Write the sum.

Question 1.
5 ants and 1 more ant
5 + 1 = _6_

Answer:
The number of ants = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 5 ants and 1 more ant.
5 + 1 = 6.
so the number of ants = 6.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.2-1

Question 2.
3 cats and 4 more cats
3 + 4 = _7_

Answer:
The number of cats = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 3 cats and 4 more cats.
3 + 4 = 7.
so the number of cats = 7.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.2-2

Problem Solving

Use the picture to help you complete the addition sentences. Write each sum.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 51

Question 3.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 52

Answer:
The number of rectangles = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 2 rectangles and 3 more rectangles.
2 + 3 = 5.
so the number of rectangles = 5.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.2-3

Question 4.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 53

Answer:
The number of circles = 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 3 circles and 1 more circle.
3 + 1 = 4.
so the number of circles = 4.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.2-4

Question 5.
WRITE Math
Use cubes to show how to add 1 turtle to 5 turtles. Draw the cubes.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 54

Answer:
The number of turtles = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 5 turtles and 1 more turtle.
5 + 1 = 6.
so the number of turtles = 6.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.2-5

Lesson Check

Question 1.
Draw the Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 55 Write the sum. What is the sum of 4 and 2?
4 + 2 = _6_

Answer:
The sum for 4 + 2 = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 4 and 2.
4 + 2 = 6.
the sum for 4 + 2 = 6.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.2-6

Spiral Review

Question 2.
How many butterflies are there? Write the number.
5 butterflies and 2 more butterflies _7__ butterflies

Answer:
The number of butterflies = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 5 butterflies and 2 more butterflies.
5 + 2 = 7.
so the number of butterflies = 7.

Question 3.
Draw the Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 56. Write the sum. What is the sum of 2 and 3?
2 + 3 = _5_

Answer:
The sum for 2 + 3 = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 2 and 3.
2 + 3 = 5.
the sum for 2 + 3 = 5.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.2-7

Question 4.
How many birds are there? Write the number.
6 birds and 1 more bird _7_ birds

Answer:
The number of birds = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 6 birds and 1 more bird.
6 + 1 = 7.
so the number of birds = 7.

Lesson 1.3 Model Putting Together

Essential Question
How do you model putting together?

Listen and Draw

Use Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 57 or an i Tool to model the problem. Draw a picture of your model. Write the numbers and addition sentence.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 58

Answer:
The number of red crayons = 2.
The number of yellow crayons = 3.
The number of crayons = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are red crayons and yellow crayons.
2 + 3 = 5.
so the number of crayons = 5.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.3-1

Math Talk
MATHEMATICAL PRACTICES
Describe how the drawing helps you write the addition sentence.

Model and Draw

Add to find how many books there are.
There are 2 small books and 1 big book. How many books are there?
_3_ books
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 59

Answer:
The number of books = 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 2 small books and 1 big book.
2 + 1 = 3.
so the number of books = 3.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.3-2

Share and Show MATH BOARD

Use Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 60 to solve. Draw to show your work. Write the number sentence and how many

Question 1.
There are 4 red pencils and 2 green pencils. How many pencils are there?
_6_ pencils
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 61

Answer:
The number of pencils = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 4 red pencils and  2 green pencils.
4 + 2 = 6.
so the number of pencils = 6.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.3-3

Question 2.
There are 5 blue cups and 3 yellow cups. How many cups are there?
_8_ cups.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 62

Answer:
The number of cups = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 5 blue cups and  3 yellow cups.
5 + 3 = 8.
so the number of cups = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.3-4

On Your Own MATH BOARD

MATHEMATICAL PRACTICE
Write an Equation Use Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 63 to solve. Draw to show your work. Write the number sentence and how many.

Question 3.
There are 3 small cats and 4 big cats. How many cats are there?
_7_ cats
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 65

Answer:
The number of cats = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 3 small cats and  4 big cats.
3 + 4 = 7.
so the number of cats = 7.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.3-5

Question 4.
There are 6 red cubes and 3 blue cubes. How many cubes are there?
_9_ cubes
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 66

Answer:
The number of cubes = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 6 red cubes and  3 blue cubes.
6 + 3 = 9.
so the number of cubes = 9.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.3-6

Question 5.
There are 2 red flowers and 8 yellow flowers. How many flowers are there?
_10_ flowers
Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 67

Answer:
The number of flowers = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 2 red flowers and  8 yellow flowers.
8 + 2 = 10.
so the number of flowers = 10.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.3-7

Question 6.
THINK SMARTER
4 girls and 4 boys run. Then 2 more children run. The same number of girls and boys run. How many of each run?
Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 68
_6_ girls _6_ boys

Answer:
The number of boys = 5.
The number of girls = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 4 girls and  4 boys run.
2 more children run.
5 + 5 = 10.
so the number of children = 10.

Problem Solving • Applications

Question 7.
THINK SMARTER
Write your own addition story problem.
Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 69

Answer:
The number of boys = 5.
The number of girls = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 4 girls and  4 boys run.
2 more children run.
5 + 5 = 10.
so the number of children = 10.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.3-8

Question 8.
Use Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 70 to solve your story problem. Draw to show your work. Write the number sentence.
Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 71

Answer:
The number of boys = 5.
The number of girls = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 4 girls and  4 boys run.
2 more children run.
5 + 5 = 10.
so the number of children = 10.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.3-9

Question 9.
THINK SMARTER
Draw Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 72 to solve. Write the number sentence and how many.
There are 4 yellow apples and 4 red apples. How many apples are there?
_8_ apples
Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 73

Answer:
The number of apples = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 4 red apples and  4 yellow apples.
4 + 4 = 8.
so the number of apples = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.3-10

TAKE HOME ACTIVITY
• Have your child collect a group of up to 10 small objects and use them to make up addition stories.

Model Putting Together Homework & Practice 1.3

Question 1.
There are 2 big dogs and 4 small dogs. How many dogs are there?
_6_ dogs
Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 74

Answer:
The number of dogs = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 4 small dogs and  2 big dogs.
4 + 2 = 6.
so the number of dogs = 6.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.3-11

Question 2.
There are 3 red crayons and 2 green crayons. How many crayons are there?
_5_ crayons
Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 75

Answer:
The number of crayons = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 3 red crayons and  2 green crayons.
3 + 2 = 5.
so the number of crayons = 5.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.3-12

Problem Solving

Question 3.
WRITE Math
Write your own addition story problem. Draw counters to help you solve.
___________
___________
Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 76

Answer:
The number of boys = 5.
The number of girls = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 4 girls and  4 boys run.
2 more children run.
5 + 5 = 10.
so the number of children = 10.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.3-8

Question 4.
Write your own addition problem. Draw counters to help you solve.
_________________
_________________

Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 76.1

Answer:
The number of crayons = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 3 red crayons and  2 green crayons.
3 + 2 = 5.
so the number of crayons = 5.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.3-13

Lesson Check

Question 1.
Write the number sentence and how many. There are 3 black cats and 2 brown cats. How many cats are there?
_5_ cats
Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 77

Answer:
The number of cats = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 3 black cats and  2 brown cats.
3 + 2 = 5.
so the number of cats = 5.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.3-13

Question 2.
There are 4 red flowers and 3 yellow flowers. How many flowers are there?
_7_ flowers

Answer:
The number of flowers = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 4 red flowers and  3 yellow flowers.
4 + 3 = 7.
so the number of flowers = 7.

Spiral Review

Question 3.
How many turtles are there? Write the number.
6 turtles and 3 more turtles _9__ turtles

Answer:
The number of turtles = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 6 turtles and 3 more turtle.
6 + 3 = 9.
so the number of turtles = 9.

Question 4.
Draw the Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 79. Write the sum. What is the sum of 2 and 1?
2 + 1 = _3_

Answer:
The sum for 2 + 1 = 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 2 and 1.
2 + 1 = 3.
the sum for 2 + 1 = 3.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.3-14

Lesson 1.4 Problem Solving • Model Addition

Essential Question
How do you solve addition problems by making a model?

Hanna has 4 red flowers in a Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 79.1. She puts 2 more flowers in the Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 79.1. How many flowers are in the Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 79.1? How can you use a model to find out?
Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 82

Answer:
The number of flowers = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Hanna has 4 red flowers in a pot.
she puts 2 more flowers in the pot.
4 + 2 = 6.
so the number of flowers = 6.

Unlock the Problem

What do I need to find?
Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 83
What information do I need to use?
Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 83.1

Answer:
The number of flowers = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Hanna has 4 red flowers in a pot.
she puts 2 more flowers in the pot.
4 + 2 = 6.
so the number of flowers = 6.

Show how to solve the problem.
Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 84

Answer:
The number of flowers = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Hanna has 4 red flowers in a pot.
she puts 2 more flowers in the pot.
4 + 2 = 6.
so the number of flowers = 6.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.3-15

HOME CONNECTION
• Your child can model the concepts of adding to and putting together. He or she used a bar model to show the problems and solve.

Try Another Problem

Read the problem. Use the bar model to solve. Complete the model and the number sentence.

Question 1.
There are 7 dogs in the park. Then 1 more dog joins them. How many dogs are in the park now?
Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 85
7 + 1 = _8__

Answer:
The number of dogs = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 7 dogs in the park.
Then 1 more dog joins them.
7 + 1 = 8.
so the number of dogs = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.4-1

Question 2.
Some birds are sitting in the tree. Four more birds sit in the tree. Then there are 9 birds. How many birds were in the tree before?
Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 86
__5_ + 4 = 9

Answer:
The number of birds = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Some birds are sitting in the tree.
Four more birds sit in the tree.
5 + 4 = 9.
so the number of birds = 5.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.4-2

Question 3.
There are 4 horses in the field. Some more horses run to the field. Then there were 10 horses in the field. How many horses run to the field?
Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 87
4 + _6_ = 10

Answer:
The number of horses run to the field = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 4 horses in the field.
Then there were 10 horses.
4 + 6 = 10.
so the number of horses run to the field = 6.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.4-3

Math Talk
MATHEMATICAL PRACTICES

Analyze In Exercise 1, how will the model change if there are 5 dogs and 3 dogs join them?

Share and Show MATH BOARD
MATHEMATICAL PRACTICE
Use Diagrams Read the problem. Use the bar model to solve. Complete the model and the number sentence.

Question 4.
THINK SMARTER
Luis has 12 crayons. 5 of the crayons are red. The rest are blue. How many crayons are blue?
Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 88
5 + _7_ = 12

Answer:
The number of blue crayons = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Luis has 12 crayons.
5 of the crayons are red.
rest are blue.
5 + 7 = 12.
so the number of crayons = 7.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.4-4

Question 5.
8 bugs are flying. 2 more bugs fly with them. How many bugs are flying now?
Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 89
8 + 2 = _10_

Answer:
The number of bugs flying = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
8 bugs are flying.
2 more bugs fly with them.
8 + 2 = 10.
so the number of bugs flying = 10.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.4-5

Question 6.
THINK SMARTER
Some ducks are swimming in a pond. 3 more ducks swim in the pond. Then there are 6 ducks in the pond. How many ducks were in the pond before?
Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 90
_3_ + 3 = 6

Answer:
The number of ducks in the pond before = 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Some ducks are swimming in a pond.
3 more ducks swim in the pond.
Then there are 6 ducks in the pond.
3 + 3 = 6.
so the number of ducks in the pond before = 3.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.4-6

TAKE HOME ACTIVITY
• Have your child describe each of the parts of a bar model using the number sentence 7 + 3 = 10.

Answer:
The number of dogs = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 7 dogs in the park.
Then 3 more dog joins them.
7 + 3 = 10.
so the number of dogs = 10.

Problem Solving • Model Addition Homework & Practice 1.4

Read the problem. Use the bar model to solve. Complete the model and the number sentence.

Question 1.
Dylan has 7 flowers. 4 of the flowers are red. The rest are yellow. How many flowers are yellow?
Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 91
4 + _3_ = 7

Answer:
The number of yellow flowers = 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Dylan has 7 flowers.
4 of the flowers are red.
4 + 3 = 7.
so the number of yellow flowers = 3.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.4-7

Question 2.
Some birds are flying in a group. 4 more birds join the group. Then there are 9 birds in the group. How many birds were in the group before?
Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 92
_5_ + 4 = 9

Answer:
The number of birds were in the group before = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Some birds are flying in a group.
4 more birds join the group.
Then there are 9 birds in the group.
5 + 4 = 9.
so the number of birds were in the group before = 5.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.4-8

Question 3.
6 cats are walking. 1 more cat walks with them. How many cats are walking now?
Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 93
6 + 1 = _7_

Answer:
The number of cats walking now = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
6 cats are walking.
1 more catwalks with them.
6 + 1 = 7.
so the number of cats walking now = 7.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.4-9

Question 4.
WRITE MATH
Write a problem that has two parts. Then solve it by finding the whole.
______________
______________
______________
______________

Lesson Check

Question 1.
Complete the model and the number sentence. 3 ducks are in the pond. 6 more ducks join them. How many ducks are in the pond now?
Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 94
3 + 6 = _9_

Answer:
The number of ducks in the pond = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
3 ducks are in the pond.
6 more ducks join them.
3 + 6 = 9.
so the number of ducks in the pond = 9.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.4-10

Spiral Review

Question 2.
Write the number sentence and how many. There are 4 green grapes and 4 red grapes. How many grapes are there?
_8_ grapes
Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 95

Answer:
The number of grapes = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 4 green grapes and 4 red grapes.
4 + 4 = 8.
so the number of grapes = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.4-11

Question 3.
Draw the Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 96 Write the sum. What is the sum of 7 and 3?
7 + 3 = _10_

Answer:
The sum for 7 + 3 = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 7 and 3.
7 + 3 = 10.
the sum for 7 + 3 = 10.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.4-12

Question 4.
Draw the Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 97 Write the sum. What is the sum of 6 and 2?
6 + 2 = _8_

Answer:
The sum for 6 + 2 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 6 and 2.
6 + 2 = 8.
the sum for 6 + 2 = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.4-13

Addition Concepts Mid-Chapter Checkpoint

Concepts and Skills

Use Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 98 to show adding to. Draw the Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 99 Write the sum.

Question 1.
3 bugs and 4 more bugs
3 + 4 = _7_

Answer:
The number of bugs = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
3 bugs and 4 more bugs.
3 + 4 = 7.
so the number of bugs = 7.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.4-14

Question 2.
4 seals and 2 more seals
4 + 2 = _6_

Answer:
The number of seals = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
4 seals and 2 more seals.
4 + 2 = 6.
so the number of seals = 6.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.4-15

Use Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 100 to solve. Draw to show your work. Write the number sentence and how many.

Question 3.
There are 5 red marbles and 4 blue marbles. How many marbles are there?
_9_ marbles
Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 101

Answer:
The number of marbles = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 5 red marbles and 4 blue marbles.
5 + 4 = 9.
so the number of marbles = 9.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.4-16

Question 4.
THINK SMARTER
There are 6 bunnies in the garden. More bunnies join them. Then there are 8 bunnies in the garden. How many bunnies join them?
Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 102
6 + _2_ = 8

Answer:
The number of bunnies joins them = 2.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
6 bunnies in the garden.
Then there are 8 bunnies in the garden.
6 + 2 = 8
so the number of bunnies join them = 2.

Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.4-17

Lesson 1.5 Algebra • Add Zero

Essential Question
What happens when you add 0 to a number?

Listen and Draw

Use Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 103 to model the problem. Draw Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 103 the you use.

Math Talk
MATHEMATICAL PRACTICES
Model the problem showing Jennifer with 4 marbles and Scott with no marbles. How does the drawing change?

Answer:
The number of marbles = 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Jennifer with 4 marbles and scott with no marbles.
4 + 0 = 4.
so the number of marbles = 4.

Share and Show MATH BOARD

Use the picture to write each part. Write the sum.

Question 1.
Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 105
_1_ + _0_ = _1_

Answer:
The sum for 1 + 0 = 1.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 1 and 0.
1 + 0 = 1.
the sum for 1 + 0 = 1.

Question 2.
Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 106
_0_ + _2_ = _2_

Answer:
The sum for 0 + 2 = 2.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 0 and 2.
0 + 2 = 2.
the sum for 0 + 2 = 2.

Question 3.
Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 107
_0_ + _4_ = _4_

Answer:
The sum for 0 + 4 = 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 0 and 4.
0 + 4 = 4.
the sum for 0 + 4 = 4.

Question 4.
Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 108
_6_ + _0_ = _6_

Answer:
The sum for 6 + 0 = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 6 and 0.
6 + 0 = 6.
the sum for 6 + 0 = 6.

On Your Own

Draw circles to show the number. Write the sum

Question 5.
Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 109

Answer:
The sum for 2 + 0 = 2.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 2 and 0.
2 + 0 = 2.
the sum for 2 + 0 = 2.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.5-1

Question 6.
Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 110

Answer:
The sum for 0 + 1 = 1.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 0 and 1.
0 + 1 = 1.
the sum for 0 + 1 = 1.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.5-2

Question 7.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition Concepts 111

Answer:
The sum for 4 + 6 = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 4 and 6.
4 + 6 = 10.
the sum for 4 + 6 = 10.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.5-3

Question 8.
Go Math Grade 1 Chapter 1 Answer Key Pdf Addition Concepts 112

Answer:
The sum for 0 + 5 = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 0 and 5.
0 + 5 = 5.
the sum for 0 + 5 = 5.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.5-4

Question 9.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition Concepts 113

Answer:
The sum for 3 + 4 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 3 and 4.
3 + 4 = 7.
the sum for 3 + 4 = 7.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.5-5

Question 10.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition Concepts 114

Answer:
The sum for 0 + 6 = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 0 and 6.
0 + 6 = 6.
the sum for 0 + 6 = 6.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.5-6

Question 11.
THINK SMARTER
There are 5 red birds. There are 3 green birds. How many birds are blue?
__2_ bluebirds

Answer:
The number of bluebirds = 2.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 5 red birds.
There are 3 green birds.
5 + 3 + 2 = 10.
so the number of bluebirds = 2.

Question 12.
THINK SMARTER
Maya has 7 books. Eli has no books. Then Maya gives 7 books to Eli. How many books does Maya have?
__0_ books
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition Concepts 115

Answer:
The number of Books Maya have = 0.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Maya has 7 books.
Eli has no books.
Then Maya gives 7 books to Eli.
7 + 7 = 0.
so the number of Books Maya have  = 0.

Question 13.
THINK SMARTER
Complete the addition sentence.
_7_ + _7_ = 0

Answer:
The number of Books Maya have = 0.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Maya has 7 books.
Eli has no books.
Then Maya gives 7 books to Eli.
7 + 7 = 0.
so the number of Books Maya have  = 0.

Problem Solving • Applications

MATHEMATICAL PRACTICE

Generalize Write the addition sentence to solve.

Question 14.
Mike has 7 books. Cheryl does not have any books. How many books do they both have?
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition Concepts 116
_7_ + _0_ = _7_
_7_ books

Answer:
The number of Books they have both = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Mike has 7 books.
Cheryl does not have any books.
7 + 0 = 7.
so the number of Books they have both  = 7.

Question 15.
THINK SMARTER
There are 5 birds in all. How many birds are in the bird house?
_5_ birds
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition Concepts 117

Answer:
The number of birds in the birdhouse = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 5 birds in all.
5 + 0 = 5.
so the number of birds in the birdhouse  = 5.

Question 16.
THINK SMARTER
There are no dogs in the park. Then 5 dogs come to the park. How many dogs are in the park now?
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition Concepts 118
_5_ dogs

Answer:
The number of dogs in the park now = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are no dogs in the park.
Then 5 dogs come to the park.
0 + 5 = 5.
so the number of dogs in the park now = 5.

TAKE HOME ACTIVITY
• Write the numbers 0 to 9 on small squares of paper. Shuffle and place the cards facedown. Have your child turn over the top card and add zero to that number. Say the sum. Repeat the activity for each card.

Algebra • Add Zero Homework & Practice 1.5

Draw circles to show the number. Write the sum.

Question 1.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition Concepts 119

Answer:
The sum for 0 + 5 = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 0 and 5.
0 + 5 = 5.
the sum for 0 + 5 = 5.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.5-4

Question 2.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition Concepts 120

Answer:
The sum for 1 + 3 = 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 1 and 3.
1 + 3 = 4.
the sum for 1 + 3 = 4.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.5-7

Problem Solving

Write the addition sentence to solve.

Question 3.
6 turtles swim. No turtles join them. How many turtles are there now?
_6_ + _0_ = _6_
_6_ turtles

Answer:
The number of turtles = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 6 turtles and 0 more turtle.
6 + 0 = 6.
so the number of turtles = 6.

Question 4.
WRITE MATH
Use pictures and numbers to show 8 + 0.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition Concepts 121

Answer:
The sum for 8 + 0 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 8 and 0.
8 + 0 = 8.
the sum for 8 + 0 = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.5-8

Lesson Check

Question 1.
Draw Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition Concepts 122 to show each addend. Write the sum. What is the sum for 0 + 4?
0 + 4 = _4_

Answer:
The sum for 0 + 4 = 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 0 and 4.
0 + 4 = 4.
the sum for 0 + 4 = 4.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.5-9

Spiral Review

Question 2.
Complete the model and the number sentence. There are 4 goats in the barn. 3 more goats join them. How many goats are in the barn now?
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition Concepts 123
4 + 3 = _7_

Answer:
The number of goats in the barn = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 4 goats in the barn.
3 more goats join them.
4 + 3 = 7.
so the number of goats in the barn = 7.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.5-10

Question 3.
Write the number sentence and how many. There are 7 blue crayons and 1 yellow crayon. How many crayons are there?
_8_ crayons
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition Concepts 124

Answer:
The number of crayons = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 7 blue crayons and 1 yellow crayon.
7 + 1 = 8.
so the number of crayons = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.5-11

Question 4.
Draw the Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition Concepts 125 Write the sum. What is the sum of 3 and 3?
3 + 3 = _6_

Answer:
The sum for 3 + 3 = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 3 and 3.
3 + 3 = 6.
the sum for 3 + 3 = 6.

Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.2-5

Lesson 1.6 Algebra • Add in Any Order

Essential Question
Why can you add addends in any order?

Listen and Draw
Use Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition Concepts 126 to model the addition sentence. Draw to show your work.

Math Talk
MATHEMATICAL PRACTICES

Look for Structure Explain how 2 + 3 = 5 is the same as 3 + 2 = 5. How is it different?

Share and Show MATH BOARD

Use Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition Concepts 127 to add. Color to match. Write the sum.

Question 1.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition Concepts 127.1

Answer:
The sum for 2 + 3 = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 2 and 3.
2 + 3 = 5.
the sum for 2 + 3 = 5.

Answer:
The sum for 3 + 2 = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 3 and 2.
3 + 2 = 5.
the sum for 3 + 2 = 5.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.6-1

Question 2.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition Concepts 128

Answer:
The sum for 2 + 4 = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 2 and 4.
2 + 4 = 6.
the sum for 2 + 4 = 6.

Answer:
The sum for 4 + 2 = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 4 and 2.
4 + 2 = 6.
the sum for 4 + 2 = 6.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.6-2

Question 3.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition Concepts 129

Answer:
The sum for 4 + 1 = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 4 and 1.
4 + 1 = 5.
the sum for 4 + 1 = 5.

Answer:
The sum for 1 + 4 = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 1 and 4.
1 + 4 = 5.
the sum for 1 + 4 = 5.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.6-3

On Your Own

MATHEMATICAL PRACTICE
Look for Structure Use Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition Concepts 130. Write the sum. Circle the addition sentences in each row that have the same addends in a different order.

Question 4.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition Concepts 130.1

Answer:
The sum for 1 + 2 = 3.
The sum for 2 + 1 = 3.
The sum for 1 + 3 = 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
The sum for 1 + 2 = 3.
The sum for 2 + 1 = 3.
The sum for 1 + 3 = 4.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.6-4

Question 5.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition Concepts 131

Answer:
The sum for 1 + 5 = 6.
The sum for 4 + 2 = 6.
The sum for 2 + 4 = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
The sum for 1 + 5 = 6.
The sum for 4 + 2 = 6.
The sum for 2 + 4 = 6.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.6-5

Question 6.
THINK SMARTER
Choose addends to complete the addition sentence. Change the order. Write the numbers.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition Concepts 132

Answer:
The sum for 5 + 5 = 10.
The sum for 6 + 4 = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
The sum for 5 + 5 = 10.
The sum for 6 + 4 = 10.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.6-6

Question 7.
GO DEEPER
Write two addition sentences that tell about the picture.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition Concepts 133

Answer:
The sum for 5 + 1 = 6.
The sum for 1 + 5 = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
The sum for 5 + 1 = 6.
The sum for 1 + 5 = 6.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.6-7

Problem Solving • Applications WRITE Math

Draw pictures to match the addition sentences. Write the sum.

Question 8.
2 + 6 = _8_
6 + 2 = _8_

Answer:
The sum for 2 + 6 = 8.
The sum for 6 + 2 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
The sum for 2 + 6 = 8.
The sum for 6 + 2 = 8.

Question 9.
1 + 5 = _6_
5 + 1 = _6_

Answer:
The sum for 1 + 5 = 6.
The sum for 5 + 1 = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
The sum for 1 + 5 = 6.
The sum for 5 + 1 = 6.

Question 10.
THINK SMARTER
Draw lines to match the same addends in a different order.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition Concepts 134

Answer:
The sum for 7 + 3 = 10.
The sum for 3 + 6 = 9.
The sum for 4 + 6 = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
The sum for 7 + 3 = 10.
The sum for 3 + 6 = 9.
The sum for 4 + 6 = 10.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.6-8

TAKE HOME ACTIVITY
• Ask your child to use small objects of the same kind to show 2 + 4 and 4 + 2 and then explain to you why the sums are the same. Repeat with other addition sentences.

Algebra • Add in Any Order Homework & Practice 1.6

Use Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition Concepts 135 Write the sum. Circle the addition sentences in each row that have the same addends in a different order.

Question 1.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition Concepts 136

Answer:
The sum for 1 + 3 = 4.
The sum for 1 + 2 = 3.
The sum for 3 + 1 = 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
The sum for 1 + 3 = 4.
The sum for 1 + 2 = 3.
The sum for 3 + 1 = 4.

Question 2.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition Concepts 137

Answer:
The sum for 2 + 3 = 5.
The sum for 3 + 2 = 5.
The sum for 0 + 5 = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
The sum for 2 + 3 = 5.
The sum for 3 + 2 = 5.
The sum for 0 + 5 = 5.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.6-9

Question 3
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition Concepts 138

Answer:
The sum for 2 + 4 = 6.
The sum for 3 + 3 = 6.
The sum for 4 + 2 = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
The sum for 2 + 4 = 6.
The sum for 3 + 3 = 6.
The sum for 4 + 2 = 6.

Problem Solving

Draw pictures to match the addition sentences. Write the sums.

Question 4.
5 + 2 = _7_
2 + 5 = _7_

Answer:
The sum for 2 + 5 = 7.
The sum for 5 + 2 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
The sum for 2 + 5 = 7.
The sum for 5 + 2 = 7.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.6-12

Question 5.
WRITE Math
Use pictures and numbers to show how to add 3 + 1 in any order.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition Concepts 139

Answer:
The sum for 1 + 3 = 4.
The sum for 3 + 1 = 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
The sum for 1 + 3 = 4.
The sum for 3 + 1 = 4.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.6-13

Lesson Check

Question 1.
Circle the addition sentences in the row that have the same addends in a different order.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition Concepts 140

Answer:
The sum for 1 + 5 = 6.
The sum for 6 + 1 = 7.
The sum for 1 + 6 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
The sum for 1 + 5 = 6.
The sum for 6 + 1 = 7.
The sum for 1 + 6 = 7.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.6-10

Spiral Review

Question 2.
Draw to show the numbers. Write the sum. What is the sum?
0 + 2 = _2_

Answer:
The sum for 0 + 2 = 2.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 0 and 2.
0 + 2 = 2.
the sum for 0 + 2 = 2.

Question 3.
Write the number sentence and how many. There are 5 long strings and 3 short strings. How many strings are there?
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition Concepts 141.1

Answer:
The number of strings = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 5 long strings and 3 short strings.
5 + 3 = 8.
so the number of strings = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.6-11

Question 4.
Draw the Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition Concepts 142. Write the sum. What is the sum of 6 and 2?
6 + 2 = _8_

Answer:
The sum for 6 + 2 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 6 and 2.
6 + 2 = 8.
the sum for 6 + 2 = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.6-14

Lesson 1.7 Algebra • Put Together Numbers to 10

Essential Question
How can you show all the ways to make a number?

Listen and Draw

Use Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition Concepts 143 to show all the ways to make 5. Color to show your work.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition Concepts 144

Answer:
The sum for 1 + 4 = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 1 and 4.
1 + 4 = 5.
the sum for 1 + 4 = 5.

Answer:
The sum for 2 + 3 = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 2 and 3.
2 + 3 = 5.
the sum for 2 + 3 = 5.

Answer:
The sum for 3 + 2 = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 3 and 2.
3 + 2 = 5.
the sum for 3 + 2 = 5.

Answer:
The sum for 4 + 1 = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 4 and 1.
4 + 1 = 5.
the sum for  4 + 1 = 5.

Answer:
The sum for 0 + 5 = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 0 and 5.
0 + 5 = 5.
the sum for 0 + 5 = 5.

Answer:
The sum for 5 + 0 = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 5 and 0.
5 + 0 = 5.
the sum for  5 + 0 = 5.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.7-1

Math Talk
MATHEMATICAL PRACTICES

How do you know you showed all the ways? Explain.

Share and Show MATH BOARD

Use Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition Concepts 145 Color to show how to make 9. Complete the addition sentences.

Question 3.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition Concepts 146

Answer:
The sum for 7 + 2 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 7 and 2.
7 + 2 = 9.
the sum for 7 + 2 = 9.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.7-2

Question 4.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition Concepts 147
9 = _6_ + _3__

Answer:
The sum for 6 + 3 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 6 and 3.
6 + 3 = 9.
the sum for 6 + 3 = 9.

Question 5.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition Concepts 148
9 = _5_ + _4__

Answer:
The sum for 5 + 4 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 5 and 4.
5 + 4 = 9.
the sum for 5 + 4 = 9.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.7-3

Question 6.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition Concepts 149
9 = _4_ + _5__

Answer:
The sum for 4 + 5 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 4 and 5.
4 + 5 = 9.
the sum for 4 + 5 = 9.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.7-4

Question 7.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition Concepts 150
9 = _3_ + _6__

Answer:
The sum for 3 + 6 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 3 and 6.
3 + 6 = 9.
the sum for 3 + 6 = 9.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.7-5

Question 8.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition Concepts 151
9 = __2 + __7_

Answer:
The sum for 2 + 7 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 2 and 7.
2 + 7 = 9.
the sum for 2 + 7 = 9.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.7-6

Question 9.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition Concepts 152
9 = _1_ + _8__

Answer:
The sum for 1 + 8 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 1 and 8.
1 + 8 = 9.
the sum for 1 + 8 = 9.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.7-7

Question 10.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition Concepts 153
9 = _9_ + __0_

Answer:
The sum for 9 + 0 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 9 and 0.
9 + 0 = 9.
the sum for 9 + 0 = 9.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.7-8

On Your Own

MATHEMATICAL PRACTICE
Generalize Use Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition Concepts 153.1. Color to show ways to make 10. Complete the addition sentences.

Question 11.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 1 Addition Concepts 154

Question 12.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 155
10 = _1__ + _9__

Answer:
The sum for 1 + 9 = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 1 and 9.
1 + 9 = 10.
the sum for 1 + 9 = 10.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.7-9

Question 13.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 156
10 = _2__ + _8__

Answer:
The sum for 2 + 8 = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 2 and 8.
2 + 8 = 10.
the sum for 2 + 8 = 10.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.7-10

Question 14.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 157
10 = _3__ + __7_

Answer:
The sum for 3 + 7 = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 3 and 7.
3 + 7 = 10.
the sum for 3 + 7 = 10.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.7-11

Question 15.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 158
10 = __4_ + _6__

Answer:
The sum for 4 + 6 = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 4 and 10.
4 + 6 = 10.
the sum for 4 + 6 = 10.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.7-12

Question 16.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 159
10 = _5__ + _5__

Answer:
The sum for 5 + 5 = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 5 and 5.
5 + 5 = 10.
the sum for 5 + 5 = 10.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.7-13

Question 17.
THINK SMARTER
Zach has 6 rocks. He places some in a box and some in a bag. Draw two ways he can place the rocks.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 160

Answer:
The sum for 2 + 4 = 6.
The sum for 4 + 2 = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
The sum for 2 + 4 = 6.
The sum for 4 + 2 = 6.

Problem Solving • Applications

Question 18.
THINK SMARTER
I have 8 marbles. Some are red. Some are blue. How many of each could I have? Find and write as many ways as you can.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 161

Answer:
The sum for 0 + 8 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 0 and 8.
0 + 8 = 8.
the sum for 0 + 8 = 8.

Answer:
The sum for 1 + 7 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 1 and 7.
1 + 7 = 8.
the sum for 1 + 7 = 8.

Answer:
The sum for 2 + 6 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 2 and 6.
2 + 6 = 8.
the sum for 2 + 6 = 8.

Answer:
The sum for 1 + 7 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 1 and 7.
1 + 7 = 8.
the sum for 1 + 7 = 8.

Answer:
The sum for 6 + 2 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 6 and 2.
6 + 2 = 8.
the sum for 6 + 2 = 8.

Answer:
The sum for 3 + 5 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 3 and 5.
3 + 5 = 8.
the sum for 3 + 5 = 8.

Answer:
The sum for 4 + 4 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 4 and 4.
4 + 4 = 8.
the sum for 4 + 4 = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.7-14

Question 19.
THINK SMARTER
Color two ways to make 7.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 162

Answer:
The sum for 2 + 5 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 2 and 5.
2 + 5 = 7.
the sum for 2 + 5 = 7.

Answer:
The sum for 5 + 2 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 5 and 2.
5 + 2 = 7.
the sum for 5 + 2 = 7.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.7-15

TAKE HOME ACTIVITY
• Write 6 = 6 + 0. Model the problem with small objects. Ask your child to make 6 another way. Take turns until you and your child model all of the ways to make 6.

Answer:
The sum for 0 + 6 = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 0 and 6.
0 + 6 = 6.
the sum for 0 + 6 = 6.

Algebra • Put Together Numbers to 10 Homework & Practice 1.7

Use Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 163. Color to show how to make 8. Complete the addition sentences.

Question 1.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 163.1

Question 2.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 164
8 = _1__ + _7__

Answer:
The sum for 1 + 7 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 1 and 7.
1 + 7 = 8.
the sum for 1 + 7 = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.7-16

Question 3.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 165
8 = _2__ + _6_

Answer:
The sum for 2 + 6 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 2 and 6.
2 + 6 = 8.
the sum for 2 + 6 = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.7-17

Question 4.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 166
8 = _3__ + _5__

Answer:
The sum for 3 + 5 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 3 and 5.
3 + 5 = 8.
the sum for 3 + 5 = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.7-18

Question 5.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 167
8 = _4__ + _4__

Answer:
The sum for 4 + 4 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 4 and 4.
4 + 4 = 8.
the sum for 4 + 4 = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.7-19

Question 6.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 168
8 = _5__ + __3_

Answer:
The sum for 5 + 3 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 5 and 3.
5 + 3 = 8.
the sum for 5 + 3 = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.7-20

Question 7.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 169
8 = __6_ + _8__

Answer:
The sum for 6 + 2 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 6 and 2.
6 + 2 = 8.
the sum for 6 + 2 = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.7-21

Question 8.
WRITE Math
Use pictures and numbers to show all the ways to make 3.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 170

Answer:
The sum for 3 + 0 = 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 3 and 0.
3 + 0 = 3.
the sum for 3 + 0 = 3.

Answer:
The sum for 2 + 1 = 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 2 and 1.
2 + 1 = 3.
the sum for 2 + 1 = 3.

Answer:
The sum for 1 + 2 = 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 1 and 2.
1 + 2 = 3.
the sum for 1 + 2 = 3.

Answer:
The sum for 0 + 3 = 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 0 and 3.
0 + 3 = 3.
the sum for 0 + 3 = 3.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.7-22

Lesson Check

Question 1.
Show three different ways to make 10.
10 = _4_ + __6_ 10 = _6_ + _4_ 10 = _5_ + _5__

Answer:
The sum for 4 + 6 = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 4 and 10.
4 + 6 = 10.
the sum for 4 + 6 = 10.

Answer:
The sum for 5 + 5 = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 5 and 5.
5 + 5 = 10.
the sum for 5 + 5 = 10.

Answer:
The sum for 6 + 4 = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 6 and 4.
6 + 4 = 10.
the sum for 6 + 4 = 10.

Question 2.
Show three different ways to make 6.
6 = _2__ + _4__ 6 = _4_ + _2__ 6 = _3_ + _3__

Answer:
The sum for 2 + 4 = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 2 and 4.
2 + 4 = 6.
the sum for 2 + 4 = 6.

Answer:
The sum for 4 + 2 = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 4 and 2.
4 + 2 = 6.
the sum for 4 + 2 = 6.

Answer:
The sum for 3 + 3 = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 3 and 3.
3 + 3 = 6.
the sum for 3 + 3 = 6.

Spiral Review

Question 3.
Circle the number sentences that show the same addends in a different order.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 173

Answer:
The sum for 4 + 2 = 6.
The sum for 5 + 1 = 6.
The sum for 2 + 4 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
The sum for 4 + 2 = 6.
The sum for 5 + 1 = 6.
The sum for 2 + 4 = 7.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.7-23

Question 4.
What is the sum for 2 + 0? Write the sum.
2 + 0 = _2_

Answer:
The sum for 2 + 0 = 2.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 2 and 0.
2 + 0 = 2.
the sum for 2 + 0 = 2.

Question 5.
Complete the model and the number sentence. 3 rabbits sit in the grass. 4 more rabbits join them. How many rabbits are there now?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 174
3 + 4 = _7_
_7_ rabbits

Answer:
The number of rabbits = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
3 rabbits sit in the grass.
4 more rabbits join them.
3 + 4 = 7.
so the number of rabbits = 7.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.7-24

Lesson 1.8 Addition to 10

Essential Question
Why are some addition facts easy to add?

Listen and Draw

Draw a picture to show the problem. Then write the addends and the sum in two ways.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 175

Answer:
The sum for 1 + 2 = 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 1 and 2.
1 + 2 = 3.
the sum for 1 + 2 = 3.

Answer:
The sum for 0 + 3 = 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 0 and 3.
0 + 3 = 3.
the sum for 0 + 3 = 3.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.8-1

Math Talk
MATHEMATICAL PRACTICES
Look for Structure Why is the sum the same when you add across or down?

Model and Draw

Write the addition problem.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 176

Answer:
The number of bees = 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 2 bees and 2 more bees.
2 + 2 = 4.
so the number of bees = 4.

Answer:
The number of flower pots = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 3 blue flower pots and 4 more purple flowerpots.
4 + 3 = 7.
so the number of flower pots = 7.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.8-2

Share and Show MATH BOARD

Write the addition problem.

Question 1.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 177

Answer:
The number of flowers = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 3 white flowers and 4 pink flowers.
4 + 3 = 7.
so the number of flowers = 7.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.8-3

Question 2.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 178

Answer:
The number of bees = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 2 bees and 3 more bees.
2 + 3 = 5.
so the number of bees = 5.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.8-4

Question 3.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 179

Answer:
The number of ants = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 5 ants and 1 more ant.
5 + 1 = 6.
so the number of ants = 6.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.8-5

Question 4.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 180

Answer:
The number of leaves = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 8 green leaves and 2 more leaves.
8 + 2 = 10.
so the number of leaves = 10.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.8-6

On Your Own

MATHEMATICAL PRACTICE
Attend to Precision Write the sum.

Question 5.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 181

Answer:
The sum for 1 + 2 = 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 1 and 2.
1 + 2 = 3.
the sum for 1 + 2 = 3.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.8-7

Question 6.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 182

Answer:
The sum for 2 + 2 = 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 2 and 2.
2 + 2 = 4.
the sum for 2 + 2 = 4.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.8-8

Question 7.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 183

Answer:
The sum for 0 + 3 = 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 0 and 3.
0 + 3 = 3.
the sum for 0 + 3 = 3.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.8-9

Question 8.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 184

Answer:
The sum for 1 + 1 = 2.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 1 and 1.
1 + 1 = 2.
the sum for 1 + 1 = 2.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.8-10

Question 9.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 185

Answer:
The sum for 4 + 2 = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 4 and 2.
4 + 2 = 6.
the sum for 4 + 2 = 6.

Question 10.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 186

Answer:
The sum for 8 + 1 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 8 and 1.
8 + 1 = 9.
the sum for 8 + 1 = 9.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.8-12

Question 11.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 187

Answer:
The sum for 0 + 4 = 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 0 and 4.
0 + 4 = 4.
the sum for 0 + 4 = 4.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.8-13

Question 12.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 188

Answer:
The sum for 7 + 3 = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 7 and 3.
7 + 3 = 10.
the sum for 7 + 3 = 10.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.8-14

Question 13.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 189

Answer:
The sum for 4 + 4 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 4 and 4.
4 + 4 = 8.
the sum for 4 + 4 = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.8-15

Question 14.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 190

Answer:
The sum for 9 + 1 = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 9 and 1.
9 + 1 = 10.
the sum for 9 + 1 = 10.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.8-16

Question 15.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 191

Answer:
The sum for 6 + 3 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 6 and 3.
6 + 3 = 9.
the sum for 6 + 3 = 9.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.8-17

Question 16.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 192

Answer:
The sum for 4 + 3 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 4 and 3.
4 + 3 = 7.
the sum for 4 + 3 = 7.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.8-18

Question 17.
THINK SMARTER
Ella put 2 marbles in a bag. John put 3 marbles in the bag. How many marbles are in the bag?
_5_ marbles

Answer:
The number of marbles in the bag = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Ella put 2 marbles in a bag and John put 3 marbles in the bag.
2 + 3 = 5.
so the number of marbles in the bag = 5.

Question 18.
THINK SMARTER
Explain. Sam showed how he added 4 1 2. Tell how Sam could find the correct sum.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 193

Answer:
The sum for 4 + 2 + 1 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 4 and 2 and 1.
4 + 2 + 1 = 7.
the sum for 4 + 3 = 7.

Problem Solving • Applications

Question 19.
Add. Write the sum. Use the sum and the key to color the flower.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 194

Answer:
The sum for 4 + 3 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 4 and 3.
4 + 3 = 7.
the sum for 4 + 3 = 7.

Answer:
The sum for 0 + 9 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 0 and 9.
0 + 9 = 9.
the sum for 0 + 9 = 9.

Answer:
The sum for 3 + 7 = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 3 and 7.
3 + 7 = 10.
the sum for 3 + 7 = 10.

Answer:
The sum for 4 + 5 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 4 and 5.
4 + 5 = 9.
the sum for 4 + 5 = 9.

Answer:
The sum for 6 + 4 = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 6 and 4.
6 + 4 = 10.
the sum for 6 + 4 = 10.

Answer:
The sum for 5 + 3 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 5 and 3.
5 + 3 = 8.
the sum for 5 + 3 = 8.

Answer:
The sum for 5 + 5 = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 5 and 5.
5 + 5 = 10.
the sum for 5 + 5 = 10.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.8-19

Question 20.
GO DEEPER
How many flowers are yellow or purple?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 195

Answer:
The number of flowers = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 3 yellow flowers and 4 purple flowers.
4 + 3 = 7.
so the number of flowers = 7.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.8-20

Question 21.
THINK SMARTER
Write the sum. Explain how you solved the problem.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 196

Answer:
The sum for 5 + 4 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 5 and 4.
5 + 4 = 9.
the sum for 5 + 4 = 9.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.8-21

TAKE HOME ACTIVITY
• Write addition sentences to add across. Then write addition sentences to add down. Have your child find the sum for each.

Addition to 10 Homework & Practice 1.8

Write the sum.

Question 1.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 197

Answer:
The sum for 4 + 1 = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 4 and 1.
4 + 1 = 5.
the sum for 4 + 1 = 5.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.8-22

Question 2.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 198

Answer:
The sum for 2 + 6 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 2 and 6.
2 + 6 = 8.
the sum for 2 + 6 = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.8-23

Question 3.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 199

Answer:
The sum for 4 + 3 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 4 and 3.
4 + 3 = 7.
the sum for 4 + 3 = 7.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.8-24

Question 4.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 200

Answer:
The sum for 5 + 1 = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 5 and 1.
5 + 1 = 6.
the sum for 5 + 1 = 6.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.8-25

Question 5.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 201

Answer:
The sum for 8 + 0 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 8 and 0.
8 + 0 = 8.
the sum for 8 + 0 = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.8-26

Question 6.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 202

Answer:
The sum for 2 + 3 = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 2 and 3.
2 + 3 = 5.
the sum for 2 + 3 = 5.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.8-27

Question 7.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 203

Answer:
The sum for 0 + 0 = 0.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 0 and 0.
0 + 0 = 0.
the sum for 0 + 0 = 0.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.8-28

Question 8.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 204

Answer:
The sum for 5 + 5 = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 5 and 5.
5 + 5 = 10.
the sum for 5 + 5 = 10.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.8-29

Problem Solving

Add. Write the sum. Use the sum and the key to color the flower.

Question 9.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 205

Answer:
The sum for 4 + 5 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 4 and 5.
4 + 5 = 9.
the sum for 4 + 5 = 9.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.8-30

Answer:
The sum for 2 + 5 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 2 and 5.
2 + 5 = 7.
the sum for 2 + 5 = 7.

Answer:
The sum for 7 + 1 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 7 and 1.
7 + 1 = 8.
the sum for 7 + 1 = 8.

Question 10.
WRITE Math
Explain how knowing 1 + 7 helps you find the sum for 7 + 1.
___1__+__7_=_8__
_7__+__1_=_8____
__6 __+ 2  =  8__
__5__+_3_=_8___

Answer:
The sum for 1 + 7 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 1 and 7.
1 + 7 = 8.
the sum for 1 + 7 = 8.

Answer:
The sum for 7 + 1 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 7 and 1.
7 + 1 = 8.
the sum for 7 + 1 = 8.

Lesson Check

Question 1.
Write the sum.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 206

Answer:
The sum for 5 + 3 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 5 and 3.
5 + 3 = 8.
the sum for 5 + 3 = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.8-31

Spiral Review

Question 2.
Show three different ways to make 9.
9 = __4_ + _5__ 9 = _5__ + _4__ 9 = _6__ + __3_

Answer:
The sum for 4 + 5 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 4 and 5.
4 + 5 = 9.
the sum for 4 + 5 = 9.

Answer:
The sum for 5 + 4 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 5 and 4.
5 + 4 = 9.
the sum for 5 + 4 = 9.

Answer:
The sum for 6 + 3 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 6 and 3.
6 + 3 = 9.
the sum for 6 + 3 = 9.

Question 3.
Complete the number sentence. There are 8 large stones and 2 small stones. How many stones are there?
__10_ stones 8 + 2 = _10__

Answer:
The number of stones = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 8 large stones and 2 small stones.
8 + 2 = 10.
so the number of stones = 10.

Question 4.
Complete the number sentence. What is the sum of 2 and 2?
2 + 2 = _4_

Answer:
The sum for 2 + 2 = 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 2 and 2.
2 + 2 = 4.
the sum for 2 + 2 = 4.

Addition Concepts Chapter Review/Test

Question 1.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 209

Answer:
The number of bears = 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 2 bears and 1 more bears.
2 + 1 = 3.
so the number of bears = 3.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.8-32

Question 2.
Write the addition problem.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 210

Answer:
The number of parrots = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 3 parrots and 2 more parrots.
3 + 2 = 5.
so the number of parrots = 5.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.8-33

Question 3.
Color two ways to make 6.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 211

Answer:
The sum for 2 + 4 = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 2 and 4.
2 + 4 = 6.
the sum for 2 + 4 = 6.

Answer:
The sum for 4 + 2 = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 4 and 2.
4 + 2 = 6.
the sum for 4 + 2 = 6.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.8-34

Question 4.
Choose all the pictures that show adding zero.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 212

Answer:
The sum for 0 + 6 = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 0 and 6.
0 + 6 = 6.
the sum for 0 + 6 = 6.

Answer:
The sum for 6 + 0 = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 6 and 0.
6 + 0 = 6.
the sum for 6 + 0 = 6.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.8-35

Question 5.
Draw lines to match addition sentences with the same addends in a different order.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 213

Answer:
The sum for 8 + 2 = 10.
The sum for 2 + 7 = 9.
The sum for 4 + 5 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
The sum for 8 + 2 = 10.
The sum for 2 + 7 = 9.
The sum for 4 + 5 = 9.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.8-36

Use 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 214 to show adding to. Draw the 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 214. Write the sum.

Question 6.
2 ducks and 3 more ducks
2 + 3 = _5_

Answer:
The sum for 2 + 3 = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 2 and 3.
2 + 3 = 5.
the sum for 2 + 3 = 5.

Question 7.
5 lions and 2 more lions
5 + 2 = _7_

Answer:
The sum for 5 + 2 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 5 and 2.
5 + 2 = 7.
the sum for 5 + 2 = 7.

Question 8.
Write each addition sentence in the box that shows the sum.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 215

Answer:
The sum for 3 + 4 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 3 and 4.
3 + 4 = 7.
the sum for 3 + 4 = 7.

Answer:
The sum for 3 + 3 = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 3 and 3.
3 + 3 = 6.
the sum for 3 + 3 = 6.

Answer:
The sum for 5 + 3 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 5 and 3.
5 + 3 = 8.
the sum for 5 + 3 = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.8-37

Question 9.
GO DEEPER
Max has 5 red marbles and 4 blue marbles. Then he gets 1 more. How many marbles does Max have? Draw to show your work.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 215.1
Write how many _10_ marbles

Answer:
The number of marbles Max have = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Max has 5 red marbles and 4 blue marbles.
Then he gets 1 more.
5 + 4 + 1 = 10.
so the number of marbles Max have = 10.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.8-38

Question 10.
THINK SMARTER
There are 2 people in the house. More people go in the house. Then there are 6 people in the house. How many people go in the house?
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 216
2 + _4_ = 6

Answer:
The number of people go in the house = 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 2 people in the house.
More people go in the house.
2 + 4 = 6.
so the number of people go in the house = 4.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.8-39

Question 11.
Katie is drawing dots on cards to show ways to make 7. Draw dots for Katie.
Write addition sentences for two of the cards.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 1 Addition Concepts 219

Answer:
The sum for 1 + 6 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 1 and 6.
1 + 6 = 7.
the sum for 1 + 6 = 7.

Answer:
The sum for 2 + 5 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 2 and 5.
2 + 5 = 7.
the sum for 2 + 5 = 7.

Answer:
The sum for 3 + 4 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 3 and 4.
3 + 4 = 7.
the sum for 3 + 4 = 7.

Answer:
The sum for 2 + 5 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 2 and 5.
2 + 5 = 7.
the sum for 2 + 5 = 7.

Answer:
The sum for 1 + 6 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 1 and 6.
1 + 6 = 7.
the sum for 1 + 6 = 7.

Question 12.
Draw a model to show that 1 + 4 is the same as 4 + 1. Show how you know.

Answer:
The sum for 1 + 4 = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 1 and 4.
1 + 4 = 5.
the sum for 1 + 4 = 5.

Answer:
The sum for 4 + 1 = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the sum of numbers 4 and 1.
4 + 1 = 5.
the sum for 4 + 1 = 5.
Go-Math-Grade-1-Chapter-1-Answer-Key-Addition Concepts-1.8-40

Summary

Hope the knowledge shared regarding the Go Math Grade 1 Answer Key has been helpful to you to a possible extent. In case of any further doubts feel free to ask us via comment box so that our experts can revert back to you at the earliest. Keep in touch to avail updates on the Gradewise Go Math Answer Key in a matter of seconds.

Leave a Comment

Scroll to Top