Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 10

Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 10 Data

Go Math Grade 2 Chapter 10 Answer Key Data Concepts promotes evidence-based learning that builds upon itself and develops long-term knowledge. Instead of reading in isolation you can practice, read, write, to build knowledge on the concepts of Go Math Grade 2 Chapter 10 Data. Every Topic crafted in the Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 10 Data empowers students and helps them learn math in a fun and engaging way. Download the HMH Go Math 2nd Grade Ch 10 Data Concepts Solutions PDF for free of cost and prepare as and when you want.

Go Math Grade 2 Chapter 10 Answer Key Data Concepts

Go Math Grade 2 Chapter 10 Data Concepts Answer Key includes questions from Lessons, Homework & Practice, Assessments, Review Tests, etc. Subject experts have curated the HMH Go Math Second Grade Chapter 10 Solution Key as per the Go Math Textbooks. Simply tap on the quick links available to avail the Topicwise Go Math Grade 2 Ch 10 Data Concepts Answers. Practice using the Primary School Go Math Second Grade Chapter 10 Data Concepts Solution Key and stand out from the rest of the crowd.

Data

Lesson: 1 Collect Data

Lesson: 2 Read Picture Graphs

Lesson: 3 Make Picture Graphs

Mid-Chapter Checkpoint

Lesson: 4 Read Bar Graphs

Lesson: 5 Make Bar Graphs

Lesson: 6 Problem Solving • Display Data

Data Show What You Know

Read a Picture Graph
Use the picture graph.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Data 1.1
Question 1.
How many children chose pear? ______ children
Answer:
Number of children’s chose pear are 2

Question 2.
Circle the fruit that more children chose.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Data 1.2
Answer:
Number of children’s chose orange are 4
Number of children’s chose pear are 2
More Children’s chose Orange .

Read a Tally Chart
Complete the tally chart.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Data 1.3
Answer :
Go-Math-Grade-2-Chapter-10-Answer-Key-Data-Concepts-Data-Show-What-You-Know-Question-3
Question 3.
How many children chose red?
______ children
Answer:
Number of children’s chose red = 6

Question 4.
Which color did the fewest children choose?
___________
Answer:
Number of children’s chose green = 3
Number of children’s chose Red = 6
Number of children’s chose Blue= 8
Among all colors green was chosen by less number of children’s
Therefore, the fewest children choose green color

Addition and Subtraction Facts
Write the sum or difference.
Question 5.
10 − 4 = ____
Answer:
10 – 4 = 6
Explanation :
The number 10 is the minuend, the number 4 is the subtrahend and the number 6 is the difference.

Question 6.
4 + 5 = _____
Answer:
4 + 5 = 9
Explanation :
By Adding addends 4 and 5 we get the sum as 9

Question 7.
6 + 5 = _____
Answer:
6 + 5 = 11
Explanation :
By Adding addends 6 and 5 we get the sum as 11

Question 8.
9 − 3 = ____
Answer:
9 – 3 = 6
Explanation :
The number 9 is the minuend, the number 3 is the subtrahend and the number 6 is the difference.

Question 9.
5 + 7 = ____
Answer:
5 + 7 = 12
Explanation :
By Adding addends 5 and 7 we get the sum as 12

Question 10.
11 − 3 = ____
Answer:
11 – 3 = 8
Explanation :
The number 11 is the minuend, the number 3 is the subtrahend and the number 8 is the difference.

Data Vocabulary Builder

2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Data 2.1
Visualize It
Draw tally marks to show each number
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Data 2.2
Answer :
Go-Math-Grade-2-Chapter-10-Answer-Key-Data-Concepts-Data-Vocabulary-Builder
Explanation :
A tally Marks is a simple way of recording and counting frequencies. Each occurrence is shown by a tally mark and every fifth tally is drawn diagonally to make a “gate” of five.

Understand Vocabulary
Write a number to complete the sentence.
Question 1.
10 apples is more than _____ apples.
Answer:
10 apples is more than 8 apples.
Explanation :
10 is more means any number less than 10 can be written

Question 2.
6 bananas is fewer than ______ bananas.
Answer:
6 bananas is fewer than 8 bananas.
Explanation :
6 bananas is fewer means lesser than so, any number greater than 6 can be written

Question 3.
______ grapes is more than 6 grapes.
Answer:
12 grapes is more than 6 grapes.
Explanation :
more than 6 grapes means any number greater than 6 can be written

Question 4.
______ oranges is fewer than 5 oranges.
Answer:
4 oranges is fewer than 5 oranges.
Explanation:
fewer than 5 oranges means any number lesser than 5 can be written.

Data Game Making Tens

2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Data 2.3

Data Vocabulary Game

Going Places with Go Math Word
Picture It

2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Data 2.4
For 3 to 4 players
Materials

  • timer
  • sketch pad

How to Play

  1. Choose a math word from the Word Box. Do not tell the other players.
  2. Set the timer for 1 minute.
  3. Draw pictures to give clues about the word. Draw only pictures and numbers.
  4. The first player to guess the word gets 1 point. If that player can use the word in a sentence, he or she gets 1 more point. Then that player takes a turn.
  5. The first player to score 5 points wins.

The Write Way
Reflect
Choose one idea. Write about it in the space below.

  • Explain how you would take a survey and record the data.
  • Tell when you would use a picture graph and a bar graph.
  • Write two questions you have about the chapter we are working on.
    2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Data 2.5

Lesson 10.1 Collect Data

Essential Question How do you use a tally chart to record data from a survey?

Listen and Draw
Take turns choosing a cube from the bag.
Draw a tally mark in the chart for each cube.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Data 10.1 1

HOME CONNECTION • Your child made tally marks to record the color of cubes taken from a bag. This activity prepares children for using and recording data in this chapter.
Answer :
Go-Math-Grade-2-Chapter-10-Answer-Key-Data-Concepts-Lesson-10.1-Collect-Data-Home-Connection
Explanation :
The tally marks shows the color of cubes taken from a bag.
The Number of times the blue color cube taken from the bag is 7 times.
The Number of times the red color cube taken from the bag is 4 times.
The Number of times the green color cube taken from the bag is 2 times.

MATHEMATICAL PRACTICES
Use Diagrams Explain how tally marks help you keep track of what has been taken.
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-10-Answer-Key-Data-Concepts-Lesson-10.1-Collect-Data-Mathematical-Practicses
Explanation :
Tally marks are used to collect data quickly and efficiently. Filling in a chart with marks representing numbers is faster than writing out words or figures and the data is collected into sub-groups immediately, making it easy to analyse.

Share and Show

2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Data 10.1 2
Question 1.
Take a survey. Ask 10 classmates which pet is their favorite. Use tally marks to show their choices.
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-10-Answer-Key-Data-Concepts-Lesson-10.1-Collect-Data-Share-and-Show-Question-1
Explanation :
The above tally chart shows the survey of 10 classmates of their favorite pet .
Number of classmates who chose cat is 1
Number of classmates who chose dog is 4
Number of classmates who chose fish is 3
Number of classmates who chose bird is 2

Question 2.
How many classmates chose dog?
______ classmates
Answer:
Number of classmates who chose dog are 4

Question 3.
Which pet did the fewest classmates choose?
________
Answer:
the fewest classmates chose Cat – 1
Explanation :
Number of classmates who chose cat is 1
Number of classmates who chose dog is 4
Number of classmates who chose fish is 3
Number of classmates who chose bird is 2

Question 4.
Did more classmates choose cat or dog? ______
How many more? _______ more classmates
Answer:
The more classmates chose dog.
3  more classmates chose dog than cat .
Explanation :
Number of classmates who chose cat is 1
Number of classmates who chose dog is 4
more classmates chose dog than cat = 4 – 1 = 3 more

On Your Own

2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Data 10.1 3
Question 5.
Take a survey. Ask 10 classmates which indoor game is their favorite. Use tally marks to show their choices.
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-10-Answer-Key-Data-Concepts-Lesson-10.1-Collect-Data-On-Your-Own-Question-5
Explanation :
The above tally chart shows the survey of 10 classmates of their favorite indoor game .
Number of classmates who chose board is 1
Number of classmates who chose card is 1
Number of classmates who chose computer is 6
Number of classmates who chose puzzle is 2

Question 6.
How many classmates chose board game?
______ classmates
Answer:
Number of classmates who chose board is 1

Question 7.
Which game did the most classmates choose?
_________
Answer:
Computer
Explanation :
Number of classmates who chose board is 1
Number of classmates who chose card is 1
Number of classmates who chose computer is 6
Number of classmates who chose puzzle is 2
From all computer is chosen by 6 classmates .

Question 8.
GO DEEPER
Did more classmates choose a card game or a computer game?
___________
How many more? ______ more classmates
Answer:
The more classmates chose computer game.
5  more classmates chose computer game than card game .
Explanation :
Number of classmates who chose card game is 1
Number of classmates who chose computer game is 6
More classmates chose computer game than card game = 6 – 1 = 5

Question 9.
Which game did the fewest classmates choose?
________
Answer:
The Fewest classmates choose Board game and card game as both games are chosen by only 1 classmate .
Explanation :
Number of classmates who chose board is 1
Number of classmates who chose card is 1
Number of classmates who chose computer is 6
Number of classmates who chose puzzle is 2

Question 10.
MATHEMATICAL PRACTICE
Apply How many classmates did not choose a board game or a puzzle? Explain how you know.
_________________
__________________
Answer:
7 classmates did not choose a board game or a puzzle
Explanation :
Number of classmates who chose board is 1
Number of classmates who chose card is 1
Number of classmates who chose computer is 6
Number of classmates who chose puzzle is 2
Number classmates did not choose a board game or a puzzle = Number of classmates who chose card and computer game = 1 + 6 = 7

Problem Solving • Application

Question 11.
THINK SMARTER
Maeko asked her classmates to choose their favorite subject. She made this tally chart.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Data 10.1 4
How many more classmates chose math than reading?
_______ more classmates
Answer :
3 more classmates chose math than reading
Explanation :
Number of classmates chose Reading = 6
Number of classmates chose Math = 9
Number of classmates chose Science = 10
Number of more classmates chose math than reading = 9 – 6 = 3
Therefore, 3 more classmates chose math than reading

Write a question about the data in the chart. Then write the answer to your question.
__________________
_________________
Answer:
Which subject did the fewest classmates choose?
Reading
Explanation :
Number of classmates chose Reading = 6
Number of classmates chose Math = 9
Number of classmates chose Science = 10
Among 3 subjects the Fewest number of classmates chose Reading .

Question 12.
THINK SMARTER
Fill in the bubble next to all the sentences that describe data in the tally chart.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Data 10.1 5
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-10-Answer-Key-Data-Concepts-Lesson-10.1-Collect-Data-On-Question-12
Explanation :
As per the above statements 1 and 3 are right .
Statement 2 – 13  children voted for breakfast
as per the figure we notice number of children vote for lunch are 10
Statement 4 – A total of 35 children voted for their Favorite meal .
Number of Children voted for breakfast = 8
Number of Children voted for lunch = 10
Number of Children voted for dinner = 12
Total Number of Children voted = 8 + 10 + 12 = 30
It is 30 children who voted not 35 children .

TAKE HOME ACTIVITY
• With your child, take a survey about favorite games and make a tally chart to show the data.

Collect Data Homework & Practice 10.1

2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Data 10.1 6
Question 1.
Take a survey. Ask 10 classmates how they got to school. Use tally marks to show their choices.
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-10-Answer-Key-Data-Concepts-Collect-Data-Homework-Practice-10.1-Question-1
Explanation :
The above tally chart shows the survey of 10 classmates they got to school.
Number of classmates who chose walk is 4
Number of classmates who chose bus is 3
Number of classmates who chose car is 1
Number of classmates who chose bike is 2

Question 2.
How many classmates rode in a bus to school?
______ classmates
Answer:
Number of classmates rode in a bus to school = 3

Question 3.
How many classmates rode in a car to school?
______ classmates
Answer:
Number of classmates rode in a car to school = 1

Question 4.
In which way did the fewest classmates get to school?
_________
Answer:
Fewest classmates get to school is in car = 1 classmate
Explanation:
Number of classmates who chose walk is 4
Number of classmates who chose bus is 3
Number of classmates who chose car is 1
Number of classmates who chose bike is 2
Among all Fewest classmates get to school is in car = 1 classmate

Question 5.
In which way did the most classmates get to school?
______________
Answer:
The most classmates get to school is by walk = 4 classmates

Question 6.
WRITE
Explain how you would take a survey to find your classmates’ favorite shirt color.
Answer:
A survey is a data collection tool or list of questions used to gather information about individuals or group.
Step 1 – Create a list of questions. .. ( favorite shirt color )
Step 2 -Invite the Classmates – Individually
Step 3 -Gather their responses. –
Step 4 -Analyse the results.
Step 5 -Write a report.

Lesson Check
Question 1.
Use the tally chart. Which color did the fewest children choose?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Data 10.1 7
Answer:
The fewest children choose Blue color- 3 children
Explanation :
The above tally chart shows the survey of 26 Children of their favorite Color .
Number of classmates who chose blue is 3
Number of classmates who chose green is 9
Number of classmates who chose red is 7
Number of classmates who chose yellow is 6

Spiral Review
Question 2.
List a group of coins that have a value of $1.00.
________
Answer:
100 pennies, 20 nickels, 10 dimes, or 4 quarters; each = 1 dollar.

Question 3.
Jared has two ropes. Each rope is 9 inches long. How many inches of rope does he have in all?
_______ inches
Answer:
Length of each rope = 9 inches
Number of ropes = 2
Total Length of the both ropes = 9 + 9 = 18 inches .

Question 4.
The clock shows the time Lee got to school. At what time did she get to school?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Data 10.1 8
Answer:
8 : 15
Explanation :
The Short Hand – Hour Hand points 8 and The Long Hand – Minutes Hand points 3 that means – 15 minutes
So,Time is hours : Minutes – 8 : 15

Question 5.
Liza finished studying at half past 3. What time did Liza finish studying?
______ : ______
Answer:
Liza finish studying at 3 : 30
Explanation :
When it is 30 minutes past the hour we normally say: half past. 3:30 – It’s half past three (but we can also say three-thirty)

Lesson 10.2 Read Picture Graphs

Essential Question How do you use a picture graph to show data?
Answer :
Go-Math-Grade-2-Chapter-10-Answer-Key-Data-Concepts-Lesson-10.2-Read-Picture-Graphs-Listen-Draw
Each Tally I represents 1 smiley .

Listen and Draw

Use the tally chart to solve the problem.
Draw or write to show what you did.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 10 Data 10.2 1
_______ more children
Answer :
Sports – 7 Number of girls like sports.
Explanation :
Number of girls like crafts = 6
Number of girls like Reading = 4
Number of girls like music = 5
Number of girls like sports = 7

MATHEMATICAL PRACTICES
Use Reasoning Can the chart be used to find how many girls chose music? Explain.
Answer:
Yes
Explanation :
Number of girls like music = 5 as we have 5 tally lines – 4 vertical lines and one horizontal cross line = 5 lines

Share and Show

Use the picture graph to answer the questions.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 10 Data 10.2 2
Question 1.
Which snack was chosen by the fewest children? _________
Answer:
The fewest children Chosen is Popcorn = 3
Explanation :
Number of children chose Pretzels = 8
Number of children chose Grapes = 7
Number of children chose popcorn = 3
Number of children chose apples = 6
Among all popcorn has fewest

Question 2.
How many more children chose pretzels than apples?
___________ more children
Answer:
2 more children chose pretzels than apples
Explanation :
Number of children chose Pretzels = 8
Number of children chose apples = 6

More children chose pretzels than apples = 8 – 6 = 2
Therefore, 2 more children chose pretzels than apples

On Your Own

Use the picture graph to answer the questions.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 10 Data 10.2 3
Question 3.
How many pencils do Alana and Brad have?
______ pencils
Answer:
Number of pencils with Alana = 3
Number of pencils with Brad = 8

Question 4.
How many more pencils does Kiana have than Alana has?
______ more pencils
Answer:
The more pencils does Kiana have than Alana  = 2
Number of pencils with Kiana = 5
Number of pencils with Alana = 3
Explanation :
The more pencils does Kiana have than Alana  = 5 – 3 = 2 Pencils

Question 5.
THINK SMARTER
Mrs. Green has the same number of pencils as the four children. How many pencils does she have?
_______ pencils
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 10 Data 10.2 4
Answer:
Mrs. Green has the same number of pencils as the four children = 20 Pencils
Explanation :
Number of pencils with Alana = 3
Number of pencils with Kiana = 5
Number of pencils with Dante = 4
Number of pencils with Brad= 8
Total Number of pencils = 3 + 5 + 4 + 8 = 20
Mrs. Green has the same number of pencils as the four children. = 20

Question 6.
MATHEMATICAL PRACTICE
Use Graphs Christy has 7 pencils. Write two sentences to describe how her number of pencils compares to the data in the picture graph.
______________________
_______________________
Answer:
Here Number of pencils with christy is added in the chart  = 7 Pencils
Explanation :
So, total Number of pencils = 20
Total Number of pencils including Christy = 20 + 7 = 27
The Number of persons add in the chart will Increase The total number of pencils

Problem Solving • Applications

Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 10 Data 10.2 5
Question 7.
GO DEEPER
Which three colors were chosen by a total of 13 children?
Answer:
Three colors were chosen by a total of 13 children are green , red and purple = 4 + 4 + 5 = 13
Explanation :
Number of Green color Balloon chosen = 4
Number of Blue color Balloon chosen = 5
Number of Red color Balloon chosen = 7
Number of purple color Balloon chosen = 4
Three colors were chosen by a total of 13 children are green , red and purple = 4 + 4 + 5 = 13

Question 8.
THINK SMARTER
Use the numbers on the tiles to complete the sentence about the picture graph.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 10 Data 10.2 6
Scott has _____ pets.
Andre has ______ fewer pets than Scott.
Maddie and Scott have ______ more pets than Andre.
Answer:
Scott has 3 pets.
Andre has 2 fewer pets than Scott.
Maddie and Scott have 1 more pets than Andre.
Explanation :
Number of pets with Scott = 3
Number of pets with Andre = 1
Number of pets with Maddie = 2
Number of fewer pets Andre have than Scott = 3 – 1 = 2
Andre have only 1 pet wheresas Maddie and Scott have 2 and 3 pets respectively that means more than 1 pet

TAKE HOME ACTIVITY • Have your child explain how he or she solved one of the problems in this lesson.

Read Picture Graphs Homework & Practice 10.2

Read Picture Graphs
Use the picture graph to answer the questions.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 10 Data 10.2 7
Question 1.
How many books in all did Henry and Anna read?
_______ books
Answer:
9 books
Explanation :
Number of books read by Henry = 3
Number of books read by Anna = 6
Total Number of books read by Henry and Anna = 3 + 6 = 9

Question 2.
How many more books did Ryan read than Gwen?
______ more books
Answer:
2 more books
Explanation:
Number of books read by Ryan = 4
Number of books read by Gwen = 2
Number of more books Ryan read than Gwen = 4 – 2 = 2

Question 3.
How many fewer books did Gwen read than Anna?
______ fewer books
Answer:
4 fewer books
Explanation:
Number of books read by Gwen = 2
Number of books read by Anna = 6
Number of fewer books read by Gwen than Anna = 6 – 2 = 4

Problem Solving
Use the picture graph above. Write or draw to explain.
Question 4.
Carlos read 4 books. How many children read fewer books than Carlos?
______ children
Answer:
2 Children
Go-Math-Grade-2-Chapter-10-Answer-Key-Data-Concepts-Read-Picture-Graphs-Homework-Practice-10.2-Question-4
Number of books read by Ryan = 4
Number of books read by Gwen = 2
Number of books read by Henry = 3
Number of books read by Anna = 6
Number of books read by Carlos = 4
Children read fewer books than Carlos are Henry and Gwen

Question 5.
WRITE
Write a few sentences to describe the different parts of a picture graph.
____________
_____________
Answer:
A picture graph is a pictorial display of data with symbols, icons, and pictures to represent different quantities. The symbols, icons, and pictures of a picture graph typically represent concepts or ideas, or stand in for a larger quantity of something

Lesson Check
Question 1.
Use the picture graph. Who has the most fish?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 10 Data 10.2 8
Answer:
Gina has the most fishes
Number of fishes Gina have = 4

Spiral Review
Question 2.
What is the time on this clock?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 10 Data 10.2 9
Answer:
2:55
Explanation :
The Short Hand – Hour Hand points bewteen 2 and 3 and The Long Hand – Minutes Hand points 11 that means – 55 minutes
So,Time is hours : Minutes – 2 : 55

Question 3.
Each unit cube is about 1 centimeter long. Which is the best estimate for the length of the paper clip?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 10 Data 10.2 10
_______ centimeters
Answer:
3 centimeters
Explanation :
From the above picture we can the paper clip is marked upto 3 cubes length. each cube is 1 centimeter
so, length of the paper clip = 3 centimeters .

Question 4.
What is the total value of this group of coins?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 10 Data 10.2 11
$ ______ or ______ cents
Answer:
Quarter dollar + Quarter dollar + 200 pennies + 100 pennies
0.25 + 0.25 + 2 + 1 = 3.5

Lesson 10.3 Make Picture Graphs

Essential Question How do you make a picture graph to show data in a tally chart?

Listen and Draw

Take turns choosing a cube from the bag.
Draw a smiley face in the graph for each cube.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 10 Data 10.3 1

HOME CONNECTION • Your child made a graph by recording smiley faces for the colors of cubes taken from a bag. This activity prepares children for working with picture graphs in this lesson.
Go-Math-Grade-2-Chapter-10-Answer-Key-Data-Concepts-Lesson-10.3-Make-Picture-Graphs-Listen-Draw

MATHEMATICAL PRACTICES
Explain how you know that the number of smiley faces for blue matches the number of blue cubes.
Answer:
Number of Blue cubes taken  = 3 times
Explanation :
As per above picture we notice that we have 3 smiles in blue row. Each smiley represents 1 time the blue cube has taken from the bag.
So, we have 3 smiley represents 3 times the blue cube is taken from the bag .

Model and Draw
Each picture in the graph stands for 1 flower.
Draw pictures to show the data in the tally chart.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 10 Data 10.3 2.1
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-10-Answer-Key-Data-Concepts-Lesson-10.3-Make-Picture-Graphs-Model-Draw

Explanation :
From the tally chart the information is same represented in the picture graph .each tally I is represented with flower given shape above .

Share and Show

Question 1.
Use the tally chart to complete the picture graph.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 10 Data 10.3 2
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-10-Answer-Key-Data-Concepts-Lesson-10.3-Make-Picture-Graphs-Share-Show-Question-1
Explanation :
From the tally chart the information is same represented in the picture graph .each tally I is represented with Smiley shape above .

Question 2.
How many children chose tuna?
______ children
Answer:
Number of children chose tuna = 4

Question 3.
How many more children chose cheese than ham?
______ more children
Answer:
3 more children chose cheese than ham
Explanation :
Number of children chose Cheese = 5
Number of children chose Ham = 2
Number of more children chose cheese than ham = 5 – 2 = 3

On Your Own

Question 4.
Use the tally chart to complete the picture graph.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 10 Data 10.3 3
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-10-Answer-Key-Data-Concepts-Lesson-10.3-Make-Picture-Graphs-On-Your-Own-Question-4

Question 5.
How many children chose banana?
______ children
Answer:
Number of Children Chose Banana = 5

Question 6.
How many fewer children chose plum than banana?
_______ fewer children
Answer:
3 fewer Children.
Explanation :
Number of Children Chose Plum = 2
Number of Children Chose Banana = 5
Number of fewer children chose plum than banana = 5 – 2 = 3

Question 7.
THINK SMARTER
How many children chose a fruit that was not a plum?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 10 Data 10.3 4
_______ children
Answer:
12 children
Explanation :
Number of Children Chose apple = 4
Number of Children Chose Banana = 5
Number of Children Chose orange = 3
Number of children chose a fruit that was not a plum = Number of children whose chose apple, banana and orange = 4 + 5 + 3 = 12

Question 8.
GO DEEPER
Which three fruits were chosen by a total of 10 children?
Answer:
Three fruits were chosen by a total of 10 children are Plum, Banana and Orange.
Explanation:
Number of Children Chose apple = 4
Number of Children Chose Plum = 2
Number of Children Chose Banana = 5
Number of Children Chose orange = 3
Three fruits were chosen by a total of 10 children = 2 + 5 + 3 = Plum, Banana and Orange .

TAKE HOME ACTIVITY • Ask your child to explain how to read the picture graph on this page.

Make Picture Graphs Homework & Practice 10.3

Question 1.
Use the tally chart to complete the picture graph.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 10 Data 10.3 5
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-10-Answer-Key-Data-Concepts-Make-Picture-Graphs-Homework-Practice-10.3-Question-1
Explanation :
From the tally chart the information is same represented in the picture graph .each tally I is represented with Smiley shape above .

Question 2.
How many children chose chocolate?
_______ children
Answer:
Number of children chose chocolate = 3

Question 3.
How many fewer children chose oatmeal than peanut butter?
______ fewer children
Answer:
4 Fewer children
Explanation :
Number of children chose oatmeal = 1
Number of children chose peanut butter = 5
Number of fewer children chose oatmeal than peanut butter = 5 – 1 = 4

Question 4.
Which cookie did the most children choose?
_________
Answer:
The most children chosen favorite cookies is peanut butter.
Explanation:
As it has been chosen by 5 children

Question 5.
How many children in all chose a favorite cookie?
________ children
Answer:
13 children
Explanation :
Number of children chose chocolate = 3
Number of children chose oatmeal = 1
Number of children chose peanut butter = 5
Number of children chose short bread = 4
Number of children chose cookie =3 + 1 + 5 + 4 = 13

Question 6.
Look at the picture graph above. Write about the information shown in this graph.
______________________
_______________________
Answer:
The Above picture graph shows the 13 children’s who has chosen their favorite cookie
The cookie has 4 categories – Chocolate cookie , Oat meal cookie, Peanut butter cookie and short bread cookie
Number of children chose chocolate = 3
Number of children chose oatmeal = 1
Number of children chose peanut butter = 5
Number of children chose short bread = 4

Lesson Check
Question 1.
Use the picture graph. How many more rainy days were there in April than in May?
______ days
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 10 Data 10.3 6
Answer:
2 days
Explanation :
Number of rainy days in April = 4
Number of rainy days in may = 2
Number of more rainy days were there in April than in May = 4 – 2 = 2 days

Spiral Review
Question 2.
Rita has one $1 bill, 2 quarters, and 3 dimes. What is the total value of Rita’s money?
$ ______
Answer:
The total value of Rita’s money is 1.8 $
Explanation :
1 dollar = 100 cents
1 quarter = 25 cents
2 quarter = 2 × 25 = 50 cents
1 dimes = 10 cents
3 dimes = 30 cents
100 + 50 + 30 =180 cents = 1.8$

Question 3.
Lucas put 4 quarters and 3 nickels into his coin bank. How much money did Lucas put into his coin bank?
$ _______
Answer:
Value of Lucas money = 115 cents
Explanation :
1 quarter = 25 cents
4 quarters = 100 cents
1 nickel = 5 cents
3 nickels = 15 cents
value of 4 quarters and 3 nickels = 100 + 15 = 115 cents

Question 4.
Use a centimeter ruler. What is the length of this string to the nearest centimeter?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 10 Data 10.3 7
______ centimeters
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-10-Answer-Key-Data-Concepts-Make-Picture-Graphs-Homework-Practice-10.3-Lesson-Check-Question-4

Question 5.
What is the total value of this group of coins?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 10 Data 10.3 8
$ ______ or ______ cents
Answer: 41 cents

Data Mid-Chapter Checkpoint

Concepts and Skills

Use the picture graph to answer the questions.

Data Mid-Chapter Checkpoint

Concepts and Skills Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 10 Data 10.3 9
Question 1.
Which season did the fewest children choose?
_______
Answer:
Fall season
Explanation :
Number of children choose spring season = 6
Number of children choose summer season = 8
Number of children choose fall season = 4
Number of children choose Winter season = 7
among 4 seasons less children choose fall season.
So, the fewest children choose fall season

Question 2.
How many more children chose spring than fall?
________ more children
Answer:
2 more children
Explanation :
Number of children choose spring season = 6
Number of children choose fall season = 4
Number of more children chose spring than fall = 6 – 4 = 2

Question 3.
How many children chose a season that was not winter?
______ children
Answer:
Number of children chose a season that was not winter = 18
Explanation :
Number of children choose spring season = 6
Number of children choose summer season = 8
Number of children choose fall season = 4
Number of children chose a season that was not winter = Number of children who chose spring,fall and summer
= 6 + 4 + 8 = 18

Question 4.
THINK SMARTER
How many children chose a favorite season?
______ children
Draw tally marks to show this number.
_________
Answer:
Explanation :
Number of children choose spring season = 6
Number of children choose summer season = 8
Number of children choose fall season = 4
Number of children choose Winter season = 7
Total Children chose a favorite season = 6 + 4 + 8 + 7 = 25 children .
Tally mark of 25 is Go-Math-Grade-2-Chapter-10-Answer-Key-Data-Concepts-Data-Mid-Chapter-Checkpoint-Concepts-Skills-Question-4

Lesson 10.4 Read Bar Graphs

Essential Question How is a bar graph used to show data?
Answer :
Bar graphs are used to display data in a similar way to line graphs. They clearly show trends in data, meaning that they show how one variable is affected as the other rises or falls. … Given one variable, the value of the other can be easily determined.

Listen and Draw

Use the picture graph to solve the problem.
Draw or write to show what you did.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 10 Data 10.4 1
______ red trucks
Answer :
Total Number of red trucks = 3 + 6 + 8 + 4 = 21 Trucks
Explanation :
Number of red trucks in Morgan = 3
Number of red trucks in Terrell = 6
Number of red trucks in Jazmin = 8
Number of red trucks in Carlos = 4
Total Number of red trucks = 3 + 6 + 8 + 4 = 21 Trucks

MATHEMATICAL PRACTICES
Describe Relationships Describe how the data in the graph for Terrell and for Jazmin are different.
Answer:
In terell column we see 6 red blocks are drawn Where as , in Jazmin column we notice 8 red blocks are drawn
Each block stand for 1 red truck .
SO,
Number of red trucks in Terrell = 6
Number of red trucks in Jazmin = 8

Share and Show

Use the bar graph.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 10 Data 10.4 2
Question 1.
How many green marbles are in the bag?
_______ green marbles
Answer:
Number of green marbles = 4

Question 2.
How many more blue marbles than purple marbles are in the bag?
_____ more blue marbles
Answer:
3 more blue marbles
Explanation :
Number of blue marbles = 6
Number of purple marbles = 3
Number of more blue marbles than purple marbles are in the bag = 6 – 3 = 3

Question 3.
How many marbles are in the bag?
______ marbles
Answer:
15 marbles
Explanation :
Number of red marbles = 2
Number of blue marbles = 6
Number of green marbles = 4
Number of purple marbles = 3
Total Marbles = 2 + 6  + 4 + 3 = 15 marbles .

On Your Own

Use the bar graph.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 10 Data 10.4 3
Question 4.
How many children chose the beach?
_____ children
Answer:
Number of children chose beach = 6

Question 5.
Which place did the fewest children choose?
______________
Answer:
The fewest children choose Museum – 3
Explanation :
Number of children choose Aquarium = 4
Number of children choose Zoo = 8
Number of children choose Beach = 6
Number of children choose Museum = 3
Among less number of children choose Museum

Question 6.
How many more children chose the zoo than the aquarium?
______ more children
Answer:
4 more children
Explanation :
Number of children choose Aquarium = 4
Number of children choose Zoo = 8
Number of more children chose the zoo than the aquarium = 8 – 4 = 4

Question 7.
GO DEEPER
How many children chose a place that was not the zoo?
______ children
Answer:
Number of children choose a place that was not the zoo = Number of children who choose Aquarium,beach and Museum = 4 + 6 + 3 = 13

Question 8.
THINK SMARTER
Greg chose a place that has more votes than the aquarium and the museum together. Which place did Greg choose?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 10 Data 10.4 4
Answer:
Grey choose zoo
Explanation :
Number of children choose Aquarium = 4
Number of children choose Museum = 3
Number of children choose Aquarium and Museum = 4 + 3 = 7
Number of children choose Zoo = 8
Number of children choose Beach = 6
More than 7 we have only one place that is zoo
So, Grey choose zoo

Problem Solving • Applications

Use the bar graph.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 10 Data 10.4 5
Question 9.
How many trees are at the farm?
_____ trees
Answer:
18 trees
Explanation :
Number of oak trees = 6
Number of pecan trees = 3
Number of maple trees = 7
Number of apple trees = 2
Total number of trees at the farm = 6 + 3 + 7 + 2 = 18 trees

Question 10.
How many trees are not apple trees?
_____ trees
Answer:
Numbers trees which are not apple trees =Number of trees which are oak ,pecan and maple =6 + 3 + 7 = 16 trees

Question 11.
MATHEMATICAL PRACTICE
Explain Suppose 7 more trees are brought to the farm. How many trees would be at the farm then? Explain.
______________
______________
Answer:
25 trees
Explanation :
Number of oak trees = 6
Number of pecan trees = 3
Number of maple trees = 7
Number of apple trees = 2
Total number of trees at the farm = 6 + 3 + 7 + 2 = 18 trees
Now 7 trees were brought
Now total number of trees = 18 + 7 = 25 trees

Question 12.
THINK SMARTER
Use the data in the bar graph about trees to finish the sentences.
There are _______ fewer apple trees than oak trees. Explain.
Answer:
There are 4 fewer apple trees than oak trees.
Explanation :
Number of oak trees = 6
Number of apple trees = 2
Number of fewer apple trees than oak trees = 6 – 2 = 4
There are 4 fewer apple trees than oak trees.

TAKE HOME ACTIVITY • Ask your child to explain how to read a bar graph.

Read Bar Graphs Homework & Practice 10.4

Use the bar graph.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 10 Data 10.4 6
Question 1.
How many children chose basketball?
_______ children
Answer:
Number of children choose basket ball = 5

Question 2.
Which sport did the most children choose?
________
Answer:
The most children chosen sport is Soccer
Explanation :
Number of children choose base ball = 3
Number of children choose Soccer = 8
Number of children choose basket ball = 5
Number of children choose foot ball = 2
Among all the most chosen sport  soccer

Question 3.
How many more children chose basketball than baseball?
______ more children
Answer:
2 more children
Explanation :
Number of children choose basket ball = 5
Number of children choose base ball = 3
Number of more children chose basketball than baseball = 5 – 3 = 2

Question 4.
Which sport did the fewest children choose?
________
Answer:
the fewest children choose foot ball
Explanation :
Number of children choose base ball = 3
Number of children choose Soccer = 8
Number of children choose basket ball = 5
Number of children choose foot ball = 2
Among 4 sports less number of children choose foot ball

Problem Solving
Question 5.
How many children chose baseball and basketball?
_______ children
Answer:
8 children
Explanation :
Number of children choose basket ball = 5
Number of children choose base ball = 3
Number of children chose baseball and basketball = 5 + 3 = 8

Question 6.
WRITE
Look at the bar graph above. Write about the information shown in the graph.
_________________
_________________
Answer:
The above bar graph show the favorite sport for 18 children
Number of children choose base ball = 3
Number of children choose Soccer = 8
Number of children choose basket ball = 5
Number of children choose foot ball = 2

Lesson Check
Question 1.
Use the bar graph. How many shells do the children have in all?
_______ shells
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 10 Data 10.4 7
Answer:
14 shells
Explanation :
Number of shells with Ella = 2
Number of shells with John =5
Number of shells with Lily = 3
Number of shells with David = 4
Total Number of shells = 2 + 5 + 3 + 4 = 14

Spiral Review
Question 2.
Use the line plot. How many twigs are 3 inches long?
______ twigs
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 10 Data 10.4 8
Answer:
3 twings are 3 inches long

Question 3.
Use a centimeter ruler. What is the length of the yarn to the nearest centimeter?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 10 Data 10.4 9
_________ centimeters
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-10-Answer-Key-Data-Concepts-Read-Bar-Graphs-Homework-&-Practice-10.4-Spiral-Review-Question-3

Question 4.
Noah buys a pencil. He uses 1 quarter and 2 nickels to pay. How much money does the pencil cost?
$ ______ or ______ cents
Answer:
Cost of pencil = 35 cents or 0.35$
Explanation :
1 quarter = 25 cents
1 nickel = 5 cents
2 nickels = 10 cents
value of 1 quarters and 2 nickels = 25 + 10 = 35 cents
100 cents = 1$
35 cents = 0.3$

Lesson 10.5 Make Bar Graphs

Essential Question How do you make a bar graph to show data?
Answer :
A bar chart or bar graph is a chart or graph that presents categorical data with rectangular bars with heights or lengths proportional to the values that they represent. The bars can be plotted vertically or horizontally.

Listen and Draw

Use the bar graph to solve the problem.
Draw or write to show what you did.
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Data Concepts 10.5 1
_______ writing tools
Answer :
15 writing tools
Explanation :
Number of chalks = 3
Number of crayons = 4
Number of Markers = 3
Number of Pencils = 5
Total Number of writing tools = 3 + 4 + 3 + 5 = 15

MATHEMATICAL PRACTICES
Compare Representations
Describe how the information in the graph for crayon and for marker is different.
Answer:
The bar of crayon is marked up to 4 and the bar graph of marker is marked up to 3 in the above bar graph that means
Number of crayons = 4
Number of Markers = 3

Model and Draw

Abel read 2 books, Jiang read 4 books, Cara read 1 book, and Jamila read 3 books.

Complete the bar graph to show this data.
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Data Concepts 10.5 2
Answer :
Abel read 2 books
Jiang read 4 books
Cara read 1 book
Jami la read 3 books
Go-Math-Grade-2-Chapter-10-Answer-Key-Data-Concepts-Lesson-10.5-Make-Bar-Graphs-Model-Draw

Share and Show

Ella is making a bar graph to show the kinds of pets her classmates have.
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Data Concepts 10.5 3

  • 5 classmates have a dog.
  • 7 classmates have a cat.
  • 2 classmates have a bird.
  • 3 classmates have fish.

Question 1.
Write labels and draw bars to complete the graph.

Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-10-Answer-Key-Data-Concepts-Lesson-10.5-Make-Bar-Graphs-Share-Show

Question 2.
How will the graph change if one more child gets a bird?
___________
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-10-Answer-Key-Data-Concepts-Lesson-10.5-Make-Bar-Graphs-Share-Show-Question-2
The graph changes if one more child gets a bird- Yes , One more bar is added in bird section .

On Your Own

Dexter asked his classmates which pizza topping is their favorite.
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Data Concepts 10.5 4

  • 4 classmates chose peppers.
  • 7 classmates chose meat.
  • 5 classmates chose mushrooms.
  • 2 classmates chose olives.

Question 3.
Write a title and labels for the bar graph.
Answer:
Title is Favorite Pizza Toppings
Label – Number of classmates .

Question 4.
Draw bars in the graph to show the data.
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Data Concepts 10.5 5
Answer:

Go-Math-Grade-2-Chapter-10-Answer-Key-Data-Concepts-Lesson-10.5-Make-Bar-Graphs-On-Your-Own-Question-4

Question 5.
Which topping did the most classmates choose?
________
Answer:
The most classmates choose meat
Explanation :
Number of classmates chose peppers = 4
Number of classmates chose meat = 7
Number of classmates chose mushrooms = 5
Number of classmates chose olives = 2
Among 4 meat was chosen by more number of classmates

Question 6.
THINK SMARTER
Did more classmates choose peppers and olives than meat? Explain.
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Data Concepts 10.5 6
______________________
______________________
Answer:
No, Number of classmates chose meat i greater than Total Number of classmates chose peppers and olives
Explanation :
Number of classmates chose peppers = 4
Number of classmates chose olives = 2
Total Number of classmates chose peppers and olives = 4 + 2 = 6
Number of classmates chose meat = 7
7 > 6 So, No more classmates choose peppers and olives than meat

Problem Solving • Applications

Cody asked his classmates which zoo animal is their favorite.
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Data Concepts 10.5 7

  • 6 classmates chose bear.
  • 4 classmates chose lion.
  • 7 classmates chose tiger.
  • 3 classmates chose zebra.

Question 7.
Use the data to complete the bar graph. Write a title and labels. Draw bars.
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-10-Answer-Key-Data-Concepts-Lesson-10.5-Make-Bar-Graphs-Problem-Solving-Applications-Question-7
Explanation :
The title is The favorite Zoo Animals
The labels are the Number of classmates and zoo animals

Question 8.
GO DEEPER
How many fewer classmates chose lion than classmates that chose the other zoo animals?
________ fewer classmates
Answer:
12 fewer classmates
Explanation :
Number of classmates chose lion = 4
Number of classmates chose bear = 6
Number of classmates chose tiger = 7
Number of classmates chose zebra = 3
Number of classmates chose Other animals other than lion = 6 + 7 + 3 = 16
Number of fewer classmates chose lion than classmates that chose the other zoo animals = 16 – 4 = 12

Question 9.
THINK SMARTER +
Look at the bar graph above. Suppose 2 of Cody’s classmates chose zebra instead of bear. Explain how the bar graph would change.
_______________
_________________
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-10-Answer-Key-Data-Concepts-Lesson-10.5-Make-Bar-Graphs-Problem-Solving-Applications-Question-9
Explanation :
The Number of classmates chose bear will decrease to 4
The Number of classmates chose zebra will increase to 5
and the bar marking will be done as the changes . Now we can notice that
Number of classmates chose lion = 4
Number of classmates chose bear = 4
Number of classmates chose tiger = 7
Number of classmates chose zebra = 5

TAKE HOME ACTIVITY • Ask your child to describe how to make a bar graph to show data.

Make Bar Graphs Homework & Practice 10.5

Maria asked her friends how many hours they practice soccer each week.

  • Jessie practices for 3 hours.
  • Samantha practices for 5 hours.
  • Victor practices for 2 hours.
  • David practices for 6 hours.

Question 1.
Write a title and labels for the bar graph.
Answer:
The title is Practice hours of soccer
Label Number of hours and number of friends

Question 2.
Draw bars in the graph to show the data.
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Data Concepts 10.5 8
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-10-Answer-Key-Data-Concepts-Make-Bar-Graphs-Homework-&-Practice-10.5-Question-2

Question 3.
Which friend practices soccer for the most hours each week?
_______________
Answer:
David practices soccer for the most hours each week
Explanation :
Number of hours Jessie practice = 3 hours
Number of hours Victor practice = 5 hours
Number of hours Samantha practice = 2 hours
Number of hours David practice = 6 hours
Among 4 David practice Soccer more hours in a week

Problem Solving
Question 4.
Which friends practice soccer for fewer than 4 hours each week?
_______________
Answer:
Samantha and Jessie practice soccer for fewer than 4 hours each week

Question 5.
WRITE
Look at the bar graph above. Describe how you shaded bars to show the data.
________________
Answer:
The above graph show the practice hours of soccer in a week by 4 friends
Number of hours Jessie practice is 3 hours so, mark the bar Horizontally up to 3 with blue color
Number of hours Victor practice is 5 hours so, mark the bar up to 5 Horizontally with light blue color
Number of hours Samantha practice is 2 hours so, mark the bar up to 2 Horizontally  with Orange color
Number of hours David practice = 6 hours so, mark the bar up to 6 Horizontally with green color .

Lesson Check
Question 1.
Use the bar graph. How many more children chose summer than spring?
________ children
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Data Concepts 10.5 9
Answer:
2 more children
Explanation :
Number of children chose summer = 5
Number of children chose spring = 3
Number of more children chose summer than spring = 5 – 3 = 2

Spiral Review
Question 2.
Rachel’s chain is 22 centimetres long. She takes 9 centimetres off the chain. How long is Rachel’s chain now?
_______ centimetres
Answer:
Length of Rachel’s chain = 22 centimetres
Length of chain she takes off = 9 centimetres
Length of Rachel’s chain now = 22 – 9 = 13 centimetres

Question 3.
Use an inch ruler. What is the length of the yarn to the nearest inch?
Go Math Grade 2 Chapter 11 Answer Key Pdf Data Concepts 10.5 10
______ inches
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-10-Answer-Key-Data-Concepts-Make-Bar-Graphs-Homework-&-Practice-10.5- Spiral-Review-Question-3

Question 4.
Gail finished studying at quarter past 1. What time did Gail finish studying?
_____ : _____
Answer:
Gali finish studying at 1 : 15
Explanation :
At minute 15, we say it’s “quarter past”. Or we say, it’s “quarter after”. Both “quarter past” and “quarter after” are equally correct. So, when it’s 1:15, we say it’s “quarter past one.

Question 5.
Jill has two $1 bills, 1 quarter, and 1 nickel. How much money does Jill have?
$ ______
Answer:
1.30$ or 130 cents
Explanation :
1$ = 100 cents
1 quarter = 25 cents
1 nickel = 5 cents
value of $1, 1quarters and 1 nickels = 100 + 25 + 5 = 130 cents or 1$

Lesson 10.6 Problem Solving • Display Data

Essential Question How does making a bar graph help when solving problems about data?

Maria recorded the rainfall in her town for four months. How did the amount of rainfall change from September to December?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Data 10.6 1

Show how to solve the problem.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Data 10.6 2
The amount of rainfall ___________
Answer :
Go-Math-Grade-2-Chapter-10-Answer-Key-Data-Concepts-Lesson-10.6-Problem-Solving-Display-Data-Home-Connection
Explanation :
Amount of rainfall in Sep Month = 4 inches
Amount of rainfall in Oct Month = 3 inches
Amount of rainfall in Nov Month = 2 inches
Amount of rainfall in Dec Month = 1 inches
Total Rainfall = 4 + 3 + 2 + 1 = 10 inches.

HOME CONNECTION • Your child made a bar graph to show the data. Making a graph helps your child organize data to solve problems.

Try Another Problem

2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Data 10.6 3
Make a bar graph to solve the problem.
Question 1.
Matthew measured the height of his plant once a week for four weeks. Describe how the height of the plant changed from May 1 to May 22.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Data 10.6 4
The height of the plant _________
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-10-Answer-Key-Data-Concepts-Lesson-10.6-Problem-Solving-Display-Data-Try-Another-Problem-Question-1
Explanation :
The height plant now is 7 inches .
Height of plant on may 1 = 2 inches
Height of plant on may 8 = 3 inches
Height of plant on may 15 = 5 inches
Height of plant on may 22 = 7 inches
The Change in height from may 1 to may 22 = 7 – 2 = 5 inches.
Growth of 5 inches took place from may 1 to may 22

MATHEMATICAL PRACTICES
How many inches did the plant grow from May 1 to May 22? Explain.
Answer:
5 Inches
Explanation :
Height of plant on may 1 = 2 inches
Height of plant on may 22 = 7 inches
The Change in height from may 1 to may 22 = 7 – 2 = 5 inches.
Growth of 5 inches took place from may 1 to may 22

Share and Show

Make a bar graph to solve the problem.
Question 2.
Bianca wrote the number of hours that she practiced playing guitar in June. Describe how the amount of practice time changed from Week 1 to Week 4.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Data 10.6 5
The amount of practice time ________
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-10-Answer-Key-Data-Concepts-Lesson-10.6-Problem-Solving-Display-Data-Share-and-Show-Question-1
Explanation :
Number of practice hours in June week 1= 1 hour
Number of practice hours in June week 2= 2 hours
Number of practice hours in June week 3= 4 hours
Number of practice hours in June week 4= 5 hours
Total Practice hours = 1 + 2 + 4 + 5 = 12 hours
Therefore, The amount of practice time = 12 hours

Question 3.
THINK SMARTER
If Bianca’s practice time is 4 hours in Week 5, how does her practice time change from Week 1 to Week 5?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Data 10.6 6
_________________
_________________
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-10-Answer-Key-Data-Concepts-Lesson-10.6-Problem-Solving-Display-Data-Share-and-Show-Question-3
Explanation :
Number of practice hours in June week 1= 1 hour
Number of practice hours in June week 2= 2 hours
Number of practice hours in June week 3= 4 hours
Number of practice hours in June week 4= 5 hours
Total Practice hours = 1 + 2 + 4 + 5 = 12 hours
Earlier The amount of practice time = 12 hours
Number of practice hours in June week 5 = 4 hours
Practice hours = 12 + 4 = 16 hours.
The practice hours increased from 12 to 16 hours.

Problem Solving • Applications

2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Data 10.6 7
Question 4.
How many strings are 9 inches long?
_____ strings
Answer:
Number of strings 9 inches long are 3

Question 5.
GO DEEPER
How many strings are more than 6 inches long?
______ strings
Answer:
10 strings
Explanation :
More than 6 so considering 7 , 8 and 9 inches
Number of strings 7 inches long = 3
Number of strings 8 inches long = 4
Number of strings 9 inches long = 3
Total strings = 3 + 4 + 3 = 10 strings

Question 6.
THINK SMARTER +
David measured the snowfall for four weeks. Fill in the bubble next to all the sentences that describe the data. Make a bar graph to solve the problem.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Data 10.6 8
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-10-Answer-Key-Data-Concepts-Lesson-10.6-Problem-Solving-Display-Data-Think-Smarter-+-Question-6
Explanation :
Number of inches of snowfall in week 1 = 1
Number of inches of snowfall in week 2 = 2
Number of inches of snowfall in week 3 = 3
Number of inches of snowfall in week 4 = 4
Statement 1 –
Number of inches of snowfall in week 2 = 2 is true
Statement 2 –
The amount of snow fall increased each week. is true
As the amount of snow fall increased from 1 to 2, 2 to 3 , 3 to 4 inches from week 1 to week 4
Statement 3 –
Snow fall decreased from week 3 to week 4 – false
Number of inches of snowfall in week 3 = 3
Number of inches of snowfall in week 4 = 4
The snow fall increased from 3 to 4 inches from week 3 to week 4.
Statement 4 –
There is a total of 4 inches of snow in week 2 and week 3 – False
Number of inches of snowfall in week 2 = 2
Number of inches of snowfall in week 3 = 3
Total Inches of snow in week 2 and week 3 = 2 + 3 = 5 inches.
Statement 5 –
There were 3 more inches of snow in week 4 than week 1
Number of inches of snowfall in week 1 = 1
Number of inches of snowfall in week 4 = 4
Number of more inches of snowfall in week 4 than week 1 = 4 – 1 = 3 inches

Problem Solving • Display Data Homework & Practice 10.6

Make a bar graph to solve the problem.
Question 1.
The list shows the number of books that Abby read each month. Describe how the number of books she read changed from February to May.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Data 10.6 9
The number of books ________
Answer:
The number of books read are 25
Go-Math-Grade-2-Chapter-10-Answer-Key-Data-Concepts-Problem-Solving-Display-Data-Homework-&-Practice-10.6-Question-1
Explanation :
Number of books read in February = 8
Number of books read in March = 7
Number of books read in April = 6
Number of books read in May = 4
Total Number of books read = 8 + 7 + 6 + 4 = 25 books

Question 2.
How many books in all did Abby read in February and March?
______ books
Answer:
15 books
Explanation :
Number of books read in February = 8
Number of books read in March = 7
Total Number of books Abby read in February and March = 8 + 7 = 15 books

Question 3.
In which months did Abby read fewer than 7 books?
_______
Answer:
Abby read fewer than 7 books in April and May
Explanation :
Number of books read in February = 8
Number of books read in March = 7
Number of books read in April = 6
Number of books read in May = 4
In the month of April and May books read are lesser than 7.

Question 4.
WRITE
Write a few sentences to describe what you did in this lesson.
____________
Answer:
I learned what are tally charts, picture graphs and bar graphs. How to draw tally charts , picture graphs and bar graphs.

Lesson Check
Question 1.
Use the bar graph. Describe how the number of hours changed from Week 1 to Week 4.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Data 10.6 10
The number of hours ______
Answer:
Number of hours practiced in week 1 =1
Number of hours practiced in week 2 = 2
Number of hours practiced in week 3 =3
Number of hours practiced in week 4 = 4
Total Number of hours practiced in week 1 to week 4 = 1 + 2 + 3 + 4 = 10 hours

Spiral Review
Question 2.
The string is about 10 centimeters long.
Estimate the length of the feather.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Data 10.6 11
______ centimeter
Answer:
The length of the string = 10 centimeters
The length of the feather = it is 3/4 of 10 so, (3 × 10)÷ 4 =7.5 centimeters

Question 3.
What is the total value of this group of coins?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Data 10.6 12
$ ____ or _____ cents
Answer:

Question 4.
Rick has one $1 bill, 2 dimes, and 3 pennies. How much money does Rick have?
$ _____
Answer:
Money with Rick = 123 cents or $1.2
Explanation :
$1 = 100 cents
1 dimes = 10 cents
2 dimes = 20 cents
1 penny = 1 cent
3 pennies = 3 cents
Total Value = 100 + 20 + 3 = 123 cents

Data Review/Test

Question 1.
Hara asked her friends their favorite yogurt flavor. Use the data on the card to make a tally chart.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 10 Data rt 1
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-10-Answer-Key-Data-Concepts-Data-Review-or-Test-Question-1
Explanation :
A tally chart is a simple way of recording and counting frequencies. Each occurrence is shown by a tally mark and every fifth tally is drawn diagonally to make a “gate” of five.

Question 2.
Does the sentence describe the data in the tally chart above? Choose Yes or No.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 10 Data rt 2
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-10-Answer-Key-Data-Concepts-Data-Review-or-Test-Question-2
Explanation:
Statement – 1
7 children like berry and peach – true
Number of children like Berry = 5
Number of children like peach = 3
Total Number of children like berry and peach = 5 + 3 = 8
Statement -2
More children like peach than lime – True
Number of children like peach = 3
Number of children like lime = 2
Statement – 3
More children like vanilla than any other flavor – True
Number of children like vanilla = 7
Number of children like peach = 3
Number of children like lime = 2
Number of children like Berry = 5

Question 3.
Hara asked 5 more friends. 3 friends like berry and 2 friends like lime. Which flavor do most children choose now? Explain.
___________________
_______________________
Answer:
Number of children like vanilla = 7
Number of children like peach = 3
Number of children like lime = 2
Number of children like Berry = 5
After 5 more friends survey 3 friends like berry and 2 friends like lime
Number of children like vanilla = 7
Number of children like peach = 3
Number of children like lime = 2 + 2 =4
Number of children like Berry = 5 + 3 = 8
The most flavor chosen by children now is berry

Question 4.
Teresa counted the leaves on her plant once a month for four months. Describe how the number of leaves on the plant changed from May 1 to August 1. Make a bar graph to solve the problem.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 10 Data rt 4
The number of leaves on the plant _________
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-10-Answer-Key-Data-Concepts-Data-Review-or-Test-Question-4
Explanation :
Number of leaves counted on may 1 = 2
Number of leaves counted on June 1 = 4
Number of leaves counted on July 1 = 6
Number of leaves counted on August 1 = 8
Total Number of leaves counted = 2 + 4 + 6 + 8 = 20

Question 5.
If Teresa counts 1 more leaf on September 1, how does the number of leaves change from May 1 to September 1?
____________________
_____________________
Answer:
21 leaves
Explanation :
Number of leaves counted on may 1 = 2
Number of leaves counted on June 1 = 4
Number of leaves counted on July 1 = 6
Number of leaves counted on August 1 = 8
Total Number of leaves counted = 2 + 4 + 6 + 8 = 20
Number of leaves counted on September 1 = 1
Total Number of leaves = 20 + 1 = 21 leaves.
The number of leaves change from May 1 to September 1 = 20 to 21 leaves .

Question 6.
Use the tally chart to complete the picture graph.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 10 Data rt 6
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-10-Answer-Key-Data-Concepts-Data-Review-or-Test-Question-6

Question 7.
How many children chose hopscotch?
__________ children
Answer:
Number of children chose hopscotch = 5

Question 8.
How many fewer children chose tag than kickball?
________ fewer children
Answer:
2 fewer children
Explanation :
Number of children chose tag = 1
Number of children chose kickball = 3
Number of fewer children chose tag than kickball = 3 – 1 = 2

Question 9.
GO DEEPER
Which two games were chosen by a total of 4 children?
___________
Answer:
Two games were chosen by a total of 4 children are Tag and kickball
Explanation :
Number of children chose tag = 1
Number of children chose hopscotch = 5
Number of children chose kickball = 3
Number of children chose jacks = 2
Number of children chose tag +Number of children chose kickball = 4

Question 10.
Mr. Sanchez asked the children in his class to name their favorite kind of book. Use the data to complete the bar graph.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 10 Data rt 10
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-10-Answer-Key-Data-Concepts-Data-Review-or-Test-Question-10

Question 11.
THINK SMARTER +
Fill in the bubble next to all the sentences that describe the data in the bar graph above.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 10 Data rt 11
Answer:
Go-Math-Grade-2-Chapter-10-Answer-Key-Data-Concepts-Data-Review-or-Test-Question-11
Explanation :
Statement – 1
8 children chose fiction – True
Number of children chose fiction = 8
Statement – 2
Fewer children chose fiction than history
Number of children chose fiction = 8
Number of children chose History = 6
Number of fewer children chose History than fiction
Statement -3
3 more children chose history than science – false
Number of children chose History = 6
Number of children chose Science = 4
Number of more children chose history than science = 6 – 4 = 2 children
Statement – 4
More children chose poetry than any other kind of book is true
Number of children chose History = 6
Number of children chose fiction = 8
Number of children chose Science = 4
Number of children chose poetry = 9
Among all poetry is chosen by more children

Question 12.
Did more children choose science and history than poetry? Explain.
_________________
__________________
Answer:
The Number of more children choose science and history than poetry = 1 children
Explanation :
Number of children chose History = 6
Number of children chose fiction = 8
Number of children chose Science = 4
Number of children chose poetry = 9
Number of children chose science and history = 4 + 6 = 10
The Number of more children choose science and history than poetry = 10 – 9 = 1

Question 13.
How many children chose a book that is not fiction?
_______ children
Answer:
19 books
Explanation :
Number of children chose a book that is not a friction means it can be history, science and poetry = 4 + 6 + 9 = 19 books

Final Words:

Refer to our Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 10 Data to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Go Math Grade 2 Solution Key Chapter 10 Data. Bookmark our site to get the solutions of all go math grade 2 chapters.

Leave a Comment

Scroll to Top