Texas Go Math Grade 7 Module 6 Quiz Answer Key

Refer to our Texas Go Math Grade 7 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 7 Module 6 Quiz Answer Key.

Texas Go Math Grade 7 Module 6 Quiz Answer Key

Texas Go Math Grade 7 Module 6 Ready to Go On? Answer Key

6.1, 6.2 Theoretical Probability of Simple and Compound Events

Find the probability of each event. Write your answer as a fraction, as a decimal, and as a percent.

Question 1.
You choose a marble at random from a bag containing 12 red, 12 blue, 15 green, 9 yellow, and 12 black marbles. The marble is red.
Answer:
TotaL number of possible outcomes is:
12 + 12 + 15 + 9 + 12 = 61
P (choose a red marble) = Texas Go Math Grade 7 Module 6 Quiz Answer Key 3
The probability to choose a red marble is \(\frac{12}{61}\).

Question 2.
You draw a card at random from a shuffled deck of 52 cards. The deck has four 13-card suits (diamonds, hearts, clubs, spades). The card is a diamond or a spade.
Answer:
Total number of possible outcomes is: 4 ∙ 13 = 52
P (diamond or a spade) = Texas Go Math Grade 7 Module 6 Quiz Answer Key 4
The probability to draw a diamond or spide is \(\frac{1}{2}\).

6.3 Making Predictions with Theoretical Probability

Question 3.
A bag contains 23 red marbles, 25 green marbles, and 18 blue marbles. You choose a marble at random from the bag. What color marble will you most likely choose?
Answer:
Total number of possible outcomes is: 23 + 25 + 18 = 66
Texas Go Math Grade 7 Module 6 Quiz Answer Key 5
It is more likely to pick a green marble than marble in other color.

6.4 Using Technology to Conduct a Simulation

Question 4.
Bay City has a 20% chance of having a flood in any given decade. The table shows the results of a simulation using random numbers to find the experimental probability that there will be a flood in Bay City in at least 1 of the next 5 decades. In the table, the number 1 represents a decade with a flood. The numbers 2 through 5 represent a decade without a flood.
Texas Go Math Grade 7 Module 6 Quiz Answer Key 1
According to the simulation, what is the experimental probability of a flood in Bay City in at least 1 of the next 5 decades?
Answer:
Texas Go Math Grade 7 Module 6 Quiz Answer Key 6
The experimental probability of a flood in Bay City in at least 1 of the next 5 decades is \(\frac{4}{10}\) = \(\frac{2}{5}\).

Essential Question

Question 5.
How can you use theoretical probability to make predictions in real-world situations?
Answer:
Theoretical probability is a ratio that describes what should happen, so we can make prediction about all possible situations which helps us to find the answer in real-world situations.

Texas Go Math Grade 7 Module 6 Mixed Review Texas Test Prep Answer Key

Selected Response

Question 1.
What is the probability of flipping two fair coins and having both show tails?
(A) \(\frac{1}{8}\)
(B) \(\frac{1}{4}\)
(C) \(\frac{1}{3}\)
(D) \(\frac{1}{2}\)
Answer:
(B) \(\frac{1}{4}\)

Explanation:
Total numbers of possible outcomes is:
HT, HH, TT, TH = 4
Number of flip with tail on each coin The only way to fall two tails ¡s to get a tails on both coins.
P (flip on each tails) = Texas Go Math Grade 7 Module 6 Quiz Answer Key 7
The probability to pick two tails is \(\frac{1}{4}\).

Question 2.
A bag contains 8 white marbles and 2 black marbles. You pick out a marble, record its color, and put the marble back in the bag. If you repeat this process 45 times, how many times would you expect to remove a white marble from the bag?
(A) 9
(B) 32
(C) 36
(D) 40
Answer:
(A) 9 times

Explanation:
Texas Go Math Grade 7 Module 6 Quiz Answer Key 8
You can expect to remove a white marble about 9 times.

Question 3.
Philip rolls a standard number cube 24 times. Which is the best prediction for the number of times he will roll a number that is even and less than 4?
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 6
Answer:
(C) 4

Explanation:
A number that is even and less than 4 is number 2
Texas Go Math Grade 7 Module 6 Quiz Answer Key 9
The best prediction for the number of times to roll number that is even and less than 4 is 4.

Question 4.
A set of cards includes 24 yellow cards, 18 green cards, and 18 blue cards. What is the probability that a card chosen at random is not green?
(A) \(\frac{3}{10}\)
(B) \(\frac{4}{10}\)
(C) \(\frac{3}{5}\)
(D) \(\frac{7}{10}\)
Answer:
(D) \(\frac{7}{10}\)

Explanation:
Total numbers of possible outcomes is:
24 + 18 + 18 = 60
P (choose a green card) = Texas Go Math Grade 7 Module 6 Quiz Answer Key 10
P (not to choose a green card) = 1 – P (choose a green card) = 1 – \(\frac{3}{10}\) = \(\frac{10}{10}\) – \(\frac{3}{10}\) = \(\frac{7}{10}\)
The probability that chosen card at random is not green is \(\frac{7}{10}\).

Question 5.
A rectangle made of square tiles measures 10 tiles long and 8 tiles wide. What is the width of a similar rectangle whose length is 15 tiles?
(A) 3 tiles
(B) 12 tiles
(C) 13 tiles
(D) 18.75 tiles
Answer:
(B) 12 tiles

Explanation:
Use Proportion.
Texas Go Math Grade 7 Module 6 Quiz Answer Key 11
The width of a similar rectangle is 12 tiles.

Question 6.
You buy a game that originally cost $35. It was on sale at 20% off. You paid 6% tax on the sale price. What was the total amount that you paid?
(A) $29.68
(B) $37.10
(C) $44.10
(D) $44.52
Answer:
(A) $29.68

Explanation:
Originally price is $35.
Sale is 20%.
Tax is 6%.
Calculate how ¡iiicIi a game on sale costs.
35 – 35 ∙ \(\frac{20}{100}\) = 35 – 35 ∙ \(\frac{1}{5}\) = 35 – 7 = $28
Find a tax on the sale price.
28 ∙ \(\frac{6}{100}\) = $1.68
Total amount is: sale price + tax = 28 + 1.68 = $29.68
Total amount that you paid is $29.68.

Question 7.
The Fernandez family drove 273 miles in 5.25 hours. How far would they have driven at that rate in 4 hours?
(A) 208 miles
(B) 220 miles
(C) 280 miles
(D) 358 miles
Answer:
(A) 208 miles

Explanation:
To find how much he drove for one hour, number of miles divide by number of hours that he drove.
\(\frac{273}{5.25}\) = 52
He drove about 52 miles per hour
For 4 hours he will drive 4 ∙ 52 = 208 miles.
The right answer is 208 miles.

Question 8.
There are 20 tennis balls in a bag. Five are orange, 7 are white, 2 are yellow, and 6 are green. You choose one at random. Which color ball are you least likely to choose?
(A) green
(B) orange
(C) white
(D) yellow
Answer:
(D) yellow

Explanation:
Total number of possible outcomes is:
5 + 7 + 2 + 6 = 20
Texas Go Math Grade 7 Module 6 Quiz Answer Key 12
It is least likely to choose a yellow ball.

Gridded Response

Question 9.
Gibley’s frozen yogurt cones come in 3 flavors (chocolate, vanilla, and strawberry) with 4 choices of topping (sprinkles, strawberries, nuts, and granola). You choose a cone at random. What is the probability, expressed as a decimal, that you get a cone with strawberry topping?
Texas Go Math Grade 7 Module 6 Quiz Answer Key 2
Answer:
Number of favorable outcomes: Chocolate-strawberry, vanilla-strawberry, strawberry-strawberry.
Total number of possible outcomes: 3 possibilities for flavor and 4 possibiLities for topping = 3 ∙ 4 = 12
Texas Go Math Grade 7 Module 6 Quiz Answer Key 13
The probability to get a cone with strawberry topping is 0.25

Leave a Comment

Scroll to Top